E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

‘Kwade’ suikers vermijden: hoe doe ik dat? (Deel 2)

‘Kwade’ suikers vermijden: hoe doe ik dat? (Deel 2)
21 januari 2015 Linda Nordholt
Voedingsetiketten - Slank met Linda

Om een begin te maken met het onderscheiden van suiker is dit wellicht een handig weetje: bij alle woorden op een etikettenlijst waar ‘-ose’ achter staat (o.a. glucose, fructose, dextrose, saccharose) kun je ervan uit gaan dat het afgeleiden van suiker zijn. Verder zijn ingrediënten die eindigen op ‘-stroop’ (o.a. fructosestroop, dadelstroop, invertstroop) ook gerelateerd aan suiker. Uiteraard zijn alle woorden waar ‘suiker’ in verwerkt is, o.a. basterdsuiker, parelsuiker etc. natuurlijk direct verdacht. Vermijd deze! Vervolgens heb je nog benamingen die niet direct opvallen. Denk hierbij aan: demerara, maltodextrine, malt, caramel, cassonade, kandij en lactose (melksuiker).

De enige manier is etiketten lezen, maar hoe?

Een belangrijk onderscheid op etiketten zijn de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel. Aan de hand van de ingrediëntenlijst op het etiket kun je zien of er suiker in zit. Er staat helaas niet bij hoeveel er in het bepaalde product zit, maar één ding kun je goed onthouden: ze staan altijd op volgorde. Het eerstgenoemde ingrediënt is het meest aanwezig, het laatst genoemde ingrediënt is het minst aanwezig in het product. Als er suiker toegevoegd is om het product te vormen, moet dat genoemd zijn in de ingrediëntenlijst, eventueel d.m.v. een van de vele andere termen.

Voedingsetiketten - Slank met Linda

Op de meeste etiketten staat behalve de genoemde ingrediëntenlijst ook een voedingswaardetabel. Die staat meestal in een duidelijk kadertje en geeft de voedingswaarde aan per 100 gram van het product. Het is een misvatting dat je aan de hand van de voedingswaardetabel kunt zien of ergens suiker in zit. Het geeft aan of er suikers (koolhydraten, waarvan suikers….) inzitten, maar dit kunnen zowel natuurlijke of geraffineerde zijn. De enige manier om erachter te komen met welke soort je te maken hebt, is de ingrediëntenlijst lezen.

Het kan dus zo zijn dat er geen toegevoegde, geraffineerde suikers volgens de lijst met ingrediënten zijn, maar wel natuurlijk voorkomende suikers, die op de voedingswaardelijst voorkomen.

Bij een product waarbij suiker wél als ingrediënt genoemd wordt, geeft de voedingswaardetabel de optelsom van de natuurlijke suikers én de toegevoegde geraffineerde suiker in grammen aan.

Conclusie

Zolang suiker, of een van de andere termen die geraffineerde suiker aanduiden, niet bij de ingrediëntenlijst genoemd staat, is er niets aan de hand. Als er suikers alleen in de voedingswaardetabel staan genoemd, eet je geen geraffineerde suiker.

Tips om suiker te vermijden:

 1. Eet fruit, drink het niet
 2. Geen muesli of cruesli als ontbijt: Ontbijtgranen – zoals cornflakes of cruesli – bevatten vaak veel suiker. Gebruik onbewerkte ingrediënten door de yoghurt zoals noten, zemelen, zaden en pitten.
 3. Vermijd ontbijtkoek, eierkoeken of (muesli)repen
 4. Geen suiker in de koffie of thee
 5. Geen frisdrank: Een glas frisdrank bevat 10% suiker. Toch een glaasje frisdrank? Neem dan bijvoorbeeld een glas Spa Rood of bij uitzondering een glas light-frisdrank.
 6. Kies voor hartig: Kies voor hartige tussendoortjes zoals noten, kaas, zuivel, olijven, avocado of rauwkost. Zoete tussendoortjes leiden tot meer trek, terwijl hartige tussendoortjes zorgen voor een vol gevoel door de eiwitten die ze bevatten.
 7. Lees de etiketten
 8. Koop zoveel mogelijk vers en niet in pakjes en zakjes

En jij, lees jij al etiketten om suikers op te sporen?

 

Comments (3)

 1. Joanne 5 jaar geleden

  Hoi,

  Wat een geweldige stukken schrijf je! Ik ben inmiddels fanatiek bezig met een eiwitrijkdieet (shaken), maar je blogs maken mij bewust van mijn fouten! Ik heb nog een erg lange weg te gaan, maar ik weet wel dat ik wil.
  Nu zit ik wel met een “probleem”. Ik ben ouderwets opgevoed en een maaltijd zonder aardappelen, rijst, pasta etc is geen maaltijd… hoe “vervang”ik deze producten om te zorgen dat een maaltijd toch volledig voelt? Met name omdat ik ook twee jonge kinderen heb? En wat voor tussendoortjes kan ik ze geven? Ze hebben graag rijstwafels, maar wat voor andere mogelijkheden zijn er, waar ze gelukkig van worden?

  Groetjes,
  Joanne

  • Auteur
   Linda Nordholt 5 jaar geleden

   Hallo Joanne, allereerst hartelijk dank voor het compliment. Dat is altijd leuk om te horen. Dank je! Het vervangen van deze voedingsmiddelen is eigenlijk niet noodzakelijk. Meer groenten toe voegen en wat extra vlees of vis werkt ook hoor. En af en toe een volkorenpasta of zilvervliesrijst (of speltpasta) is echt geen probleem. Je kunt ook denken aan zoete aardappel, quinoa of een gebakken eitje bij het eten. Maar als je echt even koolhydraatarm wilt eten, zou ik het zonder dit alles doen. Rijstwafels zijn een prima tussendoortje. Misschien vinden jouw kinderen notenpasta lekker? Of ook een gekookt eitje tussendoor, of wat noten. Wil je ‘zoete’ tussendoortjes, dan zul je zelf aan de slag moeten met bakken. Met havermout, amandelmeel of boekweitmeel om wat te noemen. Succes! Ook met afvallen!

 2. Thea 't Hart 6 jaar geleden

  leerzaam, ik ga voortaan goed opletten!
  Thea

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*