E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Zijn superfoods echt gezond?

Zijn superfoods echt gezond?
20 oktober 2014 Linda Nordholt
In Gezond eetpatroon

Superfoods: je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Ik heb zelf de superfoods al in de schappen van de AH gezien. En als ze daar liggen, dan moet er wel vraag naar zijn. Anders verkopen ze dit niet. Maar als ze ook al in de supermarkt liggen, dan zijn ze misschien helemaal niet zo bijzonder. Weet jij eigenlijk wel wat superfoods zijn en zijn superfoods echt gezond?  Al gehoord van de chiazaadjes, gojibessen, hennepzaad en moerbeien? Moet haast wel.

Even kort en voor de leken onder ons. Iets wordt een superfood genoemd als het heel veel vitamines, mineralen, anti-oxidanten en dergelijke bevat. Het wordt tegenwoordig met name gebruikt voor de exotische varianten zoals chiazaad, gojibessen, maca. En wat van ver komt is goed toch?

Zijn superfoods echt gezond - Slank met LindaHet gekke is lijnzaad en sesamzaad hebben veel van de goede eigenschappen die het chiazaad heeft. Avocado zit vol vitamines en gezonde vetten, en broccoli bevat enorm veel anti-oxidanten, precies dat waar veel superfoods zo om geprezen worden. Dus ook deze voedingsmiddelen worden weer van stal gehaald en geprezen als superfood.

Wat ik altijd moeilijk vind, is als ik hoor dat mensen ‘overgestapt’ zijn op superfoods, omdat dit zo gezond is. Maar daarnaast geen groenten of fruit eten leven op suikers. Ook kilo’s brood weg eten en een avondmaaltijd met alleen aardappelen en vlees. De superfoods worden dan gegeten als vervanging van ander eten. En ja, dan heb ik daar moeite mee.

Ik ben niet zozeer tegen de superfoods, want ze kunnen een prima aanvulling zijn en variatie aanbrengen in het eten. Maar als jouw basis eetpatroon al niet goed is, kun je dit echt niet herstellen met het eten van superfoods.

Een gevaar vind ik ook nog eens dat je kunt overdrijven met superfoods. Sommigen gebruiken het echt overal doorheen. Het ontbijt, tussendoor en bij de lunch. Een bakje kwark met chiazaad, tussendoortje met noten en gojibessen. Ongemerkt kun je er dus zelfs teveel van eten, want ook hierin zitten calorieën en koolhydraten. Even los van dat chiazaad bijvoorbeeld ook een gevaar voor de gezondheid kan zijn i.v.m. de bloeddrukverlagende werking.

Je kunt echt gezond zijn, zonder dat je ook maar één superfood hebt aangeraakt. Ook ik heb alle superfoods geprobeerd. Gevarieerd, gemixt, gedronken, omgekeerd en weer naar gekeken, maar ik kan er niks mee. Ik heb last van de kleine pitjes die chiazaadjes heten, ik vind het teveel gedoe en werd gek van het bedenken wat ik er nu weer mee moest doen. Maar zoals eerder gezegd, ik moet zoiets natuurlijk proberen.

Dus, ik hou het op heeeel veel groenten op een dag. Probeer hierin goed te variëren, neem mijn stukjes fruit, geniet van mijn noten en avocado. Klinkt gezond toch?

Ojee toch: 2 superfoods heb ik wel in mijn eetpatroon. Kokosolie en kaneel. Maar volgens mij vallen die volgens sommigen weer niet in het rijtje.

Wil jij superfoods gebruiken? Ga gerust je gang. En zijn superfoods echt gezond? Ik geloof best dat er gezondheidsvoordelen aan zitten. Maar probeer je wel te verdiepen in waarom je deze gebruikt. Is dat omdat gezegd wordt dat het zo gezond is, en je denkt daardoor langer te leven? Of is het oprecht een goede aanvulling op jouw toch al gezonde eetpatroon.

Gebruik jij superfoods? Zo ja welke? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Laat hieronder een reactie achter. Ik ben heel benieuwd.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*