Wat betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers……’ op de etiketten?
14 januari 2015 
6 min. leestijd

Wat betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers……’ op de etiketten?

Vraag krijg ik de (terechte) vraag wat het toch betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers’ op de etiketten. En dan met name de betekenis van de suikers. Zoals bijvoorbeeld ‘Koolhydraten 10 gram, waarvan suikers 8 gram’.

En volg je een koolhydraatarm dieet dan is de vervolgvraag: ‘Moet ik dan de koolhydraten tellen of de suikers?’

Ik leg het je uit in dit blog.

Uitleg koolhydraten, waarvan suikers

Binnen een koolhydraatarm eetpatroon, beperken we koolhydraten tot een maximum van 50 gram koolhydraten per dag. Bij een ketose dieet (ketogeen dieet) is dit nog strikter tot 20-30 gram koolhydraten per dag.

Koolhydraten bestaan uit zetmeel en suikers. Suikers worden op etiketten altijd apart vermeld onder het kopje ‘koolhydraten’ bij de voedingswaarden.

Vervolgens kennen we ook nog de vezels als onderdeel van de koolhydraten, die staan altijd apart vermeld op de etiketten.

Het kopje koolhydraten op het etiket, omvat dus alle koolhydraten inclusief suikers die in het product aanwezig zijn.

Eet je dus koolhydraatarm of ketogeen, dan is het van belang alleen te letten op de hoeveelheid koolhydraten en niet op de suikers. Het gaat om het totaal aan koolhydraten wat in een product aanwezig is.

Ook hoef je niet te letten op de hoeveelheid suikers die erin zit. Als jij een product ziet met 10 gram koolhydraten, waarvan 8 gram suikers, zou je kunnen schrikken. Van die 10 gram koolhydraten is dus 8 gram suiker?

Maar dat zegt helemaal niets. Het gaat altijd om de totale hoeveelheid koolhydraten.

Laat me dit verder uitleggen.

Koolhydraten waarvan suikers op de etiketten

Wat ik vaak als eerste uitleg is, als je wilt letten op je koolhydraatinname, je het beste kunt kiezen voor producten met minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram. Dan zit je wel goed. Dit is eigenlijk ook een algemene stelregel die altijd gehanteerd wordt binnen de koolhydraatarme wereld.

Hier wordt dus niets gezegd over het letten op de suikers.

Overigens, niet om het ingewikkelder te maken, maar je kunt ook producten gebruiken die wat hoger in koolhydraten zijn, zoals amandelmeel, noten of zuivel. Echter, wordt er dan gekeken naar de hoeveelheid die je van dat product eet. En of het vervolgens past in je dagtotaal tot 50 gram koolhydraten per dag.

Kijk maar eens naar deze noten. Die bevatten per 100 gram 14,6 gram koolhydraten. Maar ze passen toch perfect in een koolhydraatarm eetpatroon. Je neemt er dan 20 of 25 gram van.

koolhydraten waarvan suikers

Etiketten: ingrediënten en voedingswaarden

Je kijkt dus in eerste instantie puur en alleen naar de hoeveelheid koolhydraten op een etiket. Echter, er is nog 1 stap die je wellicht wel wilt maken. En dat is ook kijken naar de ingrediënten. Want hoewel het kopje suikers onder ‘koolhydraten, waarvan suikers’ op zich niet zoveel zegt, kan het wel belangrijk zijn of het gaat om natuurlijke suikers of toegevoegde suikers.

Ingrediënten

Onder het kopje ‘ingrediënten’ staan alle verschillende grondstoffen die een fabrikant heeft toegevoegd om het product samen te stellen. Daarbij kun je denken aan suikers, zouten, smaakmakers, vulstoffen en andere grondstoffen die nodig zijn bij de vervaardiging van een product. Denk aan het maken van een taart: alles wat je nodig hebt voor deze taart zouden dan op bij de ingrediënten staan.

Dit ziet er zo uit op een etiket:

koolhydraten waarvan suikers koolhydraatarm dieet

Voedingswaardetabel

De voedingswaardetabel op een etiket bevat informatie over de totale hoeveelheid energie die een product levert, onderverdeeld in de voedingsstoffen (macronutriënten) voor het lichaam (koolhydraten, eiwitten, vetten). Ook vind je daar de hoeveelheid calorieën (vaak per 100 gram) en de hoeveel natrium, vezels en eventuele toegevoegde vitaminen en mineralen. Dit ziet er als volgt uit (let op, puur als voorbeeld):

koolhydraten waarvan suikers betekenis

Stappenplan etiketten lezen

Stap 1 is dus het kijken naar de voedingswaardetabel en de hoeveelheid koolhydraten. Maar een tweede stap is vervolgens te kijken naar de ingrediënten om te zien of er suikers zijn toegevoegd. In het voorbeeld hierboven zie je bijvoorbeeld suikerrietvezel en suiker staan. Dat zijn toegevoegde suikers en niet van nature in het product aanwezig.

Staat er bij de ingrediënten het woord ‘suiker’ of een afgeleide daarvan, dan heeft de fabrikant er suiker aan toegevoegd. En dit is de suiker die je wilt vermijden. Let op: Soms zie je bij de ingrediënten ‘natuurlijke suikers’ vermeld staan. Dit is misleidend omdat je dan denkt dat het wel okee is. Dit zijn vaak vruchtenconcentraten en dus heel geconcentreerde suikers. Niet goed dus.

Lees ook:

Andere namen voor suiker: zo herken je ze!

Verstoppertje spelen met suiker (Deel 1)

Kwade suikers vermijden: hoe doe ik dat? (Deel 2)

Natuurlijke suikers en toegevoegde suikers

De ‘waarvan suikers’ zegt dus niet zoveel. Voor het tellen van koolhydraten gaan we alleen uit van de koolhydraten, die genoemd staan achter het kopje ‘koolhydraten’. Er is dus echter 1 ding waar je je van bewust moet zijn en dat zijn de toegevoegde suikers.

Het is dus heel goed mogelijk dat de suikers onder ‘koolhydraten, waarvan suikers’, suikers zijn die van nature in het product zitten. Maar het kunnen ook toegevoegde suikers zijn. Of een combinatie van beiden. De toegevoegde wil je zoveel mogelijk vermijden.

Maar je hoeft dus niet de suikers de tellen.

Staat er in de voedingswaardetabel bij ‘koolhydraten waarvan suikers’ dus bijvoorbeeld: koolhydraten 5 gram, waarvan suikers 5 gram, kan het best zijn dat deze 5 gram suikers natuurlijke suikers zijn die van nature in het product voorkomen. Staat er echter bij de ingrediënten iets suiker, dan zijn er suikers toegevoegd. Dus controleer altijd de ingrediëntenlijst op toegevoegde suikers.

Overigens wil ik hier een kleine nuance in aanbrengen. Neem bijvoorbeeld het product filet americain. Zelf zie ik dit als een koolhydraatarm product. De hoeveelheid koolhydraten ligt namelijk onder de 5 per 100 gram. Echter, kijken we bij de ingrediënten, dan zien we suiker staan. De afbeelding komt van de website van ah.nl.

koolhydraten waarvan suikers keto

Is dit product dan wel geschikt? Ja en nee. Voor wie heel strikt koolhydraatarm eet, die vermijdt ook dit soort producten. Voor wie meer flexibel eet, kan dit gerust een keertje. Want kijk je nog wat verder op het etiket, dan zie je suiker niet helemaal vooraan staan. Er zit dus maar een beetje in.

Als jij 80% van de tijd strikt koolhydraatarm eet, dan is er echt wel eens ruimte om dit soort producten toe te voegen. Ik doe het wel. Het gaat namelijk om je totale eetpatroon en niet om 1 product dat toevallig iets suiker heeft.

Lees ook: Koolhydraatarm, wat mag je eten: 3 manieren om koolhydraatarm te eten

Koolhydraatarme voedingsmiddelen

In deze lijst vind je het overzicht van voedingsmiddelen die je allemaal kunt eten op een koolhydraatarm eetpatroon. Dit zijn allemaal producten die ‘puur’ zijn en van nature geen toegevoegde suikers bevatten.

Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Kaas, vlees, vis en eieren, zijn bijvoorbeeld helemaal koolhydraatarm en daarmee ook volledig suikervrij.

Echter, bessen of frambozen bevatten wel koolhydraten als ook suikers. Maar dit zijn natuurlijke suikers die aanwezig zijn.

Globaal zijn dit voedingsmiddelen die niet meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevatten. Met een paar uitzonderingen zoals bepaalde groenten en noten en zuivel. Maar deze zijn zo laag in koolhydraten en het zijn pure producten, dat ze wel op de lijst staan van koolhydraatarme voedingsmiddelen. We eten namelijk niet koolhydraatvrij maar koolhydraatarm.

Netto en bruto koolhydraten

In Nederland komen steeds meer kant en klare koolhydraatarme producten op de markt. Denk aan eiwitrepen, shakes, koekjes ed. Ook bij deze producten kun je niet zomaar uitgaan van het feit dat ze koolhydraatarm zijn. Deze producten bevatten veelal toch toegevoegde suikers of slechte zoetstoffen. Kijk bij deze producten dus ook altijd naar de voedingswaarden én de ingrediënten.

Van deze producten zijn er ook veel producten afkomstig uit Amerika. Deze hanteren een andere richtlijn voor wat betreft het vermelden van de koolhydraten op een etiket.

In Nederland zijn de koolhydraten ook echt de netto koolhydraten die vermeld staan. In Amerika zijn het de bruto koolhydraten. Daar mag je de vezels nog van aftrekken.

Zoek je wel eens op Amerikaanse sites naar recepten, kijk dan ook goed naar de hoeveelheid koolhydraten die ze benoemen. Je mag ook dan de totale koolhydraten minus de vezels (carbs – fiber) gebruiken.

Dit is een voorbeeld van een Amerikaans etiket:

netto koolhydraten waarvan suikers

Hier zie je heel goed het onderscheid tussen de totale hoeveelheid koolhydraten en de netto hoeveelheid koolhydraten. De netto koolhydraten (die je dus ook telt) zijn de total carbs – fiber.

Wil jij starten met koolhydraatarm eten of zoek je meer inspiratie? Download mijn gratis weekmenu via onderstaande afbeelding. Zo hoef je zeker niets te tellen en alle recepten zijn voorzien van de voedingswaarden.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
elle
Door

elle

op 15 Jan 2015

Ik zou graag nog een verdiepende vraag stellen naar aanleiding van deze uitleg. Wanneer is een product hoog in eigen suikers? Is 6,4 g op 11 g koolhydraten veel? (Zoals in de pindakaas hierboven) of is de 5 g suiker in mijn yoghurt og 6 g koolhydraten meer? Wanneer kan je zeggen over een product dat het echt te veel is?Suikers veranderen ook bij verhitting, de effecten op het lichaam kunnen dan een heel ander karakter krijgen. Kunnen we van een etiket aflezen of het verwerken van een product de eigenschappen verandert?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 Jan 2015

Hallo Elle, bedankt voor je vraag. Ik zal het proberen helder uit te leggen. Allereerst is op een etiket niet af te lezen wat de werking van de suiker is. Dan over de vraag wanneer een product hoog in suiker is. Een appel bevat ongeveer 16 gram koolhydraten, waarvan suikers 16 gram. Dit is hoog in suikers, maar het zijn wel de natuurlijke gezonde suikers. Er is geen suiker aan toegevoegd, want het is een natuurlijk product. Als een product bijvoorbeeld 16 gram suiker bevat, waarvan 10 gram suikers, is het niet te zeggen of dit te hoog is. Het gaat namelijk om het feit of de suikers, toegevoegde suikers zijn. En dit zie je dan vervolgens bij de ingrediënten. Dus een appel bevat wel veel suikers, maar de gezonde suikers. Een product waarvan er staat 16 gram koolhydraten, waarvan suiker 10 gram, is het altijd van belang ook te kijken bij de ingrediëntenlijst. Als je de stelling aanhoudt van producten minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram, zul je ook niet hoog in eigen suikers zitten. Kleine kanttekening: sommige producten zoals havermout of quinoa bevatten veel meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram. Wil je koolhydraten mijden, dan zijn deze producten wat minder geschikt. Maar deze producten bevatten de gezonde goede koolhydraten, waardoor ze weer absoluut passen in een gezond eetpatroon.

HJ
Door

HJ

op 21 Apr 2015

Maar wat is nu een koolhydraat, niet zijn de een suikers? Dat was de vraag hier, maar ik zie daar geen antwoord op.

Linda Nordholt
L.
Door

L.

op 19 Oct 2020

Dit is in de kern onjuist. Er bestaan wel degelijk koolhydraten die niet als "suikers" tellen, vandaar ook de afgescheiden vermelding op voedsellabels. In de stukken van uw link zegt u o.a.: "Koolhydraten zijn suikers en vice versa". Met name het citaat "officieel zijn koolhydraten suikers en bestaat er geen verschil" verbaasde mij. "Suikers" is een subcategorie van een gigantische groep genaamd koolhydraten. Niet alleen de hoeveelheid ketens en de structuur is anders, maar ook het bestaan in de natuur en/of in het lichaam, de manier van afbraak, werking (in het lichaam), de snelheid hiervan en het eindproduct zijn grote verschillen als we het hebben over de groepen "koolhydraten" en "suikers". Dit zijn dus absoluut niet dezelfde dingen. Het feit dat koolhydraten wel zijn opgebouwd uit kleinere suikerketens en dus daar in kunnen worden afgebroken maakt het eindresultaat en de werking niet hetzelfde op een manier dat het zo kan worden aangeduid. Ik neem toch aan dat u dat weet?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 20 Oct 2020

Maar natuurlijk, je hebt helemaal gelijk en daar ben ik ook van op de hoogte. Wellicht ben ik wat kort door de bocht in dit artikel, maar ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen. Aangezien dit artikel voornamelijk bedoeld is om antwoord te geven op de vraag of je moet kijken naar de koolhydraten of naar de suikers. In deze 2 artikelen heb ik het echter verder uitgewerkt: https://slankmetlinda.nl/kennisbank/voeding/wat-zijn-zoetstoffen/ https://slankmetlinda.nl/kennisbank/voeding/wat-zijn-koolhydraten/

Karin
Door

Karin

op 16 May 2015

Interessant artikel! Maar wat nou als er bij de ingrediënten suiker staat een in de voedingswaarde tabel staat koolhydraten waarvan suiker 0gr. Hoe kan dat vraag ik me af.. Ik had laatst een doosje cranberry notenmix maar de cranberries waren helemaal bewerkt en daar was suiker aan toegevoegd (bij ingrediënten stond dus rietsuiker) . Maar bij koolhydraten waarvan suiker stond 0. Zou jij dit kunnen verklaren?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 May 2015

Hoi Karin, dat is merkwaardig en interessant. Zou je mij wellicht een fotootje kunnen sturen van het etiket? Dan zal ik daar eens naar kijken. Je mag het sturen naar info@slankmetlinda.nl

Jolanda
Door

Jolanda

op 25 May 2015

Hallo Linda, Ik zag jouw site en staan interessante dingen/recepten op. Wij verdiepen ons al een tijdje in koolhydraatarm eten maar wat ik nog steeds niet snap is hoe je aan netto opneembare koolhydraten komt,,,,,, ik las iets over aantal koolhydraten - de vezels maar soms kom ik dan nog niet op het aantal netto koolhydraten wat men beweerd dat er in een product zit......hoop dat je dit wilt uitleggen, groet Jolanda

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 25 May 2015

Hallo Jolanda, bedankt voor je reactie. Het verschil in uitleg en lezen van etiketten is of het gaat om een Nederlands of Amerikaans product. In de 'koolhydraatarme wereld' wordt altijd gerekend met netto koolhydraten. Deze netto koolhydraten zijn de koolhydraten die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Ook wel verteerbare of opneembare koolhydraten genoemd. Netto koolhydraten krijg je door het aantal "gewone" koolhydraten te verminderen met sommige zoetstoffen (bijvoorbeeld polyolen, zoals maltitol of sorbitol). Dit geldt ook in Nederland. In Amerika worden vezels apart genoemd onder koolhydraten, die je er ook nog af kunt trekken. Dus een Nederlands product is het aantal netto koolhydraten de koolhydraten minus de polyolen. Bij een Amerikaans product ditzelfde maar dan ook minus de vezels (dietary fibers). Hopelijk is dit een beetje duidelijk.

ali
Door

ali

op 21 Aug 2015

Ik vind allemaal helemaal mooi

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 24 Aug 2015

Hoi Ali, bedankt voor jouw compliment. Doet me goed! Groet, Linda

Els
Door

Els

op 22 Aug 2015

Beste Linda, hoe kan het dat bij diverse eiwitrijke maaltijdvervangers het eerste ingredient suiker is? Is dit wel goed?Met vriendelijke groet, Els

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Aug 2015

Hoi Els, dit is een zeer terechte en goede vraag. Mijn antwoord is: ja hoor dit is geen enkel probleem. De maaltijdvervangers zoals ik die inzet zijn geschikt als een 'boost' in afvallen op een prettige manier. Je wilt lekkere producten, mits ze koolhydraatarm en eiwitrijk zijn. Dus ja, er zitten suikers in, maar de samenstelling van de producten en de manier waarop het wordt ingezet om af te vallen, maakt het een verantwoorde manier met ja, wat suikers erin. Je kickt namelijk met gebruikmaking van de producten zeker af van de suikerverslaving, omdat je in ketose raakt. De vetverbranding is hierdoor optimaal.

Esther
Door

Esther

op 13 Sep 2015

Hoi Linda,Ik probeer sinds kort te letten op het aantal suikers wat ik eet. Nu las ik in je blog dat je redelijk goed zit als je minder dan 5 gram koolhydrateten per 100 gram aanhoudt. Nu eet ik onder andere een schaaltje Griekse yoghurt als ontbijt. Deze bevat voorzover ik kan ontdekken geen toegevoegde suikers. De koolhydraten hierin per 100 gram zijn 7,1 gram waarvan suikers ook 7,1 gram. Ik vroeg me af of de Griekse yoghurt, ondanks de niet toegevoegde suikers, wel 'verantwoord' is.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 Sep 2015

Hoi Esther, Griekse yoghurt is een prima keuze. Echter, wil je strikter op koolhydraten letten, dan kun je beter kiezen voor een andere variant. Griekse yoghurt bevat vaak ook meer vetten. Het is echt geen probleem om dit te gebruiken, maar kijk ook naar de rest van je dag hoe je zit met jouw koolhydraten en vetten.

Sophie
Door

Sophie

op 13 Oct 2015

Hoi Linda,Kan ik dus opvatten dat als ik suikervrij/ minder suiker wil eten, ik dus ook automatisch koolhydraat arm moet/ zal eten?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 Oct 2015

Hoi Sophie, dit kun je niet zo stellen hoor. Suikervrij betekent dat je alle geraffineerde suikers laat liggen. Je kunt daarbij wel fruit gebruiken. Suikervrij wil niet direct zeggen koolhydraatarm. Wil je naast suikervrij eten ook koolhydraatarm eten, zul je fruit, pasta ed ook even moeten laten. Wel is het zo, dat als je gaat letten op suikers in producten, en je dus bijvoorbeeld geen pakjes en zakjes meer gebruikt, je wel automatisch minder koolhydraten gaat eten.

Jianna
Door

Jianna

op 29 Oct 2015

Van de dokterbkreeg ik te horen dat mijn suiker te hoog is. En zit in verhoogd risico groep diabetes 2 . Vreselijk geschrokken eet nu geen suiker meer drink geen frisdrank. Ik kijk op pakjes maar ik raak helemaal in de war. Koolhydraten heb je toch nodig? Hoe krijg ik de suiker nou helemaal laag en dat ik er nooit meet last van heb.Dank alvast jianna

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 Oct 2015

Beste Jianna, zou je me een pb kunnen sturen naar info@slankmetlinda.nl? Dan kan ik je er wat meer over vertellen. Dat is wat lastig om zo een heel verhaal in de blog te doen. Alvast bedankt. Groet Linda

Thomas
Door

Thomas

op 10 Nov 2015

Hoi Linda,Op de pindakaas staat koolhydraten 11 gram, waarvan suikers 6,4 gram. Wat betekend dit nou precies. Koolhydraten zijn toch sowieso suikers en wat is die andere 5,6 gram dan?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 10 Nov 2015

Hoi Thomas, een hele goed vraag:). Het totaal van de koolhydraten in pindakaas is 11 gram. Zonder al te wetenschappelijk te zijn, dit is de optelsom van zetmeel en suikers. Die vervolgens ook nog uit meerdere componenten bestaan. Suikers zijn dus 6,4 gram, de overige zijn de andere componenten waaronder zetmeel. Vezels zijn ook koolhydraten, maar die worden apart vernoemd op een etiket. Wat ik in ieder geval duidelijk wilde maken met dit artikel is dat deze hoeveelheid suikers genoemd op het etiket nog niks zegt over de toegevoegde suikers. Hopelijk ben je zo weer wat wijzer. Groet Linda

monique
Door

monique

op 04 Jan 2016

Wat houd precies in 'goede koolhydraten'? ik wil ook graag minder koolhydraten eten. ik ben al begonnen met geen brood en aardappelen. nu eet ik s ochtends 2 eieren en als lunch een salade of griekse yoghurt met kaneel, zoetstof (natuurlijke) en beetje muesli mix en event. 1 stuk fruit. is dit een goed begin? of zit er in de lunch dan teveel suikers? ik ben net naar de winkel geweest om brood te vervangen door havermout en zag daar ook koolhydraten, meer dan 5g op staan. is griekse yoghurt of magere kwark met havermout wel geschikt? voor koolhydraatarm?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 07 Jan 2016

Hoi Monique, bedankt voor jouw bericht. Voor al jouw vragen heb ik een juist een mooie koolhydraatarme voedingsmiddelenlijst ontworpen. Hierin staat alles uitgelegd over koolhydraatarm, goede koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. En er staan alle voedingsmiddelen in genoemd die gezond zijn. Kijk hier maar eens: https://slankmetlinda.nl/webshop/de-complete-koolhydraatarme-voedingsmiddelenlijst/

Raymond
Door

Raymond

op 31 Aug 2016

Beste Linda,Is het met vetten zo dat er ook een bepaalde ratio is als met koolhydraten (5g op 100g) waarop gelet moet worden?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 05 Sep 2016

Hoi Raymond, er zijn wel verschillende opvattingen, maar met vetten kijk ik zelf altijd naar het totaal op een dag. En dan ook nog eens naar de balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Afhankelijk van je koolhydraatmindering dien je meer of minder vetten te eten.

Claudia
Door

Claudia

op 16 Nov 2016

Als je zo min mogelijkheid koolhydraten wilt eten en ze dus telt, welke tel je dan? Gewoon wat achter 'koolhydraten' staat of wat achter 'koolhydraten, waarvan suikers' staat?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 18 Nov 2016

Hoi Claudia, dan tel je wat achter koolhydraten staat. Dus niet wat achter suikers staat. Groetjes Linda

Romke
Door

Romke

op 08 Feb 2017

Ik wil beginnen met het Koolhydraatarm eten maar vroeg mij enkele dingen af: - Toegevoegde suikers zijn niet goed maar hoe herken ik deze bij de ingredienten? in de industrie worden lijkt mij ook synonimen gebuikt om de consument te misleiden? - Als een product wel toegevoegde suikers heeft maar het totaal aantal koolhydraten is 3,5gr. waarvan suikers 3,0gr. Kan ik deze dan eten? - Als een product (Spelt Lijnzaad crackers van SMAAKT) geen toegevoegde suikers heeft maar de Koolhydraten zijn 44gr. waarvan suikers 1,6gr. Kan ik deze dan eten? indien nee, welke crackers kan ik dan wel eten?

Linda Nordholt
Christof
Door

Christof

op 06 Apr 2017

Beste LindaIk loop lange afstanden (langer dan marathon). Ik wil echter enkel trage suikers eten en geen of weinig snelle suikers. Maar hoe herken ik deze twee? Hoe onderscheid ik deze? Heeft u nog nuttige tips ivm eten en drinken voor mijn duursport?Alvast bedanktMet vriendelijke groetjes Christof simons

Kenneth Nwosu
Door

Kenneth Nwosu

op 03 Nov 2017

Hoi Linda, Helaas maak je in dit artikel een zeer veel gemaakt fout.'Waarvan suikers' heeft helemaal niets te maken met toegevoegde of natuurlijke suikers maar met het aantal ketens waaruit het type koolhydraat is opgebouwd. Eén en twee ketens (mono- en disachariden) vallen onder de term 'waarvan suikers'. Hiermee is ook meteen een van de vragen van je lezers beantwoord. Korte ketens zijn snelle suikers, dit is dan ook het belang mbt het metabolisme. Het lichaam zelf ziet geen verschil tussen toegevoegde suikers of natuurlijke suikers dus het zou geen nut hebben dit onderscheidt te maken.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 06 Nov 2017

Hey Kenneth, dank voor je reactie en goed dat je kritisch meekijkt. Volgens mij zeggen we hetzelfde toch? Dat die 'waarvan suikers' niks zegt over toegevoegde of natuurlijke suikers? En jij geeft me gewoon een aanvulling op het artikel, want het klopt helemaal dat suiker = suiker en het lichaam hier geen onderscheid tussen maakt.

Lin
Door

Lin

op 13 May 2018

Oh jawel geloof mij, als je allergisch bent zoals ik dan merkt uw lichaam het direct, die toegevoegde suikers. Daarom heel belangrijk om het onderscheid te maken

Fred
Door

Fred

op 28 Jun 2018

Hoi Linda,Ivm mijn diabetes let ik op koolhydraten en suiker. Het blijft mij een beetje wazig allemaal.Mijn vraag is kan ik onderstaande nu rustig eten of niet!Verse Ananas Product informatie 13,5 gram koolhydraten per 100 gr. - waarvan suikers: 0 gram.Dus dit is meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram ananas echter geen suiker.Kan ik dit nu wel of niet eten.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Jun 2018

Ananas bevat alleen suiker. Weliswaar natuurlijke maar dat maakt voor het lichaam niets uit. Ik zou deze vermijden, met name ivm je bloedsuikerspiegel.

Anna
Door

Anna

op 23 Aug 2018

Maar dan kun je toch eigenlijk geen 1 fruit stuk eten?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Aug 2018

Dat kan zeker wel. Het is even afhankelijk van hoe strikt jij je koolhydraatinname wilt beperken. Kies je voor koolhydraatarm dan zou ik kiezen voor koolhydraatarm fruit zoals bessen of aardbeien. Kies je voor koolhydraatbeperkt dan kun je prima 2 stuks fruit per dag eten. Het is helemaal afhankelijk van wat jij wilt bereiken, hoe jij reageert op koolhydraten en hoe je gezondheid verder is.

Bram goedhart
Door

Bram goedhart

op 03 Jan 2022

Hoe speel je het klaar om bij koolhydraat arm of bij keto voldoende (40 gram per dag ) vezels binnen te krijgen?

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!