arrow_drop_up arrow_drop_down
1 september 2020 

Koolhydraatarme pasta

Velen zijn er dol op, een bord pasta. Spaghetti, macaroni en alle varianten hierop. Start je met een koolhydraatarm dieet, dan is dit toch wel 1 van de dingen die snel gemist wordt. Maar er zijn volop mogelijkheden voor koolhydraatarme pasta.

Gewone pasta bevat namelijk veel koolhydraten. Hoewel de volkoren variant beter is dan is de witte, bevat ook volkorenpasta veel koolhydraten. Het is echt geen probleem, mits je het kunt verdragen en je geen last krijgt van bloedsuikerschommelingen, om eens een ‘echte’ pasta op het menu te zetten.

Maar wees er voorzichtig mee, zeker als je diabetes type 2 wilt omkeren of momenteel het gevoel hebt echt verslaafd te zijn aan koolhydraten: de suikerverslaving.

Koolhydraatarme pasta: alternatieven

Wat is er nou wel mogelijk aan koolhydraatarme pasta’s? Heel veel kan ik je vertellen. Er zijn veel pasta’s kant en klaar te koop op basis van tarwe. Deze bevatten vaak minder koolhydraten dan de ‘echte’ pasta. Ze smaken echter wel naar gewone pasta. Maar er zijn ook vervangers gemaakt van groente. Niet de smaak of mondbeleving van pasta, maar in mijn ogen een geweldig alternatief.

Het is even wennen, maar weet dat ook je smaak gaat veranderen wanneer je koolhydraatarm eet en dat je wellicht de vervangers op den duur lekkerder gaat vinden dan de échte. Dat is in ieder geval wel bij mij gebeurd.

Laten we eens kijken welke koolhydraatarme pasta soorten er allemaal zijn:

Kant en klare koolhydraatarme pasta kopen

Pasta die in de buurt komt van de smaak van echte pasta, zijn de pastavervangers op basis van (meestal) tarwe, maar met een verlaagd koolhydraatgehalte.

Ter vergelijking…in normale pasta zit vaak per 100 gram zo’n 71 gram koolhydraten. In koolhydraatverlaagde (of koolhydraatarme) pasta zit vaak per 100 gram gemiddeld 31 tot 40 gram koolhydraten. Soms veel minder, zoals je hieronder kunt gaan zien.

Ik laat je een aantal opties zien. En het is echt een eigen keuze of je deze wilt gebruiken en welke je wilt gaan gebruiken. Er zit namelijk verschil in de hoeveelheid koolhydraten, maar ook verschillen in smaak. Dus probeer er gerust een aantal uit.

Ik vind het overigens wel netjes te vermelden dat ik de afbeeldingen mag gebruiken van De Online Drogist.

Koolhydraatarme pasta: Atkins

Het merk Atkins is denk ik wel 1 van de meest gebruikte merken als het gaat om koolhydraatarme voedingsmiddelen. Ze hebben echter 1 soort pasta, namelijk deze koolhydraatarme penne.

Voor velen niet van echt te onderscheiden qua smaak, anderen vinden het wat ‘hard’ maar dat is echt een kwestie van smaak.

koolhydraatarme pasta

Ingrediënten: Tarwegluten, havervezel, durum tarwegries, erwteneiwit, kippenei-eiwit.

Let op: de pasta bevat gluten, dus ben je hier intolerant of allergisch voor dan is deze koolhydraatarme pasta geen goede variant voor jou.

Hoeveel koolhydraten 

Een portie van 50 gram Atkins pasta bevat 11,5 gram koolhydraten. Je kan er natuurlijk voor kiezen een kleine portie te nemen van 25 gram, puur voor het mondgevoel en de smaak. Dan zit je op bijna 6 gram koolhydraten. Dat is vaak makkelijk in te passen in je dagtotaal tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag.

Koolhydraatarme pasta: Tasty Basics

Een merk dat zich volledig toelegt op koolhydraatarme producten is het merk Tasty Basics. En ze hebben ook 2 soorten koolhydraatarme pasta in het assortiment. Spaghettini en Tagliatelle en ze blijven uitbreiden.

pasta koolhydraatarm

koolhydraatarme spaghetti pasta

Ingrediënten: 60% peulvruchten (sojabonenmeel, gele erwtenmeel), tarwe-eiwit, eieren, havermeel.

Ook deze pasta is niet geschikt voor wie glutenvrij moet eten.

  • De spaghetti bevat per portie van 40 gram 12 gram koolhydraten.
  • De tagliatelle bevat per portie van 40 gram 17 gram koolhydraten.

Koolhydraatarme pasta: Slim pasta

Een volledig koolhydraatvrije én glutenvrije pasta, zijn de pastasoorten van Slim Pasta.  Gemaakt van een plantaardige vezel uit de Konjac plant, genaamd Glucomannan. De calorieën die erin zitten zijn haast verwaarloosbaar (21 kcal per 100 gram).

Nadeel van deze pasta is dat het nogal ‘ruikt’ als je het uit de verpakking haalt. Dit is iets wat je direct kan tegenstaan, maar dit verdwijnt na het goed afspoelen van het product. Het neemt vervolgens ook de smaak op van de saus die je gebruikt. Je hebt dus een mondgevoel van een bordje pasta, zonder de koolhydraten of gluten.

Ook echt een kwestie van uitproberen of dit voor je werkt.

Ze hebben varianten van spaghetti, rijst, noodles en tagliatelle.

koolhydraatarme slim pasta

 

Koolhydraatarme pasta: Smart pasta

Qua voedingswaarden exact hetzelfde als de slim pasta, maar dan een andere naam: Smart pasta. Ook deze komt in vele soorten en zijn geheel koolhydraatarm en glutenvrij.

Koolhydraatarme pasta: Adams Pasta

Deze Adams pasta is ook weer op basis van tarwe, maar bevat nog minder koolhydraten dan de Atkins en Tasty Basics. Per 100 gram slechts 3,2 gram koolhydraten. Bijkomend voordeel is dat deze bomvol eiwitten zit.

adams koolhydraatarme pasta

Koolhydraatarme pasta: Low carb Carb Zone

Een laatste pasta die ik graag onder de aandacht breng is deze van Carb Zone. Deze bevat per 100 gram slechts 6 gram koolhydraten en zit ook boordevol eiwitten.

Deze zijn er in de varianten penne en fusilli.

Nu op naar de koolhydraatarme pasta met groente als vervanger.

Kant en klare koolhydraatarme pasta vervangers

Binnen de koolhydraatarme keuken kennen we inmiddels de vele varianten van groenten die gebruikt worden als pasta. Ik heb er even aan moeten wennen, maar inmiddels is het bij mij helemaal ingeburgerd. Mijn man een bord echte pasta en voor mij een bordje groente pasta.

Ik gebruik het ook graag in mijn weekmenu’s, want ik kan er eindeloos mee variëren.

Het is ontstaan als iets wat je zelf kon maken met een spirelli of spiraalsnijder. Voor wie een moestuin heeft, of het liever zelf vers klaar maakt, een uitkomst.

Maar de supermarkten zijn er ook goed op ingesprongen en het wordt inmiddels ook kant en klaar verkocht. Ik verwacht binnenkort nog wel meer varianten, maar deze zijn nu zeker te verkrijgen:

Koolhydraatarme pasta: Courgette pasta

Mooie portieverpakkingen deze courgette spaghetti, uiteraard glutenvrij en het bevat alleen courgette. Het is voornamelijk handig omdat het kant en klaar is.

Het levert ook alleen de koolhydraten van de courgette. Dat is in dit geval 5 gram koolhydraten per 100 gram. Het neemt ook heerlijk de saus op die je gebruikt en je kan er alle kanten mee op.

courgette pasta koolhydraatarm

Koolhydraatarme pasta: pompoenpasta

Volgens mij ligt het aan het seizoen, maar pompoenpasta is ook kant en klaar te koop als pompoen spaghetti en bestaat ook volledig uit pompoen. Geen extra toevoegingen van tarwe bijvoorbeeld.

Ze hebben zelfs pompoen lasagnebladen. Dus je favoriete lasagnerecept, kan je ook maken met deze bladen.

Ze zijn ook nog eens zeer laag in koolhydraten, namelijk per 100 gram slechts 2 gram koolhydraten.

pompoen pasta koolhydraatarm

Koolhydraatarme pasta: koolraap tagliatelle

Deze koolraap tagliatelle variant is vrij nieuw, maar zeker een goede vervanger voor bami bijvoorbeeld. En ook per 100 gram slechts 2 gram koolhydraten.

koolhydraatarme pasta koolraap

Verder zijn er ook pasta’s te koop op basis van kikkererwten of linzen. Deze zou ik niet zo snel gebruiken als je koolhydraatarm eet. Ze passen wel in een koolhydraatbeperkt dieet. Wat ik vaak wel weer jammer vindt, is dat ze er toch weer wat tarwe aan toevoegen. Dus kijk uit als je gluten moet vermijden.

Pas verder ook op met de glutenvrije pastasoorten. Glutenvrij betekent namelijk zeker niet dat het koolhydraatarm is.

Koolhydraatarme pasta: Lasagnebladen

Naast de hierboven genoemde lasagne van pompoen, zijn courgette en aubergine ook heel goed te gebruiken als lasagnebladen. Deze maak je dan niet met behulp van een spirelli, maar je snijdt dan gewoon met een kaasschaaf plakken van deze groenten.

Mijn favoriete recept is deze lasagne: Koolhydraatarme lasagne

Koolhydraatarme pasta recepten

De mogelijkheden zijn oprecht eindeloos. Maar deze recepten behoren zeker tot mijn favorieten:

Pompoenspaghetti met champignonsaus

Macaroni met kaassaus

Courgette spaghetti bolognese

Courgette spaghetti met pesto avocadosaus

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!
Cookies