Koolhydraatarm glutenvrij brood
06 oktober 2020 
7 min. leestijd

Koolhydraatarm glutenvrij brood

Voor wie een glutenintolerantie heeft én een koolhydraatarm dieet volgt of wil gaan volgen, moet niet alleen op de aanwezigheid van gluten letten, maar ook nog eens op de koolhydraatinname. Dus hoe kan iemand die glutenvrij moet eten, toch blijven genieten van koolhydraatarm glutenvrij brood?

Het mooie is dat een koolhydraatarm eetpatroon eigenlijk glutenvrij is. Als je kijkt in deze lijst zie je eigenlijk dat alle voedingsmiddelen geen gluten bevatten (voor de kenners van gluten). Denk hierbij in de basis aan vlees, vis, groenten, noten en zaden, oliën en vetten, kaas, kwark en yoghurt.

Je ziet echter een uitzondering en dat is koolhydraatarm brood. Brood gemaakt van tarwe, haver, rogge of spelt bevat gluten en is niet geschikt. Het is overigens ook niet geschikt omdat het niet koolhydraatarm is. En de meeste koolhydraatarme broden die je bij de bakker of in de supermarkt kunt kopen, zijn niet glutenvrij.

Glutenvrij is niet per definitie koolhydraatarm en vice versa. Lees ook: Is glutenvrij hetzelfde als koolhydraatarm: De overeenkomsten en verschillen

Zelf moet ik ook koolhydraatarm en glutenvrij eten, dus ik heb hiertoe al vele onderzoeken én smaaktesten gedaan. En ik ben ook oprecht zo blij dat er kant en klare glutenvrije en koolhydraatarme broodmixen bestaan. Mijn vriezer is inmiddels altijd gevuld.

Ik laat je vele opties zien. Van zelf koolhydraatarm glutenvrij brood maken tot het kopen van glutenvrij koolhydraatarm brood.

Wat is koolhydraatarm glutenvrij brood

Iedereen die zowel een glutenintolerantie heeft én koolhydraatarm eet, is op zoek naar een volledig glutenvrij brood met de minste koolhydraten.

Een normaal koolhydraatarm brood wat je koopt in de supermarkt of bij de bakker, bevat granen (meestal tarwe) en 5 tot 7 gram koolhydraten per sneetje van 35 gram. Deze hoeveelheid komt voornamelijk door het gebruik van de tarwe. Ik gebruik deze sneetjes brood ook graag voor het gemak in mijn weekmenu’s. Maar dit kan net zo goed vervangen worden door glutenvrij (koolhydraatarm) brood.

Wat opvalt aan koolhydraatarm glutenvrij brood, is dat deze per snee altijd minder koolhydraten bevat dan glutenrijk koolhydraatarm brood. Dit komt door het gebruik van glutenvrije meelsoorten én ingrediënten zoals noten en pitten en zaden. Ook zitten er geen tot minder toevoegingen in, zoals suiker. Dit komt weer doordat je óf het brood zelf maakt óf koopt als kant en klare bakmix. Die ingrediënten zijn altijd puurder dan de kant en klare broden.

glutenvrij koolhydraatarm brood

Is glutenvrij brood ook koolhydraatarm brood

Het gekke is dat het omgekeerde niet het geval is. Een glutenvrij brood is vaak hoog in koolhydraten. Dat komt veelal door het gebruik van zetmeel en rijstbloem. Maar ook gierst, haver en maïs wordt gebruikt. Granen die van zichzelf, net als tarwe, ook weer hoog zijn in koolhydraten. En er is ook suiker aan toegevoegd. De granen zijn weliswaar glutenvrij maar ook hoog in koolhydraten. Deze kun je dus niet gebruiken als je koolhydraatarm eet. De granen zijn hiermee niet per definitie ongezond, maar ze passen beter in een koolhydraatbeperkt dieet dan in een koolhydraatarm of ketose dieet.

De samenstelling van de meeste koolhydraatarme glutenvrije broden is dus totaal anders dan van een gewoon glutenvrij brood. Ook bevatten koolhydraatarme glutenvrije broden meer gezonde vetten én eiwitten.

Een koolhydraatarm glutenvrij broodje is in alle opzichten daarmee ook gezonder.

Glutenvrij koolhydraatarm brood kopen

Zelf ben ik van gemak en eenvoud. Ik laat je zo mijn favoriete recepten zien die je zelf kan maken, maar als ook jij liever gaat voor gemak, dan laat ik je mijn favoriete bakmixen zien. En echt, deze zijn zo simpel te maken. Ik ben overigens nog geen kant en klaar glutenvrij en koolhydraatarm brood tegengekomen. Ik denk dat dit komt, wat ik hiervoor al zei, dat het gaat om pure ingrediënten die je zo vers mogelijk wilt bereiden en wilt bewaren. Want al deze bakmixen zijn gewoon na bereiding houdbaar in de vriezer.

Glutenvrij koolhydraatarm brood: Lizza

Deze staat met stip op nummer 1 bij mij. Het brood (en eigenlijk alle producten) van het merk Lizza. Het is een Duits bedrijf en daar zijn ze (voor zover ik kan beoordelen) vele malen verder op dit gebied.

Als je doorklikt naar de website zie je ook dat het een Duitse website is, maar die kan je instellen op Nederlands. Even naar beneden scrollen en soms geeft je eigen telefoon/ laptop al aan of je het wilt vertalen. Let niet op alle vertalingen, die lopen niet altijd helemaal lekker, maar de website is betrouwbaar. Ik bestel er inmiddels al een jaar bijna maandelijks.

Oordeel over dit brood

Ik ben zelf gestart met dit starterspakket, waarin je 3 broden kunt testen. Ik moest even slikken van de verzendkosten, maar als je boven de 35 euro bestelt zijn de verzendkosten gratis.

Koolhydraatarm glutenvrij brood

Ook rekende ik eens uit wat het me kost om wekelijks een brood te maken van amandelmeel, kokosmeel en allerlei soorten noten. Dan ben ik haast duurder uit. Per brood ben je bij Lizza voordelig uit met 3 euro per brood.

Verder is het brood heel compact. Het lijkt als je het uit de oven haalt heel klein, maar als je een paar happen neemt van het broodje proef je de compactheid en daarmee ook dat het goed verzadigd. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk met roomboter en kaas, brie, pindakaas of filet americain.

Je haalt ongeveer 12 plakken uit een brood. Dan heb je 6 maaltijden met 2 sneetjes of je gebruikt het met 1 snee voor een tussendoortje. Je kan het ook zeker nog dunner snijden (ze gaan uit van 20 sneetjes uit 1 brood), maar ik hou nou eenmaal van wat dikkere plakken.

Voedingswaarden van dit brood

Wat ik het meest belangrijke vind is, dat er geen ongezonde toevoegingen in zitten. Het is een puur en eerlijk brood. En ontzettend voedzaam en vol vezels.

Kijk maar eens naar deze ingrediënten: lijnzaadmeel, zadenmix (lijnzaad, zonnebloempitten), bonenmeel, pompoenpitteneiwit, psylliumpoeder, wijnsteen bakpoeder (zuurteregelaar: wijnsteen, rijsmiddel: natriumbicarbonaat, scheidingsmiddel: maïszetmeel), zeezout.

En per sneetje van 50 gram bevat het slechts 2,3 gram koolhydraten. Dan is ook nog eens minder dan een ‘normaal’ koolhydraatarm brood (met tarwe).

Het is vervolgens ook nog eens super simpel te maken en kan daardoor niet mislukken. Je hoeft alleen maar Spa rood (of ander koolzuurhoudend water) toe te voegen.

En mocht je een favoriet brood hebben gevonden dan kan je vervolgens nog een voordeelverpakking kopen.

Overigens, wil je op alle fronten koolhydraatarm en glutenvrij eten, dan hebben ze nog vele producten (zoals pizzabodems, pasta, crackers, toastjes, muffins, muesli). Snuffel dus zeker eens rond.

Wil je meerder producten uitproberen dan is dit starterspakket ook een echte aanrader. De verzendkosten zijn hiermee ook direct gratis en je hebt echt voldoende voor 2 weken om eens uit te testen.

glutenvrij koolhydraatarm brood

Verder heb ik nog 2 opties voor je om een koolhydraatarm glutenvrij brood te kopen.

Van het merk Adams Brot (3 soorten) en van het merk Sukrin (ook 3 soorten).

Glutenvrij en koolhydraatarm brood: Adams Brot Broodmix Sonnenwald

Dit Adams Brot Broodmix is ook een echte aanrader. Het is qua prijs te vergelijken met Lizza en de structuur van het brood vind ik zelf ook compact. Het is daarmee ook direct weer een voedzaam brood.

Koolhydraatarm glutenvrij brood

Voedingswaarden van dit brood

1 sneetje van dit Adams Brot is echter nog lager in koolhydraten dan van Lizza. Eigenlijk 0 gram koolhydraten (per 100 gram bevat het 0,8 gram koolhydraten).

De ingrediënten zien er als volgt uit: Lijnzaadmeel*, kip-eiwitpoeder, zonnebloempitten, biologisch kokosmeel*, amandelmeel*, pompoenpittenmeel*, appelvezels, bakmiddel: natriumcarbonaat, antioxidant: ascorbinezuur (vitamine C), kristalzout, kruiden.

Ook helemaal prima wat mij betreft.

En ook dit brood is weer heel simpel te maken. Je voegt slechts water toe. Het beslag blijft wel wat vochtig voordat je het in de oven doet, maar dat komt helemaal goed.

Adams Brot Broodmix Gold

Nog een topper van Adams Brot is deze variant Adams Brot Gold. Deze is iets hoger in koolhydraten (1,4 gram koolhydraten per 100 gram), maar per sneetje nog altijd minder dan 1 gram koolhydraten. Het verschil met voorgaand brood is dat deze extra lijnzaad heeft en geen zonnebloempitten bevat. Verder ook alleen maar pure ingrediënten en bomvol eiwitten en gezonde vetten.

Adams Brot Broodmix Il Mare

De derde variant op de mix is de Adams Brot Mare. Dit is een brood zonder pitten (wel met lijnzaad). Ook weer laag in koolhydraten met 1,3 gram koolhydraten per 100 gram.

Qua smaak vind ik ze allemaal vergelijkbaar. Qua structuur wijken ze iets van elkaar af, maar dat komt natuurlijk dat de eerste 2 broden ook pitten bevatten. Dat maakt het gelijk wat ‘grover’.

Ook hiervoor de tip: Probeer gewoon eens uit welke je het lekkerste vindt. Mijn vriezer ligt met minstens 2 van deze broden gevuld en het is altijd weer afwachten welke soort ik pak:)

De laatste koolhydraatarme glutenvrije broden komen van het merk Sukrin.

Koolhydraatarme glutenvrije broden: Sukrin

Ze hebben 3 soorten brood. In kleinere verpakkingen van 220 gram of 1 kilo. Bevat gemiddeld 1 gram koolhydraten per snee en zit bomvol vezels.

Broodmix Chiabrød

Broodmix Proteinbrød

Broodmix Fiberbrød

Voedingswaarden van dit brood

Alle ingrediënten in deze broden zijn ook weer puur. Je ziet zelfs dat hier haver in zit (uiteraard glutenvrij) en toch is het koolhydraatarm.

Dit is, in vergelijking met voorgaande broden, het enige brood dat ook voorzien is van zoetstoffen, namelijk Erythritol. Deze heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel en in de smaak proef je het ook niet echt terug.

Lees ook: Zoetstoffen en een koolhydraatarm dieet

Per sneetje van 40 gram bevat het brood slechts 1,6 gram koolhydraten. En ook hiervan is de bereiding weer simpel. Gewoon water toevoegen en kneden en dan hop in de oven.

En bevalt een brood zo goed, dan zijn ook hiervoor weer voordeelverpakkingen te verkrijgen.

En extra goed nieuws is het feit dat het merk Sukrin vele producten heeft die glutenvrij zijn. Zo zijn er ook cakemixen en chocolademixen. Maar ook sauzen, zoetstoffen én chocolade.

Zoals je ziet, kant en klaar glutenvrij brood is er niet. Daarmee bedoel ik dat het dan echt zo in een zakje en in sneetjes te verkrijgen is. Maar ik vind dat oprecht geen probleem, omdat deze mixen zo simpel te bereiden zijn tot brood. Ik ben er in ieder geval heel blij mee.

Want hoewel er vele recepten zijn om zelf een koolhydraatarm en glutenvrij brood te maken, is dit toch een heel fijn alternatief.

Koolhydraatarm glutenvrij brood recepten

Naast bovenstaande bakmixen zijn er natuurlijk ook vele recepten zelf te maken. Ik geef je hier een aantal van mijn eigen favorieten:

Koolhydraatarme psylliumbolletjes

Koolhydraatarm courgettebrood

Snel koolhydraatarm broodje

Oopsie broodjes

Supersnelle ontbijtmuffin

Koolhydraatarm broodje shoarma

koolhydraatarme recepten

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Paula Rinkema
Door

Paula Rinkema

op 26 Nov 2020

Een goed artikel over koolhydraatarm brood. Ik heb de bakmix van Lizza inmiddels uitgeprobeerd en die bevalt goed. Sinds kort heeft bakkerij ‘t Stoepje koolhydraatarme bruine bolletjes die ieder slechts 2,45 g koolhydraten bevatten. Ze heten: Slankelijntje.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 26 Nov 2020

Die is goed he, van Lizza. Ook mijn favoriet aangezien ik ook glutenvrij moet eten. En die van 't Stoepje zal ik er bij opnemen. Die kunnen ook perfect, mits je gluten kan verdragen. Dank voor je reactie. Hartelijke groet, Linda

Wendy
Door

Wendy

op 21 Mar 2022

Ik heb pds en snel een enorm opgeblazen buik en een vertraagde spijsvertering. Is dit broodaanbod een aanrader?

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!