Koolhydraatarm, wat mag je eten: 3 manieren om koolhydraatarm te eten
06 juni 2019 
5 min. leestijd

Koolhydraatarm, wat mag je eten: 3 manieren om koolhydraatarm te eten

Koolhydraatarm, maar wat mag je eten dan!? Zoveel mensen zijn volledig verward als het gaat om een koolhydraatarm dieet en de vele verschillende visies die hierover worden gedeeld. Met name de vraag over wat je wel en niet mag eten wordt vaak aan mij gesteld: ‘Is dit koolhydraatarm?’ of ‘Op de ene website lees ik dat je wel zoetstoffen mag gebruiken of zuivel, op een andere website wordt dit strikt verboden’.

In dit artikel wil ik deze verwarring wegnemen, want er is namelijk niet 1 manier om koolhydraatarm te eten. Laat staan 1 beste manier om het te volgen.

De beste manier is dé manier die past bij jou. Jouw gezondheidsdoelstellingen, jouw dagelijkse leven met je werk en gezin en wat zorgt voor een leefstijlverandering die is vol te houden op lange termijn. Ieder lichaam is anders, ieder lichaam reageert verschillend op voeding en ieder lichaam heeft een andere geschiedenis met wellicht voedselintolerantie of medicijngebruik.

Het belangrijkste is dat je een manier vindt die bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Ongeacht wat de zogenaamde koolhydraatarme regels zijn.

In dit artikel bespreek ik met je:

  • Hoeveel koolhydraten moet je nou eten op een dag?
  • Hoe zit het met fruit en een koolhydraatarm eetpatroon?
  • Mag ik nou wel of geen zuivel eten?
  • Mag ik nou wel of geen gebruik maken van zoetstoffen?
  • Mag ik wel of geen koolhydraatarm brood eten?
  • Hoe zit het met havermout en een zoete aardappel?
  • Een volledig overzicht van de verschillen, zodat jij jouw keuze kunt maken

Op alle vragen is ja en nee te beantwoorden. En dat maakt de verwarring alleen maar groter. Maar ik loop het stap voor stap met je door.

Hoeveel koolhydraten moet je nou eten op een dag?

De verwarring hieromtrent ontstaat doordat de term koolhydraatarm eigenlijk bestaat uit een verzamelnaam voor de mate van koolhydraatbeperking.

De 1 vindt tot maximaal 100 gram koolhydraten per dag al koolhydraatarm, terwijl de ander vindt dat maximaal 70 gram koolhydraten per dag koolhydraatarm is. En weer een ander zegt dan je maximaal 20 gram koolhydraten per dag mag. Dit is hoe het werkelijk zit:

100-150 gram koolhydraten per dag: Koolhydraatbewust – Gewichtsbehoud bij normale stofwisseling

50-100 gram koolhydraten per dag: Koolhydraatbeperkt – Voor makkelijk gewichtsverlies

20-50 gram koolhydraten per dag: Koolhydraatarm – Optimale vetverbranding

0-20 gram koolhydraten per dag: Ketogeen dieet of ketose dieet – Optimale vetverbranding

Koolhydraatarm betekent dus dat je tussen de 20 en maximaal 50 gram koolhydraten per dag eet. Niet meer en niet minder.

Lees ook: Hoeveel koolhydraten per dag?

Koolhydraatarm weekmenu

Hoe zit het met fruit op een koolhydraatarm eetpatroon?

Wanneer er gesproken wordt over een koolhydraatarm eetpatroon in combinatie met het eten van een banaan, mandarijn, kersen, kiwi’s etc. dan is er eigenlijk geen sprake van een koolhydraatarm eetpatroon, maar van een koolhydraatbeperkt dieet. Deze fruitsoorten bevatten namelijk veel koolhydraten en suikers, waardoor je al snel over je maximum van 50 gram koolhydraten per dag gaat.

Fruitsoorten die vallen onder koolhydraatarm fruit zijn: aardbeien, frambozen, blauwe bessen. Als je deze fruitsoorten dus tegenkomt in een recept, dan valt het onder koolhydraatarm (even afhankelijk van de andere ingrediënten). Maar een groene smoothie die dadels en banaan bevat is NIET koolhydraatarm, maar koolhydraatbeperkt.

Lees ook: Fruit en een koolhydraatarm dieet: Wat is koolhydraatarm fruit

Mag ik nou wel of geen zuivel eten?

Zuivel is toegestaan. Hieronder valt yoghurt, kaas, kwark, slagroom, roomboter. De reden waarom je kan lezen dat zuivel niet is toegestaan, is dat het lactose bevat. En dit kan door veel mensen niet verdragen worden EN kan ervoor zorgen dat je niet afvalt. Voor de 1 werkt het prima om zuivel toe te voegen. Maar mocht je er niet tegen kunnen of je staat stil in afvallen en eet veel zuivel, dan is het goed dit te laten. Hierin is echter geen goed of fout. Je bent dus niet fout bezig als je zuivel eet.

Lees ook: Koolhydraatarm dieet en zuivel

Mag ik nou wel of geen gebruik maken van zoetstoffen?

Ja en nee….sorry daar gaan we weer. Zoetstoffen geven geen calorieën en ook geen koolhydraten. Daarom zijn ze perfect om op een koolhydraatarm eetpatroon toe te voegen. Echter…..zoetstoffen kunnen de behoefte naar zoet in stand houden, doordat ze een insulinepiek kunnen veroorzaken. Om het zekere voor het onzekere te nemen, adviseren sommigen om dit daarom maar helemaal te laten staan. Maar elk lichaam reageert anders. En velen vallen prima af en hebben geen extra trek in zoet door het gebruik van zoetstoffen. Wil je gebruik maken van zoetstoffen dan adviseer ik wel altijd pure Stevia of erythritol. Deze hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel (bij velen) en zijn daarmee de meest gezondere keuze uit het aanbod van zoetstoffen.

Zie ook: Zoetstoffen en een koolhydraatarm dieet

Mag ik wel of geen koolhydraatarm brood of crackers eten?

De vraag over koolhydraatarm brood of crackers is eigenlijk terug te brengen tot een meer algemenere vraag, namelijk: ‘Mag ik granen hebben’. Granen bevatten gluten (met uitzondering uiteraard van glutenvrije granen) en kunnen daarmee ontstekingsbevorderend werken. Sommigen beweren dat ze daarom slecht zijn voor iedereen en je ze te allen tijde moet vermijden. Daarnaast is het zo dat granen behoorlijk koolhydraatrijk zijn. Ze passen daarmee niet binnen de grens van maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Ook geven deze koolhydraten insulinepieken en die wil je maar al te graag vermijden.

Bij mij ligt de waarheid in het midden. Enerzijds adviseer ik altijd om pasta’s, volkoren brood/ spelt brood en alle graanrijke koolhydraatrijke producten te laten staan als je koolhydraatarm wilt eten. Maar kijken we naar koolhydraatarm brood dan past dit prima. Het is immers brood met een koolhydraatverlaagd aantal koolhydraten ten opzichte van ‘normaal’ brood. Dat geldt op die manier ook voor koolhydraatarme crackers. Echter, ben je glutenintolerant dan is dit geen optie. Je kunt dan wel kiezen om het brood zelf te bakken met amandelmeel of kokosmeel. Of te kiezen voor koolhydraatarm glutenvrij brood.

Zie ook: Koolhydraatarm brood

Hoe zit het met havermout en een zoete aardappel?

Deze voedingsmiddelen zijn per definitie niet koolhydraatarm. Ze bevatten ontzettend veel koolhydraten en zijn met moeite in te passen in je dagtotaal van 50 gram koolhydraten. Echter, dit zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die vallen onder de zogeheten ‘goede gezonde koolhydraten’. Omwille van de hoeveelheid koolhydraten zijn het voedingsmiddelen die vallen onder koolhydraatbeperkt. Zie je dus recepten voorbij komen met havermout en/ of zoete aardappel (net als fruit eigenlijk) dan is het koolhydraatbeperkt. Hou daar rekening mee.

Zie ook: Wat mag ik eten in een koolhydraatbeperkt dieet?

Koolhydraatarm, wat mag ik eten: een volledig overzicht

Uitgaande van bovengenoemde verschillen, kunnen we 3 manieren onderscheiden waarop je koolhydraatarm kunt eten.

  • Strikt koolhydraatarm
  • Bewust koolhydraatarm
  • Flexibel koolhydraatarm

Binnen alle 3 de manieren eet je in ieder geval tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag. En eet je in de basis van deze lijst met koolhydraatarme producten: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

De invulling hiervan kan echter verschillen.

strikt-bewust-flexibel-koolhydraatarm

Er is geen goed of fout

Je ziet dus, er is geen direct goed of fout. Het is echter altijd blijven luisteren naar je lichaam en ervaren wat bepaalde voeding met je doet. Vraag jezelf ook af of het eten van bepaalde voedingsmiddelen (zoals zoetstoffen, koolhydraatarm brood of een kant en klare eiwitreep) je brengt naar waar je naartoe wilt met je gewicht en gezondheid of dat het je juist verder afhaalt van je doelen.

Lees ook: Koolhydraatarm eten en toch niet afvallen: Stel jezelf deze 10 vragen

Ik voel me namelijk veel beter bij een strikt koolhydraatarm eetpatroon en volg dit ook zoveel mogelijk. Echter met vakanties of speciale gelegenheden wijk ik echt wel eens af van dat plan. Dan ben ik meer flexibel koolhydraatarm OF zelfs koolhydraatbeperkt of –bewust.

Nu ben ik benieuwd: welke vorm volg jij en waarom? Laat hieronder je reactie achter!

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Ellen Niezen
Door

Ellen Niezen

op 13 Jun 2019

Hoi Linda! Wat een topstuk, dit. Eindelijk iemand die het goed en helder uitlegt! Persoonlijk heb ik het niet (meer) nodig. Mijn man en ik eten al ruim twee jaar koolhydraatarm. We zijn resp. 18 en 22 kg afgevallen en we hebben nog nooit zo lekker gegeten! Het lijkt wel of alles veel lekkerder smaakt! Onze dagelijkse zuivel is vervangen door ongezoete soja melk en yoghurt en dat bevalt heel goed., het is even wennen maar nu vinden we gewone melk niet eens meer lekker. Ik maak af en toe ijsjes van Griekse yoghurt, room, vanille essence en erythritol , die zijn wel heerlijk ! We merken dat te veel zuivel, dus ook kaas op den duur zorgt voor stilstand of zelfs aankomen, dus dat blijven we , op speciale gelegenheden na, zoveel mogelijk beperken. Fruit beperken we tot aardbeien, blauwe bessen, frambozen. Af en toe een half appeltje door de witlofsalade, kippenlevertjes etc. En tenslotte delen we ongeveer eens per week een lekker handsinaasappel. Dit doen we overigens wel pas sinds we vinden dat we in principe voldoende zijn afgevallen. Koolhydraatarm brood koop ik nooit omdat daar toch meestal veel meer koolhydraten in zitten dan in mijn eigen baksels. Bijvoorbeeld die heerlijk bruine bolletjes volgens jouw recept, maar ook zelfgebakken kha stokbrood, zaden en pitten crackers, allemaal heerlijk! Dus wij zien geen enkele reden om over te stappen op kh-beperkt of bewust, we vinden dit top! Tenslotte voor iedereen die nog twijfelt of het allemaal wel gezond is: Wij hadden beiden een te hoge bloeddruk en ik had daarnaast ook een te hoog cholesterolgehalte. Van beiden is geen sprake meer! Mijn LDL cholesterol is nog nooit zo laag geweest en beiden hebben we een bloeddruk van rond de 118 / 70 !

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 Jun 2019

Wauw Ellen, wat een geweldig mooi verhaal en heel erg bedankt voor het delen. Dit waardeer ik enorm en mijn oprechte complimenten voor hoe jullie het doen. Geweldig en hou dit lekker zo vast. Liefs Linda

Cindy Tak
Door

Cindy Tak

op 19 Sep 2019

Hallo! Met je website kan ik een heleboel, echter heb ik schildklier problemen en had ik laatst te weinig witte bloedlichaampjes. Dit maakt t allemaal iets lastiger om het in balans te houden, heb je een tip?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 20 Sep 2019

Hoi Cindy, ik kan alleen maar zeggen om dit in overleg met de huisarts te doen. Ik ken verder je medische achtergrond en geschiedenis niet en zomaar een 'losse tip' durf ik je daarom ook niet te geven. Groetjes Linda

Machteld Cauwels
Door

Machteld Cauwels

op 09 Jun 2020

Ik eet nu al 3 maanden koolhydraadarm strikt en bewust en al 16 kilo afgevallen erdoor ik heb je boek nu en staan heerlijke maaltijden in ..ik ben nu veel energieker en met een lichaam dat ik altijd wilde..ik ben op mijn gezonde gewicht maar ik blijf verder doen..ik eet nu veel gezonder...dank je daarvoor

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 09 Jun 2020

Wauw Machteld, 16 kilo? Dat is geweldig en mijn oprechte complimenten. Jij dank je wel voor het delen en ga zeker zo door! Liefs, Linda

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!