Zuivel: gezond of niet?
10 oktober 2014 
2 min. leestijd

Zuivel: gezond of niet?

Misschien heb je de discussie wel eens langs zien komen of volg je het op de voet.

Melk blijkt helemaal niet zo gezond te zijn als we altijd gedacht hebben. Zonder hier nu al te wetenschappelijk op in te gaan of te pretenderen dat ik echt exact weet hoe het zit, wil ik jullie hier toch meer over vertellen. Want wat ik gemerkt heb bij klanten, is dat door het weglaten van kwark, melk, yoghurt uit het eetpatroon, vage klachten en met name darmklachten als sneeuw voor zon zijn verdwenen.

En dat intrigeert mij. Deze klanten blijken, zonder het te weten, enige mate van lactose intolerantie te hebben. Koemelk blijkt door veel mensen niet goed verteerd te worden. En ook de hoeveelheid calcium de je binnen krijgt kan meer fout doen dan goed. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat het drinken van koemelk osteoporose niet voorkomt, maar juist mede veroorzaakt.

Zuivel past in ieder geval een koolhydraatarm eetpatroon. Zie ook: Koolhydraatarm dieet en zuivel

Koemelk is voor kalfjes

Er wordt gesteld dat de koemelk voor kalfjes is bedoeld en niet voor menselijke consumptie. Het verstoort de darmflora waardoor er chronische aandoeningen kunnen ontstaan zoals astma, eczeem en kanker. Ook hoofdpijn en vermoeidheid is een vaak genoemde klacht bij melkconsumptie.

Moet je melk drinken om je calciumbehoefte binnen te krijgen?

Het argument om melk te drinken, is dat de calcium goed is voor sterke botten. Het klopt dat je calcium nodig hebt voor stevige botten. Maar wel in een goede verhouding tot magnesium anders werkt de calcium averechts en veroorzaakt het juist botontkalking (osteoperose).

Er wordt veel calcium aan veel producten toegevoegd, waardoor je zelfs teveel calcium binnen kunt krijgen. Hier zijn veel onderzoeken naar gedaan, waarbij gesteld wordt dat het verstandiger is om calcium vooral uit plantaardige bronnen in te nemen en het beter is om de dagelijkse vitamine D inname te verhogen omdat dit zorgt voor een betere opname van calcium.

Een eetpatroon met veel (groene) groenten, fruit, noten, zaden en wilde vis voldoet ruimschoots aan de dagelijkse behoefte.

Zie ook: Gezond afvallen

Allergisch voor melk?

De eiwitten in koemelk, caseïne genaamd, zijn voor onze spijsvertering moeilijk te verteren. Dat komt omdat deze eiwitmoleculen vrij groot zijn in vergelijking met de eiwitten in moedermelk. Daardoor hebben veel mensen last van koemelk en koemelkse producten.

Ze reageren hierop met huidklachten, hoofdpijn en vermoeidheid. Herken je je in deze klachten, dan is het zeker eens het proberen waard koemelkse producten te laten staan. En ervaar wat het met je doet.

Intolerant voor melk?

In koemelk zitten niet alleen eiwitten maar ook suikers. Ook deze suikers, lactose genoemd, worden door de meeste mensen niet goed verteerd. Dit komt omdat het lichaam het enzym lactase, dat nodig is om de lactose te verteren, na de zoogtijd niet meer aanmaakt. Naarmate we ouder worden, past ons spijsverteringssysteem zich aan. We krijgen dan tanden om te kauwen en niet meer om moedermelk te drinken.

Bijna 80 procent van de wereldbevolking is lactose-intolerant en reageert met milde tot ernstige darmklachten na het nuttigen van melk en melkproducten. Wij herkennen dit echter niet als klachten van koemelk, omdat wij ons zo blindstaren op de vermeende gezondheidsvoordelen van zuivel. Dus ook yoghurt, kwark, kaas, roomijs en producten waar koemelk in verwerkt is. Dit wordt op de verpakking vermeld.

En nu? Geen koemelk meer?

Ik ben de laatste die zal zeggen dat je nooit meer koemelk mag nuttigen. Maar mocht je bepaalde klachten herkennen en gebruik je veel zuivel, dan is het natuurlijk het proberen waard om eens een tijdje te minderen of het helemaal niet meer te gebruiken. En dan eens kijken hoe je je voelt. Mocht je er geen last van krijgen, dan vind ik het geen enkel probleem om van zuivel te genieten.

Maar ik adviseer altijd om vooral de balans te blijven houden. Dus geen liters zuivel naar binnen werken. Wat ik wel adviseer is om ook eens te kiezen voor plantaardige melksoorten. Benieuwd naar deze alternatieven?

Lees dan eens mijn blog ‘Alternatieven voor melk’.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!