arrow_drop_up arrow_drop_down
15 juli 2017 

Koolhydraat arm courgettebrood

Een superalternatief voor gewoon tarwebrood. Dit koolhydraatarm brood wat je zelf kunt maken. En dat met toevoeging van een groente: de courgette.

Zie ook: Courgette brownies

Courgettebrood

Dit recept is voor ongeveer 17 sneetjes en de sneetjes zijn heel makkelijk apart in te vriezen. Ik ga uit van 1 portie = 2 sneetjes.

Benodigdheden

  • 240 gram amandelmeel
  • 200 gram courgette (met schil)
  • 4 eieren
  • 60 gram ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml kokosolie – gesmolten
  • 50 gram lijnzaad
  • 75 gram mascarpone
  • ½ tl – groentebouillon poeder
  • 1 tl-wijnsteen bakpoeder
  • Italiaanse kruiden
  • Zeezout en peper
  • 10 gram roomboter (om op een sneetje te smeren)

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Snijd de ui in kleine stukjes, rasp de courgette en pers de knoflook fijn.
3. Meng de courgette, de ui, de fijn geperste knoflook, de eieren, de mascarpone en de kokosolie in een grote kom.
4. Voeg nu het amandelmeel, de bouillonpoeder, het lijnzaad, de bakpoeder en de Italiaanse kruiden
toe.
5. Meng alles goed door elkaar.
6. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet daarna het courgettemengsel erin.
7. Zet voor ongeveer 50-60 minuten in de voorverwarmde oven.
8. Controleer met een saté prikker of het courgettebrood gaar is.
9. Besmeer de plakjes courgettebrood met roomboter. Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie (dus 2 sneetjes)

  • Kcal: 416
  • Kh: 5
  • Eiwit: 12
  • Vet: 40

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Linda
Door

Linda

op 21 August 2017

Hallo Linda, Het ziet er lekker uit, maar hoeveel roomboter moet ik nu gebruiken? Ik vind het wat verwarrend. Hartelijke groet, Sheila

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 August 2017

10 gram hoor zoals het recept aangeeft. 1 eetlepel.

Sandra
Door

Sandra

op 13 October 2017

Hoi Linda, bedankt! Erg lekker. Hoelang kun je dit brood bewaren?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 October 2017

Ik zou het per 2 plakjes invriezen hoor. Zo blijft het lang goed!

Margot
Door

Margot

op 29 March 2018

Klinkt interessant. Ik zal de ingrediënten in huis halen. In het deeg zit dus kokosolie en pas als het brood klaar is heb je de roomboter nodig. 10gr voor 1 snee. Althans zo lees ik het. Maar hierboven geef je aan dat de 10gr bij het recept hoort - dus toch in het deeg zelf?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 29 March 2018

Ja dat klopt helemaaaaaal! Dat staat er ook wat ongelukkig ja, maar je hebt het helemaal juist.

Marie Rose
Door

Marie Rose

op 29 March 2018

Hoi Linda, Ziet er erg lekker uit :) Kan ik de wijnsteen bakpoeder door andere vervangen? Geeft de wijnsteen een specifieke smaak? Ik vind dat bakpoeder hier niet zo makkelijk Dank je voor de tips :) Groetjes Marie Rose

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 29 March 2018

Dat geeft geen extra smaak hoor. Maar er moet iets in van bakpoeder. Geniet ervan!

marian
Door

marian

op 30 March 2018

Hoi Linda, lijkt me lekker en gezond. alleen door mijn allergieen kan ik geen mascarpone , bouillonpoeder , lijnzaad, Italiaanse kruiden en peper hebben, zou ik dit kunnen vervangen/weglaten? graag je reactie en hopelijk kan ik dan dit heerlijk uitziende brood gaan maken! groetjes, Marian

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 31 March 2018

Ow dan wordt het een lastige om dit brood op deze manier te maken. Met name de mascarpone en lijnzaad zijn belangrijke ingrediënten voor binding. Dat vind ik dus een lastige:)

Tsoc
Door

Tsoc

op 31 March 2018

Kan je de koolhydraten, calorien, eiwitten en vet ook opgeven per 100gr, zoals dat hoort. Een portie, of twee sneden, daar zijn we niet veel mee; zijn de grote sneden, kleine sneden????? Iedereen heeft wel een weegschaal, hoor. Dat is veel correcter.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 3 April 2018

Dank voor je berichtje. Voor echte accuraatheid adviseer ik je dan een voedingsdagboek bij te houden. Gebleken is bij mijn weekmenu's dat het juist gewaardeerd wordt om de voedingswaarden per portie aan te geven. Hopelijk kun je alsnog genieten van het brood:)

Carla lammerts
Door

Carla lammerts

op 6 November 2019

Ga hem vanavond direkt maken ...lijkt me echt heeelijk

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 6 November 2019

Hij is ook heerlijk. Laat je me weten hoe het smaakt? En geniet ervan!

Emma
Door

Emma

op 2 April 2018

Beste linea Dit brood lijkt me heerlijk en wil ik graag uitproberen, echter heb ik een lactose intolerantie en daarom is de mascarpone niet geschikt, heb je een optie waarmee ik dit kan vervangen? Groetjes x Emma

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 3 April 2018

Eventueel een lactosevrije room? Of kies voor een klontje roomboter (kan je dat verdragen?) of kokosolie. Dat is dan even een kwestie van uitproberen.

Joke
Door

Joke

op 7 April 2018

Vanmorgen het brood gemaakt en er zojuist van gegeten. Het smaakt heerlijk! Ik vraag me af of er misschien wat minder kokosolie in kan en of de mascarpone kan worden vervangen door iets minder vette kaas.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 April 2018

Minder kokosolie kan hoor, of eventueel wat roomboter toevoegen. Je kan eventueel ricotta of huttenkase proberen.

Jolanda
Door

Jolanda

op 9 April 2018

Ik lust geen amandelen. Kan ik het meel door iets anders vervangen ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 April 2018

Oei dat wordt lastig met amandelmeel. Kokosmeel is te proberen, maar die verhouding is heel anders. Dat is ook wat droger. Je kan eventueel een andere notenmeel gebruiken. Bijvoorbeeld zelf hazelnoten malen. Dus het is lastig helaas.

Grietje
Door

Grietje

op 19 April 2018

Hallo Linda ik heb het brood gemaakt maar het valt uit elkaar geen mooie plakjes hoe kan dit ik had geen mascarpone en heb het met huttencase gedaan misschien dat het daar van komt maar verder is hij heerlijk

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 April 2018

In ieder geval fijn dat het smaakte:) Ik denk dat door huttenkase er wat te weinig vet in zat, dat heb je met mascarpone wel. Dus dan de volgende keer toch iets roomboter bijvoorbeeld extra gebruiken. Of gewoon de mascarpone...

Linda
Door

Linda

op 1 May 2018

Kan je het amandelmeel ook vervangen door amandelpoeder en er dan iets meer vetstof bij doen? Amandelmeel is niet zo gemakkelijk te vinden...

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 1 May 2018

Oei dat weet ik niet zo goed eigenlijk. Je kan het proberen. Amandelmeel is vaak bij een natuurwinkel te koop hier in Nederland en inmiddels ook bij de meeste supermarkten. Dus wellicht toch ook in België? Of online bestellen?

Anja
Door

Anja

op 26 July 2018

Amandelmeel kun je gewoon bij de Jumbo kopen

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 31 July 2018

Ja, dat klopt helemaal. Gelukkig in steeds meer supermarkten.

Nicole
Door

Nicole

op 11 May 2018

Lekker! Ik heb de roomboter ook als achteraf toe te voegen gelezen, maar ik las nu dat het door het beslag had gemoeten, iets voor volgende keer want het gaat zeker weer opnieuw gemaakt worden. Ik heb op het brood nog wat zonnebloempitten gestrooid. De overige sneeën bewaar ik in de diepvries. Met wat persoonlijke variatie in de toe te voegen kruiden zal dit brood nooit gaan vervelen.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 11 May 2018

De roomboter kan achteraf er gewoon op hoor. Maar een beetje roomboter mag, maar hoeft niet. Het is al behoorlijk vettig. Dank voor je reactie.

Dorita de Bruijn
Door

Dorita de Bruijn

op 15 May 2018

Mijn eerste courgettebrood staat nog uit te dampen. Wat lekker zeg! Ik heb er nog wat geraspte old amsterdam doorheen gekneed. Dit is een blijvertje!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 May 2018

yesssss:)

Henny
Door

Henny

op 1 September 2018

Hallo Linda, wat een heerlijk mals brood. Gewoon bakpoeder gebruikt. ging prima.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 3 September 2018

Lekker he:) Dank voor je spontane reactie. En laat het smaken!

Hellen
Door

Hellen

op 2 September 2018

Hoi Linda, Mijn eerste courgettebrood ziet er lekker uit en het is ook lekker. Ik ga dit vaker maken. Dank voor dat receot. Andere recepten zijn vanharte welkom. Hartelijke groeten, Hellen

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 3 September 2018

Ah wat leuk om te horen. Gewoon even rondsnuffelen op mijn blog en mijn gratis weekmenu downloaden:) nog meer lekkere recepten.

Arieke
Door

Arieke

op 17 January 2019

Dit brood heb ik vandaag gebakken, en het is fantastisch! Heel erg lekker als tussendoortje, en redelijk makkelijk. Ik had de courgette heel fijn gemalen met een keukenmachine, dat het bijna een smoothie was, en toen bijgevoegd. Volgende keer probeer ik het met een ei minder, want het is een klein beetje eiig. Misschien net als bij de muffins 1 eiwit helemaal opkloppen? Ik heb zin om te experimenteren!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 January 2019

Wat een heerlijk enthousiaste reactie. Dank je wel en blijf zeker experimenteren. Dat maakt het zo leuk. Laat je me weten hoe het gaat met eiwit opkloppen?

Jolanda Pijl
Door

Jolanda Pijl

op 27 November 2019

Heerlijk brood Linda. Goed alternatief!!!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 November 2019

Dat is heel fijn om te horen. Geniet ervan!

Angel
Door

Angel

op 7 February 2019

Is dit brood vrij van gluten???

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 8 February 2019

Ja, volledig glutenvrij. Dus genieten:)

Hilde wets
Door

Hilde wets

op 8 May 2019

Bedankt Linda om dit recept te delen het is echt lekker heb het al 2xgebakken ook met geraspte wortel.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 May 2019

Hoi Hilde, dat is goed te horen en dank je wel voor het delen. Goede tip ook met wortel. Liefs Linda

Jenthe
Door

Jenthe

op 19 June 2019

Oh dat lijkt me heerlijk! Maar wat is wijnsteenbakpoeder? Ik woon in Hongarije en moet daar naar op zoek.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 21 June 2019

Je kunt ook gewoon bakpoeder gebruiken hoor. Dat kun je 1 op 1 vervangen.

Evelien
Door

Evelien

op 12 June 2019

Hoi, Ik heb een lactoseintolerantie dus kan geen mascarpone gebruiken. Heb jij hier een alternatief voor? Alvast bedankt! Groetjes Evelien

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 June 2019

Hoi Evelien, je kan denken aan opgeklopte lactosevrije room. Of lactosevrije kwark en dat goed uit laten lekken zodat het wat dikker wordt. Ik weet niet heel goed of het qua structuur helemaal goed komt hoor, maar het is het proberen waard. Wat ook nog zou kunnen is 1 eiwit goed opkloppen. Ook dat nog nooit geprobeerd, maar lijkt me qua structuur goed passen.

Silvia
Door

Silvia

op 13 June 2019

Welke grootte heeft het bakblik?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 June 2019

Ik gebruik de 30 centimeter of de 25 centimeter.

Lydia Posthumus
Door

Lydia Posthumus

op 4 March 2020

Is het niet heel nat? Als je bv courgetti maak komt er nog zoveel vocht uit dat dat sowieso al nat is - hoor t graag even

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 5 March 2020

Het klopt dat je het heeeeel goed moet drogen de courgette, maar uiteindelijk is het niet nat. De overige ingrediënten nemen ook het vocht op.

Hennie
Door

Hennie

op 11 July 2019

Hallo ik heb nooit met kokosolie gewerkt , wel gekocht , moet ik die eerst verwarmen ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 11 July 2019

Ja klopt helemaal, voor de volledigheid heb ik het er even bijgezet. Dank je wel!

Lie
Door

Lie

op 11 March 2020

50 a 60 minuten in voorverwarmde oven....blijft die dan op 180°C of gaat die uit?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 11 March 2020

De oven blijft dan gewoon aan staan hoor. Anders wordt het niet gaar.

Astrid
Door

Astrid

op 24 September 2019

kan Ik het koolydraatarme brood van het weekmenu ook een keer vervangen door dit courgettebrood. ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 25 September 2019

Jazeker, dat kan heel goed! En absoluut een lekker alternatief:)

Carla lammerts
Door

Carla lammerts

op 6 November 2019

Omg ....wat een heeeeeeerlijk brood....net gemaakt ,en was nog warm ,met een beetje roomboter er op .....ga dit brood zeker vaker maker?Dank je wel voor dit r except.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 7 November 2019

O wat fijn om te horen en leuk dat je zo enthousiast bent. Deze is goed he?! Geniet ervan.

anne vanbaal
Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 June 2020

Ow wat lief van je Anne, dank je wel voor je reactie. Daarom vind ook ik jou een topper!

Peggy
Door

Peggy

op 9 June 2020

Dag Linda, waar haal je wijnsteen bakpoeder? Groetjes Peggy

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 June 2020

Dat haal je bij een natuurwinkel of reformhuis. Maar je kan het ook gewoon 1 op 1 vervangen door gewoon bakpoeder. Net zo makkelijk!

Reactie plaatsen

Cookies