arrow_drop_up arrow_drop_down
7 januari 2014 

Recepten voor gezonde sauzen: Eiwitrijk en koolhydraatarm

De pakjes en zakjes in de supermarkt zijn heel makkelijk. Maar vaak zitten ze bomvol suikers en zout. Wat dacht je van het maken van verse sauzen? Supergezond door de basis van olijfolie, zonder suiker en vers! En natuurlijk koolhydraatarm.

Mayonaise

Een goede basis voor koude saus:
Voor een optimaal resultaat kun je het beste gebruik maken van een blender of staafmixer.

Ingrediënten:
Eén eiwit (een ei scheiden), één eetlepel mosterd, snufje zout, peper (naar smaak) sap van citroen of limoen, 3 eetlepels milde olijfolie, water. Je hebt hiermee direct een koolhydraatarme mayonaise. Voor een kookvideo hoe je deze mayonaise maakt, kijk eens hier: Koolhydraatarme basis saus

Bereiding:

  • Meng het eiwit, de mosterd, zout en het citroen of limoensap 10 seconden in een blender (je kunt de citroen of limoen ook vervangen door een eetlepel witte wijnazijn).
  • Meng voorzichtig de olijfolie met het mengsel van eiwit en mosterd. Het is belangrijk om de olie er niet in één keer bij te gooien maar in een dunne straal. Gebruik géén extra vierge olijfolie maar milde (je kunt ook rijstolie, arachideolie, zonnebloemolie of een mengsel daarvan gebruiken). Zet de blender uit.
  • Voeg nu een of twee eetlepels water toe aan het mengsel en zet de blender 30 seconden aan
  • Als het water is opgelost voeg je de rest van de olie toe tot er een glad mengsel ontstaat dat iets dunner is dan de mayonaise die je in de winkel koopt.

Je kunt van de mayonaise elke andere koude saus maken die je wilt:

  1. Voeg yoghurt en een theelepel gedroogde koriander toe voor een zure ‘Griekse’ saus
  2. Voeg één of twee teentjes (naar smaak) geperste knoflook toe voor een knoflooksaus
  3. Voeg 10 stengels bieslook toe (evt. in combinatie met knoflook)
  4. Je kunt ook zelf experimenteren door kruiden toe te voegen die je zelf lekker vindt
  5. Doe twee tomaten en paprikapoeder in de blender en meng dit met de mayonaise

Voor een gewone sladressing /vinaigrette kan je het eiwit weglaten.

Crème fraîche sausen

Crème fraîche (voor koude sausen) is een goede basis voor koude sausen, hier volgen enkele variaties (zout en peper naar smaak toevoegen)

  1. Twee eetlepels Crème fraîche mengen met een theelepel cayennepeper, paprikapoeder, saus.
  2. Twee eetlepels Crème fraîche mengen met ketoembar, koriander, citroengras en citroensap
  3. Twee eetlepels Crème fraîche mengen met twee theelepels kerriepoeder, knoflook en bieslook

Warme mosterd saus

2 dl bouillon, 3 bosuitjes, anderhalve eetlepel Dijon mosterd, één eetlepel Crème fraîche (geschikt voor warme sausen)

  • Verwarm 2 dl bouillon (uit de supermarkt) in een pan
  • Snij de bosuitjes en doe deze samen met de mosterd bij de bouillon en laat dit ca. 5 min inkoken
  • Haal de pan van het vuur en meng de crème fraîche er door totdat het helemaal is opgelost
  • Zet de pan weer kort op het vuur en blijf roeren. Hoe langer je de pan weer op het vuur zet des te dikker wordt de saus.

Carbonara saus

Ingrediënten:

Eén eiwit, 40 gram Parmezaanse kaas, zout, zwarte peper, nootmuskaat 4 eetlepel crème fraîche.

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender en verwarm het mengsel daarna 5 min. in een pan

Tomatensaus

Ingrediënten:
4 tomaten, theel. Paprikapoeder, 1 ui, limoen, knoflook (naar smaak evt vervangen door bieslook), peper, zout

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender. Haal het mengsel uit de blender en laat dit 20 minuten zachtjes koken in een pan.

Benieuwd naar lekker koken zonder pakjes en zakjes? Zie ook: 5 tips om gezond, snel en praktisch te koken + recepten

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Sietse Bruinenberg
Door

Sietse Bruinenberg

op 25 June 2015

Dat wordt lekker bbq en !!!!

Ria Petri
Door

Ria Petri

op 19 August 2015

Wat ben ik blij met jouw site. En je e-book. Er is me heel veel duidelijk geworden :-D

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 24 August 2015

Hoi Ria, dank voor de complimenten en lieve woorden. Dat doet me goed. Hartelijke groet, Linda

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 3 September 2015

Ik vroeg me af hoelang de mayonaise in de koelkast houdbaar is.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 7 September 2015

Hoi Jacqueline, deze is zeker wel een week houdbaar in de koelkast hoor.

petra
Door

petra

op 24 March 2017

Dus omdat je het zelf maakt ipv koopt in de supermarkt is het gezond of gezondeR?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 March 2017

Dat klopt helemaal hoor. Geen toevoegingen, geen suikers of extra zout. En koolhydraatarm.

Nicole
Door

Nicole

op 18 September 2017

Ik ben op zoek naar een leker sausje op basis van crème fraise voor bii de groente. Heb je daar een goeie tip voor? Groetjes, Nicole

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 18 September 2017

Heb je de carbonara saus gezien in dit blog? Of de andere tips voor creme fraiche sauzen? Daar moet vast wat tussen zitten hoor.

Dineke
Door

Dineke

op 10 January 2019

Heb je ook een lekker recept voor jus?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 January 2019

Die zet ik zeker even op het lijstje om te gaan maken en op te schrijven:) Wat je in ieder geval kan doen is het vleesvocht gebruiken, daar evt. een uitje aan toevoegen, iets roomboter en een beetje creme fraiche voor de binding. Vaak is alleen roomboter ook al voldoende. Als het gaat om vervangen van bloem om jus zonder vlees te maken, kun je denken aan arrowroot voor de binding in het gebruik voor een roux.

Marij van moorsel
Door

Marij van moorsel

op 6 March 2019

Hoe kan ik van het basis een whiskey cocktail saus maken

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 8 March 2019

Dan kun je er wat ketchup en een theelepel whiskey aan toevoegen. Op 300 ml mayo ongeveer 4 eetlepels ketchup en 1 theelepel whiskey. Wel zelf even tussentijds de smaak proeven.

Leonie Schoppema
Door

Leonie Schoppema

op 20 August 2019

Fijn! Goeie tips. Ga ik uitproberen.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 21 August 2019

Top! Laat je weten wat je ervan vindt?

Reactie plaatsen

Cookies