Koolhydraatarm eten: starten met koolhydraatarm eten in zes stappen
18 december 2017 
5 min. leestijd

Koolhydraatarm eten: starten met koolhydraatarm eten in zes stappen

Wanneer je er klaar voor bent om te starten met een koolhydraatarm dieet, willen we ook zo snel mogelijk starten. Maar soms is het goed even stil te staan bij een goede voorbereiding. Zowel praktisch in de zin van plannen, boodschappen doen, recepten verzamelen. Als ook in het jezelf meten en wegen. Want je wilt natuurlijk wel weten wat het met je doet.

Starten met koolhydraatarm eten betekent in mijn ogen dat je kiest voor een blijvende verandering van je eet- en leefpatroon. Koolhydraatarm eten is geen dieet, het is een keuze die je maakt voor de rest van je leven.

En geloof mij, ervaar jij eenmaal in je lichaam wat koolhydraatarm eten met je doet, dan wil je echt niet meer anders. Dus maak je vooral geen zorgen en zie het als een geweldige stap die jou voor altijd doet afrekenen met diëten, jojo-en en je ook nog eens gezonder maakt.

Maar voordat je begint, is het misschien goed deze stappen even tot je te nemen:

Starten met koolhydraatarm eten – Stap 1: Kies voor koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt

Er is niet 1 manier van koolhydraatarm eten. Dat maakt het soms lastig om te kiezen waar en hoe te starten, maar het maakt het ook een geweldige manier. Namelijk kiezen voor de manier die het beste bij jou, je lichaam, je gezondheid en je leefstijl past. In mijn methode betekent dat in eerste instantie kiezen tussen 2 wegen, namelijk koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm.

De grootste verschillen zitten met name in hetgeen je eet en hoe strikt je koolhydraatbeperking is. Op een koolhydraatarm eetpatroon eet je tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag, geen fruit en zoveel mogelijk koolhydraatarme voeding zoals kaas, noten, eitjes en koolhydraatarme groenten. Bij koolhydraatbeperkt eet je tot maximaal 100 gram koolhydraten per dag. Je kunt dus veel meer koolhydraten eten, denk hierbij aan brood, fruit, havermout, zoete aardappel.

Je kunt de keuze dus laten afhangen van hetgeen je kan eten. Maar misschien is het beter te kijken naar wat je wilt bereiken. Wat zijn jouw gezondheidswensen en doelstellingen. Dan is het goed naar het volgende te kijken.

Kies voor koolhydraatarm als je:

 • Als je kampt met een behoorlijke suikerverslaving en hiervan wilt afkicken
 • Als je sneller wilt afvallen
 • Als je niet afvalt met koolhydraatbeperkt

Kies voor koolhydraatbeperkt als je:

 • Als je kampt met mindere vorm van een suikerverslaving en je wilt jezelf niet alles ontzeggen. Denk aan fruit, havermout, zoete aardappel…
 • Graag in je eigen tempo wilt afvallen
 • Je te snel afvalt met koolhydraatarm

Starten met Koolhydraatarm eten – Stap 2: Leg de juiste basisvoorraad aan

Jouw huidige voorraad kan er heel anders uit zien dan de voorraad die je gaat krijgen als je koolhydraatarm gaat eten. Denk ik terug aan mijn eigen keukenkastjes voor het tijdperk koolhydraatarm eten dan was het met name:

 • Ontbijtkoeken, koeken, mueslirepen
 • Kant-en-klaarmaaltijden
 • Alles uit pakjes en zakjes zoals soepen, sauzen, ovenschotels etc.

Naast dat ik niet anders gewend was, was het natuurlijk ook makkelijk. Alles snel klaar, het lag voor het grijpen en het was makkelijk meenemen. Op koolhydraatarm eten gaat dit allemaal de deur uit en kies je meer voor puur en onbewerkt.

Dus daarom is het goed voordat je start een goede basisvoorraad te hebben, zodat je nooit mis grijpt. Kijk voor een volledig overzicht in deze lijst: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Dit ontbreekt in ieder geval nooit in mijn voorraad:

 • Noten: ongebrande, ongezoute noten zoals amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten etc.
 • Eieren
 • Zuivel: naturel yoghurt of kwark.
 • Kaas, kipfilet, ham etc.
 • Rauwkost
 • Avocado
 • Olijfolie/ kokosolie/ Roomboter
 • Blikjes vis (als je een visliefhebber bent)
 • Kruiden
 • Koolhydraatarm brood
 • Amandelmeel
 • Koolhydraatarm fruit

Gun jezelf ook de tijd om etiketten te leren lezen, zodat je zoveel mogelijk voedingsmiddelen eet die én koolhydraatarm zijn én geen toegevoegde suikers bevatten.

Lees ook: Wat betekent: ‘Koolhydraten, waarvan suikers……’ op de etiketten?

Starten met Koolhydraatarm eten – Stap 3: Bereid je voor op de omschakeling van je lichaam

Kom je vanuit een zeer koolhydraatrijk eetpatroon, reken erop dat je lichaam moet gaat omschakelen. Je zult merken dat je daadwerkelijk afkickverschijnselen gaat krijgen. Dan kan gepaard gaan met honger, moeheid, hoofdpijn, heftige emoties. Weet dat dit erbij hoort. En bereid je erop voor.

Ga je voor koolhydraatarm, dan schakelt je lichaam over naar ketose. Ga je voor koolhydraatbeperkt dan komt je lichaam niet in ketose, maar reken maar dat je ook dan gaat afkicken. Blijf water drinken, eet wat extra’s zoals kaas, eitjes, nootjes bij erge trek, gebruik wat meer zout en drink wat bouillon. Vul je elektrolyten (zout en magnesium) voldoende aan. Maar zit het vooral uit en accepteer deze fase, die namelijk ontzettend goed is omdat je daadwerkelijk gaat omschakelen van een suikerverbrander naar een vetverbrander.

Starten met koolhydraatarm eten – Stap 4: Volg een plan

Hoewel ik een mooie lijst heb samengesteld met koolhydraatarme producten (zie hierboven bij basisvoorraad), kan het soms overweldigend zijn. Want je mag zoveel eten, maar de vraag blijft altijd: Hoeveel mag ik eten en wanneer mag ik eten. En hoe ziet een dag eruit als ik wil starten met koolhydraatarm eten. Belangrijk is daarom dat je kiest voor een plan. Je kunt hiermee kiezen voor:

 • Koolhydraten tellen
 • Of een uitgeschreven menu volgen

In mijn ogen is de beste start het volgen van een menu. Ik heb een koolhydraatarm dieet weekmenu samengesteld zodat je alleen je boodschappen hoeft te doen. Echt, simpeler kan niet. En via onderstaande afbeelding ontvang je nog een weekmenu + emailcoaching. Helemaal gratis.

Ben je eenmaal onderweg en ga je meer richting gevorderd, dan is het goed je verder in te lezen en uit te zoeken waar koolhydraten in zitten en waar niet. En is het misschien een idee om koolhydraten te gaan tellen middels een online voedingsdagboek. Maar zorg gewoon voordat je gaat starten eerst voor een simpel menu. En leg de focus op het samenstellen van je dagen en plannen van boodschappen. Het vergaren van een kennis komt daarna vanzelf.

Koolhydraatarm weekmenu

Starten met koolhydraatarm eten – Stap 5: Hou het simpel

Koolhydraatarm eten klinkt soms negatief en velen vinden het gedoe. Arm = niets mogen. Althans, zo kwam het vooral in het begin op mij over. En sjonge, wat had ik het mis. Nooit gedacht dat er zoveel mogelijkheden zijn op het gebied van koken. Toen ik net startte ging ik helemaal los op recepten, ik ging bakken, ik wilde alles proberen en……ik raakte in een dip.

Moraal van deze stap is, hou het simpel. Ga niet als een gek allerlei nieuwe recepten proberen, veel bakken, ontzettend veel moeilijke ingrediënten in huis halen, je gezin overhalen om ook mee te doen, je omgeving mee te nemen…..je snapt denk ik wat ik bedoel. Hou het zo simpel mogelijk.

Kies in het begin ook gewoon voor hetzelfde ontbijtje met bijvoorbeeld kwark en noten. De lunch met 2 koolhydraatarme boterhammen en dan tussendoor wat gerookte kip en eitjes. Focus je op de avondmaaltijd en als dit eenmaal in je systeem zit, ga dan eens op zoek naar variatie. Want echt, ik ben nu 10 jaar koolhydraatarm en ontdek iedere dag nog nieuwe mogelijkheden. Die gaan er bij jou ook komen.

Lees ook: 10 valkuilen als je koolhydraatarm wil eten

Starten met koolhydraatarm eten – Stap 6: Meet jezelf op

Ga je starten met koolhydraatarm eten, dan zijn we gewend ons blind te staren op de weegschaal. Hoewel onze gezondheid eigenlijk de graadmeter moet zijn, snap ik dat de weegschaal nog voor velen belangrijk is. Maar de weegschaal zegt feitelijk niets over of je vet aan het verbranden bent. Het gewicht wordt namelijk door veel meer factoren bepaald.

Want zelfs als je je strikt houdt aan de richtlijnen, is het niet ongewoon om je gewicht dagelijks te zien schommelen. Schrik dus niet van een kilo meer of minder. Jouw lichaam is geen machine en veel zaken in het lichaam worden geregeld door de vochtbalans. Hou je wat vocht vast? Dan is het goed mogelijk dat je 1,5 kilo zwaarder bent. Schrik dus niet van die gewichtsschommelingen. Echt niet!

Want dit zijn oorzaken van deze schommelingen: Schommelend gewicht en een koolhydraatarm dieet

Laat je dus niet leiden door de weegschaal, maar juist des te meer door centimeterverlies. Meet jezelf op met een meetlint. Centimeters zeggen vaak meer dan kilo’s. Centimeters zijn namelijk puur vetverlies. En het meten van de centimeters geeft vaak meer rust, dan het gewicht op de weegschaal!

Lees ook zeker: Hoe snel kun je resultaten verwachten?

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Janny
Door

Janny

op 25 Jun 2018

DagLinda. Hoe gaat het met het afvallen met je vel. Ik ben bang om flubberarmen, teveel buikvel en ouder kopje te krijgen. Mvg Janny

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 28 Jun 2018

Dat is verschillend per persoon. En hoe snel je afvalt natuurlijk. Je kunt dan eventueel denken aan krachttraining. Maar ik zie het als een leefstijl en niet als een dieet om heel snel af te vallen. Dus kijk hoe het gaat en bijsturen kan altijd nog.

Willeke
Door

Willeke

op 01 Jul 2018

Hallo Linda, Ik ben nu 2 dagen bezig met kha dieet en merk op de weegschaal dat ik aankom. Misschien niet slim om iedere dag op de weegschaal te gaan staan, maar toch schrik ik hiervan

Linda Nordholt
Miranda
Door

Miranda

op 07 Jul 2018

Hallo Linda, wat een heerlijk en gevarieerd weekmenu heb je samengesteld. Wel bewust voor koolhydraat beperkt (75-100) gekozen. Dat gaat nu in de 2e week prima. Het resulteert in een extra uitdaging, namelijk te veel eiwitten wat een ‘aanslag op mijn minder goed werkende nieren kan hebben. Wat is nu de juiste verhouding koolhydraten-eiwitten-vet? Via de formule kom ik uit op 25%-45%-30% en ik gebruik max 1200 kcal. Dat lijkt me te weinig maar ik eet voldoende en ik heb geen extra trek.

Linda Nordholt
Sennie Chan
Door

Sennie Chan

op 15 Oct 2018

Linda, Ik sukkel al een paar jaar met hoge bloeddruk en het afgelopen jaar is geconstateerd dat ik een versleten knie heb. Huisarts gaf ook aan dat ik kans maak op diabetes. Nou van het laatste schrok ik wel. Al een paar jaren schommel ik met mij voedingspatroon en gewicht. Sporten en m.n. rennen nou dat ging echt niet meer. Dus op naar voedingsdeskundige. En kreeg een lijst koolhydraat arm. Nou dat is afkikken en toen kwam ik jou op google tegen en youtube. Toen zag de wereld er weer heel anders uit. Ik ben gek op rijst, bami, paste en patat enz. Nou ik heb jouw lijstje en de raad van de voeding deskundige samengevoegd. En ben sinds juli van 112 kilo naar 92 kilo gegaan. Ik heb jouw lijst met allemaal voedzame etenswaren en ben anders gaan eten. Rijst heb ik vervangen door bloemkool rijst en ben veelal vegatarisch. En patat e pasta is not done. Maar ook jouw raad bij Mc Donald en bij de chinees doe ik ook wel eens. Minder kniepijn, bloeddruk was prima 130-80 en voel me happy. ik speel een beetje met de ene dag koolhydraat arm en de andere dag koolhydraat beperkt.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 Oct 2018

Wauw zeg, mijn complimenten. En wat een veranderingen zeg. Ik ben happy met jou. Ga zo door, maar volgens mij hoef ik dat niet meer te zeggen. Topper!

Ingrid de Wit
Door

Ingrid de Wit

op 18 Mar 2019

Waarom lukt het me toch niet???? Ik wil het zo graag maar ik hou het niet vol

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 18 Mar 2019

Hoi Ingrid, wat vervelend zeg dat het je niet lukt. Wat is jouw valkuil waardoor je het niet volhoudt? Als ik je hierbij kan helpen, dan hoor ik het graag. Je mag me altijd mailen naar info@slankmetlinda.nl. Dan kunnen we samen kijken hoe het je wel kan gaan lukken. Liefs Linda

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

 • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
 • Makkelijke en heerlijke recepten
 • Voorzien van alle voedingswaarden
 • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!