arrow_drop_up arrow_drop_down
18 mei 2020 

Koolhydraatarme frietjes: 3 tips

Moeten we aardappelen, pasta en rijst al missen op een koolhydraatarm dieet, zaterdag patatdag is er ook niet meer bij­čśŐ Althans, als we praten over de gewone frietjes van aardappels.

Maar niks zo verrassend als een koolhydraatarm eetpatroon, waarbij ook de gewone frietjes in een koolhydraatarme variant te maken zijn. Ik geef toe, de structuur en ‘bite’ is natuurlijk niet zoals gewone friet. En volgens sommigen mag je het dan eigenlijk ook geen friet noemen. Maar je kan wel lekker met je gezin meedoen, zonder je schuldig te voelen. Afvallen kan op deze manier echt een feestje zijn.

Ik denk dat de meeste al wel bekend zijn met de zoete aardappelfrietjes. Ze zijn beter dan gewone frietjes, maar toch bevatten ze nog redelijk wat koolhydraten.

Dus voor wie is op zoek is naar echte koolhydraatarme frietjes, hierbij mijn 3 favorieten.

Knolselderij frietjes

Ingredi├źnten (voor 2 porties)

  • 1 knolselderij
  • 2 eetlepels olijfolie
  • cayennepeper en paprikapoeder (van ieder ongeveer 1 tl)
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 flinke snuf (zee)zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de knolselderij en snijd hem in dunne plakken. Gebruik hiervoor een scherp mes want het is lastig doorkomen.
  3. Snijd de plakken vervolgens in frietvorm. Liefst allen van ongeveer gelijke grootte. Maak de frieten niet te dik.
  4. Leg de frieten op de bakplaat en voeg olie, cayennepeper, paprikapoeder, gemalen komijnzaad en een flinke snuf zout toe en hussel het goed door elkaar. Zodat alle frietjes goed bedekt zijn met de olie en de kruiden.
  5. Verspreid de knolselderij reepjes vervolgens goed over de bakplaat en bak ze in 20 à 30 minuten gaar. Ze mogen goed bruin worden.

Voedingswaarden (per portie)

  • Kcal: 242
  • Kh: 20
  • Vet: 10
  • Eiwit: 8

Courgettefrietjes

Ingredi├źnten (voor 1 portie)

  • 1 courgette
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl zwarte peper
  • ┬╝ tl paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Bedek een bakplaat met bakpapier
  3. Snijd de courgette vier keer door de helft in de lengte. Dat je vier gelijke delen courgette hebt.
  4. Snijd vervolgens die delen door de helft (of door 3 afhankelijk van de grootte), zodat je gelijke frieten krijgt.
  5. Doe het ei in een kom. Kluts deze even.
  6. Doe in een aparte kom de geraspte Parmezaanse kaas, knoflookpoeder, paprikapoeder en de zwarte peper door elkaar.
  7. Dip ieder courgette reepje in het eimengsel en dip vervolgens het reepje goed in de Parmezaanse mix, zodat de frietjes goed bedekt zijn.
  8. Leg de reepjes op de bakplaat, zodanig dat ze elkaar niet raken.
  9. Bak de frietjes 15-20 minuten. Draai ze halverwege een keer om zodat alle zijdes mooi goudbruin en krokant worden.

Voedingswaarden (per portie)

  • Kcal: 445
  • Kh: 15
  • Vet: 28
  • Eiwit: 32

Jicama frietjes

Yamboon, ook wel┬ájicama genoemd,┬áis een wortelknol die vrij neutraal is van smaak. De knol wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en is in Nederland verkrijgbaar bij de meeste Aziatische supermarkten en tokoÔÇÖs.┬áHelaas nog niet bij onze gewone supermarkt.

Ingredi├źnten (voor 2 porties)

  • Jicama 450 gram, geschild en in reepjes
  • 2 tl zout
  • 3 el olijfolie
  • ┬╝ tl knoflook
  • ┬╝ tl paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Bedek een bakplaat met bakpapier
  3. Snij de Jicama in frietjes van gelijke grootte. Leg ze op de bakplaat en hussel ze door de olijfolie.
  4. Voeg de kruiden toe en hussel nog even goed door elkaar.
  5. Bak de frietjes voor 20 minuten in de oven.
  6. Haal ze na 20 minuutjes uit de oven en draai ze om. Bak vervolgens nog eens 20 minuten, totdat ze goudbruin van kleur zijn.
  7. Lekker met een klodder mayonaise!

Voedingswaarden (per portie)

  • Kcal: 215
  • Kh: 18
  • Vet: 15
  • Eiwit: 2

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Reactie plaatsen

Cookies