arrow_drop_up arrow_drop_down
11 juli 2019 

Koolhydraatarm brood

Voor wie start met een koolhydraatarm dieet, zal al snel in aanraking komen met de mogelijkheden van koolhydraatarm brood. In dit artikel bespreek ik het koolhydraatarme brood, waaronder:

Wat is koolhydraatarm brood?

Koolhydraatarm brood is letterlijk brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. Je vindt ze in de supermarkt onder de term: brood met minder koolhydraten of koolhydraatverlaagd.

Het werd voorheen verkocht onder de naam ‘koolhydraatarm brood’, maar dat is niet meer toegestaan.

De meeste koolhydraatarme of koolhydraatverlaagde broden die je bij de supermarkt kunt kopen bevatten zo’n 5,5 tot 7 gram koolhydraten per sneetje van 35 gram. In vergelijking met een gewone bruine of volkoren boterham zo’n 10 tot 15 gram minder koolhydraten.

Eet je koolhydraatarm dan is koolhydraatarm brood een perfecte vervanger voor je ‘normale’ boterham.

Koolhydraatarm brood mag wettelijk pas koolhydraatarm genoemd worden als er ten minste 30% minder koolhydraten in zitten in vergelijking met normaal brood. Het tarwemeel in koolhydraatarm brood wordt in de meeste gevallen vervangen door sojameel (vanwege het hogere eiwitgehalte en lagere koolhydraatgehalte).

Let op: koolhydraatarm brood staat niet gelijk aan glutenvrij brood. Dus voor wie gluten moet vermijden en toch koolhydraatarm brood wil eten, zal zelf aan de slag moeten met glutenvrije melen zoals kokosmeel en amandelmeel. Aan het eind van dit artikel heb ik een lekker recept voor je klaarstaan.

Koolhydraatarm brood: waar te koop?

Veel bakkers zijn inmiddels bekend met koolhydraatarm brood. Vraag er maar eens naar. Een voordeel van koolhydraatarm brood bij de bakker is dat het vaak goed compact is en lekker vult.

Een nadeel vind ik dat bakkers vaak niet kunnen vertellen hoeveel koolhydraten erin zitten. Ook de overige ingrediënten zijn vaak niet duidelijk.

Op de markt is bijvoorbeeld het brood te koop bij Bakkerij ’t Stoepje onder de naam Sportmik.

Inmiddels zijn bij de grote supermarkten alle varianten van koolhydraatarm brood te koop. Een bekend merk is bijvoorbeeld Atkins als ook Tasty Basics.

Bij de AH bijvoorbeeld, als ook bij de Jumbo.

Het brood is vaak wel wat duurder, maar als het goed is ga je niet alle dagen brood eten. Salades en omeletten zijn bijvoorbeeld een goede vervanger voor brood op een koolhydraatarm dieet.

Vraag ernaar bij de broodafdeling want ze hebben het niet altijd op voorraad. Je kunt het wel gewoon bestellen en de broden zijn prima in te vriezen.

Kun je afvallen met koolhydraatarm brood?

Ik vind dat er niks mis is met het gebruik van koolhydraatarm brood. Een veelgestelde vraag is echter: ’Normaal eet ik 5 sneetjes brood per dag. Als ik deze allemaal vervang door koolhydraatarm brood ga ik dan afvallen? En past dat in een koolhydraatarm dieet?’

Nee, al je huidige boterhammetjes vervangen door koolhydraatarm brood heeft niet zo heel veel van doen met een koolhydraatarm dieet. Weliswaar krijg je minder koolhydraten binnen, echter koolhydraatarm eten gaat verder dan alleen het minderen van koolhydraten. Je moet de vermindering van koolhydraten aanvullen met voldoende eiwitten en vetten. Eet jij 5 koolhydraatarme boterhammen per dag, dan loop je kans toch teveel koolhydraten binnen te krijgen én niet voldoende eiwitten en gezonde vetten.

Ik adviseer daarom 2 sneetjes koolhydraatarm brood per dag, dik belegd met roomboter en bijvoorbeeld 2 gekookte eitjes, zalm, avocado, gerookte kip. Zo maak je de eiwitten en gezonde vetten een groter onderdeel van je maaltijd dan het brood. Deze boterhammen staan ook zeker vaak op het menu in de Club van Linda.

Koolhydraatarm brood om zelf te bakken

Er zijn inmiddels vele webshops die kant-en-klaar meel verkopen om koolhydraatarm brood zelf te bakken. Er zit veel verschil in voedingswaarden en het gebruik van ingrediënten. Vele melen zijn nog op basis van tarwemeel en niet geschikt voor iemand met een glutenintolerantie, maar er zijn ook melen op basis van amandelmeel of kokosmeel (vaak met noten en pitten en lijnzaad) die ook glutenvrij zijn.

De smaak en structuur van dit soort broden zijn wel totaal anders dan je gewend bent van normaal brood. Dat is even wennen. Maar je zult merken dat je dit zeer zeker kunt leren waarderen.

Kijk maar eens bij de volgende recepten die allemaal anders zijn. Probeer het zeker uit en kies jouw eigen favoriet.

Heerlijke broodrecepten

Koolhydraatarm courgettebrood

Supersnelle ontbijtmuffin

EN:

Koolhydraatarme bolletjes (mijn favoriet!)

Meer lezen over koolhydraatarm brood?

Kijk dan eens hier:

https://www.slankmetlinda.nl/koolhydraatarm-brood-of-speltbrood/

https://www.slankmetlinda.nl/brood-vervangen-hoe-doe-je-dat/

Koolhydraatarme recepten ontvangen

 

Ellen
Door

Ellen

op 3 September 2019

Wat zijn de r Titels van jouw boeken?

Linda Nordholt
Reactie plaatsen

Cookies