Zin om te snaaien: Hoe ga je om met snaaibuien?
18 mei 2020 
17 min. leestijd

Zin om te snaaien: Hoe ga je om met snaaibuien?

Snaaibuien. Je kent het vast wel, die momenten waarop je wordt overmand door een gevoel van: ‘Ik heb zin in iets’. Ook op momenten waarop je misschien net gegeten hebt en je eigenlijk geen honger hebt.

Je zou kunnen stellen dat deze 'trek in iets lekkers' getriggerd wordt op drie manieren:

  1. Een bepaald vast moment van de dag, zoals in de avond bij de televisie of op het werk na de middagpauze.
  2. Je ziet iets waar je het water van in de mond komt te staan en kunt er daardoor niet vanaf blijven.
  3. Je ruikt iets, zoals de geur van versgebakken wafels, en krijgt het vervolgens niet uit je hoofd. Je moet het dan gewoon hebben.

En al deze momenten kunnen uitmonden in snaaibuien en bij velen ook in regelrechte eetbuien. Met als gevolg dat je jezelf naderhand afvraagt of dit nou echt nodig was. Je voelt je schuldig en in het ergste geval is het hek weer van de dam.

Van mijn klanten krijg ik dan vaak te horen dat ze het gevoel hebben gefaald te hebben. Zitten diep in de put na een snaaibui en kunnen soms moeilijk de draad weer oppakken. ‘Want wat heeft het nog voor zin?’

Kamp jij ook met snaaibuien? Dan wil ik je in dit artikel meenemen naar alle aspecten van die ‘vervelende’ snaaibuien. Snaaibuien die je ook wat proberen te vertellen, ze zijn in dat opzicht niet slecht. En je kunt er ook zeker wat aan doen.

Wat is snaaien? 

Iedereen heeft een eigen invulling van het woord snaaien. Waar bij de 1 snaaien betekent: ‘De hele dag door snoepen’. Betekent het bij een ander: ‘Altijd alle restjes opeten als er iets over is gebleven’. Of: ‘Ik heb gewoon zin in iets’. En bij weer iemand anders betekent het: ‘Ik heb echte snaaibuien en eet dan alles wat los en vast zit’.

Het komt er eigenlijk op neer – en dat is echt mijn eigen invulling vanuit mijn jarenlange eigen ervaringen en die van mijn klanten en niet de officiële benaming van de Dikke van Dale – dat je een handeling uitvoert op het gebied van eten, wat je liever niet doet. Of waarvan je weet dat het eigenlijk niet nodig is of niet goed voor je is, maar je verlangt ontzettend naar het iets in je mond willen stoppen.

En laat dit snaaien nou vaak de saboteur voor velen zijn in hun doel te willen afvallen. Dus je wilt er graag vanaf.

Wat is het verschil tussen snaaien en een snaaibui?

Er is een groot verschil tussen snaaien en snaaibuien.

Voor wie echt een snaaierd is, kan de gehele dag door gewoon kleine beetjes eten. Een echte ‘graaierd’, zoals een klant mij vertelde. Of constant tussendoor behoefte voelen aan een snoepje (bijvoorbeeld tijdens het autorijden). Het is niet een eenmalige gebeurtenis, maar je gehele eetpatroon bestaat uit kleine snaaimomentjes. Tot aan het opeten van de restjes na de avondmaaltijd, ook al heb je voldoende gegeten.

Een regelrechte snaaibui, dus een eenmalige gebeurtenis, bijvoorbeeld tegen het einde van de middag of in de avond, kan voelen als een onbedwingbare ‘stem’ in je hoofd die getemd moet worden met eten. Dat is bij de 1 een enorme zoetaanval, de ander heeft meer de voorkeur voor chips. Of wisselen momenten in 1 snaaibui af met eerst zoet, dan zout en dan weer zoet.

Iemand die constant snaait, weet vaak wel dat het niet goed is of nodig. Maar een snaaibui is vaak veel intenser en kan voelen alsof je de macht over jezelf of je eetpatroon verliest.

Waar snaaien soms nog teruggebracht kan worden tot een aangeleerde gewoonte, gaat het bij een snaaibui vaak dieper. Dit kan emotioneel zijn, maar kan ook fysiek zijn. Bijvoorbeeld als je overdag te weinig hebt gegeten. Of teveel koolhydraten en suikers hebt gehad. Daarover verder meer.

Waarom blijf ik snaaien?

De achterliggende reden van snaaien kan voor iedereen verschillend zijn. Maar de kern van snaaien is wel dat je een honger ervaart die er fysiek niet is. Het is vaak een emotie en vaak heb je ook selectieve honger naar iets. Dit onderscheidt zich dus van ‘normale’ honger. Honger die je voelt als je maag rommelt en het tijd is om te eten.

Wat ik je in ieder geval wil meegeven is dat als jij snaaibuien kent, dit helemaal niets te maken heeft met jouw gebrek aan discipline of dat je daardoor faalt of mislukt.

Een snaaibui is een manier van je lichaam of je ‘koppie’ om te vertellen dat er ergens iets uit balans is. Dat kan zijn emotioneel maar ook een fysieke reactie van je lichaam.

Er is namelijk een constant proces in je lichaam gaande, dat niets liever wil dan jouw lichaam gezond te houden. Maar het wil ook je geest in balans houden. Dat heet homeostase. Een voorbeeld van homeostase is je temperatuurregeling in het lichaam, of je lichaam die zich klaar maakt voor de nacht door te gaan gapen. Of signalen geeft dat het dorst heeft en je dus moet drinken. Een ander voorbeeld is koorts hebben. Dit is een manier van je lichaam om zich te beschermen. Zo is je lichaam constant op zoek naar optimale balans en het kent daar diverse mechanismen voor.

Dezelfde situatie doet zich voor wanneer je emotioneel uit balans bent. Je voelt een innerlijke onrust die getemd moet worden. Je wilt rust in je lichaam en het signaal dat je krijgt is dat je dan wat moet eten.

De fysieke/ lichamelijke kant van snaaien

Vaak denken we bij snaaien direct dat we geen discipline hebben. Dat we ons niet kunnen beheersen en dat we ´zwak´ zijn. Maar er zijn wel degelijk lichamelijke oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij blijft snaaien. Gewoonweg omdat je lichaam er echt om vraagt en niet omdat jij de discipline niet hebt.

Laat ik de meest voorkomende met je doorspreken. En kamp jij momenteel met snaaibuien, kijk dan eens of je oprecht wel goed voor je lichaam zorgt. En of je eetpatroon momenteel wel in balans is.

Je darmflora is uit balans

Niet voor niets worden je darmen vaak je tweede stel hersenen genoemd. De samenstelling van je darmbacteriën is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor hoe je voeding verwerkt, maar ook voor hoe je je voelt. Je draagt tot zo’n 1,5 tot 2 kilo bacteriën in je darmen. En ze hebben allemaal belangrijke functies.

En is dit niet in balans dan kan gevolgen hebben je voor gezondheid. Je kunt allerlei klachten ervaren zoals een opgezette buik, huidproblemen, slecht naar het toilet kunnen, migraine. Maar het kan er ook voor zorgen dat je een constante snaaitrek ervaart. Of dat afvallen gewoonweg niet lukt.

Lees ook: Afvallen lukt niet: 11 mogelijke oorzaken waarom afvallen niet lukt

Een bekend verschijnsel is bijvoorbeeld candidaschimmel die zich in je darmen bevindt. Door het constant eten van grote hoeveelheden koolhydraten en suikers worden deze schimmels niet alleen gevoed, maar blijven ze ook constant vragen om meer koolhydraten en suikers. Geen wonder dat je dan constant bezig bent met eten, want je moet de schimmel voeden. Maar kijk ook eens naar je gebruik van zoetstoffen. Ook deze kunnen mogelijk je darmflora uit balans brengen.

Hoe meer candida in je darmen, des te meer je lichaam vraagt om zoet en des te harder groeit de candida. Je komt zo in een vicieuze cirkel terecht, die alleen maar is te stoppen door koolhydraten en suikers zoveel mogelijk te schrappen van je menu. Daarover verderop meer.

Kijk voornamelijk ook naar toegevoegde suikers in je eetpatroon. Soms lijkt een product gezond, maar zit er toch veel toegevoegde suiker in. Ook dit kan zorgen voor een verstoorde darmflora.

Lees ook: Wat betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers……’ op de etiketten?

Je hebt een onstabiele bloedsuikerspiegel

Ook hier komen we weer terecht bij de koolhydraten en suikers. Ze zijn niet alleen slecht voor je candida, maar ook voor je bloedsuikerspiegel.

Door het teveel en te vaak eten van (snelle) koolhydraten en suikers, stijgt jouw bloedsuikerspiegel. Je krijgt wel een snelle ‘boost’ met energie, maar die is heel snel weer verdwenen. En je lichaam wil zo snel mogelijk de bloedsuikerspiegel weer stabiliseren, dus er volgt een snelle daling.

Dat is het moment waarop je een hongerdipje kunt krijgen, moe wordt, lusteloos én je opnieuw gaat verlangen naar meer koolhydraten en suikers.  En dit werkt snaaibuien enorm in de hand.

Tekort aan voedingsstoffen

Je lichaam heeft optimale voeding nodig. Voldoende calorieën, eiwitten en gezonde vetten. Om maar niet de vitaminen en mineralen te vergeten. Zitten hierin ergens tekorten, dan ben je uit balans. Een enorme drang naar chocolade bijvoorbeeld, kan wijzen op een magnesiumtekort. Een enorme drang naar chips, kan wijzen op een zoutgebrek. Moeheid en neerslachtigheid kunnen duiden op een tekort aan eiwitten.

Wat kan helpen is dagelijks een kopje bottenbouillon toe te voegen aan je eetpatroon.

Lees ook: Vitaminetekort bij koolhydraatarm dieet: Is dit mogelijk en zo ja, hoe voorkom je dit

Hormonen ghreline en leptine zijn uit balans

Er zijn 2 belangrijke hormonen in je lichaam die ‘honger’ en ‘verzadiging’ regelen. Ghreline is het hongerhormoon. Het geeft je hersenen een seintje dat je eten nodig hebt. Leptine is het verzadigingshormoon. Deze hormonen kunnen volledig uit balans zijn. Met name voor wie al een jarenlang verleden kent van diëten, afvallen, weer aankomen, compenseren.

Dan is jouw lichaam eigenlijk niet meer in staat écht te luisteren naar wat je nodig hebt aan voeding. Je hebt bijvoorbeeld altijd calorieën geteld en als dit altijd te weinig is geweest, heb je daarmee constant deze 2 hormonen niet op de juiste manier hun werk kunnen laten doen.

Je kan dan een constante drang houden naar eten, wat kan leiden tot constante snaaibuien.

De emotionele kant van snaaibuien

Naast fysieke, dus lichamelijke, oorzaken van snaaibuien, kennen we ook de snaaibuien die ontstaan na of door een bepaalde emotie. Denk aan:

  1. Stress
  2. Verveling of gevoelens van leegte
  3. Geleerd vanuit onze jeugd door altijd beloond te worden met eten of snoep
  4. Sociale invloeden en gezelligheid
  5. Ongemakkelijke emoties en snel opspelende emoties
  6. Negatieve gedachtes

Het verlangen naar chocolade kan bijvoorbeeld echt een roep zijn naar troost, liefde of romantiek. En het eten van chips kan bijvoorbeeld gelijk staan aan het weg eten van stress of angst.

Lichamelijke of fysieke honger ontstaat langzaam en je voelt het echt aan een rommelde maag. Je wilt gewoon je maag vullen en je lichaam van brandstof voorzien. Emotionele honger is vaak plotseling en heel specifiek. Je kunt niet meer stoppen met denken aan die chocolade die nog in je kast ligt, of aan de zak chips die nog open is. Dit heb je eigenlijk alleen nodig om je emotie die je voelt te kalmeren.

In beide gevallen, of het nou fysiek of emotioneel is, zul je op onderzoek moeten gaan naar jouw onderliggende redenen van terugkerende snaaibuien. Ik geef je verderop een aantal tips die ook zeker voor jou kunnen gaan werken.

Snaaibuien en stress

Er is 1 belangrijke factor die ik er even wil uitlichten en dat is het effect van (chronische) stress op het hebben van snaaibuien. Dit werkt zowel fysieke snaaibuien als emotionele snaaibuien in de hand.

We leven in een wereld die steeds gejaagder is, er wordt veel van ons verwacht, maar we verwachten natuurlijk ook steeds meer van onszelf en van ons leven. Niet voor niets zijn steeds meer en vaker mensen overspannen of kampen met een burn-out.

Stress is echt een slopende moordenaar in ons lichaam. Het ontregelt allerlei processen, er ontstaan tekorten, er komen bepaalde emoties bij kijken. En snaaibuien zijn hier inherent aan. Soms wordt eten ingezet als troost of beloning: ‘Ik heb het wel verdiend na zo’n zware dag’. Maar het kan ook zijn dat je lichaam zodanig ondervoed raakt, dat het constant vraagt om aanvulling in de vorm van eten.

Snaaibuien en uitgeputte bijnieren

Je bijnieren raken door constante stress uitgeput. Even heel kort: je bijnieren zitten bovenop je nieren. Hele kleine organen die verantwoordelijk zijn voor het vrijgeven van hormonen zoals cortisol en adrenaline. Beiden zijn stresshormonen, maar ze hebben een andere functie. Adrenaline is een super goed hormoon om direct te moeten reageren op een situatie, vluchten bijvoorbeeld.

Cortisol zorgt ervoor dat je langere tijd alert kunt blijven. En dat is nu juist het punt. Er wordt van ons gevraagd dag in, dag uit 'aan' te staan door het leven dat we leiden. Daardoor blijft cortisol altijd hoog in je lichaam. En door een te hoog cortisol in je lichaam behoud je constant een hoge bloedsuikerspiegel en een constante drang naar eten. Met name naar de al genoemde koolhydraten en suikers.

En hoe meer deze hormonen uit balans zijn, des te slechter functioneert je stofwisseling. Des te slechter neem je voedingsstoffen op. Des te uitgeputter raakt je lichaam etc. En des te meer je je snaaibuien in stand houdt. 

Snaaien in de avond 

Een van de meest voorkomende momenten waarop het snaaien begint bij velen is in de avond. Dat kan zijn direct na de avondmaaltijd (zin in zoet), of nadat de kinderen op bed liggen en jij op de bank ploft of tijdens het televisie kijken of lezen van een boek.

En dat is niet zo gek dat we na een lange dag ineens trek krijgen in snaaien.

Lees alles hierover in dit artikel: Omgaan met snaaibuien in de avond

Snaaibuien en menstruatie

Zeg je als vrouw zijnde menstruatie en chocolade, dan zie ik vaak veel herkenning. Met name de week voor de menstruatie en de eerste dagen van de menstruatie kan het verlangen naar chocolade zo groot zijn, dat het haast niet is te weerstaan. Je relatie met eten kan op dat moment echt veranderen. En ja, dit is allemaal de invloed van je hormonen die rondom je menstruatie aan het veranderen zijn.

Je stemming verandert en daarmee je voorkeur voor bepaald voedsel

Je hormoonbalans raakt in de war vlak voor en tijdens je menstruatie. Hierdoor raak je, met name in de laatste week vóór je menstruatie,  sneller geëmotioneerd of geïrriteerd, heb je misschien last van stemmingswisselingen en kan je wat neerslachtig en futloos zijn. Je kunt je voorstellen met emoties die alle kanten op schieten, je ook hierdoor sneller de neiging kan krijgen tot snaaien.

De hormonen oestrogeen en progesteron als ‘snaaifactoren’

Het hormoon oestrogeen stimuleert de werking van serotonine. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit oestrogeen beweegt zich – net als je menstruatie – in een cyclus van een ongeveer een maand. Tijdens de menstruatie begint de stijging, in de tweede week is het oestrogeen gehalte op z’n hoogst, in week drie daalt deze behoorlijk snel en in week vier bereikt je oestrogeengehalte haar dieptepunt. En bij deze dalingen, de week voordat je menstruatie weer begint, daalt ook de serotonine. Dit kan een neerslachtig gevoel met zich meebrengen. Als je oestrogeenniveau op peil is, zit je dus beter in je vel en kun je beter omgaan met emoties en stress. Je kunt snaaibuien dan beter weerstaan.

Progesteron is een soort tegenhanger van oestrogeen. Dit hormoon maakt je onder andere slaperig en kan van invloed zijn op je eetlust. Die wordt namelijk groter. En in de derde week van je menstruatiecyclus, waarin je oestrogeen afneemt, gaat jouw lichaam progesteron aanmaken. Nog een reden dus die snaaibuien tijdens de menstruatie in de hand werkt.

Snaaibuien voor en tijdens je menstruatie, hebben dus een echte lichamelijke oorzaak. Wees dus niet te streng voor jezelf.

Tips tegen snaaien en snaaibuien

Snaaibuien kunnen dus bestaan in allerlei vormen, kunnen ontstaan op diverse momenten en kunnen dus een andere achtergrond hebben: Door een fysieke honger of onbalans in je lichaam of door het willen weg eten van een emotie.

Het belangrijkste is voor jezelf na te gaan binnen welke categorie jouw snaaibuien passen. Nu zit daar nimmer een scheidslijn tussen en zul je vast in beide groepen vallen, maar ik raad altijd aan om het stap voor stap te bekijken en actie te ondernemen. Je kunt niet alles tegelijk en dit hoeft ook niet.

Ik geef je hierbij mijn beste tips om snaaibuien te verhelpen.

Tip 1: Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Wil je direct 1 belangrijke stap zetten om van je snaaibuien af te komen, dan is dat het in balans brengen van je bloedsuikerspiegel. En dat kan door het aanpassen van je eetpatroon, naar een koolhydraatarm eetpatroon bijvoorbeeld. Het is van belang om   echt eerst op fysiek vlak iets aan je eetpatroon te doen, voordat je ook maar überhaupt toekomt aan het aanpakken van snaaibuien bij emoties.

Door het aanpassen van je eetpatroon voorkom je snaaibuien en hoef je niet op het moment dat je een snaaibui voelt opkomen, je te beheersen. Want je bent gewoonweg verzadigd en je lichaam vraagt er niet meer om.

Tip 2: Stop met het eten van suikers

Suikers eten = blijven verlangen naar meer suikers. Niet alleen zorgen suikers voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, ze verzadigen totaal niet en zorgen ervoor dat je vlak erna weer trek krijgt in iets. Denk aan frisdrank, koekjes, snoepjes, pakjes en zakjes, kant en klaar maaltijden. Overal zit tegenwoordig suiker in verwerkt. Zelfs in chips.

Schrap ze van je menu en vervang het door voedzame maaltijden zoals in een koolhydraatarm eetpatroon.


Tip 3: Eet voldoende calorieën

Naast een schommelende bloedsuikerspiegel is te weinig eten funest voor het onder controle kunnen houden van je snaaibuien. Als je aan het eind van de middag trek krijgt of in de avond, dan is dat veelal het gevolg van én teveel koolhydraten gegeten, maar ook van te weinig eten. Helemaal als je een crashdieet volgt.

Ga maar eens bij jezelf na als je al eens een dieet hebt gevolgd met bijvoorbeeld maar 1200 calorieën op een dag. Je hebt vast veel honger ervaren en de kans dat je jezelf voor langere tijd kunt beheersen is uitgesloten. Je valt dan ook sneller terug in oude eetgewoontes. Je lichaam is met zo weinig eten echt ondervoed en hunkert naar eten.

Het doel moet dus zijn om niet zo weinig mogelijk te eten, maar om je voedingsstoffen te maximaliseren en je lichaam van voldoende gezonde vetten en eiwitten te voorzien.

Tip 4: Manage je stress en zorg voor ontspanning

Je hebt al kunnen lezen dat stress ‘killing’ kan zijn voor je lichaam en daarmee ook makkelijker je snaaibuien in stand kan houden. Kijk eens naar jouw stressfactoren en of je voldoende slaapt.

Ik weet het, dit zijn niet zomaar zaken die je van de 1 op de andere dag kunt oplossen. Maar het is goed je hier constant bewust van te zijn. Probeer ook te achterhalen of stress en te weinig slaap mogelijke oorzaken kunnen zijn. Bewustwording is de eerste stap naar het vinden van een oplossing.

Tip 5: Wees lief voor je darmen

Heb je naast snaaibuien ook regelmatig last van je darmen, dan is het goed aandacht te gaan besteden aan je darmgezondheid.

Een eerste stap hierin is ook weer de stap om je eetpatroon aan te passen naar een koolhydraatarm eetpatroon. Vele klachten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Ook candida bijvoorbeeld kan hiermee aangepakt worden. Een tweede stap kan zijn wat extra natuurlijke supplementen toe te voegen aan je eetpatroon. Appelazijn drinken en bottenbouillon toevoegen kan jouw darmflora ondersteunen.

Zodra jouw darmen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen, is je lichaam ook optimaal gevoed en zullen snaaibuien minder op de loer liggen.

Lees ook: Supplementen bij koolhydraatarm dieet: De 10 beste supplementen die je kunt toevoegen

Tip 6: Plan je maaltijden en tussendoortjes

Plannen is op veel vlakken belangrijk. Maar vaak vergeten we te plannen op het gebied van eten. Als je je dagen niet plant, moet je problemen oplossen op het moment dat ze zich voordoen en dan is het veel lastiger. Ook voorkom je hiermee spontaan eten en weet je beter wat je op een dag eet. Zo ontstaat er vaak minder ruimte om te hoeven snaaien, zeker als je jezelf op het moment waarop vaak een snaaibui ontstaat, nog iets toestaat.

Beschouw het plannen daarom ook als een vast onderdeel van je routine en zie het als zelfzorg in plaats van ‘moet ik dat ook nog doen’. Je zult merken dat je veel meer rust krijgt in je hoofd en je lichaam.

Tip 7: Vraag jezelf af of je echt honger hebt

Dit klinkt misschien als een simpele tip, maar zoals je hebt kunnen lezen is er een groot verschil tussen het verlangen naar eten of het echt honger hebben. Vaak is zelfs sprake, op het moment dat een snaaibui zich voordoet, van dorst. Dus neem voorafgaand aan een mogelijke snaaibui eens afstand en vraag jezelf af wat er echt aan de hand is.

Een simpele vraag die je jezelf kan stellen is: ‘Waar verlang ik nu het meeste naar’? Als je antwoord is chocolade, pizza of chips, dan heb je echt snaaitrek. Heb je echt zin in een voedende maaltijd, dan is je maag klaar om voeding te ontvangen.

Te vaak overtuigen mensen zichzelf ervan dat ze “honger” hebben om toe te mogen geven aan de hunkering die ze hebben. Het verschil tussen honger en verlangen is eenvoudig; als je denkt aan een heel eenvoudige maaltijd (kip en broccoli of roerei), zou je het dan eigenlijk willen eten?

Als het antwoord ja is, heb je honger en moet je waarschijnlijk eten. Als het antwoord nee is, heb je een verlangen en moet je bedenken hoe je het kunt beheersen.

Tip 8: Neem een time-out

Wanneer je toch voor een snaaibui komt te staan en je verlangen is zo groot, dan is het belangrijk om op dat moment even afstand te nemen van jezelf en je verlangen. Neem 10 tot 15 minuten de tijd om jezelf af te vragen wat er gebeurt of wat er die dag gebeurd is. En begin met het stellen van vragen aan jezelf.

Zet je hersenen op dat moment op een ander spoor. Zet ze even actief aan het werk. Het beste is dit te doen door te gaan schrijven. Zo kom je even uit je hoofd en is de kans dat het verlangen afneemt. Ook al volgt er dan toch een snaaibui, je zult merken dat als je dit vaker doet, het verlangen steeds minder zal worden.

Tip 9: Zorg voor voldoende voedzame snacks

In dit artikel: Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes, vind je voldoende keuze voor een voedzame snack. Zorg dat je altijd kaas, nootjes, gerookte kip, kwark, eitjes in huis hebt.

Op het moment dat je een snaaibui voelt opkomen, is het geen probleem om hier van te gaan snacken. Je geeft je lichaam op dat moment in ieder geval voedingsstoffen mee en het werkt veel meer verzadigend dan een blok chocolade of zak chips.

Tip: Nog een reden om te starten met een koolhydraatarm eetpatroon, is dat er zoveel gezonde alternatieven zijn te maken, die je in geval van een snaaibui zonder zorgen kunt gaan eten. Of kies voor een makkelijke voedzame eiwitreep.

Lees ook: Koolhydraatarme eiwitrepen: Mijn top 5 van repen voor in een koolhydraatarm dieet

Tip 10: Wees niet te streng voor jezelf

Als je toch hebt toegegeven aan een snaaibui, wees dan niet hard voor jezelf. Jij bent hierdoor geen slecht persoon zonder wilskracht. Je hebt niet gefaald.

Zie het als een leermoment en onthoud dat een snaaibui niet je gehele eetpatroon of dieet teniet doet. Dat moment is niet bepalend, het gaat erom wat je erna gaat doen. En pak jij gewoon de draad weer op, dan is er niets aan de hand. Laat trots je dan overheersen en leg alle schuldgevoelens naast je neer.

Lees ook: Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet: Wel of niet doen

Hoe kan koolhydraatarm eten je helpen?

Het zal je na het lezen van dit artikel niet ontgaan zijn dat ik voorstander ben van een koolhydraatarm eetpatroon. En niet zozeer om dit ‘labeltje’ wat er aan gegeven wordt, maar echt omdat de effecten op je lichaam en je emoties zo ontzettend groot kunnen zijn.

Mijn persoonlijke reden om koolhydraatarm te gaan eten, was niet zozeer alleen het afvallen. Het was een kans die ik zag om mijn relatie met eten te herstellen. Om af te komen van die hongerdipjes en constante snaaibuien.

Als ik 12 jaar geleden wist wat ik nu weet en dagelijks in mijn lichaam ervaar, had ik het nooit anders gedaan. Maar dat is makkelijk zeggen achteraf. Want wist ik veel op dat moment. Ik dacht dat afvallen een kwestie was van minder eten, meer bewegen en vooral veel discipline hebben. Maar niets is minder waar.

Verminder je koolhydraatinname, eet voldoende eiwitten en vetten en je zult merken dat jouw bloedsuikerspiegel direct in balans raakt. Dat je echt verzadigd bent en veel minder met eten en niet eten bezig bent.

Ook snaaibuien nemen direct af. Want je moet ook meer eten dan je wellicht nu gewend bent. Je zet daarmee je lichaam niet alleen in staat van vetverbranding, maar je humeur verbetert, je darmen worden rustiger en stress neemt af. En daarmee dus ook je snaaibuien.

Probeer het eens een week en kijk wat het met je lichaam doet. Geef het een kans om je lichaam te helen, je emoties in balans te krijgen, van je snaaibuien af te komen en niet onbelangrijk direct te werken aan het verbeteren van je gezondheid.



Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!