arrow_drop_up arrow_drop_down
2 oktober 2020 

Wortelpeterselie en een koolhydraatarm dieet + recepten

De wortelpeterselie (of peterseliewortel) staat bij mij toch wel echt bovenaan mijn lijstje, als de perfecte vervanger van de aardappel. Zeker als je een koolhydraatarm dieet volgt, is dit een geweldige keuze.

Zodra het de maand oktober is, kijk ik alweer reikhalzend uit in de supermarkt of deze alweer beschikbaar is. Ik vind deze groente niet alleen lekker, maar ook onwijs veelzijdig. Je kan het namelijk ‘behandelen' zoals je een aardappel bereidt. Bakken, verwerken in een stamppot, je kan er patatjes mee maken en je kan het zelfs gebruiken in soepen of als salade. Ik kan me vanaf deze maand ook weer heerlijk uitleven met winterse groenten in mijn menu's.

In dit blog geef ik je graag wat achtergrondinformatie over deze groente en laat ik je mijn 4 favoriete recepten zien.

[[showindex]]

Wat is wortelpeterselie

De wortelpeterselie, of zoals velen het noemen de peterselie wortel, is een variëteit van de peterselie. Deze wordt gekweekt om van de wortel te kunnen genieten. Het wordt wel gezien als een vergeten groente, maar is goed bezig met een opmars.

Hoewel de wortel lijkt – zowel qua kleur als vorm – op een pastinaak, is de smaak echter compleet anders. Deze komt in de buurt van peterselie, je proeft dit heel subtiel, maar verwerk je het in een stamppot, dan proef je die smaak niet meer. De wortel is rijk aan vitamine B2 en vitamine C.

Gooi het blad niet weg (als dit er nog aan zit, wat in de supermarkt niet het geval is), gebruik dat zeker als smaakmaker in gerechten. Dit kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt.

Verschil pastinaak en wortelpeterselie

Op mijn facebookpagina en mijn instagrampagina had ik deze foto geplaatst.

wortelpeterselie en koolhydraatarm dieet

En velen waren in verwarring, want het lijkt toch wel echt op de pastinaak. Het is dat je op de verpakking ziet staan dat het wortelpeterselie is, anders kan je zomaar misgrijpen. Kijk dus heel goed naar de verpakking.

Heb je geen verpakking (je koopt het los bij de boer bijvoorbeeld), dan kan je verschil zien door bij het kopje te kijken. Bij de wortelpeterselie steekt de bladaanzet uit de wortel en die van een pastinaak vormt een kuiltje.

Dit is de pastinaak. Vergelijk je deze met de foto hierboven, dan zie je dat de pastinaak een kuiltje heeft en de wortelpeterselie een ‘bobbel'.

verschil wortelpeterselie en pastinaak

Hier zie je duidelijk een uitstulping bij de wortelpeterselie:

wortelpeterselie

Wortelpeterselie waar te koop

Hoewel de wortelpeterselie vooral verkrijgbaar is bij speciaalzaken of (bio)boeren, zie je het steeds vaker in de supermarkt liggen. Echter, ook ik grijp vaak mis in de supermarkt. Het lijkt nog niet helemaal een ‘vast verkrijgbare groente' te zijn in de supermarkt. Dus zie je het liggen, grijp je kans en sla het in.

Mocht je vaker online bestellen bij ah.nl dan zou ik zeker de wortelpeterselie mee bestellen. Online is het namelijk vrijwel altijd beschikbaar.

Voedingswaarden van de wortelpeterselie

Over de voedingswaarden van de wortelpeterselie is het afgelopen jaar veel te doen geweest. Vooral voor wie strikt bezig is met koolhydraten beperken (zoals binnen het ketose dieet), zijn de hoeveelheid koolhydraten belangrijk.

Een jaar geleden rekende ik voor 100 gram wortelpeterselie slechts 2 gram koolhydraten. Dit stond zo op de website van de ah.nl maar ook in diverse voedingsapps. Maar deze is inmiddels bijgesteld naar 8 gram koolhydraten per 100 gram en is ook aangepast op de website van bijvoorbeeld ah.nl.

Voor mij echter geen reden om deze groente niet meer te gebruiken, maar wel om te kijken dat ik ook met deze ophoging binnen het maximaal van 50 gram koolhydraten per dag blijf. Ik reken dan vaak zo'n 200 gram wortelpeterselie per persoon.

Wortelpeterselie recepten

En dan nu mijn favoriete recepten met de wortelpeterselie. En in de stamppot recepten kan je natuurlijk al je favoriete groenten gebruiken. Zuurkool, rode kool, boerenkool, spruitjes. Alles wat jij lekker vindt voor een stamppot.

In mijn allernieuwste boek vind je overigens nog een stoofschotel gemaakt met wortelpeterselie.

Andijviestamppot met wortelpeterselie

Ingrediënten (2 personen)

  • 400 gram wortelpeterselie
  • 2 runderworstjes
  • 1 ui
  • 400 gram andijvie
  • 100 gram spekjes
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Schil de wortelpeterselie en snijd in stukken. Kook in water met zout in 10-15 min. gaar.
  2. Bak de runderworstjes in 1 el olijfolie. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  3. Bak de spekjes uit (olie is niet nodig) en bewaar het spekvet, zodat je deze door de wortelpeterselie kunt doen als je het gaat pureren.
  4. Snijd de ui in halve ringen of kleine stukjes wat je lekker vindt. Verhit ondertussen 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, samen met de kerriepoeder 4 minuten. Voeg dan de andijvie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Haal het overtollige vocht tussentijds uit de pan.
  5. Giet de wortelpeterselie af.
  6. Stamp de wortelpeterselie met het spekvet en eventueel wat vocht van de andijvie.
  7. Schep de andijvie erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  8. Serveer met de worstjes.

Voedingswaarde (per portie)

  • Kcal: 600
  • Kh: 22
  • Vet: 39
  • Eiwit: 35

Bloemkool wortelpeterselie ovenschotel

Benodigdheden (2 personen)

  • 300 gram bloemkool
  • 200 gram wortelpeterselie
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 100 gram fetakaas
  • 100 gram mozzarella
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Schil de wortelpeterselie en snijd in plakjes.
  3. Snijd de bloemkool in roosjes en de prei in ringetjes.
  4. Borstel de champignons schoon en snijd daarna in plakjes.
  5. Kook de bloemkool in 6 tot 8 minuten beetgaar. Laat daarna goed uitlekken.
  6. Verhit ondertussen 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de wortelpeterselie bruin en totdat ze iets zachter worden. Bak op het laatst de champignons mee.
  7. Snijd dan de mozzarella in plakjes.
  8. Doe nu alle groenten in de ovenschotel. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Verdeel nu de feta en de plakjes mozzarella erover.
  10. Zet voor ongeveer 15-20 minuten in de oven.

Voedingswaarden (per portie)

  • Kcal: 393
  • Kh: 13
  • Vet: 25
  • Eiwit: 25

Stamppot spinazie met wortelpeterselie

Ingrediënten (2 personen)

  • 400 gram wortelpeterselie
  • 2 speklapjes
  • 1 rode ui
  • 600 gram verse spinazie
  • 50 gram zilveruitjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Schil de wortelpeterselie en snijd in stukken. Kook in water met zout in 10-15 min. gaar.
  2. Bak de speklapjes in 1 el olijfolie krokant. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  3. Snijd de rode ui in halve ringen of kleine stukjes wat je lekker vindt. Verhit ondertussen 1 el olijfolie in een pan en fruit de ui samen met de kerriepoeder.
  4. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Haal het overtollige vocht tussentijds uit de pan.
  5. Giet de wortelpeterselie af en vang een kopje kookvocht op.
  6. Stamp de wortelpeterselie met het kookvocht tot een puree.
  7. Schep de spinazie erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  8. Schep dan de zilveruitjes erdoor.
  9. Serveer met de speklapjes.

Voedingswaarde (per portie)

  • Kcal: 625
  • Kh: 22
  • Vet: 41
  • Eiwit: 32

Gebakken wortelpeterselie met varkenshaasje

Benodigdheden (2 personen)

  • 2 varkenshaasjes
  • 400 gram wortelpeterselie
  • 100 gram champignons
  • 1 groene paprika
  • 1 ui
  • 2 el roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 1 el paprikapoeder
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Schrap de wortelpeterselie en snijd in plakjes. Qua dikte zoals aardappelschijfjes.
  2. Verhit 1 el roomboter in een koekenpan. Bestrooi de schijfjes met zout en paprikapoeder en bak in ongeveer 12 minuten gaar.
  3. Borstel de champignons en snijd ze in partjes. Snijd de ui en paprika in kleine stukjes.
  4. Doe 1 el olijfolie in een steelpannetje en voeg de paprika, ui en champignons toe en verwarm 10 minuten op laag vuur.
  5. Verhit in een koekenpan 1 el roomboter en bak de varkenshaas aan beide kanten gaar in 12 minuten. Breng de varkenshaas op smaak met peper en zout. Bewaar de varkenshaas daarna ongeveer 5 tot 10 minuten in aluminiumfolie om even te rusten. Zo wordt het niet droog.
  6. Bewaar de jus van de varkenshaas eventueel als saus voor over de wortelpeterselie.
  7. Serveer de wortelpeterselie met het champignon mengsel en de varkenshaas.

Voedingswaarde (per portie)

  • Kcal: 305
  • Kh: 13
  • Vet: 19
  • Eiwit: 16

Wat kan je nog meer doen met wortelpeterselie

Met de wortelpeterselie kan je nog veel meer doen. Je kan er chips van maken. Snij in kleine dunne plakjes en rooster met wat olijfolie en paprikapoeder in de oven. Je kan het ook gebruiken als salade. Gewoon heel fijn raspen en de basis van je salade is klaar.

Geniet ervan!

koolhydraatarme recepten

 

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Reactie plaatsen

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!
Cookies