E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Rijstwafel: eigenlijk geen gek idee

Rijstwafel: eigenlijk geen gek idee
23 oktober 2014 Linda Nordholt

Vroeger at ik zo een heel pak rijstwafels achter elkaar. Het zijn ook van die hongeropwekkers en zeer licht verteerbaar. Ik dacht dat ik er niet zoveel kwaad mee kon. Wist ik toen veel. Ook ben ik altijd voorzichtig met het adviseren van rijstwafels aan klanten. Maar….en nu komt ie, een rijstwafel op zijn tijd past echt prima binnen een gezond eetpatroon. De kunst van het eten van een rijstwafel zit in het beleg.

De rijstwafel nader bekeken:

Rijstwafel gezond of niet - Slank met LindaVoedingswaarde
Rijstwafels bevatten weinig calorieën. Ze worden gemaakt van gepofte rijst en worden veel gegeten als vervanging van brood of als tussendoortje. Tegenwoordig zijn er veel variaties verkrijgbaar, van chocolade tot kaas. En dat dit nu juist de ongezonde varianten zijn, hoef ik hopelijk niet uit te leggen.

Maar zijn rijstwafels ook gezond? Passen rijstwafels in een gezond eetpatroon? Helpen ze bij het afvallen? Zijn rijstwafels een goede vervanging van brood?

Rijstwafels leveren eigenlijk totaal geen voedingswaarde. De basisingrediënten van rijstwafels zijn rijst en zeezout. Meer zit er als het goed is niet in. Rijstwafels bestaan voor het grootste gedeelte uit koolhydraten, voor bijna 82%. Zonder hier uitvoerig in te gaan op alle voedingswaarden, mag je van mij aannemen dat een losse rijstwafel eigenlijk niet zoveel toevoegt en je prima zonder kunt. Doordat rijstwafels vrij zijn van gluten zijn deze ideaal voor mensen met een glutenallergie.

Glycemische index
Het grootste bezwaar van de rijstwafels is dat ze een hoge glycemische index waarde hebben van 85. Nog hoger dan pure suiker of chips. En dat betekent niet veel goeds. Rijstwafels veroorzaken dus een snelle stijging van het bloedsuikerniveau. Over het algemeen is dat niet handig tijdens het afvallen. Gevolg is dat je sneller honger hebt en er meer van gaat eten. Zoals ik vroeger dus deed.

En toch een rijstwafel op zijn tijd

Rijstwafels hebben over het algemeen een gezond imago. Dat komt met name door de lage hoeveelheid calorieën. De vraag of rijstwafels gezond zijn kan je op 2 manieren beantwoorden. Ze zijn niet gezond in de zin dat er eigenlijk geen nuttige voedingsstoffen in zitten. Ze bevatten geen vitamines en weinig vezels en eiwitten. Ze zijn gezond omdat er geen ongezonde dingen in zitten. Geen e-nummers, geen toegevoegde kleur- geur- en smaakstoffen. Het bestaat alleen uit rijst en zout. Mocht je op zoek zijn naar een lekker tussendoortje dat niet ongezond is, dan is de rijstwafel ideaal.

Maar…nu komt het. Een losse rijstwafel zonder beleg wil ik absoluut afraden. Met name omdat je er snel honger van krijgt en het op deze manier niets voor je doet. Ik zou ze ook zeker niet nemen als vervanging van brood. Ik gebruik een rijstwafel als ontbijt of als tussendoortje. Maar dan wel met eiwitrijk en vetrijk beleg. En zo krijg je dus eigenlijk een gezonde voedzame rijstwafel. Uiteraard geef ik je hierbij mijn favorieten. Als ontbijt neem ik er 2, als tussendoortje 1.

De gezonde rijstwafel

Kies zoveel mogelijk voor de volkoren variant. En maak je rijstwafel met:

–  Notenpasta: ow absoluut een aanrader voor de liefhebbers van pindakaas. Je hebt de notenpasta in verschillende varianten zoals amandelpasta, gemengde notenpasta, cashewnotenpasta.
– Gerookte zalm
– Een gekookt eitje
– Geitenkaas met komkommer (of een appel)
– Gerookte kip

En wil je echt een gebakje? Neem een rijstwafel met notenpasta en plakjes banaan. Jummieeeeeeee!

Ben jij fan van rijstwafels en heb je nog lekkere combi’s? Laat het hieronder in een reactie weten.

 

Comments (6)

 1. Bea 2 jaar geleden

  Ik heb net een rijstewater op met….. een zoute haring met wat uitjes! Heerlijk!

 2. Monica 5 jaar geleden

  Hoi Linda, ik eet ze tegenwoordig als vervangende lunch met kipfilet met tomaat, avocado en een mix erop besprenkeld van gebroken lijnzaad, hennepzaad en chiazaad. Dat is echt een feestje en ik zit daarna goed vol! Ik neem aan dat dat van de avocado komt.

  • Auteur
   Linda Nordholt 5 jaar geleden

   Hoi Monica, dat komt zeker door de avocado en de gezonde vetten die erin zitten. Daar kun je lang op vooruit!

 3. Wouter 5 jaar geleden

  Je kunt tegenwoordig ook superfood wafel kopen en die is beter dan gewone rijstwafel in de supermarkt-winkel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*