arrow_drop_up arrow_drop_down
2 februari 2018 

Pompoen muffin

De pompoen is een echte wintergroente en past perfect in een koolhydraatarm eetpatroon. En ze zijn er inmiddels in vele soorten en maten. Ik kende ze eerder vooral van Halloween:) en had ze eigenlijk nog nooit gegeten. Inmiddels vind ik het heerlijk en weet ik dat ze multi inzetbaar zijn.

Pompoen is veelzijdig

Van soep tot ‘pasta' (ja echt, pompoenpasta, lees verder voor de tip) en van wafels tot deze heerlijke muffins. De structuur maakt dat het goed bindt en je er dus alle kanten mee op kunt. De pompoenpitten kun je licht roosteren en vervolgens in je yoghurt of kwark gooien. Dus alles van deze groente is ook nog eens te gebruiken.

Je kunt in onderstaand recept verse pompoen gebruiken. Maar inmiddels zijn er ook pompoenblokjes te koop. Kijk hiervoor in de vriezer bij je supermarkt. Dat is makkelijker en je houdt niets over.

pompoenblokjes-vriezer

Gebruik je verse pompoen en je houdt dus veel over, maak nog een extra batch met muffins (die 10 zijn zo op haha), of maak er spaghetti van. Gebruik in dat geval een flespompoen. Schil de pompoen dan en schaaf deze met behulp van een juliennesnijder (of gebruik een spiralizer of ook wel spirelli genaamd) in reepjes. Kook de pompoenreepjes ongeveer 5 – 7 minuten in kokend water tot ze zacht worden. Of wok ze samen met wat olie in de wokpan.

Of gebruik kant en klare pompoenpasta (pompoenspaghetti).

pompoen-spaghetti

Pompoenmuffins

Deze zijn ideaal voor een tussendoortje.

Lees ook: https://slankmetlinda.nl/koolhydraatarme-snacks-en-tussendoortjes/

Benodigdheden (10 stuks)

  • 150 gram amandelmeel
  • 80 gram pompoen (vers of gebruik de blokjes uit de vriezer)
  • 3 eieren
  • ½ tl-vanille extract
  • 1 tl-wijnsteenbakpoeder
  • 1 el koek/speculaas kruiden
  • Stevia of Erythritol naar smaak
  • Olijfolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Kook de pompoen blokjes gaar. Pureer daarna met een staafmixer.
  3. Meng het amandelmeel met de zout in een kom.
  4. Klop de eieren los bij het amandelmeel. Voeg de pompoenpuree toe. Mix goed door elkaar.
  5. Voeg de vanille extract, de bakpoeder, de kruiden en de zoetstof naar smaak toe. Meng door elkaar heen.
  6. Smeer de muffinvormpjes in met een beetje olijfolie.
  7. Schep het beslag in de muffin vormpjes.
  8. Zet voor ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Voedingswaarden per portie (stuk)

  • Kcal: 143
  • Kh: 2
  • Vet: 11
  • Eiwit: 5

Naast pompoen voor het gebruik in een muffin, kan je ook eens denken aan een zoete aardappelmuffin: Zoete aardappel en een koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. Naast coach, voedingsdeskundige én auteur van 3 boeken, is bloggen mijn absolute passie. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met gezond eten, gezond leven en gezond afvallen. Dit specifiek gericht op de koolhydraatarme leefstijl.
Ellen
Door

Ellen

op 5 February 2018

Beetje jammer van die ahorn siroop, als je die vervangt door fiber syrup van Sukrin (of een andere goede zoetstof) , bevatten de muffins nog maar 1,4 kh of minder per stuk. Het gebruik van ahornsiroop suggereert dat dit beter is, terwijl dit juist zo'n wijdverbreid misverstand is....

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 5 February 2018

Hoi Ellen, weet je, ik ben het eigenlijk helemaal eens met je en ik heb dit ook aangepast. Dank voor je opmerking. Af en toe gebruik ik wel wat suikers (suiker = suiker) zoals ahorn of kokosbloesemsuiker. Maar vaak verwaarloosbaar. Niet iedereen reageert goed op zoetstoffen en een beetje suiker maakt het nog niet direct niet koolhydraatarm. Snap je. Maar in dit recept is een zoetstof ook prima te gebruiken. Ik heb de voedingswaarden even opnieuw berekend. Groetjes Linda

Janny
Door

Janny

op 15 February 2018

Linda ik vind je recepten heerlijk. Haal veel informatie van je site, maar waarom in je tekst vaak 'haha'. Vind dat een beetje popi jopi onprofessioneel.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 February 2018

Dank voor je compliment. Ik hou er graag een beetje humor en enthousiasme in. Dat ben ik!

maartje
Door

maartje

op 15 February 2018

Hoi ik heb zojuist geprobeerd om de pompoen muffins te maken maar het deeg blijft erg korrelig en droog. Dus een extra ei erin en een scheut olijfolie maar dat houdt het helaas niet bij elkaar

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 19 February 2018

Mmm bijzonder. Misschien dan toch een klontje roomboter toevoegen?

Eri
Door

Eri

op 27 September 2018

Dag Linda, Ik heb deze pompoenmuffins vanochtend gemaakt. Ik vind het een duidelijk recept en wat belangrijk is, is dat de hoeveelheden kloppen. Bovendien zeer smeuïg en smaakvol. Ook voor het eerst gebruik gemaakt van steviapoeder( nog geen 1 gram) gebruikt en ik vind het voldoende zoet. Dank je wel voor het delen van het recept.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 1 October 2018

Graag gedaan en dank je wel voor deze leuke positieve reactie.

Robin
Door

Robin

op 28 February 2020

Hoi Linda, Dit recept lijkt me erg lekker! Maar toch vraag ik mij af of 80 gram pompoen wel klopt? Dit lijkt me zo weinig ik heb wel eens eerder pompoen muffins gemaakt en daar ging 300 gram in voor 12 stuks. Ik heb nu een zakje van 400 gram gekocht en ga morgen het recept maken. Maar twijfel of ik er meer pompoen in zal doen. Groetjes

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 2 March 2020

Hoi Robin, het is voor deze muffins meer dan genoeg. Wat heb je nu gedaan? Wel even benieuwd:)

Rebekka Braad
Door

Rebekka Braad

op 28 August 2020

Ik heb ze ook gemaakt met 80 gr pompoenstukjes, maar vond weinig van de smaak terug. Het is toch geen probleem om wat meer pompoen toe te voegen?

Linda Nordholt
Reactie plaatsen

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!
Cookies