Een koolhydraatarm dieet (ik spreek liever van de koolhydraatarme leefstijl of liever nog van de koolhydraatarme reis die je maakt), is voor velen bij de start een zoektocht. Belangrijk is dit te omarmen, want je gaat ook echt een volledig nieuw ‘traject’ aan met jezelf. Voor velen is het echt anders plannen van je boodschappen en je maaltijden. En je wilt bovenal nu echt gaan voor die verandering in leefstijl.
En een zoektocht gaat vaak met vallen en opstaan. Je hebt geweldige momenten, maar uiteraard kom je ook valkuilen tegen. En daarom wil ik jou vooral behoeden voor deze valkuilen als ook jij besluit nu te gaan starten met koolhydraatarm eten. Want eigenlijk moet het niet een vraag zijn of je het gaat doen, je gaat het gewoon nu doen. Omdat ook jij het waard bent.
En heel eerlijk, ik heb alle ‘fouten’ wel gemaakt. Fouten die mij op dat moment ongelukkig maakten, maar die ik uiteindelijk kon aangrijpen als leermomenten.
Ik wil natuurlijk niets liever dan dat jij de koolhydraatarme leefstijl snel onder de knie krijgt. Daarom de 10 meest voorkomende valkuilen voor jou op een rij. Zodat jij ze niet meer hoeft te maken.
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 1 – Je laat je dieetverleden niet los
Kijk ik naar mezelf, dan heb ik alle diëten in het verleden wel gehad. Sonja Bakker, Weight Watchers, shakes, brooddieet, soepdieet en noem het maar op.
Kenmerk van al die diëten is het feit dat het gaat om minder calorieën eten en het liefst wat meer bewegen. Met name het minderen van vetten is hierin belangrijk. .
De stelling is heel simpel: Eet minder calorieën dan je verbruikt en je valt vanzelf af. Want ieder pondje gaat door het mondje toch?
Terugdenkend aan die ‘dieettijd’ krijg ik nog altijd het gevoel van ‘wat heb ik mezelf toch altijd aangedaan’. Met name met de kennis die ik nu heb, was ik nooit aan een dieet begonnen. Maar goed, wat geweest is is geweest en ik weet inmiddels dat het tij kan keren.
Stop met diëten
Dat is ook iets wat ik jou zou willen adviseren. Laat het dieetverleden los en focus op de toekomst. Omarm het als een nieuw pad dat je gaat bewandelen.
Wat mij heel erg heeft geholpen is dat ik tegen mezelf heb gezegd dat DIT het is. Ik heb een bewuste keuze gemaakt voor deze nieuwe leefstijl en zou er alles aan doen om het te laten slagen. Nooit weer op zoek naar een nieuw dieet.
Dan geef je jezelf ook de ruimte, dat als het een keer niet gaat zoals jij wilt, je constant op je besluit kunt terugvallen. En je nooit weer op zoek hoeft naar een nieuw dieet. Het is echt een persoonlijke training van jezelf, waarin je alleen maar beter kan worden.
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 2 – Je eet te weinig
Koolhydraatarm eten is omdenken en al helemaal in de hoeveelheden die je mag en moet eten. Het kan nogal een schok zijn als je ziet staan dat je zeker wel 1500 tot 1600 calorieën per dag mag eten. In tegenstelling tot vele andere crashdiëten, waar 1200 calorieën toch echt wel het maximum is.
Ik zie daarom ook maar al te vaak voorbij komen dat mensen starten met koolhydraatarm eten door brood weg te laten, aardappels te schrappen en van alles wat koolhydraten bevat te minderen. Op zich een goede gedachte, maar het gevaar is dat je te weinig gaat eten. Want wat eet je ervoor in plaats?
Het is absoluut goed om je koolhydraatinname te minderen, maar…..dat wat je mindert in koolhydraten, moet je aanvullen met eiwitten en vetten.
Te weinig eten werkt averechts
Onthoud, te weinig eten zorgt ervoor dat je niet gaat afvallen. Te weinig eten en koolhydraten minderen = sabotage van je lichaam. En dan voelt het gewoon als een dieet met honger en dat is dus absoluut niet de bedoeling.
Lees ook: Koolhydraatarm eten en toch niet afvallen: Stel jezelf deze 10 vragen
Overigens, het te weinig eten is vaak het gevolg van de angst voor vetten. Hebben we niet geleerd dat vetten het ‘kwaad’ zijn en je deze zo min mogelijk moet eten?
Op een koolhydraatarm eetpatroon is dit anders. Je hebt namelijk deze vetten absoluut nodig en ze worden ook volledig gebruikt als energie. Haal je namelijk geen energie meer uit koolhydraten, dan heeft jouw lichaam een andere bron van energie nodig. En dat is vet!
Ook voor wie geen galblaas meer heeft, heeft wel deze vetten nodig. Lees ook: Vet eten na galblaasverwijdering: Is een koolhydraatarm dieet wel geschikt?
Lees daarom ook zeker even dit artikel, waarin ik je het belang laat zien van het eten van vetten. Hoe tegenstrijdig het misschien ook kan voelen: Waarom vet eten om vet te kunnen verbranden
En wees ook absoluut niet bang voor je cholesterol door het eten van zoveel vetten. Ik leg je in dit artikel uit hoe dit zit: Hoog cholesterol en een koolhydraatarm dieet
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 3 – Je focust teveel op de weegschaal
De weegschaal is (logisch) voor velen een manier om succes te meten. Ben je afgevallen in kilo’s, dan gaat het goed. Ben je aangekomen of gelijk gebleven, dan zal er wel iets niet goed gaan.
Ik zie daardoor ook veel mensen weer terugvallen. Met name als je de weegschaal ineens weer omhoog ziet schieten. Of als je een tijdje stilstaat.
Ik snap dat dit heel frustrerend is, maar dit is helemaal normaal. En afvallen op een koolhdyraatarm eetpatroon gaat compleet anders. Het draait veel meer om vetverbranding en centimeterverlies dan om kilo verlies.
Hoe dit zit, lees je hier: Welke resultaten kun je verwachten met een koolhydraatarm dieet
Ook kan je gewicht dagelijks schommelen.
Laat daarom de weegschaal niet bepalen of jij succesvol bent. Maar focus op de geweldige koolhydraatarme reis die je maakt. En focus op centimeters en niet de kilo’s.
Lees ook: Schommelend gewicht en een koolhydraatarm dieet
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 4 – Je accepteert de verandering in je lichaam niet
Wat voelde ik mij in de eerste week beroerd. Niet normaal zeg. Ik had honger, hoofdpijn en ik wilde het eigenlijk opgeven. Het voelde echt als een dieet met die knagende honger, futloosheid en ik was niet te genieten.
Nu weet ik dat het erbij hoorde, maar het voelde op dat moment echt alsof het gewoon niet goed ging. Of dat ik iets fout deed.
Kom je echter vanuit een koolhydraatrijk eetpatroon, dan is het niet gek dat je lichaam moet afkicken. En dat is ook wat er gebeurd.
Het is niet leuk, maar het kan erbij horen. Lees ook: De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet
Overigens heeft niet iedereen er last van.
Denk dus niet dat de methode dan niet werkt, weet dat het een goed teken is dat je lichaam aan het omschakelen is van een suikerverbrandend lichaam naar een vetverbrandend lichaam (ketose).
En het allerbelangrijkste om deze verschijnselen tegen te gaan, is het aanvullen van zout en magnesium.
Lees ook: Het belang van elektrolyten (zout, kalium en magnesium) bij een koolhydraatarm dieet
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 5 – Je maakt het jezelf te moeilijk
De mogelijkheden op koolhydraatarm eten zijn eindeloos. Je hebt koolhydraatarm brood, crackers, je kunt spaghetti maken van courgette, pizza van bloemkool etc etc etc. Je kunt inmiddels dagen in de keuken spenderen met uitgebreide lunches en bakgerechten zoals taart, muffins en cake.
Echt onwijs fijn dat dit allemaal kan en ook nog eens heerlijk smaakt. Maar het kan het in begin ook onnodig moeilijk maken. Het is al een hele omschakeling qua plannen en anders boodschappen doen, hou het daarom bij de start even makkelijk.
Ook als je een gezin hebt maak vooral eerst makkelijke recepten met wat vlees/ vis en groenten en voeg er voor je gezin wat aardappelen of pasta bij.
Leg ook de focus in het begin op de avondmaaltijd, kies gewoon even voor een zelfde ontbijtje met kwark en wat noten. Kies als lunch even koolhydraatarm brood en ga van daaruit experimenteren.
Zoek je hierin wat extra ondersteuning, kijk dan eens of mijn weekmenu’s wat voor je zijn. Je kan deze menu’s volledig op maat maken.
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 6 – Je eet teveel van de toegestane voedingsmiddelen
Wat ik hiervoor schreef over te weinig eten, kan natuurlijk ook gelden voor teveel eten. Hoewel ik niet zo zozeer voorstander ben van het tellen van calorieën, kan je je voorstellen dat als jij per dag 2500 calorieën eet en je valt niet af, het kan zijn dat je gewoonweg teveel eet.
Op een koolhydraatarm eetpatroon mag je namelijk kaas, worst, olijfolie, kokosolie, avocado, noten, vlees en vis. Voedingsmiddelen die, in vergelijking met fruit en groenten, veel calorieën bevatten. En ben je al van al het hartige, dan is het makkelijk snel te ‘snaaien’ van al dit lekkers.
Met name noten en kaas zijn soms moeilijk te weerstaan en daarin kun je snel teveel eten. Hoewel je zult merken dat je sneller verzadigd bent, kun je ongemerkt toch teveel eten.
Het eten in de juiste verhouding tussen de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten is daarom heel belangrijk. Hoe dit zit, lees je hier: Wat is de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten
Dit is ook 1 van de redenen dat ik overgegaan ben op het maken van uitgeschreven weekmenu’s inclusief het vermelden van de voedingswaarden. Zodat je zonder te hoeven tellen, toch in de gaten kunt houden dat je niet teveel en zeker ook niet te weinig eet.
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 7 – Je blijft bang voor vet
Wat was ik vroeger bang voor vet zeg. Het zat zo in mijn hoofd dat ik echt van alles mager en light moest nemen.
Want dat zorgt immers voor een beperking in calorieën. En ik zie het nog dagelijks bij klanten als ik hun voedingsdagboeken bekijk. Nou, ik kan je vertellen dat als je light blijft gebruiken op een koolhydraatarm eetpatroon, je jezelf absoluut tekort doet.
Ik vertelde je al dat koolhydraatarm eten omdenken is. Nou, dat geldt helemaal met het eten van vet. Zolang je let op je koolhydraatinname, heb je juist vetrijke voeding nodig én deze vetten worden gewoon verbrand. En daarbij maakt het niet eens zoveel uit of het nu de verzadigde of onverzadigde vetten zijn.
Ik kan het overigens snappen dat je niet zomaar kunt vergeten dat vet slecht is. Dat hebben we immers altijd zo geleerd. Ook kan ik me voorstellen dat je nog steeds denkt dat vet dik maakt. Want ik zie het ook vaak gebeuren dat men koolhydraatarm eet en vetarm eet. Dit kan ook best in het begin zorgen voor resultaat.
Maar…je metabolisme gaat hierdoor echt vertragen en je krijgt weer sneller trek en je energie niveau daalt. Dus….eet vet om vet te kunnen verbranden om uiteindelijk koolhydraatarm eten te kunnen omarmen. Met alle voordelen van dien.
Lees ook: Koolhydraatarm eten: de 20 beste tips voor een koolhydraatarm dieet
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 8 – Je plant je dagen niet
Wanneer je voor het eerst aan deze ‘nieuwe’ manier van eten begint, begin je ook met het aanleren van nieuwe gewoontes. Andere dagindeling, andere boodschappen, andere basisvoorraad. Allemaal super goed, maar het moet het moet wel een blijvende verandering zijn. En dit vraagt planning en voorbereiding. En dit kan in het begin vrij heftig zijn. Je kunt het ervaren als veel gedoe en het kan leiden tot frustratie. Maar ik zeg altijd maar, des te meer aandacht en tijd je er in het begin in stopt, des te makkelijker het wordt én des te sneller komt het in je systeem. En wordt het normaal.
Niet plannen, betekent eigenlijk een snellere sabotage van je koolhydraatarme eetpatroon. Want jij weet ook als geen ander als je trek hebt en je hebt niets verantwoords in huis, dat het zomaar kan zijn dat je naar iets anders grijpt. Of je komt laat van je werk terug en je hebt geen zin meer koken, dan is de stap makkelijker om wat af te halen.
Geef jezelf daarom ook de tijd om aan maaltijdplanning te doen. Grotere porties te koken en een goede basisvoorraad op orde te hebben. En weet, ook dit is het begin als autorijden, maar wordt heel normaal. En dan wil je niet meer anders 🙂
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 9 – Je gebruikt te veel koolhydraatarme vervangers
Ik zie vaak voedingsdagboeken van klanten voorbij komen, waarop Atkins repen staan, of eiwitshakes of andere proteïnerepen. Ook kun je tegenwoordig koolhydraatarm ijs, taart, koekjes, repen, snoepjes zelf maken.
Er zijn vele koolhydraatarme zoetstoffen die je prima kunt gebruiken. De kant en klare repen en shakes ed. bevatten vaak sucralose of maltitol. Deze zijn eigenlijk net zo slecht als suiker en kunnen je suikerverslaving in stand houden. Ook het eten van teveel van de zelfgemaakte zoete baksels heeft niets meer te maken met koolhydraatarm eten. Maak je gebruik van kant en klare producten, kijk dan goed naar het etiket en de gebruikte zoetstoffen.
Lees alles over het gebruik van zoetstoffen hier: Zoetstoffen en een koolhydraatarm dieet
Uiteraard zijn er wel vele kant en klare producten die je wél kan gebruiken. Zoals deze koolhydraatarme eiwitshakes en koolhydraatarme eiwitrepen.
Let overigens ook op met glutenvrije producten. Deze zijn namelijk niet ook koolhydraatarm. Er is hier inmiddels wel een hele markt voor ontstaan, maar let bij glutenvrije producten ook altijd op de koolhydraten.
Lees hierover meer in dit artikel: Is glutenvrij hetzelfde als koolhydraatarm: De overeenkomsten en verschillen
Koolhydraatarm leren eten – valkuil 10 – Je gaat als een gek sporten
Ben je van nature geen sporter, ga dan niet én je eetpatroon aanpassen én direct als een gek sporten. Laat jouw lichaam eerst wennen aan deze nieuwe manier van eten én verbranding en kijk dan of je eventueel het sporten rustig kunt opbouwen.
Ga je als een gek sporten omdat je denkt dat het zo hoort om af te vallen, bij koolhydraatarm eten is het helemaal niet nodig.
Ben je een fanatiek sporter, hou er dan rekening dat in dit geval je lichaam ook absoluut moet wennen. Je zult merken dat je de eerste weken niet zo goed kunt sporten als wat je normaliter gewend bent van jezelf.
Koolhydraatarm eten en sporten gaan prima samen, maar zoals je lichaam moet wennen aan het gebruiken van vetten als energie (in plaats van koolhydraten), kun je je voorstellen dat je lichaam dat ook met sporten moet doen.
Is je lichaam bijvoorbeeld gewend te sporten op bananen, energiedrankjes en suikers, dan moet het wennen aan sporten op eiwitten en vetten. Dus gun je jezelf de tijd. Doe het rustig aan en onthoudt: 80% van wat je doet bereik je met voeding, de overige 20% met sporten.
Carmen
op 28 Nov 2017Linda Nordholt
op 01 Dec 2017Elly
op 18 Mar 2018Linda Nordholt
op 19 Mar 2018rien.riablok
op 02 May 2018Linda Nordholt
op 05 May 2018Nell
op 30 May 2018Linda Nordholt
op 31 May 2018Rebecca
op 31 May 2018Linda Nordholt
op 05 Jun 2018Jacqueline Van de Griend
op 16 Jul 2018Linda Nordholt
op 17 Jul 2018Marijke Doolaard
op 21 Aug 2018Linda Nordholt
op 28 Aug 2018Bettyverstraeten2018
op 07 Sep 2018Linda Nordholt
op 08 Sep 2018Marjolein
op 20 Oct 2018Linda Nordholt
op 25 Oct 2018Marieke
op 26 Jan 2019Linda Nordholt
op 29 Jan 2019Jose
op 18 May 2019Linda Nordholt
op 20 May 2019Carry
op 22 Aug 2019Linda Nordholt
op 24 Aug 2019Linda
op 28 Aug 2019Linda Nordholt
op 29 Aug 2019tonnie
op 03 Oct 2019Linda Nordholt
op 03 Oct 2019Anja
op 17 Feb 2020Linda Nordholt
op 17 Feb 2020RJ van Holland
op 09 Jun 2020Linda Nordholt
op 09 Jun 2020Geartsje
op 03 Jul 2020Linda Nordholt
op 21 Jul 2020Agnes
op 17 Aug 2020Michèle
op 04 Jan 2021Linda Nordholt
op 21 Jan 2021