E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Hoeveel koolhydraten per dag?

Hoeveel koolhydraten per dag?
31 augustus 2015 Linda Nordholt
In Afvallen, Gezond eetpatroon
Hoeveel koolhydraten per dag - Slank met Linda

Velen zijn al wel bekend met de term ‘koolhydraatarm’. Maar hoeveel koolhydraten per dag heb je dan nodig? Of wat is het maximum aantal koolhydraten wat je per dag mag/kunt eten?

Ik ben van mening dat vermindering van koolhydraten, dus suiker, in jouw eetpatroon de beste beslissing ooit is die je kunt nemen. Je zult merken dat je gaat afvallen, zonder honger en meer energie krijgt. Je zet jouw lichaam weer aan tot vet verbranden.

Maar….En dit vind ik een belangrijke: Ga je jouw koolhydraatinname verminderen, dan moet je dat wat je mindert in koolhydraten, aanvullen met voldoende eiwitten en gezonde vetten. Te weinig eten is namelijk niet goed. Dus ook de calorie inname kan uiteindelijk bepalend zijn voor succes. Daar komt nog eens bij dat de exacte hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten wordt berekend op basis van de hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt (om af te vallen of juist om op gewicht te blijven)

Hoeveel koolhydraten per dag?

Je voelt hem al aankomen. De hoeveelheid koolhydraten kan per persoon verschillen. En het verschilt vervolgens ook nog eens naar de doelstellingen die je hebt. Wil je een ‘boost’ in afvallen, dan geldt een striktere beperking van koolhydraten, dan wanneer je een gezond eetpatroon wilt aanleren door ongezonde koolhydraten te mijden.

Ook zijn er diverse verschillende methoden van koolhydraatbeperking. Verschillende diëten kennen verschillende gradaties van koolhydraatbeperking.

 

Hier deel ik mijn ervaringen met jullie. Ik hanteer namelijk de volgende koolhydraatbeperkingen:

Richtlijn 1: 20-50 gram koolhydraten per dag

Als je veel moet afvallen en kampt met ernstig overgewicht, kun je je eetpatroon radicaal verminderen met koolhydraten en suikers. Hou dan als stelregel aan tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag.

Om het nog in een rekensommetje te zetten:

1 gram koolhydraten levert 4 kcal

Vermindering van koolhydraten tussen de 20-50 gram per dag, komt neer op het feit dat 10% van je calorie inname bestaat uit koolhydraten.

Berekening hoeveel koolhydraten per dag bij caloriebehoefte van 1500 per dag:

1500 x 10% = 150: 4 = 37,5 gram koolhydraten per dag

Uitgaande van een calorie inname van 1500 per dag, komt het neer op 37.5 gram koolhydraten per dag

 

Richtlijn 2: 50-100 gram koolhydraten per dag

Met 50-100 gram koolhydraten per dag, zul je sneller afvallen maar hoef je jezelf nog niet alles te ontzeggen.

En het rekensommetje:

1 gram koolhydraten levert 4 kcal

Vermindering van koolhydraten tussen de 50-100 gram per dag, komt neer op het feit dat 20% van je calorie inname bestaat uit koolhydraten.

Berekening hoeveel koolhydraten per dag bij caloriebehoefte van 1500 per dag:

1500 x 20% = 300: 4 = 75 gram koolhydraten per dag

Uitgaande van een calorie inname van 1500 per dag, komt het neer op 75 gram koolhydraten per dag

 

Richtlijn 3: 100-150 gram koolhydraten per dag

Met deze richtlijn hanteer je een gezond eetpatroon. Deze richtlijn kan een opstap zijn naar een strengere beperking van koolhydraten. Maar voor veel mensen kan dit een richtlijn zijn om keurig op gewicht te blijven.

En de berekening:

1 gram koolhydraten levert 4 kcal

Vermindering van koolhydraten tussen de 100-150 gram per dag, komt neer op het feit dat 30% van je calorie inname bestaat uit koolhydraten.

Berekening hoeveel koolhydraten per dag bij caloriebehoefte van 1500 per dag:

1500 x 30% = 450: 4 = 112,5 gram koolhydraten per dag

Uitgaande van een calorie inname van 1500 per dag, komt het neer op 112,5 gram koolhydraten per dag

Bovengenoemde waardes zijn gemiddelden en kunnen per persoon verschillen. En met alleen vermindering van je koolhydraten en suikers kom je er niet. Koolhydraten die je vervolgens eet, dienen de gezonde goede koolhydraten te zijn. En uiteraard dien je meer eiwitten en gezonde vetten toe te voegen. Hoe dit werkt? Lees mijn blog over hoeveel calorieën per daghoeveel eiwitten per daghoeveel vetten per dag?

Direct starten zonder koolhydraten te tellen? En alles uitgeschreven voor jou in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten?

Comments (25)

 1. Frank Slagter 9 maanden geleden

  Zéér overdreven dieet om 20-50 gram koolhydraten per dag in te nemen! (Ik) Adviseer dit niet voor mensen met overgewicht. Bij een radicale verandering in het eetpatroon moet het lichaam zich hier op aanpassen, dit kost tijd. Het doel moet dus nooit zijn om dit super snel te doen.

  Overigens resulteert een koolhydraten inname van slechts 7 tot 20% van de dagelijkse behoefte (260 gram) in een vetverbranding dat niet meer werkt en dus zal er geen gewicht meer verloren gaan. Hooguit de spiermassa zal worden aangetast na een lange periode.

  • Auteur
   Linda Nordholt 9 maanden geleden

   Hoi Frank, dank voor je reactie. Het klopt dat een lichaam zich hierop moet aanpassen, maar dat maakt het daarom niet slecht. En waar haal je de uitspraak vandaan dat de vetverbranding niet meer werkt? En dat de spiermassa wordt aangetast? Dat zijn namelijk niet mijn ervaringen, integendeel juist.

 2. Betty 2 jaar geleden

  Ik heb mijn naam en amiladres ingevuld maar niets ontvangen

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Heb je ook in je spambox gekeken? Heb je niks ontvangen stuur me vooral even een mailtje naar info@slankmetlinda.nl hoor. En ik maak het in orde.

 3. Yvette 2 jaar geleden

  Hoi .

  Ik ben ook begonnen met minder koolhydraten.
  Ben na 3 zwangerschappen nu al 12 kilo afgevallen en wil er nog 5 kilo af.
  Mijn vraag is moet je bij de koolhydraat arm dieet nu ook volle melk producten eten en drinken ?
  Of zonder vet.
  En kan het kloppen dat als je minder koolhydraten eet je knallende hoofdpijn kan krijgen ?
  En waardoor komt dat.
  En de laatste vraag mag je ook gewoon kruiden thee drinken in plaats van water?

  Gr yvette

 4. Frenchi 2 jaar geleden

  Hallo linda..
  5 maanden terug schreef ik dat ik 37 kilo kwijt was en niks meer afviel….ik ben inderdaad mijn koolydraten weer gaan terug schroeven naar 25 per dag ongeveer.
  Ik schreef dat ik 1200 cal ging eten maar heb er bv de ene dag 1500 gegeten de andere dag bv 1800 dan weer 1400…nu heb ik voor 2 weken terug mijn eindgewicht bereikt..- 50 kilo..van 127 kilo naar nu 77 kilo en ik ben 1.82 lang….liefst had ik er nog 5 kilo afgehad. Waarom dat weet ik niet..(staat in de boekjes 10 kilo onder je lengte) maar het moet wel mooi blijven natuurlijk…wilde het ff meedelen omdat ik zo trots ben op mezelf….groetjes frenchi

  • Auteur
   fenna Zandstra 2 jaar geleden

   En dat mag jij: Trots zijn op jezelf. Topper!

 5. Manon 2 jaar geleden

  Beste Linda,

  Ik begrijp dat iedereen hier ontzettend (of althans sommige) bezig zijn met afvallen. Waar de meeste mensen niet opletten is het ontwikkelen van een eetstoornis. Wat trouwens niet alleen bij mensen met overgewicht of ondergewicht voorkomt maar ook bij normale mensen. Zelf weeg ik op dit moment 76 kilo waar ik enorm tegenaan loop en mijn leven moet nog beginnen. Ik ben 17 jaar en door dit soort diëten ben ik 30 kilo afgevallen, maar heb de verleiding van meer afvallen niet weten te verslaan. Het is belangrijk dit feit niet te onderdrukken.
  Afvallen is verslavend!!!
  Iedereen om je heen valt het op, goh zij is gewicht verloren en wow zij ziet er goed uit. Maar de volgende dag of misschien zelfs al na 5 minuten zal het niemand mee een worst uitmaken.
  Wat ik probeer te zeggen is focus je alsjeblieft niet op dit onderwerp, want wat dan ook je zal de rest van je leven moeten overleven met voedingsstoffen. Dit betekent niet dat je onbeperkt alles de hele tijd naar binnen moet schuiven, maar probeer eens vrij te eten oftewel eet waar je trek in hebt, je mag alles. En je zal zien (dit is bij mij het geval tijdens mijn overgewicht nog) ik ging van 2500-2800 calorieën per dag naar 1400!

  Je bent goed zoals je bent, ook al geloof je dit misschien niet maar het is echt zo!!

  Liefs, Manon.

  • Marieke 1 jaar geleden

   Hallo Manon,
   Wat een goed verhaal!
   Apart dat Linda hiier niet op reageert.
   Je gebt helemaal gelijk.
   Gr. Marieke

  • Greetje P.B 10 maanden geleden

   Helemaal mee eens wat manon zegt.
   Ik zat er netzo mee.
   Nu eet ik waar ik trek in heb en dat is heel veel appels en fruit.bv annanas.bessen .mango.druiven. en bio yoghurt en griekse yoghurt met fruit erdoor zo ook paar lepels havermouth per dag.
   Ben in 1 jaar 35 kg afgevallen.en ben nu al 3 jaar op gewicht gebleven.krijg 100 gram koolhydraten per dag oftewel +-600 kaloriën per dag. Voel met Fit.Gezond en Vrolijk.

 6. Lisa 2 jaar geleden

  Hoi Linda, ik heb een vraagje over koolhydraten. Ik kamp met overgewicht en ben bezig met afvallen en daarbij zoveel mogelijk groente en fruit eten. In fruit zitten ook behoorlijk wat koolhydraten, hoe zit het daarmee? Zijn dat goede koolhydraten die ik wel veel mag eten of zit daar ook een limiet op? Alvast bedankt voor je antwoord! Gr. Lisa

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Hoi Lisa, het klopt dat in fruit veel suikers zitten. Eet je strikt koolhydraatarm dan zou ik fruit even beperken. Eet je koolhydraatbeperkt, en dat doe je volgens mij, dan passen 2 stuks fruit prima in dedag. Groetjes Linda

 7. Frenchi 2 jaar geleden

  Hallo
  Ben 37 kilo afgevallen van 127 naar 90 kilo maar wil nog graag 6 kilo eraf.
  Sta nu al zo lang stil dat ik het ff niet meer weet.
  Heb mijn koolydraten nu nog meer terug gedraaid naar 25 per dag met ongeveer max 1200 calorien.
  Hopelijk nu die laatste kilo’s eraf.
  Ben trouwens 1.82 lang.
  Iemand nog tips?
  Gr frenchi

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 jaar geleden

   Wat ontzettend goed van je zeg. Top. Er kunnen vele oorzaken zijn waardoor je even stil staat. Je bent ook zoveel afgevallen. Het is dan goed om je koolhydraatinname te minderen, maar ik vind 1200 calorieën vrij weinig. Het kan ook komen doordat je te weinig eet en je lichaam in een spaarstand zit. Dus mijn tip: eet meer vetten en eiwitten. Groet Linda

 8. Liesbeth van Londen 3 jaar geleden

  Hoi Linda ik ben 2 dagen geleden begonnen met koolhydraatarm te eten. Ik volg je adviezen op die ik in je mails heb ontvangen en gebruik j weekmenu die j me hebt toegestuurd. Ook zoek ik op internet naar koolhydraat arme maaltijden waar ik precies kan zien hoeveel koolhydraten in een maaltijd zitten. Ik voel m top geen behoefte aan suikers enz. Eet de salades als lunch ontbijt met kwark en paar amandelen en in de avond veel groente en door jou aangegeven hoeveelheid vlees kip of vis. De tussendoortjes zorgen er idd voor dat ik me goed blijf voelen en geen behoefte heb om te snoepen. Ik zeg top!!! Heel nieuwsgierig of ik gewicht zal verliezen maar ga ervoor?? alvast ontzettend bedankt en zal over 2 weken weer wat laten weten hoe t gaat. Groetjes Liesbeth

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Bedankt voor je berichtje. Goed om te horen. Ik hoor graag wat van je. Zeer benieuwd:) Groetjes Linda

 9. Mireille 3 jaar geleden

  Ik heb je 60 dgn kharm e-book binnen!! Veel zin in en ben erg benieuwd. Maarrrr, heb je ook een alternatief voor kwark en magere yoghurt? Het eerste lust ik niet het 2e krijg wel weg maar niet van harte.
  Groetjes

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Hoi Mireille, leuk te horen. Ik neem kwark en yoghurt op voor de eiwitten. Lust je dit niet dan kun je het vervangen door andere recepten en tussendoortjes uit het ebook. Geen probleem.

 10. Anouk 3 jaar geleden

  Gaat het hier om het tellen van netto koolhydraten? ik eet namelijk koolhydraatarm en kom vaak niet eens onder de 100.

  • Auteur
   Linda Nordholt 3 jaar geleden

   Boven de 100 gram koolhydraten per dag is niet koolhydraatarm te noemen hoor. Tot 50 gram kh is koolhydraatarm, tot max 100 gram kh is koolhydraatbeperkt. Het gaat dan om de netto koolhydraten.

   • Anouk 3 jaar geleden

    Bedankt voor je reactie. Als het om netto koolhydraten gaat, blijf ik wel onder de 100. Lastig om nog minder koolhydraten te eten dan dat ik al eet. Nog tips?

    • Auteur
     Linda Nordholt 3 jaar geleden

     Hoi Anouk, dat is een lastige vraag om zo te beantwoorden omdat ik geen zicht heb op jouw dagschema’s en wat je eet. Dan zal ik echt met je mee moeten kijken om te zien waar je koolhydraten kunt ‘besparen’. Groet Linda

    • Heidi 3 jaar geleden

     Beste Anouk, als je je koolhydraten niet onder de 100g per dag krijgt, eet je waarschijnlijk wel nog brood, pasta en rijst? Een goed alternatief voor gewoon brood is Biaform Provital, brood met slechts 10,3g koolhydraten per 100g (= 3 sneetjes). In plaats van pasta en rijst gebruik ik Zero Pasta of Zero Rijst, verkrijgbaar bij Action: bijna geen kcal, geen koolhydraten, eigenlijk helemaal geen voedings-stoffen maar je krijgt wel een vol gevoel. Ik heb géén honger en eet momenteel tussen de 50g en 75g koolhydraten per dag met als gevolg: al 3 kg afgevallen op één week tijd.

 11. Rosemarie 4 jaar geleden

  Mijn doel is niet afvallen. Als er een paar kilos afgaan zoveel te beter.
  Wat ik vaststel sinds ik koolhydraten arm eet (minimum brood, geen aardappelen, weinig pasta) en veel vetten dat mijn suikerspiegel zeer goed is.
  Als er geen kilos afgaan zal ik nog wel wat anders proberen, maar zolang er geen kilos bijkomen ben ik tevreden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*