E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Brood vervangen: hoe doe je dat?

Brood vervangen: hoe doe je dat?
9 april 2014 Linda Nordholt
Brood vervangen hoe doe je dat?

In mijn blog “Koolhydraatarm brood of speltbrood?” heb ik aangegeven dat brood eigenlijk niet zo gezond is, zoals we altijd dachten. Maar ja, laten we hier nu vooral mee zijn opgegroeid. Het zit vastgeroest in ons systeem. Het is lekker, makkelijk en we kunnen ons geen leven zonder voorstellen. Dat laatste hoeft natuurlijk ook niet, maar probeer toch eens te minderen met brood. Naast gezondheidsvoordelen kan het ook zeker zorgen voor minder gewicht of juist goed op gewicht blijven.

De fout die velen van ons maken is door het schrappen van brood, te weinig te gaan eten. Dit is dus niet de bedoeling. Daarom hier een overzicht van hoe je brood kunt vervangen.

Ontbijt

Mijn favoriet: Havermout, maar dan wel in de makkelijke versie: overnight oats.

Ingrediënten:
40 gr havermout
200 ml sojamelk, amandelmelk, halfvolle melk
1 el gemengde zaden
1/2 banaan
Paar aardbeien
Handjevol noten

Bereiding:
Doe de havermout en de melk in een kommetje en roer het even door elkaar. Dek het af en zet het in de koelkast. De volgende morgen roer je het even door en voeg je plakjes verse banaan en aardbeien toe. Garneer de overnight oats met de zaden en noten.

Tip: Voeg eventueel wat stevia of kaneel toe voor de finishing touch!

  • Eieren. Met eieren kun je alle kanten mee op. Een gekookt eitje, gebakken eitje, roerei. Lekker met wat groenten.
  • Pannenkoeken. Mijn favoriet, de banaanpannenkoek.
  • Kwark of yoghurt: Vul een bakje met kwark of yoghurt en gooi daar vooral veel lekkers doorheen. Dadels, vijgen, abrikozen, bessen, noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, muesli, banaan etc….. Met een beetje honing een heerlijke start van de dag.
  • Fruit(shakes). Maak een milkshake met melk en fruit naar keuze. Om het goed vullend te maken, voeg er wat lijnzaad of gehakte noten aan toe. Dan kun je wel even vooruit.
  • Quinoa: Kijk hier voor een verrassend ontbijt!

Lunch

  • Restje eten van gisteravond. Ja, serieus. Ik gebruik heel vaak de extra groenten van de avond tevoren voor een salade. Bijvoorbeeld stukjes courgette, uit, champignons en paprika. Als avondmaaltijd heerlijk met zalm. De groenten die ik over heb maak ik als lunch met wat gerookte kip of een blikje tonijn. Ook wil ik er dan nog weleens wat geitenkaas of fetakaas doorheen doen.
  • Maaltijdsalade. Inspiratie nodig? Kijk hier. Voor recepten kijk hier.
  • Avocado als basis. Met een avocado kun je alle kanten op. Maar…. Je vindt het lekker of niet. Wat dacht je van avocado met tonijn, pijnboompitten en tomaat. Of avocado met feta, mandarijn en garnalen. Ook heerlijk met gerookte kip, komkommer en radijsjes.
  • Eieren: Net als bij het ontbijt zijn eieren heerlijk voor de lunch. Makkelijk mee te nemen en goed vullend. En ook nog eens gezond. Heb je wel eens gedacht aan een fritatta?

Ingrediënten

  • Wat rucola en rauwkost (komkommer, gemengde sla en tomaatje)
  • 2 eieren
  • 1 scheutje water
  • olijfolie om te bakken
  • 2 eetlepels sour cream (light)
  • 100 gram magere ham of gerookte zalm

Bereiden

  1. Klop de eieren met water en eventueel wat soja of ketjap los
  2. Olie in een kleine koekenpan en schenk hierin de eiermassa.
  3. Bak hier een pannenkoekachtige omelet van en laat de omelet uit de pan glijden.
  4. Bestrijk de omelet met de sour cream.
  5. Leg hierop de plakken ham of zalm en verdeel daarover wat rucolablaadjes en de rauwkost.
  6. Rol de omelet op en snijd schuin doormidden.

Je kunt natuurlijk kruiden gebruiken zoals oregano of dille of basilicum. Wat jij lekker vindt! Prima om mee te nemen in de lunchbox.

Quinoa: Kijk hier voor een verrassende lunch

Lunch meenemen

Het grootste bezwaar van lunchen zonder brood is: Hoe neem ik een salade of eieren mee naar mijn werk? Natuurlijk kost salade of omelet meer tijd dan een boterham. Dus je moet dat niet ’s ochtends nog willen maken. Bereid dingen in het weekend of tijdens het klaarmaken van het avondeten. Zet ze in de vriezer, ontdooi ze de avond van tevoren en neem ze ’s ochtends mee. Kook een doos eieren en neem er iedere dag eentje mee als snack of onderdeel van je lunch. Een goede, lekvrije lunchtrommel is onontbeerlijk. Kies voor een paar aparte bakjes om je salade in te bewaren.

Meer inspiratie nodig om je broodmaaltijd te vervangen? Dan is mijn ledengroep misschien wat voor jou.

Wat zijn jouw tips om brood te vervangen?

club van linda

Comments (11)

  1. Lambert 7 maanden geleden

    Je zegt dat je bij je havermout vijgen, dadels en abrikozen doet. Maar gedroogd vruchtn bevatten toch zeer veel koolhydraten? Past dat dan wel in een koolhydraatarm dieet???

    • Auteur
      Linda Nordholt 7 maanden geleden

      Hoi Lambert, en daar heb je helemaal gelijk in. Ik zie dat dit blog al wat ouder is dus ik zal deze gaan herschrijven. Havermout + gedroogd fruit past in koolhydraatbeperkt en niet in koolhydraatarm. Bedankt voor je oplettende blik.

  2. Ilse 3 jaar geleden

    Hoi! Nou ben ik er inmiddels ook wel achter gekomen dat ik brood moet laten staan, alleen heb ik vrij zwaar werk en met een salade ga ik het niet redden. Wat kan ik nog meer eten ipv brood waar ik nog wel een hele middag op kan werken? De hele dag kwark oid eten lijkt me ook niet echt een optie..

  3. Rob 3 jaar geleden

    Ik zie in je blog een saladerecept staan waarbij je bakt in olijfolie , dit is dus fout want olijfolie is evenals zonnebloemolie instabiel waardoor bij verhitting vrije radicalen ontstaan en die wil je niet hebben , bak in kokosolie of roomboter.

    • Auteur
      Linda Nordholt 3 jaar geleden

      Hoi Rob, je hebt gelijk dat niet alle olijfolie geschikt is om mee te bakken. Extra vierge bijvoorbeeld. Maar er zijn tal van oliën die wel geschikt zijn voor wokken en bakken. Kokosolie en roomboter zijn ook uitermate geschikt zoals je zegt.

  4. Henk 4 jaar geleden

    Dag Linda,

    Hoeveel eieren mag je eigenlijk per dag eten? En hoeveel per maand?

    met vriendelijke groet,

    • Auteur
      Linda Nordholt 4 jaar geleden

      Hoi Henk, ik vind 2 eieren per dag geen enkel probleem. Groet Linda

  5. N van Rijnberk 4 jaar geleden

    Op mijn werk mag ik alleen eten in mijn pauzes die vaak best laat zijn half 3.
    of ik mag om half 12 eten en dan moet het pedagogisch zijn en mag niet iets anders zijn dan de kinderen eten. ( Ik werk met jonge kinderen).
    Dit maakt het voor mij moeilijk een voor mij gewenst eetpatroon te volgen.

  6. Astrid 5 jaar geleden

    In plaats van plastic bakjes kun je voor salades ook lege potten gebruiken, bijvoorbeeld van groenten. Dressing even in een apart klein (jam)potje zodat je salade fris blijft. Als je gaat eten voeg je de dressing toe, deksel op de pot en schudden maar. 🙂

    • Auteur
      Linda 5 jaar geleden

      Hoi Astrid, dat is een hele goede tip! Maakt het meenemen van salades nog makkelijker! Dank je.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*