Koolhydraten tellen, moet dat?
31 juli 2017 
3 min. leestijd

Koolhydraten tellen, moet dat?

Moet ik koolhydraten tellen als ik een koolhydraatarm dieet volg? Wat is hierin handig en verstandig? Of is het sowieso goed om een online voedingsdagboek bij te houden?

In mijn blog hoeveel koolhydraten per dag, omschrijf ik de mogelijkheden tot het volgen van een koolhydraatarm eetpatroon. Je hoeft niet altijd een strikt koolhydraatarm eetpatroon te volgen. Ook koolhydraatbeperkt kan voor veel mensen goed werken.

Lees ook: Wanneer kies je voor koolhydraatbeperkt i.p.v. koolhydraatarm?

Ik laat zien dat strikt koolhydraatarm gaat tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Koolhydraatbeperkt gaat tot maximaal 100 gram koolhydraten per dag.

Ik bespreek graag de voordelen en nadelen van het tellen van koolhydraten. Laat ik voorop stellen dat hierin geen goed of fout is.

De voordelen van het tellen van koolhydraten en het bijhouden van een voedingsdagboek:

Je weet wat je eet

Ik heb een mooie lijst samengesteld met voedingsmiddelen die je kunt eten: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Maar ik kan me voorstellen, dat als je net start, je vaak nog geen enkel idee hebt wat koolhydraten zijn en waar ze in zitten. Een voedingsdagboek kan helpen je deze inzichten te verschaffen.

Je kunt plannen hoe je je dag indeelt

Koolhydraatarm eten vraagt vaak wat meer voorbereiding en planning. Een voedingsdagboek kan je hierin helpen. Je kunt al dagen van te voren invoeren en zo ook je boodschappenlijstjes samenstellen.

Je krijgt inzichten en kunt bijsturen

Deze is altijd voor mij als voedingsdeskundige belangrijk. De enige manier voor mij om te kijken of je het goed doet, of waar het mis kan gaan, is door middel van een voedingsdagboek. Het kan ook jou helpen. Met name om te kijken hoeveel koolhydraten je per dag binnenkrijgt. Met een voedingsdagboek kun je sneller bijsturen en de vinger op de zere plek leggen als het niet goed gaat of wanneer je niet (verder) afvalt.

Lees ook: Koolhydraatarm eten en toch niet afvallen: Stel jezelf deze 10 vragen

Je weet sneller wat je lichaam qua koolhydraten aan kan

Stel dat je niet afvalt en je volgt momenteel koolhydraatbeperkt, dan eet je tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag. Dit kan wellicht voor jouw lichaam een te hoge koolhydraatgrens zijn. Je kunt dan beter overstappen op koolhydraatarm en je kan je hoeveelheid koolhydraten aan de hand van het voedingsdagboek aanpassen.

Emotie eten de baas

Een voedingsdagboek kan ook helpen bij het verwerken van emotie eten doordat je inzichten krijgt. Wanneer eet je? Waarom eet je? Waar eet je? En met wie eet je? Je kunt aan de hand van het voedingsdagboek inzichten krijgen omtrent emotie eten en inzichten in momenten van snaaibuien.

Naast de voordelen zijn er ook wat nadelen van het tellen van koolhydraten:

Klaar met calorieën tellen en moe van het tellen

Sommigen zijn helemaal klaar met calorieën tellen (of eindelijk klaar). Ik kan me voorstellen dat je dan ook geen zin of behoefte hebt om over te gaan tot het tellen van koolhydraten. Als dit je tegenstaat laat dan het tellen van koolhydraten je start met koolhydraatarm eten niet beïnvloeden. Start met het eten van voedingsmiddelen uit deze lijst of kijk naar dit koolhydraatarm dieet weekmenu.

Obsessie met koolhydraten tellen

Net als het tellen van punten of calorieën, kan het tellen van koolhydraten ook doorslaan. Nog minder koolhydraten, ieder onsje afwegen etc. Als je merkt dat dit het geval is, is het beter om meer op je intuitie af te gaan en het tellen van koolhydraten even te laten.

Vooral vergeten te luisteren naar je lichaam

Niet al onze lichamen zijn in staat te luisteren naar onze behoeftes. We hebben vaker hoofdhonger in plaats van buikhonger. Het tellen van koolhydraten kan daarmee ons ‘luistersysteem’ plat leggen. Jezelf helemaal toeleggen op het voedingsdagboek zonder echt te luisteren naar wat ons lichaam nodig heeft.

Lees ook: Welke resultaten kun je verwachten met een koolhydraatarm dieet

Bang worden voor koolhydraten

Ik merk het wel eens dat bij het invoeren van een voedingsdagboek men schrikt van wat er allemaal in voeding zit. Fruit bijvoorbeeld of havermout of een zoete aardappel. De hoeveelheid koolhydraten in deze voedingsmiddelen kan een reden zijn om ze  niet of nooit meer te eten. Je dagtotaal schiet omhoog. Je vergeet daarbij na te denken over dat deze voedingsmiddelen de goede koolhydraten bevatten. Word je door het tellen van koolhydraten bang voor het eten van koolhydraten, dan is het misschien verstandig dit even niet meer bij te houden. En vooral de focus te leggen op goede koolhydraten.

Een voedingsdagboek kan dus een fijn hulpmiddel zijn, maar het moet niet de baas worden over en van je eetgewoonten.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Marja van der Zee
Door

Marja van der Zee

op 28 Nov 2017

Hallo, ik heb even een vraag. Gisteren was ik bij de praktijkassistente van mijn huisarts. Ze vertelde dat 5 gram koolhydraten gelijk staan aan 1 suikerklontje. Nu eet ik graag tijdens de lunch ciabattabrood. Op een verpakking van 250 gr. staat: koolhydraten per 100gr 49gr, waarvan suikers per 100gr. 1.1gr. Als ik dan zo’n half ciabatta eet krijg ik dus 75 koolhydraten binnen en dat zijn dan veel suikerklontjes, of begrijp ik het niet goed. Moet ik naar de koolhydraten kijken of naar de suikers. Het verschil is zoooo groot. Hoor het graag van je.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 01 Dec 2017

Ik zelf tel niet in suikerklontjes. Ik tel de koolhydraten op de voedingswaarde én vervolgens kijk ik bij de ingrediënten of er suiker aan is toegevoegd. Een chiabatta is heel koolhydraatrijk en ja, dat bevat dan automatisch ook veel suikers.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!