arrow_drop_up arrow_drop_down
15 augustus 2013 
in Mindset

Vakantie?! Zondig-knop: Aan!

Niets brengt mijn diepgewortelde verstoorde relatie met eten zo in beeld als vakantie. Zodra de zomervakantie in beeld komt, geven mijn hersenen een seintje: het genieten gaat beginnen. Niet zozeer omdat je even los komt uit het dagelijkse leven, relaxen, cultuur opsnuiven, verstand op nul, maar omdat het weer mag: onbezorgd eten en drinken.

Even helemaal ‘los’ gaan op vakantie

En dan niet zomaar genieten, nee, helemaal los gaan. Niet letten op calorieën, slechte vetten, teveel alcohol, regelmaat in eten, constante bloedsuiker. Nee helemaal niets van dat alles. Gewoon eten en drinken waar je zin in hebt. Zelfs een biertje, dat smaakt het allerlekkerst in Zuid Spanje bij 41 graden.

De zondig knop met eten staat volledig aan. Heel simpel, voor de vakantie beslis ik dat ik mag zondigen met eten. Het is een rationeel besluit dat ik neem. Een middenweg bestaat niet voor mij. Jarenlang heb ik tijdens vakanties gependeld tussen beslissingen: neem ik een salade of ga ik toch voor een witte baguette met calamares (gefrituurde inktvisringen). Ga ik voor de spa rood of kies ik toch voor het koude biertje. Jarenlang liep ik rond met frustraties. Waarom lukt het mij niet tijdens de vakanties te kiezen voor de gezonde varianten? En af en toe mezelf te trakteren op een ijsje of een biertje. Gewoonweg, omdat ik een vakantie/ weekend emotie eter ben. Geen negatieve gedachten die mij laten eten, maar positieve situaties die mij doen wegzweven met een lekker glas wijn en heerlijke tapas. Had ik trouwens wel goed opgelet en gezonde keuzes gemaakt, zaten er na de vakantie ook 3 kilo aan. Frustratie volledig!

Zie ook: Zondigen mag en moet

Het gevecht na de vakantie

Eenmaal de zondig knop gevonden, die tijdens de vakantie op ‘aan’ staat, begon het gevecht na de vakantie. Tuurlijk praten we niet over 1 of 2 kilo aangekomen, maak er maar gerust 5 tot 7 van. Uiteraard niet allemaal ´vast´ vet. Vocht, alcohol, een volle maag van 2 weken,  slecht naar het toilet kunnen, zorgen toch vaak voor 3 ‘vaste kilo’s. En ja, frustratie alom, want waarom heb ik het toch weer zo ver laten komen?

Mijn omslagpunt

Maar nu, na jaren van worsteling, heb ik mijn ‘omslagpunt’ ervaren. Ik besluit voor de zomer (en ook voor de kerst, maar dat even buiten beschouwing gelaten) dat mijn zondig knop aan gaat. Ik ga niet meer gefrustreerd vakantie vieren, ik geniet volop. En ja, af en toe kan ik het niet laten om mezelf even een ‘varkentje’ te noemen als ik weer met een bolle buik niet naar het toilet kon, maar ik geniet volop. Na de vakantie besluit ik ook net zo makkelijk weer dat mijn zondig knop uit moet. Ik beslis simpelweg om weer te genieten van rust, regelmaat en reinheid. Niets voelt dan zo lekker om weer trek te ervaren, een ‘lege ‘ buik te hebben, een goede stoelgang en reiniging van het lichaam. Een verstoorde relatie? Voor mij niet. Het geeft mij de rust waar ik jaren naar gezocht hebt. Twee eerlijke afspraken met mezelf, zondig knop aan, zondig knop uit.

Want ook afvallen en zondigen met wat eetmomentjes gaan prima samen. Zie ook: Zondigen en toch afvallen: zo doe je dat

En hoe ga jij om met zondigmomentjes in de vakantie?

Ik vind het leuk als je jouw reactie hieronder achterlaat.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Shoba
Door

Shoba

op 15 August 2013

Super leuk geschreven en zo herkenbaar!! Fijn om te lezen dat zelfs jij de keuze maakt om tijdens je zomervakantie helemaal te genieten. En nog beter natuurlijk dat je na je vakantie je zondig knop weer uit kunt zetten!

Sandra van Hunnik
Door

Sandra van Hunnik

op 15 August 2013

Mijn breekpunt gevonden? Nee, dat kan ik niet zeggen. Ik hoop toch dat ik me de komende vakantie een beetje in kan houden om de 8 kilo die ik moeizaam verloren heb niet weer teniet te doen. Ik wil zo graag in mijn broeken blijven passen! Maar ik wil ook lekker eten. Dus breken we het brood en breekt de weegschaal? Time will tell..

Ina IJzerman
Door

Ina IJzerman

op 15 August 2013

Lieve Linda, wat ben je toch een fantastische eerlijke meid! Gewoon zo eerlijk te zijn dat jij de knop ook weleens uitzet!!! Zo heerlijk kenbaar. Ook mijn knop was tijdens de vakantie uitgezet, ha,ha,ha heerlijk genoten van alles. Nu inmiddels een week weer thuis en weer aan de shakes 2x pd en de 2 kilo's zijn er alweer af. Kortom mijn knop is alweer aan!! Ik zie je xxx liefs Ina

Bianca
Door

Bianca

op 22 August 2013

Heerlijk al die verhalen, ik zal er rekening mee houden. Mijn vakantie staat nog in de planning. Tijdens de vakantie zet ook ik mijn knop op "genieten" voordat je het weet ben je weer terug. Na je vakantie gewoon weer aan het eiwit dieet, de kilo's gaan er dan weer af.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!
Cookies