E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet

De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet
8 november 2016 Linda Nordholt

Kamp je met een ernstige suikerverslaving, dan zul je om af te kunnen vallen moeten afkicken hiervan. Jouw lichaam is echter gewend aan een eetpatroon vol koolhydraten en suikers. Je gaat dus echt een soort van afkickperiode in. Des te strikter je je koolhydraten gaat minderen, des te heftiger deze verschijnselen kunnen zijn. Jouw lichaam gaat namelijk omschakelen van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding. Maar uiteindelijk zul je je meer energiek voelen, minder hongerdipjes ervaren, meer aan kunnen en zin hebben om wat te doen. En natuurlijk ga je weer vet verbranden.

Ik bespreek de 10 meest voorkomende afkickverschijnselen die je in het begin kunt ervaren wanneer je jouw eetpatroon gaat ‘omgooien’. Aangezien dit bij 9 van de 10 mensen gebeurd en ik heel vaak de vraag krijg of het normaal is.

1. Moeheid

Je kunt de eerste dagen echt moe zijn. Niet uit bed kunnen komen, of juist wel, maar dan heb je gedurende de dag last van een moe gevoel, niet vooruit te branden, nergens zin in. Het hoort erbij. Ook kan het even duren, voordat je je moe gaat voelen. Denk niet dat je suikers mist, het heeft alles te maken met de omschakeling. Je lichaam was gewend aan de bloedsuikerschommelingen waarbij je met suiker en eten dit de baas kon worden. Je lichaam was gewend om energie te halen uit koolhydraten. Jouw lichaam moet nu leren energie te halen uit vetten en eiwitten. Dus de moeheid kan direct toeslaan, maar ook pas na een paar weken. En het kan zelfs een aantal weken aanhouden.

Tips: Laat het vooral toe, hoe lastig ook. Haal je voldoening uit het feit dat jouw lichaam hard aan werk is. Beknibbel niet op je eiwitten en vetten. Zorg dat je deze voldoende binnenkrijgt. Gebruik anders zelfs wat meer eiwitten en vetten, wat extra noten, kokosolie wat rijkelijker gebruiken en eitjes of kwark.

2. Slecht slapen

Het tegenovergestelde van moeheid zie ik trouwens ook gebeuren. Dat juist door meer energie slecht wordt geslapen. Je bruist dan zo van de energie dat inslapen moeilijk kan zijn of doorslapen een ramp. Dit gaat in de regel vanzelf over. Ook zul je ervaren dat je er ’s nachts vaker uit moet om te plassen, je drinkt waarschijnlijk meer water.

Tips: slik magnesium voor het slapen gaan. Zorg voor een rustmoment voor het slapen en vermijd al teveel licht. Maak je lichaam klaar voor de nacht. Ook al heb je zoveel energie en je wilt nog zoveel doen, zorg dat je activiteit minder is voor het slapen gaan (boek lezen of rustig zitten)

3. Emotioneel en/ of chagrijnig

Zie het omschakelen van je eetpatroon als een afscheid. Jouw lichaam was gewend aan koolhydraten en suikers, die je vaak goed lieten voelen. Denk aan die bloedsuikerpiek. Even los natuurlijk van emotie eten en snaaibuien. Afkicken kan gepaard gaan met chagrijnigheid, extra emoties en soms onverklaarbare buien. Accepteer dit maar even. Voor de vrouwen onder ons: denk aan de menstruatieperiode.

Tips: Je kunt natuurlijk je buien bestrijden met koolhydraten, maar dat is niet wat je wilt. Ervaar het, accepteer het, vertel je partner wat er aan de hand is en zie het als iets positiefs. Je lichaam is namelijk op alle fronten hard aan het werk.

4. Minder koolhydraten kan leiden tot hoofdpijn

Hoofdpijn is absoluut een bijwerking wanneer je minder koolhydraten gaat eten. Met name mensen die gevoelig zijn voor migraine kunnen zelfs een aanval krijgen. Hoe vervelend ook, dit hoort er bij. Jouw lichaam wil afvalstoffen afvoeren, wat allerlei reacties kan veroorzaken.

Tips: Blijf vooral veel water drinken, zodat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Een stukje wandelen wil ook helpen om afvalstoffen sneller af te voeren.

5. Obstipatie

Het kan zijn dat je minder vezels eet dan je lichaam gewend is. Obstipatie kan dan op de loer liggen. Het kan ook zijn dat je te weinig water drinkt. Maar over het algemeen ligt het gewoon aan de omschakeling naar een ander eetpatroon. Je lichaam moet gewoon even wennen aan de nieuwe situatie. Denk bijvoorbeeld aan vakantie of de dagen na een etentje. Dan kan jouw stoelgang ook anders zijn.

Tips:

 • Gebruik wat extra gebroken lijnzaad of zemelen
 • Gebruik psylliumvezels
 • Eet meer groenten
 • Voeg wat chiazaad toe
 • Slik magnesium
 • Gebruik vezeltabletten
 • Ga wandelen
 • Drink meer water
 • Voeg wat extra vetten toe zoals kokosolie

6. Diarree

Net als obsipatie kan jouw lichaam juist reageren door aan de diarree te gaan. Je eet namelijk meer vetten dan je gewend bent, wat ervoor zorgt dat ook hier je darmen aan moeten wennen. Denk nu niet gelijk aan het toevoegen van een banaan (die zorgt niet voor verstopping), maar laat je lichaam wennen. Blijft het aanhouden dan is tijdelijk minderen met vetten om je lichaam te laten wennen een goede optie.

7. Honger

Hoewel je juist minder honger zult gaan ervaren, kan het de eerste dagen of eerste 2 weken juist zo zijn dat je veel meer honger krijgt. Echt die knagende trek. Hier moet je echt even doorheen. Verwar dit niet met hoofdhonger (die zin in wat lekkers) maar die echte knorrende trek. Dat heeft ook alles te maken met de omschakeling. Jouw lichaam is gewend gevuld te worden met koolhydraten en suikers wat snelle lekkere trek teniet kan doen. Nu moet het juist meer verzadigd raken van eiwitten en vetten. Dat dat gebeurd zul je ook snel genoeg merken, maar jouw lichaam kan hierin even achterblijven.

Tips: Eet wat meer rauwkost, drink extra water en gebruik wat meer vetten en eiwitten. Denk hierbij aan extra kokosolie of olijfolie, een gekookt eitje, bakje kwark. Een avocado is bijvoorbeeld zo’n voedingsmiddel dat goed vult. Gebruik deze dan vooral.

8. Kramp in spieren met name benen

Koolhydraatvermindering heeft een vochtafdrijvende werking in je lichaam. Hiermee wordt niet alleen vocht, maar ook mineralen afgevoerd. Hiermee kun je krampen gaan ervaren, met name in de nacht in de kuiten en benen. Ook in de nek of armen hoor ik vaak. Het meest voorkomende tekort is dan magnesium. Ik raad dit ook altijd aan. Daarnaast kun je een tekort ervaren aan zink, kalium en/ of calcium. In mijn ervaring komt dit alleen voor bij de zeer strikte koolhydraatarme diëten.

Tips: neem een magnesiumsupplement of een gecombineerd supplement met magnesium, zink en calcium. En gebruik iets meer zout met extra mineralen en jodium.

9. Slechte adem

Volg je een strikt koolhydraatarm dieet (minder dan 50 gram koolhydraten per dag), dan raakt jouw lichaam in ketose. Dit kan zorgen voor een slechte adem, erger dan wanneer je een minder strikt koolhydraatarm dieet volgt. In dit laatste geval zie ik het eigenlijk niet. Bij optimale vetverbranding, ketose, komen er ketonen vrij en die adem je ook uit. Een wat sterkere geur van urine kan hier ook bij horen. De geur gaat vanzelf over, maar kan zeker wel een tijdje aanblijven. Het is in ieder geval een goed teken dat jouw lichaam in ketose is.

Tips: drink veel water, neem een suikervrij snoepje of kauwgumpje (met mate met name als je een belangrijke afspraak hebt), kauw op peterselie of gebruik mondspray. En poets je tanden misschien wat vaker. Ben je er wel van bewust dat je dan bezig bent met bestrijding van het symptoom. De slechte adem blijft terug komen. Dus blijf vooral op een afstandje staan.

10. Een onrustige huid

Je zit in een soort van detox periode. Jouw lichaam scheidt alle afvalstoffen uit via urine, zweet, speeksel, adem en huid. Heb je al een gevoelige huid dan kan de reactie zijn dat dit weer even opspeelt. Het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt. Maar heb je juist geen last van een onrustige huid, kan het zo maar ineens zijn dat je last krijgt van puistjes of bultjes. Overal op je lichaam en niet alleen op je gezicht. Hoe meer afvalstoffen jouw lichaam nog kwijt moet, hoe erger het kan worden. Dit gaat echt vanzelf over. Het kan juist een goede reden zijn, als je last hebt van bijvoorbeeld acne, koolhydraatarm te gaan eten. Een positieve bijwerking kan juist een meer rustige huid zijn.

Tips: Veel water drinken en vooral geen gekke crèmes of zalfjes gebruiken. Laat het maar gebeuren, kijk het even aan en wacht op het moment dat het over is.

Hoe dan ook. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar zijn heel normaal en horen erbij. Blijven bepaalde verschijnselen gedurende een langere periode aanhouden en twijfel je of het nog goed gaat of goed is, ga dan vooral naar je huisarts om dit te overleggen.

Laat je me hieronder weten of jij nog afkickverschijnselen hebt? Dan denk ik zeker met je mee.

Lees de (beginners)handleiding voor het starten van een koolhydraatarm dieet!

Comments (194)

 1. Wendy 2 jaar geleden

  Hoi. Ik ben nu 6 weken bezig met keto en 1 week intermittent fasting. Ik heb de laatste 2 dagen vaak hoofdpijn en voel me duizelig. Wat kan ik hier aan doen? Mvg Wendy

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Hoi Wendy, dat kan ik zo helaas niet voor je beoordelen. Ik sta volledig achter keto en IF mits gedaan op de juiste manier. En dan heb ik meer informatie en achtergronden van je nodig om je goed te kunnen adviseren. Je kunt te weinig eten, verkeerd eten, tekorten hebben etc etc. Of het is slechts een fase die weer overgaat. Wil je mijn begeleiding hierin dan mag je me altijd mailen naar info@slankmetlinda.nl.

 2. Linda 2 jaar geleden

  Hoi Linda, ik ben sinds vorige week ineens overgestapt naar het keto dieet … niet omdat ik enkel wil afvallen maar ook ondat ik gezonder wil leven…nadat ik me flink heb ingelezen over keto. Het sprak me zo erg aan en vond het zo logisch klinken dat ik direct besloot over te stappen. Heb totaal geen probleem met het weglaten van brood pasta rijst etc . Heb de carb app op me tel gezet en die houd precies bij hoeveel ik eet etc . Alleen nu merk ik dat ik problemen heb om mijn eiwitten op peil te houden.. en niet alleen mijn eiwitten maar ook mijn koolhydraten! Op de een of andere manier ga ik over de vetten heen als ik mijn eiwitten omhoog wil hebben of mijn koolhydraten! Hoe kan ik dit voorkomen? Verder lijkt het wel alsof ik de hele dag last heb van opvliegers! Continu warm en zweten.. daarbij eigenlijk totaal geen honger! Ik drink bijna een 3 liter water op een dag … doe 1 tlp zout in mijn water… neem magnesium kauwtableten en voeg electrolytes toe aan mijn water als ik ga trainen ( dansen 4 uur per dag .. elke dag)… hoe kan het dat ik geen honger heb.. de hele dag! En hoe krijg ik mijn eiwitten op peil samen met mijn koolhydraten? Ik zit op 70-25-5

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Hoi Linda, dat kan ik zo helaas niet vanaf hier voor je beoordelen. Dan moet ik je met je meekijken wat je eet en hoe je eet. Het kunnen afkickverschijnselen zijn die opvliegers en moeten ook weer overgaan. En geen honger is ook zeker een bijverschijnsel.

 3. Ikke pikken porretje 2 jaar geleden

  Hoi Linda

  Begin maart heb ik 2 maanden koolhydraatarm gedaan. Flink afgevallen maar niet vol te houden ( max 30 Gr per dag).
  Daardoor viel ik terug in mijn oude (vr) eetpatroon.
  Dus vorige week opnieuw gestart met koolhydraatarm maar dan iets opgehoogd naar 50 Gr per dag en niet helemaal suikervrij. Ik eet af en toe een waterijsje, oppo ijs of pure chocola.
  Mijn buik is nu na een week nog zo opgezet, wanneer gaat dit weg? Ik heb wel dunne ontlasting dus obstipatie is niet het probleem. Ik eet weinig lactose, geen eigenlijk en gluten krijg je sowieso nauwelijks binnen met dit dieet ( ben ik wel gevoelig voor).
  Ik ben wel al 2,3 kilo kwijt in 9 dagen

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Oei ja, het kan een omschakeling zijn van je lichaam. Met name meer vetten ineens, dat moet je lichaam toch leren verteren. Verder is het goed een voedingsdagboek bij te houden en te kijken wanneer het ontstaat na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Anders ook zeker kijken naar je eiwit en vet inname om te zien of je daar wellicht iets in moet bijsturen.

 4. Lorke 2 jaar geleden

  Dag 2 … men buik staat zoooo dik …. lijkt wel of ik zwanger ben … heb alweer zin om het meteen op te geven … of is dit normaal ?

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Dit is heel normaal hoor. Dit hoort erbij en je lichaam moet echt even omschakelen naar het verteren van meer eiwitten en vetten. Dit moet uiteraard wel overgaan. Kan het zijn dat je misschien gevoelig bent voor lactose? Je eet misschien meer zuivel dan je normaliter deed.

 5. Goon 2 jaar geleden

  Mijn man en ik zijn nu een week suikervrij 🙂 en voelen ons goed. We hebben alleen allebei het idee dat ons zicht minder is. Mijn man zegt dat zijn leesbril niet sterk genoeg meer is en ik heb de grootte van de letters op mijn ereader al aangepast. Is dit iets wat bij het omschakelen naar suikervrij kan horen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Oei, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik vraag me misschien zelfs af of het omgekeerde gebeurd. Dat je zicht beter wordt en daar je bril op aangepast moet worden. Ik zou het anders zeker even overleggen met je huisarts, het kan eventueel te maken hebben met medicijngebruik wat aangepast moet worden.

  • M 2 jaar geleden

   Suikervrij eten geeft idd reacties op de ogen zoals wazig zien. Wacht een paar weken voordat je denkt aan een andere leesbril. Let wel op dat uw bloedduikerspiegel niet te laag is (hypo) en last even bij twijfel vingerprikje bij de huisarts. Meestal is dit echter in orde.

   • Annick 1 jaar geleden

    Wie is M, die zegt dat het dieet reacties op de ogen kan geven? Is dat ooit onderzocht, of is het een persoonlijke ervaring?
    Ik heb namelijk hetzelfde idee. Ik eet nu 3 weken koolhydraatarm en zie slechter: de opticien was geschrokken van de oogmeting eerder deze week. Ik krijg nu een nieuwe uitgebreide meting, maar weet dus niet of ik daar nog mee moet wachten omdat het misschien een bijverschijnsel is..

    • Auteur
     Linda Nordholt 1 jaar geleden

     Ik heb hier geen ervaring mee, dus ik zal dit verder gaan onderzoeken en wat een mogelijke oorzaak kan zijn. Benieuwd naar de uitgebreide meting en de mening van de arts.

 6. Marv 2 jaar geleden

  Hoi Linda,

  Mijn vrouw en ik zitten inmiddels in week 4. Het eten is lekker en het bevalt goed. Alleen de vermoeidheid, en kramp in de benen is bij mij nog niet weg. Sinds twee dagen is mijn ontlastig wat donkergrijs van kleur. Verder geen klachten.

  De kleur van de ontlasting is een normaal verschijnsel? En wat betreft de vermoeidheid…even doorzeten of iets koolhydraten toevoegen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Zorg dat je voldoende zout tot je neemt en neem magnesium. Dit plas je namelijk wat sneller uit nu je koolhydraatarm eet. De kleur van de ontlasting is normaal. Je eet anders dus het komt er ook anders uit:)

 7. Bianca 2 jaar geleden

  Gaat dat ruiken uit de mond niet over dan ?

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Dat gaat zeker over hoor!

 8. C 2 jaar geleden

  Dag Linda, wat een drama vond ik het koolhydraat arm en suikerarme dieet wat ik van de huisarts geadviseerd heb gekregen. Eind februari dit jaar ben ik ermee gestart en een maand later begonnen de eerste verschijnselen al (stopverf ontlasting, spierpijnen in bovenbenen en in nek, misselijkheid, diarree, rommelende darmen. enorme vermoeidheid, last van maag, hevige menstruaties en ovulatie, hoofdpijnen en complete lichamelijke stress). Ik ben meteen gestopt (als schildklierpatient, had ooit dezelfde ervaringen met een Detox) en sindsdien zijn mijn darmen nog steeds (nu na 2,5 maand later) niet goed, loop zelfs bij een osteopaat omdat ik lijd aan een inefficiënte vertering, mijn ontlasting heeft alle kleuren van de regenboog (van groen naar wit naar stopverf naar licht bruine kleur, afhankelijk van wat ik weet) en heb daarnaast ook nog steeds last van flinke diarree. Mijn darmen staan strak en dat is meteen ook weer nadelig voor mijn bekken, si gewricht. Mijn hele zenuwstelsel staat op spanning (= hormonaal) en mijn hypofyse is ook in de war. Ik krijg het nergens meer mee op orde, zelfs psyllium vezels worden niet meer opgenomen, alles komt er meteen weer ‘uit’ zeg maar. Wat nu? Kun jij mij helpen om mijn vertering weer op orde te krijgen? Ik ben radeloos en heb zo’n spijt van koolhydraat arm en suikervrij eten. Ik eet sinds een paar dagen nu kleine porties over de dag en probeer een goede balans tussen koolhydraten en eiwitten te vinden. Daarnaast drink ik geen cafeïne, alcohol meer (enkel gezuiverd water) en vermijd ik snelle suikers (en koolhydraten). Dankjewel. C

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Wat vervelend voor je om te horen zeg….ik ben wel even benieuwd hoe het er destijds uit heeft gezien voor je…want je kunt koolhydraatarm en suikervrij doen op een manier die wel bij je past. Daar heb je goede begeleiding bij nodig. Ik wens je heel veel sterkte.

 9. roos 2 jaar geleden

  Ik heb een vraag.
  Ik eet sinds 4 dagen veel minder koolhydraten.
  Ik herken mij in de afkickverschijnselen slecht slapen.
  Ik word snachts wakker en lig 2 , 3 uur wakker (normaal nooit)
  En: ik heb nachtmerries. Dit heb ik normaal gesproken 2x per jaar.
  En n dus 4 dagen achter elkaar.
  Ik denk dat dit ermee te maken heeft dat je hersenen ook koolhydraten nodig hebben om goed te functioneren en die krijg ik nu dus niet genoeg binnen misschien?
  Hebben andere mensen ook nachtmerries? Gaat dit over? Hoelang blijft dit?
  Normaal eet ik veel zoetigheden (voorheen moet ik eerder zeggen) zoals chocolade en koekjes. Nu helemaal niet meer. Dus mijn lichaam krijgt nu ipv suikers heel veel groenten binnen.
  Ik eet in de ochtend wel koolhydraten bv. havermoutpannenkoekjes dit is 35 gram havermout en 1 banaan en 1 ei.
  Smiddags rijkelijke salade met tonijn en savonds gevulde soep met veel groenten en vlees.
  Moet ik miss toch wat meer koolhydraten toevoegen of gewoon even doorzetten?
  alvast bedankt voor je reactie

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Dit zijn echt typische afkickverschijnselen en daar moet je even doorheen. Slik zeker wat extra magnesium voor de nacht. Het heeft niks te maken met je hersenen, maar alles met je bloedsuikerspiegel. Je kan overwegen om juist wat koolhydraten bij de avondmaaltijd te nemen in plaats van in de ochtend (zoete aardappel bijv.).

  • Cindy 2 jaar geleden

   Ik herken me bijna helemaal in jouw verhaal Roos, ben sinds donderdag “cold turkey” overgestapt…. Slaap nog wel goed, maar voel me mwah…. Moe…. Honger…. Eigenlijk gewoon gesloopt…..

   Ik hoop dat dit wel snel over gaat ?. Ga stug door!

 10. Aad 2 jaar geleden

  Hoi Linda,
  Ik ben sinds 7 maart aan een koolhydraatarm diëet begonnen onder begeleiding van een enthousiaste en deskundige diëtiste.Ik ben inmiddels 10 kg kwijtgeraakt. Ik herken zeker diverse klachten, zoals hoofdpijn, soms wat chagrijn en krampen. Ik maak me het meest zorgen om de slechtere stoelgang. Even zitten en lekker laten gaan zoals daarvoor is er niet meer bij.Ipv 1-2 keer per dag nu met moeite 1x per 2 dagen. Na advies inwinnen drink ik nog meer en ben toch weer wat ontbijtkoek, nu Snelle Jelle. er bij gaan eten.Meestal begin ik de dag met youghurt/kwark met muesly, gebroken lijnzaad en fruit, zoals banaan of kiwi of blauwe vruchten.Af en toe heb ik een beetje pinda`s nodig en drink ik af en toe wat wijn en wat (malt)bier. Tussen de middag 2 volkorenboterhammen met kipfilet of ham en kaas. `s Avonds beetje aardappels of pasta of rijst, groente en vlees (kip/rundvlees) of vis.Graag je feedback!
  Aad (69)

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Waar wil je feedback op Aad? Wellicht bespreken met je diëtiste die jou begeleidt?

 11. Tamara 2 jaar geleden

  Hallo Linda,

  Ik ben 7 weken geleden begonnen met koolhydraatarm eten. Vrijwel nergens last van en val gemiddeld een halve kilo per week af. Mijn doel is 15 kilo in totaal maar vooral fit en gezond worden. Nu had ik mijn eerste menstruatie in de 3de week van deze verandering en duurde deze een dag of 4 langer dan normaal. Nu blijft de menstruatie al een paar dagen uit.
  Voordat ik begon had ik zeker te maken met hormonen die uit balans waren door de verkeerde voeding die ik at. Ik eet, en drink, veel groente per dag (slowjuice, Tarwegras en groente tijdens de maaltijden). Ik weet vrijwel zeker dat het klopt dat mijn lichaam niet wennen aan deze gezonde levensstijl en daardoor de balans ook hormonaal aan het zoeken is. Maar voor de zekerheid vind ik het fijn om dit even bevestigd te krijgen. Ik lees overal dat het kan doordat je te weinig eet en/of teveel afvalt maar dit is bij mij niet het geval.
  Ik ben heel benieuwd naar jouw Reactie! Alvast bedankt!

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Hoi Tamara, dit kan zeker te maken hebben met deze manier van eten. Jouw lichaam moet echt de balans nog uitvinden. Mocht het echter aanhouden dan is het goed het even te overleggen met je huisarts.

 12. tamara smit 2 jaar geleden

  Beste Linda,
  Ik ben (voor de zoveelste keer) weer afgelopen week begonnen de koolydraten te mijden. Er moet min. 20 kilo af.
  Vooral in de nacht last van restless legs maar ook de rest van mijn spieren ‘kriebelen en wiebelen’. Maar dat zal er wel bij horen. Verder wat stoelgang problemen maar met een groene groente smoothie in de morgen gaat het redelijk goed. Helaas alleen maar wat aangekomen nog niet afgevallen, kan dit ook? Ik lees zoveel succes verhalen dat ik dan toch weer ga twijfelen.
  Ik wil dit keer blijven volhouden.
  Groetjes Tamara

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Slik vooral magnesium voor het slapen gaan tegen de spierkriebels in je benen. En het is mogelijk om eerst wat aan te komen. Dat kan ook vocht zijn. Probeer het anders zeker met het gratis weekmenu van me en lees vooral op de blog over de resultaten die je kan verwachten.

 13. Meriam 2 jaar geleden

  Beste Linda,
  Ik ben zo een maand geleden begonnen met koolhydraatarm, ik zit in ketose 1,5 mmol nog steeds maar ik zie er echt niet uit, al heel lang niet zo een slechte huid gehad, ook gelige en grauwe huid, heeft iemand dat ook meegemaakt? Had ook een gelige aanslag op mijn tong, ik dacht dat er iets met mijn lever was of galblaas, maar heb net allerlei bloedonderzoeken gehad en een echo van de lever maar niks aan de hand, kan het zijn dat mijn lichaam veel antistoffen afgeeft en aan het ontgiften is vandaar mijn klachten?

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Dat zou zeker kunnen, maar een maand vind ik wel lang. Kan het te maken hebben met de vertering van of de vetten of eiwitten? Hoe gaat het met je darmen? Ik zou anders zeker kijken of je toch wat meer koolhydraten nodig hebt. Niet iedereen reageert goed op strikt koolhydraatarm. Dus probeer eens wat dingen aan te passen. Het kan ook komen door het eten van veel zuivel. Dus daarmee stoppen is ook te proberen.

   • Meriam_alouani 2 jaar geleden

    Hoe moet ik dat dan doen? Meer koolhydraten? Fruit? Zoals banaan enzo? Of zoete aardappel?

   • Meriam_alouani 2 jaar geleden

    O ja Linda, met mijn darmen gaat het ook niet goed, verstopping nog steeds. Ik gebruik nu psyliumvezels maar dan ook nog met moeite

    • Auteur
     Linda Nordholt 2 jaar geleden

     Eventueel wat lijnzaad toevoegen…

 14. Marian 2 jaar geleden

  Klopt het recept wel van de andijvie-ovenschotel? Moet de andijvie niet eerst voorgekookt worden? Ik zat met een enorme hoeveelheid andijvie, de helft was nog koud en veel te veel voor 1 persoon.

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Het is toch echt voor 1 persoon:) Je kan overwegen om de andijvie eerst wat te wokken. Ik zelf heb een grote ovenschaal dus dat gaat prima. En als het koud is nog wat langer in de oven laten.

 15. Marjolijn 2 jaar geleden

  Beste Linda
  Ik wil 4-5 kg kwijt, ik sport veel. 4-6 keer per week waarvan 2 keer hardlopen variërend van 5-25 km. Mijn lijf lijkt gewend aan al dat sporten en dus afgelopen jaar (en door een gezellige relatie) aangekomen. Voor de lange duurlopen heb ik denk ik toch koolhydraten nodig. Hoe pas je dit het beste in dit dieet?
  Ik ben nog niet begonnen omdat ik dit eerst wil weten ?
  Groet Marjolijn

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Hoi Marjolein, je lichaam zal echt moeten wennen aan sporten op koolhydraatarm eten. Nu is het gewend te sporten met koolhydraten. Dus dat kun je in het begin wel merken ja. Ik zou daarom eerst eens starten met koolhydraatbeperkt.

 16. Nataschz 2 jaar geleden

  Hoi hoi week 1 strikt gevolgd , en -4,5 kg is dat nu niet wat veel in 1 week … wel super eerste 2 dagen honger gehad maar dat is nu al beter . Ook mijn opgeblazen buik na mijn eten is verdwenen super dus . Heb wel veel last van mijn spieren maar daar las ik nu eet tip voor ga ik zeker proberen .

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Dat klinkt goed zeg. Het is veel ja in 1 week, dus schrik niet als het nu even stil staat of wat langzamer gaat de komende 2 weken. Je lichaam moet dit even verwerken. Voor de spieren zeker magnesium slikken hoor.

  • Rachel 2 jaar geleden

   Ah precies wat ik ook ben afgevallen in zes dagen schrok erook van kijken of het nu stopt en hier ook pijn of pijn… meer last van de spieren maar even doorzetten??

   • Auteur
    Linda Nordholt 2 jaar geleden

    Slik zeker wat magnesium hoor, dat is wat je lichaam nu nodig heeft. Groetjes Linda

 17. Neeltje 2 jaar geleden

  Hoi Linda,
  Ik ben nu ongeveer een maand bezig met een koolhydraatarm dieet, en het bevalt me heel goed! Voel me veel fitter en ben inmiddels 5 kilo afgevallen. Ik eet nu veel meer groente, eieren en vlees/vis/kip. Heb inderdaad wel wat diarree, maar verder alles ok. Jouw weekmenu is erg handig en ik maak er zeker gebruik van!
  Groetjes, Neeltje

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Ah super om te horen. Ga zo door dus!

 18. Willeke 2 jaar geleden

  Ik ben bezig met het eerste week menu en kan het goed volhouden. Ik moet mijzelf wel zetten tot meer water drinken…Ik heb van kleinst af aan al heel veel moeite met mijn stoelgang. Wat tot onderzoeken in ziekenhuis en medicatie heeft geleid. Dit laatste heb ik afgezworen maar daardoor was het zetten tot het volgen van deze levensstijl wel heel spannend… Ik ben enorm verbaasd want ik ben nog nooit zo vaak naar de toilet geweest??! Maandag ga ik op de weegschaal en ben heel benieuwd naar het resultaat. Ik heb 1 weekmenu maar zou wel graag nog 2 voorbeeldjes (?) willen hebben….stukje gemak.

 19. Joke van den Broek 2 jaar geleden

  Hoi Linda, ik ben samen met mijn man begonnen met koolhydraadarm eten.
  Het bevalt ons heel goed, ik mis de koolhydraten helemaal niet.
  Maar ik heb wel moeite om steeds weer iets te bedenken, ik ga jouw werkmenu maar eens proberen om uit te printen, want op het scherm kijken is zo vervelend als dat steeds wegvalt.
  We zijn nu 1,5 week bezig en allebei 2,8kg afgevallen, dus niet gek toch?
  Wel tussendoor ook even er wat bij, maar we houden vol, bedankt voor je hulp

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Dat is toch super?! Geweldig hoor en veel plezier met het weekmenu. Groetjes Linda

 20. Jeannette 2 jaar geleden

  Hallo Linda,
  Ik ben al heel lang bezig met koolhydraatbeperkt eten. In met begin met koolhydraatarm eten en toen ook zo een 7-9 kilo afgevallen en ben nu op een mooi gewicht waar ik ook op blijf. Maar merkte dat er de laatste tijd weer veel taartjes en suiker insloop echt zonde want ik bakte juist zelf heel veel koolhydraatarme taartjes en koekjes).
  Dus ben begonnen met jouw weekmenu. Ik vind het heerlijk om alleen maar te eten wat er staat en zo leuke nieuwe dingen te eten. Ik vind de gerechten in je eerste weekmenu echt lekker.
  Ik denk dat ik nog even doorpak omdat ik wel wil weten wat voor lekkers je nog in je volgende weekmenu’s hebt zitten. Daarna ga ik langzaam weer iets meer (langzame) koolhydraten toevoegen om weer in een mooi gebalanceerd voedingspatroon te komen.
  Verder vind ik je mailtjes leuk en stimulerend.
  mvg
  Jeannette

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Ah super om te horen zeg. En je bent van harte welkom bij de Club met zeker nog meer inspiratie voor recepten. Leuk!

 21. marianne 2 jaar geleden

  Hallo Linda
  week 1 1,7kg. afgevallen
  week2 600gr. weer erbij. Na woendag weer 600gr. af
  Ik kan het weekmenu niet uitprinten er staat geen letter op en mijn printer werkt prima.
  Vind het lastig om steeds op computer te kijken en overschrijven vind ik ook geen optie.

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Hoi Marianne, als je me even mailt dan kan ik je het pdf document ook toesturen. Misschien wil dat. Of sla het document eerst op en open dan met adobe.

 22. Anita 3 jaar geleden

  Hoi

  Het gaat hier uitstekend! Ben net begonnen maar heb nog geen terugvalletjes. Ik geniet extra van alles wat ik wel mag eten.
  Vraagje. Hoeveel zuivel mag je per dag totaal? Liefst in ml aangeven.
  Groet
  Anita

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Hoi Anita, dat is goed te horen. Het is altijd lastig aan te geven hoeveel je van iets mag of kan eten. Het gaat om het totale eetpatroon en wat je binnenkrijgt aan kh, eiwitten en vetten. Ik kan wel 2 porties van 150 ml aangeven, maar het ligt eraan wat je dan binnen krijgt aan kh, eiwitten en vetten. Als ook wat je de rest van de dag eet. Dan is het misschien goed om eens een voedingsdagboek bij te houden. Dan krijg je hier inzichten in en weet je hoeveel porties zuivel je op een dag kwijt kan. Je kunt ook gewoon kiezen voor 1 portie en de rest van de dag anders invullen met voldoende eiwitten en vetten.

 23. Maike 3 jaar geleden

  Hoi Linda,
  Ik ben afgelopen maandag begonnen. Zeker 3 kilo kwijt. Inderdaad heel moe, lusteloos en diarree. Geen honger gehad. In het weekend is het moeilijker dan door de weeks. Ik vind je mailtjes heel erg helpen en prettig. Bedankt!

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Graag gedaan. Groetjes Linda

 24. Janny 3 jaar geleden

  Hallo Linda,
  Ik ben inderdaad begonnen met je weekmenu. Ging goed, maar iedere keer kijken wat ik moest eten, vond ik niet zo leuk. Ben inmiddels 5 welen verder en 5 kilo afgevallen. Dus het gaat goed. In centimeters is het niet minder, maar mijn kleding zit ruimer.
  Ontbijt iedere dag met kwark, lijnzaad en blauwe bessen. Om de dag als lunch omelet, en andere dag sla. Avondeten is gewoon groente en vlees. Ben weg van roerbakken,lekker allerlei groenten en vlees. Mijn man neemt er een aardappeltje bij.
  Blijf voorlopig nog doorgaan, bevalt mij prima.

  Groeten, Janny.

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Super om te horen. En het wordt steeds makkelijker hoor dat plannen en uitzoeken wat je moet/ wilt eten. Ga zo door. Groetjes Linda

 25. Manuela 3 jaar geleden

  Hoi Linda, misschien al vroeg om wat te schrijven maar ik ben nu voor de tweede keer weer begonnen met het weekmenu. Eerste keer viel ik op de tweede dag weer terug op het snaaien savonds. Nu ben ik bezig met de derde dag. Gisteren avond had ik het een beetje moeilijk om niet te snaaien maar heb nog extra tussendoortjes erbij genomen waar ik overdag geen tijd en geen behoefte aan heb. En dat hielp. 2de dag was ik ontzettend moe en vandaag energie teveel. Het zal waarschijnlijk wel schommelen. Wordt alleen een beetje saai al dat water. Of water met citroen of munt. En mijn wijntje of biertje zal ik het aankomend weekend ook wel missen ;). Maar ik blijf volhouden. Groetjes.

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Goed zo Manuela, je kunt het. Echt, je gaat je snel beter voelen.

   • Ans 3 jaar geleden

    Hoi hoi
    Ik ga maandag een 2e poging wagen ik wilde eerst even aansterken wegens een kleine ingreep..maar nu is mijn vraag je mag zilvervliesrijst maar daar zit best wat koolhydraten in mag je dat dan wel eten? Heb nu wel bleekselderij en sla en snoeptomaatjes maaar twijfel over de rijst..
    Gr Ans

    • Auteur
     Linda Nordholt 3 jaar geleden

     Rijst is niet koolhydraatarm. Dus wil je strikt koolhydraatarm volgen dan zou ik rijst even niet doen.

 26. Christine 3 jaar geleden

  Ik begin aan mijn vierde suikervrije periode. Niet om af te vallen, maar omdat ik altijd tussendoortjes zit te eten en echt weer niet afkicken als ik mijn eetpatroon gezonder wil maken.

  Dat ik dit midden in de nacht schrijf, komt doordat ik in de eerste dagen altijd slecht slaap. Ik heb niet echt het gevoel dat ik energie over heb, maar heb het vooral heel warm (normaal ben ik juist snel koud). Ik lees da warm zijn snachts eigenlijk nooit bij de afkickverschijnselen en ben heel benieuwd of ik de enige ben die daar last van heeft?

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Hoi Christine, je moet eens weten wat ik allemaal meemaak waar mensen last van kunnen hebben. Dus ik zou er niet raar van opkijken hoor. Dit kan bij jou horen om je lichaam om te laten schakelen. Hou het even in de gaten want het moet natuurlijk wel overgaan. Eet je wel voldoende?

 27. Els 3 jaar geleden

  Goede Middag Linda

  Ik Els van Platerink zit op het weekmenu te wachten en heb het boek besteld ben heel benieuwd.
  Ik wil heel graag zo,n 5kilo afvallen .
  Ghr aan alle dames en Heren die al bezig zijn en sucses.

  Hgr Els van Platerink

 28. Jacques 3 jaar geleden

  Hoi Linda,
  We zijn nu 5 weken bezig en het gaat goed. We zijn beide 64 jaar oud. Zelf heb ik geen last van overgewicht en val binnen de gezonde norm van de BMI. De laatste jaren kwam er elk jaar een kilootje bij en een klein buikje begon te ontstaan. Dat wilde ik er dus weer af hebben. Ben nu van 73 kg terug gegaan naar 69 kg. Ben weer gaan sporten voor algemene conditie. Mijn vrouw heeft wel overgewicht welke is ontstaan door de ouderdomssuiker (diabetes II) die ze tijdens de overgang heeft gekregen. Zit in de familie. Zij is nu van 82 kg terug gegaan naar 74 kg. Hoeft na overleg met de huisarts en de diabetes verpleegkundige niet meer bij te spuiten. Ze zit nu lekkerder in haar vel en is vrolijk en opgeruimd. De ontwenningsverschijnselen zijn inderdaad aanwezig al wisten we in het begin niet wat het was. Is nu duidelijk. Zelf heb ik last van lichte hoofdpijn maar ook duizeligheid en vrijwel altijd koude handen en voeten. Slaap wel veel beter maar kom moe uit bed en heb een uurtje nodig om op te starten. Mijn vrouw heeft last van hoofdpijn en spierpijn op steeds verschillende plaatsen. Ook ’s nachts last van spierpijn maar vooral van kramp. Nu we dit weten maken we ons geen zorgen wetende dat dit van voorbije aard is. Ook lijden we geen honger al zijn we geen grote eters. Variatie genoeg. Wel wat meer werk in de voorbereiding, maar dat gaat steeds makkelijker. We gaan gewoon door want het is goed vol te houden.
  Groeten Jacques

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Hoi Jacques, bedankt voor je mooie verhaal. Even over de kramp: het kan zijn dat jouw vrouw magnesium nodig heeft. Een zeer voorkomend verschijnsel bij de start met koolhydraatarm eten is kramp. Dus zeker gebruiken. Super om dit te horen en bedankt voor het delen. Hou me vooral op de hoogte. Dat zou ik super vinden. Groet Linda

 29. Linda 3 jaar geleden

  Beste Linda,
  Ik zit nu in mijn 3e week. De eerste week ging goed met het afvallen. 2,6 kg. In de 2e week kwam ik echter een halve kilo bij die er nu in de 4e dag van de 3e week pas af is. Ik eet echt kolydraatarm. Kun je dit verklaren?

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Hoi Linda, dit is heel normaal hoor. En 2,6 kilo in 1 week is heel veel. Daar kan ook wat vocht bij zitten. Je lichaam moet ook iedere keer resetten en de balans vinden. En hou ook vooral de centimeters bij die je verliest. Die zeggen vaak meer dan de kilo’s. Kilo’s zeggen niets over vetverbranding en spieropbouw.

   • Linda 3 jaar geleden

    Dank je wel voor je reactie. Ben nu in mijn 6e week en bijna 5 kilo kwijt. En meten gaat een beetje lastig als je alleen bent. Maar ik merk het wel aan mijn kleren. Dus het gaat langzaam, maar het gaat.
    Groetjes Linda

    • Auteur
     Linda Nordholt 3 jaar geleden

     Nou 5 kilo in 6 weken is toch helemaal top joh? Ga lekker zo door. Want dat is echt hartstikke goed:)

 30. Heidi 3 jaar geleden

  Ik heb wel eens gelezen dat het in ketose zijn erg slecht is, vooral in geval van diabetes. Klopt dit? Ik zit op het randje van diabetes en ben bang dat ik hierdoor hypo’s kan krijgen. Ik heb in het verleden Atkins gevolgd. Is dit vergelijkbaar? Ik heb nl. zijn boeken nog.

  Ik hoor graag, vriendelijke groet,

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Hoi Heidi, hier kunnen gevaren aan zitten, dat klopt. Afhankelijk van welk type, medicijngebruik ed. Ik raad je dan ook zeker aan om dit in overleg met de (behandelend) arts te doen. Groetjes Linda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*