arrow_drop_up arrow_drop_down
23 juli 2017 

Wat is ketose: de voor- en nadelen van een ketose dieet

Wat is het ketose dieet?

Je kunt er niet meer om heen, het koolhydraatarme dieet en het keto-dieet (ook wel ketose dieet, ketogeen dieet of ‘low carb high fat’ dieet).

Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik voorstander ben van het koolhydraatarme dieet. Maar ook het ketose-dieet is een vorm van een koolhydraatarm dieet. Het ketose dieet is een koolhydraatarm dieet, maar een koolhydraatarm dieet is geen ketose dieet.

Ik zie dat er veel verwarring bestaat tussen deze 2 vormen, daarom in dit artikel een uitgebreide toelichting op het ketose-dieet en de overeenkomsten en verschillen met het koolhydraatarm dieet.

 1. Wat is het ketose-dieet
 2. Wat is ketose en hoe werkt dit
 3. Hoe weet je of je in ketose bent?
 4. Is het ketose dieet gevaarlijk?
 5. Wat eet je wel en niet op een ketose dieet
 6. En wat moet jij nu kiezen om te volgen: Ketose-dieet of koolhydraatarm?

Ketose-dieet

Het ketose dieet is simpelweg een manier van eten waarbij je je koolhydraatinname beperkt tot maximaal 20-30 gram koolhydraten per dag, je een gemiddelde hoeveelheid eiwitten tot je neemt en daarnaast heel veel vetten eet. Daarom ook een ‘laag in koolhydraten, hoog in vetten’ dieet.

Het grote verschil tussen een ketose-dieet en een koolhydraatarm dieet ligt dan ook in de beperking van koolhydraten en de hoeveelheid vetten die je eet. Gaat een koolhydraatarm dieet uit van tussen de 20 en 50 gram koolhydraten per dag, een ketose-dieet gaat dus uit van maximaal 20-30 gram koolhydraten per dag.

De gezondheidsvoordelen en de doelen van beide leefstijlen (want dat is hoe ze bedoeld zijn), zijn nagenoeg gelijk.

Het doel van het ketose-dieet is dat je in ketose raakt. Nogmaals, dit is ook goed mogelijk op een koolhydraatarm dieet, maar in een ketose-dieet is dit ook een doel op zich: in ketose willen raken en zijn.

Wat is ketose?

Als je de koolhydraten uit de voeding vermindert en deze vervangt door vetten en eiwitten, dan moet het lichaam zich hier op aanpassen. Normaal gesproken halen we energie uit koolhydraten. Koolhydraten zijn dus eigenlijk een brandstof voor de ontwikkeling van energie. Wanneer je lichaam geen tot minder koolhydraten binnenkrijgt, heeft het een andere bron nodig. Wanneer er geen koolhydraten meer zijn, zal je lichaam overgaan op de verbranding van vet. Je lichaam raakt dan in ketose.

‘Keto’ in het woord ketose komt voort uit het feit dat het lichaam kleine brandstofmoleculen genaamd ‘ketonen’ produceert. Ketonen worden geproduceerd op het moment dat je weinig koolhydraten tot je neemt.

Ketonen worden in de lever geproduceerd uit vet. Ze worden dan als brandstof in het lichaam geconsumeerd, ook door de hersenen. Dit is belangrijk omdat de hersenen een hongerig orgaan zijn die elke dag veel energie verbruiken. Hersenen kunnen zowel op glucose als ketonen functioneren.

De omschakeling van je lichaam naar ketose gaat in de volgende fasen:

De eerste fase: keto griep

De eerste fase is de fase waar je de overschakeling maakt. Je vermindert op een ketose-dieet je koolhydraten tot maximaal 20-30 gram per dag en eet daarnaast veel vetten en een gemiddelde hoeveelheid eiwitten. En dit kan even wennen zijn. Sommige mensen hebben nergens last van, anderen krijgen daadwerkelijke afkickverschijnselen. Dit wordt ook wel de ‘keto griep’ genoemd.

Je komt er eigenlijk met de keto griep achter dat je lichaam lang gefunctioneerd heeft op koolhydraten en wat dat met je fysieke gesteldheid als ook met je mentale gesteldheid doet. Je lichaam moet nu leren om vet als brandstof te gebruiken.

De ketose fase

Je komt in ketose (vetverbranding) op het moment dat al je suikers (glucose/ koolhydraten) zijn opgebruikt. Met het eten van veel koolhydraten is dit onmogelijk. Voor de meeste mensen geldt dat je in ketose raakt als je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet. Echter, het ketose dieet gaat uit van een lagere grens namelijk 20 tot 30 gram koolhydraten.

Dit proces kan wel een tijdje duren. 24-48 uur gemiddeld. Op het moment dat je smokkelt en daardoor uit ketose raakt, duurt dit dus opnieuw 24-48 uur voor je er weer in terug raakt. In deze uren hou je ook je vocht weer wat meer vast en kom je rond de 1 a 2 kilo aan.

Let op: gewicht door vocht, niet door vet. Dus laat je niet misleiden door de weegschaal hoor! Dit verdwijnt weer als je terug in ketose raakt.

Je zult merken dat je in het begin heel veel gewicht kwijt kan raken, vaak een mix van water en vet. Ook kan het zijn dat je nog helemaal niks merkt. Maak je dan geen zorgen, iedereen reageert anders, zo ook ieder lichaam. En ben je snel afgevallen in het begin, dan kan het zo maar zijn dat je na één of twee weken een ‘plateau’ meemaakt. Dit betekent dat je wat langzamer zult afvallen dan in het begin. Ook dit is weer voor iedereen anders en geef vooral je lichaam de ruimte om zich aan te passen.

Hoe weet je of je in ketose bent?

Het is mogelijk om te meten of je in ketose bent door urine-, bloed- of ademmonsters te testen. Meest gebruikelijk, omdat het makkelijk is, zijn de zogeheten ketostix. Met de test kun je de urine testen op ketonen. Je kan eroverheen plassen en de strip krijgt een bepaalde kleur als de urine ketonen bevat.

Let op: het feit dat deze niet verkleurd wil niet direct zeggen dat je niet in ketose bent. Het werkt zelfs bij sommigen helemaal niet. Ze tonen alleen maar de uitscheiding aan van ketonen via de urine, maar vertellen je niets over de diepte van de ketose in je bloedbaan, die vaak veel hoger is.

Ben je al een tijdje bezig met het ketose dieet of een koolhydraatarm dieet, dan is jouw lichaam heel efficiënt geworden in het gebruiken van de ketonen en dan plas je ze ook niet meer uit.

Koolhydraatarm weekmenu

Waaraan kun je nog meer merken dat je in ketose bent?

– weinig trek
– meer energie
– meer dorst
– vies ruikende adem
– metaalachtige smaak in je mond
– andere transpiratiegeur

Eventuele negatieve bijeffecten kunnen worden geminimaliseerd en soms helemaal voorkomen worden, door voldoende water en zout in je systeem te krijgen. Probeer bijvoorbeeld een halve theelepel zout toe te voegen aan een groot glas water. Dit kan de bijwerkingen verminderen. In dat geval kan dit eenmaal per dag herhaald worden indien nodig. Je kunt ook denken aan het gebruiken van bouillon.

Als het toevoegen van zout en water (en je eet zeker voldoende) niet helpt, dan is vaak uitzitten van de griep. Eventuele negatieve bijwerkingen zullen snel verdwijnen.

Is het ketose dieet gevaarlijk?

Net zoals dat een koolhydraatarm dieet niet ongezond en gevaarlijk is, is ook het ketose-dieet niet gevaarlijk of ongezond.

Ketose is niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Het wordt ook vaak verward met ketoacidose. Ketose en ketoacidose zijn niet hetzelfde.

Ketose is een 100% natuurlijke toestand, zoals hiervoor is uitgelegd. Ketoacidose is een gevaarlijke staat van het lichaam waarbij de zuurgraad van het bloed te hoog is. Deze vorm van acidose kan optreden bij personen met diabetes type 1. Ketoacidose komt vrijwel niet voor bij gezonde personen.

Dus heb je diabetes type 2 en wil je starten met koolhydraatarm eten? Dat juich ik uiteraard toe. Het is namelijk mogelijk om diabetes type 2 om te keren en je bloedsuikerspiegel te verlagen bij diabetes type 1. Echter, en dit is een zeer belangrijke aanvulling op dit informerende artikel, heb je diabetes en je wilt starten met koolhydraatarm eten, doe dit altijd in overleg ben je behandelend arts. Het kan zijn dat je medicatie snel aangepast moet worden en dit moet onder strikte controle. Het nemen van dezelfde dosis insuline als voor je startte met koolhydraatarm eten, kan leiden tot hypoglykemie (lage bloedsuiker).

Wat eet je wel en niet op een ketose dieet?

Het ketose dieet is in dit op zicht eigenlijk exact hetzelfde als een koolhydraatarm dieet. Bij beiden vormen vermijd je alle koolhydraatrijke en zetmeelhoudende voedingsmiddelen. Echter, bij een koolhydraatarm dieet heb je wat meer speling in het eten van meer groenten met koolhydraten, wat meer noten en wat meer zuivel. Je kan tenslotte meer koolhydraten op een dag eten.

Maar zoals er net als op koolhydraatarm diverse manieren zijn om het te volgen, zijn er ook diverse manieren om het ketose dieet te volgen. Sommige vormen gaan uit van het volledig schrappen van alle granen en zuivel, terwijl andere vormen meer flexibel zijn en wel bijvoorbeeld koolhydraatarm brood, eiwitshakes en zuivel toelaten (volvet). Ook zie je op sommige sites dat er zoetstoffen worden gebruikt, op een andere site raden ze ten strengste af dit te gebruiken.

Maar in de basis komt het op het volgende neer. Je vermijdt:

 • Suikerhoudende voedingsmiddelen: frisdrank, vruchtensap, koekjes, chips, ijs, snoep, enz.
 • Granen of zetmeel: producten op basis van tarwe, rijst, pasta, granen, enz.
 • Fruit: Alle fruit, behalve kleine porties bessen, frambozen of aardbeien.
 • Bonen of peulvruchten: Erwten, bruine bonen, linzen, kikkererwten, enz.
 • Wortelgewassen en knollen: Aardappelen, zoete aardappelen, wortelen, pastinaak, enz.

Maar je eet wel:

 • Vlees: rood vlees, biefstuk, ham, worst, spek, kip en kalkoen.
 • Vette vis: zoals zalm, forel, tonijn en makreel.
 • Eieren
 • Boter en room
 • Kaas
 • Noten en zaden: amandelen, walnoten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaden, enz.
 • Gezonde oliën en vetten: voornamelijk extra vierge olijfolie, ghee, reuzel, kokosolie en avocado-olie.
 • Avocado’s
 • Koolhydraatarme groenten: de meeste groene groenten

Eigenlijk komt de lijst overeen met mijn koolhydraatarme eetlijst. Het verschil nogmaals zit erin dat je op het ketose dieet voedingsmiddelen eet die totaal op een dag maximaal 20 tot 30 gram koolhdyraten bevatten. Op een koolhydraatarm eetpatroon tot maximaal 50 gram koolhydraten. Omdat je bij een ketose dieet hoger in vet moet zitten, zie je bijvoorbeeld op een ketose dieet grotere hoeveelheden kokosolie, room, mayonaise, slagroom, olijfolie terug en bij koolhydraatarm weer wat meer groenten en noten (even zeer uitvergroot om het verschil goed aan te kunnen geven).

Wat moet jij nu kiezen?

Hoewel ik volledig overtuigd ben van het ketose dieet, zet ik deze methode nagenoeg niet in. Alleen als ik merk dat, in een persoonlijk begeleidingstraject, een klant niet afvalt op koolhydraatarm, ga ik over op het ketose dieet. Dan is het uitzoeken of koolhydraatarm met 50 gram koolhydraten per dag nog te hoog is en we over moeten op 20 gram koolhydraten per dag (en hoger in vetten).

Mijn advies spitst zich altijd toe op koolhydraatarm of -beperkt

Richtlijnen die zeer geschikt zijn om vol te houden, om vervolgens een duurzame leefstijlverandering door te voeren én een gezonde relatie met eten te krijgen.

Ook heb ik uit mijn jarenlange ervaring met persoonlijke begeleidingstrajecten gemerkt dat het ketose dieet voor veel van mijn klanten niet is vol te houden en er daarmee juist ‘eet onrust’ wordt veroorzaakt. En dat is nu juist wat ik niet wil.

Ook heb ik ervaren dat het met een koolhydraatarm dieet ook zeer goed mogelijk is om in ketose te raken en te blijven. Maar ik zet ketose nooit in als doel op zich.

Ten eerste omdat ketose geen voorwaarde is om af te vallen. Iemand kan in ketose zijn en toch niet afvallen. Ten tweede omdat dat het doel weghaalt van het creëren van een gezonde relatie met eten en eetrust.

Ook als je niet in ketose bent kun je afvallen, maar dan hoef je je daar niet mee bezig te houden en zorgt het niet voor frustratie als je eens een keer uit ketose bent geraakt.

Belangrijk is een methode te kiezen die past bij jou, jouw leven en jouw doelstellingen.

Koolhydraatarm weekmenu

Bronnen:

The Ketogenic Diet An Overview Health& Wellness Sott.net Gabriela Segura, MD

Ellen van der Schans
Door

Ellen van der Schans

op 5 August 2017

Dank je voor de uiteenzetting. Ik heb al weken een naar ruikende adem en 's-avond een gedeeltelijk witte tong (tandpasta wit) Ik ben niet veel afgevallen, in 8 weken 3 kilo. Ik smokkel wel af en toe, ivm etentjes, feestjes etc. (kan het niet laten) Kun je mij dit uitleggen? Mvrgr. Ellen

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 6 August 2017

Verwar afvallen in kilo's niet met vet verbranden. Meet jezelf ook zeker op want die centimeters zeggen vaak meer dan kilo's. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je smokkelt en hoeveel. Je kunt namelijk uit ketose raken en dan duurt het weer 2-3 dagen voordat je in ketose raakt. Maar dat is allemaal lastig te beoordelen vanaf hier:) Ruikende adem kan wijzen op ketose ja. Zorg ervoor dat je wel voldoende eet en je goede energie voelt.

M. Ormel
Door

M. Ormel

op 3 January 2018

Ik heb het nog niet kunnen vinden; zou je mij de verhouding koolhydraten-vetten-eiwitten kunnen vertellen? Of een linkje evt. Alvast bedankt!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 10 January 2018

Dit heb ik ook nergens helemaal uitgeschreven want die berekeningen maak ik echt op de persoon.

Ronald
Door

Ronald

op 22 May 2018

Een dieet of is Ketiose dieet een Leefstijl. Anders gezonder eten bestellen dat geen beter en langduriger Effekt.Je leefstijl te veranderen. Dan gezien mijn broer die ook Ketiose dieet gevongd heeft en nu drie maal.. zo dik is als.toen voor hij ermee.begon.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 23 May 2018

Ketose is een effect van het feit dat je minder dan 50 gram kh per dag eet. Soms zelfs minder dan 20 gram. Het duidt niet zozeer een dieet aan maar de staat van je lichaam van vetverbranding. Je lichaam haalt dan de energie uit vetten en niet meer uit koolhydraten. Je hoeft zeker niet in ketose te zijn om af te kunnen vallen en het is zeker niet bedoelt als dieet, maar meer als leefstijlverandering.

Eddy
Door

Eddy

op 5 June 2018

Ik ben sinds een week bezig met het Keto-dieet, en na 7 dagen inmiddels 4 kilo in gewicht kwijtgeraakt. Binnen 2 dagen was ik in ketose. Ook heb ik de ketose-strips aangeschaft om dit te meten. Qua level in ketose zit ik ongeveer moderate, en misschien iets er boven. Stel nu dat je ketose-level wel te hoog is, hoe kan je dit dan verminderen? Nog wat andere vragen: 1) Hoelang mag je een keto-dieet volgen? Er zijn namelijk mensen die zeggen dat het maximaal 8 tot 12 weken mag, omdat je nieren overproductie draaien. 2) Ik lees vaak dat je bij een keto-dieet geen calorieën telt, maar alleen koolhydraten. Loop je dan niet het risico dat je weer teveel calorieën gaat eten?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 8 June 2018

Hoi Eddy, om je goed te kunnen adviseren heb ik een voedingsdagboek van je nodig. Dus dat wordt wat lastig hier, maar ik kan je er uiteraard persoonlijk in adviseren. Je kan keto lang volgen, hetgeen niet betekent dat je nooit meer koolhydraten kan hebben. Keto is een leefstijl. In beginsel is het belangrijk kh te tellen, maar je hebt helemaal gelijk dat uiteindelijk calorieën ook meespelen. Lukt het jou te eten tot je vol zit en kun je goed luisteren naar je lichaam, dan eet je eigenlijk nooit snel teveel. Eerder te weinig.

Jacob
Door

Jacob

op 17 November 2018

Ik volg nu al ruim 1 jaar het ketogeen dieet. Na de bestraling van mijn hersentumor is het volume verminderd. Ik loop ook bij de cardioloog, mijn cholesterol is prima, conditie boven gemiddeld( Terwijl is alleen wandel!) en voel me beter dan de afgelopen 50 jaar!!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 18 November 2018

Wat geweldig om te lezen zeg en dank voor het delen. Ik wens je alle goeds en gezondheid toe, topper zeg!

Jordan
Door

Jordan

op 24 September 2018

Hallo, Ik wil alleen zeggen dat ik het jammer vindt dat het een dieet wordt genoemd terwijl het eigenlijk de oorspronkelijke manier van eten is geweest van de mens vanaf de oorsprong af. Men at wat de aarde te bieden had en dat was eiwitrijke vette vis of vlees met noten en wat groente en fruit wat heel weinig was in vergelijking tot het vlees en vis. Dat is de oorsprong van ons eten en daar hebben we heel lang goed op kunnen leven zonder de moderne ziektes die we nu hebben. Het gevaar van ketogeen eten nu is het moderne vlees wat van de vleesindustrie afkomt. Die runderen/pluimvee worden vetgemest met ...jawel.. koolhydraten. Dus wil je terug naar de oorsprong wordt het onmogelijk gemaakt door het ongezonde vlees van nu. Vermijdt de vleesindustrie en koop waar je zeker weet dat dier een normaal dierlijk bestaan heeft gehad, Als voorbeeld neem de koe die alleen maar vers gras nodig heeft en niet de troep die ze voorschotelen en die megafabrieken waar ze vetgemest worden met KOOLHYDRATEN. Dit eten kan je dus je hele leven blijven eten omdat je voorvaderen en de voorvaderen van je voorvaderen dit al deden . Het is sinds de laatste 60/70 jaar dat er tegenstand is gekomen om weer terug naar de oorsprong te gaan>> de commerciële belangen van de voedselindustrie en farmaceutische industrie die allen maar willen verkopen . Die hebben ons gemaakt tot vreetmachines .....tot geldmachines!!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 1 October 2018

Dank je wel voor je berichtje. En helemaal eens met je dat het geen dieet is, maar een leefstijl. Zo zet ik het ook zeker weg hoor.

maggy
Door

maggy

op 30 December 2018

Helemaal met u eens!!!

Rita
Door

Rita

op 6 November 2018

Als je een hoge bloeddruk hebt en een te hoog cholesterolgehalte en hartritmestoornis. Kun je deze lifestile dan beginnen.?? Ik gebruik er al jaren medicatie voor. Ben zeker 12 kilo te zwaar en wil zo graag die kilo's kwijt

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 November 2018

Hoi Rita, dit zou ik zeker even met je arts overleggen. Mijn ervaringen zijn positief, maar altijd in overleg met de behandelend arts ivm medicatie.

Gers Jean-Marie
Door

Gers Jean-Marie

op 5 December 2018

Dag Linda, Ik heb je artikel gelezen omdat ik wou beginnen aan een keto-dieet. Ik ben op jouw site beland en ben er veel over te weten gekomen. Ik denk dat ik door jouw artikel echt ga beginnen met dit dieet. Je bent echt goede ervaringsdeskundige om je ervaringen met ons te delen waardoor de dingen die hebt ervaren een goede ervaring is voor de mensen die met dit dieet willen starten. Ik ervaar het dieet als goed omdat ik veel mensen ken die ervaring hebben met het dieet zij zeggen ook dat ze heel goede ervaringen hebben ze hebben het heel goed ervaren ervaren ervaren. groetjes Gers

Bianca de Boer Bergsma
Door

Bianca de Boer Bergsma

op 5 January 2019

Ik ben 52 jaar en heb al minimaal 15 jaar Parkinson en sta op de wachtlijst voor een DBS operatie (=Deep Brain Stimulation) Kan ik dit dieet ook volgen, of is dat niet verstandig? Vriendelijke groet van Bianca

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 8 January 2019

Hoi Bianca, dat zou ik echt met je behandelend arts bespreken hoor. Die kent jouw situatie en bespreek de gevolgen van het aanpassen van je eetpatroon met hem/ haar.

Yvonne Siewert
Door

Yvonne Siewert

op 12 January 2019

Hallo. Een vraagje van mij. Ik heb een te hoge zuurgraad, daarvoor krijg ik medicatie. Verder heb ik lichte vorm van lever cirrhose, niet door alcohol maar door medicatie en meerdere keren narcose. Mag ik dan toch koolhydraat arm eten? Ben nu in 1 week ruim 3 kilo afgevallen en heb iets meer energie. Zou graag uw advies willen. Vrgr.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 January 2019

Beste Yvonne, ik zou er zeker mee doorgaan. Onderzoeken tonen aan dat koolhydraatarm hierbij juist kan helpen. Ik zal hier zeker nog in een blog aandacht aan besteden. Wat ik je kan aanraden is de wijzigen in je eetpatroon wel even voor te leggen aan je behandelend arts, met name ook omdat je medicatie gebruikt. Medicatie kán of moet soms aangepast worden.

Angela
Door

Angela

op 19 January 2019

Hoi linda, ik ben nu 3 weken bezig en heb een beetje een hobbelige start gehad met het zoeken van juiste producten enz. Nu gaat het wel goed. Volgens mij ben ik nu in keto stand ik merk dit aan droge mond rare adem moe en slap. Gek want ik ben al wel 3 weken bezig maargoed. Ik wil heel graag doorzetten, maar ontkom niet aan een etentje begin februari ik heb daar wat vragen over. 1. Als ik uit ketose kom door bv een etentje moet ik dan ook weer opnieuw door die keto griep heen waarbij ik moe en lusteloos ben en weer juist veel suiker verlangen heb? Ik ben nl ook een fanatieke sporter en heb daar echt last van al een tijdje. Kun je voorkomen dat je daar steeds opnieuw doorheen moet. 2. Hoe hou ik het etentje toch zo kha mogelijk of is het juist beter om dan maar gewoon lekker uit eten te gaan en er niet naar te kijken?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 22 January 2019

Hierbij de antwoorden: 1. Als je koolhydraten en/ of suikers eet, raakt je lichaam weer uit ketose. Hoe langer je koolhydraatarm volgt, des je makkelijker schakelt je lichaam na zo'n avond weer naar ketose. Dat noemen we dan ook wel 'fatadapted'. Dat je lichaam met een keer koolhydraten en suikers heel snel de balans weer vindt. Jij bent nog kort bezig dus ik zou er mee oppassen. Het kan zijn dat je weer de ketogriep gaat krijgen. 2. Dit is geheel de keuze, maar ik zou vooral in dit stadium kiezen voor koolhydraatarm. Neem evt een kaasplankje of cappuccino als toetje. Ben je geheel gewend aan koolhydraatarm/ keto, dan is een uitspatting geen probleem. Dat merk je dan vooral een dag later en dat is een goede indicatie voor je lichaam of het goed valt of niet.

Gerard
Door

Gerard

op 16 February 2019

Beste Linda, Ik ben nu 2 weken bezig, en eet gemiddeld rond 20KH per dag. Maar ik kan niet zeggen dat ik echt minder honger heb, Na het eten ben ik wel voldaan maar tussendoor en 's avonds krijg ik wel weer een hongergevoel. Ik ben in die 2 weken zo'n 2 kilo afgevallen, maar moet er bij zeggen dat ik normaal 2 tot 3 keer per week hardloop. De eerste week ging dat heel moeilijk, normaal loop ik 10 km, dat hield ik nu niet vol en ik was ook echt helemaal leeg als ik noodgedwongen stopte. Ik heb ook 2 keer overgeslagen. Nu begint het langzaam weer beter te gaan. Verder kan ik niet zeggen dat ik echt last heb van andere bijverschijnselen. Ik heb ketostix en die verkleuren naar de donkerste kleur, en heb ergens gelezen dat 8mmol gevaarlijk kan zijn. Ik zit dus mogelijk nog hoger. Moet ik hier iets mee, en wat kan ik doen tegen het hongergevoel? Kan het zijn dat ik, mede door het hardlopen, meer behoefte heb? Wat kan ik dan best eten? Alvast bedankt voor je antwoord

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 18 February 2019

Hoi Gerard, ik denk dat je je lichaam aan het uitputten bent. En dat je te weinig eet ja. Om je echt te kunnen adviseren dan zou ik natuurlijk met je mee moeten kijken, maar zorg dat je voldoende calorieën tot je neemt. Zowel voor de honger (want je bent niet verzadigd) als ook omdat je zoveel sport. Ook kan ik je adviseren om op een wat lager pitje te gaan sporten. Dit kan nu veel stress voor je lichaam meebrengen en je lichaam moet echt nog wennen om te kunnen sporten met minder koolhydraten. Dus niet alles tegelijk. Een hele donkere kleur van de stix zegt niet altijd veel. Maar een donkere kleur kan duiden op vochttekort. Kortom....neem echt alles nog even onder de loep.

Kitty
Door

Kitty

op 2 March 2019

Hallo, Het dieet of de levensstijl, spreekt me erg aan voor alle gezondheidsvoordelen. Maar afvallen wil ik absoluut niet. Ik zou juist moeten aankomen. Kan ik dan toch mijn voordeel ermee doen op de een of andere manier?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 2 March 2019

Hoi Kitty, dit kan zeker. Je dient dan wel meer calorieën te eten. Je moet dan het aantal calorieën berekenen voor jezelf (er zijn veel calculators te vinden op internet) om op gewicht te blijven. Dat betekent in de regel dat je meer eiwitten en vetten dient toe te voegen. En wel je koolhydraten kunt beperken.

Olga
Door

Olga

op 9 April 2019

Ik volg het ketogeen dieet/leefstijl sinds een maand en ben ongeveer 5 kilo afgevallen en een maat in kleding geslonken, waar ik heel blij mee ben. Mijn vraag is, ik ben licht in ketose, rond de 0.5 mol. Iedereen heeft het over een adem dat naar aceton ruikt, maar dat heb ik niet. Mijn transpiratie ruikt wel een beetje naar roomboter of botercroissants. Kan dat ook? En wat zijn de beste tijdstippen om met sticks je niveau van ketose te testen? Ik deed dat 2 uur na het avondeten. Vanaf hoeveel mol ketonen zou je af moeten vallen? Alvast bedankt voor het antwoord. Groetjes van Olga

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 11 April 2019

Hoi Olga, gebruik je ketosesticks? Die zijn namelijk niet altijd betrouwbaar. Omdat op een gegeven moment vanuit de urine geen ketonen meer zichtbaar worden. Je hoeft het zeker niet te ruiken hoor. Dat kan ook via transpiratie naar buiten komen. Nutritionele ketose wordt vaak gedefinieerd als je tussen de 0.5 en 3.0 mmol/l zit. Het tijdstip van meten verschilt per methode die je gebruikt. Je hebt bloedmeten, de sticks die je gebruikt of via een ademmeter. Om deze meting toch zo betrouwbaar mogelijk te maken, is het belangrijk om altijd op een moment te meten dat relatief hetzelfde is. Bijvoorbeeld net na het wakker worden. Op deze manier meet je altijd op nuchtere maag en is de situatie iedere dag ongeveer hetzelfde. Overigens is ketose geen noodzaak om af te vallen.

Reactie plaatsen

Cookies