Ik lust niet alles of ik verdraag niet alles. Hoe kan ik wisselen en ruilen tijdens een koolhydraatarm dieet?

Ik lust niet alles of ik verdraag niet alles. Hoe kan ik wisselen en ruilen tijdens een koolhydraatarm dieet?

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om af te vallen, dan is een koolhydraatarm dieet een populaire optie. Het kan echter lastig zijn om dit dieet te volgen als je bepaalde voedingsmiddelen niet lust of verdraagt. In dit artikel bespreken we hoe je toch succesvol kunt zijn met een koolhydraatarm dieet, zelfs als je niet alles lust of verdraagt.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een koolhydraatarm dieet niet betekent dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. Het gaat erom dat je de inname van koolhydraten beperkt tot een gezond niveau, zodat je lichaam overgaat op het verbranden van vet voor energie in plaats van koolhydraten.

Als je bepaalde voedingsmiddelen niet lust, is het belangrijk om te zoeken naar alternatieven die je wel lekker vindt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor groenten die minder koolhydraten bevatten dan aardappels of pasta, zoals bloemkoolrijst of courgette spaghetti. Ook kun je experimenteren met verschillende kruiden en specerijen om de smaak van je maaltijden te verbeteren.

Als je bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt, is het belangrijk om te zoeken naar alternatieven die je lichaam wel goed kan verwerken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor glutenvrije opties als je geen gluten verdraagt, of lactosevrije opties als je geen lactose verdraagt. Het is ook belangrijk om te weten dat een koolhydraatarm dieet niet per se betekent dat je veel vlees moet eten. Er zijn genoeg vegetarische en veganistische opties die weinig koolhydraten bevatten.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals eieren, vis, kip en tofu. Ook kun je kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals avocado's, noten en olijfolie.

Kortom, een koolhydraatarm dieet kan een effectieve manier zijn om af te vallen, zelfs als je niet alles lust of verdraagt. Door te zoeken naar alternatieven en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen, kun je toch succesvol zijn met dit dieet. Wil je meer weten over het volgen van een koolhydraatarm dieet? Neem dan een kijkje op op mijn website.

Een goede start kun je maken door van deze lijst te eten: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Dan zit je helemaal goed qua keuzes.

Velen zien recepten of mijn weekmenu’s voorbij komen en schieten gelijk in een ‘kramp’, omdat er voedingsmiddelen opstaan die ze niet lusten. Of een bewerkelijk ontbijt of lunch waar echt geen tijd voor is om klaar te maken, of omdat ze veel onderweg zijn of wisselende diensten hebben.

Koolhydraatarm maakt niets verplicht

Omdat iets toevallig op 1 van mijn weekmenu’s staat in een bepaalde volgorde of omdat een recept bijvoorbeeld avocado bevat (waar velen van gruwelen) dat het dan niet haalbaar is. Of dat koolhydraatarm dan niet gaat werken. Het omgekeerde is juist het geval, want een koolhydraatarm eetpatroon gaat juist uit van een principe, niet van verplichte eetregels.

Het gaat erom je koolhydraatinname te verminderen, zodat je lichaam minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel te verwerken krijgt. Maar dat wat je mindert in koolhydraten, vul je aan met voldoende eiwitten en vetten (je eet als het ware in een andere balans van macronutriënten).

En dat hoeft niet met vlees als je dat niet eet, dat hoeft niet persé met noten als je hier intolerant voor bent, dat hoeft niet met kwark of yoghurt als je lactose intolerant bent en dat hoeft ook niet met een salade of omelet als lunch, als dat niet haalbaar is. Ook voor wie geen galblaas meer heeft, kan in het begin wat moeite ervaren met het verteren van vetten. Maar ook hiervoor bestaan voldoende oplossingen.

Lees ook: Vet eten na galblaasverwijdering: Is een koolhydraatarm dieet wel geschikt?

Er zijn volop alternatieven, dus het enige wat ik je adviseer is te kijken naar de mogelijkheden en niet te focussen op onmogelijkheden.

Eet voldoende

Ik hamer er echter altijd op dat je wel zorgt dat je voldoende eet. Dat is ook 1 van de bekendste valkuilen. Koolhydraatarm eten is namelijk geen kwestie van minder eten om af te vallen. In vele gevallen moet je juist meer gaan eten. Daarom werk ik ook zo graag met mijn boeken en met mijn weekmenu’s. Deze zijn helemaal uitgeschreven om het makkelijk voor je te maken. Om je boodschappen in huis te halen, om je dagen te plannen en natuurlijk op een verantwoorde manier af te vallen. Je komt zo namelijk geen voedingsstoffen tekort.

Met de boeken en met de weekmenu’s binnen de Club van Linda krijg ik natuurlijk ook vragen. Met name wanneer er zaken op het menu staan die teveel tijd in beslag nemen. Of wanneer er echt ingrediënten gebruikt worden die je niet lust. In de Club van Linda heb ik dit ondervangen door al 4 koolhydraatarme én 4 koolhydraatbeperkte menu’s vrij te geven, zodat je makkelijk tussen de menu’s kunt wisselen en ruilen. Zo maak je je eigen weekmenu op maat.

Wat als ik iets niet lust, niet eet of kan verdragen (allergie of intolerantie)?

Koolhydraatarm brood 

De recepten en menu’s zijn grotendeels glutenvrij m.u.v. makkelijke broodmaaltijden met koolhydraatarm brood uit de supermarkt. Er zijn genoeg opties om het kant en klaar te kopen of zelf je koolhydraatarme brood te bakken. Kijk maar eens in dit blog: Koolhydraatarm brood Eet je liever geen brood, kies gewoon een salade of omelet.

Eet je glutenvrij dan zijn er ook volop mogelijkheden voor glutenvrij koolhydraatarm brood.

Ei

 –Ter vervanging in een bakrecept

Belangrijk is om allereerst de functie van het ei in het recept te bepalen. Is het een bindmiddel of zorgt het juist voor een verdikkingsmiddel? Helpt het met rijzen of is het alleen voor de smaak?

Afhankelijk van de functie(s) van de eieren hebben zijn er vaak meerdere opties die je kunt gebruiken.

Voor 1 ei kun je het volgende gebruiken:

 • 50 ml volle yoghurt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 3 eetlepels pindakaas of notenpasta naar keuze
 • 3 eetlepels gepureerd fruit (bijvoorbeeld bessen, frambozen en/ of aardbeien)
 • 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water even laten wellen
 • 1 eetlepel gemalen/ gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water even laten wellen
 • 1 eetlepel psylliumvezels met 4 eetlepels water
 • No-egg (te koop bij de supermarkt en kijk voor de bereiding op de verpakking)

Bij een echt bindende functie van het ei: gebruik bovenstaande vervanger + een half theelepeltje bakpoeder.

Het verschilt natuurlijk per recept hoe je de eieren het best kunt vervangen en soms is het beter het zelfs weg te laten. Het is in ieder geval een kwestie van uitproberen.

-Ei vervangen in een salade

Worden er eieren gebruikt in een salade, vervang dit door een handje noten, wat (extra) kaas, gerookte kip of hamblokjes.

-Eieren in een omelet vervangen

Dit wordt een lastige natuurlijk en is onmogelijk. Dan zit er niets anders op dan te kiezen voor een ander recept. Wat je zou kunnen doen is de ingrediënten van de omelet opbakken en dat samen eten met wat kip of tofu. Maar dat is natuurlijk een heel ander recept.

-Eieren als tussendoortje

Staat er een gekookt eitje (of 2) als tussendoortje in het weekmenu, vervang dit gerust door kaas, gerookte kip, een handje noten, vis. Of kijk eens in deze lijst van snacks en tussendoortjes.

Vis

In een gerecht

Is vis het hoofdingrediënt in een gerecht, vervang door dit een vissoort wat je wel lust. Lust je helemaal geen vis, gebruik dan een vleessoort naar keuze of een gevogelte naar keuze. Ook 2 eieren volstaan. Vis is ook te vervangen door tofu, kaas (denk aan halloumi) of gebruik een avocado.

Als tussendoortje

Ook hiervoor geldt: Vis is te vervangen door een andere vissoort die je wel lust. Lust je helemaal geen vis, gebruik dan een vleessoort naar keuze of een gevogelte naar keuze. Ook 2 gekookte eieren volstaan.

Eet je helemaal geen vette vissoorten (haring, zalm, forel etc.) overweeg dan het slikken van visoliecapsules om de gezonde vetten uit vis toch binnen te krijgen.

Vlees

In een gerecht

Is vlees het hoofdingrediënt in een gerecht en je lust een bepaalde soort niet of eet het niet, vervang door dit een vleessoort wat je wel lust of eet. Lust of eet je helemaal geen vlees, gebruik dan een vissoort naar keuze. Ook 2 eieren volstaan. Vlees is ook te vervangen door tofu, kaas (denk aan halloumi) of gebruik een avocado.

Als tussendoortje

Ook hiervoor geldt: Als je een bepaalde vleessoort niet lust, kies een soort die je wel lust. Lust je helemaal geen vlees of eet je het niet gebruik dan een vissoort naar keuze of een gevogelte naar keuze. Ook 2 gekookte eieren volstaan. Maar kies gerust een ander tussendoortje uit de lijst met koolhydraatarme snacks en tussendoortjes die je wel lust.

Vleesvervangers

Je kunt ook overwegen een vleesvervanger te gebruiken. Kant-en-klare vleesvervangers zijn er steeds meer en de markt is nog echt in ontwikkeling. Voor wie geen vlees en/ of vis eet eet heb ik een artikel gemaakt met hoe je dit het beste kunt combineren met een koolhydraatarm eetpatroon: Vegetarisch en koolhydraatarm.

Geitenkaas

Geitenkaas is te vervangen door een kaassoort die je wel lust. Gaat het om de lactose kijk hieronder voor de genoemde kaasvervangers.

Helemaal geen kaas

Voor sommigen is kaas uit den boze in verband met een lactose intolerantie of omdat de smaak echt tegenstaat.

Om de smaak na te bootsen zijn dit de beste opties:

 • Kant-en-klaar plantaardige kaas: Tegenwoordig te koop in vrijwel elke natuurwinkel. Ook sommige supermarkten. Er bestaan inmiddels veganistische mozzarella, veganistische cheddar en zelfs veganistische schimmelkaas. Ze zijn echter wel vrij prijzig en kijk zeker op de etiketten welke ingrediënten zijn toegevoegd en hoeveel koolhydraten het bevat.
 • Edelgistvlokken: Ideaal om kaas na te bootsen. De vlokken hebben een hartige, licht kazige smaak. Te gebruik om over een ovenschotel te gebruiken voor een ‘kazig’ korstje. Of gewoon te gebruiken als strooikaas in koude of warme gerechten. Extra voordeel is dat de vlokken rijk zijn aan B-vitaminen en foliumzuur.
 • Tofu: Tofu kan een goede vervanger zijn voor kaas voor ieder type gebruik. Gebruik een stevige soort tofu en zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk vocht uitperst. Je kunt het vervolgens in blokjes snijden en marineren met bijvoorbeeld zout, olijfolie, rozemarijn, oregano of peper. Het smaakt niet echt naar kaas, maar wanneer de tofublokjes verwerkt worden in een salade vormen zij een prima, hartige vervanger van kaas. Het lekkerste is natuurlijk de tofu even te bakken, waarna het ook koud gegeten kan worden. Zachte tofu vormt een goede basis voor zachte bereiding zoals smeerkaas. Gebruik een blender of staafmixer om de tofu te pureren en meng er naar eigen smaak edelgistvlokken, zout, kruiden en/of wat (cashew)noten doorheen.
 • Ongebrande gepureerde cashewnoten: Een prima kaasvervanger nadat ze een halve dag in water hebben geweekt. Als ze zacht zijn kun je ze pureren. Eventueel combineren met edelgistvlokken en je hebt een goed basis kaasmengsel.
 • Lactosevrije kaas: Er zijn inmiddels vele soorten lactosevrije kaas te koop. Dit zijn natuurlijk prima vervangers voor als je lactose intolerant bent. Kijk wel bij de ingrediënten naar de hoeveelheden koolhydraten en of er geen extra suikers aan zijn toegevoegd.

In de meeste ‘oude’ kazen is overigens geen spoor van lactose meer te bekennen. Denk aan een gerijpte cheddar, Goudse kaas, Parmezaanse kaas, blauwe of Zwitserse kaas.

Lust je een bepaald type kaas niet, gebruik dan een kaas die je wel lust. Qua koolhydraten maakt dit vaak geen verschil.

Kaas in salades is heel goed te vervangen door noten, gerookte kip, vis of gekookt eitje.

Groente

Niet iedereen is dol op groente of lust alle groenten. Vervangen is geen enkel probleem. Houd als stelregel aan dat je groenten kunt vervangen door groenten met dezelfde structuur en consistentie/ samenstelling.

 • Bladgroenten: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein.
 • Vruchtgroenten: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
 • Knolgewassen: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich.
 • Koolsoorten: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi.
 • Uien: ui, knoflook, bosui, prei.
 • Stengelgewassen: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber, bamboe.
 • Kiemgroenten: taugé, tuinkers.
 • Overige groenten: witlof, paddenstoelen, champignons en de groenten die botanisch gezien vallen onder de peulvruchten: doperwten, kapucijners, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen.

(Bron: voedingscentrum)

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Avocado

De avocado bevat gezonde vetten en is daarom een geweldig (koolhydraatarm) voedingsmiddel. Maar je houdt ervan of niet.

Vanuit receptenoogpunt geeft volvette kokosmelk zijn romigheid aan recepten die een flinke dosis dikte nodig hebben en waarvoor avocado wordt gebruikt. Hennepzaad werkt hiervoor ook fantastisch.

Vanuit voedingswaarden oogpunt, is het lastig de avocado in zijn geheel te vervangen. Een handje noten komt in de buurt. Focus je dan op het eten van extra groenten + een vetelement. In een salade bijvoorbeeld extra rauwkost met wat olijfolie extra eventueel aangevuld met een gekookt eitje of extra kaas. Ook een vette vis zoals gerookte zalm of forel of haring is een goede optie.

Noten en zaden

Noten zijn een uitstekende bron van goede vetten. Je kunt ze helaas niet zo 1 op 1 door een ander voedingsmiddel vervangen, dus het gaat erom dat je op een andere manier gezonde vetten binnen krijgt. Denk aan vette vis, avocado, olijfolie. Het kan met noten overigens ook zo zijn, dat je puur reageert op het buitenste laagje (fytinezuur). Wat je kunt doen is het volgende:

 • Laat de noten of pitten weken in koud water met een scheutje appelazijn.
 • Spoel de geweekte noten en zaden goed af in een vergiet
 • Dep de noten droog met keukenpapier.
 • Bewaar de noten maximaal 3 dagen in een schaaltje bij kamertemperatuur.
 • Ook dit kan al helpen en ervoor zorgen dat je de noten wel weer gewoon kan verdragen.

Kun je wel pinda’s verdragen of zaden en pitten? Kies die dan als vervanger. Let op: pinda’s zijn geen noten en staan niet gelijk aan elkaar qua voedingswaarde. Dus ga niet alle genoemde handjes noten vervangen door pinda’s, maar kies dan gewoon een ander tussendoortje.

Yoghurt/ kwark/ melk

Ik gebruik regelmatig Griekse Yoghurt, slagroom of volle kwark in mijn menu’s. Die zijn voor mensen met een lactose-intolerantie niet geschikt. Maar deze zijn prima te vervangen door plantaardige alternatieven zoals:

 • Amandelmelk of – yoghurt
 • Sojamelk of -yoghurt
 • Kokosmelk of -yoghurt
 • Lactosevrije yoghurt

Lees ook: Koolhydraatarm dieet en zuivel

Kies het liefst voor zuivel zonder zoetstoffen. Wil je het zelf zoeter maken, gebruik dan Stevia of Erythritol.

Lees ook: Zoetstoffen en een koolhydraatarm dieet

Hoe kan ik het combineren met mijn gezin?

Een veelgehoorde ‘klacht’ is dat koolhydraatarm eten moeilijk te combineren is met het gezin. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Meestal gaat het hierbij om de avondmaaltijd.

Denk eens aan deze makkelijke combi’s:

 • Eet je pasta dan kan je natuurlijk voor iedereen dezelfde (verse) saus maken. Maak een grote portie saus die je kunt invriezen. Je maakt voor jezelf de courgettepasta of pompoenpasta
 • Hetzelfde geldt voor gerechten met rijst: rijst voor de rest van het gezin en bloemkool rijst of broccolirijst voor jou. Meestal heb je voor jezelf dan meerdere porties gemaakt die je kunt invriezen.
 • Kook in badges: 2-3x in de week aardappelen/rijst/pasta. Aardappelen kun je in die week voor je gezin opbakken, pasta en rijst zijn prima in de koelkast of vriezer te bewaren om weer op te warmen. De rest van het gezin eet dezelfde groenten en vlees/vis als die jij op je menu hebt staan. Of kies voor jezelf voor koolhydraatarme pasta.
 • Kook voor jezelf meerdere porties per keer om in te vriezen. Dat is voor jezelf alleen nog opwarmen en voor je gezin maak je een makkelijke maaltijd.
 • Maak een grote pan soep en serveer er voor je gezin gewoon brood bij en voor jou een koolhydraatarm broodje.

Waar haal ik de boodschappen?

 • Al mijn menu’s zijn zoveel mogelijk merkloos. Er worden dus geen bepaalde merken voorgeschreven en je kunt je boodschappen zelf zo duur maken als je wilt.
 • De meeste producten zijn bij alle supermarkten te koop.

Kijk ook zeker bij mijn tips voor ‘koolhydraatarm eten op budget’.

Wat als ik liever 3 keer per dag eet of niet altijd behoefte heb aan een tussendoortje?

Velen vinden al die tussendoortjes teveel. Of vergeten met name overdag de tussendoortjes. Of willen liever gewoon 3 maaltijden eten.

Ook dit mag. Eet in ieder geval nooit onder de 1200 calorieën want dan gaat je lichaam tekorten oplopen. Blijf letten op de koolhydraatinname. En zorg met de maaltijden voor voldoende eiwitten en vetten. Je moet dan eigenlijk de voedingswaarden die je mist door het weglaten van de tussendoortjes, aanvullen bij de maaltijden.

Ieder persoon is verschillend. Ga bij jezelf na wat voor jou het beste werkt en waar jij je goed bij voelt. Je kan het zelfs gaan combineren met IF, een vorm van vasten waarbij je zelfs je ontbijt kan overslaan. Kijk hier maar eens: Intermittent Fasting: wat is het en voor wie is het geschikt?

Over de weekmenu’s van Slank met Linda 

Zowel in mijn boeken als in de Club van Linda maak ik gebruik van uitgeschreven weekmenu’s. Voor een voorbeeld kun je dit gratis koolhydraatarme weekmenu aanvragen. En ik hanteer voor de menu’s de volgende uitgangspunten, naast al hetgeen ik hierboven heb geschreven over wisselen en ruilen van voedingsmiddelen.

Moet je de weekmenu’s exact zo volgen?

Nee, dat hoeft niet. Zolang jij je houdt aan voorgeschreven balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten, kan er niks mis gaan. Je kunt wisselen, ruilen, vervangen, zolang je maar ongeveer deze balans in tact houdt. Zo kun je ook wisselen met de genoemde makkelijke maaltijden, makkelijke tussendoortjes en makkelijke dagmenu’s.

Wisselen van hele dagen

Geen tijd om voor te bereiden? Wissel dan een gehele dag om met een andere dag die voor die dag makkelijker is. Zo behoud je de juiste balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten.

Wisselen tussen maaltijden en tussendoortjes

Je hoeft niet per se vast te houden aan de volgorde van het menu. Je kunt hele dagen wisselen, maar je kunt ook wisselen met maaltijden en tussendoortjes tussen de verschillende dagen. Bij ieder tussendoortje en maaltijd staan namelijk de voedingswaarden genoemd. Je kunt dus een tussendoortje of maaltijd wisselen met dezelfde (of bijna dezelfde) voedingswaarden.

ik lust iets niet koolhydraatarm dieet


Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Klaas Smit
Door

Klaas Smit

op 23 Mar 2018

Hallo, kan je mij zeggen hoeveel gram kaas, vlees en groente ik per keer kan eten? Ik heb dit nl al een keer eerder gedaan, m aar daar kwam ik dan wel een hoeveelheid tegen, wel zo makkelijk als ik een salade oid maak. Ik hoor graag van je. Groetjes Klaas Smit

Linda Nordholt
MJ
Door

MJ

op 23 May 2018

Hoi Linda, In je 30 dgn boek komt rucola regelmatig terug. Nu is dat net een groente die ik niet erg lekker vind. Te bitter. Ik heb het, nu na 1 week, vervangen voor spinazie maar vraag me af of dit een goede vervanger is ivm de voedingswaarden van rucola en spinazie. Komen deze wel overeen etc. Dank alvast voor de tip.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 23 May 2018

Dat had je niet beter kunnen doen. helemaal goed. Een ander soort sla zou ook kunnen of bijvoorbeeld een koolsoort. Maar dit is top hoor.

Corine
Door

Corine

op 07 Jun 2018

Hallo Linda, Ik heb ernstige maagklachten, te hoge zuurproductie en een scheur in middenrif, hierdoor moet ik vetarm eten, verdraag ik geen koolsoorten, paprika, ui en kruiden en kan ik maar kleine porties eten. Ook heb ik prikkelbaar darm syndroom. Van kaas krijg ik migraine. Denk je dat jouw programma toch wat voor mij kan betekenen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 08 Jun 2018

Vetarm en koolhydraatarm gaan helaas niet samen. Maar ik neem aan dat je wel gezonde vetten tot je kan nemen? En dat het met name gaat om het vermijden van transvetten? Want voor een goed functioneren van je lichaam heb je echt vetten nodig.

Linda van der Laan
Door

Linda van der Laan

op 29 Jul 2018

Hallo Linda, ik ben van plan om weer te starten met koolhydraatarm eten. Ik heb echter snel last van obstipatie als ik op deze manier eet. Heb jij een oplossing? Met vriendelijke groet, Linda

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 31 Jul 2018

Gebruik eventueel psylliumvezels, lijnzaad, chiazaad voor de vezels.

Juud
Door

Juud

op 08 Aug 2018

Hallo Ik ben fan van zelf gemaakte granola. Hierin zit havermoud honing noten en zaden. Past dit binnen dit dieet. Ik mis in het weekmenu het fruit

Linda Nordholt
Bianca
Door

Bianca

op 15 Aug 2018

Goedeavond... Heb je weekmenu binnen ben heel nieuwschirig naar de smaken... Alleen kruiden naar smaak bij sommige gerechten denk ik van oooo ja peper en zout kennen we natuurlijk.... En als ik je boek besteld is dat dan ongeveer het zelfde wat zo week menu is wat je me gemail heb

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Aug 2018

Het boek is wel wat anders, maar het principe komt op hetzelfde neer. Uiteraard meer variatie en meer recepten.

Amanda
Door

Amanda

op 24 Oct 2018

Hoi hoi, Ik ga morgen weer starten met je boek. Nu staat er veel tussendoor tomaat met tonijn op. Ik lust beide niet. Hoe kan ik deze het beste vervangen? Gr amanda

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 25 Oct 2018

Je kunt deze vervangen door een ander tussendoortje uit het boek. Gekookt eitje, handje noten, blokjes kaas + komkommer. Dat zit goed hoor.

Paula
Door

Paula

op 22 Jun 2019

Ik hou van mijn koffie met creamer.. ik zag staan dat koffie mag maar de creamer denk ik niet. Zwarte koffie vind ik echt een straf en zou dus graag mijn koffie willen blijven drinken. Wat kan ik nemen ipv creamer of weglaten zodat ik de creamer wel kan gebruiken?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 23 Jun 2019

In plaats van creamer zou ik kiezen voor slagroom (ongezoet), amandelmelk of kokosmelk. Dan kun jij je koffie gewoon blijven drinken:)

Tessa Denolf
Door

Tessa Denolf

op 17 Jul 2019

Hallo, ik verdraag yoghurt wel maar vindt het echt niet lekker. Ik zou wel graag willen ontbijten met yoghurt en fruit, wat kan ik gebruiken ipv yoghurt dat geen zurige smaak heeft zoals yoghurt?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 Jul 2019

Je zou bijvoorbeeld kokosyoghurt kunnen gebruiken of milde yoghurt. Sojayoghurt kan ook, maar daar moet je van houden. Volle yoghurt is ook vaak minder zuur hoor dan magere. Evt een klein beetje Stevia erin of wat blauwe bessen voor een zoete smaak.

Wilma
Door

Wilma

op 27 Oct 2018

Waar kan ik huttekase het beste door vervangen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 31 Oct 2018

Als je roomkaas lust is dat een goede vervanger.

Esmeralda
Door

Esmeralda

op 02 Aug 2019

Ik lust geen koolhydraatarm brood. En bak graag zelf brood. Ik kies daarom voor 2 dagen vd week zelfgebakken volkoren brood. Kan je koolhydraat brood door iets vervangen als ik geen brood bak?

Linda Nordholt
Ik
Door

Ik

op 07 Jan 2019

Wat voor een soorten groenten eet je bij het avondeten? En wat kan je voor ham (blokjes)vervangen?

Linda Nordholt
Sonia
Door

Sonia

op 13 Jan 2019

Hallo ,ik kan geen komkommer verdragen, mag ik deze vervangen door augurken

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 Jan 2019

Jazeker, dat is geen enkel probleem. Kies wel voor zure augurken (en niet de zoetzuur met vaak suiker erin). Bleekselderij kan ook of radijsjes.

joke hansen
Door

joke hansen

op 28 Mar 2019

Hoi lInda, ik eet elke ochtend Griekse yoghurt met 4 gedroogde pruimen, anders heb ik veel last van obstipatie. Ik vind het ook heel lekker en wil niet zo graag gebakken ei en dergelijke s'morgens vroeg. Mag dit of niet ? of stopt het de afvalprocedure ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 01 Apr 2019

Hoi Joke, als dit goed bevalt dan is dat natuurlijk prima. Echter zijn gedroogde pruimen wel suikerrijk en passen daarmee niet als je strikt koolhydraatarm wilt eten. De suikers kunnen het ketose proces verstoren. Maar.....het past wel binnen koolhydraatbeperkt. Ook daar kun je prima mee afvallen. Dus kijk gewoon hoe het gaat. Je kan altijd nog de pruimen vervangen door gebroken lijnzaad of psylliumvezels om te kijken of dat ook goed werkt. Dat past wel binnen koolhydraatarm.

Miranda
Door

Miranda

op 07 Apr 2019

Kan ik kaas ook vervangen in worst en zo ja welke soorten

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 08 Apr 2019

Ja dat kan. Denk aan ham, salami, harde worsten (chorizo, boerenmetworst), serranoham, achterham, spek. Ik versta onder 'worst' even vlees in de breedste zin van het woord:)

Rilana
Door

Rilana

op 24 Apr 2019

Ik kan geen kwark of yoghurt verdragen waar ik dat mee gevangen smorgens ik wil graag brood voor smiddags houden vooral als ik werk

Linda Nordholt
Thea
Door

Thea

op 12 May 2019

Hallo Linda Ik heb je week dieet gelezen. Mijn probleem is dat ik bijna geen groente lust. Broccoli, bloemkool, komkommer, sla, andijvie, witlof , boerenkool enz. Ik heb geprobeerd ze te leren eten, maar dat lukt niet. Eten was niet leuk meer. Als ik weglaat wat ik niet lekker vind blijft er weinig over. Kan ik koolhydraat arm eten ? Nu eet ik veel kwark, huttenkase, magere kaas, vlees (veel kip) en eieren. Met multivitamine. Groente alleen in soep en ovenschotel.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 May 2019

Hoi Thea, ik had je ook al even per mail beantwoord. En als je het niet lust, dan is het lastig jezelf te dwingen. Eet de groenten die je wel lekker vindt en richt je op lekkere soep en ovenschotels. Je haalt ook je voedingsstoffen uit de andere voeding die je eet. Vul het aan met noten en veel gezonde vetten. Ik denk dat je dan al gezonder eet dan wanneer je veel koolhydraten en suikers eet en ook geen groente tot je neemt. Niet gaan frustreren en doe wat in jouw vermogen ligt om aan te passen in je eetpatroon.

Els Van der wal
Door

Els Van der wal

op 29 May 2019

Ik ga starten zodra ik alles in huis heb

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 29 May 2019

Super Els, laat je me weten hoe het gaat?

Marlene
Door

Marlene

op 04 Jul 2019

Hallo Linda, graag zou ik vernemen wat voor smaakmakers ik het beste kan gebruiken, wanneer ik kip met groentes wok ? Ook ga ik kokosolie ( in een pot ) kopen om in te bakken......wát misschien al een smaakmaker is? P.S. Ik gebruik koffie met gekookte melk, kan dit kwaad, hoop het niet want dat is het eerste wat ik 's morgens doe na gedane arbeid? Ik hoor graag van je, Liefs, Marlèn

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 04 Jul 2019

Hoi Marlene, goed bezig:) Naturel kokosolie smaakt wat naar kokos, maar zie ik niet echt als smaakmaker. Eigenlijk kun je alle kruiden gebruiken die je wenst. Vers of uit een potje. Zolang het maar geen kant en klare (Honig of Conimex om even als voorbeeld te noemen) is. Gekookte melk kan prima, zitten wel wat hoger in koolhydraten, maar het is vaak maar een beetje. Kies eventueel slagroom, kokosmelk of amandelmelk voor afwisseling. Zitten minder koolhydraten in. Maar hey, 1 bakje koffie met melk kan echt geen kwaad:) Het gaat erom wat je over een gehele dag genomen eet.

C.D. la Verge
Door

C.D. la Verge

op 24 Dec 2019

Zie dat er veel dames zijn die gebruik maken van jouw dieet voorstellen. Zijn deze ook geschikt voor mannen. Vr. gr. Dick

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 24 Dec 2019

Hoi Dick, jazeker zijn er ook mannen. Maar die houden zich vaak iets meer afzijdig:) Maar ze zijn er zeker wel. Kan ik je ergens mee helpen? Laat het weten hoor. Groetjes Linda

Margot Leushuis
Door

Margot Leushuis

op 04 Jan 2020

Wat doe je als je uit gaat eten? Groetjes Margot

Linda Nordholt
Yvon
Door

Yvon

op 10 Mar 2020

Dag Linda, als er 'kaas' staat (als broodbeleg), maakt het dan nog uit voor kaas? Ben zelf enorm fan van oude geitenkaas.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 11 Mar 2020

Oude geitenkaas past perfect:) Dus neem gerust.

Petra
Door

Petra

op 09 Jun 2020

Bij amandelmeel wat je vaak ziet in baksels. Is deze te vervangen voor een ander meel soort zo ja welke past het beste binnen koolhydraatarm eten?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 09 Jun 2020

Amandelmeel is te vervangen door een ander meel gemaakt van noten. Zoals hazelnotenmeel. Dat zou je eventueel zelf kunnen maken. Verder kan je bijvoorbeeld ook kokosmeel gebruiken, maar dat is niet 1 op 1 te vervangen. Kokosmeel is veel droger, dus je hebt veel meer vocht nodig en minder meel. Dat is echt een kwestie van uitproberen. Lupinemeel zou ook kunnen, maar ik ken daar ook de verhoudingen niet zo goed van. En dan heb je nog sojameel. Ook dat is een kwestie van kijken hoe het zit met verhoudingen.

Hannie
Door

Hannie

op 30 Oct 2020

Dank je wel voor het gratis weekmenu. Ik ga eerst de boodschappen plannen en ga er dan mee aan de slag.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 Oct 2020

Super om te horen en heel veel plezier én succes. Laat je me weten hoe het gaat? Lieve groet, Linda

Gre
Door

Gre

op 03 Mar 2021

Linda heb je weekrecepten met volle tevredenheid klaargemaakt en gegeten. Gisteren boek binnen gehad en vandaag begonnen aan je boek

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 08 Mar 2021

Hoi Gré, dat is heel fijn te horen en dank voor je enthousiasme. En heel veel plezier met het boek. Lieve groet, Linda

Jayne Mackenzie
Door

Jayne Mackenzie

op 26 Jul 2021

Hallo Linda, Ik lust geen yogurt of huttenkase waar kan ik deze mee vervangen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 29 Jul 2021

Yoghurt is lastig vervangen, dat wordt dan echt een ander recept kiezen. Hüttenkäse kan je vervangen door roomkaas of evt. crème fraiche als je dat lust. In veel gevallen kan je het ook weglaten. Groet Linda

Wilma
Door

Wilma

op 13 Aug 2021

Hallo, in je boek staan recepten met roquefort. Zoals de gebakken roquefortsalade. Is dit te vervangen door bv feta? Met vriendelijke groet Wilma

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 25 Aug 2021

Jazeker, je mag elke andere kaas kiezen die je lekker vindt.

Marianne
Door

Marianne

op 14 Feb 2022

Hallo, ik lust echt niets van kokos dus ook geen kokosolie. Kan ik kokosolie altijd vervangen door olijfolie? met vriendelijke groet Marianne

Reactie plaatsen