arrow_drop_up arrow_drop_down
18 juli 2017 

Wanneer is een voedingsmiddel koolhydraatarm en wanneer is het koolhydraatbeperkt?

– Mag ik een banaan?
– Past havermout in een koolhydraatarm eetpatroon?
– Hoeveel kaas kan ik eten?

Vragen die mij dagelijks worden gesteld, waarbij het soms lastig is dit zo te beantwoorden. Het gaat namelijk niet om 1 voedingsmiddel, het gaat altijd over een dagtotaal.

Een banaan is gezond, maar bevat veel koolhydraten en suikers. Havermout is gezond, maar bevat veel koolhydraten. Maar wel weer de goede gezonde koolhydraten. Kaas is koolhydraatarm, zelfs 0 gram kh. Maar ook dit betekent niet onbeperkt kaas eten.

Het verschil tussen een koolhydraatarm- en een koolhydraatbeperkt voedingsmiddel

In deze video sta ik stil bij het verschil tussen koolhydraatarme voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met goede gezonde koolhydraten. Die eerste passen perfect in een koolhydraatarm dieet en die tweede in een koolhydraatbeperkt dieet.

Koolhydraatarm

Koolhydraatarme voedingsmiddelen zijn koolhydraatarm als ze minder dan 5 g koolhydraten per 100 g bevatten. Sommige voedingsmiddelen, zoals kaas, vlees en vis, zijn zelfs van nature koolhydraatvrij.

Zie ook: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Goede gezonde koolhydraten (meervoudige koolhydraten)

Passen perfect binnen een koolhydraatbeperkt eetpatroon. Daarvoor wordt gekeken naar de Glycemische Index (GI) van een voedingsmiddel. Denk aan zoete aardappel of havermout, roggebrood, bruine bonen.

Zie ook: Wat mag ik eten in een koolhydraatbeperkt dieet?

Koolhydraatarm weekmenu

Marga van Dijk
Door

Marga van Dijk

op 4 October 2019

Goedemiddag Linda ik wilde vragen aan u of ik koolydraatbeperk mag doen als ik geen diabetes heb en hoog uit 6 kg eraf wil hebben. Ik ben 166 cm en weeg 66,6 kg op dit moment. Vrg,Marga

Linda Nordholt
Reactie plaatsen

Cookies