E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Koolhydraatarm eten bij een snackbar; kan dat?

Koolhydraatarm eten bij een snackbar; kan dat?
10 oktober 2019 Linda Nordholt
In Gezond eetpatroon
koolhydraatarm-snackbar

Zaterdag patatdag….bij velen. Zo ook een klant die mij in paniek appte hoe ze de zaterdag nu door moest komen.

Nu kan ik mijn pet als voedingsdeskundige opzetten en het haar verbieden (want ja, gefrituurd….toevoegingen…..bewerkt).

Maar ik kijk altijd naar mogelijkheden en hoe bepaalde gewoontes ook gewoon doorgezet kunnen worden. Je wilt immers dat het een leefstijl wordt.

En weet je dat je prima koolhydraatarm kunt eten bij een snackbar?

Maar eerst even dit…..

Voordat ik een aantal keuzes voor je op een rij zet, wil ik je graag nog het volgende vertellen. Want wat ik in dit artikel opschrijf aan keuzes die je hebt bij een snackbar, heb ik al een keer op facebook geplaatst.

En ik wil je graag vertellen wat er gebeurde…..

Een boos mailtje, zelfs 3 boze mailtjes naar aanleiding van een facebook bericht over ‘Koolhydraatarm eten bij de cafetaria’

Hoe ik mensen kan aansporen naar de cafetaria te gaan

Hoe ik gefrituurd voedsel kan aanprijzen

Dat ik mensen niet bewust maak van het feit dat een snackbar een no go is

Ik ben heel blij met dit soort mailtjes, want dat betekent dat ik nog duidelijker moet maken waar ik voor sta als coach en voedingsdeskundige.

En als coach en voedingsdeskundige begeleid ik mensen door middel van de koolhydraatarme leefstijl naar een gezonde relatie met eten.

Het doel is: Een gezonde relatie met eten

Mijn doel als coach is mensen op weg te helpen naar een gezonde relatie met eten.

Niet: Hoe kan ik mij zo strikt mogelijk houden aan de regels van een koolhydraatarm eetpatroon houden, zonder ooit te mogen afwijken of betere keuzes te maken

De koolhydraatarme leefstijl is slechts een middel om het doel te bereiken. En dat gaat nooit over goed of fout, dat draait altijd om balans. Maar ja, balans is niet altijd een hippe boodschap.

Een koolhydraatarm dieet is een leefstijl

Voor de meeste mensen met een lang dieet-verleden geldt dat er een haat-liefde verhouding opgebouwd is met eten, met zichzelf, met de weegschaal. Afvallen kan voelen als een eeuwige strijd die gevoerd moet worden.

En dat gevoel van strijd gaat echt niet over door het volgen van strikte eetregels. Ook niet als het de regels zijn van een koolhydraatarm eetpatroon of dieet.

Dat gevoel van strijd gaat pas over als je kijkt naar wat, op het gebied van eten, past bij die persoon. Wat op lange termijn is vol te houden en wat daadwerkelijk kan leiden tot een verandering van leefstijl. Een leefstijl waar je soms ook dichtbij bepaalde ontwikkelde gewoontes kunt blijven….zoals: lekker uit eten gaan en ook afhalen bij de cafetaria.

Natuurlijk is het belangrijk wat je eet en welke keuzes je maakt, maar ik weet als geen ander dat een ieder die voor een zoveelste poging staat om af te vallen, wil dat het gevecht tussen ‘gezond’ en ongezond’ of ‘dat mag ik niet, dat mag ik wel’, of zou ik dit nu wel of niet doen, over is. Dat gezonde keuzes maken vanzelf gaat, zonder die innerlijke strijd die je moet voeren. En dat het vervolgens ook plezierig is, geen moeite meer kost en gaat vanuit een heerlijke flow omdat je gewoonweg niet meer anders wilt.

En ja, als dat het doel is wat velen willen bereiken dan denk ik graag mee wat iemand zou kunnen kiezen bij de cafetaria. Dat leidt in mijn ogen tot een gezonde relatie met eten en niet door bepaalde zaken absoluut te verbieden, omdat het gewoon niet hoort.

En velen konden mijn opsomming van de keuzes bij de cafetaria wel waarderen😊

Dus laten we even kijken naar de mogelijkheden die er zijn als je toch eens naar de cafetaria gaat.

Koolhydraatarm snackbar: dit zijn je opties

Veel snackbars hebben inmiddels ook schotels en een gewone bakplaat waarop hamburgers worden bereid. Biefstukje, kipfilet, varkenshaasje bijvoorbeeld. En serveren ze er ook groenten bij. Ook staan er vaak al maaltijdsalades op het menu.

Allemaal koolhydraatarm, maar het enige wat wellicht wat suikers kan bevatten zijn sausjes die erbij geserveerd worden, waaronder ook de mayonaise. Maar mayonaise is toegestaan op een koolhydraatarm eetpatroon, dus maak je dan niet druk over een beetje suikers dat er dit keer aan toegevoegd is. Zijn het echt de zoete sausjes zoals cocktailsaus, laat dit weg of kies voor mayonaise. Laat ketchup en curry links liggen, die bevatten toch nog veel suikers.

Dit zijn de koolhydraatarme keuzes bij de snackbar, naast de schotels zoals hierboven genoemd, die je kunt maken:

– Hamburger zonder broodje
– Knakworst
– Frikandel
– Halve haan
– Shoarma
– Gehaktbal
– Gehaktstaaf
– Mexicano
– Berenklauw/ berehap
– Kapsalon (zonder de patat)

Keuze genoeg, dus laat je niet uit het veld slaan als je bij een snackbar bent. Kies gewoon de beste keuze voor jou, geniet ervan en ga daarna lekker weer verder met je koolhydraatarme eetpatroon buiten de cafetaria.

Meer inspiratie over koolhydraatarm leven

En zoek je nog extra inspiratie? Kijk eens of de Club van Linda wat voor je is. Iedere week een nieuw weekmenu, bomvol recepten, maar ook ruimte voor een etentje of een hapje uit de cafetaria. En een fijne club mensen die gelijkgestemd zijn en ook zoeken naar een eetpatroon dat bij hen past. Ik help je er graag bij.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*