E-mail: administratie@slankmetlinda.nl

Pompoen muffin

Pompoen muffin
2 februari 2018 Linda Nordholt
Pompoenmuffin

De pompoen is een echte wintergroente. En ze zijn er inmiddels in vele soorten en maten. Ik kende ze eerder vooral van Halloween:) en had ze eigenlijk nog nooit gegeten. Inmiddels vind ik het heerlijk en weet ik dat ze multi inzetbaar zijn. Van soep tot ‘pasta’ (ja echt, pompoenpasta, lees verder voor de tip) en van wafels tot deze heerlijke muffins. De structuur maakt dat het goed bindt en je er dus alle kanten mee op kunt. De pompoenpitten kun je licht roosteren en vervolgens in je yoghurt of kwark gooien. Dus alles van deze groente is ook nog eens te gebruiken.

Je kunt in onderstaand recept verse pompoen gebruiken. Maar inmiddels zijn er ook pompoenblokjes te koop. Kijk hiervoor in de vriezer bij je supermarkt. Dat is makkelijker en je houdt niets over.

Gebruik je verse pompoen en je houdt dus veel over, maak nog een extra batch met muffins (die 10 zijn zo op haha), of maak er spaghetti van. Gebruik in dat geval een flespompoen. Schil de pompoen dan en schaaf deze met behulp van een juliennesnijder (of gebruik een spiralizer of ook wel spirelli genaamd) in reepjes. Kook de pompoenreepjes ongeveer 5 – 7 minuten in kokend water tot ze zacht worden. Of wok ze samen met wat olie in de wokpan.

Benodigdheden (10 stuks):

  • 150 gram amandelmeel
  • 80 gram pompoen (vers of gebruik de blokjes uit de vriezer)
  • 3 eieren
  • ½ tl-vanille extract
  • 1 tl-wijnsteenbakpoeder
  • 1 el koek/speculaas kruiden
  • Stevia of Erythritol naar smaak
  • Olijfolie
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Kook de pompoen blokjes gaar. Pureer daarna met een staafmixer.
  3. Meng het amandelmeel met de zout in een kom.
  4. Klop de eieren los bij het amandelmeel. Voeg de pompoenpuree toe. Mix goed door elkaar.
  5. Voeg de vanille extract, de bakpoeder, de kruiden en de zoetstof naar smaak toe. Meng door elkaar heen.
  6. Smeer de muffinvormpjes in met een beetje olijfolie.
  7. Schep het beslag in de muffin vormpjes.
  8. Zet voor ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Voedingswaarden per portie (stuk):

Kcal Kh Eiwit Vet
143 1,8 5 11

Comments (8)

  1. Eri 8 maanden geleden

    Dag Linda,

    Ik heb deze pompoenmuffins vanochtend gemaakt. Ik vind het een duidelijk recept en wat belangrijk is, is dat de hoeveelheden kloppen. Bovendien zeer smeuïg en smaakvol. Ook voor het eerst gebruik gemaakt van steviapoeder( nog geen 1 gram) gebruikt en ik vind het voldoende zoet. Dank je wel voor het delen van het recept.

    • Auteur
      Linda Nordholt 8 maanden geleden

      Graag gedaan en dank je wel voor deze leuke positieve reactie.

  2. maartje 1 jaar geleden

    Hoi ik heb zojuist geprobeerd om de pompoen muffins te maken maar het deeg blijft erg korrelig en droog. Dus een extra ei erin en een scheut olijfolie maar dat houdt het helaas niet bij elkaar

    • Auteur
      Linda Nordholt 1 jaar geleden

      Mmm bijzonder. Misschien dan toch een klontje roomboter toevoegen?

  3. Janny 1 jaar geleden

    Linda ik vind je recepten heerlijk.
    Haal veel informatie van je site, maar waarom in je tekst vaak ‘haha’. Vind dat een beetje popi jopi onprofessioneel.

    • Auteur
      Linda Nordholt 1 jaar geleden

      Dank voor je compliment. Ik hou er graag een beetje humor en enthousiasme in. Dat ben ik!

  4. Ellen 1 jaar geleden

    Beetje jammer van die ahorn siroop, als je die vervangt door fiber syrup van Sukrin (of een andere goede zoetstof) , bevatten de muffins nog maar 1,4 kh of minder per stuk. Het gebruik van ahornsiroop suggereert dat dit beter is, terwijl dit juist zo’n wijdverbreid misverstand is….

    • Auteur
      Linda Nordholt 1 jaar geleden

      Hoi Ellen, weet je, ik ben het eigenlijk helemaal eens met je en ik heb dit ook aangepast. Dank voor je opmerking. Af en toe gebruik ik wel wat suikers (suiker = suiker) zoals ahorn of kokosbloesemsuiker. Maar vaak verwaarloosbaar. Niet iedereen reageert goed op zoetstoffen en een beetje suiker maakt het nog niet direct niet koolhydraatarm. Snap je. Maar in dit recept is een zoetstof ook prima te gebruiken. Ik heb de voedingswaarden even opnieuw berekend. Groetjes Linda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*