Koolhydraatarme eiwitrepen: Mijn top 5 van repen voor in een koolhydraatarm dieet
07 december 2020 
9 min. leestijd

Koolhydraatarme eiwitrepen: Mijn top 5 van repen voor in een koolhydraatarm dieet

Vaak krijg ik de vraag welke kant en klare koolhydraatarme eiwitrepen je kunt gebruiken. Google maar eens op eiwitrepen en je vindt er vele honderden zo niet duizenden. De samenstelling is echter zo verschillend en niet alle repen zijn per definitie geschikt voor een koolhydraatarm dieet.

Zo zijn er repen met muesli en gedroogd fruit, die zijn niet koolhydraatarm. Maar er zijn ook repen die wel koolhydraatarm zijn, maar in mijn ogen weer voorzien zijn van zoetstoffen die ik afkeur. Zoals maltodextrine, maltitol, sorbitol, sucralose en aspartaam. Nu is het echt geen enkel probleem om eens zo’n reep te nemen, maar dat zie ik echt als een uitzondering.

Ik heb inmiddels al vele koolhydraatarme eiwitrepen mogen proeven en gebruiken. In dit blog geef ik je mijn absolute top 5 van repen die je, als je wilt, dagelijks mag en kan gebruiken.

Mijn visie op koolhydraatarme eiwitrepen

Voordat ik je de top 5 van eiwitrepen zonder koolhydraten laat zien, eerst even mijn belangrijkste uitgangspunten op een rijtje.

Een koolhydraatarme eiwitreep moet voldoen aan mijn volgende eisen:

De reep is koolhydraatarm

Uiteraard hoor ik je denken. Maar wat ik hieronder versta is, dat het per reep maximaal 5 gram koolhydraten mag bevatten. Mijn ervaring is, dat dit een goede hoeveelheid koolhydraten is, die in te passen is in je dagelijkse maximum hoeveelheid koolhydraten.

Weet dat des te minder koolhydraten per reep, dit niet altijd beter is. Want als het een reep is die veel vezels bevat en gezonde vetten, maar wel wat hoger is in koolhydraten, dan heeft dit totaalplaatje een voordeel voor mij.

De reep heeft geen toegevoegde ‘foute’ zoetstoffen

Wellicht ben ik hier heel streng in. Maar ik keur zoetstoffen, zoals maltitol, aspartaam, sucralose, dextrose of glucose af. Hoewel deze zoetstoffen veilig zijn bevonden en geen calorieën of koolhydraten leveren, kunnen ze je darmflora aantasten. Ook kunnen ze, bij veelvuldig gebruik, je bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

Dit is overigens per persoon verschillend, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere, als ik een lijstje maak met de beste koolhydraatarme eiwitrepen. Het liefst ga ik voor gebruik van zoetstoffen als Stevia, Erythritol of Xylitol. Ook gezoet met wat extra kaneel of vanille is prima.

Extra punten die ik meenemen in de beoordeling zijn:

De reep bevat vezels

Het is voor velen op een koolhydraatarm eetpatroon al een hele opgave om voldoende vezels binnen te krijgen. Het zou mooi zijn om als aanvulling hierop een reep te kiezen die al een deel van de vezels levert. Het is geen absolute voorwaarde, maar wel een mooie fijne aanvulling.

Tip: Als je van vele repen het etiket bekijkt, dan kun je schrikken van de hoeveelheid koolhydraten die genoemd staan. Echter, het betreft vaak Amerikaanse etiketten, waarvan de vezels (dietary fiber) apart staan vermeld. Die mag je er dan nog vanaf trekken, zodat je de netto hoeveelheid koolhydraten overhoudt.

De reep is glutenvij

Dit is echt mijn persoonlijke voorkeur, aangezien ik gluten niet kan verdragen. Dit is eigenlijk waar mijn oog het eerst op valt. Hoewel velen niet perse gluten hoeven te vermijden, wil ik deze optie wel meenemen. Zonder gluten staat voor mij persoonlijk gelijk aan een nog schonere en puurdere reep.

De reep is lactosevrij

Ook dit is eigenlijk een persoonlijke voorkeur van mij. Ook lactose is voor mij moeilijk te verteren. Ik krijg er buikklachten van. Omdat lactose het afvalproces kan vertragen, vind ik het eigenlijk voor iedereen die een eiwitreep wil gaan gebruiken wel een aanbeveling. Want wil je een volwaardige eiwitreep gebruiken, dan wil je wel dat deze voor je werkt en niet tegen je.

De reep is plantaardig

Door bovenstaande persoonlijke vereisten, een lactosevrije reep, kom je snel bij de plantaardige varianten terecht. Hoewel een plantaardige reep niet perse beter is als een niet plantaardige reep, wil ik toch een aantal repen meenemen in mijn beoordeling.

De repen bevatten geen palmvet

Dit is namelijk een transvet dat je ten alle tijden wilt vermijden.

Smaak en structuur van de koolhydraatarme eiwitrepen

Over smaak valt te twisten. Dat vind ik altijd de meest lastige om te beoordelen. Wat ik heel zoet vind, vindt een ander juist weer niet zoet. Wat ik een heerlijke ‘bite’ vind, vindt een ander weer te hard of te zacht. Daarom is het ook echt een kwestie van uitproberen welke jij als smaak de beste vindt. Want de één vind juist een fruitsmaakje weer prettig en weer een ander is dol op chocolade.

Totaliteit van de voedingswaarden

Een laatste algemene blik op koolhydraatarme eiwitrepen is het kijken naar de totaliteit van de voedingswaarden. Of het niet teveel calorieën bevat en het een mooie balans is tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Kortom, veel om op te letten dus daarom op naar mijn top 5 van beste koolhydraatarme eiwitrepen.

Koolhydraatarme eiwitrepen: Adonis

De repen van Adonis bevatten bomvol gezonde vetten, doordat het hoofdingrediënt bestaat uit noten. Pecannoten, hazelnoten en paranoten. Afhankelijk van welk soort je kiest, zit in elke reep een andere nootsoort. De reep bevat veel vezels en is daarmee goed vullend. En het heeft een mooie balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is met recht: keto en koolhydraatarm proof.

koolhydraatarme repen

Belangrijkste kenmerken:

 • Koolhydraten: Gemiddeld 2,5 gram netto koolhydraten per reep
 • Eiwitten: Gemiddeld 3 gram eiwitten per reep van 35 gram
 • Vezels: Gemiddeld 8 gram vezels per reep (en dat is veel)
 • Zoetstoffen: Erythritol
 • Verkrijgbaar in 3 smaken: Pecan Cacao Goji Berry, Coconut Vanilla Acai Berry, Turmeric Orange Brazil Nuts
 • Inhoud: Een reep van 35 gram
 • Extra’s: Glutenvrij, sojavrij en lactosevrij. De reep is ook veganistisch
 • Opgelet: De repen bevatten noten, dus niet geschikt voor wie een notenallergie heeft

Koolhydraatarme eiwitrepen: Tasty Basics

Dit vind ik zelf een heel mooi merk, dat zich in korte tijd een plekje op de koolhydraatarme markt heeft weten te veroveren. Ze hebben ook een mooie koolhydraatarme mueslireep in hun assortiment, deze Crunchy repen.

Tasty Basics maakt producten met pure ingrediënten en zonder ‘schadelijke’ toevoegingen. Daarbij houden ze ook nog eens rekening met de eiwitten én de koolhydraten. Hoewel deze reep wel wat hoger is in koolhydraten dan vele andere repen, vind ik het toch een fijne reep. Het is namelijk gezoet met stukjes dadels en kokos (ja, dit past in deze hoeveelheden echt in een koolhydraatarm eetpatroon). Het is daarmee vrij van verdere toegevoegde suikers en zoetstoffen.

koolhydraatarme eiwitrepen

Belangrijkste kenmerken:

 • Koolhydraten: 4,5 gram koolhydraten per reep van 23 gram
 • Eiwitten: Gemiddeld 3,8 gram eiwitten per reep van 23 gram
 • Vezels: 4,1 gram vezels per reep
 • Zoetstoffen: Geen
 • Verkrijgbaar in 2 smaken: Noten & Zaden en Chocolade & Noten
 • Inhoud: Een doos bevat 6 repen van 23 gram per reep
 • Extra’s: Het bevat havervlokken, maar er wordt bij de allergenen niet gesproken over de aanwezigheid van gluten.
 • Opgelet: Kan sporen van ei, melk, pinda’s en soja bevatten

Koolhydraatarme eiwitrepen: GoodtoGo

Deze koolhydraatarme repen van GoodtoGo zijn gecertificeerd keto. En dat wil nogal wat zeggen. De basis van deze repen is dan ook amandelmeel. En ze bevatten daarmee veel gezonde vetten. De reep is ook groot, maar liefst 40 gram en is qua balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten perfect.

Het koste me wel even wat moeite om de exacte hoeveelheid koolhydraten per reep uit te vinden. Ik vind hierin wat tegenstrijdige informatie. Maar de gemiddelde netto hoeveelheid koolhydraten ligt op 3 gram per reep. Heel netjes voor een reep van 40 gram. En dan is de reep ook nog eens hoog in vezels.

koolhydraatarme eiwitrepen kopen

Belangrijkste kenmerken:

 • Koolhydraten: Gemiddeld 3 gram koolhydraten per reep van 40 gram
 • Eiwitten: Gemiddeld 5 tot 6 gram eiwitten per reep van 40 gram
 • Vezels: Gemiddeld 8 gram vezels per reep
 • Zoetstoffen: Erythritol
 • Verkrijgbaar in 4 smaken: Double chocolat, Lemon Raspberry, Cinnamon Pecan en Vanille Almond
 • Inhoud: Een reep weegt 40 gram
 • Extra’s: Glutenvrij en lactosevrij. Veganistisch
 • Opgelet: Bevat noten

Koolhydraatarme repen: Perfect Keto ketobars

Ook deze repen van Perfect Keto mogen met recht keto repen genoemd worden. Wat al aangeeft dat deze geschikt is voor het koolhydraatarme- of ketose dieet. Uiteraard heb ik deze even bestudeerd, want ook al is het geschikt voor keto, dat moet wel blijken uit de ingrediënten. Elke reep is maar liefst 45 gram en bevat slechts netto 3 gram koolhydraten. En met 9 gram vezels per reep, met recht zeer vezelrijk te noemen.

koolhydraatarme eiwitrepen koolhydraatarm dieet

Belangrijkste kenmerken:

 • Koolhydraten: 3 gram koolhydraten per reep van 45 gram
 • Eiwitten: Gemiddeld 10 gram eiwitten per reep van 45 gram
 • Vezels: 9 gram vezels per reep
 • Zoetstoffen: Stevia
 • Verkrijgbaar in 4 smaken: Almond Butter Brownie, Kaneelbroodjes, Koekjesdeeg met chocoladestukjes, Citroen Maanzaad, Zoute Karamel, Verjaardagstaart
 • Inhoud: 1 doos bevat 12 repen van 45 gram per stuk
 • Extra’s: Vetten zijn afkomstig biologische amandelen & kokosolie en cacaoboter. De eiwitten zijn afkomstig van biologische amandelen en grasgevoerd collageen. Alle smaken zijn glutenvrij en lactosevrij, maar kijk even goed bij de ingrediënten of het sporen kan bevatten van iets wat je niet kan verdragen. Ik zag dit met name bij de smaak Verjaardagstaart staan.
 • Opgelet: Bevat noten

Koolhydraatarme eiwitrepen: Fattbar

Ook deze koolhydraatarme eiwitrepen van Fattbar zijn speciaal ontwikkeld voor het keto- en koolhydraatarme dieet en zijn daarmee ook weer met recht koolhydraatarme eiwitrepen, zonder nadelige toevoegingen te noemen. Per koolhydraatarme reep, afhankelijk van de smaak die je kiest, zit je tussen de 1 gram en 3 gram koolhydraten bij een hoeveelheid van 30 gram per reep. Ze bevatten geen zoetstoffen. Wat opvalt is dat ze voor een reep van 30 gram maar liefst 10 gram vezels bevatten (gemiddeld). Dat is een mooie aanvulling op je eetpatroon.

Ze worden aangeprezen als glutenvrij en lactosevrij, maar kan wel sporen bevatten van gluten en melk. Kijk daarom even per smaak goed naar de allergenen en ingrediënten. Dit kan jij natuurlijk als geen ander zelf bepalen of je het moet vermijden, of dat het veilig is voor jou om te gebruiken.

Omdat ze keto zijn, is de balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten ook weer super.

koolhydraatarme repen koolhydraatarm dieet

Belangrijkste kenmerken:

 • Koolhydraten: 1 tot 3 gram koolhydraten per reep van 30 gram
 • Eiwitten: Gemiddeld 3 gram eiwitten per reep van 30 gram
 • Vezels: 10 gram vezels per reep
 • Zoetstoffen: Geen
 • Verkrijgbaar in 6 smaken: Caramel zeezout, Appel kaneel, Kokos Macadamia, Framboos Amandel, Koffie Walnoot, Pure chocolade
 • Inhoud: 1 reep is 30 gram
 • Extra’s: Glutenvrij, lactosevrij en vegan. Maar kijk goed bij de allergenen aangezien het wel sporen kan bevatten van gluten en melk.
 • Opgelet: Bevat noten

Koolhydraatarme repen: tussendoortje of maaltijd

Ik zie een koolhydraatarme reep in eerste instantie echt als een tussendoortje. Maar, je mag het als maaltijd gebruiken (bij het ontbijt of de lunch), als je dan over de rest van de dag gezien de juiste balans aan koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgt. Ik snap namelijk maar al te goed dat je soms een snel ontbijt of lunch nodig hebt, bijvoorbeeld in de auto of onderweg naar je werk. Dan is een reep een goed alternatief. Zorg dan wel voor voldoende eiwitten en gezonde vetten, groenten en vezels bij je andere maaltijden.

Heel eerlijk, bovengenoemde top 5 zijn repen die qua samenstelling behoorlijk goed zijn uitgebalanceerd. Ik kan ze daarom makkelijk voor zowel tussendoor als maaltijd adviseren. Ook goed voor of tijdens het sporten.

Lees ook: Sporten en een koolhydraatarm dieet: Gaat deze combinatie samen?

Het verschil tussen een koolhydraatarme eiwitreep en een koolhydraatarme reep

Ik gebruik heel vaak de term eiwitreep. Een term die wordt gebruikt om aan te tonen dat er extra eiwitten zijn toegevoegd aan een reep. Er zijn repen op de markt die per reep van 25 gram wel 25 gram eiwitten bevatten. Dat zijn bovengenoemde repen niet en ik moet je bekennen dat ik ook geen reep ben tegengekomen die zoveel eiwitten bevat, zonder de kunstmatige zoetstoffen. Mocht je deze wel kennen, geef het me zeker even door.

Ik zie een koolhydraatarme reep als een mooie toevoeging. Een makkelijke en praktische aanvulling op je gezonde koolhydraatarme eetpatroon. Het behoeft daarom voor mij ook geen 20 gram eiwitten of meer te bevatten. Ben je een fanatiek sporter en heb je extra eiwitten nodig voor spierherstel en -opbouw, dan zijn er beter bronnen om je eiwitten uit te halen.

Zoals een koolhydraatarme eiwitshake.

Ik zie een kant en klare reep daarom niet perse als aanvulling voor je eiwitten, maar echt als makkelijke koolhydraatarme snacks en tussendoortjes.

koolhydraatarme eiwitreep

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Jesse Gorm Rasmussen
Door

Jesse Gorm Rasmussen

op 21 Feb 2021

Link adonis snacks werkt niet meer

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 01 Mar 2021

Ik zag het ja, die zijn helaas uit het assortiment. Ik ga op zoek naar een nieuwe:)

Hanny Gijsel
Door

Hanny Gijsel

op 17 Aug 2021

Hoi Linda, moest lachen om de tekst van jou: “ik zag het ja” vanwege de repen van FattBar. Ik ontdekte dat ze te koop zijn bij Lowcarbcenter. Maar ik vermoed dat je dat inmiddels zelf ook ontdekt heb. Groetjes, Hanny Ps: ik zie je bijna niet meer op Instagram. Of mis ik je gewoon? Ik vind jouw uitleg en redenatie altidj zo fijn en duidelijk. Vandaar 😃 .

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 25 Aug 2021

Haha, klopt! En even wat minder actief op insta, ook dat klopt. Maar wel op facebook hoor!

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!