Begint (weer) het volgen van een koolhydraatarm dieet bij jou ook altijd met de wens om af te vallen?
En heb je dan ook in je hoofd hoeveel je exact wilt afvallen, wanneer je daar het liefst wilt zijn en hoe snel het moet gaan?
Dat is in ieder geval hoe het altijd bij mij ging en bij veel mijn klanten nog gaat. Wellicht 1 van de meest voorkomende valkuilen waar we gevoelig voor blijven. Natuurlijk zijn er vele andere doelen die gesteld worden dan afvallen, zoals bijvoorbeeld meer energie willen krijgen of afkomen van darmklachten, maar het hoofddoel is altijd ‘afvallen in kilo’s’. En dan het liefst zo snel mogelijk.
Afvallen met een doel in kilo’s
Meestal wordt er in dit geval toegewerkt naar een gebeurtenis:
- ‘Voor mijn 50e verjaardag wil ik 15 kilo kwijt zijn’
- ‘Mijn dochter gaat trouwen en dan wil ik 25 kilo afgevallen zijn’
- ‘Ik wil voor de zomer als ik op vakantie ga, 12 kilo kwijt zijn
En ik snap dit maar al te goed dat het zo werkt. Je wilt namelijk weer lekker in je vel zitten en je voelt diep van binnen dat dit alleen maar kan als je bent afgevallen.
Velen denken daarbij ook terug aan de tijd die ze gekend hebben toen ze wel dat bepaalde gewicht hadden. Hebben zelfs nog kleding in de kast liggen in veel verschillende maten.
Je hebt vaak op het punt gestaan deze kleding weg te gooien, maar die wens van ze weer aankunnen zit gewoon heel diep.
Ik vind het ook zo erg dat ik velen zie worstelen met het zelfvertrouwen, zijn/ haar zelfbeeld en het is niet de eerste keer dat ik iemand hoor zeggen ‘ik voel me een vies vet varken’ of ‘dit lichaam past niet bij mij’. En daar schuilt ook altijd een diep gevoel van falen in. Of de terugkerende gedachte van afvallen lukt niet.
Het gevoel dat jij niet de discipline hebt, je een slappeling bent, dat je nog strenger voor jezelf moet zijn, dat je jezelf en je gezin weer teleurgesteld hebt.
Een streefgewicht is minder belangrijk
Nu weer even terug naar die vurige wens om een X aantal kilo’s te willen afvallen. En ik zal eerlijk met je zijn. Ik heb nog nooit aan een klant gevraagd wat zijn of haar streefgewicht is.
Dat is voor mij zo totaal onbelangrijk. Want weet je waarom? Omdat het stellen van een doel in kilo’s gelijk staat aan teleurstelling. Hoe hard dit misschien ook nu klinkt, maar je stelt jezelf voor een onmogelijke opgave.
Ik weet het, met name als je al een tijdje twijfelt over of je een koolhydraatarm eetpatroon wilt gaan volgen of de draad weer wilt oppakken, en je leest al die geweldige succesverhalen over 3 tot 5 kilo gewichtsverlies per maand. Dat wil jij ook en je spiegelt je aan al die mensen.
Geen enkel lichaam is hetzelfde
Maar geen enkel lichaam is hetzelfde. Ieder persoon heeft een andere achtergrond op het gebied van diëten. Veel mensen die ik spreek of die mij mailen hebben al een heel verleden achter de rug met diëten, eetproblemen, lichamelijke en medische uitdagingen, metabole problemen, hormonale klachten.
En je kunt nu eenmaal niet je hele verleden aan de kant schuiven en verwachten dat ook jij met het volgen van een (koolhydraatarm) dieet ineens snelle resultaten boekt. En een crashdieet is al helemaal geen goed idee, dat haalt je vaak nog verder van je doel af.
En blijf jij focussen op het verlies van een X aantal kilo’s per week om voor een bepaalde datum weer een X aantal kilo’s te kunnen wegen, dan mag er ook gedurende die periode eigenlijk helemaal niets mis gaan. Je moet een X aantal kilo’s verliezen, anders ben je weer teleurgesteld, raak je je motivatie kwijt, voelt het weer als falen en ben je o zo bang dat je iets niet goed.
Lees ook: Welke resultaten kun je verwachten met een koolhydraatarm dieet
Met alle nare dieetgedachten vanuit het verleden die weer de kop op steken. De weegschaal bepaalt eigenlijk op dat moment of jij succesvol bent, niet jijzelf met alle geweldige stappen die je al hebt gezet.
En vergeet niet dat je lichaam ook altijd schommelt in gewicht: Schommelend gewicht en een koolhydraatarm dieet
Tegenslag hoort erbij
Want vergeet niet dat je motivatie een keer gaat zakken. Er zullen tegenslagen op je pad komen. Je zult een stilstand krijgen in afvallen. Er liggen altijd verleidingen op de loer. Het leven zit niet altijd mee. En mogen deze dingen dan absoluut niet gebeuren omdat jij persé een doel hebt gesteld in kilo’s? Dat is niet realistisch en zeker niet houdbaar.
Hoe pak ik het dan wel aan? Ik laat zien dat het veel beter, prettiger, bijzonderder, makkelijker, overzichtelijker en motiverender is om te focussen op de reis. Op elke stap die je zet. Een stap die er ook voor zorgt dat jij je doel bereikt, maar dat je niet laat vergeten te genieten tijdens de reis. Dat jij nimmer het gevoel hoeft te hebben dat je faalt. Dat je ook nu kunt gaan leven alsof je het resultaat al behaald hebt. En dat jij ervaart dat ook jij succesvol kunt zijn in blijvend afvallen.
De koolhydraatarme reis bepaalt of jij succesvol bent, niet de weegschaal
Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat je geen doel mag hebben, maar wat als je je doel niet binnen de door jou gestelde termijn haalt? Heb je dan (weer) gefaald?
- Als je een sprinter op de 100 meter bent, kan het zijn dat je Olympisch goud wilt winnen. Je reis is wat je elke dag in de praktijk doet. Trainen.
- Als je een schilder bent, kun je een schilderij verkopen voor 1500 euro. Je reis is het aantal uren per dag dat je aan het schilderen besteedt.
- Als je manager bent in een bedrijf, kan het zijn dat je directeur wilt worden. Je reis is het werk dat je er iedere dag voor doet met het leveren van waarde om te laten zien dat je dit kunt.
Bijvoorbeeld: als je 25 kilo wilt verliezen en je focust je iedere dag op een stap in jouw reis, het eten van een gezonde maaltijd, het leren omgaan met emotie eten, het vieren van dagelijkse successen, het verkrijgen van de juiste kennis, dag in dag uit en week na week. Verlies je dan ook die 25 kilo?
Het antwoord: Ja.
Daarom mijn absolute advies aan jou om die weegschaal eens niet te laten bepalen of jij succesvol bent. En dat je het doel in kilo’s nu echt eens mag loslaten om wel te bereiken wat jij wilt.
En ben je nog niet overtuigd, dit zijn mijn 3 top redenen om die doelen maar eens los te laten en je te focussen op een geweldige koolhydraatarme reis die je gaat maken.
1. Doelen verminderen je huidige geluk
Wanneer je naar een doel toe werkt – zoals het verliezen van een x aantal kilo’s – zeg je in wezen tegen jezelf dat je op de een of andere manier nog niet goed genoeg bent. Dat pas als je je kilo’s bent verloren, je je weer gelukkig kan voelen. Je dan pas meer zelfvertrouwen zult hebben, je dan…..(vul maar in).
Blijf je je geluk verbinden aan een doel, dan zul je je eigen geluk uitstellen. Verbind je je geluk aan de koolhydraatarme reis die je gaat maken, dan komt geluk snel dichterbij.
Denk maar eens terug aan eerdere diëten die je hebt gevolgd. Hoe voelde je je toen je op een verjaardag een gebakje hebt weten af te slaan? Hoe keek je naar jezelf toen je voor jezelf de eerste paar dagen gezond gegeten had? Was je toen niet trots op jezelf?
Die momenten hadden helemaal niets te maken met het verliezen van je gewicht, maar alles met de keuzes die je op dat moment maakte. En al die keuzes leiden uiteindelijk naar je doel.
2. Doelen laten je denken dat er een moment komt waarop je klaar bent
Beantwoord deze vraag eens: Als je je doel hebt bereikt, als je die 25 kilo kwijt bent, wat dan? Is het dan je bedoeling weer ‘normaal’ te gaan eten? Of je jezelf dan eindelijk iets te mogen toestaan, zoals een pizza, een gebakje, een wijntje?
Dan heb je jezelf dus eigenlijk al die tijd op een tijdelijk dieet gezet, maar heb je niet gedacht aan hoe je je eetpatroon voor altijd positief wilt veranderen. Zonder weer aan te komen natuurlijk.
Dit is precies waarom velen kampen met het jojo effect. Ze zijn weken of maanden heel streng geweest en bereiken hun streefgewicht of zitten er dicht bij, en dan, verliezen ze de motivatie. En keren ze terug naar hun oude gewoontes. Krijgen weer last van eetbuien of krijgen het niet voor elkaar om de draad weer op te pakken. Komen weer aan en komen terecht in de vicieuze cirkel van weer afvallen, aankomen, diëten.
Lees ook: Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet: Wel of niet doen
3. Je kan de toekomst niet voorspellen
Telkens als we een doel in kilo’s stellen, proberen we de toekomst te voorspellen, wat uiteraard onmogelijk is.
Je zegt dat je precies weet hoe jouw lichaam reageert. Maar dat weet je niet. Zeker als je start met koolhydraatarm eten, werkt het namelijk helemaal anders. Het draait om vetverbranding, verlies van centimeters en dat laat de weegschaal niet altijd zien. Resultaten meet je heel anders. Waar je op andere diëten heel snel kon afvallen door vochtverlies, gaat dat op een koolhydraatarm dieet toch heel anders. En dat is even wennen, maar daarom des te belangrijker die kilo’s los te laten.
Want wat gebeurt er als jij het niet haalt? Dan heb jij gefaald. Dan is alles voor niets geweest. En kun je net zo goed weer ‘normaal’ gaan eten. Althans, dat zijn reacties die ik vaak te horen krijg en die ik zelf in het verleden ook vaak gehad heb.
Schommelingen horen erbij
Maar het verliezen van gewicht gaat nooit in 1 streep naar beneden en resultaten uit een eerste week, zeggen niets over resultaten in de weken daarop. Ook gewichtsschommelingen zijn heel normaal. Omdat jij misschien op een dag 3 ons bent aangekomen, betekent niet dat jij iets niet goed hebt gedaan. Het zegt alles over hoe jouw lichaam werkt. Dat kan schommelen in gewicht doordat je wat vocht vasthoudt of hormonale schommelingen hebt.
Ook kan het zijn dat je op een (tijdelijk) plateau beland en je even niet meer afvalt. Dat kan zeer demotiverend werken. Maar als jij het aanpakt als een mooie reis, kun je ook open staan voor bijsturing.
Lees ook: Koolhydraatarm eten en toch niet afvallen: Stel jezelf deze 10 vragen
Heb je een verleden met diëten achter de rug, dan moet je lichaam tijd krijgen om te helen, gezonder te worden voordat het überhaupt kan afvallen. Wat denk je dat al die crashdiëten hebben aangericht in je lichaam en in je stofwisseling?
En wat als je dagelijkse leven in de weg staat? Een onverwachte gebeurtenis, een etentje, een verjaardag, je gaat even van het pad af, je emoties. Mogelijke momenten waarop je een keuze maakt die je doel saboteert.
Om op zulke momenten weer op te geven of jezelf de schuld te geven omdat je je doel zo zeker niet gaat halen. ‘Had ik dit weekend maar niet die pizza en dat toetje gegeten. Dan was ik nu misschien wel 1 kilo extra afgevallen’.
Geniet van jouw eigen reis
Dus laat gewicht eens los of koppel het in eerste instantie zeker los van een datum of gebeurtenis. Streef niet naar perfectie en onthoudt gedurende je koolhydraatarme reis dat 1 misstap niet zorgt voor falen. Dat is menselijk. Het is een leerproces. Dat mag. Het zorgt absoluut niet voor totale sabotage van je uiteindelijke doel. Juist voor wie zichzelf toestaat om af en toe te vallen, zal merken dat het opstaan keer op keer makkelijker wordt. Want weet je waarom? Om dat jij jezelf succesvol vindt en dat niet laat afhangen van dat getalletje op de weegschaal.