Kruiden en groenten combineren

Groenten kun je op veel manier eten: Rauw, gekookt, gestoomd, in de wok, gestoofd of in de soep. Ook in een koolhydraatarm dieet zijn groenten onmisbaar. De reden dat we bepaalde groenten tijdens een strikt koolhydraatarm dieet uitsluiten is, omdat ze veel zetmeel (=suiker) bevatten. Denk aan spruitjes, gekookte wortelen, bietjes, uien, bonen en peulvruchten.

Lees ook: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Hoe maak je groenten lekker

Het is echter vaak lastig voor velen om groenten lekker te krijgen. Ze worden lekker, en gerechten worden anders, wanneer je kruiden gebruikt. Kruiden leveren geen koolhydraten of eiwitten en kun je onbeperkt gebruiken. Experimenteer naar hartenlust met diverse kruiden om gerechten andere smaken te geven.

Kruiden die goed samengaan met groenten

Om je op weg te helpen welke kruiden je het beste bij welke groenten kunt gebruiken, hierbij een overzicht:

AndijvieBieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien.
AspergesBonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat.
AuberginesBasilicum, kervel, salie, rozemarijn.
BloemkoolDragon, foelie, kerrie, koriander, kummel, marjolein, mosterd, nootmuskaat, peterselie, rozemarijn.
BoerenkoolKnoflook, marjolein, mosterd, nootmuskaat.
BroccoliDragon, foelie, koriander, nootmuskaat, kummel.
ChampignonsBasilicum, bieslook, citroenkruid, dragon, kerrie, knoflook, kervel, koriander, peterselie, marjolein, nootmuskaat, paprika, peper, rozemarijn, selderij, tijm.
Chinese koolBasilicum, dille, foelie, koriander, kruidnagelen, kruizemunt, marjolein, mosterd, peper, rozemarijn, selderij.
CourgettesBasilicum, dille, kerrie, kervel, marjolein, paprika, peper, peterselie, rozemarijn, salie, selderij.
Groene/witte koolKoriander, dille, munt.
KomkommerBieslook, bonenkruid, borage, citroenmelisse, dragon, kervel, dille, kummel, mosterd, paprika, selderij, venkel, rozemarijn.
PreiBieslook, kummel, laurier, selderij, tijm.
PeulenBasilicum, bonenkruid, dille, foelie, kervel, marjolein, mosterd, peterselie, rozemarijn, salie, selderij, tijm.
Rode koolBasilicum, kaneel, koriander, kruidnagelen, jeneverbessen, laurier, marjolein, munt, tijm.
Savoye koolDille, kerrie, kruizemunt, marjolein, mosterd, nootmuskaat.
SelderijMarjolein, salie, venkel.
SlaBasilicum, bieslook,citroenkruid, citroenmelisse, kervel, tijm, peterselie, rozemarijn, dille, dragon, selderij, uien.
Spinazie   Bieslook, kervel, knoflook, laurier, basilicum, dragon, koriander, marjolein, munt, nootmuskaat, rozemarijn, salie, selderij.
TomatenBasilicum, bieslook, bonenkruid, borage, dille, dragon, kervel, koriander, maggi, marjolein, peper, peterselie, salie, selderij, uien, venkel.
WitlofBasilicum, dragon, marjolein, bieslook, koriander, peterselie, citroenmelisse, peper, selderij.
ZuurkoolJeneverbessen, dille, basilicum, bonekruid, kummel, kerrie, peterselie.

Snelle kruiden

Wil je liever een makkelijke manier van kruiden? Denk eens aan de kruiden van Jonnie Boer. Deze kun je halen bij de AH.
Een geweldige manier om je groenten iedere keer op een makkelijke manier anders te laten smaken.

Benieuwd naar lekker koken zonder pakjes en zakjes, maar met verse kruiden? 5 tips om gezond, snel en praktisch te koken + recepten