Kokosvet of -olie: Superfood
21 februari 2014 
1 min. leestijd

Kokosvet of -olie: Superfood

Ik hoor je denken: olie of vet? Dat is toch slecht voor je.

Wellicht gebruik je al wel olijfolie en de reden dat je deze bent gaan gebruiken is om de gezonde vetten. Kokosolie is nog zo’n topper en valt daarom voor velen onder de categorie superfoods.

Kokosolie is gezond

Kokosolie valt onder de verzadigde, plantaardige vetten. Verzadigde vetten zijn over het algemeen slecht, maar niet bij dit goedje. Bijna alle vetten verliezen hun voedingswaarde of gaan oxideren als je ze verhit. Dit is niet het geval met kokosolie.

Kokosolie is de allerbeste olie om te verhitten, het kan zelfs extreem hoge temperaturen verdragen. Goed om te weten is dat kokosolie in Nederland in feite kokosvet is. Ga dus niet op zoek naar een vloeibaar goedje, maar naar een pot met vet.

Er zijn twee soorten kokosolie: ‘normale’ en geurloze. Normale kokosolie geeft – hoe verrassend – een kokossmaak aan je eten.

Kokosolie past ook perfect in een koolhydraatarm dieet.

Waarom kokosolie?

  • Kokosolie wordt onmiddellijk gebruikt als brandstof en daardoor niet als vet opgeslagen. Je wordt er niet dik van.
  • Kokosolie zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen.
  • Kokosolie bevat bestanddelen(vetzuren) die werkzaam zijn tegen bacterieën, virussen, schimmels, parasieten en ontstekingen. Het kan dus worden ingezet om je darmflora te versterken, bij maagzweren, bij verschillende (chronische) ontstekingen en infecties, (voet)schimmels, wormen enz.
  • Kokosolie helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren doordat het zorgt voor een betere insulinewerking. Hierdoor kunnen hongeraanvallen en ongezond snacken vanuit een bloedsuikerdip worden verminderd. Ook goed voor je gezonde gewicht!
  • Kokosolie stimuleert een traag werkende schildklier omdat het de verbranding stimuleert en de lichaamstemperatuur doet stijgen.
  • Kokosolie helpt om calcium en magnesium beter op te nemen, twee mineralen die hard nodig zijn om onze botten stevig te houden.
  • In kokosolie zitten veel anti-oxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen en ook dat is goed nieuws.

Hoe gebruik je kokosolie?

  • Voor bakken, braden en wokken
  • Op brood (i.p.v. boter)
  • Door een salade (in olie vorm)
  • I.p.v. boter in een zoet gerecht (taart, koek, e.d.)
  • Als beauty product: kokosolie doet wonderen voor een droge huid, gesprongen lippen of droog haar.

En weet je dat het ook heel goed in de koffie kan. Zie de bullet proof koffieDe vette snack

Gebruik jij al kokosolie?

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!