Koolhydraatarm brood of speltbrood
01 april 2014 
5 min. leestijd

Koolhydraatarm brood of speltbrood

Koolhydraatarm brood of speltbrood? Een hele leuke concrete vraag die ik kreeg en die ik graag wil beantwoorden.

Het antwoord is echter niet zo eenduidig. Het is maar net welk pad jij kiest qua koolhydraatbeperking. Kies je voor een koolhydraatarm dieet, dan is koolhydraatarm brood beter. Kies je voor een koolhydraatbeperkt dieet, dan is speltbrood (of goed volkoren brood) ook een prima optie.

Ik leg het uit. Ook wil ik nog even kort stilstaan bij de brooddiscussie die nog altijd gaande zijn. Want is brood in zijn algemeenheid nou echt zo slecht?

Is brood ongezond

De felle discussie begon met het boek van W. Davis, de broodbuik. Veel mensen hebben een glutenintolerantie, tarweallergie of coeliakie. Zij kunnen gemakkelijk glutenvrije producten kopen in verschillende winkels. Volgens Davis wordt er te weinig aandacht besteed aan de effecten van tarwe op mensen die geen van deze aandoeningen hebben. In zijn boek stelt Davis  dat mensen door minder tarwe te eten, afvallen en afkomen van allerlei vermoeidheidsverschijnselen en buikklachten.

2 oorzaken (ik probeer het in mijn eigen woorden makkelijk te zeggen):

  1. De tarwe (een soort graan) is niet meer de tarwe zoals het geweest is. Er worden allerlei stoffen aan toegevoegd of weggehaald, waardoor het slechts een goedkope manier is om suikers / calorieën binnen te krijgen.
  2. De tarwe zorgt voor bloedsuikerpieken, die uiteindelijk zorgen voor vetopslag met name rond de buik (vandaar de naam van het boek: de broodbuik).

Ons lichaam, ook zonder een glutenintolerantie of tarweintolerantie, verdraagt tarwe niet meer.

Kort door de bocht wordt beweerd: Brood (onder andere door de tarwe) is slecht voor ons, het zorgt voor gezondheidsklachten waarvan we ons zelf niet eens bewust zijn en niet onbelangrijk: van brood word je dik.

Mijn ervaring met het eten van brood

Wij zijn opgegroeid met brood. Bruin brood, wit brood, geroosterd brood, stokbroodjes, meergranenbollen. Heerlijk! Ook ik ben gek op brood. Mijn eetpatroon heeft altijd bestaan uit veel brood, volkorenbrood. Maar mijn ‘probleem’ was dat het niet verzadigde, ik kon er van blijven eten. Ook van het volkorenbrood en speltbrood. Zelfs toen ik overstapte op een koolhydraatarm eetpatroon, met koolhydraatarm brood, liep ik vaak nog met een opgeblazen gevoel rond. Sinds ik gestopt ben met brood eten, zijn deze klachten voorbij. Het verhaal van Davis is dus in zekere zin van toepassing op mijzelf.

Gelukkig heb ik ook een oplossing gevonden hiervoor en dat is het eten van koolhydraatarm en glutenvrij brood. Zo beperk ik mijn koolhydraten en kan ik toch zonder buikpijn blijven genieten van brood.

Moet je stoppen met brood

Begrijp me goed. Ik stel hier niet direct vast dat iedereen moet stoppen met brood eten. Veel mensen kunnen brood prima verdragen. Maar in mijn eigen opgedane ervaringen, blijkt inmiddels wel een kern van waarheid te zitten. Want wat ik zeker weet is dat in brood veel snelle koolhydraten zitten, die heel even voor een verzadigd gevoel zorgen maar even later weer juist het hongergevoel aanwakkeren. Je bloedsuikerspiegel gaat ervan schommelen waardoor je lichaam vet op gaat slaan en overgewicht kan ontstaan.

Het maakt hierbij niet uit om welk brood het gaat. Wit brood, volkorenbrood, speltbrood, meergranenbrood. Alle soorten brood zorgen voor bloedsuikerschommelingen. Bruin en volkorenbrood wordt ook vaak geverfd om het mooi bruin te maken. Serieus, kijk maar eens op de etiketten en je ziet geheid suiker staan. Ook bij volkorenbrood.

Lees ook: Voedingswaarde rijstwafel: zijn rijstwafels gezond

Als jij jezelf in deze klachten herkent van moeheid en een opgeblazen gevoel of andere vage klachten, vind ik het serieus het proberen waard om brood een tijdje weg te laten uit je eetpatroon. Je dient zelf te ervaren of deze klachten dan verdwijnen. Een andere reden om te brood een tijdje weg te laten is om te kijken of je hierdoor beter afvalt of op gewicht blijft.

Maar let op: brood dient natuurlijk wel vervangen te worden door andere voedingsmiddelen. Ga nooit minder eten!

Speltbrood, volkorenbrood of koolhydraatarm brood

Dat wit brood inmiddels als zeer slecht bestempeld staat, weten we wel. Dit doet echt helemaal niets goeds voor je lichaam. Volkoren brood is dan al een veel betere keuze. Het zorgt voor een meer verzadigd gevoel, en geeft de koolhydraten wat langzamer af aan je bloed. Hierdoor zijn de bloedsuikerpieken minder.

Inmiddels is spelt razendsnel populair geworden. Ook ik adviseer dit vaker dan volkorenbrood. Maar is speltbrood dan een oplossing? Even 3 stellingen:

  1. Spelt bevat minder calorieën dan volkorenbrood: Niet waar
  2. Het heeft langzame koolhydraten: Waar, maar dat geldt dus ook voor volkorenbrood
  3. Mensen met glutenallergie kunnen het ook eten: helaas niet waar, want speltbrood zit ook vol gluten

MAAR: en daarom is spelt wel gezonder als volkorenbrood: Dat komt omdat spelt nog niet zo ver doorgekweekt is als het tarwe waar we tegenwoordig ons brood van maken. Spelt heeft daardoor nog veel meer voedingsstoffen dan tarwe.

MAAR: spelt is duurder om mee te werken, waardoor fabrikanten ook hier weer allerlei trucjes mee uithalen. Er moet sprake zijn van 100% spelt als je wilt profiteren van deze gezondheidsvoordelen.

Kijk maar eens naar dit etiket (het zijn weliswaar beschuiten, maar dit geldt zeker ook voor brood). Er zitten veel suikers in:

speltbrood of koolhydraatarm brood

Lees ook: Wat betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers……’ op de etiketten?

Koolhydraatarm brood of speltbrood

Koolhydraatarm brood is letterlijk brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. Koolhydraatarm brood mag wettelijk pas koolhydraatarm genoemd worden als er ten minste 30% minder koolhydraten in zitten in vergelijking met normaal brood.

Het tarwemeel in koolhydraatarm brood wordt in de meeste gevallen vervangen door sojameel (vanwege het hogere eiwitgehalte en lagere koolhydraatgehalte). Ook wordt er vaak gebruikgemaakt van extra olie of margarine en soms andere ingrediënten die van nature vezelrijk zijn en een hoger vetgehalte hebben, zoals lijnzaad en zonnebloempitten.

Koolhydraatarm brood kan dus een goed alternatief zijn voor volkorenbrood of speltbrood, als je wilt letten op de koolhydraatinname. Ook ik adviseer vaak koolhydraatarm brood bij een strikt koolhydraatarm eetpatroon. Dat kan perfect.

Let er ook op dat koolhydraatarm- en speltbrood niet per definitie glutenvrij zijn. Koolhydraatarm brood kan glutenvrij zijn als er gebruik is gemaakt van glutenvrije granen. Spelt bevat echter wel gluten.

Lees ook: Is glutenvrij hetzelfde als koolhydraatarm: De overeenkomsten en verschillen

Hier vind je daarvoor overigens een perfect brood: Koolhydraatarm glutenvrij brood

Is speltbrood koolhydraatarm

Speltbrood bevat per snee van 35 gram gemiddeld 15 tot 20 gram koolhydraten. Speltbrood is dus niet koolhydraatarm. In vergelijking met een sneetje koolhydraatarm brood van 5 tot 7 gram per snee, bevat speltbrood teveel koolhydraten.

Echter, speltbrood past prima (net als goed volkorenbrood) in een koolhydraatbeperkt eetpatroon.

Lees ook: Wat mag ik eten in een koolhydraatbeperkt dieet?

Mijn advies omtrent koolhydraatarm brood of speltbrood

De drempel om brood te schrappen is vaak heel hoog. Angstig zelfs voor veel mensen. Het is namelijk makkelijk mee te nemen en heel lekker. Je komt er pas achter of brood nadelig is voor jou door het serieus een aantal dagen te schrappen. Eet dan weer een boterham en kijk wat het met je doet. Wil je brood absoluut niet schrappen, probeer je dan in ieder geval te beperken tot 2 sneetjes per dag.

Laat wit brood altijd staan, kies dan beter voor volkorenbrood. Een nog betere keuze is speltbrood of de beste keuze speltzuurdesem. Koolhydraatarm brood is de beste keuze als je op de koolhydraatinname let. Speltbrood is perfect als je koolhydraatbeperkt eet.

De beste manier om erachter te komen hoe jij reageert op brood is: luister naar je lichaam. Heb jij last van een opgeblazen gevoel na het eten van brood? Of last vaak last van een middagdip? Dan kan het zijn dat je reageert op het eten van brood. Dit kan zelfs onbewust zijn. Vaak denken we dat dit hoort bij ons, moeheid in de middag of een zere buik in de loop van de dag. Probeer brood dan eens een tijdje te vermijden. Kijk wat het doet met je lichaam en gevoel. Of stap over op speltbrood.

Zie ook: Brood vervangen: hoe doe je dat?

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Leonie Heine
Door

Leonie Heine

op 07 Feb 2015

Gekiemd speltbrood van terassana natuurvoedingswinkel kun je wel nuttigen!

G.Roskamp
Door

G.Roskamp

op 10 Jul 2015

Linda Al jaren kamp ik met de kwestie brood eten. Inmiddels ben ik over gegaan op speltbrood (63%) wat me in ieder geval beter bevalt. Vaak splits ik het ontbijt in helft bij opstaan en helft omstreeks half 11. Op die manier doe ik het o.a. in mijn vakantie. Tegenwoordig bestaat mijn ontbijt thuis uit: schaaltje roer yoghurt aangevuld met een flinke lepel Herbalife. Daar kan ik de hele ochtend mee doen. Tussen de middag eet ik 1 1/2 a 2 sneetjes speltbrood. Al sinds midden jaren 90 gebruik ik eigenlijk geen aardappelen, ja in de winter in een keertje stamppot. Wel eet ik graag een stukje vlees. Pasta's, rijst ed zal ik zelf niet snel koken, wel vind ik Chinees erg lekker vanwege de bijlagen en dat valt ook beter. Pannenkoek bak ik van speltbloem ook dat voelt beter aan. Er is al eens onderzoek naar mijn klachten gedaan: opgezette buik na het eten van brood en ik kan dan niet lopen vanwege de kortademigheid. Ik heb geen coeliakie (wel 2 kleinkinderen hebben het), maar ik heb te weinig van het enzym: alpha-glucosidase, waardoor de omzetting van koolhydraten in glucose in de knoop komt. Heb jij misschien nog een aanvulling voor mij? Het gaat me niet om afvallen, maar om me prettiger te voelen. Met heel veel dank G.Roskamp

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 Jul 2015

Hallo, bedankt voor jouw uitgebreide reactie. Het is wat lastig jou zo via deze weg te adviseren. Een manier waarop ik je zeker zou kunnen helpen is d.m.v. een Quickscan: https://slankmetlinda.nl/slank-en-gezond-plan/online-begeleiding/. Op die manier kan ik serieus met jou kijken naar jouw eetpatroon en je van een persoonlijk advies voorzien. Je mag me ook altijd even een pb sturen via info@slankmetlinda.nl

Iva
Door

Iva

op 27 Aug 2015

Waar koop je koolhydraatarm brood? En begrijp ik het goed dat spelbeeld dus niet koolhydraatarm is?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Aug 2015

Hoi Iva, speltbrood is niet koolhydraatarm en bevat dezelfde hoeveelheid koolhydraten als een gewoon snee volkorenbrood. Koolhydraatarm brood koop je bij een goede bakker of bij de grotere supermarkten. Vraag er maar eens naar.

Renata
Door

Renata

op 04 Oct 2015

1,1 gram suiker in 100 gram...is dat niet te verwaarlozen? Want die suiker is toch de dikmaker (snelle koolhydraten) niet de overige (langzame) koolhydraten? Of heb ik het nu helemaal verkeerd begrepen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 05 Oct 2015

Hoi Renata, het gaat mij niet om die 1,1 gram suikers. Het gaat me juist om de toegevoegde suikers wat bij de ingrediënten staat: suiker, glucose, fructose. Dat betekent dat er extra suiker is toegevoegd en dat zijn juist de dikmakers. Althans, suikers die de suikerverslaving in stand houden.

John
Door

John

op 06 Apr 2016

Wat denk je van de 65 g koolhydraten? Die worden ook gewoon in suikers omgezet in je bloed. Dat hele pak speltbeschuit kan zo de afvalemmer in, wat mij betreft.

Marloes
Door

Marloes

op 17 Oct 2015

Hallo ik eet sinds augustus geen brood pasta aardappelen rijst etc meer. Dus voornamelijk groente vlees eieren fruit en noten... Maar.... Ik miste het brood opeens zo erg dat ik toch gisteren een koolhydraatarm brood heb gehaald. Nu lees ik er zoveel over dat ik toch bijna spijt heb.. Het ligt in de diepvries en heb net vandaag een sneetje op en ja denk niet dat het iedere dag gaat gebeuren maar het voelt toch een beetje als cheaten... Maar zou het nou echt kwaad kunnen zou ik iedere dag of om de dag of een paar keer per week 1 sneetje eten?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 Oct 2015

Hoi Marloes, koolhydraatarm brood is brood dat veel minder koolhydraten bevat dan gewoon brood. Dit is dus geen enkel probleem om te gebruiken. 2 sneetjes per dag kan prima, dus voel je niet schuldig hoor.

Susan
Door

Susan

op 03 Jan 2016

Hoe zit het dan met het extra volkorenbrood (meer vezels, minder zout) van de Aldi? Dat is bij mij favoriet (erg lekker, blijft lang vers ook uit de diepvries nog lekker vers) en volgens de ingrediëntenlijst is er helemaal geen suiker aan toegevoegd. Ik ontbijt met een groene smoothie of havermout met melk en fruit en als lunch eet ik 2-3 boterhammen omdat ik het lekker vind en het makkelijk is om mee te nemen en uit de hand te eten (ben postbezorger dus eet vaak buiten als ik op straat ben).

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 07 Jan 2016

Hoi Susan, er lijkt me dan niks mis met het volkorenbrood als er geen suiker aan is toegevoegd. Probeer je te beperken tot 2 sneetjes per dag. Groet Linda

schmid
Door

schmid

op 27 Jan 2016

Het beste kan je je brood in een natuurwinkel kopen. In de meeste zit helemaal geen suiker. Soms in klein deeg, om ze wat langer houdbaar te houden. Beter niet in supermarkten kopen, om dat ze het daar ''Speltbrood noemen, maar dat er toch tarwe in zit, en een beetje Spelt. Altijd etiketten lezen. Spelt is lichter dan soyabrood of het glutenvrije brood, waar weer suiker en vaak maismeel inzit, wat ''zwaar valt. Je betaald meer, maar de beste optie is de natuurwinkel! Bv Ekoplaza.

Frenchi
Door

Frenchi

op 22 Aug 2017

Hallo... Ik ben in ruim 1.5 jaar nu 51 kilo afgevallen door kha te eten.... Ik ben nu sinds 2 weken overgestapt op koolydraatbeperkt en eet nu af en toe 2 sneetjes volkorenbrood ..andere dagen meestal havermout 30 gr....1 stuk fruit per dag en ongeveeer 1a 2 keer per week schepje volkorenpasta/ zilvervliesrijst..verder kha....ik blijf hiermee mooi gelijk..ik eet geen suikers....zit tussen de 50 en 75 koolydr op een dag ongeveer....nu hoor ik dat brood weer niet goed is...ik eet ook havermout..kan ik dat beter doen dan als 1 a 2 kee per week 2 sneetjes brood? Gr frenchi

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 Aug 2017

Wauw, top zeg en mijn complimenten. 2 sneetjes volkorenbrood of speltbrood op koolhydraatbeperkt is helemaal prima hoor. Als jij het er goed op doet en geen snelle trek ervaart gewoon doen. Havermout is natuurlijk ook perfect. Dus je bent goed bezig.

Wieke
Door

Wieke

op 04 Jul 2018

Hallo Linda , in je gratis week menu voor zondag staat 200 geam hütenkase maar is t de bedoeling dat ik dit in 1 ontbijt nuttig?Mvg

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 Jul 2018

Yep, dat mag je hebben:)

Phil
Door

Phil

op 10 Jul 2022

In beschuit veel suiker? Je foto'toont aan, 1,1 procent van de totale massa. Dat is niet nul, maar om.te.zeggen dat het "veel" is...nou nou.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!