Appelazijn drinken: is het echt gezond en helpt het bij afvallen?
20 november 2020 
7 min. leestijd

Appelazijn drinken: is het echt gezond en helpt het bij afvallen?

Er wordt veel geschreven over appelazijn drinken (ook wel appel cider azijn). Met name in combinatie met afvallen en vetverbranding. Maar is het gewoon een hype of is het eigenlijk geweldig? Zijn er daadwerkelijke gezondheidsvoordelen te behalen door appelciderazijn te gebruiken?

Zelf gebruik ik deze azijn inmiddels alweer vele maanden als extra aanvulling op mijn koolhydraatarme eetpatroon. En dat is het, een aanvulling. Want je zult toch echt het meeste moeten doen met je voeding. Maar ik haal er inmiddels vele positieve effecten uit, zoals een betere stoelgang en veel rustigere darmen. Ook voelt het voor mij iedere ochtend als een goede detox, want dit is inmiddels standaard hoe ik mijn dag begin. Met een glas lauw water en 1 el appelazijn.

Waarschuwing vooraf: Drink nooit ongemengde appelazijn, dit kan je slokdarm irriteren en beschadigen en zorgen voor een brandend gevoel. Dan werkt het juist averechts.

Benieuwd naar of appelazijn drinken gezond is en hoe jij het kunt gebruiken? Lees snel verder.

Wat is appelazijn

Appelazijn is een soort azijn gemaakt van appels ( dat deed de naam al vermoeden). Meer specifiek is het gefermenteerd appelsap.

Om appelazijn te maken, worden appels geplet en blootgesteld aan gist. Door dit te doen, wordt de natuurlijke suiker uit de appel na verloop van tijd gefermenteerd en omgezet in alcohol (zoals je zou doen met wijn). Klinkt als het maken van een alcoholische appelciderazijn, toch? Klopt helemaal want het proces is hetzelfde. Echter, appelazijn wordt twee keer gefermenteerd. Eén keer om alcoholische cider te maken en een tweede keer om er azijn van te maken.

Appelazijn troebel en helder

Er zijn 2 soorten appelazijn, namelijk:

 • Troebele appelazijn: in deze appelazijn vind je werkzame stoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen terug. Deze variant wordt ook wel biologisch appelazijn genoemd omdat er geen kunstmatige bewerkingsprocessen hebben plaatsgevonden. Dit heet als het ware appelazijn met ‘de moeder’ er nog in. En over deze appelazijn gaat het ook in dit blog.
 • Heldere appelazijn: Een heldere appelazijn is bewerkt en door dat proces kunnen er werkzame stoffen verloren zijn gegaan.

Gebruik daarom altijd de troebele appelazijn die de moeder nog heeft. Je ziet dit ook vaak aan de troebele deeltjes die nog in de azijn zweven.

Voedingsstoffen in appelazijn

De troebele appelazijn is rijk aan vitamines en mineralen, waaronder:

 • vitamine A, B1, B2, B6, C en E
 • calcium
 • kalium
 • ijzer
 • magnesium
 • fosfor
 • mangaan
 • aminozuren
 • antioxidanten

Verder bevat het geen koolhydraten en slechts 3 calorieën per eetlepel.

Het is zo op het oog dus een geweldig sapje.

Lees ook: Vitaminetekort bij koolhydraatarm dieet: Is dit mogelijk en zo ja, hoe voorkom je dit

Dat niet alleen, het heeft ook nog vele andere voordelen.

Helpt appelazijn bij vetverbranding

Appelazijn is in de media voornamelijk opgepikt, omdat het zou helpen bij het stimuleren van de vetverbranding.

Er zijn verschillende onderzoeken die hebben geconcludeerd, dat het gebruik van appelazijn voor (extra) gewichtsverlies echt werkt. Ze ontdekten ook dat het zelfs kan werken zonder iets te veranderen aan je huidige eetpatroon.

Appelazijn verhoogt namelijk de verzadiging, waardoor je automatisch minder eet. Zeker als je het voor iedere maaltijd gebruikt. Het kan ook helpen bij de spijsvertering. Als je bijvoorbeeld geen galblaas meer hebt. Ook helpt het bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Appelazijn verlaagt de bloedsuikerspiegel

Van appelciderazijn is in een studie aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Het kan daarmee gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2. Let erop dat als je diabetes type 2 hebt, je niet zomaar appelazijn gaat gebruiken. Doe dit altijd in overleg met je arts, omdat de kaliumspiegel kan worden beïnvloed.

Naast verlaging van de bloedsuikerspiegel kan het ook helpen snaaibuien tegen te gaan. Als jouw bloedsuikerspiegel in balans is en blijft, heb je minder zin in zoetigheid of constante drang naar eten.

Cholesterol waardes en bloeddruk verbeteren met appelazijn

Andere veel voorkomende toepassingen van appelazijn, zijn het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van je cholesterol waardes. Appelazijn blijkt te helpen bij het beheersen van renine, een hormoon dat door de nieren wordt aangemaakt. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het vernauwen en verwijden van de bloedvaten. Als de bloedvaten zich vernauwen, stijgt de bloeddruk. Appelazijn houdt de bloedvaten ontspannen en dat betekent dat de bloeddruk niet stijgt.

Wat betreft appelazijn en het verbeteren van je cholesterolwaardes wordt gesteld, dat het drinken van appelazijn voor de maaltijd helpt het LDL gehalte (‘slechte’ cholesterol) te verlagen en het HDL (goede cholesterol) te verhogen. Dit vanwege de natuurlijk aanwezige antioxidanten (bron).

Lees ook: Hoog cholesterol en een koolhydraatarm dieet

Appelazijn werkt helend voor de spijsvertering

Het drinken van appelazijn kan helpen bij:

 • Brandend maagzuur
 • Verminderen van een opgeblazen gevoel
 • Het verbeteren van de algehele spijsvertering

Lees ook: Buikpijn door een koolhydraatarm dieet: 8 mogelijke oorzaken én oplossingen

Een goede spijsvertering betekent een goed zuurgehalte in de maag, zodat we de voedingsstoffen in ons eten goed kunnen opnemen. Als er niet genoeg zuur is, wordt eten niet goed afgebroken en worden de voedingsstoffen niet opgenomen.

Het drinken van appelazijn voor de spijsvertering betekent een verhoogde zuurproductie. En dat leidt tot een goede spijsvertering. Het kan daarmee dienen als een goede probiotica. Zeker als je daarnaast ook 1 kopje bottenbouillon drinkt, kan het een weldaad zijn voor je darmen.

Voor wie geen galblaas meer heeft, kan appelazijn ook helpen bij het verteren van vetten.

Lees ook: Vet eten na galblaasverwijdering: Is een koolhydraatarm dieet wel geschikt?

Appelazijn kan slechte bacteriën doden

In feite werd appelazijn vroeger gebruikt voor het desinfecteren van wonden en het behandelen van schimmels.

Het was – en is nog steeds – een geweldige manier om infectie te behandelen en te voorkomen. Het remt ook bacteriën, zoals E-coli, om het bederven van eten tegen te gaan. Daarom wordt het zo vaak gebruikt als conserveermiddel voor voedsel.

Het kan ook helpen tegen een slechte adem. Volg je bijvoorbeeld het ketose dieet of een koolhydraatarm dieet, dan kan je dus heel goed extra appelazijn toevoegen tegen de bijwerkingen van ketose. Waaronder een slechte adem.

Het gebruik van appelazijn voor huid en haar

Afgezien van de gezondheidsvoordelen van het drinken van appelazijn, kan het ook helpen bij huidproblemen en gezonder haar.

 • behandelt en vermindert acne
 • behandelt en verzacht een verbrande huid door de zon
 • heeft anti-verouderingseigenschappen
 • verbetert de gezondheid van het haar
 • bestrijdt haarklitten
 • sluit de haarschubben af ​​en helpt het haar vocht vast te houden
 • behandelt roos en hoofdhuidschilfers en jeuk

Let op: breng het nooit zo direct puur op de huid aan en verdun het altijd met water. Bijvoorbeeld deppen met een watje.

Appelazijn drinken: wat is de beste manier

Belangrijk is dus de troebele biologische appelazijn te nemen met de moeder er nog in. Dit is het merk dat het meest wordt geadviseerd en ook het meest wordt gebruikt, omdat het alle eigenschappen bezit van goede biologische troebele appelazijn: Bragg Apple Cider Vinegar.

appelazijn drinken

Appelazijn drinken: hoeveel en hoe vaak

De gebruikelijke dosering per dag is 15-30 ml. Het hoeft ook zeker niet meer te zijn, minder mag. Dit kan je op de volgende manieren gebruiken:

 1. Begin de dag op een nuchtere maag met 1 groot glas lauw water met 1 eetlepel. Bouw het eventueel op en begin met 1 tl. En dan 2 tl, tot een eetlepel.
 2. Je kan het ook voor iedere maaltijd gebruiken. Met name als je het gebruikt voor je spijsvertering. Neem dan 1 glas water met 1 tot 2 tl appelazijn voor iedere maaltijd.
 3. Gebruik het als toevoeging in je dressing.
 4. Voeg het toe aan een smoothie.

De smaak van appelciderazijn is nogal intens en ja, het smaakt ook echt naar azijn en niet naar appel. Het is dus echt even wennen en sommige mensen kunnen er echt helemaal niet aan wennen. Combineer het dan eventueel met wat zoetstoffen in water. Gebruik dan wel Stevia of Erythritol.

Lees ook: Zoetstoffen en een koolhydraatarm dieet

Bijwerkingen van het drinken van appelazijn

Appelciderazijn, op de juiste manier gebruikt en niet overmatig, is tamelijk onschadelijk. Echter, gebruik nooit teveel. Dan liever te weinig dan teveel. Want het kan ook problemen veroorzaken. Heb je nierproblemen of maagzweren, dan is het af te raden om appelazijn te gebruiken.

Verder is het belangrijk het altijd met een rietje te drinken in verband met aantasting van je tandglazuur.

Teveel azijn kan ook indigestie veroorzaken. Daarom is het belangrijk het gebruik ook op te bouwen.

Verder kan het zorgen voor spijsverteringsproblemen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig aan het verhaal hiervoor, aangezien appelciderazijn de spijsvertering kan verbeteren. Maar voor iemand met maagzweren of zure reflux, zal appelciderazijn de symptomen alleen maar verergeren.

Wil je het gebruiken voor huidverzorging, gebruik het altijd onverdund en niet overmatig.

Appelazijn heeft dus vele gezondheidsvoordelen. En ja, het kan helpen bij afvallen, maar ik zie het voornamelijk als een aanvulling. Pas je eetpatroon aan en gebruik voor een extra ‘plus’ appelazijn om je gezondheid te verbeteren. Als ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en je spijsvertering te ondersteunen.

Appelazijn en een koolhydraatarm dieet

Inmiddels heb ik al vele klanten geadviseerd appelazijn toe te voegen aan hun koolhydraatarme eetpatroon. Niet om daarmee sneller af te vallen, want daar geloof ik niet zo in. Maar wel als geweldige aanvulling op het toch al zo gezonde eetpatroon.

Zie ook: Supplementen bij koolhydraatarm dieet: De 10 beste supplementen die je kunt toevoegen

Zo kan het goed helpen in het begin tegen mogelijke afkickverschijnselen die je kunt ervaren. Ik zie het daarnaast echt als een ‘plus’. Ik heb een zelfs een vrouwelijke klant gehad die er erg baat bij heeft gehad in de strijd tegen de opvliegers. Die werden aanzienlijk minder.

Ook voor wie teveel heeft gegeten en de dag erna kampt met buikklachten, kan appelazijn goed werken. Als een detox en om je weer ‘schoon’ te kunnen voelen. Het is dan vaak makkelijker als extra ondersteuning om de draad weer op te pakken.

Lees ook: Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet: Wel of niet doen

Naast deze toepassingen is appelazijn ook een goede aanvulling om je mineralenbalans op orde te houden.

Lees ook: Het belang van elektrolyten (zout, kalium en magnesium) bij een koolhydraatarm dieet

Kortom, appelazijn drinken kan een geweldige aanvulling zijn op je eetpatroon. Geef het eens een kans en kijk wat het voor jou kan betekenen.

appelazijn drinken

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Clementine
Door

Clementine

op 28 Mar 2022

Hi Linda, Mooi artikel.. zag alleen iets verwarrends staan over appelciderazijn; Let op: breng het nooit zo direct puur op de huid aan en verdun het altijd met water. Bijvoorbeeld deppen met een watje. ------- Wil je het gebruiken voor huidverzorging, gebruik het altijd onverdund en niet overmatig. Bedankt!

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!