E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Recepten voor gezonde sauzen: Eiwitrijk en koolhydraatarm

Recepten voor gezonde sauzen: Eiwitrijk en koolhydraatarm
7 januari 2014 Linda Nordholt
sausjes - Slank Met Linda

De pakjes en zakjes in de supermarkt zijn heel makkelijk. Maar vaak zitten ze bomvol suikers en zout. Wat dacht je van het maken van verse sauzen? Supergezond door de basis van olijfolie, zonder suiker en vers!

Mayonaise

mayonaise - Slank Met Linda

Een goede basis voor koude saus:
Voor een optimaal resultaat kun je het beste gebruik maken van een blender of staafmixer.

Ingrediënten:
Eén eiwit (een ei scheiden), één eetlepel mosterd, snufje zout, peper (naar smaak) sap van citroen of limoen, 3 eetlepels milde olijfolie, water.

Bereiding:

  • Meng het eiwit, de mosterd, zout en het citroen of limoensap 10 seconden in een blender (je kunt de citroen of limoen ook vervangen door een eetlepel witte wijnazijn).
  • Meng voorzichtig de olijfolie met het mengsel van eiwit en mosterd. Het is belangrijk om de olie er niet in één keer bij te gooien maar in een dunne straal. Gebruik géén extra vierge olijfolie maar milde (je kunt ook rijstolie, arachideolie, zonnebloemolie of een mengsel daarvan gebruiken). Zet de blender uit.
  • Voeg nu een of twee eetlepels water toe aan het mengsel en zet de blender 30 seconden aan
  • Als het water is opgelost voeg je de rest van de olie toe tot er een glad mengsel ontstaat dat iets dunner is dan de mayonaise die je in de winkel koopt.

Je kunt van de mayonaise elke andere koude saus maken die je wilt:

  1. Voeg yoghurt en een theelepel gedroogde koriander toe voor een zure ‘Griekse’ saus
  2. Voeg één of twee teentjes (naar smaak) geperste knoflook toe voor een knoflooksaus
  3. Voeg 10 stengels bieslook toe (evt. in combinatie met knoflook)
  4. Je kunt ook zelf experimenteren door kruiden toe te voegen die je zelf lekker vindt
  5. Doe twee tomaten en paprikapoeder in de blender en meng dit met de mayonaise

Voor een gewone sladressing /vinaigrette kan je het eiwit weglaten.

Crème fraîche sausen

Crème fraîche (voor koude sausen) is een goede basis voor koude sausen, hier volgen enkele variaties (zout en peper naar smaak toevoegen)

  1. Twee eetlepels Crème fraîche mengen met een theelepel cayennepeper, paprikapoeder, saus.
  2. Twee eetlepels Crème fraîche mengen met ketoembar, koriander, citroengras en citroensap
  3. Twee eetlepels Crème fraîche mengen met twee theelepels kerriepoeder, knoflook en bieslook

Warme mosterd saus

mosterdsaus - Slank Met Linda

2 dl bouillon, 3 bosuitjes, anderhalve eetlepel Dijon mosterd, één eetlepel Crème fraîche (geschikt voor warme sausen)

  • Verwarm 2 dl bouillon (uit de supermarkt) in een pan
  • Snij de bosuitjes en doe deze samen met de mosterd bij de bouillon en laat dit ca. 5 min inkoken
  • Haal de pan van het vuur en meng de crème fraîche er door totdat het helemaal is opgelost
  • Zet de pan weer kort op het vuur en blijf roeren. Hoe langer je de pan weer op het vuur zet des te dikker wordt de saus.

Carbonara saus

Carbonarasaus - Slank Met LindaIngrediënten:

Eén eiwit, 40 gram Parmezaanse kaas, zout, zwarte peper, nootmuskaat 4 eetlepel crème fraîche.

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender en verwarm het mengsel daarna 5 min. in een pan

Tomatensaus

Ingrediënten:
4 tomaten, theel. Paprikapoeder, 1 ui, limoen, knoflook (naar smaak evt vervangen door bieslook), peper, zout

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender. Haal het mengsel uit de blender en laat dit 20 minuten zachtjes koken in een pan.

Benieuwd naar lekker koken zonder pakjes en zakjes? Kijk hier maar eens.

Comments (15)

  1. Leonie Schoppema 6 maanden geleden

    Fijn! Goeie tips. Ga ik uitproberen.

    • Auteur
      Linda Nordholt 6 maanden geleden

      Top! Laat je weten wat je ervan vindt?

  2. Marij van moorsel 12 maanden geleden

    Hoe kan ik van het basis een whiskey cocktail saus maken

    • Auteur
      Linda Nordholt 12 maanden geleden

      Dan kun je er wat ketchup en een theelepel whiskey aan toevoegen. Op 300 ml mayo ongeveer 4 eetlepels ketchup en 1 theelepel whiskey. Wel zelf even tussentijds de smaak proeven.

  3. Dineke 1 jaar geleden

    Heb je ook een lekker recept voor jus?

    • Auteur
      Linda Nordholt 1 jaar geleden

      Die zet ik zeker even op het lijstje om te gaan maken en op te schrijven:) Wat je in ieder geval kan doen is het vleesvocht gebruiken, daar evt. een uitje aan toevoegen, iets roomboter en een beetje creme fraiche voor de binding. Vaak is alleen roomboter ook al voldoende. Als het gaat om vervangen van bloem om jus zonder vlees te maken, kun je denken aan arrowroot voor de binding in het gebruik voor een roux.

  4. Nicole 2 jaar geleden

    Ik ben op zoek naar een leker sausje op basis van crème fraise voor bii de groente. Heb je daar een goeie tip voor?

    Groetjes,
    Nicole

    • Auteur
      Linda Nordholt 2 jaar geleden

      Heb je de carbonara saus gezien in dit blog? Of de andere tips voor creme fraiche sauzen? Daar moet vast wat tussen zitten hoor.

  5. petra 3 jaar geleden

    Dus omdat je het zelf maakt ipv koopt in de supermarkt is het gezond of gezondeR?

    • Auteur
      Linda Nordholt 3 jaar geleden

      Dat klopt helemaal hoor. Geen toevoegingen, geen suikers of extra zout. En koolhydraatarm.

  6. Jacqueline 4 jaar geleden

    Ik vroeg me af hoelang de mayonaise in de koelkast houdbaar is.

    • Linda Nordholt 4 jaar geleden

      Hoi Jacqueline, deze is zeker wel een week houdbaar in de koelkast hoor.

  7. Ria Petri 5 jaar geleden

    Wat ben ik blij met jouw site. En je e-book. Er is me heel veel duidelijk geworden 😀

    • Auteur
      Linda Nordholt 4 jaar geleden

      Hoi Ria, dank voor de complimenten en lieve woorden. Dat doet me goed. Hartelijke groet, Linda

  8. Sietse Bruinenberg 5 jaar geleden

    Dat wordt lekker bbq en !!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*