Het is inmiddels al wel doorgedrongen tot velen van ons, dat het vermijden van (teveel) suiker goed voor ons is. Fabrikanten worden echter steeds slimmer met het ons om de tuin leiden. Er worden steeds weer nieuwe namen voor suiker bedacht. Sterker nog, er zijn meer andere namen voor suiker – die helemaal niet lijken op het woord suiker- dan bijvoorbeeld een afgeleide hiervan. Zoals bruine suiker of rietsuiker.
Dus hoe weet je nu of een product suiker bevat?
In dit blog laat ik je zien, hoe je suiker kunt herkennen in een product en geef ik je een overzicht van 53 andere namen voor suiker.
Hoe herken je suiker
Op een etiket vind je op 2 plekken het woord suiker terug, of een afgeleide van het woord suiker.
Ten eerste in de voedingswaardetabel, als onderdeel van het kopje ‘koolhydraten waarvan suikers’. Hieraan kun je echter niet herkennen of het product ook toegevoegde suikers bevat. Daarvoor moet je ten tweede gaan kijken bij de ingrediënten. Je kan suiker herkennen aan de volgende 3 ezelsbruggetjes:
- Eindigend het woord op ‘-ose’ (glucose, fructose, dextrose, sacharose), dan is het suiker
- Eindigend het woord op ‘-stroop’ (zoals fructosestroop, dadelstroop en invertstroop), ook dan is het suiker
- En natuurlijk alle vormen en afgeleide namen van het woord suiker, zoals basterdsuiker, parelsuiker, kokosbloesemsuiker etc.
Let verder goed op woorden zoals ‘natuurlijke suikers’ of ‘natuurlijke aroma’s’. Ook wordt vaak aangegeven dat het product geen toegevoegde suikers bevat, maar is het product van zichzelf al suikerrijk. Denk hierbij aan vruchtensappen.
Suiker bij de ingrediënten
Kijk dus op de etiketten of je suikers ziet staan bij de ingrediënten. Des te verder vooraan ze staan, des te meer suiker is toegevoegd. Er staat namelijk niet bij hoeveel suiker is toegevoegd. Maar één ding kun je goed onthouden: de ingrediënten staan altijd op volgorde. Het eerste ingrediënt is het meest aanwezig, het laatst genoemde ingrediënt is het minst aanwezig in het product.
Dus mocht suiker ergens op de laatste plaats staan, dan valt het in veel gevallen mee met de hoeveelheid toegevoegde suikers.
Gebruik dus bovenstaande ezelsbruggetjes om suiker te herkennen, of kijk bij onderstaande lijst.
Andere namen voor suiker
Woorden op ‘ose’, ‘stroop’ en suiker zijn dus makkelijk te herkennen. Maar vele andere namen voor suiker lijken hier niet eens op. Zie hier al 53 verschillende namen en de lijst is niet eens compleet.
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Appelsapconcentraat
- Appelstroop
- Basterdsuiker
- Bietenstroop
- Bruine suiker
- Glucose
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- Druivensapconcentraat
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fruitconcentraat
- Fruitextract
- Fruitsuiker
- Fructose
- Fructosesiroop
- Galactose
- Gebrande suiker(stroop)
- Geleisuiker
- Gele kandijsiroop
- Gierstsiroop
- Glucose
- Honing
- Inulinestroop
- Invertsuiker
- Invertsuikerstroop
- Johannesbroodsiroop
- Kandij
- Kaneelsuiker
- Karamel
- Kokosbloesemsuiker
- Maismoutstroop
- Maisstroop
- Malt
- Maltodextrine
- Maltose
- Maltosestroop
- Melasse
- Moutextract
- Moutstroop
- Nectar
- Palmsuiker
- Rietsuiker
- Rijststroop
- Sacharose
- Sucrose
- Vanillesuiker
- Vruchtenextract
- Vruchtenconcentraat
- Vruchtensuiker
Vergis je vervolgens ook niet in producten die gezoet zijn met fruit en dan met name gedroogd fruit. Dan zie je staan dat het product ‘zonder toegevoegde suikers’ is, maar zijn er wel dadels, abrikozen, rozijnen etc. aan toegevoegd om het product te zoeten. Dit zijn wellicht suikervervangers, net als de gezond aangeprezen kokosbloesemsuiker, palmsuiker etc. Maar suiker = suiker en daar maakt jouw lichaam geen enkel onderscheid tussen.
Interessante links
Mijn blog staat vol met artikelen over gezond leven, gezond eten en afvallen. Veel daarvan staat in het teken van een koolhydraatarm dieet of koolhydraatbeperkt dieet. 2 manieren om suikers volledig uit je eetpatroon te verbannen op een gezonde manier. Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Is jouw bloedsuikerspiegel uit balans? Ontdek de 8 signalen
Suikerverslaving, heb jij dat?
Verstoppertje spelen met suiker (Deel 1)
Kwade’ suikers vermijden: hoe doe ik dat? (Deel 2)
Direct starten met het vermijden van suikers? Download mijn gratis weekmenu hieronder.