Koolhydraatarm eten bij een snackbar; kan dat?
10 oktober 2019 
3 min. leestijd

Koolhydraatarm eten bij een snackbar; kan dat?

Zaterdag patatdag….bij velen. Zo ook een klant die mij in paniek appte hoe ze de zaterdag nu door moest komen. Want hoe combineer je dit nu met een koolhydraatarm dieet?

Nu kan ik mijn pet als voedingsdeskundige opzetten en het haar verbieden (want ja, gefrituurd….toevoegingen…..bewerkt).

Maar ik kijk altijd naar mogelijkheden en hoe bepaalde gewoontes ook gewoon doorgezet kunnen worden. Je wilt immers dat het een leefstijl wordt.

En weet je dat je prima koolhydraatarm kunt eten bij een snackbar?

Zie ook: Koolhydraatarm uit eten gaan

Maar eerst even dit…..

Voordat ik een aantal keuzes voor je op een rij zet, wil ik je graag nog het volgende vertellen. Want wat ik in dit artikel opschrijf aan keuzes die je hebt bij een snackbar, heb ik al een keer op facebook geplaatst.

En ik wil je graag vertellen wat er gebeurde…..

Een boos mailtje, zelfs 3 boze mailtjes naar aanleiding van een facebook bericht over ‘Koolhydraatarm eten bij de cafetaria’

Hoe ik mensen kan aansporen naar de cafetaria te gaan

Hoe ik gefrituurd voedsel kan aanprijzen

Dat ik mensen niet bewust maak van het feit dat een snackbar een no go is

Ik ben heel blij met dit soort mailtjes, want dat betekent dat ik nog duidelijker moet maken waar ik voor sta als coach en voedingsdeskundige.

En als coach en voedingsdeskundige begeleid ik mensen door middel van de koolhydraatarme leefstijl naar een gezonde relatie met eten.

Het doel is: Een gezonde relatie met eten

Mijn doel als coach is mensen op weg te helpen naar een gezonde relatie met eten.

Niet: Hoe kan ik mij zo strikt mogelijk houden aan de regels van een koolhydraatarm eetpatroon houden, zonder ooit te mogen afwijken of betere keuzes te maken

De koolhydraatarme leefstijl is slechts een middel om het doel te bereiken. En dat gaat nooit over goed of fout, dat draait altijd om balans. Maar ja, balans is niet altijd een hippe boodschap.

Een koolhydraatarm dieet is een leefstijl

Voor de meeste mensen met een lang dieet-verleden geldt dat er een haat-liefde verhouding opgebouwd is met eten, met zichzelf, met de weegschaal. Afvallen kan voelen als een eeuwige strijd die gevoerd moet worden.

En dat gevoel van strijd gaat echt niet over door het volgen van strikte eetregels. Ook niet als het de regels zijn van een koolhydraatarm eetpatroon of dieet.

Dat gevoel van strijd gaat pas over als je kijkt naar wat, op het gebied van eten, past bij die persoon. Wat op lange termijn is vol te houden en wat daadwerkelijk kan leiden tot een verandering van leefstijl. Een leefstijl waar je soms ook dichtbij bepaalde ontwikkelde gewoontes kunt blijven….zoals: lekker uit eten gaan en ook afhalen bij de cafetaria.

Natuurlijk is het belangrijk wat je eet en welke keuzes je maakt, maar ik weet als geen ander dat een ieder die voor een zoveelste poging staat om af te vallen, wil dat het gevecht tussen ‘gezond’ en ongezond’ of ‘dat mag ik niet, dat mag ik wel’, of zou ik dit nu wel of niet doen, over is. Dat gezonde keuzes maken vanzelf gaat, zonder die innerlijke strijd die je moet voeren. En dat het vervolgens ook plezierig is, geen moeite meer kost en gaat vanuit een heerlijke flow omdat je gewoonweg niet meer anders wilt.

En ja, als dat het doel is wat velen willen bereiken dan denk ik graag mee wat iemand zou kunnen kiezen bij de cafetaria. Dat leidt in mijn ogen tot een gezonde relatie met eten en niet door bepaalde zaken absoluut te verbieden, omdat het gewoon niet hoort.

En velen konden mijn opsomming van de keuzes bij de cafetaria wel waarderen

Dus laten we even kijken naar de mogelijkheden die er zijn als je toch eens naar de cafetaria gaat.

Koolhydraatarm snackbar: dit zijn je opties

Veel snackbars hebben inmiddels ook schotels en een gewone bakplaat waarop hamburgers worden bereid. Biefstukje, kipfilet, varkenshaasje bijvoorbeeld. En serveren ze er ook groenten bij. Ook staan er vaak al maaltijdsalades op het menu.

Allemaal koolhydraatarm, maar het enige wat wellicht wat suikers kan bevatten zijn sausjes die erbij geserveerd worden, waaronder ook de mayonaise. Maar mayonaise is toegestaan op een koolhydraatarm eetpatroon, dus maak je dan niet druk over een beetje suikers dat er dit keer aan toegevoegd is. Zijn het echt de zoete sausjes zoals cocktailsaus, laat dit weg of kies voor mayonaise. Laat ketchup en curry links liggen, die bevatten toch nog veel suikers.

Dit zijn de koolhydraatarme keuzes bij de snackbar, naast de schotels zoals hierboven genoemd, die je kunt maken:

– Hamburger zonder broodje
– Knakworst
– Frikandel
– Halve haan
Shoarma
– Gehaktbal
– Gehaktstaaf
– Mexicano
– Berenklauw/ berehap
– Kapsalon (zonder de patat)

Keuze genoeg, dus laat je niet uit het veld slaan als je bij een snackbar bent. Kies gewoon de beste keuze voor jou, geniet ervan en ga daarna lekker weer verder met je koolhydraatarme eetpatroon buiten de cafetaria.

En voor een ovenheerlijke zelf te maken kroket voor thuis, kijk zeker even hier: koolhydraatarme kroket.

Meer inspiratie voor je koolhydraatarme leefstijl

En zoek je nog extra inspiratie? Kijk eens of de Club van Linda wat voor je is. Iedere week een nieuw weekmenu, bomvol recepten, maar ook ruimte voor een etentje of een hapje uit de cafetaria. En een fijne club mensen die gelijkgestemd zijn en ook zoeken naar een eetpatroon dat bij hen past. Ik help je er graag bij.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Sjan Albers
Door

Sjan Albers

op 20 Jan 2020

Nou Linda dit is nu voor mij precies hoe ik t voel en beleef mn kh levensstijl erg goed omschreven de kilo.s gaan niet snel maar de.cm wel .En vooral voel ik me goed erbij en energiek! Dank je voor dit berichtje!TOP GR Sjan

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 20 Jan 2020

Graag gedaan en jij bedankt voor je reactie. Heel fijn dat je je er goed bij voelt, maar vooral ook dat je doet wat past bij jou. Top!

Cora Meijer-Lammerse
Door

Cora Meijer-Lammerse

op 22 Jan 2020

Hallo, dankjewel voor de duidelijke uitleg. Wij hebben als gezin vrijdagavond een gezellige avond met tv kijken, the Voice, met chips en een wijntje. De hele week gaat het koolhydraatarm eten best goed, alleen de vrijdagavond dus niet. Is dit een probleem of kan ik het misschien een beetje aanpassen? Ik doe nu wel regelmatig ipv het wijntje dan een glas water. Heb je een goede tip?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 22 Jan 2020

Hoi Cora, of het een probleem is is natuurlijk helemaal aan jou:) Ik weet niet in hoeverre het je resultaten of doelen in de weg zit namelijk. Je kan de chips weglaten en kiezen voor het wijntje. Dan neem je wat kaas of worst erbij. Of toch water en kaas en worst. Voel jij je goed en val je af (als dat het doel is) dan kun je best een keer wat chips en/ of wijn nemen. Anders zou ik het toch eventjes laten.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!