Heb je op een gegeven moment je gewenste gewicht bereikt met een koolhydraatarm dieet (en denk ook even aan die centimeters die je verloren bent. Deze kunnen meer zijn dat de verloren kilo’s en zeggen vaak veel meer), dan kun je gaan experimenteren met het ophogen van de hoeveelheid koolhydraten of eventueel het ophogen van de hoeveelheid calorieën.
Er zijn echter vele scenario’s mogelijk. Want het kan zo zijn dat je lichaam zonder aanpassing in je huidige eetpatroon gewoon netjes op gewicht blijft. En je dus eigenlijk niets hoeft aan te passen en lekker gewoon kan doorgaan met wat je doet.
Je streefgewicht bereikt, wat nu?
2 zaken zijn van belang als je je streefgewicht hebt bereikt:
- Welke aanpassingen ga je doen in je eetpatroon?
- Hoe ontwikkel je de juiste mindset om op gewicht te blijven?
Ik geef je een paar van mijn belangrijkste tips in dit artikel.
Welke aanpassingen ga je doen in je eetpatroon?
Zoals hierboven al aangegeven kun je gewoon blijven doen wat je al doet.
Maar stel dat je toch blijft afvallen en dit eigenlijk niet meer nodig is, of dat je toch behoefte krijgt aan wat meer koolhydraten, dan kun je het volgende gaan uitproberen:
1.Je hoogt je koolhydraatinname met 5 gram extra per dag op.
Eet je momenteel 50 gram koolhydraten per dag, dan kun je dus gaan kijken wat jouw koolhydraatgrens is om op gewicht te blijven. Je hoogt dan bijvoorbeeld je koolhydraatinname op naar 55 gram per dag.
2. Je stapt over van koolhydraatarm naar koolhydraatbeperkt.
Dit kan een grote stap ineens zijn, maar mijn ervaring is dat je hierdoor echt niet ineens gaat aankomen. Ook met een koolhydraatbeperkt dieet kan jij prima op gewicht blijven. Jouw lichaam gaat zelfs door met vet verbranden, je raakt alleen niet meer in ketose.
Zie ook: Koolhydraatbeperkt weekmenu
3. Je hoogt je calorieën wat op per dag.
Sommigen voelen zich zo fijn bij koolhydraatarm en merken dat koolhydraatbeperkt niet werkt. Je kunt bij koolhydraatbeperkt door toevoeging van fruit en wellicht gewoon brood ineens weer wat trek ervaren. Je bloedsuikerspiegel kan ineens weer sterk gaan schommelen en met name voor wie diabetes type 2 heeft, vaak geen goed idee. Ook voor wie sterk reageert op koolhydraten en suikers en door het eten van meer koolhydraten weer minder energie ervaart, is koolhydraatarm blijven eten gewoon de beste optie.
Lees ook: Alles over een koolhydraatarm en diabetes type 2 dieet
Blijf je dan afvallen op koolhydraatarm en wil je niet over naar koolhydraatbeperkt, dan is het goed te kijken om je calorieën dan met 200 per dag op te hogen tot maximaal 500 per dag. Dan blijf je strikt koolhydraatarm eten, maar eet je meer eiwitten en vetten en daarmee meer calorieën. Dan gaat je gewicht ook stabiliseren. Kom je dan bijvoorbeeld toch weer wat aan, verminder je calorie inname dan weer.
Verwar dit aankomen echter niet met de normale schommelingen in je gewicht. Die horen er bij: Schommelend gewicht en een koolhydraatarm dieet
Hoe ontwikkel je de juiste mindset om op gewicht te blijven?
Heb je je eenmaal de koolhydraatarme leefstijl eigen gemaakt, dan toch kan het zijn dat je, eenmaal op gewicht, weer wat ‘makkelijker’ wordt. Of het idee hebt dat je ‘klaar’ bent. Je weet dat je het wilt volhouden, maar soms spelen er allerlei gedachten en gevoelens een rol die ervoor kunnen zorgen dat je weer terugvalt. Ook kunnen er momenten ontstaan waarop je merkt dat het even helemaal niet meer zo lekker gaat als in het begin. Je wordt wat onrustig en begint te twijfelen. En de motivatie zakt wat weg.
Stel jezelf deze vragen
Het beste advies wat ik je hierin wil meegeven is: Stel jezelf iedere dag de volgende vraag: Hoe voel je je?
Een krachtige vraag die je laat nadenken over wat je aan het doen bent en of nog steeds voor je werkt. En laat bij het stellen van deze vraag aan jezelf je gedachten uitgaan naar de volgende subvragen:
- Sta iedere dag even stil bij je lichaam. Voel je je goed? Zo nee, wat is er mis? Kan je er vandaag wat aan doen? Duurt het al lang of is het alleen vandaag zo?
- Zijn er lichamelijke klachten die je hebt? Na het eten van bepaalde voeding bijvoorbeeld. Of heb je pijntjes die je al langer dwars zitten?
- Wat is het belangrijkste signaal dat je van je lichaam krijgt? Een hele lastige veelomvattende vraag, maar zijn er signalen die je opvallen? Lichamelijk, emotioneel….
- Behoefte aan chips of juist chocolade? Bedenk dan waar je eigenlijk zin in hebt. Probeer echt te achterhalen wat er op dat moment aan de hand is. Is het een gewoonte (alleen thuis), is er sprake van een emotie….
- Heb je stress, slaap je slecht en kom je ineens aan? Of ben je gaan sporten en heb je toch wat meer koolhydraten nodig?
- Heb je ineens meer trek, dus echte buikhonger? Eet je nog wel voldoende of ben je wat slordig geworden?
- Loopt alles qua plannen nog op rolletjes? Of moet je hier weer even in bijsturen?
- Hoe staat het met je moeilijke momenten? Heb je je weg daarin kunnen vinden of moet je je hier toch meer op voorbereiden?
- Kijk ik wel voldoende naar wat ik al bereikt heb? Of ben ik toch te streng voor mijzelf?
Dus ook op het moment dat je helemaal niet meer hoeft af te vallen, is het goed stil te staan bij signalen die je lichaam en je ‘koppie’ je geeft.
Koolhydraatarm eten wordt echt een nieuwe leefstijl als je er constant op een positieve manier aandacht aan schenkt.
Er is namelijk geen eindpunt, maar een constante reis waar je mee bezig bent. En vooral: laat je niet gek maken en wees lief voor jezelf! Jij bent het waard.