E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Ik lust niet alles of ik verdraag niet alles. Hoe kan ik wisselen en ruilen?

Ik lust niet alles of ik verdraag niet alles. Hoe kan ik wisselen en ruilen?
31 januari 2018 Linda Nordholt
ik lust niet alles

Starten met koolhydraatarm eten kan soms overweldigend zijn. Een nieuwe manier van koken, anders boodschappen doen, je gezin erbij betrekken. Voor velen is het toch echt ‘anders’ eten. En dat is helemaal niet erg, daarom wil je ook graag koolhydraatarm gaan eten. Een goede start kun je maken door van deze lijst te eten. Dan eet je alleen koolhydraatarme voedingsmiddelen en maak je een goede start.

Velen zien recepten of mijn weekmenu’s voorbij komen en schieten gelijk in een ‘kramp’, omdat er voedingsmiddelen opstaan die ze niet lusten. Of een bewerkelijk ontbijt of lunch waar echt geen tijd voor is om klaar te maken, of omdat ze veel onderweg zijn of wisselende diensten hebben.

Wat ik graag wil laten zien is dat een koolhydraatarm eetpatroon niets verplicht om te eten. Omdat iets toevallig op 1 van mijn weekmenu’s staat in een bepaalde volgorde of omdat een recept bijvoorbeeld avocado bevat (waar velen van gruwelen) dat het dan niet haalbaar is. Of dat koolhydraatarm dan niet gaat werken. Het omgekeerde is juist het geval, want een koolhydraatarm eetpatroon gaat juist uit van een principe, niet van verplichte eetregels.

Het gaat erom je koolhydraatinname te verminderen, zodat je lichaam minder bloedsuikerschommelingen te verwerken krijgt. Maar dat wat je mindert in koolhydraten, vul je aan met voldoende eiwitten en vetten. En dat hoeft niet met vlees als je dat niet eet, dat hoeft niet persé met noten als je hier intolerant voor bent, dat hoeft niet met kwark of yoghurt als je lactose intolerant bent en dat hoeft ook niet met een salade of omelet als lunch, als dat niet haalbaar is.

Er zijn volop alternatieven, dus het enige wat ik je adviseer is te kijken naar de mogelijkheden en niet te focussen op onmogelijkheden.

Ik hamer er echter altijd op dat je wel zorgt dat je voldoende eet. Koolhydraatarm eten is namelijk geen kwestie van minder eten om af te vallen. In vele gevallen moet je juist meer gaan eten. Daarom werk ik ook zo graag met mijn boeken en met mijn weekmenu’s. Deze zijn helemaal uitgeschreven om het makkelijk voor je te maken. Om je boodschappen in huis te halen, om je dagen te plannen en natuurlijk op een verantwoorde manier af te vallen. Je komt zo namelijk geen voedingsstoffen tekort.

Met de boeken en met de weekmenu’s binnen de Club van Linda krijg ik natuurlijk ook vragen. Met name wanneer er zaken op het menu staan die teveel tijd in beslag nemen. Of wanneer er echt ingrediënten gebruikt worden die je niet lust. In de Club van Linda heb ik dit ondervangen door al 4 koolhydraatarme én 4 koolhydraatbeperkte menu’s vrij te geven, zodat je makkelijk tussen de menu’s kunt wisselen en ruilen. Zo maak je je eigen weekmenu op maat.

In dit blog daarom de meest gestelde vragen over: Wisselen en ruilen. En dat op de juiste en verantwoorde manier.

 

Wat als ik iets niet lust, niet eet of kan verdragen (allergie of intolerantie)?

Koolhydraatarm brood 

De recepten en menu’s zijn grotendeels glutenvrij m.u.v. makkelijke broodmaaltijden met koolhydraatarm brood uit de supermarkt. Koolhydraatarm brood kan je dan zelf bakken. Er zijn genoeg opties om zelf je koolhydraatarme brood te bakken of te kiezen voor een salade of omelet.

Ei

 –Ter vervanging in een bakrecept

Belangrijk is om allereerst de functie van het ei in het recept te bepalen. Is het een bindmiddel of zorgt het juist voor een verdikkingsmiddel? Helpt het met rijzen of is het alleen voor de smaak?

Afhankelijk van de functie(s) van de eieren hebben zijn er vaak meerdere opties die je kunt gebruiken.

Voor 1 ei kun je het volgende gebruiken:

 • 50 ml volle yoghurt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 3 eetlepels pindakaas of notenpasta naar keuze
 • 3 eetlepels gepureerd fruit (bijvoorbeeld bessen, frambozen en/ of aardbeien)
 • 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water even laten wellen
 • 1 eetlepel gemalen/ gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water even laten wellen
 • 1 eetlepel psylliumvezels met 4 eetlepels water
 • No-egg (te koop bij de supermarkt en kijk voor de bereiding op de verpakking)

Bij een echt bindende functie van het ei: gebruik bovenstaande vervanger + een half theelepeltje bakpoeder.

Het verschilt natuurlijk per recept hoe je de eieren het best kunt vervangen en soms is het beter het zelfs weg te laten. Het is in ieder geval een kwestie van uitproberen.

-Ei vervangen in een salade

Worden er eieren gebruikt in een salade, vervang dit door een handje noten, wat (extra) kaas, gerookte kip of hamblokjes.

-Eieren in een omelet vervangen

Dit wordt een lastige natuurlijk en is onmogelijk. Dan zit er niets anders op dan te kiezen voor een ander recept. Wat je zou kunnen doen is de ingrediënten van de omelet opbakken en dat samen eten met wat kip of tofu. Maar dat is natuurlijk een heel ander recept.

-Eieren als tussendoortje

Staat er een gekookt eitje (of 2) als tussendoortje in het weekmenu, vervang dit gerust door kaas, gerookte kip, een handje noten, vis. Of kijk eens in deze lijst van snacks en tussendoortjes.

 

Vis

In een gerecht

Is vis het hoofdingrediënt in een gerecht, vervang door dit een vissoort wat je wel lust. Lust je helemaal geen vis, gebruik dan een vleessoort naar keuze of een gevogelte naar keuze. Ook 2 eieren volstaan. Vis is ook te vervangen door tofu, kaas (denk aan halloumi) of gebruik een avocado.

Als tussendoortje

Ook hiervoor geldt: Vis is te vervangen door een andere vissoort die je wel lust. Lust je helemaal geen vis, gebruik dan een vleessoort naar keuze of een gevogelte naar keuze. Ook 2 gekookte eieren volstaan.

Eet je helemaal geen vette vissoorten (haring, zalm, forel etc.) overweeg dan het slikken van visoliecapsules om de gezonde vetten uit vis toch binnen te krijgen.

 

Vlees

In een gerecht

Is vlees het hoofdingrediënt in een gerecht en je lust een bepaalde soort niet of eet het niet, vervang door dit een vleessoort wat je wel lust of eet. Lust of eet je helemaal geen vlees, gebruik dan een vissoort naar keuze. Ook 2 eieren volstaan. Vlees is ook te vervangen door tofu, kaas (denk aan halloumi) of gebruik een avocado.

Als tussendoortje

Ook hiervoor geldt: Als je een bepaalde vleessoort niet lust, kies een soort die je wel lust. Lust je helemaal geen vlees of eet je het niet gebruik dan een vissoort naar keuze of een gevogelte naar keuze. Ook 2 gekookte eieren volstaan. Maar kies gerust een ander tussendoortje uit de lijst met makkelijke tussendoortjes die je wel lust.

Vleesvervangers

Je kunt ook overwegen een vleesvervanger te gebruiken. Kant-en-klare vleesvervangers zijn er steeds meer en de markt is nog echt in ontwikkeling. Voor wie vegetarisch eet heb ik een artikel gemaakt met hoe je dit het beste kunt combineren met een koolhydraatarm eetpatroon: Vegetarisch en koolhydraatarm.

 

Geitenkaas

Geitenkaas is te vervangen door een kaassoort die je wel lust. Gaat het om de lactose kijk hieronder voor de genoemde kaasvervangers.

 

Helemaal geen kaas

Voor sommigen is kaas uit den boze in verband met een lactose intolerantie of omdat de smaak echt tegenstaat.

Om de smaak na te bootsen zijn dit de beste opties:

 • Kant-en-klaar plantaardige kaas: Tegenwoordig te koop in vrijwel elke natuurwinkel. Ook sommige supermarkten. Er bestaan inmiddels veganistische mozzarella, veganistische cheddar en zelfs veganistische schimmelkaas. Ze zijn echter wel vrij prijzig en kijk zeker op de etiketten welke ingrediënten zijn toegevoegd en hoeveel koolhydraten het bevat.
 • Edelgistvlokken: Ideaal om kaas na te bootsen. De vlokken hebben een hartige, licht kazige smaak. Te gebruik om over een ovenschotel te gebruiken voor een ‘kazig’ korstje. Of gewoon te gebruiken als strooikaas in koude of warme gerechten. Extra voordeel is dat de vlokken rijk zijn aan B-vitaminen en foliumzuur.
 • Tofu: Tofu kan een goede vervanger zijn voor kaas voor ieder type gebruik. Gebruik een stevige soort tofu en zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk vocht uitperst. Je kunt het vervolgens in blokjes snijden en marineren met bijvoorbeeld zout, olijfolie, rozemarijn, oregano of peper. Het smaakt niet echt naar kaas, maar wanneer de tofublokjes verwerkt worden in een salade vormen zij een prima, hartige vervanger van kaas. Het lekkerste is natuurlijk de tofu even te bakken, waarna het ook koud gegeten kan worden. Zachte tofu vormt een goede basis voor zachte bereiding zoals smeerkaas. Gebruik een blender of staafmixer om de tofu te pureren en meng er naar eigen smaak edelgistvlokken, zout, kruiden en/of wat (cashew)noten doorheen.
 • Ongebrande gepureerde cashewnoten: Een prima kaasvervanger nadat ze een halve dag in water hebben geweekt. Als ze zacht zijn kun je ze pureren. Eventueel combineren met edelgistvlokken en je hebt een goed basis kaasmengsel.
 • Lactosevrije kaas: Er zijn inmiddels vele soorten lactosevrije kaas te koop. Dit zijn natuurlijk prima vervangers voor als je lactose intolerant bent. Kijk wel bij de ingrediënten naar de hoeveelheden koolhydraten en of er geen extra suikers aan zijn toegevoegd.

In de meeste ‘oude’ kazen is overigens geen spoor van lactose meer te bekennen. Denk aan een gerijpte cheddar, Goudse kaas, Parmezaanse kaas, blauwe of Zwitserse kaas.

Lust je een bepaald type kaas niet, gebruik dan een kaas die je wel lust. Qua koolhydraten maakt dit vaak geen verschil.

Kaas in salades is heel goed te vervangen door noten, gerookte kip, vis of gekookt eitje.

 

Groente

Niet iedereen is dol op groente of lust alle groenten. Vervangen is geen enkel probleem. Houd als stelregel aan dat je groenten kunt vervangen door groenten met dezelfde structuur en consistentie/ samenstelling.

 • Bladgroenten: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein.
 • Vruchtgroenten: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
 • Knolgewassen: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich.
 • Koolsoorten: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi.
 • Uien: ui, knoflook, bosui, prei.
 • Stengelgewassen: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber, bamboe.
 • Kiemgroenten: taugé, tuinkers.
 • Overige groenten: witlof, paddenstoelen, champignons en de groenten die botanisch gezien vallen onder de peulvruchten: doperwten, kapucijners, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen.

(Bron: voedingscentrum)

 

Avocado

De avocado bevat gezonde vetten en is daarom een geweldig (koolhydraatarm) voedingsmiddel. Maar je houdt ervan of niet.

Vanuit receptenoogpunt geeft volvette kokosmelk zijn romigheid aan recepten die een flinke dosis dikte nodig hebben en waarvoor avocado wordt gebruikt. Hennepzaad werkt hiervoor ook fantastisch.

Vanuit voedingswaarden oogpunt, is het lastig de avocado in zijn geheel te vervangen. Een handje noten komt in de buurt. Focus je dan op het eten van extra groenten + een vetelement. In een salade bijvoorbeeld extra rauwkost met wat olijfolie extra eventueel aangevuld met een gekookt eitje of extra kaas. Ook een vette vis zoals gerookte zalm of forel of haring is een goede optie.

 

Noten en zaden

Noten zijn een uitstekende bron van goede vetten. Je kunt ze helaas niet zo 1 op 1 door een ander voedingsmiddel vervangen, dus het gaat erom dat je op een andere manier gezonde vetten binnen krijgt. Denk aan vette vis, avocado, olijfolie. Het kan met noten overigens ook zo zijn, dat je puur reageert op het buitenste laagje (fytinezuur). Wat je kunt doen is het volgende:

 • Laat de noten of pitten weken in koud water met een scheutje appelazijn.
 • Spoel de geweekte noten en zaden goed af in een vergiet
 • Dep de noten droog met keukenpapier.
 • Bewaar de noten maximaal 3 dagen in een schaaltje bij kamertemperatuur.
 • Ook dit kan al helpen en ervoor zorgen dat je de noten wel weer gewoon kan verdragen.

Kun je wel pinda’s verdragen of zaden en pitten? Kies die dan als vervanger. Let op: pinda’s zijn geen noten en staan niet gelijk aan elkaar qua voedingswaarde. Dus ga niet alle genoemde handjes noten vervangen door pinda’s, maar kies dan gewoon een ander tussendoortje.

 

Yoghurt/ kwark/ melk

Ik gebruik regelmatig Griekse Yoghurt, slagroom of volle kwark in mijn menu’s. Die zijn voor mensen met een lactose-intolerantie niet geschikt. Maar deze zijn prima te vervangen door plantaardige alternatieven zoals:

 • Amandelmelk of – yoghurt
 • Sojamelk of -yoghurt
 • Kokosmelk of -yoghurt
 • Lactosevrije yoghurt

 

Hoe kan ik het combineren met mijn gezin?

Een veelgehoorde ‘klacht’ is dat koolhydraatarm eten moeilijk te combineren is met het gezin. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Meestal gaat het hierbij om de avondmaaltijd.

Denk eens aan deze makkelijke combi’s:

 • Eet je pasta dan kan je natuurlijk voor iedereen dezelfde (verse) saus maken. Maak een grote portie saus die je kunt invriezen. Je maakt voor jezelf de courgettepasta of pompoenpasta
 • Hetzelfde geldt voor gerechten met rijst: rijst voor de rest van het gezin en bloemkool rijst of broccolirijst voor jou. Meestal heb je voor jezelf dan meerdere porties gemaakt die je kunt invriezen.
 • Kook in badges: 2-3x in de week aardappelen/rijst/pasta. Aardappelen kun je in die week voor je gezin opbakken, pasta en rijst zijn prima in de koelkast of vriezer te bewaren om weer op te warmen. De rest van het gezin eet dezelfde groenten en vlees/vis als die jij op je menu hebt staan.
 • Kook voor jezelf meerdere porties per keer om in te vriezen. Dat is voor jezelf alleen nog opwarmen en voor je gezin maak je een makkelijke maaltijd.
 • Maak een grote pan soep en serveer er voor je gezin gewoon brood bij en voor jou een koolhydraatarm broodje.

 

Waar haal ik de boodschappen?

 • Al mijn menu’s zijn zoveel mogelijk merkloos. Er worden dus geen bepaalde merken voorgeschreven en je kunt je boodschappen zelf zo duur maken als je wilt.
 • De meeste producten zijn bij alle supermarkten te koop.

Kijk ook zeker bij mijn tips voor ‘koolhydraatarm eten op budget’.

 

Wat als ik liever 3 keer per dag eet of niet altijd behoefte heb aan een tussendoortje?

Velen vinden al die tussendoortjes teveel. Of vergeten met name overdag de tussendoortjes. Of willen liever gewoon 3 maaltijden eten.

Ook dit mag. Eet in ieder geval nooit onder de 1200 calorieën want dan gaat je lichaam tekorten oplopen. Blijf letten op de koolhydraatinname. En zorg met de maaltijden voor voldoende eiwitten en vetten. Je moet dan eigenlijk de voedingswaarden die je mist door het weglaten van de tussendoortjes, aanvullen bij de maaltijden.

Ieder persoon is verschillend. Ga bij jezelf na wat voor jou het beste werkt en waar jij je goed bij voelt.

 

Over de weekmenu’s van Slank met Linda

Zowel in mijn boeken als in de Club van Linda maak ik gebruik van uitgeschreven weekmenu’s. Voor een voorbeeld kun je dit gratis koolhydraatarme weekmenu aanvragen. En ik hanteer voor de menu’s de volgende uitgangspunten, naast al hetgeen ik hierboven heb geschreven over wisselen en ruilen van voedingsmiddelen.

 

Moet je de weekmenu’s exact zo volgen?

Nee, dat hoeft niet. Zolang jij je houdt aan voorgeschreven balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten, kan er niks mis gaan. Je kunt wisselen, ruilen, vervangen, zolang je maar ongeveer deze balans in tact houdt. Zo kun je ook wisselen met de genoemde makkelijke maaltijden, makkelijke tussendoortjes en makkelijke dagmenu’s.

Wisselen van hele dagen

Geen tijd om voor te bereiden? Wissel dan een gehele dag om met een andere dag die voor die dag makkelijker is. Zo behoud je de juiste balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten.

Wisselen tussen maaltijden en tussendoortjes

Je hoeft niet per se vast te houden aan de volgorde van het menu. Je kunt hele dagen wisselen, maar je kunt ook wisselen met maaltijden en tussendoortjes tussen de verschillende dagen. Bij ieder tussendoortje en maaltijd staan namelijk de voedingswaarden genoemd. Je kunt dus een tussendoortje of maaltijd wisselen met dezelfde (of bijna dezelfde) voedingswaarden.

 

Comments (44)

 1. Yvon 3 weken geleden

  Dag Linda, als er ‘kaas’ staat (als broodbeleg), maakt het dan nog uit voor kaas? Ben zelf enorm fan van oude geitenkaas.

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 weken geleden

   Oude geitenkaas past perfect:) Dus neem gerust.

 2. Margot Leushuis 3 maanden geleden

  Wat doe je als je uit gaat eten? Groetjes Margot

 3. C.D. la Verge 3 maanden geleden

  Zie dat er veel dames zijn die gebruik maken van jouw dieet voorstellen.
  Zijn deze ook geschikt voor mannen.
  Vr. gr. Dick

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 maanden geleden

   Hoi Dick, jazeker zijn er ook mannen. Maar die houden zich vaak iets meer afzijdig:) Maar ze zijn er zeker wel. Kan ik je ergens mee helpen? Laat het weten hoor. Groetjes Linda

 4. Marlene 9 maanden geleden

  Hallo Linda,
  graag zou ik vernemen wat voor smaakmakers ik het beste kan gebruiken, wanneer ik kip met groentes wok ?
  Ook ga ik kokosolie ( in een pot ) kopen om in te bakken……wát misschien al een smaakmaker is?
  P.S. Ik gebruik koffie met gekookte melk, kan dit kwaad, hoop het niet want dat is het eerste wat ik ’s morgens doe na gedane arbeid? Ik hoor graag van je,
  Liefs,
  Marlèn

  • Auteur
   Linda Nordholt 9 maanden geleden

   Hoi Marlene, goed bezig:) Naturel kokosolie smaakt wat naar kokos, maar zie ik niet echt als smaakmaker. Eigenlijk kun je alle kruiden gebruiken die je wenst. Vers of uit een potje. Zolang het maar geen kant en klare (Honig of Conimex om even als voorbeeld te noemen) is. Gekookte melk kan prima, zitten wel wat hoger in koolhydraten, maar het is vaak maar een beetje. Kies eventueel slagroom, kokosmelk of amandelmelk voor afwisseling. Zitten minder koolhydraten in. Maar hey, 1 bakje koffie met melk kan echt geen kwaad:) Het gaat erom wat je over een gehele dag genomen eet.

 5. Els Van der wal 10 maanden geleden

  Ik ga starten zodra ik alles in huis heb

  • Auteur
   Linda Nordholt 10 maanden geleden

   Super Els, laat je me weten hoe het gaat?

 6. Thea 11 maanden geleden

  Hallo Linda
  Ik heb je week dieet gelezen. Mijn probleem is dat ik bijna geen groente lust. Broccoli, bloemkool, komkommer, sla, andijvie, witlof , boerenkool enz. Ik heb geprobeerd ze te leren eten, maar dat lukt niet. Eten was niet leuk meer. Als ik weglaat wat ik niet lekker vind blijft er weinig over. Kan ik koolhydraat arm eten ? Nu eet ik veel kwark, huttenkase, magere kaas, vlees (veel kip) en eieren. Met multivitamine. Groente alleen in soep en ovenschotel.

  • Auteur
   Linda Nordholt 11 maanden geleden

   Hoi Thea, ik had je ook al even per mail beantwoord. En als je het niet lust, dan is het lastig jezelf te dwingen. Eet de groenten die je wel lekker vindt en richt je op lekkere soep en ovenschotels. Je haalt ook je voedingsstoffen uit de andere voeding die je eet. Vul het aan met noten en veel gezonde vetten. Ik denk dat je dan al gezonder eet dan wanneer je veel koolhydraten en suikers eet en ook geen groente tot je neemt. Niet gaan frustreren en doe wat in jouw vermogen ligt om aan te passen in je eetpatroon.

 7. Rilana 11 maanden geleden

  Ik kan geen kwark of yoghurt verdragen waar ik dat mee gevangen smorgens ik wil graag brood voor smiddags houden vooral als ik werk

 8. Miranda 12 maanden geleden

  Kan ik kaas ook vervangen in worst en zo ja welke soorten

  • Auteur
   Linda Nordholt 12 maanden geleden

   Ja dat kan. Denk aan ham, salami, harde worsten (chorizo, boerenmetworst), serranoham, achterham, spek. Ik versta onder ‘worst’ even vlees in de breedste zin van het woord:)

 9. joke hansen 1 jaar geleden

  Hoi lInda, ik eet elke ochtend Griekse yoghurt met 4 gedroogde pruimen, anders heb ik veel last van obstipatie. Ik vind het ook heel lekker en wil niet zo graag gebakken ei en dergelijke s’morgens vroeg. Mag dit of niet ? of stopt het de afvalprocedure ?

  • Auteur
   Linda Nordholt 12 maanden geleden

   Hoi Joke, als dit goed bevalt dan is dat natuurlijk prima. Echter zijn gedroogde pruimen wel suikerrijk en passen daarmee niet als je strikt koolhydraatarm wilt eten. De suikers kunnen het ketose proces verstoren. Maar…..het past wel binnen koolhydraatbeperkt. Ook daar kun je prima mee afvallen. Dus kijk gewoon hoe het gaat. Je kan altijd nog de pruimen vervangen door gebroken lijnzaad of psylliumvezels om te kijken of dat ook goed werkt. Dat past wel binnen koolhydraatarm.

 10. Sonia 1 jaar geleden

  Hallo ,ik kan geen komkommer verdragen, mag ik deze vervangen door augurken

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Jazeker, dat is geen enkel probleem. Kies wel voor zure augurken (en niet de zoetzuur met vaak suiker erin). Bleekselderij kan ook of radijsjes.

 11. Ik 1 jaar geleden

  Wat voor een soorten groenten eet je bij het avondeten? En wat kan je voor ham (blokjes)vervangen?

 12. Wilma 1 jaar geleden

  Waar kan ik huttekase het beste door vervangen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Als je roomkaas lust is dat een goede vervanger.

   • Esmeralda 8 maanden geleden

    Ik lust geen koolhydraatarm brood. En bak graag zelf brood. Ik kies daarom voor 2 dagen vd week zelfgebakken volkoren brood.
    Kan je koolhydraat brood door iets vervangen als ik geen brood bak?

 13. Amanda 1 jaar geleden

  Hoi hoi, Ik ga morgen weer starten met je boek. Nu staat er veel tussendoor tomaat met tonijn op. Ik lust beide niet. Hoe kan ik deze het beste vervangen? Gr amanda

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 jaar geleden

   Je kunt deze vervangen door een ander tussendoortje uit het boek. Gekookt eitje, handje noten, blokjes kaas + komkommer. Dat zit goed hoor.

   • Paula 9 maanden geleden

    Ik hou van mijn koffie met creamer.. ik zag staan dat koffie mag maar de creamer denk ik niet. Zwarte koffie vind ik echt een straf en zou dus graag mijn koffie willen blijven drinken. Wat kan ik nemen ipv creamer of weglaten zodat ik de creamer wel kan gebruiken?

    • Auteur
     Linda Nordholt 9 maanden geleden

     In plaats van creamer zou ik kiezen voor slagroom (ongezoet), amandelmelk of kokosmelk. Dan kun jij je koffie gewoon blijven drinken:)

    • Tessa Denolf 9 maanden geleden

     Hallo, ik verdraag yoghurt wel maar vindt het echt niet lekker. Ik zou wel graag willen ontbijten met yoghurt en fruit, wat kan ik gebruiken ipv yoghurt dat geen zurige smaak heeft zoals yoghurt?

     • Auteur
      Linda Nordholt 9 maanden geleden

      Je zou bijvoorbeeld kokosyoghurt kunnen gebruiken of milde yoghurt. Sojayoghurt kan ook, maar daar moet je van houden. Volle yoghurt is ook vaak minder zuur hoor dan magere. Evt een klein beetje Stevia erin of wat blauwe bessen voor een zoete smaak.

 14. Bianca 2 jaar geleden

  Goedeavond… Heb je weekmenu binnen ben heel nieuwschirig naar de smaken… Alleen kruiden naar smaak bij sommige gerechten denk ik van oooo ja peper en zout kennen we natuurlijk…. En als ik je boek besteld is dat dan ongeveer het zelfde wat zo week menu is wat je me gemail heb

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Het boek is wel wat anders, maar het principe komt op hetzelfde neer. Uiteraard meer variatie en meer recepten.

 15. Juud 2 jaar geleden

  Hallo
  Ik ben fan van zelf gemaakte granola.
  Hierin zit havermoud honing noten en zaden. Past dit binnen dit dieet.
  Ik mis in het weekmenu het fruit

 16. Linda van der Laan 2 jaar geleden

  Hallo Linda,
  ik ben van plan om weer te starten met koolhydraatarm eten. Ik heb echter snel last van obstipatie als ik op deze manier eet. Heb jij een oplossing?
  Met vriendelijke groet,
  Linda

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Gebruik eventueel psylliumvezels, lijnzaad, chiazaad voor de vezels.

 17. Corine 2 jaar geleden

  Hallo Linda,
  Ik heb ernstige maagklachten, te hoge zuurproductie en een scheur in middenrif, hierdoor moet ik vetarm eten, verdraag ik geen koolsoorten, paprika, ui en kruiden en kan ik maar kleine porties eten. Ook heb ik prikkelbaar darm syndroom. Van kaas krijg ik migraine. Denk je dat jouw programma toch wat voor mij kan betekenen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Vetarm en koolhydraatarm gaan helaas niet samen. Maar ik neem aan dat je wel gezonde vetten tot je kan nemen? En dat het met name gaat om het vermijden van transvetten? Want voor een goed functioneren van je lichaam heb je echt vetten nodig.

 18. MJ 2 jaar geleden

  Hoi Linda,
  In je 30 dgn boek komt rucola regelmatig terug. Nu is dat net een groente die ik niet erg lekker vind. Te bitter.
  Ik heb het, nu na 1 week, vervangen voor spinazie maar vraag me af of dit een goede vervanger is ivm de voedingswaarden van rucola en spinazie. Komen deze wel overeen etc.
  Dank alvast voor de tip.

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Dat had je niet beter kunnen doen. helemaal goed. Een ander soort sla zou ook kunnen of bijvoorbeeld een koolsoort. Maar dit is top hoor.

 19. Klaas Smit 2 jaar geleden

  Hallo, kan je mij zeggen hoeveel gram kaas, vlees en groente ik per keer kan eten?
  Ik heb dit nl al een keer eerder gedaan, m aar daar kwam ik dan wel een hoeveelheid tegen, wel zo makkelijk als ik een salade oid maak. Ik hoor graag van je.
  Groetjes Klaas Smit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*