Koolhydraatarme crackers: Waar te koop én zelf crackers maken
17 december 2020 
7 min. leestijd

Koolhydraatarme crackers: Waar te koop én zelf crackers maken

Ben jij dol op crackers, maar volg je een koolhydraatarm dieet? Ik laat je zien dat je koolhydraatarme crackers niet hoeft te missen.

Koolhydraatarme crackers zijn inmiddels kant en klaar te koop. En je kunt ze ook op vele manieren zelf maken.

Ik loop de vele mogelijkheden met je door, zodat jij absoluut kan blijven genieten van crackers.

Koolhydraatarme crackers: waar te koop

Er is inmiddels een groot assortiment aan koolhydraatarme crackers die je kant en klaar kunt kopen. Wel zo fijn als je even geen tijd of zin hebt om ze zelf te maken. Je moet ze alleen even weten te vinden, daarom een grote lijst aan diverse (ook glutenvrije) crackers met weinig koolhydraten.

Crackers met minder koolhydraten

Deze reduced carb eiwit crackers van Body&Fit passen perfect in een koolhydraatarm eetpatroon. Met iets meer dan 5 gram koolhydraten per cracker kan je er gerust 2 nemen per dag. Het pak bevat 8 crackers van 25 gram en zit vol zaden en pitten. En is rijk aan eiwitten en vezels. Ze zijn helaas niet glutenvrij, maar ik laat je verderop in dit artikel glutenvrije mogelijkheden zien.

koolhydraatarme crackers

Koolhydraatarme zaden crackers met zonnebloempitten

Deze ‘merkloze’ zaden crackers van Afvallen met Bregje, zijn zeer veelzijdig en met alle soorten koolhydraatarm beleg te combineren. De crackers zijn ook verrijkt met extra eiwitten. Ze bevatten per cracker slechts 1,2 gram koolhydraten. Ze zijn niet glutenvrij, maar kan je gluten verdragen dan zijn deze crackers perfect. In een pakje zitten 10 crackers.

cracker koolhydraatarm

Koolhydraatarme kaascrackers

Deze kaascrackers zijn ook eiwitrijk én koolhydraatarm. Ze bevatten per cracker slechts 1,7 gram koolhydraten. Ze zijn niet glutenvrij. Ze zitten in een pakje van 9 crackers.

koolhydraatarme kaascrackers

Deze crackers zijn er ook in crackers met sesamzaad of meerzadencrackers.

Koolhydraatarm knackebrot: Konzelmann’s

Dit koolhydraatarm knackebrot van Konzelmann’s is met recht een koolhydraatarme cracker te noemen. Ze zijn verpakt per 6 stuks en per 100 gram bevat het slechts 5,5 gram koolhydraten. Wat neerkomt op ongeveer 1,5 gram koolhydraten per cracker. Let op: ook deze zijn niet glutenvrij.

koolhydraatarm knackebrot

Koolhydraatarme meerzadencrackers: Tasty Basics

Deze meerzadencrackers van Tasty Basics bevatten per cracker 3,7 gram koolhydraten. Deze crackers zijn niet glutenvrij, dus hou daar rekening mee. Wel zitten ze vol met gezonde vetten waaronder lijnzaad, sesam- en zonnebloemzaadjes. Ze zijn niet bewerkt en bevatten extra vezels. Een zakje bevat 8 crackers.

koolhydraatarm cracker

Naast deze meerzadencrackers, hebben ze ook kaascrackers en crackers met pitten.

Overigens, Tasty Basics is ook bij grotere filialen van AH te koop.

Koolhydraatarm knackebrod: Atkins Crispbread

Deze Atkins knackebrod crackers bevatten per cracker slechts 1,8 gram koolhydraten. Ook deze crackers zijn niet glutenvrij, maar wel eiwitverrijkt en vol vezels. De verpakking bevat maar liefst 20 crackers. Ze zijn ook bij de grotere filialen van ah te koop.

crackers zonder koolhydraten

Koolhydraatarme glutenvrije crackers

Voor wie gluten moet vermijden en koolhydraatarm eet, heeft niets aan bovengenoemde varianten van crackers. Maar ik heb de perfecte glutenvrije koolhydraatarme crackers gevonden van het Duitse merk Lizza. Met gemiddeld slechts 1,7 tot 2,6 gram koolhydraten per cracker (afhankelijk van de smaak) en bomvol vezels en eiwitten voor mij een absolute topper. Ze zijn het lekkerst om even te roosteren in broodrooster of in de pan.

Je kan alle drie de smaken nu proberen door middel van dit starterspakket. Het bevat de smaken wortel-pompoenpit, naturel en tomaat rozemarijn.

koolhydraatarme glutenvrije cracker

Koolhydraatarme crackers ah

Heel vaak krijg ik de vraag of er koolhydraatarme crackers van ah (Albert Heijn) te koop zijn. Vandaar dat ik deze even apart bespreek.

Koolhydraatarme crackers van ah zijn dus die van het merk Atkins en Tasty Basics. Deze merken zijn bij vele ah winkels te koop.

Maar er zijn 2 soorten die ik hier extra wil aangeven, namelijk die van het merk Smaakt en de Wasa crackers. De eerste van Smaakt zijn echt koolhydraatarm, de tweede van Wasa zijn niet gemaakt voor een koolhydraatarm eetpatroon, maar ik gebruik ze zelf geregeld in mijn weekmenu’s. Voor het gemak én omdat ik ze dan prima kan inpassen in het dagtotaal aan koolhydraten.

Koolhydraatarme crackers: Smaakt

Het merk Smaakt heeft inmiddels een hele koolhydraatarme productlijn ontwikkeld. Zo ook deze crackers. Niet bij alle ah filialen te koop, dus bestel ze zeker online (als jij van het online boodschappen doen bent).

Ze hebben drie soorten: lijnzaadcrackers maanzaad less carb, lijnzaad crackers tomaat less carb, proteïne cracker less carb (let op: deze laatste in niet glutenvrij).

Deze lijnzaadcrackers bevatten per cracker rond de 2 gram koolhydraten en zijn volledig glutenvrij.

koolhydraatarme crackers ah

De crackers van Wasa

De crackers van Wasa zijn niet koolhydraatarm. Althans, ze zijn niet gemaakt voor een koolhydraatarm eetpatroon. Maar als je kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten per cracker, dan kan je het prima inpassen in je dagtotaal. Ik doel hiermee op de Wasa Lichtgewicht en de Wasa Vezelrijk. De eerste bevat rond de 6 gram koolhydraten per cracker. Die tweede bevat 4,4 gram koolhydraten per cracker. Die is dus zelfs nog minder.

Het staat ongeveer gelijk aan een snee kant en klaar koolhydraatarm brood uit de supermarkt. Dus heb je een keer zin in crackers in plaats van brood, dan kan je ook deze crackers gebruiken. Let op: deze crackers zijn niet glutenvrij.

Ik heb nu de meest gebruikte kant en klare koolhydraatarme crackers met je besproken. Op naar een aantal van mijn favoriete recepten. Deze zijn overigens allemaal glutenvrij.

Koolhydraatarme cracker recepten

Rookkaascrackers

Benodigdheden

 • 2 plakken rookkaas

Bereidingswijze
De rookkaascrackers kun je zowel in de oven als in de magnetron klaarmaken.

 • MAGNETRON: Leg de plakjes rookkaas tussen 2 vellen bakpapier. Bak 80-90 seconden op 1000W. Haal voorzichtig het bakpapier los en laat even afkoelen.
 • OVEN: Leg 2 plakjes op bakpapier en bak in een voorverwarmde oven (180 graden) in ongeveer 15 minuten knapperig. Haal voorzichtig van het papier en laat ze hard worden.

3 minuten lijnzaad cracker

Benodigdheden (1 cracker)

 • 2 eetlepels (30 gram) gebroken lijnzaad
 • 3 eetlepels water
 • snufje zout

Bereidingswijze

 • Laat de lijnzaad samen met het snufje zout in het water wellen.
 • Smeer de massa uit in de vorm van een cracker op bakpapier.
 • Plaats dit voor 3 minuten in de magnetron op 1000 Watt (of vol vermogen van je magnetron)

Crackers met amandelmeel en pitten

Kijk voor een uitgebreid cracker recept eens hier: Koolhydraatarme cracker van amandelmeel

Welke crackers zijn koolhydraatarm

Een vaste stelregel die gebruikt wordt in een koolhydraatarm dieet, om te bepalen of iets koolhydraatarm is of niet, is of een product minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevat. Op deze manier kan je makkelijk de supermarkt in gaan en zoeken naar crackers die minder dan 5 gram koolhydraten bevatten. Echter, zal je deze niet snel tegenkomen in de supermarkt. De meeste kant en klare crackers bevatten al meer koolhydraten. Wil je echt koolhydraatarme crackers gebruiken, dan kan je ze het beste online bestellen. Het overzicht hierboven bevat een aantal mooie opties.

Is dit erg? Nee, want wat ik dan als stelregel hanteer is dat het moet passen binnen je dagtotaal aan koolhydraten. Zoals ik hierboven heb laten zien met de Wasa crackers. Op deze manier pas ik ook gerust 2 snee koolhydraatarm brood in een menu.

Kan je afvallen met koolhydraatarme crackers

Ik vind dat er niks mis is met het gebruik van koolhydraatarme crackers. Een veel gestelde vraag is echter: ’Normaal eet ik 4 crackers per dag. Als ik deze allemaal vervang door koolhydraatarme crackers ga ik dan afvallen? En past dat in een koolhydraatarm dieet?’

Nee, al je huidige brood en crackers vervangen door koolhydraatarme crackers, heeft niet zo heel veel van doen met een koolhydraatarm dieet. Weliswaar krijg je minder koolhydraten binnen. Maar koolhydraatarm eten gaat verder dan alleen het minderen van koolhydraten. Je moet de vermindering van koolhydraten aanvullen met voldoende eiwitten en vetten. Eet jij 5 koolhydraatarme crackers per dag, dan loop je kans toch teveel koolhydraten binnen te krijgen én niet voldoende eiwitten en gezonde vetten.

Ik adviseer daarom 2 koolhydraatarme crackers per dag, dik belegd met roomboter en bijvoorbeeld 2 gekookte eitjes, zalm, avocado, gerookte kip. Zo maak je de eiwitten en gezonde vetten een groter onderdeel van je maaltijd dan de cracker.

Het gaat uiteindelijk om je totale eetpatroon die in balans is.

Is een koolhydraatarme cracker voor tussendoor of als maaltijd

Ik gebruik gerust een koolhydraatarme cracker als maaltijd. Voor het ontbijt of de lunch. Wel dik belegd met extra vetten en eiwitten. Dan heb je een goede volwaardige maaltijd. Ook een cracker als tussendoortje moet kunnen. Het is maar net wat jij prettig vindt.

Belangrijk is wel te luisteren naar je lichaam. Krijg jij weer snel trek na het eten van crackers, dan zou ik het niet doen. Of nog dikker beleggen met eiwitten en vetten. En ervaar je buikpijn na het eten van crackers, maar wil je ze niet missen, neem dan de glutenvrije variant. Of bak ze lekker zelf.

koolhydraatarm crackers

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
E
Door

E

op 27 Sep 2023

Je stuurt steeds producten van Bregje , maar ze is al lang gestopt. De link van Lizza werkt niet.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!