E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Koolhydraatarm uit eten gaan

Koolhydraatarm uit eten gaan
5 februari 2020 Linda Nordholt
In Afvallen

Het eerste obstakel bij het starten met een koolhydraatarm dieet zijn de geplande etentjes.

In de eerste plaats een reden om het starten uit te stellen, in de tweede plaats de angst van wat moet ik kiezen. Onthoud, in elk restaurant, zelfs bij een fastfood restaurant of pannenkoekenhuis is wel iets van vlees, vis en groente op de kaart te vinden.

Dus als het mogelijk is, altijd vantevoren op de website kijken naar de menukaart, zelfs als het een cafetaria is. Dan hoef je je geen zorgen te maken. Ook is het soms kiezen tussen 2 ‘kwaden’: vlees met saus, gefrituurd, gepaneerd, suikers, maar maak je daar vooral niet druk om.

Dat kleine beetje wat je dan binnen krijgt en onthoud: je gehele eetpatroon is echt niet ineens fout omdat je een gepaneerde schnitzel hebt gehad, saus met suikers, of per ongeluk een paar patatjes:) Het draait om je totale voedingspatroon, niet om een moment.

In een restaurant kun je heel gemakkelijk de keuzes maken die je vindt in deze lijst ‘Eten zonder koolhydraten’.

Ik bespreek een aantal opties voor je:

– Bij de Mcdonalds

– Bij de Chinees

– Bij een Steakhouse, bistro of restaurant

– Bij de sushi tent

– Bij de cafetaria

– Bij de Italiaan

– Bij de Mexicaan

– Bij de Griek

McDonalds

Bij McDonald’s is het natuurlijk heel makkelijk om een salade te bestellen, de croutons en de sausjes worden daar standaard apart geserveerd. Daar zitten vaak de meeste suikers in. Die kun je weglaten, maar een klein beetje saus zal echt niet uit maken hoor. Maar wat dacht je van de Mac tasty of Big Mac met kaas & bacon en zonder broodje! Of de ontbijtmuffin met ei, maar dan zonder broodje. En er zit vaak roomboter bij dus je hebt ook nog extra vetten:)

Je kunt ook een glutenvrij broodje nemen. Dat is niet koolhydraatarm maar er zitten minder toevoegingen in. Je kunt dan ook nog vragen om de saus apart te serveren.

Chinees

Bij de chinees is het eigenlijk geen probleem om koolhydraatarm te eten; er zijn zoveel vlees en visgerechten dat je die prima kunt bestellen. Ook hier geldt dat je de saus apart kunt bestellen (hier zitten namelijk de suikers in en die zijn niet mis. De saus zorgt ook vaak voor het dooreten bij de Chinees). Foe yong hai is natuurlijk heerlijk, net zoals de babi pangang: ook als je de saus weglaat. Als je het er apart bij besteld kun je er een beetje op doen. Loop zeker vooraf de kaart even langs en kijk naar kipgerechten of visgerechten met heel veel groenten. Doen ze moeilijk over het serveren zonder saus (heb ik nog nooit meegemaakt) zeg dan dat je zonder gluten moet eten. Dan laten ze het zeker weg. Overigens zijn er inmiddels ook veel vegetarische gerechten te bestellen, daar zitten vaak veel groenten bij.

Bistro, steakhouse

Als je naar een steakhouse of bistro gaat dan is het over het algemeen zo dat je vlees en groente apart geserveerd krijgt in aparte schaaltjes; vraag wat extra (warme) groente. Als voorgerecht kun je ook makkelijk carpaccio nemen of een soepje. Maar wat dacht je van een maaltijdsalade, boerenomelet, biefstuk, varkenshaas……De mogelijkheden zijn eindeloos. Vraag eventueel of ze de saus apart serveren of vraag om roomboter in plaats van saus. Laat brood, patat, rijst ed weg. 

Sushi

Ook voor de sushi geldt; er zijn zoveel soorten vis en groente die je kunt bestellen. Denk bijvoorbeeld aan sashimi. De saus wordt bijna altijd al apart geserveerd en de rijst kun je makkelijk vermijden. Vermijd in ieder geval overal de gefrituurde varianten. Start met een misosoep en kies vervolgens voor gegrilde vleessoorten en salades.

Cafetaria

Bij een cafetaria kun je niet helemaal voorkomen dat het meeste wordt gefrituurd. Gelukkig hebben vele inmiddels ook schotels en een gewone bakplaat waarop hamburgers worden bereid.

In mijn blog ‘Koolhydraatarm eten bij de snackbar’ vind je een lijst van alles wat je kunt kiezen.

Italiaan

Bij de Italiaan denken we altijd gelijk aan pizza en pasta en brood. Dit is echter slechts een deel van de kaart want er staan zoveel heerlijke koolhydraatarme gerechten op de kaart. Kijk maar eens naar een onderdeel van deze kaart die ik gevonden heb (bron: een voorbeeld Italiaanse Menukaart):

En zelfs een kaasplankje als toetje:)

Mexicaan

De Mexicaan staat bekend om de burrito’s en nacho’s en gepofte aardappel, bonen en empanada’s. Dat zijn natuurlijk de koolhydraten. Maar ook hier vind je een uitgebreide kaart met visgerechten, kip en vleesgerechten.

Ook kun je hier vaak bijgerechten met salades en extra groenten bestellen. En wat dacht je van een portie guacemole (met avocado) erbij?

Griek

Veelgebruikte producten in de Griekse kookkunst zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, vis en diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees. Andere typische ingrediënten zijn kaas, aubergine, courgette en yoghurt. Veel desserts bevatten noten en honing. Nu weet ik zeker als je dit zo leest wat je wel en niet kunt nemen. In onze Hollandse Griek wordt vaak Tzatziki geserveerd, kan heel goed. Maar ook vaak patat of rijst. Laat dat gewoon weg en vraag om een Griekse Salade. En weet je dat de Moussaka ook heel goed kan met gehakt en aubergine?

Moussaka – a traditional Balkan specialty with minced meat and potatoes

Meer tips

Weet je niet waar je naartoe gaat, dan sta je weleens voor een verrassing. Je kunt dus die dag plannen als jouw zondigdag als je echt het gevoel hebt dat er vooral pizza en pannenkoeken op het menu staan. Maar stel dat je nog wel aardig wat keuze hebt, hier nog wat algemene tips:

  • Kies geen voorgerecht of als voorgerecht een heldere bouillonsoep, carpaccio, zalmsalade, groenten etc.
  • Laat de stokbrood met kruidenboter staan. Dit is een enorme hongeropwekker. Met name het witte stokbrood. Niet voor niets dat ze dit in restaurants altijd als vooraf of bijgerecht serveren.
  • Neem als hoofdgerecht een maaltijdsalade of een vlees/visgerecht met groenten. Vraag om extra groenten in plaats van de aardappelen, pasta/ rijst of het brood.
  • Vraag of ze de saus apart serveren. Of een saus maken zonder suiker of dressing met olijfolie of een saus gebaseerd op boter en room. Overigens maak ik me over de saus nooit heel druk, ik vraag wel of het apart kan. Dan kan ik het zelf bepalen.
  • Kies als nagerecht koffie of een lekkere cappuccino met verse melk of een lekker kaasplankje. Soms hebben ze ook hangop of suikervrij vanille ijs. En als ze aardbeien hebben met slagroom is dat ook een optie.
  • Liefst geen alcohol, maar als je toch een glaasje wijn zou willen, neem dit dan pas als je wat gegeten hebt. Als je het op je lege maag neemt, krijg je een enorme bloedsuikerpiek, wat het hongergevoel enorm opwekt. De rem kan er dan sneller af gaan. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit of je rode of witte wijn neemt.
  • Neem je tijd om rustig te eten en te kauwen
  • Geniet van de gezelligheid en van de mensen om je heen en laat het eten daar onderdeel van uitmaken, niet andersom
  • Let eens op hoe iedereen eet en hoeveel koolhydraten er vaak in gaan. Dat wil jij toch niet?
  • Eet eventueel, voordat je gaat eten, wat thuis om de scherpe randjes van eventuele trek eraf te halen. Een handje noten of een eitje. Dan weet je dat het voornamelijk hoofdhonger is en geen buikhonger. Verleidingen zijn beter te weerstaan. Bestel eventueel meerdere voorgerechten als dat beter uitkomt en laat het hoofdgerecht voor wat het is.
  • Bestel eventueel meerdere voorgerechten als dat beter uitkomt en laat het hoofdgerecht voor wat het is.
  • Geef vooral aan dat je een speciaal dieet volgt omwille van de gezondheid: glutenvrij bijvoorbeeld of suikervrij. Dat kan altijd wat schelen met sausjes, paneermeel ed.
  • Eet overdag volgens een uitgeschreven weekmenu en vervang gewoon de avondmaaltijd door een gerecht van de menukaart van het restaurant waar je naartoe gaat. Ga niet compenseren, maar hou je gewoon aan de dagplanning.

Maar vergeet vooral niet te genieten. Ook van alle mogelijkheden die er zijn. Let niet zozeer op de hoeveelheden, maar doe het op gevoel. Eet tot je vol zit, drink lekker veel water en GENIET!

Bekijk mijn video en ik bespreek de mogelijkheden. Zo hoef je nooit meer een etentje te missen:

Comments (5)

  1. Lies 3 maanden geleden

    Geweldig Linda, ga nu iets meer op mijn gemak uit eten….bedankt voor de tips. Gr. Lies

    • Auteur
      Linda Nordholt 3 maanden geleden

      Graag gedaan en het kan heel goed samen gaan. Geniet ervan!

  2. Gerda 1 jaar geleden

    Goedemiddag,ik heb een lunch gehad met de familie en ik had een salade met kip en wokgroentes zalig gegeten

    • Auteur
      Linda Nordholt 1 jaar geleden

      Dat is super om te horen Gerda. Wat zijn er toch veel mogelijkheden he!?

  3. Ingrid Dekker 2 jaar geleden

    Bij Koffiebranderij/Proeverij Roemar in centrum van Deventer (Walstraat) hebben ze een alternatieve high tea. Bestaat uit 4 verschillende gerechtjes met bijpassend theesoort. Even aangeven dat je kha eet en komt dan helemaal goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*