E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Koolhydraatarm dieet weekmenu

Koolhydraatarm dieet weekmenu
20 januari 2016 Linda Nordholt
Wat eet je bij een koolhydraatarm dieet

Tegenwoordig heeft iedereen weleens van de term ‘koolhydraatarm’ gehoord of erover gelezen. En ook dat dit een goede en verantwoorde manier is om af te vallen. Maar hoe ziet een koolhydraatarm dieet weekmenu er nu uit?

De meest bekende manier van afvallen is  calorieën tellen. Maar het zijn niet de calorieën die ons dikker maken, het zijn de koolhydraten. En dan met name de geraffineerde, dus slechte, koolhydraten en suikers. Je leest er alles over in mijn blog ‘koolhydraatarm dieet’.

In mijn ogen is sprake van een strikt koolhydraatarm dieet als je tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag eet. Eet je minder dan 50 gram koolhydraten per dag, dan raakt je lichaam na ongeveer 48 uur in ketose. Dat houdt in dat je lichaam alle koolhydraatreserves heeft opgebruikt en overschakelt op een alternatieve energiebron: de vetreserves in het lichaam. Je lichaam gaat dus vet verbranden. Je ervaart een ‘boost’ in afvallen.

Wil je gaan starten met koolhydraatarm eten om af te vallen, dan begint vaak de zoektocht. Wat moet en mag ik dan wel eten?

Om je op weg te helpen minder dan 50 gram koolhydraten per dag te eten, heb ik een mooi koolhydraatarm dieet weekmenu voor je samengesteld. Want let op, ga je jouw koolhydraatinname verminderen, dan moet je dat wat je mindert in koolhydraten, aanvullen met voldoende eiwitten en gezonde vetten. Het draait daarbij allemaal om de juiste balans tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten. En daarom heb ik in dit koolhydraatarm dieet weekmenu gezorgd voor minder koolhydraten, maar voldoende eiwitten en vetten. Een kleine kanttekening, dus hoeveelheden kunnen per persoon verschillen en het koolhydraatarm dieet weekmenu is een voorbeeld.

 

Een compleet koolhydraatarm dieet weekmenu

Maandag

Ontbijt200 gram volle kwark met  40 gram noten
Tussendoor3 blokjes 48+ kaas met plakjes komkommer
LunchEen goed gevulde maaltijdsalade. Kijk hier hoe je dit opbouwt.
Tussendoor40 gram noten gemengd
Avondmaaltijd150 gram vlees of kip of 200 gram vis met minimaal 400 gram groenten
TussendoorGekookt eitje

 

Dinsdag

Ontbijt150 gram volle yoghurt of kwark, 25 gram amandelen, 2 eetlepels gebroken lijnzaad
Tussendoor40 gram noten gemengd
LunchGroenteomelet: 2 eieren, 50 gram hamblokjes, zakje groente 150 gram, 1-2 eetlepels olie, kruiden
Tussendoor3 blokjes 48+ kaas met plakjes komkommer
Avondmaaltijd150 gram vlees of kip of 200 gram vis met minimaal 400 gram groenten
TussendoorRauwe ham met een eitje

Woensdag

OntbijtChampignonomelet: 2 eieren, 50 gram champignons, 1 eetlepel olijfolie, 25 gram kaas, bijvoorbeeld mozzarella of ricotta of belegen kaas, geraspt, peper en zout
TussendoorGekookt eitje
LunchEen goed gevulde maaltijdsalade. Kijk hier hoe je dit opbouwt.
Tussendoor2 grote tomaten gevuld met 100 gram hüttenkäse, peper
Avondmaaltijd150 gram vlees of kip of 200 gram vis met minimaal 200 gram groenten
Tussendoor40 gram noten gemengd

Donderdag

OntbijtEi tomaten sandwich: 2 eieren, 1 tomaat, 2 plakken kaas, 2 plakken ham
Tussendoor1 handje (30 gr) noten
LunchEen goed gevulde maaltijdsalade. Kijk hier hoe je dit opbouwt.
TussendoorEen gekookt eitje
Avondmaaltijd150 gram vlees of kip of 200 gram vis met minimaal 400 gram groenten
Tussendoor150 gram volle kwark

Vrijdag

Ontbijt200 gram volle kwark met 40 gram noten
TussendoorEen gekookt eitje
LunchMozzarella met tomaat: koolhydraatarme boterham, wat plakjes mozzarella, 2 tomaten, peper
TussendoorPaar plakjes gerookte zalm met rucola.
Avondmaaltijd150 gram vlees of kip of 200 gram vis met minimaal 400 gram groenten
Tussendoor2 blokjes 48+ kaas of geitenkaas met komkommer

Zaterdag

Ontbijt200 gram volle yoghurt met 30 gram noten
TussendoorEen gekookt eitje
LunchOmelet met avocado en spinazie
Tussendoor3 augurken omwikkeld met 3 plakjes rookvlees of ham
Avondmaaltijd150 gram vlees of kip of 200 gram vis met minimaal 400 gram groenten
Tussendoor40 gram noten gemengd

Zondag

OntbijtHüttenkäse met rauwe ham en radijs: 200 gram hüttenkäse, 5 radijsjes, 5 plakjes rauwe ham (of kip- of kalkoenfilet)
TussendoorEen gekookt eitje
LunchBlikje tonijn met avocado en tomaat
Tussendoor40 gram noten gemengd (ongezouten en ongebrand)
Avondmaaltijd150 gram vlees of kip of 200 gram vis met minimaal 400 gram groenten
Tussendoor150 gram volle yoghurt, kwark (eventueel met wat noten aangevuld)

 

Comments (88)

 1. Sabah 2 weken geleden

  Dag Linda
  Leer jou net kennen via Pinterest,ik vind jou recepten echt iets voor mij maar ik ben al 4/ weken met IF bezig van 12/ tot 20
  Ik ben 56 j heb het heel moeilijk om de laatste 4/ kilo af te krijgen met IF ben ik op 3/ weken niets kwijt….niet er motiverend,ik blijf zoeken naar de oorzaak,raar vind ik hetniet,ik denk hormonaal ,eet gezond,sport,drink min 2/ liter water ect…
  Ik zou deze menu van jou willen proberen maar ik eet bijna geen vlees…
  Ik eet geen varkens vlees..
  Wat denkt je?
  Heel erg bedankt
  Groetjes
  SABAH

  • Sabah 2 weken geleden

   Linda misschien is dit geen menu om af te vallen?
   Dank

   • Auteur
    Linda Nordholt 2 weken geleden

    Dit is zeker een menu om te gebruiken om af te vallen. Dus dat kan je proberen hoor.

  • Auteur
   Linda Nordholt 2 weken geleden

   Hoi Sabah, dat is heel vervelend maar er zijn vele oorzaken die het afvallen kunnen bemoeilijken. IF is ook niet persé bedoeld om af te vallen. Het kan overigens wel zijn dat je afvalt, maar dat het nog niet zichtbaar is op de weegschaal. Meet jezelf daarom ook altijd op. Je kan vlees altijd vervangen door vis. Lees ook zeker dit artikel even voor meer tips: https://slankmetlinda.nl/koolhydraatarm-vegetarisch/

 2. Sindie 1 maand geleden

  De tijd is weer gekomen om écht iets aan mijzelf te gaan doen. Kleding zit niet lekker, ik voel mezelf niet fijn (zeker niet nu de zomer er weer aankomt) en ik lijk al aan te komen als ik alleen maar naar een blokje chocola kíjk…

  Wat ik zo jammer vind aan dit soort menu’s is dat er overal en altijd noten, eieren, avocado, kaas, tomaten, hütenkase, tonijn moeten worden gegeten. Dingen die ik dus écht niet lust (ei lust ik alleen als het roerei is met wat kruiden, evt. stukjes ui en wortel erbij, kaas lust ik alleen als het over de lasagne zit, ook niet helemaal de bedoeling). Op die manier haak ik dus altijd alweer af en voor ik het weet ben ik weer een paar maanden (kilo…) verder…

  • Auteur
   Linda Nordholt 1 maand geleden

   De menu’s zijn altijd ter inspiratie. En het is natuurlijk niet verplicht om iets te eten wat je niet lust. Je kunt eigenlijk alles vervangen en ruilen. Kijk hier maar eens: https://slankmetlinda.nl/ik-lust-niet-alles-ik-verdraag-niet-alles/. Zelf heb in de Club van Linda altijd meerdere menu’s klaarstaan, zodat je altijd kunt kiezen wat je lekker vindt.

 3. Vincent 6 maanden geleden

  Hoi Linda,
  Ik zie heel veel met noten en daar heb ik zelf niks mee, is dit verplicht of kan ik het met iets anders vervangen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 6 maanden geleden

   Dat is zeker niet verplicht hoor. Ze staan vaak op het menu omdat ze koolhydraatarm zijn en goede gezonde vetten bevatten. Je kan dit vervangen door ei, kaas, gerookte kip, avocado, zalm, tonijn ed. Kijk ook eens bij mijn gratis weekmenu voor meer inspiratie: https://slankmetlinda.nl/gratis-koolhydraatarm-weekmenu
   Het gaat er eigenlijk om dat je de goede vetten die noten leveren vervangt door andere voedingsmiddelen met gezonde vetten. Olijfolie bijv., vette vis, avocado. Dat hoeft dan niet persé tijdens het tussendoortje te zijn.

 4. Anne Magdeleyns 8 maanden geleden

  Hoi Linda,
  ik lust absoluut niets van eieren en ik zie in de menu’s veel eieren, waardoor kan ik dit vervangen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 8 maanden geleden

   Hoi Anne, als het gaat om een heel recept met ei (zoals een omelet) dan zou ik kiezen voor een ander recept. Als tussendoortje kun je kiezen voor kaas of gerookte kip of wat noten. Om zomaar even wat voorbeelden te noemen. Lukt het zo? Groetjes Linda

 5. Wendy 8 maanden geleden

  Super duidelijk uitgelegd
  Ben al fanatiek bezig met resultaat! maar zat even met de hoeveelheden in de knoei
  Dank je wel
  Hier kan ik zeker waar mee!

  • Auteur
   Linda Nordholt 8 maanden geleden

   Hoi Wendy, super om te horen en dank je wel voor het delen. Ga zo door dus!

 6. Anoniem 10 maanden geleden

  Hallo Linda, bedankt voor de duidelijke Info. Klopt het dat je helemaal geen fruit mag? En kan ik ipv bv ham met augurk tussendoor ook alleen augurk pakken?

 7. Karen 10 maanden geleden

  Hallo Linda, met interesse je stuk gelezen. Toch een paar vraagjes. Noten mag ik niet hebben en zuivel ook. Iet veel. Griekse yochurt mag dat ook? Ik heb colitus ulcerosa en reageer sterk op zuivel. En noten vind ik echt heel erg vies. Heb je een oplossing hiervoor? Gr,
  Karen

  • Auteur
   Linda Nordholt 10 maanden geleden

   Hoi Karen, Griekse Yoghurt kan altijd, maar ik lees dat je niet tegen zuivel kan? Griekse Yoghurt is ook zuivel hoor. Je kan evt geitenyoghurt gebruiken of toch een ander recept kiezen. Noten zijn niet verplicht, je kan altijd een ander tussendoortje kiezen: https://slankmetlinda.nl/koolhydraatarme-snacks-en-tussendoortjes/

 8. Truus 10 maanden geleden

  Hallo Linda
  Heb een paar vraagjes
  Hutte kase ,radijsjes ,mozzarella, vis, en radijsjes mag je die ook vervangen voor iets anders ik list dat niet wel al geprobeerd maar ga letelijk over mijn nek en zo na waar voor kan ik het vervangen.
  Alvast dankjewel

 9. Mirjam 11 maanden geleden

  Hoi, even een vraagje: welke zemelen mag je? Er zijn haverzemelen en tarwezemelen?

  • Auteur
   Linda Nordholt 11 maanden geleden

   Ow sorry, ik dacht dat ik dat al had aangepast. Ik bedoel eigenlijk gebroken lijnzaad. Meteen aangepast en hopelijk heb ik je niet in verlegenheid gebracht. Of heb je al zemelen gekocht? Dan gebruik je die gewoon hoor. Het is een kleine hoeveelheid. Liefs Linda

   • Mirjam 11 maanden geleden

    Ha Linda,

    Bedankt voor je antwoord! Nee dat heb je niet gedaan hoor, ik had gebroken lijnzaad in huis en dacht, t’zal vast wel goed zijn en zo niet dan haal ik het voor de volgende keer in huis?

    Groetjes,

    Mirjam

 10. Rebecca 11 maanden geleden

  Hoi Linda mag je ook magere aardbei kwark?

  • Auteur
   Linda Nordholt 11 maanden geleden

   Ik zou het houden bij de volle kwark/ yoghurt zonder smaakje. In de aardbei kwark zit vaak toch weer suiker of zoetstof. Een keer kan echt geen kwaad, maar ik zou het niet als basis kiezen.

 11. Janin 11 maanden geleden

  Hoi Linda.
  Ik lees heel vaak een gekookt ei, als ik het dan ook nog in mijn salade doe is het wel heel veel. Hoeveel eieren mag je eigenlijk eten per week?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*