Koolhydraatarme groenten: De absolute top 10
09 augustus 2021 
3 min. leestijd

Koolhydraatarme groenten: De absolute top 10

Als je start met een koolhydraatarm dieet, zijn helaas niet alle groenten onbeperkt toegestaan. Want in sommige groenten zitten echt héél veel koolhydraten. Gelukkig zijn er vele koolhydraatarme groenten die je wel kunt eten.

En je hoeft echt niet altijd groenten te nemen met de minsten koolhydraten. Je wilt natuurlijk niet de hele dag sla of salades eten, want dat vult uiteindelijk toch niet genoeg. Maar sla mag je stiekem wel als nummer 11 op deze lijst zetten als je dat wilt, omdat je er wel heerlijk mee kunt variëren.

Wat je wilt als je koolhydraatarm gaat eten, is een goed vullende maaltijd met veel smaak en vitaminen en weinig koolhydraten. Over smaak valt natuurlijk altijd te twisten, maar ik heb toch de vrijheid genomen om een top 10 te maken met mijn favoriete koolhydraatarme groenten.

Koolhydraatarme groenten: 2 stelregels

Stelregel 1: Hoeveelheid koolhydraten

De stelregel voor koolhydraatarme groenten is eigenlijk hetzelfde als bij alle andere voedingsmiddelen: Bevat het minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram, dan is het officieel koolhydraatarm.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten welke manier van koolhydraatarm eten je volgt, er zijn er drie: strikt, bewust of flexibel koolhydraatarm.

Lees ook: Koolhydraatarm, wat mag je eten: 3 manieren om koolhydraatarm te eten

Als je flexibel koolhydraatarm eet, dan is het prima om ook ‘niet koolhydraatarme groenten’ te eten, zolang het past binnen je maximum van 50 gram koolhydraten per dag.

Stelregel 2: Boven of onder de grond

Stel nu dat je bij de groenteboer staat of op de markt en het even niet meer weet. ‘Kan ik deze groenten nemen of niet?’ Het makkelijkste ezelsbruggetje is dan: groeit het gewas boven de grond, dan is het in meeste gevallen koohydraatarm. Groeit het gewas onder de grond, dan is het vaak minder goed geschikt in een koolhydraatarm eetpatroon.

Koolhydraatarme groenten: De top 10

Als ik door al mijn koolhydraatarme recepten blader, dan zie ik veel groenten vaak terug komen. Het is dan ook niet zo gek dat die weer terug komen in deze top 10. Omdat ik weet dat bloemkool en broccoli overal worden genoemd, heb ik in mijn laatste koolhydraatarme inspiratieboek geen enkel recept met bloemkool opgenomen.

Zitten jouw favoriete koolhydraatarme groenten er niet tussen, kies dan gerust een groente met iets meer koolhydraten. En kijk of de hoeveelheid die je ervan wilt eten, past binnen jouw dagtotaal. Of kijk of het voldoet aan 1 van de hierboven genoemde stelregels.

Bloemkool en/ of broccoli

Zowel bloemkool als broccoli bevat 4 gram verteerbare koolhydraten per portie. Het bevat veel vitamine C en K en kan helpen insulineresistentie verminderen. Je kunt er natuurlijk alle kanten mee op. Gewoon koken of blancheren of stomen. Maar je kan het ook verwerken in ovenschotels, soepen of maak er puree van. En wat helemaal past in de koolhydraatarme trend is natuurlijk de bloemkoolrijst of broccolirijst. Tegenwoordig ook al kant en klaar te koop bij de meeste supermarkten.

Voor lekkere recepten kijk zeker hier:

Bloemkool kip soep

Knolselderij bloemkoolsoep

Bloemkool ovenschotel

Broccolirijst met gevulde paprika

Romige broccoli met zalm

Champignons

Champignons bevatten gemiddeld 4 gram koolhydraten per 100 gram. Het is een ideale groente als bijgerecht bij eieren, een biefstuk of hamburger. Of verwerk het in ovenschotels.

Ze zitten bomvol vitaminen en mineralen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ze ontstekingen verminderen bij mensen met het metabool syndroom. Mijn favoriete gerecht met champignons is toch wel de pompoenspaghetti met champignonsaus.

Spinazie

Gekookte spinazie bevat 3 gram koolhydraten per 100 gram en is zeer rijk aan vitamine K, vitamine A en vitamine B11. Je kan het verwerken in koolhydraatarme salades, maar je kan het ook wokken met een goede scheut crème fraiche erdoor. Of verwerk het in deze frittata met spinazie.

Het is overigens inmiddels een fabeltje dat spinazie niet nogmaals opgewarmd mag worden. Als je het goed koelt, dan is het de volgende dag ook echt nog te gebruiken.

Avocado

Of avocado een groente is of een vrucht valt te twisten. Althans, het is officieel een vrucht, maar we eten het vaak als groente. Avocado’s bevatten 3 gram koolhydraten per 100 gram. Een perfecte hoeveelheid koolhydraten dus.

En met avocado kun je echt alles doen! Van een heerlijke guacemole tot een eenvoudig gebakken eitje met avocado erdoor.

En wat dacht je van deze tosti met avocado is toch een absolute favoriet. Ook als je geen avocado liefhebber bent. De avocado voldoet aan alle eisen van een koolhydraatarme groente: weinig koolhydraten, veel gezonde vetten, heel lekker en het vult ook nog eens!

Snijbonen

Snijbonen passen perfect, want ze bevatten slechts 2 gram koolhydraten per 100 gram. En ze zijn een goede leverancier van vitamines en mineralen waaronder B1, B2, foliumzuur, kalium, calcium, magnesium en  zink. Het is een ideale groente als bijgerecht, maar ook heerlijk in soepen en stamppotten.

Witte asperges

Witte asperges bevatten 4 gram koolhydraten per 100 gram. En ze zitten bomvol vezels. Het is natuurlijk een seizoen product en kan wat prijzig zijn, maar deze mag zeker niet missen in een koolhydraatarm eetpatroon. Je kan ze op verschillende manieren klaarmaken, maar gekookt vind ik ze toch het lekkerst. Nadat ze goed zijn geschild natuurlijk.

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie, ook wel peterselie wortel, is net als de witte asperge ook een seizoensproduct. Ze zijn verkrijgbaar vanaf oktober tot ongeveer maart. En zijn een perfecte vervanger van de aardappel in stamppotten. Maar je kunt ze ook goed opbakken. Deze groente bevat per 100 gram rond de 3 gram koolhydraten. Je vindt alles over de wortelpeterselie en recepten in dit artikel:

Wortelpeterselie en een koolhydraatarm dieet + recepten

Naast al deze fantastische groenten kun je natuurlijk ook nog denken aan alle koolhydraatarme groenten die je vindt in dit artikel: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

koolhydraatarme groenten

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!