E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Op dieet?! Ja graag!

Op dieet?! Ja graag!
22 december 2014 Linda Nordholt
In Afvallen

Ik heb altijd een hekel gehad aan diëten, totdat het mij een normale relatie met eten opleverde.

Begrijp me niet verkeerd: niemand wil op dieet omdat het zo’n leuke activiteit is. Het impliceert namelijk dat het zover heeft moeten komen dat er weer kilo’s te veel aangekomen zijn. Maar als we dat dan toch geconcludeerd hebben, dan klinkt op dieet niet zo slecht. Wat mij opvalt is dat tegenwoordig vooral de nadruk ligt op het aanleren van een gezond eet- en leefpatroon. Het woord dieet is taboe. Want een dieet staat tegenwoordig gelijk aan: weer terugvallen in het oude patroon en jojoën. Ook impliceert een dieet: je mag niks, maar je moet vooral heel veel. Laat ik beginnen met de feitelijke betekenis van een dieet volgens Van Dale: di·eet (o; meervoud: diëten): leefregel wat eten en drinken betreft, bv. op medische gronden of om af te vallen.
Het is waarschijnlijk het woord leefregel in plaats van het woord dieet, waar het taboe op rust. Je moet je aan bepaalde regels houden, anders wordt je dik of ongezond.

Maar waarom wordt het woord dieet dan zo vermeden in alle goedbedoelde artikelen over het aanleren van een gezond eet- en leefpatroon. Er wordt immers eigenlijk hetzelfde gezegd. Je mag geen zuivel eten. Brood, pasta en aardappelen zijn ‘verboden’. Ook soja staat ter discussie, evenals diverse fruitsoorten. Weliswaar zijn het adviezen, die hoef je niet op te volgen. Maar volgens mij zijn dit zeer goedbedoelde leefregels, lees: dieet.
Ook ik heb een bepaalde visie over gezond eten en op gewicht kunnen blijven. En dat betekent ook het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, balans zoeken tussen voedingsmiddelen en hun voedingswaarden en zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes. Maar… ik ben groot voorstander van een dieet, als opstap naar een gezonde eet- en leefstijl. Bij mij is dit het koolhydraatarm dieet. Waarom?

Mensen met overgewicht willen graag hun overtollige kilo’s kwijt, liever vandaag dan morgen. Het moet snel gaan, op een prettige manier en vooral even niet nadenken over alle koolhydraatarme voedingsmiddelen die je moet aanschaffen om überhaupt te kunnen beginnen. Maar bovenal een opstap naar een gezonder leven. Dat nadenken komt dan wel. Het koolhydraatarm dieet is zo’n dieet. Al zie ik het niet als crashdieet, maar juist een manier om anders te leren eten. Snel maar verantwoord afvallen, waarna het absoluut noodzakelijk is om om te schakelen naar normale voeding. En ja, wel met inachtneming van bepaalde leefregels.

Mij heeft het koolhydraatarme dieet veel gebracht. Toen ik een week bezig was, zat ik ‘s avonds op de bank een boek te lezen en besefte mij: ik heb geen honger, ik heb sinds het avondeten niet meer aan eten gedacht en bovenal, ik had energie om überhaupt een boek te lezen!
Velen kampen momenteel met het gevoel van niet verzadigd zijn, moeheid en raken in een vicieuze cirkel van eten, niet eten, verkeerd eten en weer teveel eten. Het gevaar is dat mensen denken dat ze juist minder moeten gaan eten en juist honger moeten lijden om af te vallen. Maar zij weten vaak niet dat sprake is van een suikerverslaving en daardoor dus altijd aan eten blijven denken en onverzadigbaar kunnen blijven eten. Met name brood, pasta, rijst, koekjes, chips en aardappels zijn dan favoriet.

Het koolhydraatarm dieet kan echter voor velen een opstapje zijn naar een gezond eetpatroon. En met inachtneming van bepaalde leefregels een duurzaam gezond eet- en leefpatroon aanleren. Bedankt dieet, ik heb geen verstoorde relatie met eten meer.

Herken jij je in dit verhaal van een suikerverslaving? En hoe denk jij over diëten of het aanleren van nieuwe leefregels?

Ik zou het leuk vinden als je je reactie hieronder of op Facebook achterlaat.

Comments (2)

 1. esther 3 jaar geleden

  mijn dochter is nu een week bezig met het 60 dagen kolhydraatarme dieet.
  ze houdt zich er exact aan maar valt nog niet af (wat voor haar niet motiverend werkt)
  moet je lichaam hier eerst aan wennen of had ze al af moeten vallen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Hoi Esther, je hoeft niet direct de eerste week af te vallen hoor. Mocht ze na een week nog niks kwijt zijn, dan zou ik echt even met haar mee moeten kijken of meer informatie krijgen om naar mogelijke oorzaken te zoeken. Neem dan vooral even contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*