Waar zit suiker in?
19 januari 2015 
3 min. leestijd

Waar zit suiker in?

In mijn blog Suiker: Verslaving of een keuze heb je al kunnen lezen dat suiker een verslavend effect heeft. Het is dan ook het beste om suiker te vermijden.

Velen weten wel te minderen met suiker in de koffie of thee, maar wist je dat dit niet eens de meest gegeten suiker is? Suiker is namelijk zeer goed verstopt in producten waarvan je het niet verwacht en de structuur is lang niet meer de witte kristalsuiker zoals we die kennen. Ook worden we vaak misleid met verschillende benamingen. Kortom, tijd voor een lezing over suiker! Want waar zit suiker in? En hoe wordt het vervolgens verstopt?

Natuurlijk en geraffineerd

Natuurlijke suikers zijn suikers die voorkomen in groenten en fruit. Dit zijn de goede gezonde suikers. Geraffineerde suiker, de slechte variant, wordt meestal gewonnen uit suikerbieten en uit suikerriet. Het sap daaruit wordt ‘gezuiverd’: alle vitamines en mineralen worden eruit gefilterd, tot er alleen nog zuivere suiker (sacharose/sucrose) overblijft. En dat wordt vaak verkocht als de suiker die wij kennen, maar ook in fabrieken in heel veel van ons voedsel verwerkt.

Suikervrij betekent dus: niet toegevoegd door de hand van de mens.

verschillende-namen-suikers

Waar zit suiker in

Geraffineerde suiker is dus de slechte suiker en die kun je het beste vermijden. Maar helaas zit deze suiker niet alleen in snoep en koekjes, waarvan we weten dat het zoet is. Wist je dat suiker ook in de volgende producten zit?

Brood:

De meeste soorten brood die je in de supermarkt koopt bevatten suiker. De suiker wordt aan het brooddeeg toegevoegd om het gist te laten werken. Suiker wordt tevens vaak gebruikt als aanvulling op het uiterlijk van het brood. Zo zorgt een klein beetje extra suiker voor een bruinere korst.

Vleeswaren:

In bijna alle voorverpakte vleeswaren zit suiker. Vaak vermomd als dextrose of glucosestroop. Niet alleen om de smaak te versterken, maar ook voor langere  houdbaarheid.

Honing:

Honing is een zoet natuurproduct. Maar toch wordt er ook nog suiker toegevoegd. Waarom? Zoet is nog niet zoet genoeg voor onze smaak.

Ketchup:

Tomaten zijn gezond. Maar tomatenketchup weer minder, want er zit veel suiker in. Een klein beetje kan geen kwaad, maar weet dat in een fles ketchup zo’n 45 klontjes suiker zitten. Ook in mayonaise zit suiker, maar minder dan in ketchup. De uitspraak: alle rode sausjes zijn een gezonde keuze, gaat dus niet op!

Zelf maken is altijd beter: Recepten voor gezonde sauzen: Eiwitrijk en koolhydraatarm

Fruit in blik:

Fruit is gezond, maar niet lang houdbaar. Daarom wordt het vaak in blikken gestopt met……suiker voor de houdbaarheid.

Fruitsapjes:

In allerlei, van nature toch vaak enorm zoete fruitsappen, is suiker toegevoegd. Veel fruitsappen drinken is overigens ook zonder toegevoegde suikers niet goed. Af en toe een glaasje is geen probleem, maar overdrijf niet. Een overdosis aan natuurlijke suiker is ook niet goed voor je.

Augurken:

Ze smaken niet zoet, maar toch is er suiker toegevoegd. Let dus goed op het etiket.

Toastjes, borrelnootjes en chips:

In veel toastjes zit suiker. Chips smaken absoluut niet zoet, maar bevatten vaak ook suiker. Ook noten, met name het type borrelnoot, krijgen een krokant laagje mee waar dan weer veel suiker in zit.

Soep:

Vaak verrijkt met extra groenten, maar helaas kant-en-klare soep wordt vrijwel altijd bereid met het overbodige ingrediënt suiker.

En eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan, want wat dacht je van alle sausjes en dressings in pakjes, zakjes, potjes en flesjes.

Conclusie

De hoeveelheid producten in de supermarkt zonder suiker, zijn minder dan de producten met suiker. De enige manier om suikers te vermijden is het lezen van etiketten of alle voorverpakte producten uit het eetpatroon verbannen. Let daarbij ook zeker op andere namen voor suiker. Want fabrikanten worden hierin steeds slimmer.

Mijn blog staat vol met artikelen over gezond leven, gezond eten en afvallen. Ik schrijf daarbij met name over een koolhydraatarm dieet of koolhydraatbeperkt dieet. Perfecte manieren van eten om suikers tot een minimum te beperken. Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant:

Kwade suikers vermijden: hoe doe ik dat?

Is jouw bloedsuikerspiegel uit balans? Ontdek de 8 signalen

Gezond afvallen

Afvallen zonder dieet

Wat betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers……’ op de etiketten?

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Jeanneke Duisenberg
Door

Jeanneke Duisenberg

op 11 Sep 2017

Dus, ik mag in een Koolhydraatarm dieet gewoon 10 bananen eten???

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 12 Sep 2017

Haha, als dat eens zo was:) Aan bananen zijn natuurlijk geen suikers toegevoegd. Die zitten er van nature in en daarom ook hoog in koolhydraten. Dus in een strikt koolhydraatarm dieet niet toegestaan.

Jan
Door

Jan

op 14 Nov 2017

Is 'afgeraden' of 'hoort het neit thuis' niet een beter? Het is ten slotte mensen hun eigen keuze wat ze eten :)

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 16 Nov 2017

Ja dat kan ook hoor:)

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!