Koolhydraatarme salades: Mijn 3 tips
18 mei 2020 
2 min. leestijd

Koolhydraatarme salades: Mijn 3 tips

Een goed vullende koolhydraatarme salade is eigenlijk onmisbaar binnen een koolhydraatarm dieet. Mits je ze voldoende voorziet van eiwitten en gezonde vetten. Van alleen een beetje rauwkost raak jij niet verzadigd en dan kunnen koolhydraatarme salades juist gaan tegenstaan.

Vaak denken we bij een salade aan sla. Gemengde sla, ijsbergsla, rucola, een krop sla. Heerlijk natuurlijk maar er zijn ook andere groenten te gebruiken als basis voor ‘sla’.

Wat dacht je van witlof, broccoli of asperges?

Mijn top 3 koolhydraatarme salade

Ik deel hierbij mijn 3 makkelijke en heerlijke koolhydraatarme salades. Te gebruiken als lunch, maar ook zeker goed vullend voor de avondmaaltijd. Ook staan ze op dit heerlijke koolhydraatarm dieet weekmenu.

Witlof zalmsalade

Benodigdheden (2 personen)

  • 2 struikjes witlof, fijngesneden
  • 2 tomaten, in blokjes
  • Halve rode ui, in dunne ringen
  • 1/2 komkommer, in blokjes
  • 1/2 citroen, uitgeperst
  • 50 g zachte geitenkaas (of mozzarella of fetakaas)
  • 2 gekookte eitjes
  • 1 blikje zalm (uitgelekt) of kies voor gerookte zalm (100 gram)

Voor de dressing:

  • 4 el Griekse Yoghurt
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 el verse peterselie (fijngesneden)

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de dressing: Roer de yoghurt, de olijfolie, de mosterd, de fijngesneden peterselie, wat peper en eventueel zout goed door elkaar.
  2. Schep de witlof, tomaat, rode ui, het blikje zalm en komkommer in een kom om. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  3. Vermeng het vervolgens met de yoghurtdressing.
  4. Verdeel de salade over 2 borden en brokkel de kaas erover.

Voedingswaarden (per portie)

  • Kcal: 349
  • Kh: 7
  • Vet: 24
  • Eiwit: 49

Voeg voor een extra dosis gezondheid eens een tl appelazijn toe aan je koolhydraatarme salade.

Lees ook: Appelazijn drinken: is het echt gezond en helpt het bij afvallen?

Broccoli salade met ham en ei

Benodigdheden (1 persoon)

  • 1 grote stronk broccoli
  • 100 gram hamblokjes
  • 1 ei
  • 1/2 ui
  • 1/3 bosje bieslook vers
  • 2 el olijfolie
  • 1 el Griekse Yoghurt
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Snijd de broccoli roosjes in kleine stukjes.
  2. Kook de broccoli ongeveer 5 minuten in kokend water.
  3. Kook het ei tot het hard is.
  4. Snijd de ui in kleine stukjes.
  5. Bak de ham blokjes en de uisnippers ongeveer 5 minuten in 1 el olijfolie in een koekenpan.
  6. Snijd het ei in partjes en de bieslook in kleine stukjes.
  7. Giet de broccoli af en laat het drogen op een theedoek.
  8. Maak de dressing met de Griekse Yoghurt, de gesneden bieslook en 1 el olijfolie in een grote schaal
  9. Doe de broccoli daarna in de schaal en meng met de dressing.
  10. Meng het ham/ui mengsel vervolgens door de broccoli.
  11. En garneer de salade met het ei

Voedingswaarden (per portie)

  • Kcal: 358
  • Kh: 7
  • Vet: 23
  • Eiwit: 29

Tip: Kijk ook eens bij mijn blog ‘Hoe maak ik een koolhydraatarme salade?’ Daar laat ik je exact zien hoe je een koolhydraatarme salade opbouwt.

Aspergesalade

Benodigdheden (2 personen)

  • 150 gram groene asperges
  • 100 gram peultjes
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 50 gram sla naar keuze
  • 2 bosuitjes
  • 150 gram gerookte zalm
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • Sap van 1 citroen
  • Olijfolie
  • Peper en (zee)zout

Bereidingswijze

  1. Maak de champignons schoon met een borsteltje.
  2. Snijd de asperge in stukjes, de champignons in schijfjes en de bosui in ringen.
  3. Breng een pan met water aan de kook.
  4. Kook de peultjes 5 minuten en de groene asperges ongeveer 10 minuten.
  5. Doe een beetje olijfolie in een koekenpan.
  6. Bak de champignons en de bosui in circa 5 minuten gaar.
  7. Hussel de peultjes, de asperges, de champignons en de bosui door elkaar heen.
  8. Snijd de zalm in kleine stukjes.
  9. Verdeel de sla over twee borden.
  10. Maak een dressing van de mayonaise, de mosterd, het citroensap en de olijfolie.
  11. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  12. Giet de dressing over de sla.
  13. Voeg de overige ingrediënten toe aan de sla met dressing.
  14. Hussel alles goed door elkaar heen.

 Voedingswaarden (per portie)

  • Kcal: 239
  • Kh: 6
  • Vet: 14
  • Eiwit: 20

Tip: En wat dacht je van deze verrassende koolhydraatarme salade ‘koolrabi salade met frambozen’

koolhydraatarme salade

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!