5 tips om gezond, snel en praktisch te koken + recepten
19 november 2014 
4 min. leestijd

5 tips om gezond, snel en praktisch te koken + recepten

Het wordt ons tegenwoordig zeer makkelijk gemaakt met de avondmaaltijd. De kant en klaar maaltijden, de voorverpakte sauzen die je alleen hoeft aan te maken of de complete maaltijdpakketten. Vroeger dacht ik dat deze gezond waren. Ik telde namelijk de calorieën die erin zaten en kon prima onder mijn maximum aantal calorieën blijven met deze maaltijden. En als dat niet lukte at ik toch gewoon wat minder?

Ik was mij totaal niet bewust van wat er allemaal in zat. En nee, nu ga ik het niet hebben over alle E nummers en wat daarover gezegd en geschreven wordt, maar wat dacht je van de hoeveelheid suiker die erin zit. Dan kun je nog zo lekker bezig zijn met calorieën tellen, je krijgt toch scheppen suiker binnen.

Toen ik daar achter kwam, moest het roer om. Geen chicken tonight, Knorr of Maggi voor mij. Maar help, hoe kun je dan een fatsoenlijke maaltijd op tafel zetten? Die ook nog eens ergens naar smaakt.

Ik geef je de tips die mij geholpen hebben en nog steeds helpen. En weet: ik ga voor makkelijk, praktisch, snel, maar wel smakelijk.

1. Terug naar de basis

Kies door de week voor simpele recepten en gerechten zonder al te veel gedoe. Maak het wel gezellig op je bord. Kies meerdere groenten met veel kleur. Kies dus eerst het stukje vlees, vis of kip dat je wilt nemen. Kies daarbij 1 of 2 groenten. Ik zelf ben gek op champignons en ui, die ik vaak overal bij doe. Bij de broccoli, bij de boontjes, bloemkool, spruitjes.

2. Makkelijke recepten

Verzamel makkelijke recepten met zo min mogelijk ingrediënten. Probeer dit recept desnoods uit in het weekend en maak het die week erop nog een keer. Ik heb bijvoorbeeld een stuk of 10 basis avondmaaltijden die ik kies. En hierin varieer ik. De ene keer biefstuk met broccoli en champignons en de andere keer een zalm met broccoli.

Zie ook: 5 makkelijke en gezonde recepten

3. Plan vooruit

Plan je dag of dagen vooruit. Schrijf op wat je nodig hebt en haal deze ingrediënten in huis. Dit klinkt logisch, maar ik zie nog vaak dat dit een valkuil is. Als je de ingrediënten in huis hebt, is de verleiding voor een ongezonde maaltijd minder.

4. Leer kruiden gebruiken

Maak gebruik van kruiden en experimenteer. Je zult merken dat je al heel snel die sauzen niet meer nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld op de pot van de Chicken Tonight naar welke ingrediënten erin zitten en kruiden en koop ze vers of gebruik het uit een potje. Maak sauzen van te voren en bewaar ze in de koelkast of vries het in.

Voor 3 van mijn favoriete kip kerrie gerechten kijk hier: koolhydraatarme kip kerrie.

5. Maak altijd meer

Maak grotere porties en vries de helft van de maaltijd in. Of gebruik dit als lunch de volgende dag. Ik maak bijvoorbeeld vaak extra gebakken kipfilet, die ik de volgende dag voor de lunch gebruik.

Mijn basisgerechten

En dit zijn een aantal van mijn basisgerechtjes. Uiteraard geschikt voor in een koolhydraatarm dieet. Of kijk eens bij mijn volledig uitgeschreven menu: Koolhydraatarm dieet weekmenu

Nasi zonder rijst

Een pakket wokgroenten. De ene keer gecombineerd met gehakt, dan weer met kip en dan met runderreepjes. Of ik voeg extra taugé toe of champignons. Ik gebruik vaak kerriekruiden, Italiaanse kruiden of Provençaalse kruiden. Op deze manier heb je zo al 5 verschillende gerechten die je kunt klaarmaken.

nasi-zonder-rijst

Pasta zonder pasta

Een Italiaans groentenpakket met gehaktballetjes en zelfgemaakte tomatensaus. Die tomatensaus kun je prima in een grote hoeveelheid maken en invriezen. Hoe maak je nu die saus?

Ingrediënten: 

4 tomaten, theelepel Paprikapoeder, 1 ui, limoensap, knoflook (naar smaak evt. vervangen door bieslook), peper, zout

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een blender. Haal het mengsel uit de blender en verwarm dit. Voor een vollere smaak kun je het 20 minuten zachtjes laten koken in een pan. Maar het hoeft niet.

pasta-zonder-pasta

Je kunt overigens ook gerust wat koolhydraatarme pasta toevoegen.

De groente Chinese Kool

Dol ben ik op deze groente. Je kunt er alle kanten mee op. Hier zie je de variant met kabeljauw. Maar ik maak het vaak met kip en champignons. Of voeg er nog prei of een lenteuitje aan toe. De kool slinkt nogal met het wokken, dus iets extra’s erbij is aan te raden.

chinese-kool

Gebakken ei met garnalen en tomaat

Eieren zijn geweldig. Je kunt er alle kanten mee op. Bijvoorbeeld deze met garnalen en tomaat.

ei-garnalen-tomaat

Spruitjes met kip en geitenkaas

Even kort gekookte spruitjes en daarna met de gebakken kipfilet even in de oven met geitenkaas. Jummie!

spruitjes-geitenkaas-kip

Sperzieboontjes met biefstuk

Hoeft geen uitleg toch? Wel weer lekker aangevuld met champignons.

sperzieboontjes-biefstuk

Broccoli met zalm en cantharellen

Het kan niet makkelijker. Broccoli met een stuk zalm en allerlei champignons. Broccoli is geweldig en het vult goed. Een klein beetje Parmezaanse kaas erover maakt het voor mij altijd helemaal af.

broccoli-zalm-cantharellen

Bloemkool broccolipuree

Hier ben ik helemaal weg van en het verveelt nooit: puree. Maar dan niet van aardappelen, maar van broccoli en bloemkool.

Zie het recept: Bloemkool Broccoli Puree

bloemkool-broccoli-puree-zalm

Hier kun je echt eindeloos mee variëren. Met zalm, met biefstuk, met kip, met kabeljauw, met runderreepjes.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
ciska
Door

ciska

op 12 May 2015

Bedankt voor je reactie :-) Ik kan alleen de lunch recepten niet vinden.. Mag een ontbijt uit kwark of Griekse yoghurt met walnoten en honing? Ik heb me ook aangemeld voor de nieuwsbrief, is dat goed gegaan? Groetjes

Linda Nordholt
ciska
Door

ciska

op 13 May 2015

Hallo, Nee ik heb niks ontvangen maar heb me nu net aangemeld voor het gratis e book... En voor een intake gesprek..☺

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 May 2015

Hoi Ciska, ik heb je inmiddels bericht hoor:)

Heereborch
Door

Heereborch

op 12 Nov 2017

Hallo Linda, heb me aangemeld en betaald. Nu lees ik iets over n e-book?? Heb de afgelopen week geen recepten ontvangen. Kan je dit misschien voor me nazien?? Ben trouwens helemaal gek op de chocoladebommmmm?

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!