Goedkoop Koolhydraatarm eten: 17 tips voor een goedkoop low carb dieet

Goedkoop koolhydraatarm eten lijkt voor velen een uitdaging. Low carb wordt namelijk vaak gezien als duur. Dit is enerzijds waar, met name als je kiest voor alles vers, anderzijds zijn alle recepten ook budgetvriendelijk te maken. Door gewoon slim in te kopen en vooruit te plannen.

Er zijn drie dingen die van belang zijn:

  1. Plan van te voren wat je gaat eten
  2. Kijk naar budgetvriendelijke mogelijkheden bij het boodschappen doen
  3. Kook van tevoren en kook in grotere hoeveelheden

Daarom in dit artikel tips voor jou om koolhydraatarm eten betaalbaar te houden.

Tip 1 voor goedkoop Koolhydraatarm eten: Plannen!

Om goedkoop koolhydraatarm te eten is is het erg belangrijk om goed te plannen. Plannen is niet alleen belangrijk om te weten wat je gaat eten maar ook om je uitgaven te beperken. Je mag alleen kopen wat je nodig hebt. Kijk wat er zich in je voorraadkast en koelkast bevindt en plan maaltijden met de ingrediënten om voedselverspilling tegen te gaan. Het plannen met behulp van een boodschappenlijst helpt om onnodige uitgaven en impulsaankopen te stoppen.

Wist je dat we elke week gemiddeld 17% van onze boodschappen besteden aan impulsaankopen? Dus maak een boodschappenlijstje en houd je eraan. Koop liever alleen de dingen die je nodig hebt.

Tips voor goedkoop koolhydraatarm eten

Sommige koolhydraatarme voedingsmiddelen zijn duur, maar er zijn ook genoeg goedkopere opties die net zo lekker, eenvoudig en gezond zijn.

  1. Koop bijvoorbeeld gewone (Goudse) kaas per kilo en geen speciale kazen, plakjes kaas of kaasblokjes die prijzig kunnen zijn. Zie je kaas op het menu staan hier, of bijvoorbeeld kaasblokjes tussendoor of een kaassoort zoals brie, vervang dit dan door een zelf gesneden blokje kaas. Dit geldt ook voor het gebruik van geraspte kaas. Koop dit niet kant en klaar, maar rasp het zelf.
  2. Als er bijvoorbeeld biefstuk op het menu staat kun je er ook voor kiezen om rundergehakt te nemen; dat is een stuk goedkoper en ook heel erg lekker. Ook een karbonade of schnitzel (zonder paneermeel) is een prima alternatief.
  3. Er zijn goede noten te koop in bijna alle winkels tegenwoordig. Je hoeft er echt niet meer voor naar de markt. Je vindt ze bij de supermarkt ook bij de chips-afdeling in grotere verpakkingen. Als er amandelmeel op het menu staat dan kun je er ook voor kiezen om zelf je amandelen te malen: een stuk goedkoper!
  4. Ook vis kan prijzig zijn, zeker verse vis! Een goed alternatief kan dan zijn om vis uit de vriezer te nemen; tegenwoordig altijd van goede kwaliteit. Verse zalm bijvoorbeeld kan tussen de 11 en 18 euro per kg kosten (afhankelijk van het seizoen). Diepvries zalm kost tussen de 8 en 10 euro, dat kan dus soms de helft schelen!
  5. Ga naar het slachthuis. Vele slachthuizen hebben speciale ochtenden waar je vlees vers én goedkoper kunt halen. Ze zitten niet met vervoerskosten, dus als jij het zelf op haalt kan je dat veel schelen.
  6. Je kunt ook heel veel koolhydraatarme groenten uit de diepvries kopen, verse spinazie kost soms tot 5 euro per kg (in de supermarkt), diepvries spinazie kost bijna nooit meer dan €2,50 per kg.
  7. Maak je eigen kruidentuin: Zelf je kruidentuintje aanleggen (wat tegenwoordig al kan ook als je weinig ruimte hebt in de tuin om dit te doen) is niet alleen lekkerder en makkelijker, maar ook een stuk goedkoper.
  8. Zelf raspen, schillen en snijden: Maak geen gebruik van de kant en klare voorgesneden en gewassen groenten, maar koop het vers en maak het zelf schoon en snijd het zelf.
  9. Ga naar meerdere winkels voor je boodschappen: Ja, dit kost meer tijd, maar je kunt het ook inplannen. 1 dag per week naar de goedkopere supermarkten of de supermarkt met de aanbiedingen en 1 dag per week naar een andere supermarkt. Het is hierbij dus een extra tijdsinvestering, maar kan je veel besparen.
  10. Kijk op de onderste planken in de supermarkt: Wist je dat A-merken altijd op ooghoogte staan en de budgetmerken in de onderste schappen? Kijk daarom altijd even naar beneden en je vindt 9 van de 10 keer een budgetvriendelijk alternatief. Dit geldt overigens ook voor de eigen merken die wel naast de duurdere varianten staan.
  11. Kook in bulk voor meerdere dagen: hoe lekker de recepten ook kunnen zijn, kies ervoor om van een recept een dubbele portie te maken of zelfs meerdere porties die je kunt invriezen. Je kunt zo bijvoorbeeld 500 gram kip of gehakt halen, wat goedkoper is dan 200 gram. Of let op de 1 + 1 gratis aanbiedingen. Laat dan niet het weekmenu bepalen wat je mag eten, maar je budget
  12. Sla je ontbijt en de tussendoortjes over en stap over op IF: Intermittent Fasting: wat is het en voor wie is het geschikt?
  13. Ga dicht voor sluitingstijd naar de supermarkt: Je kent ze wel, de 35% stickers. Die worden vaak gebruikt op producten die niet lang houdbaar meer zijn. Maar echt nog prima te eten en te gebruiken.
  14. Ga later naar de markt: Vaak willen ze dicht tegen sluitingstijd aan, af van de verse groenten en fruit. Je kunt ze vaak goedkoper krijgen en in grotere hoeveelheden.
  15. Koop witte eieren in plaats van bruine eieren: Het is echt waar, witte eieren zijn goedkoper dan de bruine. Laten we het, kort gezegd, er even op houden dat bruine eieren een goede ‘marketing’ zijn. Ze zijn in ieder geval niet beter of gezonder dan de witte.
  16. Koop in het seizoen: Want sommige groenten zijn in het seizoen weer goedkoper dan diepvries!
  17. Neem koolhydraatarm fruit uit de vriezer.

Zie ook: Koolhydraatarm eten: de 20 beste tips voor een koolhydraatarm dieet

Vervang dure koolhydraatarme producten

Doe vooral wat mogelijk en haalbaar is voor jou. Kan je echt geen noten en grote hoeveelheden verse groente betalen? En is het onmogelijk voor je om met amandelmeel te gaan bakken? Laat dit dan weg uit het menu en vervang het gewoon door een recept wat voor jou wel haalbaar is. Weet dat je daarmee echt je koolhydraatarme eetpatroon niet teniet doet. Alles is altijd beter dan de ongezonde snelle koolhydraten.