Koolhydraatarm brood

Voor wie start met een koolhydraatarm dieet, zal al snel in aanraking komen met de mogelijkheden van koolhydraatarm brood. Er zijn inmiddels ontzettend veel mogelijkheden. Van het zelf maken tot kant en klaar brood. Maar er zijn inmiddels ook vele bakmixen verkrijgbaar.

In dit artikel bespreek ik het koolhydraatarme brood, waaronder:

Wat is koolhydraatarm brood?

Koolhydraatarm brood is letterlijk brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. Je vindt ze in de supermarkt onder de term: koolhydraatverlaagd brood.

Het werd voorheen verkocht onder de naam ‘koolhydraatarm brood’, maar dat is niet meer toegestaan.

Koolhydraatarm brood mag wettelijk pas koolhydraatarm genoemd worden, als het ten minste 30% lager zit in koolhydraten dan normaal brood. Het tarwemeel wordt in de meeste gevallen vervangen door sojameel, lijnzaad, psylliumvezels of ander koolhydraatarm meel (vanwege het hogere eiwitgehalte en lagere koolhydraatgehalte).

Overigens zie je ook vaak combinaties van deze melen, waarbij het tarwemeel ondergeschikt is qua hoeveelheid aan de andere meelsoorten.

De meeste koolhydraatarme of koolhydraatverlaagde broden van de supermarkt, bevatten zo’n 5,5 tot 7 gram koolhydraten per sneetje van 35 gram. Een gewone volkoren boterham van 35 gram bevat vaak zo’n 15 tot 20 gram koolhydraten.

Verschil in voedingswaarden normaal en koolhydraatarm brood

Laten we even het voorbeeld nemen van het kant en klare koolhydraatarme brood van de ah.nl.

koolhydraatarm brood

Ingrediënten:

Water, volkorentarwemeel, tarwegluten, lijnzaad, erwtenvezel, tarwezemel, sojabloem, sojagrut, gist, moutmeel (gerst, tarwe), gejodeerd zout, zonnebloempit, volkorenroggemeel, antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

Voedingswaarden:

brood koolhydraatarm

En nu van een gemiddeld volkoren brood.

Ingrediënten:

Volkorentarwemeel, water, tarwegluten, bakkersgist, moutmeel (gersttarwe), gejodeerd zout, roggezuurdesem, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e], natriumstearoyl-2-lactylaat [E481]), koolzaadolie, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), acerolapoeder.

niet koolhydraatarm brood

Je ziet een totaal andere samenstelling.

Uiteraard zijn de koolhydraten bij het normale volkorenbrood hoger. Je ziet ook dat de eiwitten in het koolhydraatarme brood hoger zijn. Als ook de vetten. De samenstelling van het koolhydraatarme brood past daarmee perfect binnen de koolhydraatarme leefstijl.

Let op: koolhydraatarm brood staat niet gelijk aan glutenvrij brood. Dus voor wie gluten moet vermijden en toch koolhydraatarm brood wil eten, zal zelf aan de slag moeten met glutenvrije melen zoals kokosmeel en amandelmeel. Of zeer goed opletten dan je glutenvrij én koolhydraatarm brood koopt. Verderop in dit artikel laat ik je een aantal mogelijkheden zien van kant en klare bakmixen die glutenvrij zijn én koolhydraatarm.

Jodium en koolhydraatarm brood

Nog altijd wordt ons verteld dat we veel brood moeten eten, omdat daar het spoorelement jodium aan is toegevoegd. Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Niet aan alle kant en klare koolhydraatarme broden of bakmixen is jodium toegevoegd. Er zit ook geen jodium in als je het zelf maakt.

Maar geen zorgen, want een koolhydraatarm eetpatroon is zeer zeker voldoende uitgerust met jodium. Mits je kiest voor de juiste voedingsmiddelen.

Een vrouw of man boven de 18 jaar heeft voldoende aan 150 microgram jodium per dag.  Deze haal je met gemak uit de volgende voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen met jodium

 1. Eieren: Per 100 gram gemiddeld 40 microgram jodium. Eén middelgroot ei is ongeveer 60 gram, dus met 2 eieren heb je al gauw 50 microgram jodium te pakken.
 2. Kabeljauw: Per 100 gram zit er 110 microgram jodium in. Met een portie kabeljauw zit je dus zo op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium.
 3. Koolvis: 56 mcg per 100 gram
 4. Kreeft: 139 microgram jodium per 100 gram
 5. Garnalen: Leveren per 100 gram maar liefst 55 microgram jodium

Verder leveren mosselen, oesters, ansjovis, tonijn, paling en makreel ook tussen de 30 en 130 microgram jodium per 100 gram.  

Naast het eten van deze voedingsmiddelen is het aan te raden om zout te gebruiken met extra toegevoegd Jodium, zoals Jozo Lo-salt.

Ook de volgende voedingsmiddelen bevatten jodium, zij het in een wat lagere dosering. Maar deze staan altijd volop in mijn menu’s, dus in zijn totaliteit met bovengenoemde voedingsmiddelen en gejodeerd zout, zit je altijd goed: haring, tong, zalm, oude kaas (48+), melk, yoghurt, andijvie.

Als bron heb ik de NEVO tabel gebruikt van de RIVM.

Kun je afvallen met koolhydraatarm brood

Ik vind dat er niks mis is met het gebruik van koolhydraatarm brood. Een veelgestelde vraag is echter: ’Normaal eet ik 5 sneetjes brood per dag. Als ik deze allemaal vervang door koolhydraatarm brood ga ik dan afvallen?’

Nee, al je huidige boterhammetjes vervangen door koolhydraatarm brood is niet zo heel verstandig. Weliswaar krijg je minder koolhydraten binnen, echter koolhydraatarm eten gaat verder dan alleen het minderen van koolhydraten. Je moet de vermindering van koolhydraten aanvullen met voldoende eiwitten en vetten. Eet jij 5 koolhydraatarme boterhammen per dag, dan loop je kans toch teveel koolhydraten binnen te krijgen én niet voldoende eiwitten en gezonde vetten.

Ik adviseer daarom 2 sneetjes koolhydraatarm brood per dag, dik belegd met roomboter en bijvoorbeeld 2 gekookte eitjes, zalm, avocado, gerookte kip. Zo maak je de eiwitten en gezonde vetten een groter onderdeel van je maaltijd dan het brood.

Lees ook: Koolhydraatarm eten en toch niet afvallen: Stel jezelf deze 10 vragen

Kant en klaar koolhydraatarm brood bij de supermarkt

Waar is koolhydraatarm brood te koop?

De mogelijkheden voor het kant en klaar kopen van koolhydraatarm brood zijn momenteel eindeloos. Het is te koop bij de meeste supermarkten, bakkers en online via vele webshops. Ook zijn er diverse melen te koop, waarmee je je eigen brood kan bakken.

Heb je een favoriete bakker waar je graag brood koopt? Vraag er eens naar. En mocht je het bij jouw supermarkt niet kunnen vinden, vraag er zeker naar want het is niet altijd op voorraad. Ze kunnen het dan wel voor je bestellen. Sla dan wat groter in, want net als met gewoon brood is dit brood ook goed in te vriezen.

De voedingswaarden van het kant en klare koolhydraatarme brood bij de supermarkt, verschillen niet zo gek veel van elkaar.

Iets mag pas koolhydraatarm heten, als het voldoet aan de hierboven genoemde verplichting (30% minder koolhydraten). Een gemiddeld sneetje in de supermarkt is ook veelal 35 gram. Het enige verschil kan zitten in de prijs en de smaak. Het is dan echt een kwestie van voor jezelf uitproberen wat je het lekkerste vindt en wat je er voor over hebt. De broden worden vaak in halfjes verkocht.

Let op, dat speltbrood niet koolhydraatarm is. Daarover ontstaat soms wat verwarring, ook bij bakkers: Koolhydraatarm brood of speltbrood

Verschillende benamingen koolhydraatarm brood

Kijk goed op het etiket, want het brood wordt ook wel eens onder andere namen verkocht, zoals:

 • Dirk van de Broek of Dekamarkt: Sportbonkje of sportknip
 • Bakkerij ’t Stoepje: Sportmik (gewoon brood) of bolletjes genaamd SlankeLijntjes
 • Lidl: Eiwitbrood

Bij de ah.nl hebben ze zelfs deze heerlijke koolhydraatverlaagde bolletjes:

koolhydraatarm brood ah

Koolhydraatarm brood: Atkins

Voor wie koolhydraatarm wil gaan eten of eet, kent veelal al wel de produkten van Atkins. Ze hebben inmiddels een groot assortiment met repen, shakes, muesli, pasta en ook brood. Het kant en klare Atkins brood, dus echt al gebakken en gesneden is ondermeer bij ah te koop.

koolhydraatarm brood atkins

Koolhydraatarm brood: Tasty Basics

Dit merk richt zich helemaal op de koolhydraatarme leefstijl. Naast muesli, repen en pasta’s hebben ze ook crackers en dit koolhydraatarm brood.

Het bevat 80% minder koolhydraten dan gewoon brood en is daarmee nog lager in koolhydraten dan vele andere koolhydraatarme broden. Ook is het een zeer goed vullend brood. Helaas is het niet glutenvrij, dus voor wie gluten moet vermijden is dit brood niet geschikt.

koolhydraatarm brood waar te koop

Koolhydraatarm brood: Healthy bakers

Dit is een heel brood, wat je alleen thuis nog even hoeft af te bakken. En het bevat slechts 3,7 gram koolhydraten per sneetje. Bijkomend voordeel is dat dit brood kaliumjodide bevat. Voor wie bang is een tekort te krijgen aan jodium, kan dus dit brood heel goed nemen.

heel koolhydraatarm brood

Koolhydraatarme broodbakmixen

Bovengenoemde broden zijn allemaal kant en klaar, op een uitzondering van eentje die je nog even moet afbakken. Maar er zijn ook diverse meelsoorten te koop, die je veelal nog zelf moet mixen.

Koolhydraatarm broodmeel: Konzelmann’s

Met het Konzelmann’s Das Goldige broodmix, maak je gemakkelijk zelf goed vullende koolhydraatarm brood. Je moet wel zelf eieren, kwark en water toevoegen. Maar dat maakt het lekker. Het is wel een Duits brood, dus het is wat vaster dan ‘normaal’ brood. Het brood bevat na bereiding 1,9 gr koolhydraten per 100 gr koolhydraatarm brood. Dus minder dan 1 gram koolhydraten per sneetje brood. Let op: het is niet glutenvrij.

koolhydraatarm brood maken

Koolhydraatarm broodmeel: Atkins

Ze hebben niet alleen kant en klaar brood, maar ook een meelsoort om zelf je brood af te bakken. Je moet wel zelf gist en water (uiteraard) toevoegen. Het kan ook in de broodbakmachine. Ook dit brood is niet glutenvrij.

Koolhydraatarm broodmeel: Adams Brot

Een meelsoort waar ik zelf dol op ben zijn die van Adams Brot. Met name de Gold en Sonnewald is een uitkomst voor wie ook glutenvrij moet of wil eten. Dit zijn mixen die glutenvrij én koolhydraatarm zijn. Het mooie is dat deze per 100 gram slechts 1,4 gram koolhydraten bevat. En je hoeft er alleen maar water bij te doen.

Voor wie niet persé glutenvrij hoeft te eten, heeft Adams Brot ook nog andere mixen.

Koolhydraatarm én glutenvrije bakmixen: Lizza

Dit is voor mij echt de ontdekking geweest op het gebied van koolhydraatarm brood. Glutenvrij én koolhydraatarm. Je hoeft alleen maar Spa rood (of in ieder geval water met koolzuur toe te voegen) en je hebt echt een geweldig goed vullend brood. Dit starterspakket om alles uit te proberen heb ik inmiddels altijd op voorraad. En mijn vriezer ligt er vol mee.

Koolhydraatarm brood

Het is dus echt een kwestie van smaak om te proberen welke jij het lekkerste vindt. Maar zeker het proberen waard.

Voor al mijn favoriete koolhydraatarme én glutenvrije opties, lees zeker even dit blog: Koolhydraatarm glutenvrij brood

Koolhydraatarm brood recepten

Nog niet genoeg van de mogelijkheden van koolhydraatarm brood? Kijk zeker ook bij deze broodjes en bolletjes: Koolhydraatarme broodjes en bolletjes: Ontdek de vele mogelijkheden

Naast de vele kant en klare mogelijkheden, zijn er ook vele recepten beschikbaar. Probeer ze zeker eens uit:

Koolhydraatarm courgettebrood

EN:

Oopsie broodjes

EN:

Snel klaar koolhydraatarm broodje

En ben je ook een liefhebber van crackers? Kijk hier voor een mooi overzicht van koolhydraatarme crackers.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Ellen
Door

Ellen

op 03 Sep 2019

Wat zijn de r Titels van jouw boeken?

Linda Nordholt
Jacqueline
Door

Jacqueline

op 26 Nov 2020

Hoi.even n vraag,de slankelijntjes van t stoepje,zijn wel goed???? Koolhydraatarm dus.dankje alvast

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 27 Nov 2020

Ja hoor, die zijn prima! Lekker van genieten.

Alieke
Door

Alieke

op 12 Jan 2023

Dag Linda, Ik wou eens horen met wat ik huttenkase kan vervangen aangezien ik bijna niets van kaas eet.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!