arrow_drop_up arrow_drop_down
Andere namen voor suiker: zo herken je ze!
21 november 2013 

Andere namen voor suiker: zo herken je ze!

Het is inmiddels al wel doorgedrongen tot velen van ons, dat het vermijden van (teveel) suiker goed voor ons is. Fabrikanten worden echter steeds slimmer met het ons om de tuin leiden. Er worden steeds weer nieuwe namen voor suiker bedacht. Sterker nog, er zijn meer andere namen voor suiker – die helemaal niet lijken op het woord suiker- dan bijvoorbeeld een afgeleide hiervan. Zoals bruine suiker of rietsuiker.

Dus hoe weet je nu of een product suiker bevat?

In dit blog laat ik je zien, hoe je suiker kunt herkennen in een product en geef ik je een overzicht van 53 andere namen voor suiker.

Hoe herken je suiker

Op een etiket vind je op 2 plekken het woord suiker terug, of een afgeleide van het woord suiker.

Ten eerste in de voedingswaardetabel, als onderdeel van het kopje ‘koolhydraten waarvan suikers'. Hieraan kun je echter niet herkennen of het product ook toegevoegde suikers bevat. Daarvoor moet je ten tweede gaan kijken bij de ingrediënten. Je kan suiker herkennen aan de volgende 3 ezelsbruggetjes:

  • Eindigend het woord op ‘-ose' (glucose, fructose, dextrose, sacharose), dan is het suiker
  • Eindigend het woord op ‘-stroop' (zoals fructosestroop, dadelstroop en invertstroop), ook dan is het suiker
  • En natuurlijk alle vormen en afgeleide namen van het woord suiker, zoals basterdsuiker, parelsuiker, kokosbloesemsuiker etc.

Let verder goed op woorden zoals ‘natuurlijke suikers' of ‘natuurlijke aroma's'. Ook wordt vaak aangegeven dat het product geen toegevoegde suikers bevat, maar is het product van zichzelf al suikerrijk. Denk hierbij aan vruchtensappen.

Suiker bij de ingrediënten

Kijk dus op de etiketten of je suikers ziet staan bij de ingrediënten. Des te verder vooraan ze staan, des te meer suiker is toegevoegd. Er staat namelijk niet bij hoeveel suiker is toegevoegd. Maar één ding kun je goed onthouden: de ingrediënten staan altijd op volgorde. Het eerste ingrediënt is het meest aanwezig, het laatst genoemde ingrediënt is het minst aanwezig in het product.

Dus mocht suiker ergens op de laatste plaats staan, dan valt het in veel gevallen mee met de hoeveelheid toegevoegde suikers.

Gebruik dus bovenstaande ezelsbruggetjes om suiker te herkennen, of kijk bij onderstaande lijst.

Andere namen voor suiker

Woorden op ‘ose', ‘stroop' en suiker zijn dus makkelijk te herkennen. Maar vele andere namen voor suiker lijken hier niet eens op. Zie hier al 53 verschillende namen en de lijst is niet eens compleet.

  1. Agavesiroop
  2. Ahornsiroop
  3. Appelsapconcentraat
  4. Appelstroop
  5. Basterdsuiker
  6. Bietenstroop
  7. Bruine suiker
  8. Glucose
  9. Dadelstroop
  10. Demerara
  11. Dextrose
  12. Druivensapconcentraat
  13. Druivensuiker
  14. Esdoornsiroop
  15. Fruitconcentraat
  16. Fruitextract
  17. Fruitsuiker
  18. Fructose
  19. Fructosesiroop
  20. Galactose
  21. Gebrande suiker(stroop)
  22. Geleisuiker
  23. Gele kandijsiroop
  24. Gierstsiroop
  25. Glucose
  26. Honing
  27. Inulinestroop
  28. Invertsuiker
  29. Invertsuikerstroop
  30. Johannesbroodsiroop
  31. Kandij
  32. Kaneelsuiker
  33. Karamel
  34. Kokosbloesemsuiker
  35. Maismoutstroop
  36. Maisstroop
  37. Malt
  38. Maltodextrine
  39. Maltose
  40. Maltosestroop
  41. Melasse
  42. Moutextract
  43. Moutstroop
  44. Nectar
  45. Palmsuiker
  46. Rietsuiker
  47. Rijststroop
  48. Sacharose
  49. Sucrose
  50. Vanillesuiker
  51. Vruchtenextract
  52. Vruchtenconcentraat
  53. Vruchtensuiker

Vergis je vervolgens ook niet in producten die gezoet zijn met fruit en dan met name gedroogd fruit. Dan zie je staan dat het product ‘zonder toegevoegde suikers' is, maar zijn er wel dadels, abrikozen, rozijnen etc. aan toegevoegd om het product te zoeten. Dit zijn wellicht suikervervangers, net als de gezond aangeprezen kokosbloesemsuiker, palmsuiker etc. Maar suiker = suiker en daar maakt jouw lichaam geen enkel onderscheid tussen.

Interessante links

Mijn blog staat vol met artikelen over gezond leven, gezond eten en afvallen. Veel daarvan staat in het teken van een koolhydraatarm dieet of koolhydraatbeperkt dieet. 2 manieren om suikers volledig uit je eetpatroon te verbannen op een gezonde manier. Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Is jouw bloedsuikerspiegel uit balans? Ontdek de 8 signalen

Suikerverslaving, heb jij dat?

Verstoppertje spelen met suiker (Deel 1)

Kwade' suikers vermijden: hoe doe ik dat? (Deel 2)

Direct starten met het vermijden van suikers? Download mijn gratis weekmenu hieronder.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Reactie plaatsen

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!

Gratis: koolhydraatarm weekmenu

Voor een vliegende start heb ik een GRATIS WEEKMENU gemaakt. Met makkelijke en heerlijke koolhydraatarme recepten.


  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar
50%
Download nu!
Weekmenu koolhydraatarm dieet
Cookies