E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Koolhydraat arm courgettebrood

Koolhydraat arm courgettebrood
15 juli 2017 Linda Nordholt

Benodigdheden (ongeveer 17 sneetjes, 1 portie is 2 sneetjes):

  • 240 gram amandelmeel
  • 200 gram courgette (met schil)
  • 4 eieren
  • 60 gram ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml kokosolie – gesmolten
  • 50 gram lijnzaad
  • 75 gram mascarpone
  • ½ tl – groentebouillon poeder
  • 1 tl-wijnsteen bakpoeder
  • Italiaanse kruiden
  • Zeezout en peper
  • 10 gram roomboter (om op een sneetje te smeren)

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Snijd de ui in kleine stukjes, rasp de courgette en pers de knoflook fijn.
3. Meng de courgette, de ui, de fijn geperste knoflook, de eieren, de mascarpone en de kokosolie in een grote kom.
4. Voeg nu het amandelmeel, de bouillonpoeder, het lijnzaad, de bakpoeder en de Italiaanse kruiden
toe.
5. Meng alles goed door elkaar.
6. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet daarna het courgettemengsel erin.
7. Zet voor ongeveer 50-60 minuten in de voorverwarmde oven.
8. Controleer met een saté prikker of het courgettebrood gaar is.
9. Besmeer de plakjes courgettebrood met roomboter. Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie, dus 2 sneetjes:

  • Kcal: 416
  • Kh: 5
  • Eiwit: 12
  • Vet: 40

 

Comments (54)

  1. Carla lammerts 3 weken geleden

    Omg ….wat een heeeeeeerlijk brood….net gemaakt ,en was nog warm ,met een beetje roomboter er op …..ga dit brood zeker vaker maker👌Dank je wel voor dit r except.

    • Auteur
      Linda Nordholt 3 weken geleden

      O wat fijn om te horen en leuk dat je zo enthousiast bent. Deze is goed he?! Geniet ervan.

  2. Astrid 2 maanden geleden

    kan Ik het koolydraatarme brood van het weekmenu ook een keer vervangen door dit courgettebrood. ?

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 maanden geleden

      Jazeker, dat kan heel goed! En absoluut een lekker alternatief:)

  3. Hennie 5 maanden geleden

    Hallo ik heb nooit met kokosolie gewerkt , wel gekocht , moet ik die eerst verwarmen ?

    • Auteur
      Linda Nordholt 5 maanden geleden

      Ja klopt helemaal, voor de volledigheid heb ik het er even bijgezet. Dank je wel!

  4. Silvia 6 maanden geleden

    Welke grootte heeft het bakblik?

    • Auteur
      Linda Nordholt 5 maanden geleden

      Ik gebruik de 30 centimeter of de 25 centimeter.

  5. Evelien 6 maanden geleden

    Hoi,

    Ik heb een lactoseintolerantie dus kan geen mascarpone gebruiken.
    Heb jij hier een alternatief voor?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Evelien

    • Auteur
      Linda Nordholt 6 maanden geleden

      Hoi Evelien, je kan denken aan opgeklopte lactosevrije room. Of lactosevrije kwark en dat goed uit laten lekken zodat het wat dikker wordt. Ik weet niet heel goed of het qua structuur helemaal goed komt hoor, maar het is het proberen waard. Wat ook nog zou kunnen is 1 eiwit goed opkloppen. Ook dat nog nooit geprobeerd, maar lijkt me qua structuur goed passen.

  6. Hilde wets 7 maanden geleden

    Bedankt Linda om dit recept te delen het is echt lekker heb het al 2xgebakken ook met geraspte wortel.

    • Auteur
      Linda Nordholt 7 maanden geleden

      Hoi Hilde, dat is goed te horen en dank je wel voor het delen. Goede tip ook met wortel. Liefs Linda

      • Jenthe 5 maanden geleden

        Oh dat lijkt me heerlijk! Maar wat is wijnsteenbakpoeder? Ik woon in Hongarije en moet daar naar op zoek.

        • Auteur
          Linda Nordholt 5 maanden geleden

          Je kunt ook gewoon bakpoeder gebruiken hoor. Dat kun je 1 op 1 vervangen.

  7. Angel 10 maanden geleden

    Is dit brood vrij van gluten???

    • Auteur
      Linda Nordholt 10 maanden geleden

      Ja, volledig glutenvrij. Dus genieten:)

  8. Arieke 10 maanden geleden

    Dit brood heb ik vandaag gebakken, en het is fantastisch! Heel erg lekker als tussendoortje, en redelijk makkelijk. Ik had de courgette heel fijn gemalen met een keukenmachine, dat het bijna een smoothie was, en toen bijgevoegd.
    Volgende keer probeer ik het met een ei minder, want het is een klein beetje eiig. Misschien net als bij de muffins 1 eiwit helemaal opkloppen? Ik heb zin om te experimenteren!

    • Auteur
      Linda Nordholt 10 maanden geleden

      Wat een heerlijk enthousiaste reactie. Dank je wel en blijf zeker experimenteren. Dat maakt het zo leuk. Laat je me weten hoe het gaat met eiwit opkloppen?

    • Jolanda Pijl 16 uur geleden

      Heerlijk brood Linda. Goed alternatief!!!

      • Auteur
        Linda Nordholt 2 minuten geleden

        Dat is heel fijn om te horen. Geniet ervan!

  9. Hellen 1 jaar geleden

    Hoi Linda,
    Mijn eerste courgettebrood ziet er lekker uit en het is ook lekker. Ik ga dit vaker maken. Dank voor dat receot. Andere recepten zijn vanharte welkom.
    Hartelijke groeten,
    Hellen

    • Auteur
      Linda Nordholt 1 jaar geleden

      Ah wat leuk om te horen. Gewoon even rondsnuffelen op mijn blog en mijn gratis weekmenu downloaden:) nog meer lekkere recepten.

  10. Henny 1 jaar geleden

    Hallo Linda, wat een heerlijk mals brood. Gewoon bakpoeder gebruikt. ging prima.

    • Auteur
      Linda Nordholt 1 jaar geleden

      Lekker he:) Dank voor je spontane reactie. En laat het smaken!

  11. Dorita de Bruijn 2 jaar geleden

    Mijn eerste courgettebrood staat nog uit te dampen. Wat lekker zeg! Ik heb er nog wat geraspte old amsterdam doorheen gekneed. Dit is een blijvertje!

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      yesssss:)

  12. Nicole 2 jaar geleden

    Lekker! Ik heb de roomboter ook als achteraf toe te voegen gelezen, maar ik las nu dat het door het beslag had gemoeten, iets voor volgende keer want het gaat zeker weer opnieuw gemaakt worden. Ik heb op het brood nog wat zonnebloempitten gestrooid. De overige sneeën bewaar ik in de diepvries. Met wat persoonlijke variatie in de toe te voegen kruiden zal dit brood nooit gaan vervelen.

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      De roomboter kan achteraf er gewoon op hoor. Maar een beetje roomboter mag, maar hoeft niet. Het is al behoorlijk vettig. Dank voor je reactie.

  13. Linda 2 jaar geleden

    Kan je het amandelmeel ook vervangen door amandelpoeder en er dan iets meer vetstof bij doen?
    Amandelmeel is niet zo gemakkelijk te vinden…

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Oei dat weet ik niet zo goed eigenlijk. Je kan het proberen. Amandelmeel is vaak bij een natuurwinkel te koop hier in Nederland en inmiddels ook bij de meeste supermarkten. Dus wellicht toch ook in België? Of online bestellen?

    • Anja 1 jaar geleden

      Amandelmeel kun je gewoon bij de Jumbo kopen

      • Auteur
        Linda Nordholt 1 jaar geleden

        Ja, dat klopt helemaal. Gelukkig in steeds meer supermarkten.

  14. Grietje 2 jaar geleden

    Hallo Linda ik heb het brood gemaakt maar het valt uit elkaar geen mooie plakjes hoe kan dit ik had geen mascarpone en heb het met huttencase gedaan misschien dat het daar van komt maar verder is hij heerlijk

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      In ieder geval fijn dat het smaakte:) Ik denk dat door huttenkase er wat te weinig vet in zat, dat heb je met mascarpone wel. Dus dan de volgende keer toch iets roomboter bijvoorbeeld extra gebruiken. Of gewoon de mascarpone…

  15. Jolanda 2 jaar geleden

    Ik lust geen amandelen. Kan ik het meel door iets anders vervangen ?

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Oei dat wordt lastig met amandelmeel. Kokosmeel is te proberen, maar die verhouding is heel anders. Dat is ook wat droger. Je kan eventueel een andere notenmeel gebruiken. Bijvoorbeeld zelf hazelnoten malen. Dus het is lastig helaas.

  16. Joke 2 jaar geleden

    Vanmorgen het brood gemaakt en er zojuist van gegeten. Het smaakt heerlijk!
    Ik vraag me af of er misschien wat minder kokosolie in kan en of de mascarpone kan worden vervangen door iets minder vette kaas.

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Minder kokosolie kan hoor, of eventueel wat roomboter toevoegen. Je kan eventueel ricotta of huttenkase proberen.

  17. Emma 2 jaar geleden

    Beste linea
    Dit brood lijkt me heerlijk en wil ik graag uitproberen, echter heb ik een lactose intolerantie en daarom is de mascarpone niet geschikt, heb je een optie waarmee ik dit kan vervangen?
    Groetjes x
    Emma

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Eventueel een lactosevrije room? Of kies voor een klontje roomboter (kan je dat verdragen?) of kokosolie. Dat is dan even een kwestie van uitproberen.

  18. Tsoc 2 jaar geleden

    Kan je de koolhydraten, calorien, eiwitten en vet ook opgeven per 100gr, zoals dat hoort. Een portie, of twee sneden, daar zijn we niet veel mee; zijn de grote sneden, kleine sneden????? Iedereen heeft wel een weegschaal, hoor. Dat is veel correcter.

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Dank voor je berichtje. Voor echte accuraatheid adviseer ik je dan een voedingsdagboek bij te houden. Gebleken is bij mijn weekmenu’s dat het juist gewaardeerd wordt om de voedingswaarden per portie aan te geven. Hopelijk kun je alsnog genieten van het brood:)

      • Carla lammerts 3 weken geleden

        Ga hem vanavond direkt maken …lijkt me echt heeelijk

        • Auteur
          Linda Nordholt 3 weken geleden

          Hij is ook heerlijk. Laat je me weten hoe het smaakt? En geniet ervan!

  19. marian 2 jaar geleden

    Hoi Linda,
    lijkt me lekker en gezond. alleen door mijn allergieen kan ik geen mascarpone , bouillonpoeder , lijnzaad, Italiaanse kruiden en peper hebben, zou ik dit kunnen vervangen/weglaten?
    graag je reactie en hopelijk kan ik dan dit heerlijk uitziende brood gaan maken!
    groetjes, Marian

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Ow dan wordt het een lastige om dit brood op deze manier te maken. Met name de mascarpone en lijnzaad zijn belangrijke ingrediënten voor binding. Dat vind ik dus een lastige:)

  20. Marie Rose 2 jaar geleden

    Hoi Linda,
    Ziet er erg lekker uit 🙂
    Kan ik de wijnsteen bakpoeder door andere vervangen? Geeft de wijnsteen een specifieke smaak?
    Ik vind dat bakpoeder hier niet zo makkelijk
    Dank je voor de tips 🙂
    Groetjes
    Marie Rose

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Dat geeft geen extra smaak hoor. Maar er moet iets in van bakpoeder. Geniet ervan!

  21. Margot 2 jaar geleden

    Klinkt interessant. Ik zal de ingrediënten in huis halen. In het deeg zit dus kokosolie en pas als het brood klaar is heb je de roomboter nodig. 10gr voor 1 snee. Althans zo lees ik het. Maar hierboven geef je aan dat de 10gr bij het recept hoort – dus toch in het deeg zelf?

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Ja dat klopt helemaaaaaal! Dat staat er ook wat ongelukkig ja, maar je hebt het helemaal juist.

  22. Sandra 2 jaar geleden

    Hoi Linda, bedankt! Erg lekker. Hoelang kun je dit brood bewaren?

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Ik zou het per 2 plakjes invriezen hoor. Zo blijft het lang goed!

  23. Linda 2 jaar geleden

    Hallo Linda,
    Het ziet er lekker uit, maar hoeveel roomboter moet ik nu gebruiken? Ik vind het wat verwarrend.
    Hartelijke groet,
    Sheila

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      10 gram hoor zoals het recept aangeeft. 1 eetlepel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*