E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet

De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet
8 november 2016 Linda Nordholt

Kamp je met een ernstige suikerverslaving, dan zul je om af te kunnen vallen moeten afkicken hiervan. Jouw lichaam is echter gewend aan een eetpatroon vol koolhydraten en suikers. Je gaat dus echt een soort van afkickperiode in. Des te strikter je je koolhydraten gaat minderen, des te heftiger deze verschijnselen kunnen zijn. Jouw lichaam gaat namelijk omschakelen van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding. Maar uiteindelijk zul je je meer energiek voelen, minder hongerdipjes ervaren, meer aan kunnen en zin hebben om wat te doen. En natuurlijk ga je weer vet verbranden.

Ik bespreek de 10 meest voorkomende afkickverschijnselen die je in het begin kunt ervaren wanneer je jouw eetpatroon gaat ‘omgooien’. Aangezien dit bij 9 van de 10 mensen gebeurd en ik heel vaak de vraag krijg of het normaal is.

1. Moeheid

Je kunt de eerste dagen echt moe zijn. Niet uit bed kunnen komen, of juist wel, maar dan heb je gedurende de dag last van een moe gevoel, niet vooruit te branden, nergens zin in. Het hoort erbij. Ook kan het even duren, voordat je je moe gaat voelen. Denk niet dat je suikers mist, het heeft alles te maken met de omschakeling. Je lichaam was gewend aan de bloedsuikerschommelingen waarbij je met suiker en eten dit de baas kon worden. Je lichaam was gewend om energie te halen uit koolhydraten. Jouw lichaam moet nu leren energie te halen uit vetten en eiwitten. Dus de moeheid kan direct toeslaan, maar ook pas na een paar weken. En het kan zelfs een aantal weken aanhouden.

Tips: Laat het vooral toe, hoe lastig ook. Haal je voldoening uit het feit dat jouw lichaam hard aan werk is. Beknibbel niet op je eiwitten en vetten. Zorg dat je deze voldoende binnenkrijgt. Gebruik anders zelfs wat meer eiwitten en vetten, wat extra noten, kokosolie wat rijkelijker gebruiken en eitjes of kwark.

2. Slecht slapen

Het tegenovergestelde van moeheid zie ik trouwens ook gebeuren. Dat juist door meer energie slecht wordt geslapen. Je bruist dan zo van de energie dat inslapen moeilijk kan zijn of doorslapen een ramp. Dit gaat in de regel vanzelf over. Ook zul je ervaren dat je er ’s nachts vaker uit moet om te plassen, je drinkt waarschijnlijk meer water.

Tips: slik magnesium voor het slapen gaan. Zorg voor een rustmoment voor het slapen en vermijd al teveel licht. Maak je lichaam klaar voor de nacht. Ook al heb je zoveel energie en je wilt nog zoveel doen, zorg dat je activiteit minder is voor het slapen gaan (boek lezen of rustig zitten)

3. Emotioneel en/ of chagrijnig

Zie het omschakelen van je eetpatroon als een afscheid. Jouw lichaam was gewend aan koolhydraten en suikers, die je vaak goed lieten voelen. Denk aan die bloedsuikerpiek. Even los natuurlijk van emotie eten en snaaibuien. Afkicken kan gepaard gaan met chagrijnigheid, extra emoties en soms onverklaarbare buien. Accepteer dit maar even. Voor de vrouwen onder ons: denk aan de menstruatieperiode.

Tips: Je kunt natuurlijk je buien bestrijden met koolhydraten, maar dat is niet wat je wilt. Ervaar het, accepteer het, vertel je partner wat er aan de hand is en zie het als iets positiefs. Je lichaam is namelijk op alle fronten hard aan het werk.

4. Minder koolhydraten kan leiden tot hoofdpijn

Hoofdpijn is absoluut een bijwerking wanneer je minder koolhydraten gaat eten. Met name mensen die gevoelig zijn voor migraine kunnen zelfs een aanval krijgen. Hoe vervelend ook, dit hoort er bij. Jouw lichaam wil afvalstoffen afvoeren, wat allerlei reacties kan veroorzaken.

Tips: Blijf vooral veel water drinken, zodat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Een stukje wandelen wil ook helpen om afvalstoffen sneller af te voeren.

5. Obstipatie

Het kan zijn dat je minder vezels eet dan je lichaam gewend is. Obstipatie kan dan op de loer liggen. Het kan ook zijn dat je te weinig water drinkt. Maar over het algemeen ligt het gewoon aan de omschakeling naar een ander eetpatroon. Je lichaam moet gewoon even wennen aan de nieuwe situatie. Denk bijvoorbeeld aan vakantie of de dagen na een etentje. Dan kan jouw stoelgang ook anders zijn.

Tips:

 • Gebruik wat extra gebroken lijnzaad of zemelen
 • Gebruik psylliumvezels
 • Eet meer groenten
 • Voeg wat chiazaad toe
 • Slik magnesium
 • Gebruik vezeltabletten
 • Ga wandelen
 • Drink meer water
 • Voeg wat extra vetten toe zoals kokosolie

6. Diarree

Net als obsipatie kan jouw lichaam juist reageren door aan de diarree te gaan. Je eet namelijk meer vetten dan je gewend bent, wat ervoor zorgt dat ook hier je darmen aan moeten wennen. Denk nu niet gelijk aan het toevoegen van een banaan (die zorgt niet voor verstopping), maar laat je lichaam wennen. Blijft het aanhouden dan is tijdelijk minderen met vetten om je lichaam te laten wennen een goede optie.

7. Honger

Hoewel je juist minder honger zult gaan ervaren, kan het de eerste dagen of eerste 2 weken juist zo zijn dat je veel meer honger krijgt. Echt die knagende trek. Hier moet je echt even doorheen. Verwar dit niet met hoofdhonger (die zin in wat lekkers) maar die echte knorrende trek. Dat heeft ook alles te maken met de omschakeling. Jouw lichaam is gewend gevuld te worden met koolhydraten en suikers wat snelle lekkere trek teniet kan doen. Nu moet het juist meer verzadigd raken van eiwitten en vetten. Dat dat gebeurd zul je ook snel genoeg merken, maar jouw lichaam kan hierin even achterblijven.

Tips: Eet wat meer rauwkost, drink extra water en gebruik wat meer vetten en eiwitten. Denk hierbij aan extra kokosolie of olijfolie, een gekookt eitje, bakje kwark. Een avocado is bijvoorbeeld zo’n voedingsmiddel dat goed vult. Gebruik deze dan vooral.

8. Kramp in spieren met name benen

Koolhydraatvermindering heeft een vochtafdrijvende werking in je lichaam. Hiermee wordt niet alleen vocht, maar ook mineralen afgevoerd. Hiermee kun je krampen gaan ervaren, met name in de nacht in de kuiten en benen. Ook in de nek of armen hoor ik vaak. Het meest voorkomende tekort is dan magnesium. Ik raad dit ook altijd aan. Daarnaast kun je een tekort ervaren aan zink, kalium en/ of calcium. In mijn ervaring komt dit alleen voor bij de zeer strikte koolhydraatarme diëten.

Tips: neem een magnesiumsupplement of een gecombineerd supplement met magnesium, zink en calcium. En gebruik iets meer zout met extra mineralen en jodium.

9. Slechte adem

Volg je een strikt koolhydraatarm dieet (minder dan 50 gram koolhydraten per dag), dan raakt jouw lichaam in ketose. Dit kan zorgen voor een slechte adem, erger dan wanneer je een minder strikt koolhydraatarm dieet volgt. In dit laatste geval zie ik het eigenlijk niet. Bij optimale vetverbranding, ketose, komen er ketonen vrij en die adem je ook uit. Een wat sterkere geur van urine kan hier ook bij horen. De geur gaat vanzelf over, maar kan zeker wel een tijdje aanblijven. Het is in ieder geval een goed teken dat jouw lichaam in ketose is.

Tips: drink veel water, neem een suikervrij snoepje of kauwgumpje (met mate met name als je een belangrijke afspraak hebt), kauw op peterselie of gebruik mondspray. En poets je tanden misschien wat vaker. Ben je er wel van bewust dat je dan bezig bent met bestrijding van het symptoom. De slechte adem blijft terug komen. Dus blijf vooral op een afstandje staan.

10. Een onrustige huid

Je zit in een soort van detox periode. Jouw lichaam scheidt alle afvalstoffen uit via urine, zweet, speeksel, adem en huid. Heb je al een gevoelige huid dan kan de reactie zijn dat dit weer even opspeelt. Het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt. Maar heb je juist geen last van een onrustige huid, kan het zo maar ineens zijn dat je last krijgt van puistjes of bultjes. Overal op je lichaam en niet alleen op je gezicht. Hoe meer afvalstoffen jouw lichaam nog kwijt moet, hoe erger het kan worden. Dit gaat echt vanzelf over. Het kan juist een goede reden zijn, als je last hebt van bijvoorbeeld acne, koolhydraatarm te gaan eten. Een positieve bijwerking kan juist een meer rustige huid zijn.

Tips: Veel water drinken en vooral geen gekke crèmes of zalfjes gebruiken. Laat het maar gebeuren, kijk het even aan en wacht op het moment dat het over is.

Hoe dan ook. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar zijn heel normaal en horen erbij. Blijven bepaalde verschijnselen gedurende een langere periode aanhouden en twijfel je of het nog goed gaat of goed is, ga dan vooral naar je huisarts om dit te overleggen.

Laat je me hieronder weten of jij nog afkickverschijnselen hebt? Dan denk ik zeker met je mee.

Lees de (beginners)handleiding voor het starten van een koolhydraatarm dieet!

Comments (194)

 1. Heidi 9 maanden geleden

  Hoi, ik ben Heidi en ben nu 25dagen bezig en al 4,2kg kwijt, gaat snel maar heb dan ook op 11maanden er 18kg bijgewerkt met stoppen met roken
  Heb alles gehad wat je beschreef maar nu sinds een 3 tal dagen zware diarree, water haast, en een enorm gerommel in men darmen
  Weet nu niet goed wat te doen, want eerst wat ik dacht was een halve banaan te nemen maar nu lees ik dat u dat afraad,
  Hopelijk heb je tips ervoor
  Warme groeten uit België

  • Auteur
   Linda Nordholt 9 maanden geleden

   Hoi Heidi, oei dat is lastig te zeggen zo. Het kan een buikgriepje zijn, maar het kan ook zijn dat je van een bepaald voedingsmiddel last hebt. Is er iets wat je extra hebt toegevoegd of meer bent gaan eten? Noten, yoghurt, lijnzaad, andere olie of zo. Of ben je magnesium gaan slikken?

 2. Yvonne Tebbens 9 maanden geleden

  Hoi Linda. Het gaat erg goed. 4 kg afgevallen, vandaag twee weken bezig. Voel me fit en blij. Ik heb nog wel een vraag. Sinds 4 dagen last van obstipatie en zal vandaag wat gebroken lijnzaad toevoegen . Ik slik al een maand een goede probiotica waarbij ik veel baat had na een darminfectie en antibioticakuur. Gaat dit nu tegen werken of deze gezonde bacterien maar blijven nemen. Verder slik ik Q10, Omega3visolie als supplement . Dank je wel voor de heerlijke weekmenu’s. Helemaal mijn smaak. Gr. Yvonne

  • Auteur
   Linda Nordholt 9 maanden geleden

   Mijn complimenten zeg. Super! En graag gedaan natuurlijk. Je kan het gewoon blijven gebruiken hoor. Extra gezonde vetten uit lijnzaad kunnen geen kwaad. Probeer ook zeker wat blauwe bessen en eventueel psylliumvezels. Wel extra veel water bij drinken anders werkt het averechts.

 3. Karin 10 maanden geleden

  Afvallen hoef ik niet, ben erg slank maar zou zo graag van mijn te dikke en opgeblazen buik af willen komen, die na een goed gelukte bwc al na zes weken is teruggekomen . Ben bekend met een pds . Ik ben nu een week bezig met koolhydraat arm eten. Ik eet geen aardappels/rijst/pasta en brood. Gelukkig zijn er veel recepten te vinden en krijg zo toch nog genoeg binnen. Maar nu loop ik al een paar dagen rond met een nog dikkere en harde buik, veel last van maagzuur (doet zo’n pijn) misselijk en niet echt een hongergevoel hebben. Obstipatie waarvoor ik zakjes neem die niet helpen evenals de maagzuurremmers (klepje van de maag sluit niet goed) Terwijl mijn man (drie weken bezig) zich super goed voelt afvalt en een zichtbaar mindere buik heeft loop ik me nu af te vragen wat nu ????
  Horen deze klachten erbij en moet ik even doorzetten ?

  • Auteur
   Linda Nordholt 10 maanden geleden

   Hoi Karin, dat is vervelend. Het kan zijn dat jouw lichaam moet wennen aan het verteren van meer eiwitten en vetten. Je lichaam past zich hier wel op aan. Maar kan het zijn dat je geen galblaas meer hebt? Drink je voldoende water? Ik zou anders even wat minderen met de vetten en dit langzaam opbouwen. Ook zou ik even de zakjes voor de obstipatie laten omdat dit juist weer tegen kan werken. Laat je lichaam even wennen. Verder vraag ik me af wat je zoal eet op een dag. Eet je voldoende groente? Of zijn er nu misschien voedingsmiddelen die meer eet als voorheen en waar je intolerant of allergisch voor bent (zuivel bijvoorbeeld of eieren). In ieder geval, je moet je wel snel beter gaan voelen. Blijft het aanhouden dan is het op zoek gaan naar een oorzaak.

 4. jelske 11 maanden geleden

  Hoi Lindda
  Ben nu 4 weken bezig, gaat goed, en veel meer energie. Nu ben ik afgelopen dinsdag ongesteld geworden en voel me niet fit. moe, wiebelig, eten staat tegen en veel spanning in mijn lijf, kan dit een verband hebben met koolhydraatarm eten.

  • Auteur
   Linda Nordholt 11 maanden geleden

   Heb je dit eerder tijdens je menstruatie periode niet gehad? Klinkt namelijk ook als klachten die hierbij horen los van of je koolhydraatarm eet. Het kan wel zo zijn dat je hormonen hierbij een rol spelen. Je hormoonbalans verandert (vaak positief) door koolhydraatarm te gaan eten. Het kan dus even een wisselwerking zijn. Gebruik voldoende zout, drink water, magnesium supplement en vooral luisteren naar je lichaam. Kijk ook even of het niet een opkomend griepje kan zijn.

 5. Priscilla 11 maanden geleden

  Hallo,

  Ik ben nu ruim een maand bezig met koolhydraatbeperkt eten. Gemiddeld eet ik 80 gram koolhydraten per dag, 2 keer per week iets meer (rond de 130 gram). De eerste weken viel ik mooi lineair af (vooral ook veel vocht neem ik aan). Ik ging van 69,5 kg naar 67,9 kg. Echter heb ik me deze week niet anders gedragen dan de weken ervoor en is het gewicht elke dag gestegen, met nu 69.0 kg! Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?

  Groetjes

  • Auteur
   Linda Nordholt 11 maanden geleden

   Oei, dit is zo heel lastig voor mij om te zeggen. Het kunnen hormonen zijn, maar het kan ook liggen aan de hoeveelheid koolhydraten en/ of calorieën die je tot je neemt. Wat je zou kunnen doen is toch een tijdje wat lager gaan zitten met je koolhydraten en zeker te weten dat je voldoende eet. Je kan eventueel mijn gratis weekmenu eens proberen: https://slankmetlinda.nl/gratis-koolhydraatarm-weekmenu/

   • Priscilla 11 maanden geleden

    Dankjewel voor je snelle reactie!
    Ik neem gemiddeld zo’n 1500 à 1600 kcal per dag. Mijn onderhoud zit op 2100 doordat ik 2x per week fitness en 2x per week aan HIIT training doe. Ik denk niet dat ik dus te veel calorieën eet. Ik ga je weekschema meteen downloaden! Bednakt

    • Auteur
     Linda Nordholt 11 maanden geleden

     Dat klinkt ook zeker als een goed uitgangspunt die hoeveelheid calorieën. Weet ook dat je lichaam in gewicht kan schommelen door de vochtbalans. Heel benieuwd hoe het gaat met het weekmenu. Hou je me op de hoogte? Dat zou ik leuk vinden. Succes!

 6. Danique 11 maanden geleden

  Hoi Linda

  Ook in ben nu zo’n twee weken onderweg met koolhydraat arm dieet. Al snel kreeg ik last van puistjes en rode bultjes op mijn gezicht met name, erg storend. Ik lees dat dit erbij hoort, maar hoelang kan dit zo blijven? Ik vind het namelijk zo erg dat ik bijna met het dieet wil stoppen als het ik dan zeker weet dat ik weer mijn normale huid terug krijg.
  Groet Danique

  • Auteur
   Linda Nordholt 11 maanden geleden

   Hoi Danique, dit snap ik helemaal. Maar dit gaat over hoor. Het is alleen lastig te zeggen wanneer. Kan het ook komen door een bepaalde overgevoeligheid voor een voedingsmiddel? Zuivel bijvoorbeeld of noten of eieren. Iets wat je eerder niet of niet veel at en nu ineens wel? Het kunnen zeker de afkickverschijnselen zijn, maar kijk ook even of het kan liggen aan bepaalde voedingsmiddelen. Met name zuivel is zo’n trigger. Dan zou ik dat even weglaten.

 7. Jennifer 11 maanden geleden

  Hai Linda,
  Ik ben sinds vorige week gaan minderen met koolhydraten en sinds afgelopen zondag echt koolhydraatarm begonnen.
  Nu heb ik sinds gisteren enorme pijn in mijn maag. Tenminste ik denk dat dat het is, het zit in de boog van mijn ribben. Ik heb ook enorme last van diarree.
  Ik verwacht dat het er in het begin bij hoort. Maar de pijn is wel erg hinderlijk. Kan ik iets doen om de pijn te verminderen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 11 maanden geleden

   Hoi Jennifer, het is wat lastig bepalen voor mij waar het aan kan liggen. Ik vermoed dat je lichaam moet wennen aan het verteren van meer eiwitten en vetten. Met name de vetten kunnen in het begin zorgen voor diarree en een veranderde ontlasting. Heb jij je galblaas nog? Of kunnen er andere medische redenen zijn? Het kan er in het begin bijhoren, maar anders zeker even naar de huisarts. Ik kan dus moeilijk adviseren wat te doen tegen de pijn. Als het aan de vetinname ligt, dan zou ik die wat verminderen en dan langzaam opbouwen. Veel water drinken, eventueel gemberthee. Maar dat is even puur op gevoel. Liefs Linda

   • Jennifer 11 maanden geleden

    Hai Linda, bedankt voor je snelle reactie. Ik heb inderdaad geen galblaas meer. Zou dat er mee te maken kunnen hebben? Ik zal voor de zekerheid een afspraak maken bij de huisarts, Bedankt voor je tips! Groetjes Jennifer

    • Auteur
     Linda Nordholt 11 maanden geleden

     Dat heeft er zeker mee te maken. Je lichaam kan ineens zoveel vetten niet verwerken. Ik weet dus dat jouw huisarts gaat zeggen dat je moet minderen met vetten. Het zullen waarschijnlijk een aantal voedingsmiddelen zijn die vragen om meer gal voor de vertering. Je kunt eventueel gebruik maken van appelciderazijn. 2 theelepels op een glas water. Je kunt ook denken aan een supplement als ox bile, maar dat is niet in Nederland te koop. Wel via bijv. Iherb.

 8. Trixie 11 maanden geleden

  Hallo.
  Ik ben ook overgestapt na buikproblemen op een dieet waarbij ik geen vlees, brood, pasta, rijst, aardappelen, snoep, pakjes en zakjeseten meer eet, maar alleen gezonde fruitsoorten, Griekse yoghurt, donkergroene groentes, vis, thee en water drink . Ik drink geen alcohol, rook niet.
  Maar ik voel me ziek als een hond, ik heb ontzettende maagpijnen en zuurbranden snachts. Doodmoe en geen eetlust meer. Duizelig bij minimale inspanning. Horen deze klachten er ook bij? Enige voordeel is dat ik behoorlijk ben afgevallen, maar das natuurlijk subjectief. groetjes

  • Auteur
   Linda Nordholt 11 maanden geleden

   Dat is heel vervelend ja. Het kan er zeker de eerste dagen bij horen. Maar de vraag die direct bij mij opkomt is: Eet jij wel genoeg? En dan bedoel ik volop eiwitten en vetten, zodat je hiermee echt aan voldoende calorieën komt. Misschien een idee om mijn gratis menu eens te proberen: https://slankmetlinda.nl/gratis-koolhydraatarm-weekmenu/

   • Yvonne Huizing 11 maanden geleden

    Hallo,
    In 1.5 week 6 kilo lichter, nu 2 week bezig. De laatste paar dagen sta ik stil. Lochisch na het zo snel ging. Nu heb ik vooral last van een vieze smaak in mijn mond en honger honger honger. Maar goed ik ga stug door. In tegenstelling tot de berichten van hoofdpijn en moe zijn heb ik meer energie en veel mínder hoofdpijn.
    Mvg yvonne

   • Margje 10 maanden geleden

    Goedemorgen Linda, ik heb een vraagje…. Ik wil niet echt diëten, maar vond het wel zinvol om minder koolhydraten en suiker te gaan eten. Daarom ontbijt en lunch ik sinds 5 dagen koolhydraatarm (dwz zonder brood/crackers ed en geen zoetigheid) en vervang ik bij avondeten bv pasta door courgette en eet minder aardappel dan normaal. Ik eet meer groente en fruit, kwark, eieren, avocado en vis dan normaal. Dit is dus meer “in de geest van” dan dat ik daadwerkelijk koolhydraten tel. Nu vroeg ik me af of dat kwaad kan, dat ik geen voedingsstoffen “tel”… ? In het weekend let ik er minder op (ijsje of frietje of toastje moet dan gewoon kunnen vind ik), dus ik krijg per week alsnog meer koolhydraten binnen dan de meesten hier. Het gaat mij dan ook niet om het kwijtraken van kilo’s maar om een wat gezondere leefstijl….. Maar de vraag is dus: kom ik dan ongemerkt toch belangrijke voedingsstoffen tekort? Groetjes, Margje

    • Auteur
     Linda Nordholt 10 maanden geleden

     Hoi Margje, goed bezig! In principe hoef je niet te tellen. Luister naar je lichaam en eet je voldoende verzadigd bent. Volgens mij gaat het helemaal goed bij jou. Mocht het zo zijn dat je niet afvalt (als dat het doel is) en je je niet goed voelt of honger hebt, dan is het misschien eens goed om te kijken wat je binnen krijgt. Het gaat mij er meer om dat je niet te weinig eet. Maar zoals ik lees kies je wel voor vervangende voedingsmiddelen met voldoende voedingsstoffen. Dus ga zo door!

     • Margje 10 maanden geleden

      Ah, bedankt voor je snelle reactie! Dan blijf ik het gewoon zo doen zo lang ik me er goed bij voel ?! Groetjes, Margje

 9. Elsa 1 jaar geleden

  Ik ben inmiddels 15 kg afgevallen met een koolhydraatarm dieet. Ik gebruik veel meer eiwitten dan voorheen. Ik ben 64 jaar en heb sinds mijn dieet weer kast van opvliegers. Ook is mijn hartslag vaak rond de 48/50.
  Mijn bloeddruk blijft toch wat verhoogd zodat ik toch medicatie moet blijven slikken. De klachten gingen nml. Niet over toen dit een aantal weken werd stopgezet. Ik heb ook een uitgebreid bloedonderzoek gehad waar niets is uitgekomen. Kunnen mijn klachten met het dieet te maken hebben?

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Hoi Elsa, dit kan er zeker mee te maken hebben. Dit hoor ik vaker. Je hormoonbalans gaat namelijk veranderen, in positieve zin. Dit kan in het begin wat klachten met zich meebrengen maar zal zeker weer bij trekken. Je kan eventueel kijken of je je eiwitinname iets omlaag brengt en wat meer vetten toevoegt. En op hoeveel koolhydraten zit je per dag? Geef het even de tijd, gaat het niet over, kijk dan eens of je toch je koolhydraatinname iets gaat verhogen en je eiwitten wat omlaag brengt. Zo kun je precies gaan uitvinden wat het beste voor jou werkt.

 10. Afnan 1 jaar geleden

  Hi,
  Ik ben nu 4 dagen bezig met het keto dieet en merk dat ik extreem last heb van moeiheid, spierpijn, voel me echt futloos en krijg sinds vandaag opvliegers. Kan me echt niet toezetten om te gaan sporten, terwijl ik normaal gesproken 3x per week aan crossfit doe. Zijn dat allemaal normale bijwerkingen of is de dieet te heftig voor mij? Moet wel eerlijk toegeven dat ik een extreme suikerverslaving had, ik dacht dat ik ‘suikervrij’ leefde door zoveel mogelijk light producten te eten/ drinken, maar dat blijkt een grote fabel te zijn. Mijn voeding bestaat nu vooral uit groene groenten, ei, avocado, ongezouten nootjes (ong. 20 gram per dag), kip etc., zit met kcal ongeveer op 1400 / 1500 per dag. Wat kan ik doen om deze bijwerkingen af te remmen of minder te ervaren? wil echt niet stoppen want wil zo graag van mijn suikerverslaving af. Groetjes

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Zelf ben ik meer van koolhydraatarm dus tot 50 gram koolhydraten per dag. Bij wie volg je het ketogeen dieet? Ik denk dat jouw klachten komen uit electrolyten onbalans. Dat betekent dat je zout, kalium en magnesium nodig hebt. In ieder geval zout en magnesium, kalium haal je het liefst uit groenten. Gebruik dus extra zout (zeezout of Himalyazout of evt. Lo-salt met jodium) en een goed magnesiumsupplement.

 11. Susanne 1 jaar geleden

  Wat een mooi geschreven artikel! Niet het gevoel wat ik vaak krijg bij andere artikelen over veranderingen dat je het jaren fout hebt gedaan. Geschreven vanuit compassie, dank je wel daarvoor (en de tips ?)

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Dank je wel voor deze lieve reactie en graag gedaan. Liefs Linda

  • Christa Suijker 1 jaar geleden

   Hi Linda,
   Sinds vandaag begonnen met koolhydraat arm eten en meteen al last van de bijwerkingen. Vooral veel hoofdpijn, moe en futloos. Ik wil eigenlijk gaan sporten, maar heb er weinig energie voor. Ik ben 22 jaar en weeg 73 kilo. Ik wil wat afvallen en meer gaan sporten (krachttraining en cardio) om mijn lichaam wat strakker te krijgen. Hoe kan ik sporten combineren met een koolhydraat arm dieet ? En moet ik in deze fase van hoofdpijn en futloosheid even rustig aan doen met sporten of juist gaan? Groetjes, Christa

   • Auteur
    Linda Nordholt 1 jaar geleden

    Hoi Christa, jouw lichaam moet even omschakelen, geef je lichaam daar rustig de tijd voor. Dus zeker niet intensief gaan sporten nu. Gebruik voldoende zout, eventueel een supplement met magnesium (tegen de afkickverschijnselen) en bouw het rustig op. Zo kan je lichaam rustig mee wennen aan het sporten op een koolhydraatarm eetpatroon. En weet, voeding is 80%, sport is 20%. Laat eerst je voedingspatroon maar voor je werken. Volg je me?

 12. Edwin 1 jaar geleden

  Hallo Linda,
  Ik had vanmorgen al een vraag geschreven maar het is weg.
  Ik ben nu 18 dagen bezig met koolhydraat vrij en ben zeer veel afgevallen maar nu d laatste 2 dagen staat het stil en vanmorgen was ik 1.5 ons aangekomen?
  Ook heb ik een beetje last van licht in mijn hoofd maar is wel te toen als het niet erger wordt.
  Is voor beide dingen iets aan te doen?
  Groeten Ed.

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Hoi Ed, mijn antwoord stond onder het blog eten zonder koolhydraten. Dit was mijn antwoord op jouw vraag die je daar stelde:
   Hoi Ed, dat klinkt als een zeer streng dieet ja. Doe je dit onder begeleiding of op advies van iemand/ arts? Dan zou ik daar zeker mee gaan overleggen. Ook benieuwd naar de reden om dit zo streng te doen (zonder oordeel). Het is heel normaal dat je even stilstaat. Helemaal in jouw geval als je ook te weinig eet. Het kan zijn dat je lichaam in een spaarstand staat. En je lichaam moet ook zeker resetten. 16 kilo in 2 weken is onhoudbaar en in mijn ogen niet gezond. Ik zou zo niet doorgaan en kiezen voor een gezondere manier om af te vallen. Met in ieder geval groenten erbij en zeker voldoende calorieën. Dus zeker aanpassen.

 13. Lisabox 1 jaar geleden

  Hallo,

  Ik ben sinds begin november bezig met de kha leefstijl, het bevalt me erg goed en de kilo’s gaan er goed vanaf. Nu heb ik alleen sinds ik ben begonnen met kha een verstoorde menstruatie, had me een beetje ingelezen en zag dat dat in het begin wel vaker voor kan komen. Echter ben ik nu al een tijdje bezig en merk ik nog geen verschil, ik blijf doorbraak bloedingen hebben en de menstruatie lijkt ook heviger dan voor kha. Ik zit aan de pil. Mijn vraag; gaat het ooit nog zo worden als voorheen of is er kans dat het zo wisselvallig blijft? Of is ee bijv. een voedingssupplement wat ik kan slikken om het weer een beetje te reguleren? Dankjewel alvast!

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Uit ervaring weet ik dat de hormonen wel tot 6 maanden nodig kunnen hebben om in balans te komen. Weet je zeker dat je wel voldoende eet? Dus niet te weinig? Dat is wel belangrijk. En hoe strikt zit je met je koolhydraatinname? Voor veel vrouwen kan het raadzaam zijn om bijvoorbeeld 2 keer per week een zogeheten ‘carb up’ te doen met bijvoorbeeld een zoete aardappel.

 14. Henny. 1 jaar geleden

  Ik ben Henny, had me opgegeven voor weekproefdieet.Had ongeveer 4 weken koolhydraatarm gegeten. nu dus 2 dagen bezig met week 1 die je me gezonden hebt! Wil even kijken wat dit doet. Was inmiddels wel al 4 kilo afgevallen met koolhydraatarm dieet. (vriendin) Heb de berichtjes gelezen, tot nu gaat alles prima, idd laatste dagen wat minder goed geslapen. Heerlijk eten, ben benieuwd . Heb wel je 60 dagenmenu boek gekocht. kijk het even aan, met hoe ik verder ga, maar hartelijk dank voor het sturen van week 1 . Henny

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   En natuurlijk graag gedaan! Ga vooral zo door, je doet het super. Liefs, Linda

   • Auteur
    Linda Nordholt 1 jaar geleden

    Graag gedaan en jij ook bedankt voor de enthousiaste reactie.

 15. Idske 1 jaar geleden

  Hallo Linda,
  Sinds twee weken ben ik begonnen met het eten van koolhydraatarm. Nu heb ik sinds 5 dagen last van jeukende bultjes op mijn benen. Overdag jeukt het niet maar ‘snachts is het echt vreselijk. Kan dit een afkickverschijnsel zijn en dat mijn lichaam op deze manier zijn afvalstoffen kwijt kan?
  Groetjes Idske

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Hoi Idske, dit kan er zeker even bijhoren ja. Maar kijk ook of het mogelijk is dat je overgevoelig bent voor een bepaald voedingsmiddel. Eet je nu bijvoorbeeld meer zuivel? Of meer eieren? Noten? Het kan ook zo zijn dat je hierop reageert.

 16. Melanie Tuin 1 jaar geleden

  Goedemorgen Linda,
  Nu ruim 1,5week ben ik bezig met kha eten…het valt me tot nu toe goed mee, wat ik niet had verwacht als zoetekauw die ik altijd enorm ben. Eigenlijk geen afkickverschijnselenvan of echt moeite gehad, gelukkig. Alleen nu wel een dingetje..Paar dagen terug had ik t al aan één voet en ondergaan scheen..beetje zo’n vervelend afgekneld/vervelend gevoel. Dit weet ik aan de verkeerde schoenen aan tijdens t wandelen..daarna werden beiden onderbenen zo..beetje.bij schenen..maar dacht is wennen van het intensief wandelen waar ik mee startte..Alleen gister kreeg ik het sochtends ineens erg aan beiden benen..zo’n vervelend gevoel..Nu las ik, na googlen, dat r vitaminetekort zou zijn..nu slik ik wel elke ochtend een pil, maar zou t ook magnesium tekort kunnen zijn? Of staat dit los van het afvallen en moet ik t ergens anders zoeken?

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Dit is een typisch verschijnsel van magnesiumtekort. Dat komt door koolhydraatarm eten. Je vochthuishouding verandert en met het vele plassen, plas je ook oa dit mineraal uit. Dus magnesium slikken of smeren is aan te raden. Denk verder ook aan wat extra zout, zoals bijvoorbeeld Himalaya zout.

   • Melanie 1 jaar geleden

    Dankjewel Linda!

    • Auteur
     Linda Nordholt 1 jaar geleden

     Graag gedaan?

 17. Laura 1 jaar geleden

  Ik ben nu een week bezig met kha, nu ben ik sinds vanmorgen ongesteld, terwijl ik de pil nog slik. Normaal gesproken ben ik in tussentijd nooit ongesteld. Ook heeft het bloed een bruinige kleur.
  Kan dit komen door de kha dieet?

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Ja, dit komt zeer waarschijnlijk door het aanpassen van je eetpatroon naar koolhydraatarm. Ook als je aan de pil bent, kan je wat ‘spotting’ krijgen, door opgeslagen oestrogeen in je vetcellen. Dat komt vrij en kunnen invloed hebben op de opbouw van je baarmoederslijmvlies. Geen zorgen, dit heeft alles te maken met het in balans raken van je hormonen en dat wordt vanzelf weer beter. Zorg er echter wel voor dat je voldoende calorieën eet, dus niet én je koolhydraten verminderen én te weinig eten.

 18. Maxime 1 jaar geleden

  Hoi linda,
  Ik ben nu sinds een paar dagen kha aan het eten, en ik heb echt zware migraine, een wazig zicht en ben constant duizelig. En dingen die ik normaal deed zonder klachten kosten nu niet normaal veel moeite. Hoelang hou ik hier ongeveer last van?

  Groetjes Maxime

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Hoi Maxime, dat is heel vervelend om te horen zeg. Een aantal zaken zijn van belang: Eet je voldoende? Dus niet te weinig. Eet je voldoende zout? Dit wordt vaak gezien als ‘slecht’, maar juist dit is zo hard nodig. Het klinkt ook als een lage bloeddruk. En slik je extra magnesium? Dat zou ik je zeker aanraden. Dus zout en magnesium. Denk aan een combinatie van Himalaya zout en keukenzout (eventueel LO-salt). Wat ook kan helpen is het nemen van 1 eetlepel augurkensap (ja echt:)), van zure augurken. En het drinken van bouillon. Het moet snel weer overgaan.

 19. Anna 1 jaar geleden

  Hoi Linda,
  Ik ben nu anderhalve week bezig met koolhydraatarm eten. Naast dat ik een week, ondanks het vele drinken, flinke hoofdpijn heb gehad transpireer ik enorm, vooral op mijn hoofd. Hoort dit ook bij de ontwenningsverschijnselen van de suikers? En zo ja, wanneer gaat dit weer over?

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Hoi José, ja dit hoort er ook bij. Wanneer het over gaat is moeilijk te zeggen. Normaal zou ik zeggen 2 weken. Ik weet niet of het te vergelijken is met opvliegers (als je die al hebt hoor:)), maar ik ervaar wel eens bij klanten dat het een reactie op meer eiwitten is. Of sojaproducten, als je die misschien gebruikt. Maar anders…het hoort erbij en zie het maar dat je lichaam de afvalstoffen afvoert. Blijf voldoende water drinken en gebruik wat extra zout. Gaat het niet over, dan zou ik de huisarts raadplegen hoor.

 20. May 1 jaar geleden

  Hoi Linda,
  Ik eet sinds een week koolhydraat arm. Alleen de afgelopen dagen heb ik het vreselijk koud voor het slapen gaan. Ondanks ik een joggingbroek en een dikke trui aan heb. Kan dit door het koolhydraat arm eten komen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Ja dat kan er zeker even bij horen en is heel normaal. Je kunt voor het slapen gaan nog wat bouillon drinken of een kop hete thee, dat wil wel helpen.

 21. Foxt 1 jaar geleden

  Sinds een week ben ik begonnen met een koohydraatarm dieet, via de thenewfood.
  Nu heb ik last van mijn darmen. Ik kan een aantal dagen niet naar het toilet, denk aan drie dagen. Daarna krijg ik wat kramp en (sorry) poep ik heel veel, het lijkt of alles eruit komt. Daarna moeten mijn darmen een aantal uur tot rust komen. Mijn darmen rommelen ook gigantisch….. Is hier wat aan te doen of hoort het erbij ?

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Dit hoort er zeker in het begin even bij. Het kan zijn dat je lichaam wat moeite heeft met het verteren van meer eiwitten en vetten. Dit moet weer bijtrekken.

 22. Peter 1 jaar geleden

  Hoi Linda,

  Heb inmiddels meerdere keren een periode Atkins gedaan. Dit bleek erg goed te werken en kon vrij gemakkelijk 10 kilo afvallen (Helaas tijdelijk maar dit even terzijde)
  Ik heb alleen erg veel last van hartkloppingen na een dag of 10. Dit is tot nu toe nagenoeg elke keer gebeurt dat ik fanatiek ge-Atkinst heb. Is deze klacht een veel gehoorde klacht? En wat kan ik eraan doen?

  gr. Peter

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Hoi Peter, dat is lastig te zeggen. Het kan te maken hebben met het ontbreken van mineralen zoals magnesium, kalium en zout. Ben je er al mee naar de huisarts geweest?

  • Pat 1 jaar geleden

   Ik doe al een tijd KHA dieet maar heb er na een maand dit dieet houden ook last van.

   • Auteur
    Linda Nordholt 1 jaar geleden

    Hoi Peter, eet je voldoende? Als je te weinig eet kun je deze klachten blijven behouden. Ik raad je ook aan om extra zout te gebruiken en magnesium te slikken. Het kan zijn dat jouw electrolytenbalans niet op orde is. Met koolhydraatarm eten krijg je een andere vochtbalans en plas je vaak sneller belangrijke mineralen zoals zout en magnesium uit. Ook kalium, maar dat haal je vaak wel uit je voeding.

 23. Jacqueline Broeren 1 jaar geleden

  Hallo,
  Ik eet sinds 2 jaar koolhydraatarm, tussen de 45 en 50 gram koolhydraten per dag. Dit i.v.m. insulineresistentie. Ik was na 3 maanden al volledig medicijn vrij. Geen medicatie voor de suiker, hoge bloeddruk en hige cholesterol meer ?. Ik ben 26 kilo afgevallen maar weeg nog steeds 72 kilo met een lengte van 1.63 meter. Graag zou ik nog 4 kilo afvallen maar dit wil niet lukken. Moet ik nog minder koolhydraten eten? Ik ben trouwens, volgend de ketostrip, niet in ketose. Groetjes

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Wauw dat is geweldig zeg. Mijn oprechte complimenten. De ketosestrip werkt sowieso niet meer na een aantal maanden en geeft zeker geen goede weergave van de feitelijke situatie omtrent ketose. Dus daar zou ik me geen zorgen om maken. Je kunt je afvragen of je nu wellicht niet op een goed gewicht zit wat bij je past. Wil je wel die 4 kilo nog afvallen dan zul je wat moeten aanpassen. Dat kan in vermindering van koolhydraten (let op dat je niet te weinig gaat eten) of eventueel in vermindering van de hoeveelheid calorieën. Maar dat is geheel afhankelijk van hoe je eetpatroon er nu uit ziet hoor.

 24. Nienke 1 jaar geleden

  Ik ben nu 2,5 week bezig met suikervrij en koolhydraatarm eten. Laatste twee dagen ben ik enorm moe. Hiervoor kon ik qua energie de hele wereld aan. Fijn om te lezen dat dit normaal is.

 25. Ikke 2 jaar geleden

  Hoi Linda, ik eet nu een jaar koolhydraatbeperkt. Dat bevalt mij prima. Echter kom ik net terug van vakantie en heb veel meer koolhydraten gegeten dan me lief is. Eenmaal thuis, groente, fruit en Griekse yoghurt gegeten. Anderhalve dag later heb ik veel buikkrampen, waterdunne diarree en ben heel moe. Het lijkt erop alsof ik iets verkeerds heb gegeten.
  Kan het zijn dat mijn lichaam weer opnieuw moet wennen aan minder koolhydraten ? Heb dit nog nooit eerder gehad. Ben benieuwd naar je reactie.

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Ja dat kan heel goed het geval zijn. Ik herken dat wel. Dus daar moet je even doorheen. En natuurlijk, als het blijft aanhouden dan altijd even langs de huisarts.

   • Inge 10 maanden geleden

    Ik ben nu.4 weken bezig. Ik blijf duizelig en makkelijk hoofdpijn. Ik ben er echt slecht van…vooral savonds begin ik me ziek te voelen. Is dit normaal of duurt dit nu te lang

    • Auteur
     Linda Nordholt 10 maanden geleden

     Hoi Inge, in het kader van de afkickverschijnselen is het niet normaal. Eet je voldoende zout? Gebruik je magnesium? Dit zijn hele belangrijke mineralen om aan te vullen. Het kan zijn de je bloeddruk te laag is en je dus echt meer zout nodig hebt. Mineralen plas je namelijk sneller uit als je koolhydraatarm eet. Verder, Eet je voldoende eiwitten en vetten, dus niet te weinig calorieën? Dat zijn vragen die mij nu even te binnen schieten op basis van de informatie die je geeft. Weet je zeker dat dit op orde is, maar blijven de klachten aanhouden, dan even naar de huisarts.

 26. R 2 jaar geleden

  Goedenavond, sinds een week eet ik volgens het keto dieet. Puur om af te vallen en ik ben.nu al blij met het resultaat vam -3 kg. Het is nu dag 6 en plas me nog steeds suf maar heb ook ongelooflijk veel dorst. Heb echt zo een droge mond. Ook ’s nachts moet ik er ook om te drinken en te plassen. Is dat normaal? En keto te combineren met vegetarisch eten? Met wat kan je vlees vis vervangen maar dat je toch in ketose raakt? Vriendelijke groet R.

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Ja dat kan er even bij horen hoor. Probeer niet nog meer te drinken dan je al doet, dat werkt vaak averechts. En keto combineren met vegetarisch kan zeker. Maar supplementeren met extra B12 is aan te raden. Vlees en vis vervangen is lastig. Eet je wel eieren? En kaas? En noten? Denk ook aan omega 3 supplementen. Ik heb zelf geen ervaring met vegetarisch en koolhydraatarm/ keto, want je ziet vaak dat er dan toch bonen/ fruit/ zoete aardappel gekozen wordt ter vervanging. Wellicht kun je hier inspiratie vandaan halen: https://www.dietdoctor.com/low-carb/recipes/vegetarian

   • R 2 jaar geleden

    Dank voor je reactie Linda! Je mailtjes zijn ook heel motiverend! Ik wilde vegetarisch gaan eten en toen kwam keto op m’n pad haha Ik ga het eerst met alles er op en er aan doen en na verloop van tijd dingen aanpassen. Nog 1 vraagje. Ik eet echt superveel maar zit rond de 1000 tot 1100 calorieën per dag. Wel met de juiste verdeling tussen vetten eiwitten etc. Maar ik red de berekende 1550 per dag helemaal niet.Ik voel me verder wel prima. Kan dat kwaad? Is het niet te weinig? Ik eet nu echt gezond en voor dit dieet bestond mn diner uit chips en eigenlijk de hele dag een hoop rommel, sws meer calorieën in elk geval.

    • Auteur
     Linda Nordholt 2 jaar geleden

     Zelf vind ik het wel wat te weinig hoor. Onder de 1200 calorieën zie ik wel als een crashdieet. Weet je zeker dat je zo weinig eet of is dat een gevoel? Je houdt het bij? Je kunt eventueel wat meer vetten gebruiken. Handje noten extra bijvoorbeeld, wat extra olijfolie of kokosolie.

    • Moniek 1 jaar geleden

     http://www.koolhydraatarmrecept.nl Is een website vol vegetarische gerechten (kha en khb).

 27. Linda 2 jaar geleden

  Beste Linda,

  Zo blij met uw opzet van bijwerkingen zodat ik weet dat het normaal Is, bedankt hier voor!

  Ik ben nu 6 dagen bezig met koolhydraat arm eetpatroon en qua eten helemaal in mijn straatje, ben zeer enthousiast en neem met liefde de bijwerkingen op de koop toe.

  Ik heb sinds gisteren dus last van huiduitslag, jeukende rode vlekken naast mijn oksel oo zijkant borst wat voelt als muggenbult (jeuk gelukkig alleen in avond). En vanavond zag ik ook al klein vlekje bij mn andere kant okstel/borst.

  Omdat ik dit eetpatroon voor geen goud wil opgeven neem ik deze vervelende bijwerking op de koop toe. Mijn vraag is of ik met deze huiduitslag kan sporten of is dit af te raden.

  Als laatste zou ik willen vragen of u tip heeft mbt snachts wakker worden… dat is echt wel vervelend mbt werk dag er op.

  Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groeten Linda

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Het klinkt alsof je lichaam echt aan het afkicken is. Huiduitslag en wakker worden is iets wat ik vaak tegenkom. Sporten lijkt me geen enkel probleem. Maar hou het in de gaten hoor, want blijvend huiduitslag kan ook liggen aan bijvoorbeeld iets wat je eet. Dus kijk of er iets is wat je nu meer eet, want het kan een reactie zijn. Lactose of eieren of noten bijvoorbeeld.

 28. Marieke 2 jaar geleden

  Hoi Linda,
  Ik ben nu al een paar weken bezig met low-carb, en de laatste anderhalve week heb ik pas voor het eerst echt weinig koolhydraten meer gegeten. Het is niet mijn doel om af te vallen (is ook niet gebeurd), maar om minder honger te hebben de hele dag. Ik had een paar dagen last van griep-achtige symptomen, maar daarna ging het weer prima. Maar toen ik nog iets minder koolhydraten ging eten, had ik ineens een doorbraakbloeding. Stabiliseert dit over een poosje?

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Hoe laag ben je met je koolhydraten gaan zitten? En vervang je dit wel door meer gezonde vetten en voldoende eiwitten?

 29. marianne 2 jaar geleden

  Hallo Linda,
  Ik heb vraag: ik ben nu een 5 dagen bezig met het keto dieet.
  Mijn vraag is of het normaal is dat je ook opvliegers krijgt in de je gezicht en begint te zweten in je gezicht en oksels had ook na drie dagen 1 nacht plotseling last van mijn neusallergie, veel niezen ed en slecht geslapen, maar dat was 1 nacht die allergische aanval. Slecht slapen gaat op en af omdat ik soms pas laat in slaap val en niet doorslaap, maar dat kan komen omdat ik een beetje stress heb en veel pieker, maar dat zweten in mijn gezicht en oksels plotseling is nieuw voor me vooral tijdens het eten en bij een beetje bewegen. Is dat normaal?
  lk hoor het graag.

  met vriendelijke groet,

  marianne

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Het is wel herkenbaar ja, het is echter wel uitzoeken waar het vandaan komt. Het kan te maken hebben met het omschakelen van je lichaam, maar het kan ook een reactie zijn op een bepaald voedingsmiddel. Of wellicht op een toename van de hoeveelheid eiwitten. Als het niet overgaat zou ik op onderzoek uitgaan en kijken wanneer het optreedt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen bijvoorbeeld.

 30. Michelle 2 jaar geleden

  Hoi ik ben 29 weken zwanger en ben de laate 2 weken overgegaan op een ander dieet. Nee ik leef niet op salade maar ben gewoon gestopt met snoepen en ben anders gaan eten. Ontbijt varieert van getoost brood met avocado en ei tot yoghurt met vruchtjes en lunch en avondeten varieert van zoete aardappel met biefstuk tot vis met broccoli. Tussendoortjes zijn cottagecheese met fruit en andere keer een proteine reep. Gezien mijn zwangerschap eet ik wel fruit, yoghurt of een cracker tussendoor als ik honger heb maar meestal heb ik dit niet. Ben nu al in een kleine 2 weken 4kg kwijtgeraakt. Door klachten sport ik nu ook niet meer (ik ben sportinstructeur). Maar nu is mijn ontlasting dus erg dun.. nu vraag ik mij af of dit slecht is voor mijn baby? Ik eet gezond en afgelopen maanden veel suikers/vetten.. maar ik wil gezond zwanger zijn.. is dit goed of niet? Groetjes

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Hoi Michelle, hierin kan ik je helaas niet adviseren zo op mijn blog. Ik raad je aan dit met je behandelend arts of verloskundige te bespreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*