Afvallen zonder sporten, kan dat?
17 juli 2017 
4 min. leestijd

Afvallen zonder sporten, kan dat?

Afvallen zonder sporten, een vraag die ik veel tegenkom. En het is absoluut mogelijk om af te vallen, zonder je daarbij te moeten uitsloven in de sportschool of te moeten gaan hardlopen.

De grootste fout die ik ook zie is dat men denkt met sporten wel even af te kunnen vallen, zonder daarbij iets aan het eetpatroon te doen. Het werkt vaak andersom: 80% kun je bereiken met voeding, 20% met sporten.

Voeding gaat voor sporten

Ik raad ook altijd aan om eerst aan je eetpatroon te werken. Dan kun je daarna altijd nog besluiten om met sporten te werken aan een strakker lichaam of meer uithoudingsvermogen. Ook dan is het niet verstandig om je puur en alleen te storten op cardio. Om vervolgens optimaal sport in te zetten, is een combinatie van cardio en krachttraining de beste manier.

Natuurlijk is bewegen gezond, daar gaat dit artikel niet over. Ik laat je alleen zien dat sporten geen noodzaak is om af te vallen.

Maar hoe doe je dat nou? Afvallen zonder sporten. Ik geef hierbij antwoord op de 4 meest gestelde vragen. Zoals hiervoor al aangegeven, moet je het echt zoeken in het aanpassen van je eetgewoontes. En dat doet wonderen voor je lichaam.

Val ik niet af omdat ik niet sport?

Of je nu een hekel hebt aan sporten of omdat je door omstandigheden niet in staat bent te sporten, de belangrijkste oorzaak dat jij niet afvalt is te vinden in je eetpatroon. En dan gaat het met name om de snelle koolhydraten en suikers die je tot je neemt. Ziet jouw eetpatroon er ongeveer zo uit?

 • Ontbijt: 2 snee brood met jam en vruchtenhagel
 • Tussendoor: Ontbijtkoek/ Sultana
 • Lunch: 3 snee brood met kaas en ham
 • Tussendoor: Kop thee met koekje of stuk fruit
 • Avondmaaltijd: Aardappelen met groenten en vlees
 • Tussendoor: Kop koffie met ontbijtkoek of koekje

Dan bevat jouw eetpatroon (onbewust vaak) veel snelle koolhydraten en suikers. Ook al let je op wat je eet, als de basis van jouw eetpatroon bestaat uit brood, aardappelen, pasta, rijst, ontbijtkoeken, eventueel lightproducten en hier en daar een koekje, dan is dat een eetpatroon waarmee je niet afvalt.

Koolhydraten en suikers laten je vast zitten in de zogeheten suikerverslaving, met bloedsuikerschommelingen. Deze koolhydraten zorgen er dus voor dat je heel moeilijk je lichaamsvet verbrandt. Je kunt zoveel sporten als je wilt, zolang je veel koolhydraten eet, zul je heel moeilijk kunnen afvallen. Ook al snoep je daarnaast nog zo weinig en tel je netjes je calorieën. Koolhydraten en suikers zijn saboteurs en niet het feit dat je niet sport.

Lees ook: Afvallen lukt niet: 11 mogelijke oorzaken waarom afvallen niet lukt

Afvallen zonder sporten, wat moet ik doen?

Dat is je eetpatroon aanpassen naar een koolhydraatarm of –beperkt eetpatroon. En dat is het verwijderen van alle snelle koolhydraten en suikers in je eetpatroon, maar meer eiwitten en vetten toevoegen. En vooral niet minder gaan eten. Je zult anders moeten eten, dan gaat je lichaam automatisch ook zonder sporten over in de vetverbranding.

Hierbij een kort overzichtje van wat je wel en niet kunt eten om een goede start te maken met afvallen.

WAT EET JE WELWAT EET JE NIET
Alle koolhydraatarme groentenOntbijtgranen als gesuikerde muesli
Voeding met gezonde vettenOntbijtkoeken, koeken, mueslirepen
Voldoende eiwittenKoekjes, chips, zoutjes
FruitFastfood
Kant en klaar maaltijden
Alles uit pakjes en zakjes zoals soepen, sauzen, ovenschotels
Gepaneerd, gefrituurd en bewerkt voedsel
Frisdranken, vruchtensappen
Naast het aanpassen van je eetpatroon kun je ook andere zaken uit je leefstijl aanpakken:

Om je om weg te helpen kun je hier een gratis weekmenu downloaden.

Wat moet ik vooral niet doen als ik wil afvallen zonder sporten?

We zijn gewend om, als we willen afvallen, we gewoon wat minder moeten eten en vooral minder moeten snoepen. Niets is minder waar, want afvallen is niet meer een kwestie van calorieën tellen, minder eten en maar meer bewegen. Je dient je eetpatroon aan te passen zonder jezelf daarbij uit te hongeren. De grootste valkuil waar men in trapt is om te weinig te gaan eten. Met als gevolg dat je honger gaat ervaren, je lichaam juist spiermassa gaat afbreken en je lichaam uiteindelijk in een spaarstand terecht kan komen. Dus….je hele eetpatroon onder de loep nemen, jezelf echt niet op een hongerdieet zetten, maar met name je koolhydraatinname beperken. En dat wat je mindert in koolhydraten, ga je aanvullen met voldoende eiwitten en vetten.

Overige zaken wat je zeker niet zou moeten doen:

 • Denken als een dieetdenker, focus meer op verandering dan op kilo’s
 • Niet luisteren naar je lichaam, wat is jouw ‘hoofdhonger’ en wat is je ‘buikhonger’
 • Emoties weg eten, ga je emoties zeker niet uit de weg, maar probeer inzichten te krijgen in jouw emoties in relatie tot eten
 • Je valkuilen niet erkennen, je zet nu een stap richting verandering, maar valkuilen uit het verleden zullen niet zomaar ineens verdwenen zijn. Schenk hier zeker aandacht aan

Hoeveel kan ik afvallen zonder te sporten?

Deze vraag krijg ik ook vaak gesteld zonder daarbij de term ‘sporten’ te horen. Ik weet het, je wilt graag snel afvallen en wilt graag horen hoeveel dat is. Vaak wordt gedacht dat als je niet sport, je minder snel afvalt. Het gekke is, dit is niet het geval.

Lees ook: Sporten en een koolhydraatarm dieet: Gaat deze combinatie samen?

Denk nog even aan die 80/ 20 regel aan het begin van dit artikel. Alleen kan ik hier geen uitspraken over doen. Want ieder lichaam is anders. Ieder lichaam reageert anders. Weet ook dat koolhydraatarm eten veel meer is dan afvallen in kilo’s. Je gaat vet verbranden hetgeen je vaak sneller ziet in centimeter verlies, dan de daadwerkelijke kilo’s op de weegschaal. Verleg dus ook zeker je doel van afvallen in kilo’s naar een gezond eetpatroon en een gezond lichaam.

Die kilo’s volgen vanzelf, ook als je niet sport.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
D'n auteur
Door

D'n auteur

op 28 May 2018

Klopt naar mijn mening als een bus Linda. Ik ben zelf drie weken bezig met gezondere voeding (groentes, salades, noten, water, kip). Ik snoep niet, eet geen brood of pasta's, maar honger heb ik niet. Hierdoor ben ik zomaar 2.8kg kwijtgeraakt, en ik verwacht dat deze trend zich nog wel even zal doorzetten. En geen sportschool gezien hè, heerlijk!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 31 May 2018

Wauw, wat een mooi bericht. Heerlijk voor je en ga zo door!

Marry Lenten
Door

Marry Lenten

op 19 Feb 2019

Hoi Linda, Ik mag niet teveel eiwitten s'morgens 2 eieren dat gaat niet of kwark, yoghurt wel in bescheiden mate. Zijn deze week menu's dan wat voor mij?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 Feb 2019

Hoi Marry, ik denk dat in totaliteit de eiwitten op een dag van de weekmenu's dan te hoog zijn voor je. Ik weet echter niet wat jouw maximale is en wat de reden hiervan is. Maar als er bijvoorbeeld 2 eieren staan of een bakje kwark en dat is teveel, dan kun je dat natuurlijk aanpassen. De weekmenu's kun je dan als richtlijn gebruiken, maar wisselen, ruilen en vervangen is zeker mogelijk. Daar kan ik je op het forum ook zeker bij helpen.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!