Motivatie afvallen
20 april 2019 
9 min. leestijd

Motivatie afvallen

‘Het moet maar weer eens gebeuren. Ik moet op dieet, want zo kan het niet langer. Maar ik weet niet of ik ooit de motivatie nog kan vinden. En ik weet dat ik het kan, want ik ben al zo vaak afgevallen in mijn leven. En altijd heb ik mezelf beloofd om niet weer terug te vallen, want ik voelde me altijd zo fijn en trots als ik slanker was en veel was afgevallen. En toch is het weer gebeurd…en ik ben zwaarder dan ik ooit geweest ben’.

Dit is niet alleen mijn kennismaking met Miranda, maar dit is het verhaal van zoveel andere klanten die ik heb mogen helpen.

Waarom gebeurt dit toch keer op keer? Wat maakt het nou zo moeilijk om iets waar je zo naar verlangt, je het gehaald hebt en dat weer loslaat?

En waarom zijn we met iedere poging tot afvallen toch zo bang dat we het niet volhouden? Kijken we vooral terug naar het verleden en alle mislukkingen en weerhoudt ons dat ervan om toch door te zetten?

En de motivatie je in de schoenen zakt.

En hoe vindt je die motivatie weer terug, zodat jij wel kan gaan voor blijvend gewichtsverlies?

Ik geef je mijn beste tips.

1. Het verleden bepaalt niet jouw toekomst

Voor wie moeite heeft de motivatie weer te vinden, baseert dit gevoel vaak op teleurstellingen uit het verleden. ‘In het verleden is het me vaker niet gelukt, waarom zal het nu wel lukken’. Waardoor het gevaar bestaat dat je steeds dieper wegzakt in die negatieve spiraal. Maar wat als het nou wel lukt? Wat als jij alle lessen die je in het verleden geleerd hebt, nu kunt meenemen zodat het nu wel gaat lukken? Focus op de toekomst en alle mogelijkheden die je hebt en laat jouw verleden je niet tegenhouden.

Denk eens aan het volgende: Heb jij wel eens een examen gedaan en ben je hier voor gezakt? Wat ging je toen doen? Waarschijnlijk kijken waar je het hebt laten liggen bij de eerste keer. Je gaat verder studeren, beter studeren, je bereidt je nog beter voor, je gaat kijken naar wat je fout hebt gedaan. Je wilt immers slagen. Zo is dat ook nu als jij staat voor een nieuwe poging om te willen afvallen. Richt je op de toekomst en alle kansen die er liggen.

2. Accepteer dat veranderen tijd kost

We willen natuurlijk het liefst zo snel mogelijk afvallen en gezonder worden. Weer in dat leuke jurkje passen of weer zoveel wegen als toen je trouwde (iets wat ik vaak van mijn klanten te horen krijg).

Er bestaat geen quick fix of een magic pill. Afvallen gaat ook niet over iets tijdelijks. Het gaat over het daadwerkelijk veranderen van je gewoontes. Je eetgewoontes, de gewoontes van hoe je je maaltijden bereidt, hoe je je dagen indeelt. En mensen zijn gewoontedieren waarbij het tijd kost om te veranderen. Accepteer dit en maak daarom ook het doel niet te groot. Denk in stapjes en denk na over hoe je je gewoonten stap voor stap kunt veranderen. Denk niet: ‘Ik wil over een maand 20 kilo afgevallen zijn’, maar focus op de dag van morgen. Wat ga jij morgen doen om je doel te bereiken. Zo verander je stap voor stap, dag na dag en maak je van je nieuwe stappen uiteindelijk een gewoonte. En de verandering is dan een feit.

Lees ook: Waarom een crashdieet niet werkt en hoe je wél kunt afvallen!

3. Focus op kleine stappen, niet op het doel

Je stelt jezelf een doel: ‘Ik wil voor ..(datum/ gebeurtenis) een X aantal kilo’s kwijt. Je bepaalt hoeveel je wilt wegen en wanneer je klaar wilt zijn.

Wat ik echter altijd aan mijn klanten laat zien is, dat als het gaat om het verliezen van gewicht – en het bereiken van welk doel dan ook-, er een veel betere en effectievere manier is om het aanpakken.

Namelijk het focussen op kleine stappen en niet op doelen. Focussen op het proces, niet op een eindresultaat. Want wat als je 50 kilo hebt te verliezen, of 20 kilo en je weet dat dat wellicht maanden kan duren? Dat is niet echt motiverend toch?

Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat je geen doel mag hebben, maar wat als je je doel niet binnen de door jou gestelde termijn haalt? Heb je dan (weer) gefaald?

Bijvoorbeeld: als je 25 kilo wilt verliezen en je focust je iedere dag op een stap in het proces, het eten van een gezonde maaltijd, het leren omgaan met emotie eten, het vieren van dagelijkse successen, het verkrijgen van de juiste kennis, dag in dag uit en week na week. Verlies je dan ook die 25 kilo?

Het antwoord: Ja.

Dus maak je doel niet te groot, denk in kleine stapjes en zet gewoon iedere dag een actiestap richting jouw doel. Aan het eind van die dag heb je dan je dagdoel gehaald en dat is veel overzichtelijker dan toewerken naar een doel in kilo’s. Dat komt vanzelf uit alle kleine actiestappen die je zet.

4. Zet jezelf in het middelpunt

Wat is het grootste succes wat je kunt bereiken als het over afvallen en gezonder worden gaat?

Als eten gaat vanuit een automatisme en flow, in plaats vanuit onmacht en innerlijke onrust. Want dat is waar de motivatie strandt. Je voelt een bepaalde weerstand om ‘weer op dieet te moeten’.

En wat velen niet realiseren is dat voeding en het eetpatroon, hierin slechts het voertuig is dat je gebruikt. Een belangrijk onderdeel, maar het belangrijkste onderdeel ben jij. Jij stuurt het aan.

Dus hoe kan het dan, dat we ons vaak puur en alleen focussen op dat wat we wel en niet mogen eten. En daarbij vaak een fase overslaan van het onderzoeken van onszelf. In relatie tot eten, tot onze omgeving, onze mindset, ons lichaam.

Pas dan raak jij in lijn met je eetpatroon en bouw je aan een gezonde relatie met eten, waarin automatisering en flow aanwezig zijn. En de continue stroom van motivatie blijft bestaan.

Dus in plaats van eetregels centraal te stellen, zet jezelf eens in het middelpunt. Vier successen, investeer in het maken van fouten, vergroot je zelfkennis en laat perfectionisme los. Want als het gaat over blijvend gewicht verliezen, gaat het allang niet meer over alleen kennis van je wel en niet mag eten, over het puur en alleen volgen van eetregels, het gaat over jou.

En? Ben jij er klaar voor om jezelf in het middelpunt te zetten? En wellicht voor jezelf een grootser doel vast te stellen, dan puur het getal op de weegschaal?

Zo ja, dan heb je bij deze alle motivatie gevonden die je nodig hebt.

5. Denk aan alles wat je mag eten en niet wat niet mag

We zijn vaak zo gefocust op alles wat we niet mogen eten, dat we vergeten dat er nog zoveel is dat we WEL kunnen eten. En dat wat we WEL kunnen eten is ook voeding waarmee je je lichaam voedt en voorziet van alle waardevolle voedingsstoffen.

En in een gezond eetpatroon gaat het altijd over de 80/20 regel. 80% van de tijd eet je gezond en dan is er echt 20% van de tijd ruimte om te ‘zondigen’.

En weet dat als je eenmaal weer een gezond ritme te pakken hebt, jouw lichaam ook minder snel gaat vragen om ongezonde voeding.

Koolhydraatarm weekmenu

6. Vermijd suikers en snelle koolhydraten, die laten je eten

Snelle koolhydraten en suikers laten je meer eten en meer verlangen naar slecht en ongezond eten. Het is belangrijk deze zoveel mogelijk te minderen en meer eiwitten en vetten te eten. Je merkt dat honger snel verdwijnt en je meer energie gaat krijgen. Ontzettend belangrijk om je motivatie om af te vallen vol te kunnen houden.

Honger is namelijk de grootste boosdoener waardoor veel mensen afhaken en de motivatie verliezen. Niemand loopt graag rond met iedere keer maar te denken aan wanneer je weer wat mag eten. Zorg dus dat je voldoende verzadigd bent en je je lichaam voedt.

Lees ook: Afvallen lukt niet: 11 mogelijke oorzaken waarom afvallen niet lukt

7. Schrijf je redenen op waarom je wilt afvallen

Schrijf de redenen waarom je af wilt vallen eens op. Probeer ze dagelijks te lezen, zodat je constant je motivatie in je hoofd hebt. Met name op momenten waarop je het even moeilijk hebt. Probeer deze redenen zoveel mogelijk los te koppelen van de hoeveelheid kilo’s die je wilt verliezen. Omschrijf ze ‘groter’, zoals:

  • Ik wil van mijn suikerverslaving af
  • Ik wil rust in mijn hoofd en niet de hele dag met eten bezig zijn
  • Ik wil weer met mijn kinderen kunnen spelen
  • Ik wil van mijn medicatie af
  • Ik wil meer zelfvertrouwen krijgen
  • Ik wil een gezonde leefstijl krijgen

Er zijn veel mensen die op aanraden van hun huisarts af MOETEN vallen. Maar het is belangrijk dat de motivatie echt vanuit jezelf komt.

8. Zorg voor realistische verwachtingen

Veel diëten en eetschema’s of dieetboeken claimen heel snel gewichtsverlies. Uitspraken als ‘verlies 2 kilo per week’ of ‘in 12 weken je ideale gewicht’.  Maar het is onmogelijk om dit te kunnen claimen. Ieder lichaam is anders en gewichtsverlies is nooit lineair.

Het stellen van onhaalbare doelen kan leiden tot gevoelens van frustratie en kunnen er sneller voor zorgen dat je opgeeft als je dat onrealistische doel binnen een bepaalde tijd niet haalt.

Laat het dieet dus niet jouw doel bepalen, maar stel eigen realistische doelen. En zoals hiervoor al gezegd, focus op kleine stappen in plaats van het hele grote doel dat nog ver in de toekomst ligt.

Lees ook: Welke resultaten kun je verwachten met een koolhydraatarm dieet

9. Focus op je gezondheid, niet op je gewicht

Als je al 5-10% van je lichaamsgewicht bent verloren, kan het al grote positieve gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Dit kan al leiden tot:

  • Betere bloedsuikerwaardes
  • Vermindering van risico op hart- en vaatziekten
  • Betere cholesterolwaarden
  • Vermindering gewrichtsklachten

Als je dit in je gedachten meeneemt kun je iedere kilo die je verliest vieren. Door te focussen op gezondheidsvoordelen, in plaats van het getalletje op de weegschaal, is je motivatie vaak vele malen groter.

Zie ook: Gezond afvallen

10. Behoud een positieve mindset en vier je succes

Afvallen kan moeilijk zijn, dus vier al je successen om jezelf gemotiveerd te houden. En vier niet alleen je successen als je bent afgevallen, maar vier vooral successen voor gedragsverandering. Als je bijvoorbeeld een doel hebt gezet om deze week een planning te maken of om iedere dag een half uur te wandelen, vier dan deze successen als je je aan deze afspraken hebt gehouden.

Wees vooral trots op jezelf, want dat vergroot je motivatie. En je houdt je motivatie langer vast.

11. Zoek support om je motivatie hoog te houden

Mijn ervaring leert (en dit blijkt ook uit vele onderzoeken) dat mensen die support zoeken en positieve feedback krijgen, beter gemotiveerd blijven. De één vindt het prettig om het te delen met familie en vrienden, de ander zoekt het liever buiten deze kring. Mijn supportgroep bestaat uit allemaal gelijkgestemde mensen die successen vieren, positief gestimuleerd worden en persoonlijke ondersteuning krijgen.

Met name op momenten als je het even niet meer ziet zitten, of het even niet gaat zoals jij wilt dat het gaat en de motivatie je in de schoenen zakt, is het extra fijn om te zien en te ervaren dat jij niet de enige bent. En dat dit soort momenten er mogen zijn. Momenten waarop je juist kunt leren en niet gaat opgeven omdat je weet dat je hier ook weer doorheen komt.

Ook anderen helpen is een geweldige motivatie voor jezelf.

12. Streef niet naar perfectie

Streef niet naar perfectie en vergeef jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn om af te vallen. Je bent al goed zoals je bent. Als je een “alles of niets” -benadering hebt, is het moeilijker om gemotiveerd te blijven. Als je te perfect bezig bent, dan kan een kleine ‘misstap’ al betekenen dat je hele dag verpest is. Probeer in plaats daarvan te zeggen: “Ik heb lekker genoten en mijn volgende maaltijd is weer gezond’.

En vermijd negatieve gedachtes en gevoelens van falen. Dit staat je motivatie om af te vallen alleen maar in de weg. In plaats daarvan, vergeef jezelf. Onthoud dat één ‘fout’ echt niet zorgt voor gewichtstoename.

Je motivatie om af te vallen blijft hoog met een koolhydraatarm eetpatroon

Afvallen was voor mij altijd een vicieuze cirkel. Motivatie voor afvallen had ik altijd maar voor even, niets was blijvend. Totdat ik de koolhydraatarme leefstijl ontdekte. Deuren openden zich voor me en ik leerde omdenken ten aanzien van voeding. Alles wat ik ooit voor waar had aangenomen met betrekking tot eten, diëten en afvallen stond ineens lijnrecht tegenover mijn vroegere perceptie. Ik eet zoveel ik wil, ik heb nooit meer trek en ik ben nooit meer op dieet! Wil je meer weten over deze leefstijl, lees dan mijn complete (beginners) guide voor een koolhydraatarm eetpatroon: Een koolhydraatarm dieet – Een complete (beginners)handleiding

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!