Koolhydraatarm eten en afvallen volhouden
28 februari 2018 
3 min. leestijd

Koolhydraatarm eten en afvallen volhouden

Hoe hou ik mijn gewicht vast?
Hoe hou ik het afvallen vol?
Hoe blijf ik altijd zo eten?
Hoe zorg ik ervoor dat ik niet terugval?

Veel gestelde vragen waar we soms ook een beetje angst voor hebben. Want velen onder ons kunnen best afvallen. Knop om en gaan met die banaan. Maar dan komt het moment van een terugval, geen motivatie meer, toch weer aankomen.

En dan is het moeilijkste altijd van afvallen: Volhouden.

Het afvallen volhouden, je gewicht vasthouden….hoe dan?

Een woordje dat veel met me doet. Omdat dit een woordje is dat laat zien dat je al een heel verleden achter de rug hebt van afvallen, diëten, jojo-en, wetend wat je valkuilen zijn. Denken dat het niet lukt. Bang zijn om weer te falen.

En ja, voor mij zo herkenbaar. Ik ben daar geweest. In die situatie dat ik altijd weer op dieet moest (van mezelf) om af te vallen, maar altijd weer die terugval. Altijd weer die zucht: ‘Kon ik het maar volhouden’. Je gaat zo aan jezelf twijfelen en het gevoel van strijd overheerst. Je hebt het vast ook vaak gezegd: ‘Ik heb levenslang’. Dat dacht ik ook.

Ik kan allerlei praktische tips geven die je allemaal wel kent: ‘eet dat niet, eet dat wel, slik dit niet of doe dat!’ Maar iedereen weet dat natuurlijk al. Het geheim is “de mindset”. Ik heb vaak gewenst dat er een pil was waarmee ik altijd slank bleef. Toen die maar niet kwam wist ik; het speelt zicht allemaal af in mijn hoofd.

De belangrijke veranderingen in mijn levensstijl om afvallen vol te houden

Ik was er zo klaar mee, klaar met mezelf en er moest verandering komen. En hierin heb ik een aantal belangrijke beslissingen voor mezelf genomen. En die wil ik graag met je delen. En iedere keer terugvallen op deze belangrijke beslissingen, heeft mij gebracht waar ik nu sta. Een eetpatroon wat mijn leefstijl is en waarbij ik nooit meer het gevoel heb dat ik moet volhouden:

1. Nooit meer op dieet. En straal dit uit naar je omgeving

Ik ben dus nooit meer op dieet maar ik werk altijd aan mijn gezondheid. Daar begint alles mee.

2. Afvallen is geen doel, maar een proces met vallen en opstaan

Afvallen is voor de meesten geen probleem, ook voor mij niet. Wat ik veranderde is dat ik mezelf afvroeg: hoe voelt dit voor mijn lichaam, wat doet dit met mijn energie. Het is dus niet iets met een begin en een einde, maar het is een levensstijl voor altijd. Ik noem het daarom ook graag een koolhydraatarme reis en liever geen koolhydraatarm dieet.

Lees ook: Welke resultaten kun je verwachten met een koolhydraatarm dieet

3. Ik wil milder voor mezelf zijn, ik mag er zijn

Ik vind het ook niet erg als het weer “misgaat”, ik kom aan of het is vakantie en ik laat me iets meer gaan dan ik van plan was; geen probleem. Het komt weer goed, de ene keer duurt het wat langer dan de andere keer maar het komt goed en ik weet; ik mag er zijn en ik hoef mezelf niet uit te hongeren of andere gekken dingen te gaan doen na zo’n periode. Ook kleine “misstappen” zijn niet meer erg; oh het is wel erg warm: ik neem een ijsje of oh het is wel erg koud ik neem en bord erwtensoep met wit stokbrood.

4. Ik wil geen alles of niets denker zijn

Ik ontzeg mezelf niet meer alles, omdat ik gezond wil zijn en ik neem rustig een wijntje als de gelegenheid zich voordoet of een gebakje of een chocolaatje. Waar het vroeger “mis ging” is dat ik vervolgens de rest van de dag als “verloren” beschouwde en dus na het broodje of gebakje in de ochtend alles at wat los en vast zat. Om vervolgens de volgende dag weer te gaan vasten.  Dat is desastreus.

Lees ook: Zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet: Wel of niet doen

5. Ik wil niet meer toegeven aan korte termijn impulsen van gebak, wijn, pizza….

Ik geef niet meer toe aan korte termijn impuls; ik weet waar die impuls vandaan komt en ik weet wat het gebakje met mij doet en ik wil kunnen beslissen; ik doe het niet. Ik mag het wel maar ik wil het niet. Dat is een echte overwinning voor als je in een onverwachte positie komt, waarbij je opeens iets aangeboden krijgt; iemand is jarig op het werk, een vriendin komt spontaan langs met een fles wijn en een pizza punt. En zo kun je duizenden onverwachte impulsmomenten bedenken waar je heer en meester over wilt zijn; IK beslis.

6. Een zondigmomentje is mijn beslissing

IK kan nu rustig 2 dagen wat zondigmomenten inlassen. Dat zijn dagen dat ik nergens op let. Voor mij zijn dat 2 dagen per week voor iemand anders kan die balans weer anders liggen. Daar moet je zelf uit zien te komen!

Lees ook: Teveel gegeten: Alles verpest?

Afvallen is niet het einddoel

Tja, en dat zijn niet zomaar beslissingen die je neemt. Op papier ziet het er goed uit, maar in de praktijk gaat dit natuurlijk met vallen en opstaan. Dus volhouden……dat is nooit het einddoel, dat is het slechts het begin van de reis waar je aan bent begonnen. Blij dat ik er levenslang mee bezig mag zijn om te werken aan de beste versie van mezelf.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Greet
Door

Greet

op 24 Aug 2017

Bedankt...ik geloof dat ik wat betreft het "gunnen" een beetje op het randje zit. Bij mij is het 4 kilo aankomen en weer afvallen. enz.enz. Ik baal daar van. Het duurt ook telkens iets langer voordat ik het er weer af heb. Nu ben ik idd anders gaan denken wat betreft het gunnen van een gebakje of een wijntje. Ik maak daar nu keuzes in. Braaf he. Ik vind jou peptalk echt stimulerend en sympathiek. Een gewone vrouw die de andere gewone vrouwen toespreekt! Heerlijk!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 30 Aug 2017

Ah Greet, kijk daar doe ik het voor. En laat je niet ontmoedigen hoor door die extra kilo's. Dat is ook vaak vocht hoor. Goed dat je nu anders denkt, echt, dat gaat je helpen. Topper.

Saskia
Door

Saskia

op 17 Mar 2018

Maandag a.s. ga ik er (weer) voor: op naar een gezond eetpatroon en gezond gewicht. Ik heb al eerder kha gegeten en dat bevirl toen erg goed. Ik voelde me fitter, had meer energie, geen honger en mijn bloedsuikers waren keurig (ik heb diabetes type 1). Ik miste alleen brood en crackers heel erg en uiteindelijk kwamen de eieren en de salades echt mijn neus uit en viel ik toch weer terug in mijn oude, minder gezonde eetpatroon. Nu dus weer last van onstabiele bloedsuikers, me niet fit voelen en veel trek... Ik hoop met jouw motiverende filmpjes en mailtjes de draad weer op te kunnen pikken en me snel weer goed te voelen!

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 18 Mar 2018

En dat gaat je lukken hoor. Succes!

Lydia
Door

Lydia

op 03 Apr 2018

Hallo Linda, Na vele wegen leiden naar minder minder minder, toch maar weer de moed genomen om nar jouw verhaal te luisteren. Vandaag begonnen met dinsdag van het weekmenu (gratis, geweldig en dank daarvoor). Ik weeg nu 108 kg en ben 1.71 m hoog. Ik ben zangeres in twee bands en als ik mijzelf zie op een video, dan denk ik iedere keer, daar moet je wat aan doen. Voel mij er nu niet meer lekker bij. Ik hoop dat ik door jouw verhaal toch meer kan bereiken en mijn wil sterker wordt hierdoor. Bedankt en ik hou je op de hoogte. Hartelijke groet, Lydia

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 03 Apr 2018

Super zeg en ga ervoor. Het gaat je gewoon lukken hoor! En dank voor het delen. Groetjes Linda

Lieke
Door

Lieke

op 24 Apr 2018

Hoi Linda Doe al 4 jaar kolydraatarm eten 1e jaar 24 kg er af Nu geen ons Meer .van Alles gebrobeerd Gestopt met roken 6 kg er bij. Weet het Niet meeeer. Vr gr lieke

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Apr 2018

Hoi Lieke, dan zou ik toch echt met je mee moeten kijken waar het eventueel 'mis' gaat. Als je dat graag wilt en daarin begeleiding wilt mag je me altijd mailen naar info@slankmetlinda.nl.

Leen
Door

Leen

op 11 May 2018

Ik zie nergens fruit in de recepten, die heb je toch ook nodig?

Linda Nordholt
Esther
Door

Esther

op 04 Jul 2018

Hoi Linda,Gisteren je kha menu op de website ontdekt en gedownload. Vandaag een berichtje in m’n mailbox en een filmpje. Net gekeken en wat pakkend! Wat raakt mij jou filmpje, zo enorm herkenbaar wat je zegt over volhouden. Dankjewel hiervoor, ik ga zo proberen je tips ten harte te nemen en m’n mindset veranderen. Ik ga voor een gezonde versie van mijzelf, het beste. Met vallen en opstaan. Geen dieet maar een levensweg, the best is yet to come. Wat wil ik graag m’n korte impulsgedachten over gebakjes, pizza’s en andere lekkere dingen uitzetten en denken op lange termijn en dat gaat me lukken. Tot gisteren zat ik in een dip, maar jij motiveert & inspireert mij! Dank daarvoor ?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 17 Jul 2018

Super, daar doe ik het voor. Jij komt er wel!

Tikus
Door

Tikus

op 19 Aug 2018

Goeie peptalk, Linda. Over een week ga ik jouw weekmenu uitproberen (heb nu zoals ik je mailde al voor de hele volgende week boodschappen in huis) en dan ga ik halverwege die week nog eens jouw video bekijken. Ben al geruime tijd bezig met KH beperkt maar moet steeds zoeken naar recepten om niet iedere week diezelfde salades op tafel te krjjgen. Heel gemakkelijk zo'n weekmenu. Je geeft trouwens een aantal plakjes komkommer aan. Is komkommer niet iets dat je altijd en onbeperkt mag eten? Bedankt tot nu toe. Ik ga je volgen.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Aug 2018

Super om te horen. En ja, komkommer mag je veel eten hoor. Dus geniet er vooral van. Het bevat per 100 gram maar 2,2 gram koolhydraten.

Bep
Door

Bep

op 14 Sep 2018

Ik las een recept met tussendoortje 5 plakjes kaas ,hoe groot en of zwaar ,ik vind dit erg veel. Gr Bep

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 14 Sep 2018

Weet je zo ook welk recept? Je kunt altijd minderen natuurlijk.

Wilma
Door

Wilma

op 02 Nov 2018

Hoi Linda, Ik ben erg nieuwsgierig naar het filmpje waar Tikus over schrijft. Ik wil graag beginnen, maar heb e een stok achter de deur nodig. Val altijd 5 kilo af en dan sta ik stil....terwijl e r dan nog veel kilo's moeten verdwijnen...hellup

Linda Nordholt
Diana Wagemakers
Door

Diana Wagemakers

op 06 Nov 2018

Bedankt voor het weekmenu en het inspirerende filmpje. Het is echt precies zoals jij het zegt. Ik ben nu zelf sinds 1 oktober begonnen met kha eten en ben nu 4,1kg afgevallen. Ik zelf vind het wat weinig, maar ik weet het niet. Ik vind het weekmenu fantastisch, ik was zekf een beetje inspiratie loos. Wel nog even een vraagje, ik mis enorm mijn koffie want dat drink ik met melk en een zoetje. Is het heel onverstandig als ik s'avonds twee kopjes koffie neem? Alvast bedankt en ik ga lekker door met kha eten. Groetjes Diana uit Lelystad

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 09 Nov 2018

Dat is toch super?! Kijk ook naar je centimeters die je verliest hoor, in plaats van alleen naar de kilo's. En die twee kopjes koffie kunnen echt geen kwaad. Nu kan ik vertellen dat je moet oppassen met zoetjes, want ze kunnen het afvalproces verstoren en je zoetbehoefte in stand houden, maar als het binnen je schema past en je voelt je er goed bij, geniet ervan.

Vera
Door

Vera

op 09 Nov 2018

Hoi Linda, Ik ben vanmorgen gelijk begonnen met het weekmenu. Dank dat je het makkelijk hebt gemaakt om te beginnen. Heerlijk gegeten en geen last van een knorrende maag! Gelukkig hoef ik geen tientallen kilo’s kwijt maar die 5 kilo die op mijn buik zit zorgt ervoor dat ik me niet prettig voel. Ik denk niet dat ik mijn wijntje in het weekend laat staan maar ja.., dan doe ik er toch gewoon een paar weken langer over om alle kilo’s kwijt te raken?!? Wel heb ik mijn vegetariër zijn dus opgegeven. Ik hoop in de toekomst meer recepten te vinden waardoor ik het vlees en de vis weer kan minderen...

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 18 Nov 2018

Nou, een wijntje in het weekend moet kunnen hoor. En je pakt het snel genoeg op als jij je draait hebt gevonden.

Judithsteijn
Door

Judithsteijn

op 06 Mar 2019

Hoi Linda. Vandaag begonnen met je weekmenu. Ik heb een gastric bypass gehad in 2015 en nu toch weer aangekomen door... snoepen. Hoop mn suiker-trek er weer onder te krijgen door kh arm. Heb je nog tips ivm mn kleine maag? Groetjes Judith

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 06 Mar 2019

Vooral luisteren naar je lichaam en vol = vol. Ik weet dat je waarschijnlijk niet alles op krijgt. Volgens mij is ook het advies om meerdere kleinere porties per dag te eten? Eet dan tot je vol zit. Eet voldoende gezonde vetten, eiwitten en groenten.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!