De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet
11 november 2021 
8 min. leestijd

De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet

Start je met een koolhydraatarm dieet, dan kan het zijn dat je een echte afkickperiode in gaat. Des te strikter je je koolhydraten gaat minderen, des te heftiger de afkickverschijnselen kunnen zijn. Jouw lichaam gaat namelijk omschakelen van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding.

Maar uiteindelijk zal je je meer energiek voelen, minder hongerdipjes ervaren, meer aan kunnen en zin hebben om wat te doen. En natuurlijk ga je afvallen.

1 belangrijk advies wat ik je al wil meegeven in dit artikel is het belang van zout en magnesium. Alle klachten die je kunt ervaren zijn terug te voeren op een disbalans hierin en gelukkig daarmee ook snel te verhelpen. Op het eind van dit artikel laat ik je exact zien hoe je de afkickverschijnselen kunt voorkomen én kunt tegengaan.

Allereerst bespreek ik de 10 meest voorkomende afkickverschijnselen die je kunt ervaren.

1. Moeheid

Je kunt de eerste dagen echt moe zijn. Niet uit bed kunnen komen, of juist wel, maar dan heb je gedurende de dag last van een moe gevoel, niet vooruit te branden, nergens zin in. Het hoort erbij. En wees niet bang dat het te maken heeft met een vitaminetekort.

Lees ook: Vitaminetekort bij koolhydraatarm dieet: Is dit mogelijk en zo ja, hoe voorkom je dit

Ook kan het even duren, voordat je je moe gaat voelen. Denk niet dat je suikers mist, het heeft alles te maken met de omschakeling. Je lichaam was gewend aan de bloedsuikerschommelingen waarbij je met suiker en eten dit de baas kon worden. Je lichaam was gewend om energie te halen uit koolhydraten. Jouw lichaam moet nu leren energie te halen uit vetten en eiwitten.

Dus de moeheid kan direct toeslaan, maar ook pas na een paar weken. En het kan zelfs een aantal weken aanhouden.

Tips: Laat het vooral toe, hoe lastig ook. Haal je voldoening uit het feit dat jouw lichaam hard aan werk is. Beknibbel niet op je eiwitten en vetten. Zorg dat je deze voldoende binnenkrijgt. Gebruik anders zelfs wat meer eiwitten en vetten, wat extra noten, kokosolie wat rijkelijker gebruiken en eitjes of kwark. En echt, gebruik meer zout en voeg een magnesiumsupplement toe. Zie op het eind van dit artikel mijn belangrijke aanbeveling hieromtrent.

En lees ook: Supplementen bij koolhydraatarm dieet: De 10 beste supplementen die je kunt toevoegen

2. Slecht slapen

Het tegenovergestelde van moeheid zie ik trouwens ook gebeuren. Dat juist door meer energie slecht wordt geslapen. Je bruist dan zo van de energie dat inslapen moeilijk kan zijn of doorslapen een ramp. Dit gaat in de regel vanzelf over. Ook zal je ervaren dat je er ’s nachts vaker uit moet om te plassen, je drinkt waarschijnlijk meer water.

Tips: slik magnesium voor het slapen gaan. Zorg voor een rustmoment voor het slapen en vermijd al teveel licht. Maak je lichaam klaar voor de nacht. Ook al heb je zoveel energie en je wilt nog zoveel doen, zorg dat je activiteit minder is voor het slapen gaan (boek lezen of rustig zitten).

3. Emotioneel en/ of chagrijnig

Zie het omschakelen van je eetpatroon als een afscheid. Jouw lichaam was gewend aan koolhydraten en suikers, die je vaak goed lieten voelen. Denk aan die bloedsuikerpiek. Even los natuurlijk van emotie eten en snaaibuien. Afkicken kan gepaard gaan met chagrijnigheid, extra emoties en soms onverklaarbare buien. Accepteer dit maar even. Voor de vrouwen onder ons: denk aan de menstruatieperiode.

Tips: Je kunt natuurlijk je buien bestrijden met koolhydraten, maar dat is niet wat je wilt. Ervaar het, accepteer het, vertel je partner wat er aan de hand is en zie het als iets positiefs. Je lichaam is namelijk op alle fronten hard aan het werk.

4. Minder koolhydraten kan leiden tot hoofdpijn

Hoofdpijn is absoluut een bijwerking wanneer je minder koolhydraten gaat eten. Met name mensen die gevoelig zijn voor migraine kunnen zelfs een aanval krijgen. Hoe vervelend ook, dit hoort er bij. Jouw lichaam wil afvalstoffen afvoeren, wat allerlei reacties kan veroorzaken.

Tips: Blijf vooral veel water drinken, zodat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Een stukje wandelen wil ook helpen om afvalstoffen sneller af te voeren.

5. Obstipatie

Het kan zijn dat je minder vezels eet dan je lichaam gewend is. Obstipatie kan dan op de loer liggen. Het kan ook zijn dat je te weinig water drinkt. Maar over het algemeen ligt het gewoon aan de omschakeling naar een ander eetpatroon. Je lichaam moet gewoon even wennen aan de nieuwe situatie. Denk bijvoorbeeld aan vakantie of de dagen na een etentje. Dan kan jouw stoelgang ook anders zijn.

Tips:

 • Gebruik wat extra gebroken lijnzaad of zemelen
 • Gebruik psylliumvezels
 • Eet meer groenten
 • Slik magnesium
 • Gebruik vezeltabletten
 • Ga wandelen
 • Drink meer water
 • Voeg wat extra vetten toe zoals kokosolie

Lees ook: Buikpijn door een koolhydraatarm dieet: 8 mogelijke oorzaken én oplossingen

afkickverschijnselen koolhydraatarm dieet

6. Diarree

Net als obstipatie kan jouw lichaam juist reageren door aan de diarree te gaan. Je eet namelijk meer vetten dan je gewend bent, wat ervoor zorgt dat ook hier je darmen aan moeten wennen. Denk nu niet gelijk aan het toevoegen van een banaan (die zorgt niet voor verstopping), maar laat je lichaam wennen. Blijft het aanhouden dan is tijdelijk minderen met vetten om je lichaam te laten wennen een goede optie. Dit laatste is zeker van belang als je geen galblaas meer hebt en je merkt dat je moeite hebt met het verteren van vetten.

Wat je dan kunt doen, lees je in dit artikel: Vet eten na galblaasverwijdering: Is een koolhydraatarm dieet wel geschikt?

Een bijkomend effect van zowel diarree als obstipatie, is dat je tijdelijk wat schommelingen in je gewicht kan ervaren. Dit hoort erbij en daar moet je niet van schrikken.

Lees ook: Schommelend gewicht en een koolhydraatarm dieet

7. Honger

Hoewel je juist minder honger zult gaan ervaren, kan het de eerste dagen of eerste 2 weken juist zo zijn dat je veel meer honger krijgt. Echt die knagende trek. Hier moet je echt even doorheen. Verwar dit niet met hoofdhonger (die zin in wat lekkers) maar die echte knorrende trek. Dat heeft ook alles te maken met de omschakeling. Jouw lichaam is gewend gevuld te worden met koolhydraten en suikers wat snelle lekkere trek teniet kan doen. Nu moet het juist meer verzadigd raken van eiwitten en vetten. Dat dat gebeurd zal je ook snel genoeg merken, maar jouw lichaam kan hierin even achterblijven.

Tips: Eet wat meer rauwkost, drink extra water en gebruik wat meer vetten en eiwitten. Denk hierbij aan extra kokosolie of olijfolie, een gekookt eitje, bakje kwark. Een avocado is bijvoorbeeld zo’n voedingsmiddel dat goed vult. Gebruik deze dan vooral.

En kijk ook zeker of je wel voldoende eet. Want dat wat je mindert in koolhydraten, dien je echt aan te vullen met voldoende eiwitten en vetten.

Lees ook: Wat is de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten

8. Kramp in spieren met name benen

Koolhydraatvermindering heeft een vochtafdrijvende werking in je lichaam. Hiermee wordt niet alleen vocht, maar ook mineralen afgevoerd. Hiermee kun je krampen gaan ervaren, met name in de nacht in de kuiten en benen. Ook in de nek of armen hoor ik vaak. Het meest voorkomende tekort is dan magnesium. Ik raad dit ook altijd aan. Daarnaast kun je een tekort ervaren aan zink, kalium en/ of calcium. In mijn ervaring komt dit alleen voor bij de zeer strikte koolhydraatarme diëten.

Tips: neem een magnesiumsupplement. En gebruik iets meer zout met extra mineralen en jodium. Zie aan het eind van dit artikel de uitleg over welk zout je het beste kunt gebruiken. Een makkelijke manier is in ieder geval al dagelijks een kopje bottenbouillon toevoegen.

9. Slechte adem

Volg je een strikt ketose dieet (maximaal 20-30 gram koolhydraten per dag) of eet je koolhydraatarm (minder dan 50 gram koolhydraten per dag), dan raakt jouw lichaam in ketose. Dit kan zorgen voor een slechte adem, erger dan wanneer je een minder strikt koolhydraatarm dieet volgt. In dit laatste geval zie ik het eigenlijk niet. Bij optimale vetverbranding, ketose, komen er ketonen vrij en die adem je ook uit. Een wat sterkere geur van urine kan hier ook bij horen. De geur gaat vanzelf over, maar kan zeker wel een tijdje aanblijven. Het is in ieder geval een goed teken dat jouw lichaam in ketose is.

Tips:

 • Drink veel water
 • Neem een suikervrij snoepje of kauwgumpje (met mate met name als je een belangrijke afspraak hebt) en kauw op peterselie.
 • Gebruik een natuurlijke mondspray.
 • Neem Toco Tholin druppels.
 • Gebruik een tongschraper voor extra mondhygiëne.
 • Drink gedurende dag een glas water met appelazijn erin

En poets je tanden misschien wat vaker. Ben je er wel van bewust dat je dan bezig bent met bestrijding van het symptoom. De slechte adem blijft terug komen. Dus blijf vooral op een afstandje staan.

Lees ook zeker even verder in dit artikel: De bijwerkingen van ketose

10. Een onrustige huid

Je zit in een soort van detox periode. Jouw lichaam scheidt alle afvalstoffen uit via urine, zweet, speeksel, adem en huid. Heb je al een gevoelige huid dan kan de reactie zijn dat dit weer even opspeelt. Het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt. Maar heb je juist geen last van een onrustige huid, kan het zo maar ineens zijn dat je last krijgt van puistjes of bultjes. Overal op je lichaam en niet alleen op je gezicht. Hoe meer afvalstoffen jouw lichaam nog kwijt moet, hoe erger het kan worden. Dit gaat echt vanzelf over. Het kan juist een goede reden zijn, als je last hebt van bijvoorbeeld acne, koolhydraatarm te gaan eten. Een positieve bijwerking kan juist een meer rustige huid zijn.

Tips: Veel water drinken en vooral geen gekke crèmes of zalfjes gebruiken. Laat het maar gebeuren, kijk het even aan en wacht op het moment dat het over is.

Mijn advies en de oplossing voor vele klachten

Hoe dan ook. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar zijn heel normaal en horen erbij. Maar er is 1 advies dat ik je op het hart wil drukken en dat is te zorgen voor extra zout en magnesium. Velen klachten zullen daardoor als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Want de meeste bijwerkingen zijn een oorzaak van een disbalans in de elektrolyten. Door het verminderen van koolhydraten, houdt je lichaam minder vocht vast én plast het sneller belangrijke mineralen zoals magnesium, kalium en zout uit. Dit is heel normaal, maar het is belangrijk deze mineralen goed aan te vullen. Je zult merken dat de bijwerkingen van ketose als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is de ‘cocktail’ die ik aanraad en waar ik zelf, als ook mijn klanten, de meeste baat bij hebben.

De elektrolyten cocktail

Je kan kiezen voor 2 opties om de juiste hoeveelheden magnesium, natrium en kalium binnen te krijgen.

 • Optie 1: 1 supplementenpoeder
 • Optie 2: een cocktail van diverse losse supplementen

Kant en klare elektrolytenpoeder

Deze elektrolytenpoeder van Keton1 is een ideale ‘cocktail’ en hoef je slechts 1 keer per dag te nemen. Gewoon even oplossen in wat water. Deze mix is geheel zonder toevoeging van smaakstoffen, suikers en zoetstoffen. Hierdoor heeft het een natuurlijke smaak van zoet en zout. Het is geheel ontwikkeld voor het koolhydraatarm of ketodieet. Dit is met name fijn om bij de start te gebruiken. Zo versla je zeker alle mogelijke bijwerkingen en afkickverschijnselen.

afkickverschijnselen koolhydraatarm dieet

Maak je eigen elektrolyten cocktail

Uiteraard kan je ook een eigen ‘cocktail’ samenstellen met diverse supplementen en zouten. Dit ziet er als volgt uit:

 • 1 tot 2 keer per dag een ½ theelepel Himalyazout of Keltisch zeezout aan een glas water toevoegen + eventueel extra over je eten.
 • ½ theelepel Jozo Lo-salt met Jodium. Dit kan ook toegevoegd worden aan water of gebruik het over je eten. Heb je een snelwerkende schildklier, kies dan voor de Lo-salt zonder jodium.
 • 1 kopje bottenbouillon per dag.
 • 2 tot 3 keer per dag magnesium, waarbij je de laatste slikt voor het slapen gaan.
 • Optioneel bij spierkrampen kun je aanvullend magnesiumolie gebruiken.

Blijven bepaalde verschijnselen gedurende een langere periode aanhouden en twijfel je of het nog goed gaat of goed is, ga dan vooral naar je huisarts om dit te overleggen.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Heidi
Door

Heidi

op 17 Dec 2016

Ik heb wel eens gelezen dat het in ketose zijn erg slecht is, vooral in geval van diabetes. Klopt dit? Ik zit op het randje van diabetes en ben bang dat ik hierdoor hypo's kan krijgen. Ik heb in het verleden Atkins gevolgd. Is dit vergelijkbaar? Ik heb nl. zijn boeken nog.Ik hoor graag, vriendelijke groet,

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 20 Dec 2016

Hoi Heidi, hier kunnen gevaren aan zitten, dat klopt. Afhankelijk van welk type, medicijngebruik ed. Ik raad je dan ook zeker aan om dit in overleg met de (behandelend) arts te doen. Groetjes Linda

Linda
Door

Linda

op 16 Feb 2017

Beste Linda, Ik zit nu in mijn 3e week. De eerste week ging goed met het afvallen. 2,6 kg. In de 2e week kwam ik echter een halve kilo bij die er nu in de 4e dag van de 3e week pas af is. Ik eet echt kolydraatarm. Kun je dit verklaren?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Feb 2017

Hoi Linda, dit is heel normaal hoor. En 2,6 kilo in 1 week is heel veel. Daar kan ook wat vocht bij zitten. Je lichaam moet ook iedere keer resetten en de balans vinden. En hou ook vooral de centimeters bij die je verliest. Die zeggen vaak meer dan de kilo's. Kilo's zeggen niets over vetverbranding en spieropbouw.

Linda
Door

Linda

op 06 Mar 2017

Dank je wel voor je reactie. Ben nu in mijn 6e week en bijna 5 kilo kwijt. En meten gaat een beetje lastig als je alleen bent. Maar ik merk het wel aan mijn kleren. Dus het gaat langzaam, maar het gaat. Groetjes Linda

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 Mar 2017

Nou 5 kilo in 6 weken is toch helemaal top joh? Ga lekker zo door. Want dat is echt hartstikke goed:)

Jacques
Door

Jacques

op 04 Mar 2017

Hoi Linda, We zijn nu 5 weken bezig en het gaat goed. We zijn beide 64 jaar oud. Zelf heb ik geen last van overgewicht en val binnen de gezonde norm van de BMI. De laatste jaren kwam er elk jaar een kilootje bij en een klein buikje begon te ontstaan. Dat wilde ik er dus weer af hebben. Ben nu van 73 kg terug gegaan naar 69 kg. Ben weer gaan sporten voor algemene conditie. Mijn vrouw heeft wel overgewicht welke is ontstaan door de ouderdomssuiker (diabetes II) die ze tijdens de overgang heeft gekregen. Zit in de familie. Zij is nu van 82 kg terug gegaan naar 74 kg. Hoeft na overleg met de huisarts en de diabetes verpleegkundige niet meer bij te spuiten. Ze zit nu lekkerder in haar vel en is vrolijk en opgeruimd. De ontwenningsverschijnselen zijn inderdaad aanwezig al wisten we in het begin niet wat het was. Is nu duidelijk. Zelf heb ik last van lichte hoofdpijn maar ook duizeligheid en vrijwel altijd koude handen en voeten. Slaap wel veel beter maar kom moe uit bed en heb een uurtje nodig om op te starten. Mijn vrouw heeft last van hoofdpijn en spierpijn op steeds verschillende plaatsen. Ook 's nachts last van spierpijn maar vooral van kramp. Nu we dit weten maken we ons geen zorgen wetende dat dit van voorbije aard is. Ook lijden we geen honger al zijn we geen grote eters. Variatie genoeg. Wel wat meer werk in de voorbereiding, maar dat gaat steeds makkelijker. We gaan gewoon door want het is goed vol te houden. Groeten Jacques

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 Mar 2017

Hoi Jacques, bedankt voor je mooie verhaal. Even over de kramp: het kan zijn dat jouw vrouw magnesium nodig heeft. Een zeer voorkomend verschijnsel bij de start met koolhydraatarm eten is kramp. Dus zeker gebruiken. Super om dit te horen en bedankt voor het delen. Hou me vooral op de hoogte. Dat zou ik super vinden. Groet Linda

Els
Door

Els

op 18 Apr 2017

Goede Middag LindaIk Els van Platerink zit op het weekmenu te wachten en heb het boek besteld ben heel benieuwd. Ik wil heel graag zo,n 5kilo afvallen . Ghr aan alle dames en Heren die al bezig zijn en sucses.Hgr Els van Platerink

Christine
Door

Christine

op 03 May 2017

Ik begin aan mijn vierde suikervrije periode. Niet om af te vallen, maar omdat ik altijd tussendoortjes zit te eten en echt weer niet afkicken als ik mijn eetpatroon gezonder wil maken.Dat ik dit midden in de nacht schrijf, komt doordat ik in de eerste dagen altijd slecht slaap. Ik heb niet echt het gevoel dat ik energie over heb, maar heb het vooral heel warm (normaal ben ik juist snel koud). Ik lees da warm zijn snachts eigenlijk nooit bij de afkickverschijnselen en ben heel benieuwd of ik de enige ben die daar last van heeft?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 04 May 2017

Hoi Christine, je moet eens weten wat ik allemaal meemaak waar mensen last van kunnen hebben. Dus ik zou er niet raar van opkijken hoor. Dit kan bij jou horen om je lichaam om te laten schakelen. Hou het even in de gaten want het moet natuurlijk wel overgaan. Eet je wel voldoende?

Manuela
Door

Manuela

op 08 Jun 2017

Hoi Linda, misschien al vroeg om wat te schrijven maar ik ben nu voor de tweede keer weer begonnen met het weekmenu. Eerste keer viel ik op de tweede dag weer terug op het snaaien savonds. Nu ben ik bezig met de derde dag. Gisteren avond had ik het een beetje moeilijk om niet te snaaien maar heb nog extra tussendoortjes erbij genomen waar ik overdag geen tijd en geen behoefte aan heb. En dat hielp. 2de dag was ik ontzettend moe en vandaag energie teveel. Het zal waarschijnlijk wel schommelen. Wordt alleen een beetje saai al dat water. Of water met citroen of munt. En mijn wijntje of biertje zal ik het aankomend weekend ook wel missen ;). Maar ik blijf volhouden. Groetjes.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 Jun 2017

Goed zo Manuela, je kunt het. Echt, je gaat je snel beter voelen.

Ans
Door

Ans

op 16 Aug 2017

Hoi hoi Ik ga maandag een 2e poging wagen ik wilde eerst even aansterken wegens een kleine ingreep..maar nu is mijn vraag je mag zilvervliesrijst maar daar zit best wat koolhydraten in mag je dat dan wel eten? Heb nu wel bleekselderij en sla en snoeptomaatjes maaar twijfel over de rijst.. Gr Ans

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 Aug 2017

Rijst is niet koolhydraatarm. Dus wil je strikt koolhydraatarm volgen dan zou ik rijst even niet doen.

Janny
Door

Janny

op 13 Jun 2017

Hallo Linda, Ik ben inderdaad begonnen met je weekmenu. Ging goed, maar iedere keer kijken wat ik moest eten, vond ik niet zo leuk. Ben inmiddels 5 welen verder en 5 kilo afgevallen. Dus het gaat goed. In centimeters is het niet minder, maar mijn kleding zit ruimer. Ontbijt iedere dag met kwark, lijnzaad en blauwe bessen. Om de dag als lunch omelet, en andere dag sla. Avondeten is gewoon groente en vlees. Ben weg van roerbakken,lekker allerlei groenten en vlees. Mijn man neemt er een aardappeltje bij. Blijf voorlopig nog doorgaan, bevalt mij prima.Groeten, Janny.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 Jun 2017

Super om te horen. En het wordt steeds makkelijker hoor dat plannen en uitzoeken wat je moet/ wilt eten. Ga zo door. Groetjes Linda

Maike
Door

Maike

op 23 Jul 2017

Hoi Linda, Ik ben afgelopen maandag begonnen. Zeker 3 kilo kwijt. Inderdaad heel moe, lusteloos en diarree. Geen honger gehad. In het weekend is het moeilijker dan door de weeks. Ik vind je mailtjes heel erg helpen en prettig. Bedankt!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 31 Jul 2017

Graag gedaan. Groetjes Linda

Anita
Door

Anita

op 24 Jul 2017

HoiHet gaat hier uitstekend! Ben net begonnen maar heb nog geen terugvalletjes. Ik geniet extra van alles wat ik wel mag eten. Vraagje. Hoeveel zuivel mag je per dag totaal? Liefst in ml aangeven. Groet Anita

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 31 Jul 2017

Hoi Anita, dat is goed te horen. Het is altijd lastig aan te geven hoeveel je van iets mag of kan eten. Het gaat om het totale eetpatroon en wat je binnenkrijgt aan kh, eiwitten en vetten. Ik kan wel 2 porties van 150 ml aangeven, maar het ligt eraan wat je dan binnen krijgt aan kh, eiwitten en vetten. Als ook wat je de rest van de dag eet. Dan is het misschien goed om eens een voedingsdagboek bij te houden. Dan krijg je hier inzichten in en weet je hoeveel porties zuivel je op een dag kwijt kan. Je kunt ook gewoon kiezen voor 1 portie en de rest van de dag anders invullen met voldoende eiwitten en vetten.

marianne
Door

marianne

op 11 Oct 2017

Hallo Linda week 1 1,7kg. afgevallen week2 600gr. weer erbij. Na woendag weer 600gr. af Ik kan het weekmenu niet uitprinten er staat geen letter op en mijn printer werkt prima. Vind het lastig om steeds op computer te kijken en overschrijven vind ik ook geen optie.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 11 Oct 2017

Hoi Marianne, als je me even mailt dan kan ik je het pdf document ook toesturen. Misschien wil dat. Of sla het document eerst op en open dan met adobe.

Jeannette
Door

Jeannette

op 03 Nov 2017

Hallo Linda, Ik ben al heel lang bezig met koolhydraatbeperkt eten. In met begin met koolhydraatarm eten en toen ook zo een 7-9 kilo afgevallen en ben nu op een mooi gewicht waar ik ook op blijf. Maar merkte dat er de laatste tijd weer veel taartjes en suiker insloop echt zonde want ik bakte juist zelf heel veel koolhydraatarme taartjes en koekjes). Dus ben begonnen met jouw weekmenu. Ik vind het heerlijk om alleen maar te eten wat er staat en zo leuke nieuwe dingen te eten. Ik vind de gerechten in je eerste weekmenu echt lekker. Ik denk dat ik nog even doorpak omdat ik wel wil weten wat voor lekkers je nog in je volgende weekmenu's hebt zitten. Daarna ga ik langzaam weer iets meer (langzame) koolhydraten toevoegen om weer in een mooi gebalanceerd voedingspatroon te komen. Verder vind ik je mailtjes leuk en stimulerend. mvg Jeannette

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 05 Nov 2017

Ah super om te horen zeg. En je bent van harte welkom bij de Club met zeker nog meer inspiratie voor recepten. Leuk!

Joke van den Broek
Door

Joke van den Broek

op 08 Nov 2017

Hoi Linda, ik ben samen met mijn man begonnen met koolhydraadarm eten. Het bevalt ons heel goed, ik mis de koolhydraten helemaal niet. Maar ik heb wel moeite om steeds weer iets te bedenken, ik ga jouw werkmenu maar eens proberen om uit te printen, want op het scherm kijken is zo vervelend als dat steeds wegvalt. We zijn nu 1,5 week bezig en allebei 2,8kg afgevallen, dus niet gek toch? Wel tussendoor ook even er wat bij, maar we houden vol, bedankt voor je hulp

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 Nov 2017

Dat is toch super?! Geweldig hoor en veel plezier met het weekmenu. Groetjes Linda

Willeke
Door

Willeke

op 16 Nov 2017

Ik ben bezig met het eerste week menu en kan het goed volhouden. Ik moet mijzelf wel zetten tot meer water drinken...Ik heb van kleinst af aan al heel veel moeite met mijn stoelgang. Wat tot onderzoeken in ziekenhuis en medicatie heeft geleid. Dit laatste heb ik afgezworen maar daardoor was het zetten tot het volgen van deze levensstijl wel heel spannend... Ik ben enorm verbaasd want ik ben nog nooit zo vaak naar de toilet geweest??! Maandag ga ik op de weegschaal en ben heel benieuwd naar het resultaat. Ik heb 1 weekmenu maar zou wel graag nog 2 voorbeeldjes (?) willen hebben....stukje gemak.

Linda Nordholt
Neeltje
Door

Neeltje

op 26 Jan 2018

Hoi Linda, Ik ben nu ongeveer een maand bezig met een koolhydraatarm dieet, en het bevalt me heel goed! Voel me veel fitter en ben inmiddels 5 kilo afgevallen. Ik eet nu veel meer groente, eieren en vlees/vis/kip. Heb inderdaad wel wat diarree, maar verder alles ok. Jouw weekmenu is erg handig en ik maak er zeker gebruik van! Groetjes, Neeltje

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 26 Jan 2018

Ah super om te horen. Ga zo door dus!

Nataschz
Door

Nataschz

op 16 Mar 2018

Hoi hoi week 1 strikt gevolgd , en -4,5 kg is dat nu niet wat veel in 1 week ... wel super eerste 2 dagen honger gehad maar dat is nu al beter . Ook mijn opgeblazen buik na mijn eten is verdwenen super dus . Heb wel veel last van mijn spieren maar daar las ik nu eet tip voor ga ik zeker proberen .

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 16 Mar 2018

Dat klinkt goed zeg. Het is veel ja in 1 week, dus schrik niet als het nu even stil staat of wat langzamer gaat de komende 2 weken. Je lichaam moet dit even verwerken. Voor de spieren zeker magnesium slikken hoor.

Rachel
Door

Rachel

op 28 Mar 2018

Ah precies wat ik ook ben afgevallen in zes dagen schrok erook van kijken of het nu stopt en hier ook pijn of pijn... meer last van de spieren maar even doorzetten??

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 29 Mar 2018

Slik zeker wat magnesium hoor, dat is wat je lichaam nu nodig heeft. Groetjes Linda

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 18 Mar 2018

Beste Linda Ik wil 4-5 kg kwijt, ik sport veel. 4-6 keer per week waarvan 2 keer hardlopen variërend van 5-25 km. Mijn lijf lijkt gewend aan al dat sporten en dus afgelopen jaar (en door een gezellige relatie) aangekomen. Voor de lange duurlopen heb ik denk ik toch koolhydraten nodig. Hoe pas je dit het beste in dit dieet? Ik ben nog niet begonnen omdat ik dit eerst wil weten ? Groet Marjolijn

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 Mar 2018

Hoi Marjolein, je lichaam zal echt moeten wennen aan sporten op koolhydraatarm eten. Nu is het gewend te sporten met koolhydraten. Dus dat kun je in het begin wel merken ja. Ik zou daarom eerst eens starten met koolhydraatbeperkt.

Marian
Door

Marian

op 19 Mar 2018

Klopt het recept wel van de andijvie-ovenschotel? Moet de andijvie niet eerst voorgekookt worden? Ik zat met een enorme hoeveelheid andijvie, de helft was nog koud en veel te veel voor 1 persoon.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 Mar 2018

Het is toch echt voor 1 persoon:) Je kan overwegen om de andijvie eerst wat te wokken. Ik zelf heb een grote ovenschaal dus dat gaat prima. En als het koud is nog wat langer in de oven laten.

Meriam
Door

Meriam

op 28 Mar 2018

Beste Linda, Ik ben zo een maand geleden begonnen met koolhydraatarm, ik zit in ketose 1,5 mmol nog steeds maar ik zie er echt niet uit, al heel lang niet zo een slechte huid gehad, ook gelige en grauwe huid, heeft iemand dat ook meegemaakt? Had ook een gelige aanslag op mijn tong, ik dacht dat er iets met mijn lever was of galblaas, maar heb net allerlei bloedonderzoeken gehad en een echo van de lever maar niks aan de hand, kan het zijn dat mijn lichaam veel antistoffen afgeeft en aan het ontgiften is vandaar mijn klachten?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 29 Mar 2018

Dat zou zeker kunnen, maar een maand vind ik wel lang. Kan het te maken hebben met de vertering van of de vetten of eiwitten? Hoe gaat het met je darmen? Ik zou anders zeker kijken of je toch wat meer koolhydraten nodig hebt. Niet iedereen reageert goed op strikt koolhydraatarm. Dus probeer eens wat dingen aan te passen. Het kan ook komen door het eten van veel zuivel. Dus daarmee stoppen is ook te proberen.

Meriam_alouani
Door

Meriam_alouani

op 29 Mar 2018

Hoe moet ik dat dan doen? Meer koolhydraten? Fruit? Zoals banaan enzo? Of zoete aardappel?

Linda Nordholt
Meriam_alouani
Door

Meriam_alouani

op 29 Mar 2018

O ja Linda, met mijn darmen gaat het ook niet goed, verstopping nog steeds. Ik gebruik nu psyliumvezels maar dan ook nog met moeite

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 Mar 2018

Eventueel wat lijnzaad toevoegen...

tamara smit
Door

tamara smit

op 17 Apr 2018

Beste Linda, Ik ben (voor de zoveelste keer) weer afgelopen week begonnen de koolydraten te mijden. Er moet min. 20 kilo af. Vooral in de nacht last van restless legs maar ook de rest van mijn spieren 'kriebelen en wiebelen'. Maar dat zal er wel bij horen. Verder wat stoelgang problemen maar met een groene groente smoothie in de morgen gaat het redelijk goed. Helaas alleen maar wat aangekomen nog niet afgevallen, kan dit ook? Ik lees zoveel succes verhalen dat ik dan toch weer ga twijfelen. Ik wil dit keer blijven volhouden. Groetjes Tamara

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 Apr 2018

Slik vooral magnesium voor het slapen gaan tegen de spierkriebels in je benen. En het is mogelijk om eerst wat aan te komen. Dat kan ook vocht zijn. Probeer het anders zeker met het gratis weekmenu van me en lees vooral op de blog over de resultaten die je kan verwachten.

Tamara
Door

Tamara

op 05 May 2018

Hallo Linda,Ik ben 7 weken geleden begonnen met koolhydraatarm eten. Vrijwel nergens last van en val gemiddeld een halve kilo per week af. Mijn doel is 15 kilo in totaal maar vooral fit en gezond worden. Nu had ik mijn eerste menstruatie in de 3de week van deze verandering en duurde deze een dag of 4 langer dan normaal. Nu blijft de menstruatie al een paar dagen uit. Voordat ik begon had ik zeker te maken met hormonen die uit balans waren door de verkeerde voeding die ik at. Ik eet, en drink, veel groente per dag (slowjuice, Tarwegras en groente tijdens de maaltijden). Ik weet vrijwel zeker dat het klopt dat mijn lichaam niet wennen aan deze gezonde levensstijl en daardoor de balans ook hormonaal aan het zoeken is. Maar voor de zekerheid vind ik het fijn om dit even bevestigd te krijgen. Ik lees overal dat het kan doordat je te weinig eet en/of teveel afvalt maar dit is bij mij niet het geval. Ik ben heel benieuwd naar jouw Reactie! Alvast bedankt!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 05 May 2018

Hoi Tamara, dit kan zeker te maken hebben met deze manier van eten. Jouw lichaam moet echt de balans nog uitvinden. Mocht het echter aanhouden dan is het goed het even te overleggen met je huisarts.

Aad
Door

Aad

op 19 May 2018

Hoi Linda, Ik ben sinds 7 maart aan een koolhydraatarm diëet begonnen onder begeleiding van een enthousiaste en deskundige diëtiste.Ik ben inmiddels 10 kg kwijtgeraakt. Ik herken zeker diverse klachten, zoals hoofdpijn, soms wat chagrijn en krampen. Ik maak me het meest zorgen om de slechtere stoelgang. Even zitten en lekker laten gaan zoals daarvoor is er niet meer bij.Ipv 1-2 keer per dag nu met moeite 1x per 2 dagen. Na advies inwinnen drink ik nog meer en ben toch weer wat ontbijtkoek, nu Snelle Jelle. er bij gaan eten.Meestal begin ik de dag met youghurt/kwark met muesly, gebroken lijnzaad en fruit, zoals banaan of kiwi of blauwe vruchten.Af en toe heb ik een beetje pinda`s nodig en drink ik af en toe wat wijn en wat (malt)bier. Tussen de middag 2 volkorenboterhammen met kipfilet of ham en kaas. `s Avonds beetje aardappels of pasta of rijst, groente en vlees (kip/rundvlees) of vis.Graag je feedback! Aad (69)

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 23 May 2018

Waar wil je feedback op Aad? Wellicht bespreken met je diëtiste die jou begeleidt?

roos
Door

roos

op 05 Jun 2018

Ik heb een vraag. Ik eet sinds 4 dagen veel minder koolhydraten. Ik herken mij in de afkickverschijnselen slecht slapen. Ik word snachts wakker en lig 2 , 3 uur wakker (normaal nooit) En: ik heb nachtmerries. Dit heb ik normaal gesproken 2x per jaar. En n dus 4 dagen achter elkaar. Ik denk dat dit ermee te maken heeft dat je hersenen ook koolhydraten nodig hebben om goed te functioneren en die krijg ik nu dus niet genoeg binnen misschien? Hebben andere mensen ook nachtmerries? Gaat dit over? Hoelang blijft dit? Normaal eet ik veel zoetigheden (voorheen moet ik eerder zeggen) zoals chocolade en koekjes. Nu helemaal niet meer. Dus mijn lichaam krijgt nu ipv suikers heel veel groenten binnen. Ik eet in de ochtend wel koolhydraten bv. havermoutpannenkoekjes dit is 35 gram havermout en 1 banaan en 1 ei. Smiddags rijkelijke salade met tonijn en savonds gevulde soep met veel groenten en vlees. Moet ik miss toch wat meer koolhydraten toevoegen of gewoon even doorzetten? alvast bedankt voor je reactie

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 05 Jun 2018

Dit zijn echt typische afkickverschijnselen en daar moet je even doorheen. Slik zeker wat extra magnesium voor de nacht. Het heeft niks te maken met je hersenen, maar alles met je bloedsuikerspiegel. Je kan overwegen om juist wat koolhydraten bij de avondmaaltijd te nemen in plaats van in de ochtend (zoete aardappel bijv.).

Cindy
Door

Cindy

op 05 Jun 2018

Ik herken me bijna helemaal in jouw verhaal Roos, ben sinds donderdag "cold turkey" overgestapt.... Slaap nog wel goed, maar voel me mwah.... Moe.... Honger.... Eigenlijk gewoon gesloopt.....Ik hoop dat dit wel snel over gaat ?. Ga stug door!

C
Door

C

op 05 Jun 2018

Dag Linda, wat een drama vond ik het koolhydraat arm en suikerarme dieet wat ik van de huisarts geadviseerd heb gekregen. Eind februari dit jaar ben ik ermee gestart en een maand later begonnen de eerste verschijnselen al (stopverf ontlasting, spierpijnen in bovenbenen en in nek, misselijkheid, diarree, rommelende darmen. enorme vermoeidheid, last van maag, hevige menstruaties en ovulatie, hoofdpijnen en complete lichamelijke stress). Ik ben meteen gestopt (als schildklierpatient, had ooit dezelfde ervaringen met een Detox) en sindsdien zijn mijn darmen nog steeds (nu na 2,5 maand later) niet goed, loop zelfs bij een osteopaat omdat ik lijd aan een inefficiënte vertering, mijn ontlasting heeft alle kleuren van de regenboog (van groen naar wit naar stopverf naar licht bruine kleur, afhankelijk van wat ik weet) en heb daarnaast ook nog steeds last van flinke diarree. Mijn darmen staan strak en dat is meteen ook weer nadelig voor mijn bekken, si gewricht. Mijn hele zenuwstelsel staat op spanning (= hormonaal) en mijn hypofyse is ook in de war. Ik krijg het nergens meer mee op orde, zelfs psyllium vezels worden niet meer opgenomen, alles komt er meteen weer 'uit' zeg maar. Wat nu? Kun jij mij helpen om mijn vertering weer op orde te krijgen? Ik ben radeloos en heb zo'n spijt van koolhydraat arm en suikervrij eten. Ik eet sinds een paar dagen nu kleine porties over de dag en probeer een goede balans tussen koolhydraten en eiwitten te vinden. Daarnaast drink ik geen cafeïne, alcohol meer (enkel gezuiverd water) en vermijd ik snelle suikers (en koolhydraten). Dankjewel. C

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 08 Jun 2018

Wat vervelend voor je om te horen zeg....ik ben wel even benieuwd hoe het er destijds uit heeft gezien voor je...want je kunt koolhydraatarm en suikervrij doen op een manier die wel bij je past. Daar heb je goede begeleiding bij nodig. Ik wens je heel veel sterkte.

Bianca
Door

Bianca

op 10 Jun 2018

Gaat dat ruiken uit de mond niet over dan ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 Jun 2018

Dat gaat zeker over hoor!

Marv
Door

Marv

op 12 Jun 2018

Hoi Linda,Mijn vrouw en ik zitten inmiddels in week 4. Het eten is lekker en het bevalt goed. Alleen de vermoeidheid, en kramp in de benen is bij mij nog niet weg. Sinds twee dagen is mijn ontlastig wat donkergrijs van kleur. Verder geen klachten.De kleur van de ontlasting is een normaal verschijnsel? En wat betreft de vermoeidheid...even doorzeten of iets koolhydraten toevoegen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 Jun 2018

Zorg dat je voldoende zout tot je neemt en neem magnesium. Dit plas je namelijk wat sneller uit nu je koolhydraatarm eet. De kleur van de ontlasting is normaal. Je eet anders dus het komt er ook anders uit:)

Goon
Door

Goon

op 24 Jun 2018

Mijn man en ik zijn nu een week suikervrij :-) en voelen ons goed. We hebben alleen allebei het idee dat ons zicht minder is. Mijn man zegt dat zijn leesbril niet sterk genoeg meer is en ik heb de grootte van de letters op mijn ereader al aangepast. Is dit iets wat bij het omschakelen naar suikervrij kan horen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Jun 2018

Oei, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik vraag me misschien zelfs af of het omgekeerde gebeurd. Dat je zicht beter wordt en daar je bril op aangepast moet worden. Ik zou het anders zeker even overleggen met je huisarts, het kan eventueel te maken hebben met medicijngebruik wat aangepast moet worden.

M
Door

M

op 16 Aug 2018

Suikervrij eten geeft idd reacties op de ogen zoals wazig zien. Wacht een paar weken voordat je denkt aan een andere leesbril. Let wel op dat uw bloedduikerspiegel niet te laag is (hypo) en last even bij twijfel vingerprikje bij de huisarts. Meestal is dit echter in orde.

Lorke
Door

Lorke

op 03 Jul 2018

Dag 2 ... men buik staat zoooo dik .... lijkt wel of ik zwanger ben ... heb alweer zin om het meteen op te geven ... of is dit normaal ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 03 Jul 2018

Dit is heel normaal hoor. Dit hoort erbij en je lichaam moet echt even omschakelen naar het verteren van meer eiwitten en vetten. Dit moet uiteraard wel overgaan. Kan het zijn dat je misschien gevoelig bent voor lactose? Je eet misschien meer zuivel dan je normaliter deed.

Ikke pikken porretje
Door

Ikke pikken porretje

op 14 Jul 2018

Hoi LindaBegin maart heb ik 2 maanden koolhydraatarm gedaan. Flink afgevallen maar niet vol te houden ( max 30 Gr per dag). Daardoor viel ik terug in mijn oude (vr) eetpatroon. Dus vorige week opnieuw gestart met koolhydraatarm maar dan iets opgehoogd naar 50 Gr per dag en niet helemaal suikervrij. Ik eet af en toe een waterijsje, oppo ijs of pure chocola. Mijn buik is nu na een week nog zo opgezet, wanneer gaat dit weg? Ik heb wel dunne ontlasting dus obstipatie is niet het probleem. Ik eet weinig lactose, geen eigenlijk en gluten krijg je sowieso nauwelijks binnen met dit dieet ( ben ik wel gevoelig voor). Ik ben wel al 2,3 kilo kwijt in 9 dagen

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 Jul 2018

Oei ja, het kan een omschakeling zijn van je lichaam. Met name meer vetten ineens, dat moet je lichaam toch leren verteren. Verder is het goed een voedingsdagboek bij te houden en te kijken wanneer het ontstaat na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Anders ook zeker kijken naar je eiwit en vet inname om te zien of je daar wellicht iets in moet bijsturen.

Linda
Door

Linda

op 08 Aug 2018

Hoi Linda, ik ben sinds vorige week ineens overgestapt naar het keto dieet ... niet omdat ik enkel wil afvallen maar ook ondat ik gezonder wil leven...nadat ik me flink heb ingelezen over keto. Het sprak me zo erg aan en vond het zo logisch klinken dat ik direct besloot over te stappen. Heb totaal geen probleem met het weglaten van brood pasta rijst etc . Heb de carb app op me tel gezet en die houd precies bij hoeveel ik eet etc . Alleen nu merk ik dat ik problemen heb om mijn eiwitten op peil te houden.. en niet alleen mijn eiwitten maar ook mijn koolhydraten! Op de een of andere manier ga ik over de vetten heen als ik mijn eiwitten omhoog wil hebben of mijn koolhydraten! Hoe kan ik dit voorkomen? Verder lijkt het wel alsof ik de hele dag last heb van opvliegers! Continu warm en zweten.. daarbij eigenlijk totaal geen honger! Ik drink bijna een 3 liter water op een dag ... doe 1 tlp zout in mijn water... neem magnesium kauwtableten en voeg electrolytes toe aan mijn water als ik ga trainen ( dansen 4 uur per dag .. elke dag)... hoe kan het dat ik geen honger heb.. de hele dag! En hoe krijg ik mijn eiwitten op peil samen met mijn koolhydraten? Ik zit op 70-25-5

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 Aug 2018

Hoi Linda, dat kan ik zo helaas niet vanaf hier voor je beoordelen. Dan moet ik je met je meekijken wat je eet en hoe je eet. Het kunnen afkickverschijnselen zijn die opvliegers en moeten ook weer overgaan. En geen honger is ook zeker een bijverschijnsel.

Wendy
Door

Wendy

op 11 Aug 2018

Hoi. Ik ben nu 6 weken bezig met keto en 1 week intermittent fasting. Ik heb de laatste 2 dagen vaak hoofdpijn en voel me duizelig. Wat kan ik hier aan doen? Mvg Wendy

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 Aug 2018

Hoi Wendy, dat kan ik zo helaas niet voor je beoordelen. Ik sta volledig achter keto en IF mits gedaan op de juiste manier. En dan heb ik meer informatie en achtergronden van je nodig om je goed te kunnen adviseren. Je kunt te weinig eten, verkeerd eten, tekorten hebben etc etc. Of het is slechts een fase die weer overgaat. Wil je mijn begeleiding hierin dan mag je me altijd mailen naar info@slankmetlinda.nl.

Michelle
Door

Michelle

op 15 Aug 2018

Hoi ik ben 29 weken zwanger en ben de laate 2 weken overgegaan op een ander dieet. Nee ik leef niet op salade maar ben gewoon gestopt met snoepen en ben anders gaan eten. Ontbijt varieert van getoost brood met avocado en ei tot yoghurt met vruchtjes en lunch en avondeten varieert van zoete aardappel met biefstuk tot vis met broccoli. Tussendoortjes zijn cottagecheese met fruit en andere keer een proteine reep. Gezien mijn zwangerschap eet ik wel fruit, yoghurt of een cracker tussendoor als ik honger heb maar meestal heb ik dit niet. Ben nu al in een kleine 2 weken 4kg kwijtgeraakt. Door klachten sport ik nu ook niet meer (ik ben sportinstructeur). Maar nu is mijn ontlasting dus erg dun.. nu vraag ik mij af of dit slecht is voor mijn baby? Ik eet gezond en afgelopen maanden veel suikers/vetten.. maar ik wil gezond zwanger zijn.. is dit goed of niet? Groetjes

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Aug 2018

Hoi Michelle, hierin kan ik je helaas niet adviseren zo op mijn blog. Ik raad je aan dit met je behandelend arts of verloskundige te bespreken.

marianne
Door

marianne

op 17 Aug 2018

Hallo Linda, Ik heb vraag: ik ben nu een 5 dagen bezig met het keto dieet. Mijn vraag is of het normaal is dat je ook opvliegers krijgt in de je gezicht en begint te zweten in je gezicht en oksels had ook na drie dagen 1 nacht plotseling last van mijn neusallergie, veel niezen ed en slecht geslapen, maar dat was 1 nacht die allergische aanval. Slecht slapen gaat op en af omdat ik soms pas laat in slaap val en niet doorslaap, maar dat kan komen omdat ik een beetje stress heb en veel pieker, maar dat zweten in mijn gezicht en oksels plotseling is nieuw voor me vooral tijdens het eten en bij een beetje bewegen. Is dat normaal? lk hoor het graag.met vriendelijke groet,marianne

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Aug 2018

Het is wel herkenbaar ja, het is echter wel uitzoeken waar het vandaan komt. Het kan te maken hebben met het omschakelen van je lichaam, maar het kan ook een reactie zijn op een bepaald voedingsmiddel. Of wellicht op een toename van de hoeveelheid eiwitten. Als het niet overgaat zou ik op onderzoek uitgaan en kijken wanneer het optreedt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen bijvoorbeeld.

Marieke
Door

Marieke

op 10 Sep 2018

Hoi Linda, Ik ben nu al een paar weken bezig met low-carb, en de laatste anderhalve week heb ik pas voor het eerst echt weinig koolhydraten meer gegeten. Het is niet mijn doel om af te vallen (is ook niet gebeurd), maar om minder honger te hebben de hele dag. Ik had een paar dagen last van griep-achtige symptomen, maar daarna ging het weer prima. Maar toen ik nog iets minder koolhydraten ging eten, had ik ineens een doorbraakbloeding. Stabiliseert dit over een poosje?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 Sep 2018

Hoe laag ben je met je koolhydraten gaan zitten? En vervang je dit wel door meer gezonde vetten en voldoende eiwitten?

Linda
Door

Linda

op 14 Sep 2018

Beste Linda,Zo blij met uw opzet van bijwerkingen zodat ik weet dat het normaal Is, bedankt hier voor!Ik ben nu 6 dagen bezig met koolhydraat arm eetpatroon en qua eten helemaal in mijn straatje, ben zeer enthousiast en neem met liefde de bijwerkingen op de koop toe.Ik heb sinds gisteren dus last van huiduitslag, jeukende rode vlekken naast mijn oksel oo zijkant borst wat voelt als muggenbult (jeuk gelukkig alleen in avond). En vanavond zag ik ook al klein vlekje bij mn andere kant okstel/borst.Omdat ik dit eetpatroon voor geen goud wil opgeven neem ik deze vervelende bijwerking op de koop toe. Mijn vraag is of ik met deze huiduitslag kan sporten of is dit af te raden.Als laatste zou ik willen vragen of u tip heeft mbt snachts wakker worden... dat is echt wel vervelend mbt werk dag er op.Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie.Met vriendelijke groeten Linda

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 Sep 2018

Het klinkt alsof je lichaam echt aan het afkicken is. Huiduitslag en wakker worden is iets wat ik vaak tegenkom. Sporten lijkt me geen enkel probleem. Maar hou het in de gaten hoor, want blijvend huiduitslag kan ook liggen aan bijvoorbeeld iets wat je eet. Dus kijk of er iets is wat je nu meer eet, want het kan een reactie zijn. Lactose of eieren of noten bijvoorbeeld.

R
Door

R

op 15 Sep 2018

Goedenavond, sinds een week eet ik volgens het keto dieet. Puur om af te vallen en ik ben.nu al blij met het resultaat vam -3 kg. Het is nu dag 6 en plas me nog steeds suf maar heb ook ongelooflijk veel dorst. Heb echt zo een droge mond. Ook 's nachts moet ik er ook om te drinken en te plassen. Is dat normaal? En keto te combineren met vegetarisch eten? Met wat kan je vlees vis vervangen maar dat je toch in ketose raakt? Vriendelijke groet R.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 Sep 2018

Ja dat kan er even bij horen hoor. Probeer niet nog meer te drinken dan je al doet, dat werkt vaak averechts. En keto combineren met vegetarisch kan zeker. Maar supplementeren met extra B12 is aan te raden. Vlees en vis vervangen is lastig. Eet je wel eieren? En kaas? En noten? Denk ook aan omega 3 supplementen. Ik heb zelf geen ervaring met vegetarisch en koolhydraatarm/ keto, want je ziet vaak dat er dan toch bonen/ fruit/ zoete aardappel gekozen wordt ter vervanging. Wellicht kun je hier inspiratie vandaan halen: https://www.dietdoctor.com/low-carb/recipes/vegetarian

R
Door

R

op 17 Sep 2018

Dank voor je reactie Linda! Je mailtjes zijn ook heel motiverend! Ik wilde vegetarisch gaan eten en toen kwam keto op m'n pad haha Ik ga het eerst met alles er op en er aan doen en na verloop van tijd dingen aanpassen. Nog 1 vraagje. Ik eet echt superveel maar zit rond de 1000 tot 1100 calorieën per dag. Wel met de juiste verdeling tussen vetten eiwitten etc. Maar ik red de berekende 1550 per dag helemaal niet.Ik voel me verder wel prima. Kan dat kwaad? Is het niet te weinig? Ik eet nu echt gezond en voor dit dieet bestond mn diner uit chips en eigenlijk de hele dag een hoop rommel, sws meer calorieën in elk geval.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 01 Oct 2018

Zelf vind ik het wel wat te weinig hoor. Onder de 1200 calorieën zie ik wel als een crashdieet. Weet je zeker dat je zo weinig eet of is dat een gevoel? Je houdt het bij? Je kunt eventueel wat meer vetten gebruiken. Handje noten extra bijvoorbeeld, wat extra olijfolie of kokosolie.

Moniek
Ikke
Door

Ikke

op 16 Sep 2018

Hoi Linda, ik eet nu een jaar koolhydraatbeperkt. Dat bevalt mij prima. Echter kom ik net terug van vakantie en heb veel meer koolhydraten gegeten dan me lief is. Eenmaal thuis, groente, fruit en Griekse yoghurt gegeten. Anderhalve dag later heb ik veel buikkrampen, waterdunne diarree en ben heel moe. Het lijkt erop alsof ik iets verkeerds heb gegeten. Kan het zijn dat mijn lichaam weer opnieuw moet wennen aan minder koolhydraten ? Heb dit nog nooit eerder gehad. Ben benieuwd naar je reactie.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 Sep 2018

Ja dat kan heel goed het geval zijn. Ik herken dat wel. Dus daar moet je even doorheen. En natuurlijk, als het blijft aanhouden dan altijd even langs de huisarts.

Nienke
Door

Nienke

op 02 Nov 2018

Ik ben nu 2,5 week bezig met suikervrij en koolhydraatarm eten. Laatste twee dagen ben ik enorm moe. Hiervoor kon ik qua energie de hele wereld aan. Fijn om te lezen dat dit normaal is.

Jacqueline Broeren
Door

Jacqueline Broeren

op 25 Aug 2021

Hallo, Ik eet sinds 2 jaar koolhydraatarm, tussen de 45 en 50 gram koolhydraten per dag. Dit i.v.m. insulineresistentie. Ik was na 3 maanden al volledig medicijn vrij. Geen medicatie voor de suiker, hoge bloeddruk en hige cholesterol meer ?. Ik ben 26 kilo afgevallen maar weeg nog steeds 72 kilo met een lengte van 1.63 meter. Graag zou ik nog 4 kilo afvallen maar dit wil niet lukken. Moet ik nog minder koolhydraten eten? Ik ben trouwens, volgend de ketostrip, niet in ketose. Groetjes

Mireille Declerck
Door

Mireille Declerck

op 04 Sep 2022

Hallo Linda, ik schommel tussen de 25 en 50 koolhydraten per dag. Neem alle aanbevolen supplementen (zout, kalium, vitamine D, en 4 magnesium/dag). Ik mag maximaal 2 liter drinken van mijn urologe maar heb geweldig last van krampen dag en nacht ?

Irina
Door

Irina

op 19 Oct 2023

Hoi hoi Linda, kun je de bone broth ook nemen met de 2 halve tl extra zout die je nodig hebt? Krijg je niet teveel kalium of Sodium/natrium binnen met de bouillon en extra zouten?

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!