Het wordt ons tegenwoordig zeer makkelijk gemaakt met de avondmaaltijd. De kant en klaar maaltijden, de voorverpakte sauzen die je alleen hoeft aan te maken of de complete maaltijdpakketten. Vroeger dacht ik dat deze gezond waren. Ik telde namelijk de calorieën die erin zaten en kon prima onder mijn maximum aantal calorieën blijven met deze maaltijden. En als dat niet lukte at ik toch gewoon wat minder?
Ik was mij totaal niet bewust van wat er allemaal in zat. En nee, nu ga ik het niet hebben over alle E nummers en wat daarover gezegd en geschreven wordt, maar wat dacht je van de hoeveelheid suiker die erin zit. Dan kun je nog zo lekker bezig zijn met calorieën tellen, je krijgt toch scheppen suiker binnen.
Toen ik daar achter kwam, moest het roer om. Geen chicken tonight, Knorr of Maggi voor mij. Maar help, hoe kun je dan een fatsoenlijke maaltijd op tafel zetten? Die ook nog eens ergens naar smaakt.
Ik geef je de tips die mij geholpen hebben en nog steeds helpen. En weet: ik ga voor makkelijk, praktisch, snel, maar wel smakelijk.
Mijn basisgerechten
En dit zijn een aantal van mijn basisgerechtjes. Uiteraard geschikt voor in een koolhydraatarm dieet. Of kijk eens bij mijn volledig uitgeschreven menu: Koolhydraatarm dieet weekmenu
Nasi zonder rijst
Een pakket wokgroenten. De ene keer gecombineerd met gehakt, dan weer met kip en dan met runderreepjes. Of ik voeg extra taugé toe of champignons. Ik gebruik vaak kerriekruiden, Italiaanse kruiden of Provençaalse kruiden. Op deze manier heb je zo al 5 verschillende gerechten die je kunt klaarmaken.
Pasta zonder pasta
Een Italiaans groentenpakket met gehaktballetjes en zelfgemaakte tomatensaus. Die tomatensaus kun je prima in een grote hoeveelheid maken en invriezen. Hoe maak je nu die saus?
Ingrediënten:
4 tomaten, theelepel Paprikapoeder, 1 ui, limoensap, knoflook (naar smaak evt. vervangen door bieslook), peper, zout
Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender. Haal het mengsel uit de blender en verwarm dit. Voor een vollere smaak kun je het 20 minuten zachtjes laten koken in een pan. Maar het hoeft niet.
Je kunt overigens ook gerust wat koolhydraatarme pasta toevoegen.
De groente Chinese Kool
Dol ben ik op deze groente. Je kunt er alle kanten mee op. Hier zie je de variant met kabeljauw. Maar ik maak het vaak met kip en champignons. Of voeg er nog prei of een lenteuitje aan toe. De kool slinkt nogal met het wokken, dus iets extra’s erbij is aan te raden.
Gebakken ei met garnalen en tomaat
Eieren zijn geweldig. Je kunt er alle kanten mee op. Bijvoorbeeld deze met garnalen en tomaat.
Spruitjes met kip en geitenkaas
Even kort gekookte spruitjes en daarna met de gebakken kipfilet even in de oven met geitenkaas. Jummie!
Sperzieboontjes met biefstuk
Hoeft geen uitleg toch? Wel weer lekker aangevuld met champignons.
Broccoli met zalm en cantharellen
Het kan niet makkelijker. Broccoli met een stuk zalm en allerlei champignons. Broccoli is geweldig en het vult goed. Een klein beetje Parmezaanse kaas erover maakt het voor mij altijd helemaal af.
Bloemkool broccolipuree
Hier ben ik helemaal weg van en het verveelt nooit: puree. Maar dan niet van aardappelen, maar van broccoli en bloemkool.
Zie het recept: Bloemkool Broccoli Puree
Hier kun je echt eindeloos mee variëren. Met zalm, met biefstuk, met kip, met kabeljauw, met runderreepjes.
ciska
op 12 May 2015Linda Nordholt
op 13 May 2015ciska
op 13 May 2015Linda Nordholt
op 17 May 2015Heereborch
op 12 Nov 2017