E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Koolhydraatarme psylliumbolletjes

Koolhydraatarme psylliumbolletjes
18 juli 2019 Linda Nordholt
psyllium

Koolhydraatarm brood is inmiddels een ingeburgerd begrip voor wie een koolhydraatarm dieet volgt. Inmiddels bij vele supermarkten en bakkers te koop, maar er zijn ook vele recepten te vinden om het zelf te bakken. En dit is wel één van mijn favorieten. Het smaakt niet teveel naar amandelmeel, wat ik bij vele broden die je zelf kunt maken wel vind. En het is niet te ei-ig. Het vormt een basisbrood waar je veel kanten mee op kunt. Je kunt het invriezen, je kunt ze roosteren en gebruiken als tosti.

In het brood gaan ook psylliumvezels die goed te gebruiken zijn bij obstipatie. Je dient er echter wel veel bij te drinken. Dus ook als je deze broodjes gaat eten, drink dan zeker 2 glazen extra water dan je normaliter gewend bent.

Je kunt psylliumvezels kopen als fijngemalen poeder of als hele vezels. In dit recept wordt gebruik gemaakt van de fijngemalen variant.

Het recept is geïnspireerd op het recept van dietdoctor die volgens mij ook het meest bekeken recept op die website is. Je vindt daar ook eventueel een video waarin je stap voor stap kunt zien hoe het klaar gemaakt wordt. Ik heb zelf ook alle stappen vastgelegd op camera, dus die heb ik bijgevoegd.

Benodigdheden:

Voor 6 broodjes (maar je kunt ze ook kleiner maken en er wel 8 tot 10 uithalen)

  • 150 g amandelmeel
  • 5 eetlepels (40 g) gemalen psyllium vezels
  • 2 theelepels (10 g) bakpoeder
  • 1 theelepel (zee)zout
  • 2 tl appel ciderazijn
  • 225 ml kokend water
  • 3 eiwitten

 

Bereiding

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175 ° C

Stap 2: Meng de droge ingrediënten in een grote kom.

amandelmeel

Stap 3: Breng het water aan de kook en voeg het toe, samen met de azijn en het eiwit aan de droge ingrediënten in de kom.

amandelmeel beslag

Stap 4: Mix het ongeveer 30 seconden met een handmixer. Meng het deeg niet te veel, het mag wat plakkerig blijven.

psyllium vezels

Stap 5: Bevochtig de handen en maak 6 stukjes van het deeg. Plaats op een ingevette bakplaat. Of met bakpapier. Leg ze niet te dicht op elkaar, want je zult zien dat ze erg in de hoogte en breedte gaan uitzetten.

koolhydraatarme broodjes

Stap 6: Bak op het onderste rooster in de oven gedurende 50-60 minuten, afhankelijk van de grootte van je brood.

koolhydraatarme broodjes oven

Stap 7: Ze zijn klaar als je een hol geluid hoort wanneer je op de onderkant van het broodje tikt.

koolhydraatarm brood zelf maken

Tip: Schrik niet als het na het afkoelen de broodjes ineens wat paars uitslaan. Dat kan komen door de gemalen psylliumvezels.

koolhydraatarm brood zelf maken

Je kan eventueel nog voordat je ze in de oven doet, de bovenkant besprenkelen met wat sesamzaad. Of je kunt wat gemalen noten (walnoten bijvoorbeeld) door het beslag doen.

Lekker met een dikke laag roomboter en een plak oude kaas 🙂

Bekijk alle overheerlijke koolhydraatarme recepten!

Comments (4)

  1. Mary 1 dag geleden

    Hoeveel koolhydraten zitten er in één bolletje?

    • Auteur
      Linda Nordholt 11 uur geleden

      Hoi Mary, je mag uitgaan van 2 gram kh per bolletje.

  2. volckerick 2 weken geleden

    zijn de ingrediënten ook in België makkelijk te vinden zoals o.a de Psyllium waar kan men dat kopen?

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 weken geleden

      Ja hoor, dat moet lukken. Psyllium kan je in Nederland bij de supermarkt kopen, dus dat kun je altijd even vragen. Anders in een natuur of reformwinkel. Lukt dat niet dan kun je altijd online kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*