De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet
8 november 2016 

De 10 meest voorkomende afkickverschijnselen bij een koolhydraatarm dieet

Start je met een koolhydraatarm dieet, dan kan het zijn dat je een echte afkickperiode in gaat. Des te strikter je je koolhydraten gaat minderen, des te heftiger de afkickverschijnselen kunnen zijn. Jouw lichaam gaat namelijk omschakelen van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding.

Maar uiteindelijk zal je je meer energiek voelen, minder hongerdipjes ervaren, meer aan kunnen en zin hebben om wat te doen. En natuurlijk ga je afvallen.

1 belangrijk advies wat ik je al wil meegeven in dit artikel is het belang van zout en magnesium. Alle klachten die je kunt ervaren zijn terug te voeren op een disbalans hierin en gelukkig daarmee ook snel te verhelpen. Op het eind van dit artikel laat ik je exact zien hoe je de afkickverschijnselen kunt voorkomen én kunt tegengaan.

Allereerst bespreek ik de 10 meest voorkomende afkickverschijnselen die je kunt ervaren.

1. Moeheid

Je kunt de eerste dagen echt moe zijn. Niet uit bed kunnen komen, of juist wel, maar dan heb je gedurende de dag last van een moe gevoel, niet vooruit te branden, nergens zin in. Het hoort erbij. En wees niet bang dat het te maken heeft met een vitaminetekort.

Lees ook: Vitaminetekort bij koolhydraatarm dieet: Is dit mogelijk en zo ja, hoe voorkom je dit

Ook kan het even duren, voordat je je moe gaat voelen. Denk niet dat je suikers mist, het heeft alles te maken met de omschakeling. Je lichaam was gewend aan de bloedsuikerschommelingen waarbij je met suiker en eten dit de baas kon worden. Je lichaam was gewend om energie te halen uit koolhydraten. Jouw lichaam moet nu leren energie te halen uit vetten en eiwitten.

Dus de moeheid kan direct toeslaan, maar ook pas na een paar weken. En het kan zelfs een aantal weken aanhouden.

Tips: Laat het vooral toe, hoe lastig ook. Haal je voldoening uit het feit dat jouw lichaam hard aan werk is. Beknibbel niet op je eiwitten en vetten. Zorg dat je deze voldoende binnenkrijgt. Gebruik anders zelfs wat meer eiwitten en vetten, wat extra noten, kokosolie wat rijkelijker gebruiken en eitjes of kwark. En echt, gebruik meer zout en voeg een magnesiumsupplement toe. Zie op het eind van dit artikel mijn belangrijke aanbeveling hieromtrent.

En lees ook: Supplementen bij koolhydraatarm dieet: De 10 beste supplementen die je kunt toevoegen

2. Slecht slapen

Het tegenovergestelde van moeheid zie ik trouwens ook gebeuren. Dat juist door meer energie slecht wordt geslapen. Je bruist dan zo van de energie dat inslapen moeilijk kan zijn of doorslapen een ramp. Dit gaat in de regel vanzelf over. Ook zal je ervaren dat je er 's nachts vaker uit moet om te plassen, je drinkt waarschijnlijk meer water.

Tips: slik magnesium voor het slapen gaan. Zorg voor een rustmoment voor het slapen en vermijd al teveel licht. Maak je lichaam klaar voor de nacht. Ook al heb je zoveel energie en je wilt nog zoveel doen, zorg dat je activiteit minder is voor het slapen gaan (boek lezen of rustig zitten).

3. Emotioneel en/ of chagrijnig

Zie het omschakelen van je eetpatroon als een afscheid. Jouw lichaam was gewend aan koolhydraten en suikers, die je vaak goed lieten voelen. Denk aan die bloedsuikerpiek. Even los natuurlijk van emotie eten en snaaibuien. Afkicken kan gepaard gaan met chagrijnigheid, extra emoties en soms onverklaarbare buien. Accepteer dit maar even. Voor de vrouwen onder ons: denk aan de menstruatieperiode.

Tips: Je kunt natuurlijk je buien bestrijden met koolhydraten, maar dat is niet wat je wilt. Ervaar het, accepteer het, vertel je partner wat er aan de hand is en zie het als iets positiefs. Je lichaam is namelijk op alle fronten hard aan het werk.

4. Minder koolhydraten kan leiden tot hoofdpijn

Hoofdpijn is absoluut een bijwerking wanneer je minder koolhydraten gaat eten. Met name mensen die gevoelig zijn voor migraine kunnen zelfs een aanval krijgen. Hoe vervelend ook, dit hoort er bij. Jouw lichaam wil afvalstoffen afvoeren, wat allerlei reacties kan veroorzaken.

Tips: Blijf vooral veel water drinken, zodat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Een stukje wandelen wil ook helpen om afvalstoffen sneller af te voeren.

5. Obstipatie

Het kan zijn dat je minder vezels eet dan je lichaam gewend is. Obstipatie kan dan op de loer liggen. Het kan ook zijn dat je te weinig water drinkt. Maar over het algemeen ligt het gewoon aan de omschakeling naar een ander eetpatroon. Je lichaam moet gewoon even wennen aan de nieuwe situatie. Denk bijvoorbeeld aan vakantie of de dagen na een etentje. Dan kan jouw stoelgang ook anders zijn.

Tips:

 • Gebruik wat extra gebroken lijnzaad of zemelen
 • Gebruik psylliumvezels
 • Eet meer groenten
 • Slik magnesium
 • Gebruik vezeltabletten
 • Ga wandelen
 • Drink meer water
 • Voeg wat extra vetten toe zoals kokosolie

Lees ook: Buikpijn door een koolhydraatarm dieet: 8 mogelijke oorzaken én oplossingen

afkickverschijnselen koolhydraatarm dieet

6. Diarree

Net als obstipatie kan jouw lichaam juist reageren door aan de diarree te gaan. Je eet namelijk meer vetten dan je gewend bent, wat ervoor zorgt dat ook hier je darmen aan moeten wennen. Denk nu niet gelijk aan het toevoegen van een banaan (die zorgt niet voor verstopping), maar laat je lichaam wennen. Blijft het aanhouden dan is tijdelijk minderen met vetten om je lichaam te laten wennen een goede optie. Dit laatste is zeker van belang als je geen galblaas meer hebt en je merkt dat je moeite hebt met het verteren van vetten.

Wat je dan kunt doen, lees je in dit artikel: Vet eten na galblaasverwijdering: Is een koolhydraatarm dieet wel geschikt?

Een bijkomend effect van zowel diarree als obstipatie, is dat je tijdelijk wat schommelingen in je gewicht kan ervaren. Dit hoort erbij en daar moet je niet van schrikken.

Lees ook: Schommelend gewicht en een koolhydraatarm dieet

7. Honger

Hoewel je juist minder honger zult gaan ervaren, kan het de eerste dagen of eerste 2 weken juist zo zijn dat je veel meer honger krijgt. Echt die knagende trek. Hier moet je echt even doorheen. Verwar dit niet met hoofdhonger (die zin in wat lekkers) maar die echte knorrende trek. Dat heeft ook alles te maken met de omschakeling. Jouw lichaam is gewend gevuld te worden met koolhydraten en suikers wat snelle lekkere trek teniet kan doen. Nu moet het juist meer verzadigd raken van eiwitten en vetten. Dat dat gebeurd zal je ook snel genoeg merken, maar jouw lichaam kan hierin even achterblijven.

Tips: Eet wat meer rauwkost, drink extra water en gebruik wat meer vetten en eiwitten. Denk hierbij aan extra kokosolie of olijfolie, een gekookt eitje, bakje kwark. Een avocado is bijvoorbeeld zo'n voedingsmiddel dat goed vult. Gebruik deze dan vooral.

En kijk ook zeker of je wel voldoende eet. Want dat wat je mindert in koolhydraten, dien je echt aan te vullen met voldoende eiwitten en vetten.

Lees ook: Wat is de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten

8. Kramp in spieren met name benen

Koolhydraatvermindering heeft een vochtafdrijvende werking in je lichaam. Hiermee wordt niet alleen vocht, maar ook mineralen afgevoerd. Hiermee kun je krampen gaan ervaren, met name in de nacht in de kuiten en benen. Ook in de nek of armen hoor ik vaak. Het meest voorkomende tekort is dan magnesium. Ik raad dit ook altijd aan. Daarnaast kun je een tekort ervaren aan zink, kalium en/ of calcium. In mijn ervaring komt dit alleen voor bij de zeer strikte koolhydraatarme diëten.

Tips: neem een magnesiumsupplement. En gebruik iets meer zout met extra mineralen en jodium. Zie aan het eind van dit artikel de uitleg over welk zout je het beste kunt gebruiken. Een makkelijke manier is in ieder geval al dagelijks een kopje bottenbouillon toevoegen.

9. Slechte adem

Volg je een strikt ketose dieet (maximaal 20-30 gram koolhydraten per dag) of eet je koolhydraatarm (minder dan 50 gram koolhydraten per dag), dan raakt jouw lichaam in ketose. Dit kan zorgen voor een slechte adem, erger dan wanneer je een minder strikt koolhydraatarm dieet volgt. In dit laatste geval zie ik het eigenlijk niet. Bij optimale vetverbranding, ketose, komen er ketonen vrij en die adem je ook uit. Een wat sterkere geur van urine kan hier ook bij horen. De geur gaat vanzelf over, maar kan zeker wel een tijdje aanblijven. Het is in ieder geval een goed teken dat jouw lichaam in ketose is.

Tips:

 • Drink veel water
 • Neem een suikervrij snoepje of kauwgumpje (met mate met name als je een belangrijke afspraak hebt) en kauw op peterselie.
 • Gebruik een natuurlijke mondspray.
 • Neem Toco Tholin druppels.
 • Gebruik een tongschraper voor extra mondhygiëne.
 • Drink gedurende dag een glas water met appelazijn erin

En poets je tanden misschien wat vaker. Ben je er wel van bewust dat je dan bezig bent met bestrijding van het symptoom. De slechte adem blijft terug komen. Dus blijf vooral op een afstandje staan.

Lees ook zeker even verder in dit artikel: De bijwerkingen van ketose

10. Een onrustige huid

Je zit in een soort van detox periode. Jouw lichaam scheidt alle afvalstoffen uit via urine, zweet, speeksel, adem en huid. Heb je al een gevoelige huid dan kan de reactie zijn dat dit weer even opspeelt. Het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt. Maar heb je juist geen last van een onrustige huid, kan het zo maar ineens zijn dat je last krijgt van puistjes of bultjes. Overal op je lichaam en niet alleen op je gezicht. Hoe meer afvalstoffen jouw lichaam nog kwijt moet, hoe erger het kan worden. Dit gaat echt vanzelf over. Het kan juist een goede reden zijn, als je last hebt van bijvoorbeeld acne, koolhydraatarm te gaan eten. Een positieve bijwerking kan juist een meer rustige huid zijn.

Tips: Veel water drinken en vooral geen gekke crèmes of zalfjes gebruiken. Laat het maar gebeuren, kijk het even aan en wacht op het moment dat het over is.

Mijn advies en de oplossing voor vele klachten

Hoe dan ook. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar zijn heel normaal en horen erbij. Maar er is 1 advies dat ik je op het hart wil drukken en dat is te zorgen voor extra zout en magnesium. Velen klachten zullen daardoor als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Want de meeste bijwerkingen zijn een oorzaak van een disbalans in de elektrolyten. Door het verminderen van koolhydraten, houdt je lichaam minder vocht vast én plast het sneller belangrijke mineralen zoals magnesium, kalium en zout uit. Dit is heel normaal, maar het is belangrijk deze mineralen goed aan te vullen. Je zult merken dat de bijwerkingen van ketose als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is de ‘cocktail' die ik aanraad en waar ik zelf, als ook mijn klanten, de meeste baat bij hebben.

De elektrolyten cocktail

Je kan kiezen voor 2 opties om de juiste hoeveelheden magnesium, natrium en kalium binnen te krijgen.

 • Optie 1: 1 supplementenpoeder
 • Optie 2: een cocktail van diverse losse supplementen

Kant en klare elektrolytenpoeder

Deze elektrolytenpoeder van Keton1 is een ideale ‘cocktail' en hoef je slechts 1 keer per dag te nemen. Gewoon even oplossen in wat water. Deze mix is geheel zonder toevoeging van smaakstoffen, suikers en zoetstoffen. Hierdoor heeft het een natuurlijke smaak van zoet en zout. Het is geheel ontwikkeld voor het koolhydraatarm of ketodieet. Dit is met name fijn om bij de start te gebruiken. Zo versla je zeker alle mogelijke bijwerkingen en afkickverschijnselen.

afkickverschijnselen koolhydraatarm dieet

Maak je eigen elektrolyten cocktail

Uiteraard kan je ook een eigen ‘cocktail' samenstellen met diverse supplementen en zouten. Dit ziet er als volgt uit:

 • 1 tot 2 keer per dag een ½ theelepel Himalyazout of Keltisch zeezout aan een glas water toevoegen + eventueel extra over je eten.
 • ½ theelepel Jozo Lo-salt met Jodium. Dit kan ook toegevoegd worden aan water of gebruik het over je eten. Heb je een snelwerkende schildklier, kies dan voor de Lo-salt zonder jodium.
 • 1 kopje bottenbouillon per dag.
 • 2 tot 3 keer per dag magnesium, waarbij je de laatste slikt voor het slapen gaan.
 • Optioneel bij spierkrampen kun je aanvullend magnesiumolie gebruiken.

Blijven bepaalde verschijnselen gedurende een langere periode aanhouden en twijfel je of het nog goed gaat of goed is, ga dan vooral naar je huisarts om dit te overleggen.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Heidi
Door

Heidi

op 17 December 2016

Ik heb wel eens gelezen dat het in ketose zijn erg slecht is, vooral in geval van diabetes. Klopt dit? Ik zit op het randje van diabetes en ben bang dat ik hierdoor hypo's kan krijgen. Ik heb in het verleden Atkins gevolgd. Is dit vergelijkbaar? Ik heb nl. zijn boeken nog. Ik hoor graag, vriendelijke groet,

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 20 December 2016

Hoi Heidi, hier kunnen gevaren aan zitten, dat klopt. Afhankelijk van welk type, medicijngebruik ed. Ik raad je dan ook zeker aan om dit in overleg met de (behandelend) arts te doen. Groetjes Linda

Linda
Door

Linda

op 16 February 2017

Beste Linda, Ik zit nu in mijn 3e week. De eerste week ging goed met het afvallen. 2,6 kg. In de 2e week kwam ik echter een halve kilo bij die er nu in de 4e dag van de 3e week pas af is. Ik eet echt kolydraatarm. Kun je dit verklaren?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 February 2017

Hoi Linda, dit is heel normaal hoor. En 2,6 kilo in 1 week is heel veel. Daar kan ook wat vocht bij zitten. Je lichaam moet ook iedere keer resetten en de balans vinden. En hou ook vooral de centimeters bij die je verliest. Die zeggen vaak meer dan de kilo's. Kilo's zeggen niets over vetverbranding en spieropbouw.

Linda
Door

Linda

op 6 March 2017

Dank je wel voor je reactie. Ben nu in mijn 6e week en bijna 5 kilo kwijt. En meten gaat een beetje lastig als je alleen bent. Maar ik merk het wel aan mijn kleren. Dus het gaat langzaam, maar het gaat. Groetjes Linda

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 March 2017

Nou 5 kilo in 6 weken is toch helemaal top joh? Ga lekker zo door. Want dat is echt hartstikke goed:)

Jacques
Door

Jacques

op 4 March 2017

Hoi Linda, We zijn nu 5 weken bezig en het gaat goed. We zijn beide 64 jaar oud. Zelf heb ik geen last van overgewicht en val binnen de gezonde norm van de BMI. De laatste jaren kwam er elk jaar een kilootje bij en een klein buikje begon te ontstaan. Dat wilde ik er dus weer af hebben. Ben nu van 73 kg terug gegaan naar 69 kg. Ben weer gaan sporten voor algemene conditie. Mijn vrouw heeft wel overgewicht welke is ontstaan door de ouderdomssuiker (diabetes II) die ze tijdens de overgang heeft gekregen. Zit in de familie. Zij is nu van 82 kg terug gegaan naar 74 kg. Hoeft na overleg met de huisarts en de diabetes verpleegkundige niet meer bij te spuiten. Ze zit nu lekkerder in haar vel en is vrolijk en opgeruimd. De ontwenningsverschijnselen zijn inderdaad aanwezig al wisten we in het begin niet wat het was. Is nu duidelijk. Zelf heb ik last van lichte hoofdpijn maar ook duizeligheid en vrijwel altijd koude handen en voeten. Slaap wel veel beter maar kom moe uit bed en heb een uurtje nodig om op te starten. Mijn vrouw heeft last van hoofdpijn en spierpijn op steeds verschillende plaatsen. Ook 's nachts last van spierpijn maar vooral van kramp. Nu we dit weten maken we ons geen zorgen wetende dat dit van voorbije aard is. Ook lijden we geen honger al zijn we geen grote eters. Variatie genoeg. Wel wat meer werk in de voorbereiding, maar dat gaat steeds makkelijker. We gaan gewoon door want het is goed vol te houden. Groeten Jacques

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 March 2017

Hoi Jacques, bedankt voor je mooie verhaal. Even over de kramp: het kan zijn dat jouw vrouw magnesium nodig heeft. Een zeer voorkomend verschijnsel bij de start met koolhydraatarm eten is kramp. Dus zeker gebruiken. Super om dit te horen en bedankt voor het delen. Hou me vooral op de hoogte. Dat zou ik super vinden. Groet Linda

Els
Door

Els

op 18 April 2017

Goede Middag Linda Ik Els van Platerink zit op het weekmenu te wachten en heb het boek besteld ben heel benieuwd. Ik wil heel graag zo,n 5kilo afvallen . Ghr aan alle dames en Heren die al bezig zijn en sucses. Hgr Els van Platerink

Christine
Door

Christine

op 3 May 2017

Ik begin aan mijn vierde suikervrije periode. Niet om af te vallen, maar omdat ik altijd tussendoortjes zit te eten en echt weer niet afkicken als ik mijn eetpatroon gezonder wil maken. Dat ik dit midden in de nacht schrijf, komt doordat ik in de eerste dagen altijd slecht slaap. Ik heb niet echt het gevoel dat ik energie over heb, maar heb het vooral heel warm (normaal ben ik juist snel koud). Ik lees da warm zijn snachts eigenlijk nooit bij de afkickverschijnselen en ben heel benieuwd of ik de enige ben die daar last van heeft?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 4 May 2017

Hoi Christine, je moet eens weten wat ik allemaal meemaak waar mensen last van kunnen hebben. Dus ik zou er niet raar van opkijken hoor. Dit kan bij jou horen om je lichaam om te laten schakelen. Hou het even in de gaten want het moet natuurlijk wel overgaan. Eet je wel voldoende?

Manuela
Door

Manuela

op 8 June 2017

Hoi Linda, misschien al vroeg om wat te schrijven maar ik ben nu voor de tweede keer weer begonnen met het weekmenu. Eerste keer viel ik op de tweede dag weer terug op het snaaien savonds. Nu ben ik bezig met de derde dag. Gisteren avond had ik het een beetje moeilijk om niet te snaaien maar heb nog extra tussendoortjes erbij genomen waar ik overdag geen tijd en geen behoefte aan heb. En dat hielp. 2de dag was ik ontzettend moe en vandaag energie teveel. Het zal waarschijnlijk wel schommelen. Wordt alleen een beetje saai al dat water. Of water met citroen of munt. En mijn wijntje of biertje zal ik het aankomend weekend ook wel missen ;). Maar ik blijf volhouden. Groetjes.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 June 2017

Goed zo Manuela, je kunt het. Echt, je gaat je snel beter voelen.

Ans
Door

Ans

op 16 August 2017

Hoi hoi Ik ga maandag een 2e poging wagen ik wilde eerst even aansterken wegens een kleine ingreep..maar nu is mijn vraag je mag zilvervliesrijst maar daar zit best wat koolhydraten in mag je dat dan wel eten? Heb nu wel bleekselderij en sla en snoeptomaatjes maaar twijfel over de rijst.. Gr Ans

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 August 2017

Rijst is niet koolhydraatarm. Dus wil je strikt koolhydraatarm volgen dan zou ik rijst even niet doen.

Janny
Door

Janny

op 13 June 2017

Hallo Linda, Ik ben inderdaad begonnen met je weekmenu. Ging goed, maar iedere keer kijken wat ik moest eten, vond ik niet zo leuk. Ben inmiddels 5 welen verder en 5 kilo afgevallen. Dus het gaat goed. In centimeters is het niet minder, maar mijn kleding zit ruimer. Ontbijt iedere dag met kwark, lijnzaad en blauwe bessen. Om de dag als lunch omelet, en andere dag sla. Avondeten is gewoon groente en vlees. Ben weg van roerbakken,lekker allerlei groenten en vlees. Mijn man neemt er een aardappeltje bij. Blijf voorlopig nog doorgaan, bevalt mij prima. Groeten, Janny.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 June 2017

Super om te horen. En het wordt steeds makkelijker hoor dat plannen en uitzoeken wat je moet/ wilt eten. Ga zo door. Groetjes Linda

Maike
Door

Maike

op 23 July 2017

Hoi Linda, Ik ben afgelopen maandag begonnen. Zeker 3 kilo kwijt. Inderdaad heel moe, lusteloos en diarree. Geen honger gehad. In het weekend is het moeilijker dan door de weeks. Ik vind je mailtjes heel erg helpen en prettig. Bedankt!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 31 July 2017

Graag gedaan. Groetjes Linda

Anita
Door

Anita

op 24 July 2017

Hoi Het gaat hier uitstekend! Ben net begonnen maar heb nog geen terugvalletjes. Ik geniet extra van alles wat ik wel mag eten. Vraagje. Hoeveel zuivel mag je per dag totaal? Liefst in ml aangeven. Groet Anita

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 31 July 2017

Hoi Anita, dat is goed te horen. Het is altijd lastig aan te geven hoeveel je van iets mag of kan eten. Het gaat om het totale eetpatroon en wat je binnenkrijgt aan kh, eiwitten en vetten. Ik kan wel 2 porties van 150 ml aangeven, maar het ligt eraan wat je dan binnen krijgt aan kh, eiwitten en vetten. Als ook wat je de rest van de dag eet. Dan is het misschien goed om eens een voedingsdagboek bij te houden. Dan krijg je hier inzichten in en weet je hoeveel porties zuivel je op een dag kwijt kan. Je kunt ook gewoon kiezen voor 1 portie en de rest van de dag anders invullen met voldoende eiwitten en vetten.

marianne
Door

marianne

op 11 October 2017

Hallo Linda week 1 1,7kg. afgevallen week2 600gr. weer erbij. Na woendag weer 600gr. af Ik kan het weekmenu niet uitprinten er staat geen letter op en mijn printer werkt prima. Vind het lastig om steeds op computer te kijken en overschrijven vind ik ook geen optie.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 11 October 2017

Hoi Marianne, als je me even mailt dan kan ik je het pdf document ook toesturen. Misschien wil dat. Of sla het document eerst op en open dan met adobe.

Jeannette
Door

Jeannette

op 3 November 2017

Hallo Linda, Ik ben al heel lang bezig met koolhydraatbeperkt eten. In met begin met koolhydraatarm eten en toen ook zo een 7-9 kilo afgevallen en ben nu op een mooi gewicht waar ik ook op blijf. Maar merkte dat er de laatste tijd weer veel taartjes en suiker insloop echt zonde want ik bakte juist zelf heel veel koolhydraatarme taartjes en koekjes). Dus ben begonnen met jouw weekmenu. Ik vind het heerlijk om alleen maar te eten wat er staat en zo leuke nieuwe dingen te eten. Ik vind de gerechten in je eerste weekmenu echt lekker. Ik denk dat ik nog even doorpak omdat ik wel wil weten wat voor lekkers je nog in je volgende weekmenu's hebt zitten. Daarna ga ik langzaam weer iets meer (langzame) koolhydraten toevoegen om weer in een mooi gebalanceerd voedingspatroon te komen. Verder vind ik je mailtjes leuk en stimulerend. mvg Jeannette

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 5 November 2017

Ah super om te horen zeg. En je bent van harte welkom bij de Club met zeker nog meer inspiratie voor recepten. Leuk!

Joke van den Broek
Door

Joke van den Broek

op 8 November 2017

Hoi Linda, ik ben samen met mijn man begonnen met koolhydraadarm eten. Het bevalt ons heel goed, ik mis de koolhydraten helemaal niet. Maar ik heb wel moeite om steeds weer iets te bedenken, ik ga jouw werkmenu maar eens proberen om uit te printen, want op het scherm kijken is zo vervelend als dat steeds wegvalt. We zijn nu 1,5 week bezig en allebei 2,8kg afgevallen, dus niet gek toch? Wel tussendoor ook even er wat bij, maar we houden vol, bedankt voor je hulp

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 November 2017

Dat is toch super?! Geweldig hoor en veel plezier met het weekmenu. Groetjes Linda

Willeke
Door

Willeke

op 16 November 2017

Ik ben bezig met het eerste week menu en kan het goed volhouden. Ik moet mijzelf wel zetten tot meer water drinken...Ik heb van kleinst af aan al heel veel moeite met mijn stoelgang. Wat tot onderzoeken in ziekenhuis en medicatie heeft geleid. Dit laatste heb ik afgezworen maar daardoor was het zetten tot het volgen van deze levensstijl wel heel spannend... Ik ben enorm verbaasd want ik ben nog nooit zo vaak naar de toilet geweest??! Maandag ga ik op de weegschaal en ben heel benieuwd naar het resultaat. Ik heb 1 weekmenu maar zou wel graag nog 2 voorbeeldjes (?) willen hebben....stukje gemak.

Linda Nordholt
Neeltje
Door

Neeltje

op 26 January 2018

Hoi Linda, Ik ben nu ongeveer een maand bezig met een koolhydraatarm dieet, en het bevalt me heel goed! Voel me veel fitter en ben inmiddels 5 kilo afgevallen. Ik eet nu veel meer groente, eieren en vlees/vis/kip. Heb inderdaad wel wat diarree, maar verder alles ok. Jouw weekmenu is erg handig en ik maak er zeker gebruik van! Groetjes, Neeltje

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 26 January 2018

Ah super om te horen. Ga zo door dus!

Nataschz
Door

Nataschz

op 16 March 2018

Hoi hoi week 1 strikt gevolgd , en -4,5 kg is dat nu niet wat veel in 1 week ... wel super eerste 2 dagen honger gehad maar dat is nu al beter . Ook mijn opgeblazen buik na mijn eten is verdwenen super dus . Heb wel veel last van mijn spieren maar daar las ik nu eet tip voor ga ik zeker proberen .

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 16 March 2018

Dat klinkt goed zeg. Het is veel ja in 1 week, dus schrik niet als het nu even stil staat of wat langzamer gaat de komende 2 weken. Je lichaam moet dit even verwerken. Voor de spieren zeker magnesium slikken hoor.

Rachel
Door

Rachel

op 28 March 2018

Ah precies wat ik ook ben afgevallen in zes dagen schrok erook van kijken of het nu stopt en hier ook pijn of pijn... meer last van de spieren maar even doorzetten??

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 29 March 2018

Slik zeker wat magnesium hoor, dat is wat je lichaam nu nodig heeft. Groetjes Linda

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 18 March 2018

Beste Linda Ik wil 4-5 kg kwijt, ik sport veel. 4-6 keer per week waarvan 2 keer hardlopen variërend van 5-25 km. Mijn lijf lijkt gewend aan al dat sporten en dus afgelopen jaar (en door een gezellige relatie) aangekomen. Voor de lange duurlopen heb ik denk ik toch koolhydraten nodig. Hoe pas je dit het beste in dit dieet? Ik ben nog niet begonnen omdat ik dit eerst wil weten ? Groet Marjolijn

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 March 2018

Hoi Marjolein, je lichaam zal echt moeten wennen aan sporten op koolhydraatarm eten. Nu is het gewend te sporten met koolhydraten. Dus dat kun je in het begin wel merken ja. Ik zou daarom eerst eens starten met koolhydraatbeperkt.

Marian
Door

Marian

op 19 March 2018

Klopt het recept wel van de andijvie-ovenschotel? Moet de andijvie niet eerst voorgekookt worden? Ik zat met een enorme hoeveelheid andijvie, de helft was nog koud en veel te veel voor 1 persoon.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 March 2018

Het is toch echt voor 1 persoon:) Je kan overwegen om de andijvie eerst wat te wokken. Ik zelf heb een grote ovenschaal dus dat gaat prima. En als het koud is nog wat langer in de oven laten.

Meriam
Door

Meriam

op 28 March 2018

Beste Linda, Ik ben zo een maand geleden begonnen met koolhydraatarm, ik zit in ketose 1,5 mmol nog steeds maar ik zie er echt niet uit, al heel lang niet zo een slechte huid gehad, ook gelige en grauwe huid, heeft iemand dat ook meegemaakt? Had ook een gelige aanslag op mijn tong, ik dacht dat er iets met mijn lever was of galblaas, maar heb net allerlei bloedonderzoeken gehad en een echo van de lever maar niks aan de hand, kan het zijn dat mijn lichaam veel antistoffen afgeeft en aan het ontgiften is vandaar mijn klachten?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 29 March 2018

Dat zou zeker kunnen, maar een maand vind ik wel lang. Kan het te maken hebben met de vertering van of de vetten of eiwitten? Hoe gaat het met je darmen? Ik zou anders zeker kijken of je toch wat meer koolhydraten nodig hebt. Niet iedereen reageert goed op strikt koolhydraatarm. Dus probeer eens wat dingen aan te passen. Het kan ook komen door het eten van veel zuivel. Dus daarmee stoppen is ook te proberen.

Meriam_alouani
Door

Meriam_alouani

op 29 March 2018

Hoe moet ik dat dan doen? Meer koolhydraten? Fruit? Zoals banaan enzo? Of zoete aardappel?

Linda Nordholt
Meriam_alouani
Door

Meriam_alouani

op 29 March 2018

O ja Linda, met mijn darmen gaat het ook niet goed, verstopping nog steeds. Ik gebruik nu psyliumvezels maar dan ook nog met moeite

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 March 2018

Eventueel wat lijnzaad toevoegen...

tamara smit
Door

tamara smit

op 17 April 2018

Beste Linda, Ik ben (voor de zoveelste keer) weer afgelopen week begonnen de koolydraten te mijden. Er moet min. 20 kilo af. Vooral in de nacht last van restless legs maar ook de rest van mijn spieren 'kriebelen en wiebelen'. Maar dat zal er wel bij horen. Verder wat stoelgang problemen maar met een groene groente smoothie in de morgen gaat het redelijk goed. Helaas alleen maar wat aangekomen nog niet afgevallen, kan dit ook? Ik lees zoveel succes verhalen dat ik dan toch weer ga twijfelen. Ik wil dit keer blijven volhouden. Groetjes Tamara

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 April 2018

Slik vooral magnesium voor het slapen gaan tegen de spierkriebels in je benen. En het is mogelijk om eerst wat aan te komen. Dat kan ook vocht zijn. Probeer het anders zeker met het gratis weekmenu van me en lees vooral op de blog over de resultaten die je kan verwachten.

Tamara
Door

Tamara

op 5 May 2018

Hallo Linda, Ik ben 7 weken geleden begonnen met koolhydraatarm eten. Vrijwel nergens last van en val gemiddeld een halve kilo per week af. Mijn doel is 15 kilo in totaal maar vooral fit en gezond worden. Nu had ik mijn eerste menstruatie in de 3de week van deze verandering en duurde deze een dag of 4 langer dan normaal. Nu blijft de menstruatie al een paar dagen uit. Voordat ik begon had ik zeker te maken met hormonen die uit balans waren door de verkeerde voeding die ik at. Ik eet, en drink, veel groente per dag (slowjuice, Tarwegras en groente tijdens de maaltijden). Ik weet vrijwel zeker dat het klopt dat mijn lichaam niet wennen aan deze gezonde levensstijl en daardoor de balans ook hormonaal aan het zoeken is. Maar voor de zekerheid vind ik het fijn om dit even bevestigd te krijgen. Ik lees overal dat het kan doordat je te weinig eet en/of teveel afvalt maar dit is bij mij niet het geval. Ik ben heel benieuwd naar jouw Reactie! Alvast bedankt!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 5 May 2018

Hoi Tamara, dit kan zeker te maken hebben met deze manier van eten. Jouw lichaam moet echt de balans nog uitvinden. Mocht het echter aanhouden dan is het goed het even te overleggen met je huisarts.

Aad
Door

Aad

op 19 May 2018

Hoi Linda, Ik ben sinds 7 maart aan een koolhydraatarm diëet begonnen onder begeleiding van een enthousiaste en deskundige diëtiste.Ik ben inmiddels 10 kg kwijtgeraakt. Ik herken zeker diverse klachten, zoals hoofdpijn, soms wat chagrijn en krampen. Ik maak me het meest zorgen om de slechtere stoelgang. Even zitten en lekker laten gaan zoals daarvoor is er niet meer bij.Ipv 1-2 keer per dag nu met moeite 1x per 2 dagen. Na advies inwinnen drink ik nog meer en ben toch weer wat ontbijtkoek, nu Snelle Jelle. er bij gaan eten.Meestal begin ik de dag met youghurt/kwark met muesly, gebroken lijnzaad en fruit, zoals banaan of kiwi of blauwe vruchten.Af en toe heb ik een beetje pinda`s nodig en drink ik af en toe wat wijn en wat (malt)bier. Tussen de middag 2 volkorenboterhammen met kipfilet of ham en kaas. `s Avonds beetje aardappels of pasta of rijst, groente en vlees (kip/rundvlees) of vis.Graag je feedback! Aad (69)

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 23 May 2018

Waar wil je feedback op Aad? Wellicht bespreken met je diëtiste die jou begeleidt?

roos
Door

roos

op 5 June 2018

Ik heb een vraag. Ik eet sinds 4 dagen veel minder koolhydraten. Ik herken mij in de afkickverschijnselen slecht slapen. Ik word snachts wakker en lig 2 , 3 uur wakker (normaal nooit) En: ik heb nachtmerries. Dit heb ik normaal gesproken 2x per jaar. En n dus 4 dagen achter elkaar. Ik denk dat dit ermee te maken heeft dat je hersenen ook koolhydraten nodig hebben om goed te functioneren en die krijg ik nu dus niet genoeg binnen misschien? Hebben andere mensen ook nachtmerries? Gaat dit over? Hoelang blijft dit? Normaal eet ik veel zoetigheden (voorheen moet ik eerder zeggen) zoals chocolade en koekjes. Nu helemaal niet meer. Dus mijn lichaam krijgt nu ipv suikers heel veel groenten binnen. Ik eet in de ochtend wel koolhydraten bv. havermoutpannenkoekjes dit is 35 gram havermout en 1 banaan en 1 ei. Smiddags rijkelijke salade met tonijn en savonds gevulde soep met veel groenten en vlees. Moet ik miss toch wat meer koolhydraten toevoegen of gewoon even doorzetten? alvast bedankt voor je reactie

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 5 June 2018

Dit zijn echt typische afkickverschijnselen en daar moet je even doorheen. Slik zeker wat extra magnesium voor de nacht. Het heeft niks te maken met je hersenen, maar alles met je bloedsuikerspiegel. Je kan overwegen om juist wat koolhydraten bij de avondmaaltijd te nemen in plaats van in de ochtend (zoete aardappel bijv.).

Cindy
Door

Cindy

op 5 June 2018

Ik herken me bijna helemaal in jouw verhaal Roos, ben sinds donderdag "cold turkey" overgestapt.... Slaap nog wel goed, maar voel me mwah.... Moe.... Honger.... Eigenlijk gewoon gesloopt..... Ik hoop dat dit wel snel over gaat ?. Ga stug door!

C
Door

C

op 5 June 2018

Dag Linda, wat een drama vond ik het koolhydraat arm en suikerarme dieet wat ik van de huisarts geadviseerd heb gekregen. Eind februari dit jaar ben ik ermee gestart en een maand later begonnen de eerste verschijnselen al (stopverf ontlasting, spierpijnen in bovenbenen en in nek, misselijkheid, diarree, rommelende darmen. enorme vermoeidheid, last van maag, hevige menstruaties en ovulatie, hoofdpijnen en complete lichamelijke stress). Ik ben meteen gestopt (als schildklierpatient, had ooit dezelfde ervaringen met een Detox) en sindsdien zijn mijn darmen nog steeds (nu na 2,5 maand later) niet goed, loop zelfs bij een osteopaat omdat ik lijd aan een inefficiënte vertering, mijn ontlasting heeft alle kleuren van de regenboog (van groen naar wit naar stopverf naar licht bruine kleur, afhankelijk van wat ik weet) en heb daarnaast ook nog steeds last van flinke diarree. Mijn darmen staan strak en dat is meteen ook weer nadelig voor mijn bekken, si gewricht. Mijn hele zenuwstelsel staat op spanning (= hormonaal) en mijn hypofyse is ook in de war. Ik krijg het nergens meer mee op orde, zelfs psyllium vezels worden niet meer opgenomen, alles komt er meteen weer 'uit' zeg maar. Wat nu? Kun jij mij helpen om mijn vertering weer op orde te krijgen? Ik ben radeloos en heb zo'n spijt van koolhydraat arm en suikervrij eten. Ik eet sinds een paar dagen nu kleine porties over de dag en probeer een goede balans tussen koolhydraten en eiwitten te vinden. Daarnaast drink ik geen cafeïne, alcohol meer (enkel gezuiverd water) en vermijd ik snelle suikers (en koolhydraten). Dankjewel. C

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 8 June 2018

Wat vervelend voor je om te horen zeg....ik ben wel even benieuwd hoe het er destijds uit heeft gezien voor je...want je kunt koolhydraatarm en suikervrij doen op een manier die wel bij je past. Daar heb je goede begeleiding bij nodig. Ik wens je heel veel sterkte.

Bianca
Door

Bianca

op 10 June 2018

Gaat dat ruiken uit de mond niet over dan ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 June 2018

Dat gaat zeker over hoor!

Marv
Door

Marv

op 12 June 2018

Hoi Linda, Mijn vrouw en ik zitten inmiddels in week 4. Het eten is lekker en het bevalt goed. Alleen de vermoeidheid, en kramp in de benen is bij mij nog niet weg. Sinds twee dagen is mijn ontlastig wat donkergrijs van kleur. Verder geen klachten. De kleur van de ontlasting is een normaal verschijnsel? En wat betreft de vermoeidheid...even doorzeten of iets koolhydraten toevoegen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 June 2018

Zorg dat je voldoende zout tot je neemt en neem magnesium. Dit plas je namelijk wat sneller uit nu je koolhydraatarm eet. De kleur van de ontlasting is normaal. Je eet anders dus het komt er ook anders uit:)

Goon
Door

Goon

op 24 June 2018

Mijn man en ik zijn nu een week suikervrij :-) en voelen ons goed. We hebben alleen allebei het idee dat ons zicht minder is. Mijn man zegt dat zijn leesbril niet sterk genoeg meer is en ik heb de grootte van de letters op mijn ereader al aangepast. Is dit iets wat bij het omschakelen naar suikervrij kan horen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 June 2018

Oei, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik vraag me misschien zelfs af of het omgekeerde gebeurd. Dat je zicht beter wordt en daar je bril op aangepast moet worden. Ik zou het anders zeker even overleggen met je huisarts, het kan eventueel te maken hebben met medicijngebruik wat aangepast moet worden.

M
Door

M

op 16 August 2018

Suikervrij eten geeft idd reacties op de ogen zoals wazig zien. Wacht een paar weken voordat je denkt aan een andere leesbril. Let wel op dat uw bloedduikerspiegel niet te laag is (hypo) en last even bij twijfel vingerprikje bij de huisarts. Meestal is dit echter in orde.

Annick
Door

Annick

op 6 December 2018

Wie is M, die zegt dat het dieet reacties op de ogen kan geven? Is dat ooit onderzocht, of is het een persoonlijke ervaring? Ik heb namelijk hetzelfde idee. Ik eet nu 3 weken koolhydraatarm en zie slechter: de opticien was geschrokken van de oogmeting eerder deze week. Ik krijg nu een nieuwe uitgebreide meting, maar weet dus niet of ik daar nog mee moet wachten omdat het misschien een bijverschijnsel is..

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 December 2018

Ik heb hier geen ervaring mee, dus ik zal dit verder gaan onderzoeken en wat een mogelijke oorzaak kan zijn. Benieuwd naar de uitgebreide meting en de mening van de arts.

Lorke
Door

Lorke

op 3 July 2018

Dag 2 ... men buik staat zoooo dik .... lijkt wel of ik zwanger ben ... heb alweer zin om het meteen op te geven ... of is dit normaal ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 3 July 2018

Dit is heel normaal hoor. Dit hoort erbij en je lichaam moet echt even omschakelen naar het verteren van meer eiwitten en vetten. Dit moet uiteraard wel overgaan. Kan het zijn dat je misschien gevoelig bent voor lactose? Je eet misschien meer zuivel dan je normaliter deed.

Ikke pikken porretje
Door

Ikke pikken porretje

op 14 July 2018

Hoi Linda Begin maart heb ik 2 maanden koolhydraatarm gedaan. Flink afgevallen maar niet vol te houden ( max 30 Gr per dag). Daardoor viel ik terug in mijn oude (vr) eetpatroon. Dus vorige week opnieuw gestart met koolhydraatarm maar dan iets opgehoogd naar 50 Gr per dag en niet helemaal suikervrij. Ik eet af en toe een waterijsje, oppo ijs of pure chocola. Mijn buik is nu na een week nog zo opgezet, wanneer gaat dit weg? Ik heb wel dunne ontlasting dus obstipatie is niet het probleem. Ik eet weinig lactose, geen eigenlijk en gluten krijg je sowieso nauwelijks binnen met dit dieet ( ben ik wel gevoelig voor). Ik ben wel al 2,3 kilo kwijt in 9 dagen

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 July 2018

Oei ja, het kan een omschakeling zijn van je lichaam. Met name meer vetten ineens, dat moet je lichaam toch leren verteren. Verder is het goed een voedingsdagboek bij te houden en te kijken wanneer het ontstaat na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Anders ook zeker kijken naar je eiwit en vet inname om te zien of je daar wellicht iets in moet bijsturen.

Linda
Door

Linda

op 8 August 2018

Hoi Linda, ik ben sinds vorige week ineens overgestapt naar het keto dieet ... niet omdat ik enkel wil afvallen maar ook ondat ik gezonder wil leven...nadat ik me flink heb ingelezen over keto. Het sprak me zo erg aan en vond het zo logisch klinken dat ik direct besloot over te stappen. Heb totaal geen probleem met het weglaten van brood pasta rijst etc . Heb de carb app op me tel gezet en die houd precies bij hoeveel ik eet etc . Alleen nu merk ik dat ik problemen heb om mijn eiwitten op peil te houden.. en niet alleen mijn eiwitten maar ook mijn koolhydraten! Op de een of andere manier ga ik over de vetten heen als ik mijn eiwitten omhoog wil hebben of mijn koolhydraten! Hoe kan ik dit voorkomen? Verder lijkt het wel alsof ik de hele dag last heb van opvliegers! Continu warm en zweten.. daarbij eigenlijk totaal geen honger! Ik drink bijna een 3 liter water op een dag ... doe 1 tlp zout in mijn water... neem magnesium kauwtableten en voeg electrolytes toe aan mijn water als ik ga trainen ( dansen 4 uur per dag .. elke dag)... hoe kan het dat ik geen honger heb.. de hele dag! En hoe krijg ik mijn eiwitten op peil samen met mijn koolhydraten? Ik zit op 70-25-5

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 August 2018

Hoi Linda, dat kan ik zo helaas niet vanaf hier voor je beoordelen. Dan moet ik je met je meekijken wat je eet en hoe je eet. Het kunnen afkickverschijnselen zijn die opvliegers en moeten ook weer overgaan. En geen honger is ook zeker een bijverschijnsel.

Wendy
Door

Wendy

op 11 August 2018

Hoi. Ik ben nu 6 weken bezig met keto en 1 week intermittent fasting. Ik heb de laatste 2 dagen vaak hoofdpijn en voel me duizelig. Wat kan ik hier aan doen? Mvg Wendy

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 August 2018

Hoi Wendy, dat kan ik zo helaas niet voor je beoordelen. Ik sta volledig achter keto en IF mits gedaan op de juiste manier. En dan heb ik meer informatie en achtergronden van je nodig om je goed te kunnen adviseren. Je kunt te weinig eten, verkeerd eten, tekorten hebben etc etc. Of het is slechts een fase die weer overgaat. Wil je mijn begeleiding hierin dan mag je me altijd mailen naar info@slankmetlinda.nl.

Michelle
Door

Michelle

op 15 August 2018

Hoi ik ben 29 weken zwanger en ben de laate 2 weken overgegaan op een ander dieet. Nee ik leef niet op salade maar ben gewoon gestopt met snoepen en ben anders gaan eten. Ontbijt varieert van getoost brood met avocado en ei tot yoghurt met vruchtjes en lunch en avondeten varieert van zoete aardappel met biefstuk tot vis met broccoli. Tussendoortjes zijn cottagecheese met fruit en andere keer een proteine reep. Gezien mijn zwangerschap eet ik wel fruit, yoghurt of een cracker tussendoor als ik honger heb maar meestal heb ik dit niet. Ben nu al in een kleine 2 weken 4kg kwijtgeraakt. Door klachten sport ik nu ook niet meer (ik ben sportinstructeur). Maar nu is mijn ontlasting dus erg dun.. nu vraag ik mij af of dit slecht is voor mijn baby? Ik eet gezond en afgelopen maanden veel suikers/vetten.. maar ik wil gezond zwanger zijn.. is dit goed of niet? Groetjes

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 August 2018

Hoi Michelle, hierin kan ik je helaas niet adviseren zo op mijn blog. Ik raad je aan dit met je behandelend arts of verloskundige te bespreken.

marianne
Door

marianne

op 17 August 2018

Hallo Linda, Ik heb vraag: ik ben nu een 5 dagen bezig met het keto dieet. Mijn vraag is of het normaal is dat je ook opvliegers krijgt in de je gezicht en begint te zweten in je gezicht en oksels had ook na drie dagen 1 nacht plotseling last van mijn neusallergie, veel niezen ed en slecht geslapen, maar dat was 1 nacht die allergische aanval. Slecht slapen gaat op en af omdat ik soms pas laat in slaap val en niet doorslaap, maar dat kan komen omdat ik een beetje stress heb en veel pieker, maar dat zweten in mijn gezicht en oksels plotseling is nieuw voor me vooral tijdens het eten en bij een beetje bewegen. Is dat normaal? lk hoor het graag. met vriendelijke groet, marianne

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 August 2018

Het is wel herkenbaar ja, het is echter wel uitzoeken waar het vandaan komt. Het kan te maken hebben met het omschakelen van je lichaam, maar het kan ook een reactie zijn op een bepaald voedingsmiddel. Of wellicht op een toename van de hoeveelheid eiwitten. Als het niet overgaat zou ik op onderzoek uitgaan en kijken wanneer het optreedt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen bijvoorbeeld.

Marieke
Door

Marieke

op 10 September 2018

Hoi Linda, Ik ben nu al een paar weken bezig met low-carb, en de laatste anderhalve week heb ik pas voor het eerst echt weinig koolhydraten meer gegeten. Het is niet mijn doel om af te vallen (is ook niet gebeurd), maar om minder honger te hebben de hele dag. Ik had een paar dagen last van griep-achtige symptomen, maar daarna ging het weer prima. Maar toen ik nog iets minder koolhydraten ging eten, had ik ineens een doorbraakbloeding. Stabiliseert dit over een poosje?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 September 2018

Hoe laag ben je met je koolhydraten gaan zitten? En vervang je dit wel door meer gezonde vetten en voldoende eiwitten?

Linda
Door

Linda

op 14 September 2018

Beste Linda, Zo blij met uw opzet van bijwerkingen zodat ik weet dat het normaal Is, bedankt hier voor! Ik ben nu 6 dagen bezig met koolhydraat arm eetpatroon en qua eten helemaal in mijn straatje, ben zeer enthousiast en neem met liefde de bijwerkingen op de koop toe. Ik heb sinds gisteren dus last van huiduitslag, jeukende rode vlekken naast mijn oksel oo zijkant borst wat voelt als muggenbult (jeuk gelukkig alleen in avond). En vanavond zag ik ook al klein vlekje bij mn andere kant okstel/borst. Omdat ik dit eetpatroon voor geen goud wil opgeven neem ik deze vervelende bijwerking op de koop toe. Mijn vraag is of ik met deze huiduitslag kan sporten of is dit af te raden. Als laatste zou ik willen vragen of u tip heeft mbt snachts wakker worden... dat is echt wel vervelend mbt werk dag er op. Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie. Met vriendelijke groeten Linda

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 September 2018

Het klinkt alsof je lichaam echt aan het afkicken is. Huiduitslag en wakker worden is iets wat ik vaak tegenkom. Sporten lijkt me geen enkel probleem. Maar hou het in de gaten hoor, want blijvend huiduitslag kan ook liggen aan bijvoorbeeld iets wat je eet. Dus kijk of er iets is wat je nu meer eet, want het kan een reactie zijn. Lactose of eieren of noten bijvoorbeeld.

R
Door

R

op 15 September 2018

Goedenavond, sinds een week eet ik volgens het keto dieet. Puur om af te vallen en ik ben.nu al blij met het resultaat vam -3 kg. Het is nu dag 6 en plas me nog steeds suf maar heb ook ongelooflijk veel dorst. Heb echt zo een droge mond. Ook 's nachts moet ik er ook om te drinken en te plassen. Is dat normaal? En keto te combineren met vegetarisch eten? Met wat kan je vlees vis vervangen maar dat je toch in ketose raakt? Vriendelijke groet R.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 September 2018

Ja dat kan er even bij horen hoor. Probeer niet nog meer te drinken dan je al doet, dat werkt vaak averechts. En keto combineren met vegetarisch kan zeker. Maar supplementeren met extra B12 is aan te raden. Vlees en vis vervangen is lastig. Eet je wel eieren? En kaas? En noten? Denk ook aan omega 3 supplementen. Ik heb zelf geen ervaring met vegetarisch en koolhydraatarm/ keto, want je ziet vaak dat er dan toch bonen/ fruit/ zoete aardappel gekozen wordt ter vervanging. Wellicht kun je hier inspiratie vandaan halen: https://www.dietdoctor.com/low-carb/recipes/vegetarian

R
Door

R

op 17 September 2018

Dank voor je reactie Linda! Je mailtjes zijn ook heel motiverend! Ik wilde vegetarisch gaan eten en toen kwam keto op m'n pad haha Ik ga het eerst met alles er op en er aan doen en na verloop van tijd dingen aanpassen. Nog 1 vraagje. Ik eet echt superveel maar zit rond de 1000 tot 1100 calorieën per dag. Wel met de juiste verdeling tussen vetten eiwitten etc. Maar ik red de berekende 1550 per dag helemaal niet.Ik voel me verder wel prima. Kan dat kwaad? Is het niet te weinig? Ik eet nu echt gezond en voor dit dieet bestond mn diner uit chips en eigenlijk de hele dag een hoop rommel, sws meer calorieën in elk geval.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 1 October 2018

Zelf vind ik het wel wat te weinig hoor. Onder de 1200 calorieën zie ik wel als een crashdieet. Weet je zeker dat je zo weinig eet of is dat een gevoel? Je houdt het bij? Je kunt eventueel wat meer vetten gebruiken. Handje noten extra bijvoorbeeld, wat extra olijfolie of kokosolie.

Moniek
Ikke
Door

Ikke

op 16 September 2018

Hoi Linda, ik eet nu een jaar koolhydraatbeperkt. Dat bevalt mij prima. Echter kom ik net terug van vakantie en heb veel meer koolhydraten gegeten dan me lief is. Eenmaal thuis, groente, fruit en Griekse yoghurt gegeten. Anderhalve dag later heb ik veel buikkrampen, waterdunne diarree en ben heel moe. Het lijkt erop alsof ik iets verkeerds heb gegeten. Kan het zijn dat mijn lichaam weer opnieuw moet wennen aan minder koolhydraten ? Heb dit nog nooit eerder gehad. Ben benieuwd naar je reactie.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 September 2018

Ja dat kan heel goed het geval zijn. Ik herken dat wel. Dus daar moet je even doorheen. En natuurlijk, als het blijft aanhouden dan altijd even langs de huisarts.

Inge
Door

Inge

op 5 June 2019

Ik ben nu.4 weken bezig. Ik blijf duizelig en makkelijk hoofdpijn. Ik ben er echt slecht van...vooral savonds begin ik me ziek te voelen. Is dit normaal of duurt dit nu te lang

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 5 June 2019

Hoi Inge, in het kader van de afkickverschijnselen is het niet normaal. Eet je voldoende zout? Gebruik je magnesium? Dit zijn hele belangrijke mineralen om aan te vullen. Het kan zijn de je bloeddruk te laag is en je dus echt meer zout nodig hebt. Mineralen plas je namelijk sneller uit als je koolhydraatarm eet. Verder, Eet je voldoende eiwitten en vetten, dus niet te weinig calorieën? Dat zijn vragen die mij nu even te binnen schieten op basis van de informatie die je geeft. Weet je zeker dat dit op orde is, maar blijven de klachten aanhouden, dan even naar de huisarts.

Nienke
Door

Nienke

op 2 November 2018

Ik ben nu 2,5 week bezig met suikervrij en koolhydraatarm eten. Laatste twee dagen ben ik enorm moe. Hiervoor kon ik qua energie de hele wereld aan. Fijn om te lezen dat dit normaal is.

Jacqueline Broeren
Door

Jacqueline Broeren

op 3 November 2018

Hallo, Ik eet sinds 2 jaar koolhydraatarm, tussen de 45 en 50 gram koolhydraten per dag. Dit i.v.m. insulineresistentie. Ik was na 3 maanden al volledig medicijn vrij. Geen medicatie voor de suiker, hoge bloeddruk en hige cholesterol meer ?. Ik ben 26 kilo afgevallen maar weeg nog steeds 72 kilo met een lengte van 1.63 meter. Graag zou ik nog 4 kilo afvallen maar dit wil niet lukken. Moet ik nog minder koolhydraten eten? Ik ben trouwens, volgend de ketostrip, niet in ketose. Groetjes

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 5 November 2018

Wauw dat is geweldig zeg. Mijn oprechte complimenten. De ketosestrip werkt sowieso niet meer na een aantal maanden en geeft zeker geen goede weergave van de feitelijke situatie omtrent ketose. Dus daar zou ik me geen zorgen om maken. Je kunt je afvragen of je nu wellicht niet op een goed gewicht zit wat bij je past. Wil je wel die 4 kilo nog afvallen dan zul je wat moeten aanpassen. Dat kan in vermindering van koolhydraten (let op dat je niet te weinig gaat eten) of eventueel in vermindering van de hoeveelheid calorieën. Maar dat is geheel afhankelijk van hoe je eetpatroon er nu uit ziet hoor.

Peter
Door

Peter

op 27 November 2018

Hoi Linda, Heb inmiddels meerdere keren een periode Atkins gedaan. Dit bleek erg goed te werken en kon vrij gemakkelijk 10 kilo afvallen (Helaas tijdelijk maar dit even terzijde) Ik heb alleen erg veel last van hartkloppingen na een dag of 10. Dit is tot nu toe nagenoeg elke keer gebeurt dat ik fanatiek ge-Atkinst heb. Is deze klacht een veel gehoorde klacht? En wat kan ik eraan doen? gr. Peter

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 November 2018

Hoi Peter, dat is lastig te zeggen. Het kan te maken hebben met het ontbreken van mineralen zoals magnesium, kalium en zout. Ben je er al mee naar de huisarts geweest?

Pat
Door

Pat

op 22 March 2019

Ik doe al een tijd KHA dieet maar heb er na een maand dit dieet houden ook last van.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 25 March 2019

Hoi Peter, eet je voldoende? Als je te weinig eet kun je deze klachten blijven behouden. Ik raad je ook aan om extra zout te gebruiken en magnesium te slikken. Het kan zijn dat jouw electrolytenbalans niet op orde is. Met koolhydraatarm eten krijg je een andere vochtbalans en plas je vaak sneller belangrijke mineralen zoals zout en magnesium uit. Ook kalium, maar dat haal je vaak wel uit je voeding.

Foxt
Door

Foxt

op 7 January 2019

Sinds een week ben ik begonnen met een koohydraatarm dieet, via de thenewfood. Nu heb ik last van mijn darmen. Ik kan een aantal dagen niet naar het toilet, denk aan drie dagen. Daarna krijg ik wat kramp en (sorry) poep ik heel veel, het lijkt of alles eruit komt. Daarna moeten mijn darmen een aantal uur tot rust komen. Mijn darmen rommelen ook gigantisch..... Is hier wat aan te doen of hoort het erbij ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 8 January 2019

Dit hoort er zeker in het begin even bij. Het kan zijn dat je lichaam wat moeite heeft met het verteren van meer eiwitten en vetten. Dit moet weer bijtrekken.

May
Door

May

op 9 January 2019

Hoi Linda, Ik eet sinds een week koolhydraat arm. Alleen de afgelopen dagen heb ik het vreselijk koud voor het slapen gaan. Ondanks ik een joggingbroek en een dikke trui aan heb. Kan dit door het koolhydraat arm eten komen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 January 2019

Ja dat kan er zeker even bij horen en is heel normaal. Je kunt voor het slapen gaan nog wat bouillon drinken of een kop hete thee, dat wil wel helpen.

Anna
Door

Anna

op 10 January 2019

Hoi Linda, Ik ben nu anderhalve week bezig met koolhydraatarm eten. Naast dat ik een week, ondanks het vele drinken, flinke hoofdpijn heb gehad transpireer ik enorm, vooral op mijn hoofd. Hoort dit ook bij de ontwenningsverschijnselen van de suikers? En zo ja, wanneer gaat dit weer over?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 10 January 2019

Hoi José, ja dit hoort er ook bij. Wanneer het over gaat is moeilijk te zeggen. Normaal zou ik zeggen 2 weken. Ik weet niet of het te vergelijken is met opvliegers (als je die al hebt hoor:)), maar ik ervaar wel eens bij klanten dat het een reactie op meer eiwitten is. Of sojaproducten, als je die misschien gebruikt. Maar anders...het hoort erbij en zie het maar dat je lichaam de afvalstoffen afvoert. Blijf voldoende water drinken en gebruik wat extra zout. Gaat het niet over, dan zou ik de huisarts raadplegen hoor.

Maxime
Door

Maxime

op 12 January 2019

Hoi linda, Ik ben nu sinds een paar dagen kha aan het eten, en ik heb echt zware migraine, een wazig zicht en ben constant duizelig. En dingen die ik normaal deed zonder klachten kosten nu niet normaal veel moeite. Hoelang hou ik hier ongeveer last van? Groetjes Maxime

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 January 2019

Hoi Maxime, dat is heel vervelend om te horen zeg. Een aantal zaken zijn van belang: Eet je voldoende? Dus niet te weinig. Eet je voldoende zout? Dit wordt vaak gezien als 'slecht', maar juist dit is zo hard nodig. Het klinkt ook als een lage bloeddruk. En slik je extra magnesium? Dat zou ik je zeker aanraden. Dus zout en magnesium. Denk aan een combinatie van Himalaya zout en keukenzout (eventueel LO-salt). Wat ook kan helpen is het nemen van 1 eetlepel augurkensap (ja echt:)), van zure augurken. En het drinken van bouillon. Het moet snel weer overgaan.

Laura
Door

Laura

op 16 January 2019

Ik ben nu een week bezig met kha, nu ben ik sinds vanmorgen ongesteld, terwijl ik de pil nog slik. Normaal gesproken ben ik in tussentijd nooit ongesteld. Ook heeft het bloed een bruinige kleur. Kan dit komen door de kha dieet?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 16 January 2019

Ja, dit komt zeer waarschijnlijk door het aanpassen van je eetpatroon naar koolhydraatarm. Ook als je aan de pil bent, kan je wat 'spotting' krijgen, door opgeslagen oestrogeen in je vetcellen. Dat komt vrij en kunnen invloed hebben op de opbouw van je baarmoederslijmvlies. Geen zorgen, dit heeft alles te maken met het in balans raken van je hormonen en dat wordt vanzelf weer beter. Zorg er echter wel voor dat je voldoende calorieën eet, dus niet én je koolhydraten verminderen én te weinig eten.

Melanie Tuin
Door

Melanie Tuin

op 17 January 2019

Goedemorgen Linda, Nu ruim 1,5week ben ik bezig met kha eten...het valt me tot nu toe goed mee, wat ik niet had verwacht als zoetekauw die ik altijd enorm ben. Eigenlijk geen afkickverschijnselenvan of echt moeite gehad, gelukkig. Alleen nu wel een dingetje..Paar dagen terug had ik t al aan één voet en ondergaan scheen..beetje zo'n vervelend afgekneld/vervelend gevoel. Dit weet ik aan de verkeerde schoenen aan tijdens t wandelen..daarna werden beiden onderbenen zo..beetje.bij schenen..maar dacht is wennen van het intensief wandelen waar ik mee startte..Alleen gister kreeg ik het sochtends ineens erg aan beiden benen..zo'n vervelend gevoel..Nu las ik, na googlen, dat r vitaminetekort zou zijn..nu slik ik wel elke ochtend een pil, maar zou t ook magnesium tekort kunnen zijn? Of staat dit los van het afvallen en moet ik t ergens anders zoeken?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 January 2019

Dit is een typisch verschijnsel van magnesiumtekort. Dat komt door koolhydraatarm eten. Je vochthuishouding verandert en met het vele plassen, plas je ook oa dit mineraal uit. Dus magnesium slikken of smeren is aan te raden. Denk verder ook aan wat extra zout, zoals bijvoorbeeld Himalaya zout.

Melanie
Door

Melanie

op 17 January 2019

Dankjewel Linda!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 January 2019

Graag gedaan?

Idske
Door

Idske

op 18 January 2019

Hallo Linda, Sinds twee weken ben ik begonnen met het eten van koolhydraatarm. Nu heb ik sinds 5 dagen last van jeukende bultjes op mijn benen. Overdag jeukt het niet maar ‘snachts is het echt vreselijk. Kan dit een afkickverschijnsel zijn en dat mijn lichaam op deze manier zijn afvalstoffen kwijt kan? Groetjes Idske

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 January 2019

Hoi Idske, dit kan er zeker even bijhoren ja. Maar kijk ook of het mogelijk is dat je overgevoelig bent voor een bepaald voedingsmiddel. Eet je nu bijvoorbeeld meer zuivel? Of meer eieren? Noten? Het kan ook zo zijn dat je hierop reageert.

Henny.
Door

Henny.

op 12 February 2019

Ik ben Henny, had me opgegeven voor weekproefdieet.Had ongeveer 4 weken koolhydraatarm gegeten. nu dus 2 dagen bezig met week 1 die je me gezonden hebt! Wil even kijken wat dit doet. Was inmiddels wel al 4 kilo afgevallen met koolhydraatarm dieet. (vriendin) Heb de berichtjes gelezen, tot nu gaat alles prima, idd laatste dagen wat minder goed geslapen. Heerlijk eten, ben benieuwd . Heb wel je 60 dagenmenu boek gekocht. kijk het even aan, met hoe ik verder ga, maar hartelijk dank voor het sturen van week 1 . Henny

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 February 2019

En natuurlijk graag gedaan! Ga vooral zo door, je doet het super. Liefs, Linda

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 February 2019

Graag gedaan en jij ook bedankt voor de enthousiaste reactie.

Lisabox
Door

Lisabox

op 5 March 2019

Hallo, Ik ben sinds begin november bezig met de kha leefstijl, het bevalt me erg goed en de kilo’s gaan er goed vanaf. Nu heb ik alleen sinds ik ben begonnen met kha een verstoorde menstruatie, had me een beetje ingelezen en zag dat dat in het begin wel vaker voor kan komen. Echter ben ik nu al een tijdje bezig en merk ik nog geen verschil, ik blijf doorbraak bloedingen hebben en de menstruatie lijkt ook heviger dan voor kha. Ik zit aan de pil. Mijn vraag; gaat het ooit nog zo worden als voorheen of is er kans dat het zo wisselvallig blijft? Of is ee bijv. een voedingssupplement wat ik kan slikken om het weer een beetje te reguleren? Dankjewel alvast!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 6 March 2019

Uit ervaring weet ik dat de hormonen wel tot 6 maanden nodig kunnen hebben om in balans te komen. Weet je zeker dat je wel voldoende eet? Dus niet te weinig? Dat is wel belangrijk. En hoe strikt zit je met je koolhydraatinname? Voor veel vrouwen kan het raadzaam zijn om bijvoorbeeld 2 keer per week een zogeheten 'carb up' te doen met bijvoorbeeld een zoete aardappel.

Edwin
Door

Edwin

op 12 March 2019

Hallo Linda, Ik had vanmorgen al een vraag geschreven maar het is weg. Ik ben nu 18 dagen bezig met koolhydraat vrij en ben zeer veel afgevallen maar nu d laatste 2 dagen staat het stil en vanmorgen was ik 1.5 ons aangekomen? Ook heb ik een beetje last van licht in mijn hoofd maar is wel te toen als het niet erger wordt. Is voor beide dingen iets aan te doen? Groeten Ed.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 13 March 2019

Hoi Ed, mijn antwoord stond onder het blog eten zonder koolhydraten. Dit was mijn antwoord op jouw vraag die je daar stelde: Hoi Ed, dat klinkt als een zeer streng dieet ja. Doe je dit onder begeleiding of op advies van iemand/ arts? Dan zou ik daar zeker mee gaan overleggen. Ook benieuwd naar de reden om dit zo streng te doen (zonder oordeel). Het is heel normaal dat je even stilstaat. Helemaal in jouw geval als je ook te weinig eet. Het kan zijn dat je lichaam in een spaarstand staat. En je lichaam moet ook zeker resetten. 16 kilo in 2 weken is onhoudbaar en in mijn ogen niet gezond. Ik zou zo niet doorgaan en kiezen voor een gezondere manier om af te vallen. Met in ieder geval groenten erbij en zeker voldoende calorieën. Dus zeker aanpassen.

Susanne
Door

Susanne

op 13 March 2019

Wat een mooi geschreven artikel! Niet het gevoel wat ik vaak krijg bij andere artikelen over veranderingen dat je het jaren fout hebt gedaan. Geschreven vanuit compassie, dank je wel daarvoor (en de tips ?)

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 March 2019

Dank je wel voor deze lieve reactie en graag gedaan. Liefs Linda

Christa Suijker
Door

Christa Suijker

op 25 March 2019

Hi Linda, Sinds vandaag begonnen met koolhydraat arm eten en meteen al last van de bijwerkingen. Vooral veel hoofdpijn, moe en futloos. Ik wil eigenlijk gaan sporten, maar heb er weinig energie voor. Ik ben 22 jaar en weeg 73 kilo. Ik wil wat afvallen en meer gaan sporten (krachttraining en cardio) om mijn lichaam wat strakker te krijgen. Hoe kan ik sporten combineren met een koolhydraat arm dieet ? En moet ik in deze fase van hoofdpijn en futloosheid even rustig aan doen met sporten of juist gaan? Groetjes, Christa

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 27 March 2019

Hoi Christa, jouw lichaam moet even omschakelen, geef je lichaam daar rustig de tijd voor. Dus zeker niet intensief gaan sporten nu. Gebruik voldoende zout, eventueel een supplement met magnesium (tegen de afkickverschijnselen) en bouw het rustig op. Zo kan je lichaam rustig mee wennen aan het sporten op een koolhydraatarm eetpatroon. En weet, voeding is 80%, sport is 20%. Laat eerst je voedingspatroon maar voor je werken. Volg je me?

Afnan
Door

Afnan

op 14 March 2019

Hi, Ik ben nu 4 dagen bezig met het keto dieet en merk dat ik extreem last heb van moeiheid, spierpijn, voel me echt futloos en krijg sinds vandaag opvliegers. Kan me echt niet toezetten om te gaan sporten, terwijl ik normaal gesproken 3x per week aan crossfit doe. Zijn dat allemaal normale bijwerkingen of is de dieet te heftig voor mij? Moet wel eerlijk toegeven dat ik een extreme suikerverslaving had, ik dacht dat ik 'suikervrij' leefde door zoveel mogelijk light producten te eten/ drinken, maar dat blijkt een grote fabel te zijn. Mijn voeding bestaat nu vooral uit groene groenten, ei, avocado, ongezouten nootjes (ong. 20 gram per dag), kip etc., zit met kcal ongeveer op 1400 / 1500 per dag. Wat kan ik doen om deze bijwerkingen af te remmen of minder te ervaren? wil echt niet stoppen want wil zo graag van mijn suikerverslaving af. Groetjes

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 March 2019

Zelf ben ik meer van koolhydraatarm dus tot 50 gram koolhydraten per dag. Bij wie volg je het ketogeen dieet? Ik denk dat jouw klachten komen uit electrolyten onbalans. Dat betekent dat je zout, kalium en magnesium nodig hebt. In ieder geval zout en magnesium, kalium haal je het liefst uit groenten. Gebruik dus extra zout (zeezout of Himalyazout of evt. Lo-salt met jodium) en een goed magnesiumsupplement.

Elsa
Door

Elsa

op 24 March 2019

Ik ben inmiddels 15 kg afgevallen met een koolhydraatarm dieet. Ik gebruik veel meer eiwitten dan voorheen. Ik ben 64 jaar en heb sinds mijn dieet weer kast van opvliegers. Ook is mijn hartslag vaak rond de 48/50. Mijn bloeddruk blijft toch wat verhoogd zodat ik toch medicatie moet blijven slikken. De klachten gingen nml. Niet over toen dit een aantal weken werd stopgezet. Ik heb ook een uitgebreid bloedonderzoek gehad waar niets is uitgekomen. Kunnen mijn klachten met het dieet te maken hebben?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 25 March 2019

Hoi Elsa, dit kan er zeker mee te maken hebben. Dit hoor ik vaker. Je hormoonbalans gaat namelijk veranderen, in positieve zin. Dit kan in het begin wat klachten met zich meebrengen maar zal zeker weer bij trekken. Je kan eventueel kijken of je je eiwitinname iets omlaag brengt en wat meer vetten toevoegt. En op hoeveel koolhydraten zit je per dag? Geef het even de tijd, gaat het niet over, kijk dan eens of je toch je koolhydraatinname iets gaat verhogen en je eiwitten wat omlaag brengt. Zo kun je precies gaan uitvinden wat het beste voor jou werkt.

Trixie
Door

Trixie

op 7 May 2019

Hallo. Ik ben ook overgestapt na buikproblemen op een dieet waarbij ik geen vlees, brood, pasta, rijst, aardappelen, snoep, pakjes en zakjeseten meer eet, maar alleen gezonde fruitsoorten, Griekse yoghurt, donkergroene groentes, vis, thee en water drink . Ik drink geen alcohol, rook niet. Maar ik voel me ziek als een hond, ik heb ontzettende maagpijnen en zuurbranden snachts. Doodmoe en geen eetlust meer. Duizelig bij minimale inspanning. Horen deze klachten er ook bij? Enige voordeel is dat ik behoorlijk ben afgevallen, maar das natuurlijk subjectief. groetjes

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 7 May 2019

Dat is heel vervelend ja. Het kan er zeker de eerste dagen bij horen. Maar de vraag die direct bij mij opkomt is: Eet jij wel genoeg? En dan bedoel ik volop eiwitten en vetten, zodat je hiermee echt aan voldoende calorieën komt. Misschien een idee om mijn gratis menu eens te proberen: https://slankmetlinda.nl/gratis-koolhydraatarm-weekmenu/

Yvonne Huizing
Door

Yvonne Huizing

op 8 May 2019

Hallo, In 1.5 week 6 kilo lichter, nu 2 week bezig. De laatste paar dagen sta ik stil. Lochisch na het zo snel ging. Nu heb ik vooral last van een vieze smaak in mijn mond en honger honger honger. Maar goed ik ga stug door. In tegenstelling tot de berichten van hoofdpijn en moe zijn heb ik meer energie en veel mínder hoofdpijn. Mvg yvonne

Linda Nordholt
Margje
Door

Margje

op 22 June 2019

Goedemorgen Linda, ik heb een vraagje.... Ik wil niet echt diëten, maar vond het wel zinvol om minder koolhydraten en suiker te gaan eten. Daarom ontbijt en lunch ik sinds 5 dagen koolhydraatarm (dwz zonder brood/crackers ed en geen zoetigheid) en vervang ik bij avondeten bv pasta door courgette en eet minder aardappel dan normaal. Ik eet meer groente en fruit, kwark, eieren, avocado en vis dan normaal. Dit is dus meer "in de geest van" dan dat ik daadwerkelijk koolhydraten tel. Nu vroeg ik me af of dat kwaad kan, dat ik geen voedingsstoffen "tel"... ? In het weekend let ik er minder op (ijsje of frietje of toastje moet dan gewoon kunnen vind ik), dus ik krijg per week alsnog meer koolhydraten binnen dan de meesten hier. Het gaat mij dan ook niet om het kwijtraken van kilo's maar om een wat gezondere leefstijl..... Maar de vraag is dus: kom ik dan ongemerkt toch belangrijke voedingsstoffen tekort? Groetjes, Margje

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 22 June 2019

Hoi Margje, goed bezig! In principe hoef je niet te tellen. Luister naar je lichaam en eet je voldoende verzadigd bent. Volgens mij gaat het helemaal goed bij jou. Mocht het zo zijn dat je niet afvalt (als dat het doel is) en je je niet goed voelt of honger hebt, dan is het misschien eens goed om te kijken wat je binnen krijgt. Het gaat mij er meer om dat je niet te weinig eet. Maar zoals ik lees kies je wel voor vervangende voedingsmiddelen met voldoende voedingsstoffen. Dus ga zo door!

Margje
Door

Margje

op 22 June 2019

Ah, bedankt voor je snelle reactie! Dan blijf ik het gewoon zo doen zo lang ik me er goed bij voel ?! Groetjes, Margje

Jennifer
Door

Jennifer

op 9 May 2019

Hai Linda, Ik ben sinds vorige week gaan minderen met koolhydraten en sinds afgelopen zondag echt koolhydraatarm begonnen. Nu heb ik sinds gisteren enorme pijn in mijn maag. Tenminste ik denk dat dat het is, het zit in de boog van mijn ribben. Ik heb ook enorme last van diarree. Ik verwacht dat het er in het begin bij hoort. Maar de pijn is wel erg hinderlijk. Kan ik iets doen om de pijn te verminderen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 May 2019

Hoi Jennifer, het is wat lastig bepalen voor mij waar het aan kan liggen. Ik vermoed dat je lichaam moet wennen aan het verteren van meer eiwitten en vetten. Met name de vetten kunnen in het begin zorgen voor diarree en een veranderde ontlasting. Heb jij je galblaas nog? Of kunnen er andere medische redenen zijn? Het kan er in het begin bijhoren, maar anders zeker even naar de huisarts. Ik kan dus moeilijk adviseren wat te doen tegen de pijn. Als het aan de vetinname ligt, dan zou ik die wat verminderen en dan langzaam opbouwen. Veel water drinken, eventueel gemberthee. Maar dat is even puur op gevoel. Liefs Linda

Jennifer
Door

Jennifer

op 9 May 2019

Hai Linda, bedankt voor je snelle reactie. Ik heb inderdaad geen galblaas meer. Zou dat er mee te maken kunnen hebben? Ik zal voor de zekerheid een afspraak maken bij de huisarts, Bedankt voor je tips! Groetjes Jennifer

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 May 2019

Dat heeft er zeker mee te maken. Je lichaam kan ineens zoveel vetten niet verwerken. Ik weet dus dat jouw huisarts gaat zeggen dat je moet minderen met vetten. Het zullen waarschijnlijk een aantal voedingsmiddelen zijn die vragen om meer gal voor de vertering. Je kunt eventueel gebruik maken van appelciderazijn. 2 theelepels op een glas water. Je kunt ook denken aan een supplement als ox bile, maar dat is niet in Nederland te koop. Wel via bijv. Iherb.

Danique
Door

Danique

op 9 May 2019

Hoi Linda Ook in ben nu zo'n twee weken onderweg met koolhydraat arm dieet. Al snel kreeg ik last van puistjes en rode bultjes op mijn gezicht met name, erg storend. Ik lees dat dit erbij hoort, maar hoelang kan dit zo blijven? Ik vind het namelijk zo erg dat ik bijna met het dieet wil stoppen als het ik dan zeker weet dat ik weer mijn normale huid terug krijg. Groet Danique

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 10 May 2019

Hoi Danique, dit snap ik helemaal. Maar dit gaat over hoor. Het is alleen lastig te zeggen wanneer. Kan het ook komen door een bepaalde overgevoeligheid voor een voedingsmiddel? Zuivel bijvoorbeeld of noten of eieren. Iets wat je eerder niet of niet veel at en nu ineens wel? Het kunnen zeker de afkickverschijnselen zijn, maar kijk ook even of het kan liggen aan bepaalde voedingsmiddelen. Met name zuivel is zo'n trigger. Dan zou ik dat even weglaten.

Priscilla
Door

Priscilla

op 17 May 2019

Hallo, Ik ben nu ruim een maand bezig met koolhydraatbeperkt eten. Gemiddeld eet ik 80 gram koolhydraten per dag, 2 keer per week iets meer (rond de 130 gram). De eerste weken viel ik mooi lineair af (vooral ook veel vocht neem ik aan). Ik ging van 69,5 kg naar 67,9 kg. Echter heb ik me deze week niet anders gedragen dan de weken ervoor en is het gewicht elke dag gestegen, met nu 69.0 kg! Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Groetjes

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 May 2019

Oei, dit is zo heel lastig voor mij om te zeggen. Het kunnen hormonen zijn, maar het kan ook liggen aan de hoeveelheid koolhydraten en/ of calorieën die je tot je neemt. Wat je zou kunnen doen is toch een tijdje wat lager gaan zitten met je koolhydraten en zeker te weten dat je voldoende eet. Je kan eventueel mijn gratis weekmenu eens proberen: https://slankmetlinda.nl/gratis-koolhydraatarm-weekmenu/

Priscilla
Door

Priscilla

op 17 May 2019

Dankjewel voor je snelle reactie! Ik neem gemiddeld zo'n 1500 à 1600 kcal per dag. Mijn onderhoud zit op 2100 doordat ik 2x per week fitness en 2x per week aan HIIT training doe. Ik denk niet dat ik dus te veel calorieën eet. Ik ga je weekschema meteen downloaden! Bednakt

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 May 2019

Dat klinkt ook zeker als een goed uitgangspunt die hoeveelheid calorieën. Weet ook dat je lichaam in gewicht kan schommelen door de vochtbalans. Heel benieuwd hoe het gaat met het weekmenu. Hou je me op de hoogte? Dat zou ik leuk vinden. Succes!

jelske
Door

jelske

op 24 May 2019

Hoi Lindda Ben nu 4 weken bezig, gaat goed, en veel meer energie. Nu ben ik afgelopen dinsdag ongesteld geworden en voel me niet fit. moe, wiebelig, eten staat tegen en veel spanning in mijn lijf, kan dit een verband hebben met koolhydraatarm eten.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 24 May 2019

Heb je dit eerder tijdens je menstruatie periode niet gehad? Klinkt namelijk ook als klachten die hierbij horen los van of je koolhydraatarm eet. Het kan wel zo zijn dat je hormonen hierbij een rol spelen. Je hormoonbalans verandert (vaak positief) door koolhydraatarm te gaan eten. Het kan dus even een wisselwerking zijn. Gebruik voldoende zout, drink water, magnesium supplement en vooral luisteren naar je lichaam. Kijk ook even of het niet een opkomend griepje kan zijn.

Karin
Door

Karin

op 17 June 2019

Afvallen hoef ik niet, ben erg slank maar zou zo graag van mijn te dikke en opgeblazen buik af willen komen, die na een goed gelukte bwc al na zes weken is teruggekomen . Ben bekend met een pds . Ik ben nu een week bezig met koolhydraat arm eten. Ik eet geen aardappels/rijst/pasta en brood. Gelukkig zijn er veel recepten te vinden en krijg zo toch nog genoeg binnen. Maar nu loop ik al een paar dagen rond met een nog dikkere en harde buik, veel last van maagzuur (doet zo'n pijn) misselijk en niet echt een hongergevoel hebben. Obstipatie waarvoor ik zakjes neem die niet helpen evenals de maagzuurremmers (klepje van de maag sluit niet goed) Terwijl mijn man (drie weken bezig) zich super goed voelt afvalt en een zichtbaar mindere buik heeft loop ik me nu af te vragen wat nu ???? Horen deze klachten erbij en moet ik even doorzetten ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 21 June 2019

Hoi Karin, dat is vervelend. Het kan zijn dat jouw lichaam moet wennen aan het verteren van meer eiwitten en vetten. Je lichaam past zich hier wel op aan. Maar kan het zijn dat je geen galblaas meer hebt? Drink je voldoende water? Ik zou anders even wat minderen met de vetten en dit langzaam opbouwen. Ook zou ik even de zakjes voor de obstipatie laten omdat dit juist weer tegen kan werken. Laat je lichaam even wennen. Verder vraag ik me af wat je zoal eet op een dag. Eet je voldoende groente? Of zijn er nu misschien voedingsmiddelen die meer eet als voorheen en waar je intolerant of allergisch voor bent (zuivel bijvoorbeeld of eieren). In ieder geval, je moet je wel snel beter gaan voelen. Blijft het aanhouden dan is het op zoek gaan naar een oorzaak.

Yvonne Tebbens
Door

Yvonne Tebbens

op 8 July 2019

Hoi Linda. Het gaat erg goed. 4 kg afgevallen, vandaag twee weken bezig. Voel me fit en blij. Ik heb nog wel een vraag. Sinds 4 dagen last van obstipatie en zal vandaag wat gebroken lijnzaad toevoegen . Ik slik al een maand een goede probiotica waarbij ik veel baat had na een darminfectie en antibioticakuur. Gaat dit nu tegen werken of deze gezonde bacterien maar blijven nemen. Verder slik ik Q10, Omega3visolie als supplement . Dank je wel voor de heerlijke weekmenu's. Helemaal mijn smaak. Gr. Yvonne

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 July 2019

Mijn complimenten zeg. Super! En graag gedaan natuurlijk. Je kan het gewoon blijven gebruiken hoor. Extra gezonde vetten uit lijnzaad kunnen geen kwaad. Probeer ook zeker wat blauwe bessen en eventueel psylliumvezels. Wel extra veel water bij drinken anders werkt het averechts.

Heidi
Door

Heidi

op 15 July 2019

Hoi, ik ben Heidi en ben nu 25dagen bezig en al 4,2kg kwijt, gaat snel maar heb dan ook op 11maanden er 18kg bijgewerkt met stoppen met roken Heb alles gehad wat je beschreef maar nu sinds een 3 tal dagen zware diarree, water haast, en een enorm gerommel in men darmen Weet nu niet goed wat te doen, want eerst wat ik dacht was een halve banaan te nemen maar nu lees ik dat u dat afraad, Hopelijk heb je tips ervoor Warme groeten uit België

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 July 2019

Hoi Heidi, oei dat is lastig te zeggen zo. Het kan een buikgriepje zijn, maar het kan ook zijn dat je van een bepaald voedingsmiddel last hebt. Is er iets wat je extra hebt toegevoegd of meer bent gaan eten? Noten, yoghurt, lijnzaad, andere olie of zo. Of ben je magnesium gaan slikken?

Sarah
Door

Sarah

op 17 July 2019

Hi Linda, Ik ben gisteren begonnen met het ketodieet. Ik heb nog best wel last van trek in kleine dingen de heletijd. Gisteren en vandaag zat ik tussen de 1700 en 1800 calorieen en rond de 30 g koolhydraten. Ik denk dat mijn calorieen veelste hoof zijn. Hoeveel calorieen is het beste om in te nemen om snel af te vallen. Ook heb ik superveel dorst en moet ik vaak plassen. Is dat een normale bijwerking? Groetjes, Sarah

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 July 2019

Je hebt de calorieën nodig, dus ik zou dit zeker even aanhouden. Je kan altijd nog iets zakken tot 1500-1600. En houdt er rekening mee dat het niet gaat om snel afvallen:) Dorst en plassen hoort er even bij in het begin.

Hetty
Door

Hetty

op 16 August 2019

Hallo Linda, Ik ben net (weer) begonnen met een koolhydraat arm dieet. Ik ben inderdaad zo moe als een hond, heb een vieze smaak in mijn mond, heb weinig energie en spierkracht maar heb ook een enorm opgeblazen buik. Wat kan ik daar tegen doen? Ben eraan begonnen om af te vallen maar mijn broeken zitten nog strakker dan voorheen. Gr. Hetty

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 August 2019

Hoi Hetty, dat is niet fijn. Het is lastig zo te achterhalen wat een oorzaak kan zijn. Ik zou in ieder geval zorgen voor een magnesiumsupplement en het is belangrijk voldoende zout binnen te krijgen. Ook belangrijk om voldoende calorieën te eten. Verder voor de opgeblazen buik....het kan zijn dat je darmen moeten wennen aan de vertering van meer eiwitten en vetten. Of heb je wellicht een voedselintolerantie? Noten, zuivel (lactose), gluten? Veel mensen reageren met name op de grote hoeveelheden zuivel door de lactose. Dus het is even zoeken naar mogelijke oorzaken en eventueel wat bijsturen in je eetpatroon.

Janis
Door

Janis

op 21 August 2019

Hoihoi Zit nu op mijn 3e dag kha maar ik heb savonds steeds heel honger gevoel terwijl ik wel aan me waardes zit

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 22 August 2019

Honger kan er in het begin even bijhoren. Zorg ook voor voldoende zout. En bij echte trek, gewoon wat eten hoor. En je zegt dat je aan je waardes zit, maar zit je daarmee ook aan voldoende calorieën?

Linda (mooie naam hebben we hè)
Door

Linda (mooie naam hebben we hè)

op 20 July 2019

Hoi Linda! Veel verschijnselen herken ik nu ik twee weken geleden begonnen ben net n koolhydratenarm voedingsoatroon. Wat ik me afvraag is of t normaal is dat ik af en toe t echt warm heb. Beetje een koortsgevoel, niet zwetend maar enorm rode wangen of t gevoel enorm rode wangen te hebben. Veelal aan t einde van n eetmoment en dan n half uur lang.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 21 July 2019

Hoi Linda (zeker een mooie naam haha), dit kan er even bijhoren. Dit kan komen door het verteren van meer eiwitten en/ of vetten. Je lichaam moet hier even aan wennen. Voel je je verder goed? Denk ook aan voldoende zout en evt. een magnesiumsupplement.

Peeters
Door

Peeters

op 4 August 2019

Sinds een paar weken eet ik een koolhydraad arm dieet om af te vallen maar ook om gezonder te eten. Ik zou me beter moeten voelen maar dat is niet het geval. Enorme zweetaanvallen maken dat ik me niet prettig voel. Ik heb het mijn hele leven altijd snel warm gehad maar dit is ( te) erg. Hoort dit erbij en kan hetover gaan? Dank alvast

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 4 August 2019

Dit is iets wat ik vaker hoor en wat normaal is. Maar het is niet fijn en gaat zeker over. Mijn eerste vragen zijn: Eet je voldoende (dus niet te weinig calorieën) en hoeveel koolhydraten eet je per dag? Verder is het belangrijk goed water te drinken (2 liter per dag is voldoende, niet meer) en of je je electrolytenbalans op orde hebt. Dit betekent dat je voldoende zout moet eten (Jozo Lo salt bijvoorbeeld of Himalayazout) en je kunt eventueel denken aan een magnesiumsupplement. Heel veel sterkte en het gaat weer over hoor.

Mirella
Door

Mirella

op 9 August 2019

Hoi Linda. Ik heb een gek kwaaltje dat ik eigenlijk altijd krijg met diëten. Na een paar dagen gaat mijn tong pijn doen .alsof er een constante kramp in zit en ik deze niet echt rust kan geven. Hoort dit erbij en hebben meer mensen hier last van?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 10 August 2019

Hoi Mirella, dat is zeker een bijzonder kwaaltje en mij niet bekend. Ik ben wel bekend met spierkrampen en misschien is dat te vergelijken maar dan bij jou in je tong? Dan kan het zijn dat je magnesium nodig hebt. Verder vraag ik me af of je misschien een intolerantie hebt voor een bepaald voedingsmiddel? Zuivel misschien? En eet je voldoende? Dus niet te weinig calorieën? Je zegt dit eerder te hebben gehad, was dat omdat je minder ging eten? Zo even wat vragen die mij te binnen schieten die denk ik van belang zijn.

Joe
Door

Joe

op 18 August 2019

Beste Linda, Ik eet sinds 3 maanden Kha, sinds twee weken heb ik krachtverlies in mijn onderbenen: zo’n gevoel alsof ik er ieder moment doorheen kan zakken.. het voeltals rusteloze benen! Ik slik dagelijks 1 Detox tablet, 1 Magnesium tablet en 1 Kurkuma capsule. Ik heb sinds 1,5 week ook enorme haaruitval. Is dit omdat ik kha eten iets tekort kom?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 August 2019

Oei Joe, dat klinkt niet goed. Ik weet of het aan een tekort ligt, dan kan heel goed. Maar eet je wel voldoende? En daarmee bedoel ik voldoende calorieën? En hoe strikt ben je koolhydraatarm bezig? Je kan eens denken aan het gebruik van magnesiumolie, maar ik zou ook zeker even je bloed laten onderzoeken op mogelijke tekorten. Dus zeker even langs de huisarts.

Paulien merks
Door

Paulien merks

op 22 August 2019

Ik heb heel veel jeuk op mijn hoofd kan dat er ook mee te maken hebben ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 24 August 2019

Hoi Paulien, dat kan zeker. Maar het kan ook een voedselintolerantie zijn die je nu opmerkt. Zuivel bijvoorbeeld. Ben je dat nu meer gaan eten? Dan kun je daar een reactie op krijgen. Maar het kan ook in het begin te maken hebben met afvoer van afvalstoffen. Dus even in de gaten houden.

Linda
Door

Linda

op 8 September 2019

Hoi Linda, ik ben nu 5 weken bezig met een koolhydraadarm dieet. Maar ik heb als ergens ga uit eten (ook al let ik goed op wat ik eet) dat ik binnen 1,5 uur naar het toilet moet rennen omdat ik dan diaree krijg. Heb ik dan toch stiekem ergens te veel koolhydraten op of waar kan dit aan liggen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 September 2019

Hoi Linda, dit kan zeer goed liggen aan hetgeen je dan eet. Wat eet je anders tijdens het uit eten gaan? Het kan daar zeker aan liggen.

Mieke Brans
Door

Mieke Brans

op 6 September 2019

Hey Linda , ik heb je weekmenu afgeprint en bestudeerd . Voorlopig volg ik jouw instructies in grote lijnen , maar ik kies eruit waar ik op dat moment zin in heb, enkel de dingen die jij adviseert en ook de kalirietoename. Zo kan ik echt voldaan zijn van een maaltijd die mij op dat moment echt smaakt en heb daarna ook geen hongergevoel . Ik start nu dag 5 en verloor tot nu toe 1,8kg . Maar gisteren had ik een echte baaldag , moe, droef en lichtgeraakt , zocht ‘s avonds troost in een stukje zwarte chocolade , 4 stukken fruit en EEN RIJSTPAPJE ??? ! Vanmorgen was er 400g bij ?. Nu komt de vraag ... is het ook zo dat als je eenmaal een te grote portie koolhydraten eet , je lichaam weer helemaal opnieuw vanaf het begin moet aanpassen ? Dat je lichaam dan weer 48 uren kha nodig heeft om terug in die ketonenfase te geraken ? Dat je weer van nul terug moet beginnen ? Dit werd mij ook ooit verteld door een dokter

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 6 September 2019

Hoi Mieke, allereerst...die 400 gram is waarschijnlijk vocht door het eten van de koolhydraten. Dat kan geen vet zijn hoor. En ja, je zit waarschijnlijk in de afkickperiode. Het klopt dat als je in ketose zit en je eet koolhydraten zoals de rijstepap eet, dat je weer moet omschakelen naar ketose. Met evt. de afkickverschijnselen er weer bij. Zorg voor voldoende zout en evt. een magnesiumsupplement voor de moeheid. Als je wat langer koolhydraatarm eet, dan zul je minder sterk reageren op het eten van iets meer koolhydraten. Dan is je lichaam beter gewend om te schakelen tussen vetverbranding en koolhydraatverbranding. Maar zeker niet in de eerste week.

Blaauw
Door

Blaauw

op 6 September 2019

Hoi, Ik ben vanaf januari bezig met kha eten. Dit bevalt goed, ben nu 15 kg kwijt. Zit nu onder mijn streefgewicht. Echter het valt mij op als ik een " suikerbom" ( wit bolletje of marshmallows) eet is het net of ik een klap met de hamer krijg, ik wordt zó moe dat ik acuut in slaap kan vallen. ( tja ik mag nu weer dingen die ik in geen tijden heb gehad?) Is dit herkenbaar voor jou?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 7 September 2019

Wauw, 15 kilo. Super zeg. En ja, dit is heel herkenbaar en ik zou het daarom ook ten alle tijden vermijden. Het blijkt dus dat jouw lichaam een enorme bloedsuikerpiek krijgt, gevolgd door een snelle daling. En daar word je heel moe van.

Monique
Door

Monique

op 11 September 2019

Hallo, Kan je deze afkickverschijnselen ook hebben als je glutenvrij bent gaan eten? Gr Monique

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 11 September 2019

Hoi Monique, dat kan heel goed. Met name als je pasta's en brood weglaat en vervangt door meer eiwitten en vetten. Of eet je nu ook glutenvrije pasta's en brood? In ieder geval, je bent anders gaan eten en dit kan zeer goed een reactie van je lichaam uitlokken. Wat zijn je klachten?

Maja
Door

Maja

op 26 September 2019

Hallo Linda. Ben nu 4 weken bezig met keto en 6.7 kg afgevallen. Heb 1 groot probleem, mijn energie is NUL. Ik neem een goede multivitamine alsmede calcium/magnesium en slaap 7 a 8 uur per nacht. Wat kan ik doen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 26 September 2019

Hoi Maja, dat is al een goed resultaat. Maar het gaat ook heel snel bij je met de kilo's. Eet jij echt voldoende? Dus voldoende calorieën? Dat is mijn eerste vraag. Het tweede kan zijn dat je te weinig zout binnenkrijgt. Kijk hier maar eens: https://slankmetlinda.nl/elektrolyten-koolhydraatarm-dieet/

Maja
Door

Maja

op 26 September 2019

Hartelijk dank voor uw snelle antwoord Linda, echt super. Nee ik denk eigenlijk niet dat ik voldoende eet want ik heb echt helemaal geen trek. ! Meestal eet ik s middags een - voor mijn doen - flinke maaltijd en dat was het dan voor die dag. Ik drink wel genoeg water, groene thee, zoethoutthee (ben ik dol op) en 2 koppen zwarte koffie, 1 smorgens en 1 s avonds. Dus ik kom wel aan of iets over 2 liter per dag. Gisteren 3 boterhammetjes gemaakt van 3 eetl. amandelmeel, 2 eetl. roomboter en 1 ei. 2 belegd met gebakken tomaat en 2 eieren (in roomboter) en 1 met salami. Maar ik zal vandaag proberen 2 maaltijden te eten en dan kijken hoe het gaat. Hartelijk dank voor de link, die ga ik zo op mijn gemak bekijken EN ik zal wat meer himalaya zout gaan gebruiken. O ja en ik ben 74 jaar. Nogmaals hartelijk dank.

Maja
Door

Maja

op 26 September 2019

Nog een laatste dingetje, gisteren heb ik bij de apotheek mijn bloeddruk laten meten, die was 114/72 en hartslag 88.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 27 September 2019

En waren ze tevreden? Is het een verbetering ten opzicht van hoe het was?

Judith
Door

Judith

op 7 January 2020

Hai Linda, Ik ben 3 weken geleden begonnen. Ik ben nu enorm ziek. Zie slecht, trillen, hoofdpijn, heb gisteren hele dag vaak suikerspiegel gemeten. Blijf rond 4 ook na eten (4,7). Ik viel alleen bijna flauw en heb helaas suikerwater gedronken (werd 6,1). Wel nog duizelig maar durfde auto te rijden. Ben nu ziek thuis. Slap, trillen, hoofdpijn. 5 kilo in 3 weken. Ik eet sinds gisteren weer hele kleine beetjes roggebrood. Volgens mij mist mijn lichaam enorm de suikers of koolhydraten. Ik eet mij nu toch geen suikerziekte aan hè? Alle klachten komen overeen met een hypo of zelfs ketacidose. Ga morgen naar arts

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 January 2020

Hoi Judith, dit klinkt als een goede afkickperiode, maar je zo slecht voelen is niet de bedoeling. Slik je medicatie? Eet je wel voldoende? En vul je je elektrolyten aan? Magnesium en zout zijn onmisbaar. Kan het ook een griepje zijn? Hopelijk geeft de arts uitsluitsel.

Saskia
Door

Saskia

op 14 January 2020

Ik volg sinds 1.5 week nu het Keto dieet. In het begin erg zwaar en ben flimk ziek geweest. Nu voel ik me prima alleen heb sinds 2 dagen licht bloedverlies. Niet heel erg maar wel voldoende dat het opviel. Hoe slecht is dit?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 January 2020

Hoi Saskia, je hormoonhuishouding verandert. Je kan hierbij onregelmatig gaan menstrueren of doorbraakbloedingen ervaren. In de meeste gevallen trekt dit weer bij en verandert je hormoonhuishouding ten positieve. Maar het kan ook nadelig veranderen. Soms is een ketodieet gewoon te strikt voor vrouwen. Ik zou het even in de gaten houden. Mocht het niet anders worden dan zou ik toch het strikte ketogeen loslaten en overstappen op koolhydraatarm.

Ellen
Door

Ellen

op 15 January 2020

Ik ben week 2 begonnen met koolhydraatarm te eten, sinds een paar dagen heb ik enorme (gal) bulten? Morgen naar de huisarts, had al een telefonisch consult gehad en mocht de ceterizine verdubbelen, helaas wordt het alleen nog maar erger. Kan het zijn dat het een reactie op mijn voeding is?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 January 2020

Hoi Ellen, ja dit kan zeker. Heel belangrijk dus om uit te zoeken uit welke voeding dit komt. Wat eet je nu meer dan voorheen? Dan zou ik dat zeker even weglaten/ vervangen. Meestal zijn het eieren, noten, zuivel of avocado. Of juist iets meer eten dan wat je deed. Ook kan het in zijn algemeenheid komen door meer eiwitten en/ of vetten. Pas goed op jezelf hoor.

Sylvia
Door

Sylvia

op 15 February 2020

Hallo Linda, Ik ben 6 dagen bezig met een koolhydraatarm dier. Vanochtend erge hartritmestoornissen en hartkloppingen, duizeligheid. Ben beginnen met Kiki’s kutjing thee omdat daar je kalium gehalte mee opvijzel, ik gebruik ook 400mg magnesium citraat per dag. Maak me zorgen over de hartritmestoornissen en kloppingen! Ik ben een vrouw van 75 jaar. Graag uw advies hierop! Met dank en vriendelijke groeten, Sylvia

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 February 2020

Hoi Sylvia, is het begonnen na het drinken van de thee? Dan zou ik daar zeker mee stoppen. Het kan door de extra Kalium komen. Dat is even mijn eerste ingeving. Kijk anders ook of het evt. door een bepaald voedingsmiddel kan komen en of je wel voldoende eet. De extra magnesium hierin herken ik niet als zodanig in relatie tot de hartkloppingen, maar je kan ook reageren op deze supplementen. Dus kijk zeker even wanneer het op de dag begint en wat je toen gegeten of genomen hebt. Blijft het aanhouden dan zou ik zeker even langs de huisarts gaan.

Marjolein
Door

Marjolein

op 18 February 2020

Hoi Linda Vraagje ik ben nu ruim 5 weken bezig inmiddels al lekker 6 kilo kwijt, Maar nu ben ik al een paar dagen aan de diarree en buikpijn en vandaag zelfs overgegeven? En ik heb nu niet echt zin in eten wat kan ik doen ?? Groetjes, Marjolein

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 February 2020

Dat klinkt als een heftige griep. Het enige wat je kunt doen is luisteren naar je lichaam en niet eten als je geen trek hebt. Zorg wel voor voldoende water als dat lukt en bouillon met voldoende zout. Goed uitzieken en daarna gewoon weer lekker doorgaan. Beterschap en sterkte. Liefs, Linda

Karla
Door

Karla

op 15 March 2020

Hoi Linda, Ben nu 3 weken bezig met Koolhydraatarm, nog niet heel veel afgevallen op de weegschaal, maar wel in cm rondom mijn buik. Nu heb ik een probleem. Ik slaap al een week nauwelijks meer. Er komt geen inslaapmoment. Ondertussen raak ik steeds vermoeider. Kan dit ook een bijwerking zijn van KHA dieet ? Ik slik s ochtends een magnesiumtablet.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 March 2020

Hoi Karla, geweldig van die centimeters. Let niet op de weegschaal hoor, die centimeters zeggen veel meer. En ja, dat slapen kan er even bij horen. Je hebt als het ware meer energie doordat je koolhydraten mindert. Ik zou de magnesium dan zeker verplaatsen naar de avond. Dus voor het slapen gaan, dat kan al wat helpen. En gebruik overdag voldoende zout en drink voldoende water. Het gaat vanzelf weer over.

Josefien
Door

Josefien

op 9 June 2020

Hallo Linda Ik kom bij het avondeten moeilijk aan voldoende calorieën. Wat kan ik er aan toevoegen? Gr. Josefien

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 June 2020

Je kan altijd wat extra vetten toevoegen, zoals wat meer vlees/ vis, olijfolie, kaas, meer groenten, avocado. Of eet overdag wat meer, zodat je niet persé bij de avondmaaltijd meer ‘moet’ eten.

Rabecca
Door

Rabecca

op 9 June 2020

Hoi Linda, wat een duidelijk verhaal over wat koolhydraatarm eten met je lichaam doet. Ik ben een paar maanden koolhydraat arm aan het eten. Dat wil zeggen dagelijks 1 maaltijd met weinig koolhydraten en 2 maaltijden koolhydraat arm. Ik heb aan het begin van deze periode een tijd lang keto gegeten. Inmiddels een maatje kwijt. Het viel me op dat ik nauwelijks klachten had. Ik voelde me vanaf het begin super, had ontzettend veel energie en geen last van een dipje na het eten. Voorheen was ik dagelijks vermoeid, koud en vaak futloos en hoofdpijn. Maar sinds ik koolhydraatarm eet, is dat stukken minder. Ik slik wel eens extra vitamine. Maar ik vind het best raar dat ik zo snel reageer op dit dieet. Ik denk dat ik niet goed tegen koolhydraten kan of er iets met mijn stofwisseling is. Hoe kom ik hierachter? Gr.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 June 2020

Dat is helemaal niet raar en ik denk juist dat je nu helemaal in balans bent. En er is helemaal niets mis met je. Je reageert veel beter op koolhydraatarm en je stofwisseling is nu juist weer genormaliseerd. Je bent er dus zelf al achter gekomen door koolhydraatarm te gaan eten. Dus lekker zo doorgaan en maak het zeker tot je nieuwe manier van eten.

Janet
Door

Janet

op 9 June 2020

Hoi linda,ik ben 5 weken geleden begonnen met koolydraadarm eten en inmiddels 6 kg kwijt,voel mij erg goed en fit.kan het dieet ook gevolgen hebben voor de menstruatie, ik menstreerom de week,of is het toch raadzaam om naar dw huisarts te gaan.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 June 2020

Je bent vrij snel veel gewicht verloren, dus dat kan zeker invloed hebben op de menstruatie. Dat kan er even bij horen in het begin. Je hormoonhuishouding verandert en je lichaam moet zich daar weer op aanpassen (even heel kort uitgelegd). Dit zal zeker weer moeten normaliseren, maar anders is het altijd goed dit even met je huisarts te bespreken. Helemaal als je vaker onregelmatige cycli hebt gekend.

Francisca
Door

Francisca

op 9 June 2020

Hoi Linda, Wat fijn dat je een paar vragen wilt beantwoorden! Sinds vorig jaar november zijn mijn man en ik bezig met koolhydraat arm eten. Mijn man is 15 kilo afgevallen, heeft idd een stinkadem gehad en na jouw blog te hebben gelezen snap ik ook de exceem achtige uitslag die hem nu siert. Ikzelf ben in het begin wel 3 kilo afgevallen, maar daarna weer naar mijn eigen gewicht gegaan, ik eet echt hetzelfde als hem. De laatste weken ervaar ik stramme handen en steeds meer tintelende, zere en verdoofde armen (beide evenveel). Vannacht werd ik 10x wakker en hoe ik lag maakte niet uit, beide armen had ik erge last van. Mijn man heeft polyneuropathie dus deze klachten heeft hij altijd al. Maar mijn vraag is, hoort dit erbij of Kan ik een tekort aan het een of ander hebben? Met vriendelijke groet, Francisca

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 June 2020

Hoi Francisca, ik kan je oprecht nu maar 1 advies geven en dat is absoluut naar de huisarts gaan met deze klachten. Want dit is niet iets wat erbij hoort. Dus blijf er niet mee rondlopen, maar laat je zeker even nakijken. Heel veel sterkte en succes!

Katrien
Door

Katrien

op 9 June 2020

Hoi Linda,yesss ben reeds 5 weken koolhydraatarm bezig,en het gaat super!! Maar sinds een dag of 3 heb ik een opgezette buik,geen last ,alleen een raar buikje?? Waaraan zou dit kunnen liggen?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 9 June 2020

Hoi Katrien, dat is vreemd ja. Het kan hormonaal zijn, soms in je ‘maandelijkse periode’ kan dit opgezet zijn. Maar het kan ook zijn dat je misschien intolerant bent voor een voedingsmiddel wat zorgt voor een opgeblazen buik? Maar meestal heb je dan ook buikpijn. Maar het kan ook even tijdelijk zijn en weer weggaan. Hou het even in de gaten en kijk of je nog eventueel klachten ervaart.

Tessie
Door

Tessie

op 10 February 2021

Ik heb een burnout gehad en erge moeite met het stabiliseren van mijn bloedsuiker. Nu ben ik sinds een stuk minder koolhydraten gaan eten ( 140 per dag ) en ik voel me erg slecht. Moe en gigantische hoofdpijn en brainfrog. Soms ben ik heel wazig in mijn hoofd. Ik heb wel minder schommelingen, maar ik ben doodop. Ik slaap héél veel ( snachts heel slecht ) en doe zelf een dutje smiddags. Hoort dit er ook bij en is dit tijdelijk? Ik hoor namelijk vaak dat ik wel koolhydraten nodig heb om te herstellen. Graag hoor ik van je.

Linda Nordholt
Reactie plaatsen

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!

Gratis: koolhydraatarm weekmenu

Voor een vliegende start heb ik een GRATIS WEEKMENU gemaakt. Met makkelijke en heerlijke koolhydraatarme recepten.


 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar
50%
Download nu!
Weekmenu koolhydraatarm dieet
arrow_drop_up arrow_drop_down