Zijn superfoods echt gezond?
20 oktober 2014 
2 min. leestijd

Zijn superfoods echt gezond?

Superfoods: je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Ik heb zelf de superfoods al in de schappen van de AH gezien. En als ze daar liggen, dan moet er wel vraag naar zijn. Anders verkopen ze dit niet.

Wat zijn superfoods

Maar als ze ook al in de supermarkt liggen, dan zijn ze misschien helemaal niet zo bijzonder. Weet jij eigenlijk wel wat superfoods zijn en zijn superfoods echt gezond?  Al gehoord van de chiazaadjes, gojibessen, hennepzaad en moerbeien? Moet haast wel.

Even kort en voor de leken onder ons. Iets wordt een superfood genoemd als het heel veel vitamines, mineralen, anti-oxidanten en dergelijke bevat. Het wordt tegenwoordig met name gebruikt voor de exotische varianten zoals chiazaad, gojibessen, maca. En wat van ver komt is goed toch?

Het gekke is lijnzaad en sesamzaad hebben veel van de goede eigenschappen die het chiazaad heeft. Avocado zit vol vitamines en gezonde vetten, en broccoli bevat enorm veel anti-oxidanten, precies dat waar veel superfoods zo om geprezen worden. Dus ook deze voedingsmiddelen worden weer van stal gehaald en geprezen als superfood.

Zijn superfoods gezond

Wat ik altijd moeilijk vind, is als ik hoor dat mensen ‘overgestapt’ zijn op superfoods, omdat dit zo gezond is. Maar daarnaast geen groenten of fruit eten en leven op suikers en koolhydraten. Ook kilo’s brood weg eten en een avondmaaltijd met alleen aardappelen en vlees. De superfoods worden dan gegeten als vervanging van ander eten. En ja, dan heb ik daar moeite mee.

Zie ook: Weet wat je eet en hoe je eet

Ik ben niet zozeer tegen de superfoods, want ze kunnen een prima aanvulling zijn en variatie aanbrengen in het eten. Maar als jouw basis eetpatroon al niet goed is, kun je dit echt niet herstellen met het eten van superfoods.

Lees ook: Gezond afvallen

Teveel superfoods schadelijk

Een gevaar vind ik ook nog eens dat je kunt overdrijven met superfoods. Sommigen gebruiken het echt overal doorheen. Het ontbijt, tussendoor en bij de lunch. Een bakje kwark met chiazaad, tussendoortje met noten en gojibessen. Ongemerkt kun je er dus zelfs teveel van eten, want ook hierin zitten calorieën en koolhydraten. Even los van dat chiazaad bijvoorbeeld ook een gevaar voor de gezondheid kan zijn i.v.m. de bloeddrukverlagende werking.

Je kunt echt gezond zijn, zonder dat je ook maar één superfood hebt aangeraakt. Ook ik heb alle superfoods geprobeerd. Gevarieerd, gemixt, gedronken, omgekeerd en weer naar gekeken, maar ik kan er niks mee. Ik heb last van de kleine pitjes die chiazaadjes heten, ik vind het teveel gedoe en werd gek van het bedenken wat ik er nu weer mee moest doen. Maar zoals eerder gezegd, ik moet zoiets natuurlijk proberen.

Variatie is belangrijk

Dus, ik hou het op heeeel veel groenten op een dag. Probeer hierin goed te variëren, neem mijn stukjes fruit, geniet van mijn noten en avocado. Klinkt gezond toch?

Ik eet eigenlijk zoveel mogelijk van deze lijst: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Probeer het gerust

Wil jij superfoods gebruiken? Ga gerust je gang. En zijn superfoods echt gezond? Ik geloof best dat er gezondheidsvoordelen aan zitten. Maar probeer je wel te verdiepen in waarom je deze gebruikt. Is dat omdat gezegd wordt dat het zo gezond is en je denkt daardoor langer te leven? Of is het oprecht een goede aanvulling op jouw toch al gezonde eetpatroon.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!