Waarom een crashdieet niet werkt en hoe je wél kunt afvallen!
09 mei 2019 
7 min. leestijd

Waarom een crashdieet niet werkt en hoe je wél kunt afvallen!

Aan de lijn doen, weer een crashdieet….. je stelt voor jezelf een doel hoeveel je af wilt vallen, het liefst zo snel mogelijk en voor een bepaalde datum, en hoeveel je wilt wegen wanneer je klaar bent met je dieet.

En jouw beslissing staat vast, je kiest een dag, je hebt je hoop gevestigd op een nieuw dieet en je kijkt wat je wel en niet mag eten. Je haalt je boodschappen in huis en je gaat aan de slag volgens de voorgeschreven richtlijnen.

En echt, de start is lekker, je voelt je vol goede moed, valt zelfs wat af, je voelt je trots omdat je streng kunt zijn voor jezelf.

Maar dan, prompt……

Je denkt de hele dag aan eten, je hebt honger, je bent er constant mee bezig. Of een onverwachte gebeurtenis, een etentje, je voelt je gestrest, een sociale verplichting. De lijst met triggers is eindeloos.

Twijfel in jezelf slaat toe en je gaat voor de bijl. Je eet iets wat niet is toegestaan in je dieet en je baalt van jezelf.

En voor je weet zit je weer vast in de dieetcirkel van aankomen, afvallen, weer op dieet, minder eten, meer bewegen……

Herkenbaar?

Dit is nu precies wat een crashdieet met je doet. Jezelf op een strikt regime zetten, afzien en honger, waardoor je lichaam zegt: ‘tot hier en niet verder’. Afvallen wordt daardoor onmogelijk.

Om maar niet te spreken van het feit dat na 1 of 2 keer een crashdieet gevolgd te hebben, niet meer werkt.

Lees ook: Afvallen lukt niet: 11 mogelijke oorzaken waarom afvallen niet lukt

Waarom een crashdieet niet werkt

De cijfers zijn behoorlijk slecht. Als het gaat om (crash)diëten, faalt 95% van ons.

En dat is niet jouw schuld. Dat is nu eenmaal het landschap dat is gecreëerd voor ons om hoe wij moeten en kunnen afvallen: ‘Je moet op dieet of aan de lijn doen’.

Een crashdieet geeft beperkingen en restricties, ontnemen je ook nog eens van waardevolle en essentiële voedingsstoffen en maken dat je een hekel krijgt aan het proces van ‘op dieet gaan’.  Diëten maken je gefrustreerd en laten je verlangen naar al het eten dat je niet “mag” eten.

Sta jij op het punt om weer het zoveelste crashdieet te gaan volgen in de hoop dat je eindelijk die strijd met de weegschaal, jouw gewicht en gezondheid op kunt geven, dan is dit artikel speciaal voor jou geschreven. Ook als jij denkt wel even een crashdieet te gaan volgen als het gaat om ‘slechts’ 5 kilo afvallen.

Ik geef antwoord op de meest belangrijke vragen die je jezelf zou moeten stellen en laat je zien hoe je juist zonder een crashdieet te volgen, veel gezonder kunt afvallen.

Wat is een crashdieet

Een crashdieet is een dieet waarbij je minder calorieën eet dan wat je lichaam eigenlijk nodig heeft. En je hoort het ook overal: Eet gewoon minder dan je verbruikt, dan val je vanzelf af. Je spreekt van een crashdieet wanneer je minder dan 1200 calorieën per dag binnen krijgt.  Voorbeelden van dit soort diëten zijn het ziekenhuisdieet (bedoeld om mensen voor een operatie nog snel wat af te laten vallen), het koolsoepdieet, het sapdieet, het brooddiet, het yoghurt dieet, gebruikmaking van shakes of maaltijdvervangers en ook het Sonja Bakker dieet is gewoon een crashdieet (een vrouw mag per dag maar 1000 calorieën).

Wat zijn de gevolgen van het volgen van een crashdieet

Het volgen van een crashdieet heeft niet alleen gevolgen voor je stofwisseling, maar heeft ook enorme invloed op jouw mindset en manier van denken.

Invloed van een crashdieet op jouw lichaam

Het volgen van een crashdieet kan ervoor zorgen dat je in de eerste 2 weken snel gewicht verliest. Eigenlijk wil je het liefst vet verbranden, maar het zien verdwijnen van de kilo’s op de weegschaal geeft een enorme motivatie. Maar met name in de eerste week verlies je veel vocht, maar je verliest daarnaast ook spiermassa. Ook is de kans groot dat je waardevolle essentiële voedingsstoffen mist. Je ziet niet voor niks vaak het advies om extra supplementen bij te slikken of maaltijd vervangers met extra toegevoegde vitaminen en mineralen.

Daar komt nog bij dat jouw lichaam heel snel omschakelt naar de zogeheten ‘spaarstand’. Het lichaam ziet als het ware een Hongerwinter aankomen. De stofwisseling zal langzamer worden om zo min mogelijk energie te verbruiken. Het lichaam spreekt  zelfs de spiermassa aan om extra energie binnen te krijgen.

Het eten wat je wel binnenkrijgt zal echter opgeslagen worden als vetreserve.

Het gevolg is dus dat de kilo’s die je verliest met name spiermassa is, maar dat je ook je stofwisseling volledig in de war brengt.

Ga je weer ‘normaal’ eten dan zal je lichaam, uit angst voor een nieuwe Hongerwinter, alles opslaan als vet.

Het jojo-effect is een feit.

Invloed van een crashdieet op jouw mindset en manier van denken

Kun jij je nog het leven herinneren waarin eten en niet eten geen groot onderdeel van je dag uitmaakte? Of dat je geen gedachtes had over op dieet gaan of aan de lijn doen?

Dat is wat crashdiëten met je doen. Ze veranderen je kijk op eten en zorgen voor een, zoals ik het noem, een ongezonde relatie met eten.

Ik weet als geen ander dat een ieder die staat voor een zoveelste poging om af te vallen, wil dat het gevecht tussen ‘gezond’ en ongezond’ of ‘dat mag ik niet, dat mag ik wel’, of zou ik dit nu wel of niet doen over is. Dat gezonde keuzes maken vanzelf gaat, zonder die innerlijke strijd die je moet voeren.

Velen benaderen een dieet nu als alles-of-niets.

Stel jezelf eens eerlijk de volgende 7 vragen. Ze zijn niet bedoelt om te oordelen, maar om je te laten zien wat crashdiëten met je mindset hebben gedaan en weer zullen gaan doen.

1. Hoe vaak heb ik geprobeerd om 5 kilo te verliezen in 1 maand of zelfs in 1 week, of 10 kilo in 2 maanden?

Laten we eerlijk zijn. Hoe vaak? Hoe vaak heb je een dieet geprobeerd? 5? 10? Misschien ben je altijd wel op een “soort van dieet.” Misschien is de afgelopen 5 jaar één groot en eeuwigdurend dieet geweest. En hoe vaak heb je dit volgehouden, zonder terug te vallen in oude gewoontes?

Je hebt dus bewezen dat je kunt diëten. Maar ook heb je hiermee bewezen dat diëten niet werken.

2. Is mijn dieet een race tegen de klok om zo snel mogelijk af te vallen?

Het doel van afvallen moet niet iets zijn wat gebonden is aan snelheid. Het doel is je leefstijl te veranderen om een gezonde relatie met eten te krijgen. Je hebt bewezen dat je een tijd lang heel streng voor jezelf kunt zijn, totdat het niet meer gaat.

Omdat je in het verleden met een bepaald crashdieet snel bent afgevallen, wil je dat eigenlijk ook nu weer gaan doen.

3. Denk ik dat ik “mijn calorieën moet verdienen” wanneer ik probeer af te vallen?

Diëten maakt voedsel tot je vijand en laat je geloven dat je “je calorieën moet verdienen”. ‘Eet gewoon minder en beweeg meer dan val je vanzelf af’. Hoe is dat er bij ons ingehamerd!

Maar het enige dat telt, als jij al een heel verleden van diëten achter de rug hebt, is een nieuwe gezonde relatie met eten ontwikkelen. Pas dan ontstaat er rust in je hoofd en wordt het minder belangrijk hoeveel je eet. Je komt er achter waarom je eet. Je leert je behoefte aan eten kennen omdat je jezelf voedt met ‘echt’ eten.

En dat is wat je wilt. Jezelf MEER voeden met de goede dingen om onbedwingbare trek te overwinnen.

En dit gaat nimmer over calorieën. En blijf je jezelf uithongeren, dan blijft je huidige vaak ongezonde relatie met eten bestaan.

4. Als ik een fout maak en iets eet wat ‘niet mag’, geloof ik dan dat de hele dag is verpest?

Je hebt vast tijdens diëten wel eens gezondigd. Een dag later op de weegschaal weeg je ineens 1 of 2 kilo meer en je baalt van jezelf. Zo erg, dat je dan de rest van de dag ook wel ‘los’ kunt gaan. Wat heeft het voor zin.

Het hakt in op je motivatie. Je ziet je kilo’s ineens toenemen in plaats van afnemen, wat ervoor zorgt dat je jezelf weer een slappeling vindt. Het moet perfect, of anders maar helemaal niet. Want een crashdieet laat geen ruimte om jou te laten nadenken waarom je deze gedachtes hebt. 

5. Heb ik er ooit bij stil gestaan waarom ik eet en wat het voor mij nou zo moeilijk maakt om blijvend af te vallen?

Afvallen gaat niet over het volgen van de juiste eetregels. Voeding is slechts een klein stukje van de puzzel om blijvend resultaat te kunnen behalen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Uiteraard, het is belangrijk wat je eet, maar het veranderen van je eetgewoonten en daarmee een volledige leefstijlverandering te verkrijgen, gaat over zoveel meer dan alleen voeding. En het volgen van eetregels over wat je wel en niet mag eten.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Het gaat namelijk over mindset, jouw omgeving, jouw lichaam, jouw relatie met eten, jouw normen en waarden, hoe je bent opgegroeid, maar vooral ook:

Je gewoonten: de specifieke patronen waarin je automatisch dingen doet.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

“Dat staat niet op het schema” of “Ik heb te veel gegeten”, of “Ik heb mijn puntenlimiet voor de dag.” Uitspraken die je doet die puur gericht zijn op het eetpatroon, maar je geen antwoord geven op waarom je eet (of teveel eet of je niet aan de richtlijnen hebt weten te houden).

6. Geloof ik dat minder calorieën eten en letten op vet de beste (of enige) manier is om af te vallen?

Honger is een teken dat je afvalt, toch?! En hoe fijn is het dat je deze honger ervaart, maar je niet voor de bijl gaat. Dat is een trots gevoel.

Maar wat je eigenlijk probeert te doen is het op wilskracht je honger te negeren in plaats van te werken aan een gezonde relatie met eten. Je put je lichaam uit.

7. Gebruik ik eten wel eens als troost of belonging, hetzij door stress of verveling of eenzaamheid of juist geluk?

Velen van ons hebben emotionele relatie met eten, soms onbewust. Deze zijn diep geworteld in ons systeem en lichaam en vormen zo een gewoonte. Bijvoorbeeld: Heb je vaak zin om te eten als je je verveelt? Wat dacht je ervan als je gestrest, verdrietig of eenzaam bent? Of eet en drink je ter ontspanning of beloning? Zeg je vaak dat je hard werkt, daarom “verdien je” deze traktatie of die maaltijd?

Een crashdieet versterkt deze emotionele relatie met eten. En telkens als jij een crashdieet volgt, komen er meerdere emotionele obstakels bij, die je moet zien te overwinnen.

Afvallen zonder crashdieet

Je snapt mijn boodschap denk ik. Het volgen van een crashdieet is geen goed idee. Niet voor je lichaam maar al helemaal niet voor je emotie en mindset. Eigenlijk raak je door het volgen van een crashdieet nog verder verwijdert van wat je eigenlijk wilt bereiken: Blijvend gewicht verliezen en een gezonder lichaam.

Ben jij er klaar voor om al die crashdiëten achter je te laten en te gaan voor blijvend resultaat?

Lees dan mijn tips in mijn blog over ‘Gezond afvallen’ en ‘Afvallen zonder dieet’ en ik help je graag verder.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Roos
Door

Roos

op 19 Nov 2020

Hi Linda, interessant artikel! Zelf struggle ik al jaren met afvallen, aankomen en diëten. Denk dat ik nu iets heb gevonden wat voor mij werkt en wat meer een levensstijl is geworden. Intermitting fasting: https://www.weetwatjedieet.com/intermittent-fasting/ Heb je hier zelf ook ervaring mee?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 20 Nov 2020

Hoi Roos, jazeker en ik heb er ook een artikel over geschreven. Zeker iets om te proberen, maar kijk wel naar de tips die ik geef in dit artikel: https://slankmetlinda.nl/intermittent-fasting/

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!